VUTRA
ForumMarihuanaLegalizacijaKazneni zakon Republike Hrvatske + izmjene [stara tema]
LEGACY

Kazneni zakon Republike Hrvatske + izmjene [stara tema]

500 odgovora52,907 pregleda
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2006.

Aktualni tekst: lanak 173. (1) Tko neovlaateno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglaaeni opojnim drogama, kaznit e se nov anom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. (2) Tko neovlaateno proizvodi, prerauje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, dr~i ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupnji, ili na drugi na in neovlaateno stavlja u promet tvari ili pripravke koji su propisom proglaaeni opojnim drogama, kaznit e se kaznom zatvora od jedne do deset godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora. (3) Ako je kazneno djelo iz stavka 2. ovoga lanka po inilo viae osoba koje su se udru~ile radi injenja tih djela, ili je po initelj toga kaznenog djela organizirao mre~u preprodavatelja ili posrednika, po initelj e se kazniti kaznom zatvora najmanje tri godine, ili kaznom dugotrajnog zatvora. (4) Tko neovlaateno pravi, nabavlja, posjeduje ili daje na uporabu opremu, materijal ili tvari za koje zna da su namijenjene za proizvodnju opojnih droga, kaznit e se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. (5) Tko navodi drugoga na troaenje opojne droge, ili mu dade opojnu drogu da je troai on ili druga osoba, ili stavi na raspolaganje prostorije radi troaenja opojne droge, ili na drugi na in omogui drugome troaenje opojne droge, kaznit e se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. (6) Ako je kazneno djelo iz stavka 5. ovoga lanka po injeno prema djetetu, maloljetnoj, duaevno bolesnoj, privremeno duaevno poremeenoj osobi, nedovoljno duaevno razvijenoj osobi ili prema viae osoba, ili je prouzro ilo osobito teake posljedice, po initelj e se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina. (7) Opojne droge i sredstva za njihovo pripravljanje oduzet e se. (8) Po initelja kaznenog djela iz stavka 1., 2., 3., 4. i 5. ovoga lanka koji je dragovoljno bitno pridonio otkrivanju djela sud mo~e osloboditi kazne.
WickoISTRAŽIVAČ

okt 2006.

"(1) Tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit æe se novèanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine." samo kratko ... znaci, u RH aktualno vrjedi ovaj zakon? za posjedovanje opojnih supsatnci do godinu dana? a zavisno kakva je supsatnca i kolika je kolicina duljina kazne? e..sad.. sa kolko trave mozes izvuci glavu recimo samo sa novcanom kaznom ili recimo uvjetnu... i dali je to uopce moguce jer kolko znam da i jedan joint te moze strpati iz resetka...
kanehbosemAMBASADOR

okt 2006.

ovo ljeto moj frend dobio kaznu 2500kn zbog pola jointa neznam kak bi proao da mu se to danas desilo
imported_Petar PanISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Kolicine ti nisu jasno odredjene, dakle to ti sve ovisi o tebi, o sucu i o situaciji u kojoj te uhvate. Zatvor do 1 godine najcesce dobiju osobe kod kojih su pronadjene vece kolicine, a nisu im mogli dokazat preprodaju, i oni koji su vec bili kaznjavani pa prekrse uvjetnu. Dakle, potrudi se da nikad nemas bas previse kod sebe i neces zavrsit u zatvor.

okt 2006.

2500 kn za pola jointa? A prije toga pred zakonom bio cist ko suza? I sve se to dogodilo u RH?
kanehbosemAMBASADOR

okt 2006.

ne, bio je veè jednom zbog pol panja.to sve u rh.

okt 2006.

Zahebano je to kad si vec kaznjavan. Jos te i pretresu pri svakoj legitimaciji :( Inace, glavni drzavni tuzitelj Mladen Bajic je rekao da ce se optuzbe zbog jednog jointa i dalje odbacivati. Dakle, zbog jednog jointa se i dalje ne morate brinuti (ali ko to nosi samo jedan joint? :lol:). A i u vecini slucajeva ce ga pandur samo baciti, pogotovo ako ste punoljetni. :D @Wicko U zatvor (min. 3 god) se ide zbog preprodaje i najmanje kolicine ilegalnih droga, a ne zbog posjedovanja :wink:
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2006.

da. Ovo gore je tekst kako danas glasi zakon. Sve izmjene i dopune koje su na snazi su ukljuèene u tekst. Dakle posjedovanje novèana kazna ili 1 god. Ono što sam ja èuo je da se u pravilu izrièe novèana kazna ili uvijetna kazna a gotovo nikad stvarna kazna zatvora za posjedovanje. Nema razlikovanja meðu drogama, barem ne zakonskog, to je ostavljano sudcima za procjenu. p.s. može li moderator okaèiti ovo kao važno da ostane na vrhu?
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

nema potrebe... udji u prvi tvoj post i u QUOTE stavi ovu izmenu-dopunu... dobra informacija...ali ako imas vremena okaci im zakone na download ...krivicni zakon i pravilinike R.Hrvatske
WickoISTRAŽIVAČ

okt 2006.

zanimljivo :D ajd sad mi je nesto lakse... al ipak prakticirat pusenje doma a ne vani i mislim da se netrebam bojati.. jer jedini bed je kad se kupi pa to donesti doma..a naravno da se nikad ne kupuje za jedan joint :D :D ...i mozda glupo pitanje al.. di se more pogledat na netu zakone sve? :oops:
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Ja isto tako, mislim, ne pamtim stvarno kad sam vani pušio. Ali uvijek me je hastra (strah :)) kad nosim 50 ili 100gr. od lika do kuæe. Ono kad uðem u haustor samo, i kad se vrata zatvore, nekako mi je lakše. Ali kod mene je drugaèija situacija. Prvo zatvaran sam radi toga upravo, drugo trenutno sam na uslovnoj, treæe skoro svaka hala (insp. za narko.) znaju skoro svakog da kažem narkomana u gradu. Kad kažem narkomana, mislim na ljude koji su fakat narkomani, znaèi na heroinu (I.V) kao što sam i ja bio, tako da me znaju, na moju štetu. Ali opet u zadnje dvije godine, kako sam èist tj. nemam nikakve vezze niti dodira sa heroinom, ali sam na MST (Metadonska Supstituciona Terapija) za koju oni znaju sve, i znaju 100% (mada gore porièu da iko zna osim doktora išta...) ko je kakav što se tièe gudre i terapije. Na poèetku su "skakali" na mene, ali meni srce ko more, jer nemam ništa kod sebe i vidjeli oni da sam rega, tj. "clean" stalno što se tièe heroina (jer to traže, neæe kod mene tražiti rizlu :) niti joint) i ne diraju me fakat, da se pomaknem s mjesta, oni ili zmije isto, jel ih spomeneš tu se negdje stvore...pih...pih...pih ,... :) Jesu me davno na poèetku metadonske terapije, "nafatali" sa vuvom (ono panj plafon...) i ništa što se toga tièe.... ja im još kažem da mi je dr. rekla da bolje zapalim joint nego što piješ toliko apaurina (to sam nekad pio....sad sam na 30mg, dok prije sam i po 300 - 500mg dnevno pio...ihh odo ja u off raspricah se pravo... :)
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2006.

@wicko, http://www.nn.hr/sluzbeni-list/sluzbeni/index.asp ovo u zagradi ti piae koj broj/godina Narodnih novina.

okt 2006.

Moram te upozoriti da je traženje zakona na narodnim novinama pomalo komplicirano. Npr. ako upišeš kazneni zakon u tražilicu narodnih novina dobiti æeš zakon koji po pitanju èlanka 173. (zlouporaba opojnih droga)nije na snazi (izuzev stavka 1), zato što je taj zakon donesen 1998 i od tad je nekoliko puta mijenjan. Da bi došao do sadašnjih odredbi moraš ukucati izmjene i dopunu K.Z. Postoje stranice koje su se specijalizirale u pisanju proæišæenih tekstova zakona. Ja znam jednu to je Korekt http://www.korekt.hr/ Problem je taj što se plaæa, ali možda znaš nekoga tko ima pretplatu. Npr. pravni fakulteti su pretplaæeni.

okt 2006.

Ja inace do svih zakona dolazim preko ove stranice http://www.poslovniforum.hr/zakoni/ ali vidim da jos nisu unijeli ove izmjene, valjda ce skoro
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Eh, super, možeš li onda naæi šta o Udrugama tj. osnivanje i NVO, šta sve treba i kako....?
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2006.

mo~e li o udrugama u nekoj drugoj temi?

nov 2006.

zasto npr. za pola jointa dobijem kaznu od 500 kn, mjesec dana testiranja.. frend za malo manje od kila dobije 2 godine... a neki dopas sta ga uvate izmlate ga, on cinka sve okolo i puste ga... vjerojatno onda vide da mi imamo malo vise u glavi, pa ipak samo uzivamo u travi a ne trujemo se glupostima... e pa kad to sve vide, zasto barem nije nastupila dekriminalizacija ako ne nesto vece.. ja misklim da je problem u neobrazovanim donositeljima i izvrsiocima kaznenih zakona. prema tome dok god nam donose zakone neki senilni starci sta misle da je trava droga, zlao covjecanstva, i da su vikend konzumenti problemi od kojih pocinje srz kriminalnih aktivnosti u nasem drustvu, sve dok je tako nama nece biti dobro i biti cemo potiskivani, nazalost ali je tako.. trebamo se znaci malo povuci, ne dopustiti im da nas tlace, pokazati da mladi ljudi mogu preuzeti incijativu, onda ce sve to uroditi plodom.. LEGALIZACIJA!!!!!!
TihojlaENTUZIJASTA

nov 2006.

zato ato stavak 8 ka~e da ako cinka da ga puataju na miru ;)
LedoENTUZIJASTA

jan 2007.

evo da ja bacim prosvjednu notu :D :D www.legalis.hr tu su vam zakoni, s proèišæenim tekstovima, stranicu drze studenti, koji su pretplaceni na kroekt.hr :P :P
delboyLEGENDA

jan 2007.

ove deèke sa www.legalis.hr treba upitati kako možemo zapoèeti sa postupkom dekrimiliziranja vutre. koji bi nas koraci najbrže doveli do nekažnjavanja za posjedovanje manje kolièine. imaju forum ,moze se probat postaviti nekakvu temu na naslov ovoga.
iffkicaENTUZIJASTA

jan 2007.

ha pao mi je kamen sa srca kad sam vidla ovaj zakon...ato zna i da neu baa tolko nahebati radi marice...ali po epu kolko mi se ini da e me oderat... ako je ovaj lik za pola jointa dobio 2500kn kolko u ja onda dobit za 15g... izgleda da u pola ~ivota odradit za kazne...:)))

mar 2007.

zbunjuje me hr zakon (koliko vidim u nn, zadnja verzija popisa opojnih droga je iz 2004 right?). Po kojem pravilu kaznjavaju posjedovanje gljiva? nije na nikakvom popisu, samo grass, mak i koka. Osim toga zakon kaze za njih 'biljke koje...' a gljive nisu biljke pa ne mogu ni teoretski biti pokrivene ovim zakonom. Kao ni zabe. A ionako eksplicitno kaze kako biljke koje jesu ovim zabranjene se moraju nalaziti na popisu. Ispada da su sva ziva bica izuzev ta 3 legalni, osim ako ne radim ekstrakciju? Whats the catch? 1. Opojna droga jest svaka tvar prirodnoga ili umjetnoga podrijetla, uklju ivai psihotropne tvari, uvratene u popis opojnih droga i psihotropnih tvari, 2. Tvar koja se mo~e uporabiti za izradu opojne droge jest svaka prirodna ili umjetna tvar koja se mo~e uporabiti u izradi opojne droge (kao prekursori i druga otapala te kemikalije), uvratena u popis tih tvari, 3. Biljka ili dio biljke iz koje se mo~e dobiti opojna droga jest svaka biljka ili dio biljke koji se mogu uporabiti za izradu opojne droge (kao opijumski mak, konoplja i druga biljka prikladna za tu svrhu), koja je uvratena u popis tih biljaka, 4. Uzgoj biljke za dobivanje opojne droge jest nabavka i posjedovanje sjemena, sjetva, sadnja, uzgoj biljke, uzimanje i posjedovanje dijelova biljke koji slu~e za dobivanje opojne droge, ..... 5. Izrada jest priprava, prerada, mijeaanje, pro iaavanje, proizvodnja i svaka druga radnja kojom se dobiva opojna droga, 6. Sredstvo za izradu opojne droge jest predmet ili naprava koji su namijenjeni ili uporabljeni za izradu opojne droge, 7. Posjedovanje jest fakti na vlast nad opojnom drogom, bilj*kom ili tvari koja se mo~e uporabiti za izradu opojne droge, ...... (2) Popis opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se mo~e dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga iz stavka 1. to ke 1., 2. i 3. ovoga lanka donosi ministar zdravstva. Znaci moraju biti na popisu, right? - a popis, na kojem nema niti jedne biljke izuzev grassa, maka i koke se stvarno zove 'POPIS OPOJNIH DROGA I BILJAKA IZ KOJIH SE MO}E DOBITI OPOJNA DROGA' i onda ima tvari u tablici kasnije? A da tumace kako se biljka koja sadrzi neki spoj moze smatrati 'tim spojem', osim sto znaci da je u principu svako automatski kriv jer to sadrzi ne znam u kucnom ljubimcu, svojoj pinealnoj zlijezdi, pretty much svakoj biljci, i bestiji , cini uvrstenje koke i kokaina, THCa i cannabisa, pa dakle i cijeli koncept popisa biljaka te kategorije 'biljaka iz kojih se moze dobiti opojna droga' posve suvisnim. Osim toga, ako i rade takvu interpretaciju, neovisno o posljedicnim redundancijama, opet ostaje cinjenica kako sjemenka ili spora (koje su dakle jos dodatno iskljucene time sto nemaju veze s biljkama) neke od 'biljaka' koja nije na popisu biljaka iz kojih... niti sadrzi spoj niti je regulirana kao sjeme biljke iz koje... mora biti posve legalna? Ili je pokusaj reguliranja bar nekih sjemenki upravo ta razlika zasto postoje 2 popisa? Takodjer, ako dobro vidim, od spojeva, harmin i harmalin, salvinorin, bufotenin, 5MeODMT, LSA, ibogain te jasno muscimol nisu na popisu, dakle savrseno su legalni? I jel zbog ovog ovaj cijeli site ilegalan: Zabranjena je izravna i neizravna promid~ba izrade, posjedovanja, uporabe i prometa opojnih droga i promid~ba opojnih droga na bilo koji drugi na in. - al politicki govor - zalaganje za promjenu zakona - sigurno ne moze biti ovim ogranicen?

mar 2007.

pa ti koji nam donose zakone inace su inteligentni ljudi, pocevsi od bise nam ministrice lovrin, sto se vidi po tome sto je silovanje i frula po kazni izjednaceno.. a mi kad smo pali, ovog prijatelja tjeli za navodenje maloljetnika optuzit, on tek bio napunio 18, a mi 17 imali, al na kraju nas sudac izvuko bez da nam pala dlaka s glave..
Splitsko diteENTUZIJASTA

apr 2007.

Na kraju krajeva,i panduri su ljudi...i to nimalo glupi kako veina misli... Mislim da ako si kad te uvate,smiren i razuman....velike su aanse da se izvu ea bez veih posljedica... naravno ima kretena...svugdje pa tako i u policiji :sun2:
Kurblaj KanAMBASADOR

apr 2007.

Kod men baa i nisu pristojni murjaci tj. ovi cipelii jesu ali krimovci isu stalno se prijete a znaju i aamarat i tako, vrijeaju i omalova~avaju svakog uglavnom a one koji padnu ovisi kako koga ali su neke znali ubit od batina
SarmaisterISTRAŽIVAČ

maj 2007.

ja sam kad su me uvatili nudio im 30 kn (koliko sam imao uza se tad) al me nisu ozbiljno svatili.
1mcISTRAŽIVAČ

maj 2007.

Ha ha ha care ... ! :lock: :lock: :181: :181: :ludaci_lol: :thumb: :b_cowboy: :respect: Mene nisu nikad uhvatili sa ganjom a nikad ni nee,ko ih jebe uostalom,nije njihov problem; Ja u prije poginut ispred policijskog piatolja nego ato e taj neuki plavac mene "uhititi" zbog MOJE ganje ! .........Jebea zakon!
Dali ti zakoni vrijede i za maloljetnike?
PampersPOZNAVALAC

jul 2007.

Naravno da ne, hrvatsko pravosudje smatra da do 18 godine smijes radit sve da bi ti bilo lakse kad navrsis 18 pa to vise nesmijes. Inace, ja sam do 18-te ubio 2 trudnice, silovao casnu sestru, zarazio 3 bebe s HIV iglom, podmetnio par bombi u vlakove i uzgajao marihuanu na 200 hektara. Sto ti cekas???? Zasto gubis vrijeme pred kompjuterom maloljetnice???
izmena: Avram: Nadam se da si pro itao pravilnik jer tamo jasno piae kada poruke ne treba da se citiraju. Evo ti 15 poena! Moze neki normalni odgovor
SLO-EraLEGENDA

jul 2007.

nek humor ostane u granicama..
Lud-MladISTRAŽIVAČ

avg 2007.

Neznam kako ostali ali ja sam izaso sa legom van,i uhvatili nas murjaci i on padne sa panjem,i dobio je samo humanitarni rad od 30 sati u crvenom krizu,i ono vecu paznju i pratnju socijelne radnice!!!
LucidDreamAMBASADOR

avg 2007.

Ja jos nisam pao zbog ganje i nadam se da necu...Ali kad padnem izvesticu vas... STOJANE SINE STOJANE,NE PREDAJ SE ZIV TURCIMA!!!

okt 2007.

zakon za cinkere... hebeni cinkeri imaju zakon.... hebem ti drzavu koja podrzava izdaju..... hmmm... ovi drugi zakoni nisu u redu... svi znamo zasto... jer trpaju u isti kos vuvu i Drogu.... al zakon za cinkere... je prevrsio svaku mjeru... dosad nisam volio RH vlast.... sad je sluzbeno MRZIM... cinkerski zakoni => cinkerska vlast => ajmo u pobunu . smrt politici sloboda narodu !!! :sun2:
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2007.

he he ... e pa nije baa tako do punoljetnosti se ra unaa kao smanjeno odgovoran. postoje posebni sudovi za mlade~ koji sude po posebnom postupku i po posebnim kaznama. To no je da se na maloljetnike primjenjuju bla~e sankcije. PS. Ima li itko na ovom forumu da je pao ili da zna osobu koja je pala da malo podjeli informacije i iskustva

okt 2007.

Mislia da je pao maloljetnik? Meni je prijatelj pao sa 17 godina. Nakraju osim one procedure da je moro i kod defektologa i odgovarat na tipi na pitanja zaato, kako itd. nakraju nije platio ni nov anu kaznu. Objaanjenje je bilo da nije nikada bio ka~njavan, da je maloljetan i da nema financijske prihode ve da je uzdr~avan, te je zbog toga bio i osloboen nov anog plaanja.Ali zato da vidia i sada, 4 god kasnije...na svakoj granici, uli noj legitimaciji tid itd...odma ga pretresaju... to oslobaanje je spika za malu djecu, a i to se ko zna kad presudi...
TihojlaENTUZIJASTA

okt 2007.

bez obzira dal je ili nije maloljetnik da ... granica ... jedna od nezgodnijih posljedica pada

nov 2007.

ma zbog toga mi jedino ova dr~ava ide u *****.... to ata svi znamo, silovat i ubijat se o ito viae isplati nego zapalit trubu isprid kue! zato je alkohol okej, pijani gaze, ljudi tuku ~ene dicu, ubijaju se, a sa jedim jointom, najopasnije ata ea napravit je zaspat.... mislia san glasat za HDZ, ali kad san vidia onaj njihov plakat "LEGALIZACIJA DROGA - PROTIV", odma su bili odjebani, muka mi je kad vidim da su zatvorili tipa 2godine zato ata je ima 150kn dima
LedoENTUZIJASTA

nov 2007.

HDZ-ovci su uvijek bili koda im je vrijeme stalo prije 50godina, konzervativni a toga ce se tesko odrec kako mi se cini...

nov 2007.

Prvo da pozdravim kolege u~ivatelje, budui da mi je ovo prvi post ovdje... Sada na konkretno... Za 3 dana idem na sistematski pregled zbog posla (poslodavac organizira)... Sad mene zanima budui da e biti piaanja i vaenja krvi, da li oni mene na sistematskom smiju po zakonu testirati na drogu bez mog dopuatenja... Zanime me i da li poslodavci po zakonu mogu uope tra~iti takve testove... Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru... :goldmaryjane:
LedoENTUZIJASTA

nov 2007.

Prvi odgovor poslodavac smije ''sve''... Sto se tice droge, u mokraci ili krvi neprimjecuju se tragovi droga, osim u slucaju kada se obavi posebni test za droge... Koji nevjerujem da cete imat, pogotovo ako si kod privatnika nisu ludi da to placaju, jer nije jeftino...
Petar PanPOZNAVALAC

nov 2007.

Po zakonu (to nije po Ustavu) te nitko ne smije testirati na drogu bez tvog znanja i pristanka. ak ni policija! Ali ti poslodavac mo~e postaviti uvjet da je potrebno da proea test da bi se zaposlio ili ostao na poslu. Ali mislim da se ne trebaa brinuti, sistematski ko sistematski, joa uvijek su uglavnom bez testa na droge. Osim ako radia u policiji ili vojsci, za njih znam da provjeravaju

nov 2007.

ma i mislio sam da me nee testirati, ali nisam bio 100% siguran... mislim i joa nisam, ali nadam se da nee jer koliko sam uo sa strane joa se testiranja nisu baa integrirala u sistematske preglede... mislim da u si ipak ve eras zapaliti jednu... :rasta1: hvala na odgovorima...

nov 2007.

Inace, glavni drzavni tuzitelj Mladen Bajic je rekao da ce se optuzbe zbog jednog jointa i dalje odbacivati. Dakle, zbog jednog jointa se i dalje ne morate brinuti Inae, uskoro imam kazneni sud ne zbog jednog jointa, nego zbog opuaka koji je naen pored mene na podu u kojem nije bilo dima za povu, tak da ak neko misli da nemo~e past pljugom se vara. Jel neko zna gdje mogu na popis pripravaka koji su propisom proglaaeni opojnim drogama? :spcartman:

nov 2007.

Droga i sve ato se od nje mo~e napravit. `to u~itak uglavnom zbog toga mo~ea u zatvor.Velik je popis.
Kurblaj KanAMBASADOR

nov 2007.

Pa imaa onaj popis psihotropnih tvari ili tako nekako se zove pogledaj po narodnim novinama a i bilo je na forumu ve to milion puta ima negdje sigurno a i Tihojla sigurno zna di je taj popis pa ka niat drugo poaalji njemu pm

jan 2008.

Prvo bi trebalo razmotriti neke pojmove koje se koriste na forumu, a to su: legalizacija i dekriminalizacija. Naime to su dva jako razlicita pojma, pa ako se nekome da, neka proba pronaci u zakonu sto znaci jedno a sto drugo. Smatram da bi se marihuana trebala dekriminalizirati u Hrvatskoj a ne legalizirati, jer se marihuana nemoze samo tako legalizirat, tj prvo se treba dekriminalizirati pa treba proc puno godina dok se ne krene sa legalizacijom. Skrecem pozornost na pojmove jer pravnicima i inima je to jako bitno. S druge strane nece nam puno pomoc raspadanje koalicije, jer HDZ kao pobjednickoj stranci u Hr, je ova tema jako bitna. Njima ova tema treba jer je jedna od onih stvari koja im pomaze da zamagle oci narodu i budu u kontri sa SDP-om, koji je htio pokrenuti dekriminalizaciju, no nije uspio. Takodjer HDZ smatra da je mara opaka droga koja je sve ljude koji su je probali pretvorila u narkomane a neke cak i u vampire. Zelim rec kako HDZ kupuje glasove na ovakvim temama, i nema sanse da ce ikad dopustiti dekriminalizaciju, a kamoli legalizaciju. Mi koji smo svijesni sto je to marihuana, trebali bi razmisliti o drugima koji ju takodjer konzumiraju ali nemaju pojma sto je to, i na kraju nije im ni bitno. Trebalo bi vidjeti kako bi se dekriminalizacija zaista reflektirala na drustvo i mozda bitnije na djecu, sto znaci da bi trebala biti dobro pripremljena i dobro isplanirana, gdje i na koji nacin se smije konzumirati, uzgajati i prodavati. Slucaj sa nizozemskom je da je ilegalno uzgajanje ali je legalna prodaja. To vec predstavlja veliki problem, jer kako je moguce prodavati nesto legalno ako je ilegalna nabava(uzgajanje) tog istog. Trebalo bi takodjer upoznati javnost sa djelovanjem i posljedicama pusenja marihuane, ali zasnovanu na ozbiljnim istrazivanjima......... Na kraju ispada da to nije jednostavno provest, vec treba vrlo ozbiljne pripreme i razmatranja, ako se zaista zeli nesto promjeniti, pa stoga ne vidim potrebu zatrpavanja mailovima, jer ce se sa tim samo pogorsati situacija. Hvala

jan 2008.

Jednostavno:SDP je izgubio zbog 2 stvari:1.izjava da ce ukiniti vjeronauk 2.droge.

jan 2008.

Mozda i je zbog toga izgubio, ali kako sam vec napisao to nije bitno jer se i sada moze pokrenut dekriminalizacija.

jan 2008.

I joa neato u Nizozemskoj uopce nije tako..smije se uzgati,ali ne puno biljki i ima viae trave nego ato je moguce legalno uzgojiti,i najkvalitetnija trava je uglavnom legalno uzgojena.

jan 2008.

A gdje si to procito? Uputi me! Hvala

jan 2008.

Naime ja sam citao ovaj clanak: Nemojmo zaboraviti da je marihuana ( lat. Cannabis Sativa), biljka koja oduvijek raste u prirodi i koja je iz nekog razloga rasprostranjena po cijelom svijetu. Zanemarimo novije hibride nastale kri~anjem (cannabis ima muaku i ~ensku biljku). Prava podjela je Sativa, Indica i Ruderalis. Sativa raste uglavnom oko ekvatorskog podru ja i njeno cvjetanje traje i viae od 3 mjeseca. Indica raste u viaim predjelima i krae cvjeta ( 6-9 tjedana). S obzirom da ta biljka cvjeta - to je cvijet a ne droga. Ruderalis je vrsta koja je prilagoena za "surovija" podru ja Rusije, Sibira i openito sjeveru Zemlje jer nije fotoosjetljiva ( Sativa i Indica po nu cvjetati kada ima manje od 12 h dnevnog svjetla) pa joj je cvjetanje uvjetovano staroau. Zna i, osim sto Cannabis spada zaista u klasu kao i duhan ( sjeme, posadia, raste, poberea, posuaia, puaia, pukne te), postoji joa jedan segment a to je kulturoloaki. U Indiji je puaenje charasa ( smola sa cvjetova marihuane) religijski simbol. Shaivima, pripadnicima subdivizije hinduizma koja smatra Shivu vrhovnim bogom, je puaenje charasa bitan dio kulture i rituala, a asti se i kao jedan od aspekata samog Shive. To je vjerojatno tako ato je tamo, Indija i Pakistan, ta biljka rasla eae u prirodi nego na podru ju Europe ( bolja klima). To je tamo u kulturi do te mjere da je nepristojno odbiti lokalca ako te ponudi charasom. Za vrijeme svetog blagdana Kumbh stotine i stotine Sadhu-a ( sveti ljudi) se okuplja i ritualno puai charas te im se i omogue enormne koli ine charasa za to. Iako je i u Indiji ilegalna, vojska (rijetko da ce ti policija raditi probleme) je jako tolerantna za vrijeme takvih blagdana. Vratimo se na naae prostore. "Naai stari" su odavno sadili konoplju i Jugoslavija je bila jedna od veih izvoznika konoplje na svjetsko tr~iate. Postoji i jedan intervju vezan za uzgoj konoplje na naaim prostorima. Zna i ovdje se radi zapravo o biljci koja je vrlo korisna (sjeme, vlakna, medicina) no stavljena joj je etiketa "zle droge" iz nekog nepoznatog razloga. Jer ne vjerujem da je takav straaan socijalan problem poato se koristi od biblijskih dana ( u Bibliji je "Kaneh Bosm" rije za konoplju i bila je jedan od glavnih sastojaka svetog ulja iz Knjige Izlaska). Droga? Prije bih rekao cvijet. Srodno tome, u prirodi postoji joa biljaka koje psihoaktivno djeluju na ovjeka: Salvia Divinorium, Vrtni Slak, Datura, itd. I sve je to legalno. A puno su ja eg i "opasnijeg" djelovanja nego marihuana. Vrtni slak sadr~i LSA sto je srodno LSD-u i djelovanje je vrlo sli no. Pogledajte u svoj vrt, vjerojatno vam mama/~ena ima taj puzavac u dvoriatu. Vjerojatno kada bi i to stavili pod "ilegalno" konzumacija bi se popularizirala. Proalo proljee u Konzumu su viene sjemenke tog slaka za 10-ak kuna ( ima viae vrsta, samo jedna je "prava" - Ipomoea violacea). Marihuana, najpopularnija laka droga, nije legalna nigdje u svijetu. Legalizacija marihuane bi zna ilo da se mo~e posjedovati/ uzgajati neograni ena koli ina iste. To nije slu aj nigdje u svijetu. U Nizozemskoj je marihuana dekriminalizirana do tih razmjera da je omoguena kontrolirana slobodna prodaja i konzumacija u za to predvienim mjestima. Paradoksalno time, uzgoj marihuane nije dozvoljen. Od kuda onda sva ta marihuana u coffe shopovima? Marihuana se ilegalno uzgoji i ilegalno proda coffe shopu koji je zatim slu~beno i legalno "proknji~i" te preprodaje (max. 5g po osobi) konzumentima. Zato se ka~e da tamo marihuana "pada s neba" jer je ima a ne smije se uzgajati ( iako postoji dio zakona koji omoguuje uzgoj 4 biljke po kuanstvu uz dozvolu). U proteklih nekoliko godina je objavljeno nekoliko znanstvenih lanaka u uglednim medicinskim asopisima koji pozitivno govore o medicinskoj upotrebi marihuane. ak je i Europska komisija predlo~ila u svom dokumentu za usvajanje nove strategije borbe protiv opojnih droga da konzumiranje i posjedovanje manjih koli ina lakih droga ne bude ka~njivo. Umjesto toga da se vodi harm-reduction politika. "Ali ako uvjetno i prihvatimo podjelu na "lake" i "teake", lake su samo prethodnice, uvod u teake." Ta teorija o "uvodnoj drogi" je odavno pobijena, viae puta. Nastala je po etkom 20. stoljea u Americi za vrijeme kampanje protiv marihuane koju je vodio Harry Anslinger ato je i dovelo do svjetske prohibicije. U to isto doba, objavljena su mnoga "istra~ivanja" o atetnosti marihuane poput onoga da puaenje marihuane poti e bijelce na seks sa crncima, da muakarcima narastu grudi, da ete poubijati prijatelje uslijed psihoze. Sve to, i puno viae, se mo~e vidjeti u propagandnom filmu Reefer Madness (download, 150MB). Na sreu, danas je sve to vrlo smijeano i veina autora tih "istra~ivanja" su javno priznali da su la~irali rezultate. Opet se vraam na Nizozemsku i njihov model zakona o opojnim drogama koji je aktualan preko 30 godina. Njihov zakon jasno ka~e: 1. Konzumacija droga nije pravni problem nego zdravstveni problem 2. Postoji razlika izmeu lakih i teakih droga. Ironija u svemu tome je ta ato je Nizozemska jedna od vodeih zemalja Europe po pitanju zdrave prehrane i zdravog ~ivota i kod njih je veliki broj makrobioti ara, vegetarijanaca, vegana. Kako to? Zar nisu tamo samo "drogeraai"? Joa jedna zanimljiva stvar: u veini zemalja gdje postoji klasifikacija opojnih droga, marihuana je svrstana u kategoriju sa duhanom i alkoholom. Zaato se o tome ne pri a kada su svi odjednom postali veliki moralisti i dobrotvori naae mlade~i? A kako i bi kada je alkohol duboko utkan u naau kulturu jer "to je tajna naae vjere" (vino), u ili nas tako dok smo bili mali. Za kraj u citirati dva naaa poznata sociologa: "Kada stvarno prestanemo s inkvizicijskom logikom koja se hrani roditeljskim strahom, neinformiranoau i zakonskim statusom kanabisa, tek emo tada moi razgovarati o oblicima normalizacije, regulacije upotrebe i integracije korisnika" --Benjamin Perasovi "Zakonski se trebaju odrediti koli ine za osobnu upotrebu koje ne bi bile ka~njive. Europska iskustva predviaju da ta granicu bude oko 10 grama. To bi zna ilo rastereenje sudstva i prora una, a brojni bi pojedinci bili poateeni neadekvatnih kazni, stigmatizacije i terora moralizirajue gomile" --Goran Goldberger Ako se postro~i zakon, to ne zna i da e se opojne droge prestati konzumirati i da e biti izvan dosega mladima. Ako i dalje ne razumijete problematiku, savjetujem vam da pro itate tekstove gore citiranih; Mo inkvizicije u carstvu predrasuda i Promijeniti zakon. Za viae informacija kliknite wikipediu Preuzela i obradila saleeq blog i http://pollitika.com
TihojlaENTUZIJASTA

jan 2008.

NIK o razlici izmeu dekriminalizacije i legalizacije je ve podosta napisano na ovom forumu i kolko me sjeanje vara to sam detaljno objasnio u temi "`to svaki aktivist treba znati ..." tamo ea nai ako ne direktno objaanjenje onda sigurno link na lanke sa wikipedije. Uz to tamo ea isto nai podatkle da se u nizozemskoj proda viae trave nego ato je mogue legalno uzgojiti ... ali ovome nije tema pod KZ RH pa bi molio admina da moderira temu da se ne pretvori u rusvaj
TihojlaENTUZIJASTA

jan 2008.

popis http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2865.htm dopuna http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/0938.htm koliko ja znam od tada se nije nia mjenjalo

feb 2008.

Ja sam mislijo, da su tu u Sloveniji strogi prema vutri, pa tek sad vidim razliku između cro&slo. Kod nas platiš 40€ kazni i to je to. Nikakve kartoteke, ništa... :)
LaidbackPOZNAVALAC

feb 2008.

Ovdje ides u zatvor...
LedoENTUZIJASTA

feb 2008.

Kada pratite kazneni zakon nemojete gledati u Narodnim Novinama, nego na "legalis" il nekoj slicnoj stranici gdje se nalazi procisceni teksta zakona. U NN je su objavljene sve izmjene i dopune zakona, pa neke djelove morate povezivat stavak ili clanak se moze promjeniti... eto cisto da kazem, ako danas sutra budete sta trazili...
mr.skunkAMBASADOR

feb 2008.

kad vec pises o tome evo da se nadovezem nemorate se puno patiti sa trazenjem po netu ono sto vas zanima je sabrano ovdje Zlouporaba opojnih droga lanak 173. (1) Tko neovlaateno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglaaeni opojnim drogama, kaznit e se nov anom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. (2) Tko neovlaateno proizvodi, prerauje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, posjeduje ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupnji, ili na drugi na in neovlaateno stavlja u promet tvari ili pripravke koji su propisom proglaaeni opojnim drogama, kaznit e se kaznom zatvora najmanje tri godine. (3) Ako je kazneno djelo iz stavka 2. ovoga lanka po inilo viae osoba koje su se udru~ile radi injenja tih djela, ili je po initelj toga kaznenog djela organizirao mre~u preprodavatelja ili posrednika, po initelj e se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora. (4) Tko neovlaateno pravi, nabavlja, posjeduje ili daje na uporabu opremu, materijal ili tvari za koje zna da su namijenjene za proizvodnju opojnih droga, kaznit e se kaznom zatvora od jedne do pet godina. (5) Tko navodi drugoga na troaenje opojne droge, ili mu dade opojnu drogu da je troai on ili druga osoba, ili stavi na raspolaganje prostorije radi troaenja opojne droge, ili na drugi na in omogui drugome troaenje opojne droge, kaznit e se kaznom zatvora od jedne do pet godina. (6) Ako je kazneno djelo iz stavka 5. ovoga lanka po injeno prema djetetu, maloljetnoj, duaevno bolesnoj, privremeno duaevno poremeenoj osobi, nedovoljno duaevno razvijenoj osobi ili prema viae osoba, ili je prouzro ilo osobito teake posljedice, po initelj e se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina. (7) Opojne droge i sredstva za njihovo pripravljanje oduzet e se. (8) Po initelja kaznenog djela iz stavka 1., 2., 3., 4. i 5. ovoga lanka koji je dragovoljno bitno pridonio otkrivanju djela sud mo~e osloboditi kazne. to je pro iaeni tekst a ako nekog zanima cijeli KZ ovo je link na njega. http://www.legalis.hr/downloads/kazneni_zakon.pdf

mar 2008.

Pozdrav ekipa, eto neato sam na uo da novi prijedlog zakona , ato se ti e kriminalizacije lakih droga, nije definitivno dobra vijest. Naime novi zakon bi bio definitivno rigorozniji nego postoje i, Za Joint pa do 5 grama iali bi u zatvor na otprilike 5 do 10 godina, a za ve e koli ine od 20 godina na viae. Jednostavno ne razumijem, punit e zatvore sa normalnim ljudima, izjedna it e ih sa silovateljima, ubojicama i pedofilima. Viae je alkohol zla napravio nego trava, o ito je ok biti pijana budala koja uniatava sve oko sebe, a ato je i najbolje bit e ok sve dok na Markovom trgu sjede ishlapljeli fosili i truju druatvo svojim fix idejama!
elephant0rAMBASADOR

mar 2008.

To nikada nece doci.. dodje li do toga past ce drzava... ma past ce planeta ako treba.. vec sada su stvari na rubu eksplozije, a posteni ljudi koje se tretira kao zlocnice na rubu zivaca.
LedoENTUZIJASTA

mar 2008.

To no elephant0r kaze da to nemoze za~ivit, kada se donose zakoni i porpisane kazen one moraju biti proporcionalne ostalim kaznenim djelima. To se ve sada kritizira, al gura pomalo svejedno... Znaci nemoze propisana kazna za silovanje, bit manja od recimo kazne za fizi ki napad, i sl.

mar 2008.

Kritike su drugo, jer osobe kojima su kritike upu ene imaju propuh u glavi!!! Oni e sada napraviti sve, samo da je masa smirena i da si osiguraju mandat, mala koli ina "buntovnika" (druga ijih ljudi) njima ne pretstavlja niata, spadamo u manjinske zajednice, ali nismo drugi narod, pa spadamo pod "graani drugo reda" naslov!

mar 2008.

a sta bi bilo da me murja uhvati sa bongom ili lulom???
elephant0rAMBASADOR

mar 2008.

Nista.. koliko ja znam staklo, drvo, keramika itd nisu ilegalne substance zasad.
Kurblaj KanAMBASADOR

mar 2008.

Nisu ali e te silovati u mozak posebno ako si maloljetan meni su za bong rekli kao da ja to ne smijem imat i za rizle isto kao ne smijea to imat niata ne smijea imat gamad la~ljiva

mar 2008.

Neznam jel itko primijetio al na rizlama (bar sam tak vidio na RS) pise da nije namijenjeno za prodaju maloljetnicima. Al bilo je slucajeva da je gammad privodila na obavjestajne razgovore zbog rizli ili nedaj boze potrgane kutije od cigareta.

mar 2008.

zar nije logi no da e posumjant da si na nekoj opojnoj drogi ako te uhvati sa potrganom kutijom cigara(bez filtera) i rizlama
3ananasa2ENTUZIJASTA

mar 2008.

rizle i cigarete nisu ilegalne ako si punoljetan i naravno da te murija nikad nee privest zbog toga jer nemaju nikakav dokaz protiv tebe al mogu posumnjat i detaljno te pretra~it(pritom nemislim da e ti gurat prst u aupak). osobno mislim da je obi na glupost da je murija nekog privodila zbog rizli , mo~da u komunizmu dok je murija imala vee ovlasti i mogli su takvim metodama pokuaat zastraait nekog al mislim da murija za vrijeme komunizma nije ni znala ata su rizle .
LedoENTUZIJASTA

mar 2008.

Logicno je da na rizlama pise da je zabranjena prodaja maloljetnim osobam, jer tako isto pise na duhanskim proizvodima. A rizle se prodaju uz predpostavku da se koriste za duhanske proizvode.
NishikenISTRAŽIVAČ

mar 2008.

ako se pusila trava na njih, onda mogu skinuti sloj smole sto je ostao na njoj i poslati na analizu i kazneno te goniti ako nadju THCa.
LedoENTUZIJASTA

mar 2008.

Nisam siguran koji je clanak ZKP-a, al znam da ima... Ide u ovom smislu ako je kazneno djelo manje vaznosti, odnosno dokazna sredstva nemogu se odma prikupit, a potrebne su dodatne analize koje nece imat dovoljnu dokaznu snagu... Postupak se nece ni pokretati, ako troskovi analiza nisu na nivou kaznenog djela... To ja sad ovako iz glave, kako to odprilike ide. Najpoznatiji primjer, mrtvozornik nece naredi izvrsenje obdukcije na tjelu ako ne postoji sumnja da je smrt nasilna. (ili ako obitelj trazi) Nema potrebe nesta radit, ako nece opravdat svoj postupak. A mislim da analiza lule, u kojoj se THC nalazi u tragovima spada u takvu kategoriju...

mar 2008.

oni imaju pravo samo oduzet predmet, to sa slojem smole rade drugi ljudi kao sto je reko Ledo...
UNDERCOVERPOZNAVALAC

mar 2008.

Kakve bi bile sankcije kada bi te murja uhvatila sa npr. 5 sjemenki?

mar 2008.

ispalo bi da ih sadis
LaidbackPOZNAVALAC

mar 2008.

Nama je jedom interventna nasla sjemenke, rizle, grancice po autu dok su ga cijelog tresli. Nisu nasli nista, a nisu ni zajebavali zbog sjemenki. Sad dal je to tako uvijek, ne bih znao.
CutkiISTRAŽIVAČ

mar 2008.

@ Ledo: l. 28 KZa Bezna ajno djelo Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova zakonska obilje~ja ako je djelo o ito bezna ajno s obzirom na na in postupanja po initelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaatieno dobro i pravni sustav.

apr 2008.

Pozdrav ekipi, Imam jedno pitanje. Pao sam s jednim jointom u ZG-u.Nikad prije nisam bio ka~njavan, presuda donesena koja veli ZA`TITNA MJERA odvikavanja od ovisnosti, od 3mj do 1god i 200kn sudski troakovi. Mene zanima ata znai ova zaatitna mjera?
3ananasa2ENTUZIJASTA

apr 2008.

idea piaat 3 mjeseca svaka 2 tjedna , bar sam ja tako, a ina e ti je otprilike tjedan dana dovoljno da se thc nemo~e detektirat u mokrai , tak da sam kad doem s piaanja tjedan dana puaio onda tjedan ne i uvijek bio negativan ;)
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

A jebo ih grbave.. trebalo bi se skupit nas 2-3 tisuce pa im ispishat grupno citavu zgradu izvana da toliko smrdi da nitko nemoze doc na posao uopce i uzeti urin na analizu.. e to je akcija koja bi odjeknula svijetom u novinama. "Cannabis users tired of state violating their human rights fight back by pissing on government buildings." :)) Ja sam za :P
3ananasa2ENTUZIJASTA

apr 2008.

ma da i ja sam za , ionako je to bespotrebno yebanje u mozak i troaenje novca iz prora una! a puaio sam i dok sam iao na to piaanje tak da je smijeano ;) btw ak ti je ta mjera doala sa prekraajnog suda jednostavno ih odjebi , napiai ~albu da si student ovo ono da nemaa para itd. , ma bilo ata napiai vjerojatno ta ~alba nikad nee ni bit otvorena jednostavno e zastarit slu aj! i ata onda kad idemo na piaanje po zgradama , al ozbiljno :)
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

mwahaha.. kad ostali smognu hrabrosti za to

apr 2008.

Zahvaljujem na odgovorima. Uglavnom ono ato sam i pretpostavljao ali radije pitam, kod ovih naaih zakona stvarno ne znaa na emu si. Samnom je bio i frend kod njega su drotovi naali 2 pljuge, ovjek dobio kaznu od 5000kn. Mislim da je bio evidentiran jednom kao maloljetink sa 17 god. (sad ima 23) ali jebenih 5000kn za dvije pljuge, prestraano.

apr 2008.

kod nas u hrvatskoj postoji jedan problem,policija svoj posao neobavlja bash kako bi trebala,znachi prava kaznena djela(pritom mislim na pljachke i sl.) ostaju nerjeshena.Iz tog razloga lako je uhvatit ekipu kako pushi gens vani i poslje se hvalit statistikama koliki je samo postotak rjeshenih slucajeva!samo da se popuni neka kvota!nadalje,pola njih svoj posao shvaca osobno,kao da ja njega trujem ako pushim travu,sto rezultira vrlo neugodnim situacijama(pricham iz iskustva) di te tretiraju ko olosh,onu zadnju-iz tog razloga veliki pozdrav za nash MUP-GLUP!pazi samo u kakvoj mi drzavi zivimo di za kesu trave dobijesh 2 godine zatvora!koji seljachki,neuki,neznam kako da ga nazovem mentalitet...strashno!!!!!!
Slim_ShadyISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Zanimljivo mi je to kako nemaju razloga da nas kaznjavaju i hapse zbog trave.... Jer oni to cine zbog nase sigurnosti? Da ne budemo ovisnici i ne propadnemo? LOL Mislim trava ne stvara fizicku ovisnost, o njoj mozes bit ovisan kolko i o cokoladi (ja sam bas prije pocetka skole presto duvat i nit ne mislim na nju) JEDINI RAZLOG zasto ljudi koji puse travu zavrse lose u zivotu je BAS TAJ STO nas glupa policija uhvati i drzava onda "uci pameti" jer smo bili dobri ljudi koji su uzivali i nisu nikom naudili... Po meni, ljude se treba kaznit ako pod utjecajem droga (a i ne pod utjecajem droga) ucine kazneno djelo, a ne kao "sad cemo napravit ilegalno da sprijecimo" jer alkohol je legalan i radi 10 put vise sranja od bilo kojih droga (cak bi i LSD radio manje sranja nego alkohol) eventualno droge koje stvaraju jake fizicke ovisnosti poput kokaina i heroina bi mogle bit ilegalne zato sto se ljudi cesto zajebu s tim (znam frenda, zeli prestat, a nemre) ali sve ostalo bi trebalo bit legalno.... jer kad malo bolje razmislite: Ko su oni da nama zabrane? Ja nemogu razumijet, nemogu smislit da te netko ZAROBI I ODUZME TI SLOBODU jer nisi nista napravio, to ne shvacam i to je ono sto me najvise raspizduje.... ti tehnicki nemas mjesta na svijetu di bi mogo uzet droge... eventualno casni izuzetci (Amsterdam)
cricket.ISTRAŽIVAČ

okt 2008.

jeli ista kazna za maloljetnike ako ih nadu s 2-3grama ili manje kod sebe? dali ce proc samo sa novcanom kaznom ili ce bit posla sa socijalnom i dal dolazi u obzir popravni dom za maloljetnike uz novcanu kaznu? dali zna tko kolika je odp novcana kazna za 2-3 grama? ili to sve ovisi sudcu? koja kolicina se smatra vec za preprodaju i koja za samokoristenje?
DjangoENTUZIJASTA

okt 2008.

neznam kako je sa nov anim kaznama za maloljetnike, ali sa socijalnom e sigurno bit posla za preprodaju mora bit 10 grama ili viae, ini mi se
petarPanISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Malo citam po zakonu i naisao sam na ovo: ZAKON O SUZBIJANJU ZLOUPORABE OPOJNIH DROGA lanak 4. Zabranjena je izravna i neizravna promid~ba izrade, posjedovanja, uporabe i prometa opojnih droga i promid~ba opojnih droga na bilo koji drugi na in. E sad ... WTF im ovo znaci?
Kurblaj KanAMBASADOR

nov 2008.

U biti teoretski te mogu kazniti ako imaa neku majicu s listom marihuane Zbog toga se navodi da su svi bongovi i pajpovi za u~ivanje duhana jel bi ina e mogli ii pod ono "drug paraphelia"(neznam na hrvatskom) pa bi bili ilegalni pod to kom zakona
petarPanISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Uzas ... onda se teoretski cini kazneno dijelo bilo kakvim aktivizmom na tu temu ili iznosenjem pozitivnih cinjenica u vezi marihuane.
elephant0rAMBASADOR

nov 2008.

Tako je.. Prvo je sistem postelan tako da ga je protuzakonito mijenjati izvana, a onda su tu nebulozu nazvali demokracijom i pridodali joj epitete ultimativnog sustava za ostvarivanje ljudskih sloboda. You are free to do as we tell you. Al nece jos dugo.. mrve se govna pod tronom koji su si postavili.. samo je pitanje vremena..
ZeleniISTRAŽIVAČ

nov 2008.

dali udio thc-a ima veze sa kaznom? lega je pao sa 2grama neke jako loae robe i dobio je pola godine uvjetne i neku nov anu kaznicu.
TihojlaENTUZIJASTA

nov 2008.

ne jer u ustavu imaa slobodu govora, imaa pravo zagovarati ato god ~elia i iznositi injenice koje imaju neku podlogu Objaanjavanje kako smotati joint, poticanje na upotrebu to je ve druga pri a. One majce i simboli su siva zona, sloboda govora ili poticanje putem idealizacije. No na kraju krajeva nemoj zaboraviti jednu va~nu stvar: veina sudaca su normalni visokoobrazovani ljudi koji ne dolaze iz neke pripizdine i veina njih je joksala u svoje doba pa na sudu sigurno neea imati veih problema zbog majce, ili slobode govora. Ista stvar na ~alost ne vrijedi za drotove jer drotove samo zanima kako popuniti statisti ke rubrike. Ok u zadnje vrijeme je dosta smea koje se nakupilo tokom rata u policiji otialo, veina ljudi koji su ostali su akolovani na akademiji, dobar dio je samnom duvao :) ali joa uvijek se mo~e tu i tamo zaletiti neki kreten.
dedaZMAJ

nov 2008.

malo ih je viae TU, a malo manje TAMO :)
Red WeedENTUZIJASTA

nov 2008.

Ja se bas ne bi slozio sa tom tvrdnjom jer su skolovani murijaci u mom kraju otisli u mirovinu a ovi koji su postali murijaci za vrijeme domovinskog rata ili koji su prosli 1 godisnju akademiju (nemaju nikakvog obrazovanja) su dogurali na visoke pozicije. Tako je barem bilo proteklih godina. Nadam se da ce tokom iducih godina rekonstrukcija policije zahvaljujuci trenutnom stanju dovesti do necega, jedino sto je zalosno sto se moralo desiti ubojstvo usred zga da bi se to pokrenulo... A u biti sve je to mafija... Ali cu podrzati karamarka jel koliko sam shvatio on ni za vrijeme jedne vlasti nije dao mjesat politiku (a vrh politike je po mojem takodje mafija) u svoje poslove tako da polazem nade da ce murijaci od sada morat biti obrazovani a ne da prodju tecaj te je...u svima mater zato sto su murijaci.... pozz
BugiPOZNAVALAC

dec 2008.

evo neznam koliko je nekima poznata odluka da se duhanski proizvodi poskupe za 9 kn... nekidan (koliko znam) je ta odluka odbacena zbog mogucih posljedica da ce se previse ljudi ostavit pusenja i da bi to znatno negazivno utijecalo na prihode drzave... dakle samo ce poskupiti 1kn....vec treci put... znate kako se zabe zive kuhaju?....ako ih ubacite u vrucu vodu one ce se iskoprcata vanka i pobjec ili umrijet pokusavajuci...ako ih stavite u hladnu i postupno grijete zaba se nece bunit, nece niti reagirat, a na kraju se samo trzne kad je prekasno i umre i skuha se... eto, drzite cula otvorena i provjeravajte fibru...
Kurblaj KanAMBASADOR

dec 2008.

Ali nemoj tako pa valjda dr~ava ~eli dobro za svoje graane. Nije valjda da je novac bitniji od ljudskoga ~ivota, to su iste gluposti.(Sarkazam dakako)

dec 2008.

Ne posjeujem esto baa ovaj forum ali imam pitanje, mene i joa 3 frenda su pretresli i kod jednog frenda su naali 5 grama trave i nakon ato su mu kuu pretresli joa 50 grama i sjemenke, kod mene nisu niata naali ali priznao sam da sam konzumirao travu 5 puta s njima ali nikad nisam motao,ni pravio...nego uvijek s njima malo povu em.Sad tek trebamo pred istra~nog sudca, kakvu kaznu mogu o ekivati ?
TarkiPOZNAVALAC

dec 2008.

nikakvu ak nisu nista nasli kod tebe
mr.skunkAMBASADOR

dec 2008.

nikakvu jer ces biti u svojstvu svjedoka i nemoj reci da si pusio jer ces tipa kojem su nasli direktno optuziti za omogucivanje uzivanja i samo na osnovu te izjave moze dobiti zatvorsku kaznu.... nisi pusio i gotovo a to sto je netko pusio ne zanima te ..... i bla bla bla...
doomerLEGENDA

dec 2008.

zanimljivo kako sada i kad padnes s frulom idu odma u pretres kuce........ Koda su ti nasli atomsku bombu a ne joint

dec 2008.

A kad je on sam prizno a i 10 sati su me dr~ali u postaji, nisam viae mogo...

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se