LEGACY
Inicijativa za legalizaciju marihuane u BiH
53 odgovora7,105 pregleda
16 REP32%
→ Istraživač
dec 2014.
dec 2014.#1
Nedavno je na facebooku pokrenuta stranica 'Inicijativa za legalizaciju marihuane u BiH'.
I poaaljem ja njima poruku, jer piae da su 'udru~enje graana'. Kontam neato ozbiljno.
Neko mi je odgovorio 'da prvo ~ele da vide kakvu e podraku da dobiju i da li mogu da ostvare kontakte s ljudima koji bi bili spremni na saradnju pa da tek onda registruju udru~enje i krenu ozbiljno'
Ja planiram da se priklju
im, stranicu vode odli
no, pametni su momci i sve to miriae na dobro.
`ta vi mislite? Ima li neko od da pogura ovo, pomogne?
Meskalito
LEGENDA8.982 REP40%
→ Zmaj
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
dec 2014.
dec 2014.#3
nije zaboravio nego sam ja makao fejkbuk link ;) dovoljan je naziv stranice, ko hoce nek potrazi
BudMachine
ISTRAŽIVAČ56 REP4%
→ Entuzijasta
41 REP82%
→ Istraživač
avg 2015.
avg 2015.#5
morate da shvatite da dok drzava bude imala koristii trava se nece legalizovatii sva drzava u svetu kontrolisee prodaju narkotika
Lazarus Led
LEGENDA14.233 REP92%
→ Zmaj
Lazarus LedLEGENDA
avg 2015.
avg 2015.#6
Danas je bila na OBN-u emisija "REFLEX" koju je vodio Mimo `ahinpaai, a vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BIH. Nisam gledao od po
etka, gosti su mu bili neka magistra farmacije, policijski inspektor i ~ena koja boluje od multiple skleroze kojoj je kanabis puno pomogao (imena nisam upamtio pa se ispri
avam zbog toga). Pri
a je iala u dobrom smijeru,
ak i graani su veinom za legalizaciju u medicinske svrhe. Napravljen je prvi korak. Meutim itervijuisani stariji doktor (ne mogu se sjetiti ni njegovog imena :)) vratio je pri
u dva koraka unazad izrekavai takva sra...biiiip o zloupotrebi kanabisa i kakve su posljedice toga. Naime rekao je kako rekreativnim puaenjem u svemu tome dolazi do pojave agresivnosti i neoubuzdanog nasilja i poveenog broja krivi
nih dijela. Kako ljudi pod utjecajem kanabisa mijenjaju svijest i ne znaju ata rade ato mo~e dovesti do vrlo teakih zlodjela, kraa i ubistava. U najboljem slu
aju do vrlo nasilni
kog ponaaanja. Kako su ljudi koji su ovisni o marihuni asocijalni i nisu sposobni da rade svoj posao kako treba pa samim tim nedoprinose dobrobiti druatva. E moj doktore (~ao mi je ato se bar njemu nisam sjetio imena) napia...biiiip ti se ja u ta usta iz kojih takva sra...biiiip izlaze!
Edit: Takvu su pri
u pri
ali tridesetih godina i ata su napravili?!
chakos
POZNAVALAC620 REP2%
→ Ambasador
chakosPOZNAVALAC
nov 2015.
nov 2015.#7
pozdrav prijatelji,
evo iskreno se nadam da smo i mi po
eli napredovati:
"Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini."
link neu ka
ati a preuzeto sa Tuzlanski.ba, ju
eraanje vijesti
osjeam pozitivu :)
wuvuzela
AMBASADOR4.982 REP99%
→ Legenda
wuvuzelaAMBASADOR
nov 2015.
nov 2015.#8
Takodjer je skoro pokrenuta inicijativa i u Republici Srpskoj ,od strane doktora.
ne vjerujem ni da ce mi djeca docekati da se legalizuje ,ali sto kazu gdje prestaje logika pocinje bosna :D
Mozda nas iznenade
Lazarus Led
LEGENDA14.233 REP92%
→ Zmaj
Lazarus LedLEGENDA
nov 2015.
nov 2015.#9
Ja bih bio sretan da to urade. Takoe bi bilo dobro za po
etak da uz to joa male koli
ine dekriminalizuju kao ato je Hrvatska ve prije uradila. Ovako poateni ljudi koji nisu ni k od kriminalca najbu i bude im ~ivot upropaaten kada budu uhvaeni sa mizernom koli
inom. Poato se vode kao ljudi koji su uradili neki tkz. kriminal bivaju godinama oateeni. Ne mogu nai neki bolji posao jer za skoro sve tra~e uvjerenje o neka~njavanju. Ne mogu dobiti radnu dozvolu za rad vani jer takoe tra~e uvjerenje. Zna
i svrstan si u isti koa kao onaj koji je pravio negdje belaj i povla
io piatolje. Baa ti bukvalno sjbu ~ivot.
35 REP70%
→ Istraživač
apr 2016.
apr 2016.#10
Ljudi je li ko pao u BiH za uzgoj (za vlastitu upotrebu) i ako jeste kako je prosao? P A R A N O J A :murija:
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
okt 2016.
okt 2016.#11
"Ekspertska radna grupa, koju je formirao Savet ministara BiH, dala je zeleno svetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe."
10.10.2016. | 08:44 12
Foto:
To je potvrdila
lan ove radne grupe i na
elnik Odjeljenja za onkologiju Univerzitetskog klini
kog centra Republike Srpske Zdenka Gojkovi.
"Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmena nekih zakona koji e to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, na
in kontrolisanja i sli
no", dodala je Gojkovieva, napomenuvai da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stru
njaci iz oblasti kao ato su onkologija i farmacija.
Kada je re
o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovieva je rekla za "Nezavisne novine" da je viae oblasti gde bi se on mogao koristiti.
"U onkologiji, tu je pre svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokuaaj s kanabisom. Upotrebljavati se mo~e za mu
nine i povraanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada doe do krajnje iscrpljenosti i mraavosti, kanabis mo~e otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvani
ne mogunosti", pojasnila je Gojkovieva.
Ona je istakla da je u velikom broju zemalja prihvaena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.
"Nemamo dokaza da kanabis mo~e smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao odreeni efekat", naglasila je Gojkovieva.
Ona je podsetila da je Hrvatski sabor proale godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju ta
no odreeni lekari koji ga mogu propisati, kao i ta
no utvrene doze.
Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu bezbednosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH."
Jos kad bi ministri radili ono sto im savjetuju savjetnici. Sizifovski je to posao za njih. No, ne treba gubiti nadu.
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
sep 2018.
sep 2018.#12
Nakon bezmalo dvije godine nadovezujem se na svoj post, poseban osvrt na
Inace imam stosta za napisati, al u nekim drugim temama. U ovoj mogu samo da cutim i krisom pustim suzu, uz strogu samokontrolu da ne zasmrcam - ono kad ti suze napune nosinu.
Tuga, cemer i jad je ova nasa BiH, svejeeeetlosnim godinama smo mi od inicijative
1310
ZMAJ27.690 REP
1310ZMAJ
sep 2018.
sep 2018.#13
Koliko je dulum marihuane u SI mjernim jedinicama? :zvizd:
Cini mi se da je tu previse posla.
Nek te dopadne grunt u Hercegovini a bager nemas, sto ces onda? Sjest i plakat.:oops:
:joint2:
hazeri
ZMAJ20.200 REP
hazeriZMAJ
sep 2018.
sep 2018.#14
Ono kad kazu "nemamo dokaz da ljeci"...ma bolan nemate vi glavu...
grouchy
ZMAJ90.494 REP
grouchyZMAJ
sep 2018.
sep 2018.#15
bio irfan danas kod nas na marsu, odrzao kratak i jasan govor i pozvao na uzvratnu posetu u sarajevo. ne znam detalje, ali je najavio slicno desavanje kod vas.
Hercegovina
AMBASADOR1.747 REP7%
→ Legenda
HercegovinaAMBASADOR
jan 2019.
jan 2019.#16
Adil Osmanovi, ministar civilnih poslova BiH, isti
e da bi uskoro trebalo da bude sazvana sjednica Povjerenstva za spre
avanje zloupotrebe opojnih droga, a kojoj on predsjedava. "Zakon je potpuno jasan - ne mora se svaki put pristupati izmjeni i dopuni zakona, ve odluku mo~e donijeti Vijee ministara, ali prije toga treba da se osigura pozitivno mialjenje Povjerenstva za spre
avanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", naglaaava Osmanovi za "Nezavisne". Smatra da ovo pitanje treba rijeaiti na na
in kako su to u
inile mnoge dr~ave Europske unije. "Mislim da emo u tom pravcu pokuaati iznai rjeaenje, a to je da kona
nu odluku donese Vijee ministara, nakon ato osiguramo pozitivna mialjenja Povjerenstva i Agencije za lijekove", isti
e Osmanovi. Ipak, eventualna odluka Savjeta ministara ne bi zna
ila i definitivnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, jer u entitetskim zakonima stoji da je kanabis - droga. "Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Vijee ministara", rekao je Osmanovi. Upitan ata mo~emo poru
iti pacijentima koji o
ekuju "zeleno svjetlo" za kanabis u medicinske svrhe, Osmanovi daje optimisti
ne prognoze. "Ja se nadam da bismo mogli taj posao uraditi
ak i do polovice ove godine, ukoliko ne bude nepotrebnih politikanstava. Ne treba BiH da bude izvan drugih zemalja koje su to pitanje rijeaile. Sve je u interesu naaih graana i pacijenata", ka~e Osmanovi za Nezavisne. Sudei po odgovoru koji su za Nezavisne novine dali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, oni nee stati na put upotrebi kanabisa u lije
enju. "Agencija e podr~ati inicijativu da se pitanje reguliranja (ne legalizacije) primjene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na na
in da se odreenim pacijentima i za odreene indikacije omogui primjena kanabisa za koji je potvreno da zadovoljava standarde za kvalitet/efikasnost/sigurnost", rekli su za "Nezavisne" iz Agencije. Zdenka Gojkovi, nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS, podr~ava kontroliranu upotrebu kanabisa u zdravstvene svrhe, ali bi se, isti
e, morao definirati niz pitanja, poput onog ko e te supstance moi propisivati, kao i pri kojim indikacijama. "To je naj
eae za maligni bol, u slu
ajevima kada pacijent nije reagirao na sada dostupne preparate, pa
ak ni na morfijum, ili, recimo, kod mu
nina, povraanja, odnosno teakog podnoaenja kemoterapije, kada terapija koja se sada koristi nije dala dovoljno dobar efekat", naglaaava Gojkovieva za "Nezavisne". Viae nama bliskih dr~ava ve je dalo "zeleno svjetlo" za koriatenje kanabisa u medicinske svrhe ili su odobrile lijekove na bazi kanabisa. Slovenija je to u
inila 2014, Hrvatska godinu kasnije, a Makedonija godinu nakon Hrvatske.
0 REP0%
→ Istraživač
okt 2023.
okt 2023.#17
Izmjena Liste poslana na Vijece 11.09, Agencija za lijekove dala zeleno svjetlo, ceka se Vijece Ministara.
Ne mogu imenovati nista sada da se ne doxam, ali imam ove informacije za raju u BiH: cuvajte sve nalaze za svaku bolest koja vas sprjecava u obavljanju dnevnih poslova - prednost teske bolesti, nakon toga MLS, ALS - pa depra, anksija, bipolar itd...
I drzite fige...
https://faktor.ba/vijest/nakon-iskoraka-bh-agencije-koliko-nas-koraka-dijeli-do-legalizacije-kanabisa-u-medicinske-svrhe/212267
https://faktor.ba/vijest/nazire-li-se-legalizacija-kanabisa-u-bih-predlozena-izmjena-liste-gdje-se-konoplja-brise-iz-tabele-zabranjenih/210401?utm_source=vezani_text_intext
RAOZA.
ZMAJ19.127 REP
RAOZA.ZMAJ
2. feb 2026.
2. feb 2026.#18
Novosti od 05.11.2025 do 05.01.2026
05.11.2025
Objavljen prijedlog odluke o izmjeni liste opojnih droga u BiH: Kanabis se premjeata
08.11.2025
(Uprkos opstrukcijama) BORBA ZA LEGALIZACIJU KANABISA U MEDICINSKE SVRHE SE NASTAVLJA,
27.11.2025
ODLUKA O LEGALIZACIJI KANABISA KONANO U VIJEU MINISTARA - USVAJANJEM ODLUKE POKAZATI DA JE DR}AVA JAA OD NARKO KARTELA,
28.12.2025
Glasanje o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe:
Vrijeme je da vidimo ko radi za ljude, a ko za narko mafiju
29.12.2025
Usvojena odluka o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe!!!
05.01.2026
Bosna i Hercegovina korak ka legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe: Kome poma~u pripravci i ata e i dalje biti zabranjeno
https://www.klix.ba/vijesti/bih/objavljen-prijedlog-odluke-o-izmjeni-liste-opojnih-droga-u-bih-kanabis-se-premjesta/251105046
https://www.mcp.gov.ba/Publication/Read/prijedlog-odluke-o-izmjeni-liste-opojnih-droga-kojim-se-omogucava-uporaba-kanabisa-u-medicinske-svrh?lang=hr
https://youtu.be/3hLq1XpeX2o?si=A80Tjm8Vff9nnDQl
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-znaci-odluka-bh-vlasti-o-legalizovanju-upotrebe-kanabisa-u-medicinske-svrhe/251229126
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/ministarstvo-civilnih-poslova-bih-novi-zakon-o-kanabisu-ce-doprinijeti-suzbijanju-crnog-trzista/619869
https://www.mcp.gov.ba/publication/read/ukinuta-potpuna-zabrana-kanabis-u-bih-prelazi-u-kategoriju-strogo-nadziranih-tvari?pageId=0
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/bih-legalizirala-kanabis-nakon-10-godina-cekanja-sluzi-samo-za-jednu-svrhu-20251229
https://www.bbc.com/serbian/articles/c7838p7qjveo/lat
https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/irfan-ribic-bh-glumac-koji-se-lijecio-uljem-kanabisa-nazivali-su-me-narkomanom-i-budalom/619993
VPTgr_d-Qgs
HEM_m3MpLCY
GxSaaBT9QrA
DYpLVLKHBhE
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sta-zapravo-donosi-odluka-vijeca-ministara-bih-o-legalizaciji-kanabisa-u-medicisnke-svrhe/620038
WGF-JRqGwJI
https://youtu.be/Cc04nbxRcaQ?si=ecx__hSaQneiduKm
OPOJNE DROGE I PREKURSORI
Slu~beni glasnik BiH, broj 6/26
Na osnovu
lana 17. Zakona o Vijeu ministara Bosne i Hercegovine ("Slu~beni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08) i
lana 16. Zakona o spre
avanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga ("Slu~beni glasnik BiH", broj 8/06), Vijee ministara Bosne i Hercegovine na 98. sjednici, odr~anoj 29.12.2025. godine, donijelo je
ODLUKU
O IZMJENI I DOPUNI LISTE OPOJNIH DROGA, PSIHOTROPNIH TVARI, BILJAKA IZ KOJIH SE MO}E DOBITI OPOJNA DROGA I PREKURSORA
http://www.sluzbenenovine.ba/page/akt/LmKy0L55o3Q=
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/aktuelno/korak-ka-legalizaciji-kanabisa-u-medicinske-svrhe-kome-pomazu-pripravci-i-sta-ce-i-dalje-biti-zabranjeno/240903
sale82ful
ZMAJ43.002 REP
sale82fulZMAJ
2. feb 2026.
2. feb 2026.#19
Bie dobre frke oko te legalizacije u Bosni. Garantujem. Nema to prolaska da bog ka~e.
RAOZA.
ZMAJ19.127 REP
RAOZA.ZMAJ
2. feb 2026.
2. feb 2026.#20
Kao ato sam ti u drugoj temi napisao da je istina da BiH ima spor i politi
ki blokiran sistem sve ide teako.
I ranije su "najavljivali", pa stali na pola.
Tema je ideoloaki osjetljiva (droga, moral, strah od zloupotrebe).
Odluka je ve donesena (preklasifikacija kanabisa) to ranije nije bio slu
aj.
Radi se o medicinskoj upotrebi, ne "legalizaciji trave".
Usklauje se s UN/WHO standardima, nije lokalna improvizacija.
Bie frke, usporavanja i opstrukcija sigurno.
Ali nije ista situacija kao ranije ovo je ve proalo prvi, najte~i prag.
Nee pasti preko noi, ali nije ni mrtvo u startu.
Ma da u BiH se medijska pa~nja lahko prebaci
im iskrsne:
politi
ka kriza
Izbori / blokade
cijene, penzije, sigurnost
Kanabis je za vlast sporedna tema:
nije egzistencijalna
ne donosi brze poene
lakae je pustiti da "tiho stoji u ladici"
Zato je najrealniji scenario:
nee ga oboriti uz galamu,
nego e ga razvla
iti, usporavati i zaboravljati dok se fokus prebaci na vee probleme.
Nema drame samo klasi
no "nije nam sad prioritet".
Razum ka~e jedno, ali nada se opet javila pa vidjet emo. :)
Hrvatska je legalizovala medicinski kanabis, smirila temu i stala.
Tako da mo~da mi ne stanemo, ve uzmemo pauzu bez roka :D
jakasspeech31
ISTRAŽIVAČ64 REP9%
→ Entuzijasta
jakasspeech31ISTRAŽIVAČ
23. mar 2026.
23. mar 2026.#21
Pametno je ato prvo ispituju teren i tra~e ljude, jer bez ozbiljne baze i podrake javnosti teako je napraviti bilo kakav pomak u naaoj administraciji. Udru~enje je svakako neophodan korak da bi se inicijativa shvatila ozbiljno u institucijama, pa se nadam da e uspjeti u tome.
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
S m a k
ZMAJ41.712 REP
S m a kZMAJ
23. mar 2026.
23. mar 2026.#23
kakva legalizacija jbt , nezna se ni tko je predsjenik tu
eVH9YLZArtQ
26.240 REP
jakasspeech31
ISTRAŽIVAČ64 REP9%
→ Entuzijasta
jakasspeech31ISTRAŽIVAČ
8. apr 2026.
8. apr 2026.#25
Na~alost, to je surova realnost kod nas. Dok se u ostatku svijeta stvari ubrzano mijenjaju, mi i dalje
esto tapkamo u mjestu, ali bitno je da se bar pokree neka otvorena diskusija o ovoj temi.
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
8. apr 2026.
8. apr 2026.#26
Isto je i u svijetu. Samo nije Mujo nego Hans. U zemlji gdje je legalno od uzgoja do rekreative i medicine, Nemozes dobiti kanabis kao lijek samo tako. Uglavnom ni kod komaije niata trava zelenija nije :)
jakasspeech31
ISTRAŽIVAČ64 REP9%
→ Entuzijasta
jakasspeech31ISTRAŽIVAČ
12. apr 2026.
12. apr 2026.#27
Na~alost, to je kod nas postao standardni pristup. Dok god se o ovim stvarima ne po
ne otvoreno i edukativno razgovarati u institucijama, teako je o
ekivati da e se svijest aire javnosti promijeniti.
dec 2014.
1 / 28
dec 2014.
12. apr 2026.