Bok ekipa, evo baa sam naletio na ovaj topic pa da napravim mali doprinos. Za po
etak, mogu vam rei da znam sve o organizaciji grupe na ri karnevalu ato se mo~e znati... kako to znam nije bitno, al vjerujte mi na rije
;)
Sami karneval je najvei u regiji, a neki u zajebanciji ka~u da je trei na svijetu. Ne znam koji je na svijetu, al znam da taj vikend Rijeka udvostru
i broj stanovnika. Bude ekipe iz cijele europe &
ak bude i japanaca sa fotiima:) Lokalna televizija ima cijelodnevni prijenos, a internet streaming svake godine zabilje~i da su ga gledali ljudi iz preko 50 zemalja svijeta. Mislim da je to i viae nego dovoljno da se neka poruka progura.
`to se ti
e provoda, onaj tko jednom doe vratit e se ponovno! Maakare traju tjednima i cijelo vrijeme se organiziraju razli
ite aktivnosti. Turniri u nogometu, rafting na Rje
ini, izbor za miss karnevala,... Velika povorka je zapravo veliko finale, tako da taj zadnji vikend grad ne spava. Stalno su koncerti i party-i za ljubitelje svih ~anrova glazbe. Svi bircevi rade, ulice su krcate, svi su narakijani,...
E sad ide zabavni dio, organizacija... Prvo treba potvrdit sudjelovanje, a to viae nije ni malo lako
ak i za grupe koje su se ve dokazale. Da pojasnim, prije je bilo grupa tipa ekipa stavi na sebe braljan, drpe kolica iz marketa i to je maska. U povorku ih krene 20, a ni jedan ne stigne do kraja jer je jedan iaao piaat, neki su po putu sreli frendove meu gledateljima pa su iali po pivu, jedan grli akoljku,... To se je sve toleriralo neko vrijeme, ali zbog velikog broja turista i velike medijske pa~nje odlu
ili su poveati kvalitetu i smanjiti kvantitetu. Pouka je, da bi vas primili trebati se dokazati kao ozbiljni organizatori sa kvalitetnom maskom koji su spremni na komunikaciju i koji e poatovati pravila. Ako organizatore do~ive kao hahare koji e radit probleme jednostavno nema aanse da vas prime.
Zna
i, netko mora preuzeti ulogu voe grupe i taj mora bit svjestan da e se ubit od posla sljedea 2 mjeseca. Voa grupe neka nazove turisti
ku zajednicu i pita ato je sve potrebno da grupa nastupi na sljedeem karnevalu. Od tog trenutka na dalje, neka stalno zove turisti
ku zajednicu, pita ih da li je sve ok, upozna se sa njima, neka vide da mu je stalo. Morat e i do njih popunit prijavnicu. Ta prijavnica mora bit potpuno popunjena. Znam da neete znat broj sudionika, al napiaite cca, to se kasnije lako korigira. Spr~ite neku pjesmu od npr. marleya i stavite ju kao prilog za pjesmu koja e vas pratit po korzu, alegorijska kola nemojte radit jer za to treba para, ljudi, i znanje. Potrudite se oko dizajna maske, dajte to nekome tko zna znanje... likovna akademija, grafi
ki dizajn,.... Neka skica bude lijepo nacrtana i obojana. Oni vole kad su maske jednake tako da preporu
am da svi muaki imaju jednu masku, a sve cure drugu masku... ne da svako radi svoju masku pa se pojavi na dan karnevala... to izgleda ko cirkus i to ne vole. Odlu
ite se za parolu... preporu
am da vam poruka bude: ~elimo dekriminalizaciju lakih droga/vrijeme je da hrvati prestanu radit na crno i troait na bijelo/vrijeme je da vlada po
me loviti kriminalce, a ne klince s jointom... ubacite politiku i vlast u sve to, zato su maakare i nastale!! parole tipa KraDeZe na vlasti = dileri kupuju vile, a klinci gule kaznu! HDZ bi trebao puait marihuanu, mo~da se opamete!. Te parole
itaju na svakom stageu kraj kojeg proete, a na glavnom stageu netko iz grupe mo~e doi na stage i dobit mikrofon. Ako se nae osoba koja ima mota za javne nastupe, ovo je odli
an na
in za airenje neke poruke.
Kad predate prijavu, nazovite i pitajte da li je sve ok, ato bi mogli poboljaati, itd.
`to se ti
e dizajna maski tu imate potpunu slobodu. Kroz ove godine bilo je alegorijskih kola u obliku kur
ine od 5m a ljudi su bili maskirani u spermie, bio je kip sanadera u sado mazo robi, bilo je i grupa u kojoj su se svi maskirali u razli
ite vrste droga... tako da ovdje nemate brige;)
Organizator treba odrediti datum do kad e bit prijave(uplate), i to treba bit realan rok tako da ostane dovoljno vremena da se naprave maske. Uplate se mogu vraiti na ra
un tako da bi bilo dobro da organizator napravi net banking ra
un poato je ekipa s foruma veinom izvan rijeke. Naravno da e svi uplatit u zadnji
as tako da organizatora ne treba bedirat ako tjedan dana prije roka ima 10 prijavljenih. Btw ako grupa ima 50 sudionika i to je sasvim dovoljno!!
Preporu
am da masku radite od spu~ve i da radite one size fits all. Razlog je ato je to najjeftiniji, najbr~i i najjednostavniji na
in, a maska ispadne solidno. Spu~vu svatko mo~e krojiti pa vam nee trebat skupe ailice, samo par ljudi, par aablona i puno spu~ve i ljepila(ili klamerica). Mo~ete uzet joa i boja za lice i maska je gotova;)
Ujutro na dan karnevala, voe grupe e trebat i do gradona
elnika i raznih politi
ara, meu uglednim gostima
esto zna bit i predsjednik;) Tamo ete se rukovati sa svima prisutnima i predati im poklon. Kupite ili napravite viae malih poklona koji su vezani uz grupu. Btw Vutra kao poklon predsjedniku nee pro:D Ako su u igri ugledniji gosti, onda osiguranje pregledava sve poklone. Osobno svjedo
io kad je lik iz osiguranja mukao jogurt i sluaao zvukove:DD
Organizator e dobit kupone od grada za besplatni ru
ak i bezalkoholna pia za cijelu grupu, tako da imate kupus i kobasu gratis. Obavezno pojedite, dignut e vas iz mrtvih:D
Prije se davalo i vino gratis ali to su ukinuli... mo~da imate sree pa su vratili i besplatno vino!
Evo to bi ukratko bilo sve... Trebalo bi sve bit jasno ali ako nije, bit e kad po
mete radit;)
Sretno s organizacijom i vidimo se na karnevalu!!