VUTRA
ForumMarihuanaLegalizacijaOcekivana kazna u BIH
LEGACY

Ocekivana kazna u BIH

49 odgovora4,111 pregleda
MaksuzPOZNAVALAC

mar 2022.

Pozdrav, vidim da ima tema Ocekivana kazna u Srbiji ali nisam nasao mnogo o kaznama u BIH. Pa ovo moze biti tema na koju bi mogli diskutirati i podijeliti svoja misljenja/iskustva sa zakonom i potencijalnim kaznama za posjedovanje. Ima li kolega forumasa koji su imali posla za zakonom i "padanjem" sa manjim kolicinama (za licnu upotrebu) Sta je najpametnije nama u BIH raditi da bi se izgurala uslovna ili novcana kazna?
kiseonikPOZNAVALAC

mar 2022.

neka standradna procedura za paketic ili 2 (GLEDAJ DA AKO MORAS NOSATI SA SOBOM BUDE SVE SJEDINJENO U JEDNU KESICU), ako je prvi put dobijes uslovnu kaznu godinu dana na 6-12 mjeseci zatvora i ako ponovis isti prekrsaj ides u prdekanu, ukoliko ti nadju zamotanu frulu dobijes samo prekrsajni nalog i kaznu od 400 km. nadam se da sam ti malo razjasnio sta mozes ocekivati :D
MaksuzPOZNAVALAC

mar 2022.

Pa jesi, ono klasika kao sto kazes, nikada ne nosati vise od jednog paketica ili ako i imas vise paketica sve sastaviti u jedan da ne bi naljepili distribuciju. Nego mene zanima npr kada te startuju i privedu na to neko ispitivanje i te gluposti, tu je najbolje reci koristim zbog zdravstvenih tegoba i stresa na poslu, a odakle mi? Eh to mene sada zanima kako je najlakse prodati pricu da nemas pojma od koga si uzeo? :D

mar 2022.

setao parkom ili obalom reke-mora i video likove kako puse,osetio miris i prisao im da se ogrebem i usput ih pitao imaju li sta za pare,tu se razmenili i svako svojim putem....kad te pitaju kako izgledaju ti im izmislis 2 lika kako tebi odgovara opis....smarace te da lazes i ostale stvari ali ako se drzis svoje price ne mogu ti nista... samo treba imati kohones pa isfurati sve to svesno i bez previse trzavica.... za male kolicine (licnu upotrebu) ti ne mogu nista osim lupiti prekrsaj i da platis novcano ili dobrotvornim radom.... NIKAKO DRUKARITI OD KOGA SI UZEO.... eto jedan od primera,a imas ih masu...i uvek treba biti spreman i imati pricu unapred kad nosis sa sobom robu...

mar 2022.

Samo meu guzove najsigurnije,nek rove ako imaju volju :D hahhaha
MaksuzPOZNAVALAC

mar 2022.

Ma ja, tako nekako sam i "spremio" pricu u slucaju pada, mislim svakako nemam koga drukati jer ovo sto pusim i uzgojim sebi. Nego me cisto onako zanimalo kakve kazne se mogu ocekivati i kakva je procedura u slucaju da padnes sa nekom kolicinom do 10gr. Mah kako god skontam i da padnem mislim da nece biti velika frka jer prije nikad nisam kaznjavan, samo reci da je za licnu upotrebu da rade sta moraju i to je to i nadati se nekoj beze kazni :D
kiseonikPOZNAVALAC

mar 2022.

kao sto sasa rece drzis se price religiozno i moras biti u stanju da je ponovis vise puta bez promjena, inspektori se regularno ubacuju u rijec u nadi da ces pogrijesiti jer nije bas moguce da svi kod kojih nadju paketic su uzeli od nepoznatih likova hahah. 10g bas i nije za licnu upotrebu u njihovim ocima i imaj na umu da kad te uhvate prvi put da ces 1/1 proci samo sa uvijetnom kaznom (ako je u pitanju par grama za vise ne znam kako se odnosi) ali racunaj da poslije tog svaki put kad te vide da je moguce da odrade pretres jer si sad sumnjiva osoba. uglavnom gledaj da nemas kod sebe nista preventive radi, i u zadnje vrijeme dosta dobro raja prolazi sa kolacicima tako sto ih pakuju u ambalazu od keksica s cimetom koji se dobijaju uz caj :D za kraj dvije stvari : NE POTPISUJES NIKAKVE IZJAVE PRIJE NEGO IH PROCITAS
MaksuzPOZNAVALAC

mar 2022.

Mah tih 10gr je npr kada krenem na kampovanje par dana, pa kontam ono ako te skenjaju sa tih 10gr, ali sto kazes samo istu pricu pricati, toga se drzati i to je to A npr sta ako sjemenke "padnu" na carini? Kakva je onda procedura, da li je neko imao takvih slucajeva?
BizzzoZMAJ

mar 2022.

Ajmo ovako, tema za Srbiju postoji da kad se netko nadje u toj situaciji. @Maksuz, strpi se malo, nemoze tema imati 2000 postova za 2 dana. Za skupljanje iskustava stvarnih s konkretnim informacijama treba vremena. Kako u stvarnom ~ivotu tako i na forumu. Ostavili smo temu, ajd, ima logike, neka tema za Bosnu, medjutim, ajd da to bude tema puna korisnih sadr~aja.

apr 2022.

E ovako u slucaju da bi me policija startovala a imao sam jedan prekrsaj sa 14g sta bi bila kazna [ dali bi to bio popravni dom ili samo uvjetna ili sta bi mogao ocekivati]

apr 2022.

:popcorn:: Popravni dom je za maloletna lica, za punoletne je zatvor kazneno-popravna institucija.

apr 2022.

To zna i da si maloljetnik i kao takav,koji bog uope razmialjaa o drugom padu? Da si punoljetan,znao bi da ti se maloljetni ki dosje zape ati i nema tog boga,koji ga mo~e odpe atit! Zna i,sve ato si napravio kao maloljetnik,kao da se briae. Mo~e se odpe atit u slu aju,da ubijea nekoga,pa da sudac vidi tvoju psihu,ato ve inom psihijatri odrade i prenesu sudu!
GanjaPowerENTUZIJASTA

mar 2023.

Pozdrav kolege, na ~alost potrebna mi je pomo u odbrani slobode. Na ovoj slici je prikazan sa~etak mog ~ivota. Uzgajam i knozumiram iz medicinskih razloga ali ne posjedujem nikakvu dozvolu jer iskreno ne znam ni ko mi je u BiH mo~e izdati. uo sam da neki ljudi imaju. Konkretno me to najviae i interesuje. Marihuanu konzumiram preko 20godina jer mi poma~e sa viae horni nih stanja. Prvenstveno za smirenje (hiperaktivan sam) i regulaciju aeara. Manje viae svi iz moje okoline znaju da sam dr. hortikulture pa se nisam pretjerano ni zabrinjavao za bezbjednost jer nisam ranije imao problema. Al' eto. Ukratko me terete za: proizvodnju droge i nelegalno "oru~je". Prodaju mi nisu dokazivali, koliko ja meni poznato. Tako stoji i na izjavi sadio, suaio, puaio, metci uspomena. Zaplijenili su mi 420g ( simbolika ) gotovog proizvoda i pet biljki 15-20cm te 2500 sjemenki. Prije nego ato me napadnete za oru~je znajte da je piatolj plinski a 48 metaka ostatak od pokojnog oca. Ipak sam to trebao uniatiti ali to su mi rijetke uspomene. Samostreli i no~ smatram da su mi uzeli na pravdi Boga jer nisu zakonom zabranjeni, kao i kuhinjske / zlatarske vage, mrvilice i ovdje neprikazane otete stvari. Ne konzumiram duvan a sve i mrvu trave su mi popasli lopovi pa sam i tu dodatno sjeban. Gdje mogu tra~iti medicinsku dozvolu? Smatram da nisam kriv. Zakon je pogreaan. Planiram se braniti da je WHO (SZO) 2020 skinuo Cannabis sa liste droga te da se njime lije im uprkos zastarjelom zakonu BiH ato je i istina. `ta mi savjetujete? Svaka pomo je dobrodoala a ako nemate ata lijepo rei radije nemojte niata. Dovoljno sam propatio u pritvoru. Hvala Vam kolege i Svako dobro, 420 do groba

mar 2023.

Ova vijest bila na svim portalima u bih. Sa sve ovom slikom. Ja ti na~alost ne mogu pomo po pitanju nekakvog savjeta. I sam znaa kakv je zakon nakaradan u BiH.
BizzzoZMAJ

mar 2023.

Pripremi 2-5 000 maraka za odvjetnika i to je to. Ovdje teako tko da mi mo~e stvarno pomoi osim nekom lijepom rijeci. Sam nemoj ni pokuaavati se ii braniti. Od dozvole odustani. Od mene, idi brate jos ju er kod odvjetnika. Samim tim sto ovo piaea znaci da nisi u istra~nom. Sve dalje i budali jasno. Pogotovo u Bosni. Da biram da negdje moram past, to bi bila Bosna 100/100. Kredit ako nemaa pare a stvarno te strah/panika.
GanjaPowerENTUZIJASTA

mar 2023.

E hvala za iskren i brz odgovor. }ao mi je ato nije mogao ostati thread. Smatram da bi viae pa~nje skrenuo. Bio sam ju e kod advokata, ka~e ne mo~e niata dok ne dobije optu~nicu od suda. Da se do tad primirim i to je to. Meni u meuvremenu treba medicinska dozvola da mogu normalno da ~ivim, jer tek kad zapalim vidim kako je divno biti zdrav i smiren. Lijekove i alkohol ne mogu uzimati jer mi je balans crijeva poremeen gljivicom koja se hrani aeerom koji ne konzumiram kao ni meso. }ivot na dijeti uz vutru mi je jedini na in da sam iole zdrav. Zna i zapalim buksnu i tek onda idem na ozbiljne trening koje veina ljudi ne bi mogla ni zamisliti. Vrhunski sam sportista ali se ne takmi im.
RAOZA.ZMAJ

mar 2023.

Osobno mi je ~ao... Sretno na sudu i javi kako je proalo. `to se ti e dozvole teako je to izganjati. Bilo kako bilo nakon svega okreni novi list i jezik za zubima, jer o ito je neko znao ko nije smjeo. Riba ni jedna ne bi bila uhvaena da nije otvorila usta. U danaanje vrijeme teako je bilo kome vjerovati jer jedan kad zna malo je, a dvoje kad zna puno je :)
BizzzoZMAJ

mar 2023.

Pametnom dosta jbg. Ganjas duhove brate&netko ako je nekad i dobio dozvolu, taj je pojeo aleper antidepresiva i kojekakvih tretmana prije nego je utvreno da nit jedna drugi tretman ne funsionira. Kako to da ti odvjetnik nije rekao kako se vadi dozvola? Koliko te koatao odvjetnik? Ako hoea sebi stvarno pomoi morati ea biti iskren. Osim ako samo ~elia provuci pa~nju. Ovo je trenutni stav agencije za lijekove u beiha "Upotreba preparata kanabisa u medicinske svrhe, osim ato je prema va~eoj zakonskoj regulativi u BiH zabranjena, mo~e biti i izuzetno opasna po zdravlje ljudi, jer nije poznat sastav i djelotvornost, odnosno toksi nost ovih preparata. Ukoliko se neki preparat kanabisa deklariae kao dijetetski ili preparat za nadopunu ishrane, on pripada nadle~nosti entitetskih ministarstva zdravlja. Mialjenja smo da je vrlo opasno kategorisati online proizvode kanabisa kao kozmetiku, a tvrditi da isti poma~u u lije enju razli itih oboljenja, jer isto nije dokazano od nadle~nih institucija", dodali su.
GanjaPowerENTUZIJASTA

mar 2023.

Advokat je dao pravne savjete a o dozvoli ne zna nista. Platio sam simbolicno i nisam ga unajmio dok ne dobijem sluzbeno optuznicu. Lokalno ima ljudi sa dozvolom(druge dijagnoze) zato se raspitujem da li ima neko voljan uputiti me na pravu adresu. Ne vjerujes za dozvole? Kakvu istinu i paznju lupetas? Federacija - Rep Srpska - Brcko Dis. nebo i zemlja. Meni treba info a moderator me sikanira , unizava i obrisa legitiman thread . Ovome se nisam nadao od vutra orga.

mar 2023.

Nije tebi niko obrisao temu, nego je moderator samo prebacio u postojeu. :) Drugo, tebi ne gine zatvor kako god okrenea, samo mo~da sa dobrim advokatom izganjaa minimalnu kaznu zatvora. Tree, to o dozvolama je mit. U BiH udru~enje oboljelih od MS-a svake godine podnosi inicijativu za skidanje kanabisa sa liste opojnih droga u svrhu lje enja, jer oboljeli ne mogu da legalno nabave ulje kanabisa plus i to ato nabave je sumnjivog kvaliteta. (zadnja inicijativa od strane tog udru~enja predlo~ena u novembru proale godine) Zaklju ak: Nikog iz vlasti nije briga za nas ljude, dal' bolesne dal' zdrave, dok god oni imaju korist od toga.
BizzzoZMAJ

mar 2023.

@GanjaPower A nastavia li dalje pravit se labav, cu ti priljepiti i ban, pa ea ii redom od odvjetnika do svih tih ljudi oko tebe u Br kom koji imaju dozvole za koriatenje kanabisada te preporu e. E moj brale&
GanjaPowerENTUZIJASTA

mar 2023.

@Bizzzo Brale, mo~e li se trajno obrisati ovaj profil? Ne vidim nigdje tu opciju. Mo~da ti mo~ea? Ovo je nekad bilo mjesto puno ljubavi i ljudi bogatih znanjem voljnih pomoi. Javi

jul 2023.

Zdravo, imam jedno pitanje. Nedavno sam dobio kaznu za posjedovanje ( neato sitno za licnu upotrebu circa gram i po) u republici srpskoj za ok fest, ina e ~ivim u federaciji. Medjutim, koliko sam shvatio, to je kazna kao kad ti napiau da nisi stavio pojas u autu ( tako mi je re eno) , trebam platiti u roku od 7 dana, 250 km. Oni su mi rekli, a isto da provjerim, da to nee se pojavljivati kada budem putovao i prelazio granicu, kao ni kada budem vadio papir o neka~njavanju za posao.. samo neu moi izvaditi licnu kada mi istekne dok ne platim kaznu .. pa sada da li je to istina, jer trebam da putujem i malo me je strah
RAOZA.ZMAJ

jul 2023.

@Wuwiwu Tako je kao da si proaao kroz crveno na semaforu. Plati i mirna Bosna. `to se ti e prelaska granice neea imat problema.
MaksuzPOZNAVALAC

apr 2024.

Ima li kakvih informacija o ovome, jesi li uspio ista odbrane srediti?
siemprepositivoPOZNAVALAC

apr 2024.

Teako da bi s ovakvim padom mogao imati bilo kakvu obranu pred sudom. 5 stabljika, 2500 sjemenki i pistolj (plinski). Nebitno je li rije o pravom ili plinskom piatolju kada su pred zakonom nedozvoljeni jer mogu ugroziti ne iji ~ivot, a s druge strane ato se ti e biljaka, ukoliko nije recidivist, slobodno se mo~e izjasniti kao redovni konzument ali u medicinske svrhe (rak, multipla skleroza...)a te oduzete sjemenke sa strane zakona, to je ista sumnja, indicija da je to sjeme marihuane, a to mogu dokazati samo ako uzgoje svih 2500 sjemenki ato sigurno dr~ava nece raditi na svoj troaak. Kod ovakvih slucajeva se ne trazi medicinska dozvola, ve pred sudom priznajes krivnju i izra~avaa kajanje, ato sud gleda kao olakotnu okolnost gdje se mo~ea izvuci na uvjetnu kaznu, a dozvolu za medicinske upotrebe mo~e prekri~iti.
Stara.KajlaPOZNAVALAC

apr 2024.

Evo moje iskustvo iz BiH. Uhvacen sa paketom vutre 25.06.2022. Bilo 0.9g u paketu.Zaustavila nas marica pod rotacijom meni u gacama bilo,drot odma ruku u gace i nadje paket. Lisice na ruke,strpase me u maricu i pravac stanica. Nikad prije osuivan da se zna odma. U stanici me odvedu inspektorima, oni mi izvagaju i to je to, posalju me u celiju da prenocim. Ujutro me bude oko 8 da dajem izjavu kod inspektora, pitaju me gdje sam uzeo i od koga. Moja prica hodo parkom i kad sam prolazio pored 2 momka osjetim miris trave i pitam ih imajul za prodat i prodajju mi oni.Na pitanje kako se zovu i opis kazem da ih vidim prvi put a da im face nisam vidio jer je bio mrak... Dobijem izjavu svoju, procitam, potpisem i pravac kuci.Nakon pola godine dolazi kuci 2 policajca i donese poziv na vaganje na koje mogu doc ,a i ne moram(napominjem da ovaj poziv mozete dobit i odmah nakon davanja izjave, jer par jarana je palo i odmah nakon davanje izjave kod inspektora im je receno kad je vaganjee i da mogu, a i ne moraju do na to vaganje). Odlazim na to vaganje cisto onako da vidim sta se desava ali bas to jutro saobracajna nesreca u gradu u kojoj je smrtno stradao momak i inspketor mi govori da nema trenutno forenzicara u stanici jer je otisao slikat tu saobracajku i kaze mi da mogu ako hocu ostat sacekat. Nisam sacekao, odem kuci jer mi je bilo mrsko cekat. Nakon godinu i 3 mjeseca od uhicenja dolazi postar na vrata i donosi papire sa suda, odnosno nagodbu u kojem mi predlazu godinu uslova na 2 mjeseca zatvora, te ako to hocu moram otici na sud da to potpsiem. Sudnje zakazano za oktobar mjesec, znaci godinu i 3-4 mjeseca nakon uhicenja.Odlazim na sud, bukvalno sve trajalo 4 minute,sudija pitao jesam kriv, ja rekao jesam i to je to. U medjuvremenu neki ljudi su mi govorili da mi obicni policajac ne smije stavljat ruku u gace, da to mogu samo inspektori, te da to moze past na sudu uz advokata. Meni se nije to dalo ganjat i nije mi bilo to sigurno tako da sam to zanemario. Tako da sam evo sad osuen i na uvjetu, ostalo mi jos 5 mjeseci i par dana do istekaa uslova. Ako koga interesuje brisanje kaznenog djela i to je moguce ali tek nakon odsluzene kazne i onda mora proc godina kusnje da bi se moglo to krivicno djelo brisat, u mom slucaju moram sacekat da prodje godina uslova i jos godina kusnje.Toliko od mene
Stara.KajlaPOZNAVALAC

apr 2024.

I da kazem jos da mi je jaran pao sa 2 paketa vutre, on dobio godinnu uslova na 4 mjeseca zatvora et

apr 2024.

Ni inspektor ne smije gurnut ruku u ga e!! To je banalno,mo~ea komotno re i,da su te zsustavili i maltretirali,mo~ea nasrat uda,jer kad sudac pita policajca,pa kako je pis isko io iz ga a,zato jer su te htjeli skinut i maltretirat! E sad,poato si dobio uvjetnu,kad ti ona proe,tebi se nigdje ne piae da si ka~njavan. Tako je u Hrvatskoj,isto kao i sve dr~ave EU.. Kad se summja,da je neato u ga ama,onda se pita,jel bi htio izvadit ili idemo u stanicu i tek u stanici,pod nadzorom te se skida! Gdje bi doali,da guraju ruke u ga e?? Nosit emo miaolovke:) Sad si na uvjetnoj,pripazi dok ona traje,a kad zavrai,ti si neka~njavana osoba!
Stara.KajlaPOZNAVALAC

apr 2024.

Ma nije mi se dalo zejbavat oko toga, daj da potpisem i mrs daleko od mene. Kod nas u zadnje vrijeme policija nije normalna, evo od pocetka Januara mislim da je uhapsseno preko 220 ljudi sa nekom vrstom droge + par akcija bilo u gradu. Nikad ovako nije bilo. Cim te zaustave na ulici odma ruku u gace stavljaju ili ti dobro opipaju muda preko trenerke, al bas detaljno opipaju ili ti kazu skidaj gace ako si na nekkom zavucenom mjestu. Ako se pobunis mozes samo batine dobit jer takva je zemlja ne mozes protiv zakona. Samo mi nije jasno sto ne uvedu da kad neko paddne npr. sa vutrom do 3grama ili do 5 grama da dobijes novcanu kaznu,a ne krivicno djelo.Napises mi 500KM kaznu i dobro drzavi i dobro meni, a vako sta drzava ima od mene sto sam ja pao sa 0.9g i stoo mi je dala uvjetnu kazni, nema NISTA. Napisi brate kaznu 500KM da vam budzet punimo i da imas koristi od tog

apr 2024.

Za to je potrebno da je skinu s liste zabranjenih supstanci. To je osnova za legalizaciju u medicinske svrhe, a ujedno i dekriminalizaciju marihuane, odnosno da bude prekraaj, pa da platia kaznu kao u saobraaju. Komisija je davno formirana, godinama postoje, al nikad se nisu sastali da urade neato po tom pitanju. Politika je ravaku. Pogotovo ova etno-nacionalisti ka.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se