VUTRA
ForumMarihuanaLegalizacijaNovi Kazneni Zakon RH + izmjene [dekriminalizacija malih količina]
LEGACY

Novi Kazneni Zakon RH + izmjene [dekriminalizacija malih količina]

1024 odgovora105,211 pregleda
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Nova godina i nova tema za novu epohu i prekretnicu u kaznenopravnom sustavu RH. :sun2: Efektivno od 1.1.2013. godine u RH na snagu je stupila dekriminalizacija manjih koli ina kanabisa za osobnu uporabu. Kompletan novi KZ u pro iaenom obliku mo~ete preuzeti klikom na ovu re enicu. Dalje u postu nalaze se izdvojeni bitniji dijelovi KZ-a Kazneni zakon pro iaeni tekst zakona NN 125/11, 144/12 Neovlaatena proizvodnja i promet drogama lanak 190. (NN144/12) Omoguavanje troaenja droga lanak 191. (NN 144/12) Obijesna vo~nja u cestovnom prometu lanak 226. (NN 144/12) Dva citata koja se ti u lanka 226. (NN 144/12) Stay safe & FREE :hippy:
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Rezervirano
He-ManLEGENDA

jan 2013.

`to je je, zakon je prili no povoljniji od onog starog za nas vutra korisnike, barem u smislu du~ine eventualnih zatvorskih kazni. Jedino nisam siguran da li se u slu aju izricanja minimalne kazne zatvora na istu mo~e primijeniti mjera uvjetne kazne. No ono ato me brine je ovaj zakon o obijesnoj vo~nji, u kojem se spominje pojam droge a bez adekvatne granice u koncentraciji, ato bi zna ilo da bilo koja koncentracija bilo koje droge za vrijeme vo~nje bi se moglo okarakterizirati kao obijesna vo~nja. isto sumnjam da naae policijske jedinice zadu~ene za cestovno testiranje na droge imaju aparate za mjerenje koli ine THC-a u krvi Sivi dio posta je razjaanjen u ona dva posljednja citata koja se nalaze u prvom postu ove teme.
žižakisISTRAŽIVAČ

jan 2013.

nije mi jasno sto to ne kategoriziraju kao alkohol pa da se zna ako vec padnes da znas sta te ceka...od 1 do 3 g te ceka ... itd itd..a ne ovo,opet se nezna nista tocno
MarcoPoloLEGENDA

jan 2013.

"(6) Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari iz stavka 1. ovoga lanka, za koje zna da su namijenjeni njihovoj neovlaatenoj proizvodnji, kaznit e se kaznom zatvora od aest mjeseci do pet godina." kako ce ovo definirati? recimo da se ista oprema kao i za uzgoj kanabisa moze koristiti i za uzgoj rajcica...ovo mi je pomalo zbunjujuce
Big LLEGENDA

jan 2013.

ekaj, sad treba itat prekraajni zakon da bi saznali kazne i to za dva ointa?
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Da, sada e visine nov anih kazni biti definirane u Prekraajnom zakonu, nisam siguran da li je to Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, ili neki drugi.
žižakisISTRAŽIVAČ

jan 2013.

@marco polo...tu si totalno u pravu..ali...zasto bi ti uzgajao rajcice na taj nacin ? izadje te skuplje pita neg tepsija kako se kaze..me kuzis?
CreativeLEGENDA

jan 2013.

Nigdje nije napisano u zakonu da nesmijes trositi svoje novce i uzgajati ono sto ti zelis u svome domu bila to voce ,povrce ili cvijece....kostalo to 1kn ili 1000000 kn kila:dada. Sve dok uzgajas LEGALNU vrstu ;) Ps. marco (6) Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari iz stavka 1. ovoga lanka, za koje zna da su namijenjeni njihovoj neovlaatenoj proizvodnji, kaznit e se kaznom zatvora od aest mjeseci do pet godina. Budimo sretni i s ovime ipak se malo lakse dise :)
MarcoPoloLEGENDA

jan 2013.

ma nije stvar u rajcicama, to sam naveo kao primjer...sta koga boli kita sta cu ja uzgajat sa odredjenom opremom...interesira me kako ce "oni" odrediti da je to oprema za "proizvodnju droge" ako se ta ista oprema moze upotrijebiti za uzgoj bilo cega? a sto se tice legalnih vrsti, moglo bi se i to...zasto da ne...evo neki dan zazelim se sopske salate i odem s curom u ducan...kila paprike 36 kn, krastavci 28, rajcica je bila najjeftinija, oko 17 kn...u sezoni je naravno sve jeftinije ali nikako nije jeftino...malo offtopica, sorry ;-)
žižakisISTRAŽIVAČ

jan 2013.

ma slazem se ja sa vama obojicom..totalno ste u pravu...moj dom moja stvar(ako je legalno) ...ali ocito da to nije tako
Big LLEGENDA

jan 2013.

Pa ako ti nau lampe, ventilatore, box, folije, zemlju i uz to sjemenke od vutre, o ito nee popuait sudac pri u da si htio paradajze sadit... Dok god nema ilegalnih supstanci, mogu se oni tebi nasadit na onu stvar. :)
MarcoPoloLEGENDA

jan 2013.

biggie...ako uz opremu nadju i sjemenke ili biljku onda je naravno sve kristalno jasno, nema se sta tu vise muljati...no mene konkretno zanima ovaj dio "(6) Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari..." nigdje se ne spominju ni sjemenke (ok spominju se...tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu tvari ;-)) a ni grow jer to nije ni potrebno spominjati...evo primjer, ulete mi u kucu i trenutno nish ne growam niti imam sjemenke u kuci...mogu li mi oduzeti opremu i kazniti? primjer 2...narucim neku opremu iz nekog shopa (dakle samo opremu, bez sjemenki) i uz to gnojivo koje je specijalno namjenjeno za kanabis...sto onda?
Big LLEGENDA

jan 2013.

Hmm ovisi, ako je ta vrsta gnojiva jedan od elemenata tih "zabranjenih tvari i pomagala" onda da, mogo bi nahebat... Al gle, ako ti murja upadne u kuu i nae ti opremu, znaci samo elektroniku, folije, zemlju, mo~ea ih samo tu~it ako ti uzmu to i ako imas volje za povla it se po sudovima ;) Krivo sam se izrazio, ne vjerujem da ce neko gnojivo bit na toj listi jer mislim da nisu tolko detaljizirali, ali da te mogu hebat, mogu samo jer je nacrtan list vutre na tom gnojivu (ako nije mozda drot ni ne skuzi da je samo za vuvu, kazes da je obicno gnojivo) al opet sve na kraju krajeva ovisi o su evoj odluci.
MarcoPoloLEGENDA

jan 2013.

sve je to mutno i nedoreceno...dom bi trebao biti sveto i nepovredivo mjesto...a "oni" se u svaki kutak mogu zavuci...masters of puppets hebem ti politiku i zakone...najradije bi se potpuno izolirao od ove "civilizacije"
Big LLEGENDA

jan 2013.

Istina, zakon je JAKO nedore en i nejasan i to je najgore od svega...
Sasha.ENTUZIJASTA

jan 2013.

ja mislim He-Man da njih ne e zanimat koli ina THC-a u krvi nego prisustvo od bilo kojih navedenih droga,poato njima ni ne pokazuje THC-a na ureaju nego kanaboidi ili tako neato piae,ma imam papiri negdje od tog lizanja,onda ak si pozitiva idea na vaenje krvi i to no utvrivanje koliko i ata...pa na sud.....tako da ist lako bi se moglo desit da u svakoj cestovnoj patroli bude ureaj,jer svejedno te ne voze oni nego zovu drugu patrolu.....i da mislim da smo naebali na cesti....zato vozite u Safe Mode-u i lagano.....
ZelenaBananaISTRAŽIVAČ

jan 2013.

po nekoj logici ak imas neku opremu, a nemas nikakvih "ilegalnih" sranja ne bi ti nista trebali napravit, zato jer, niceg nemas osim opreme, a za opremu mozes rec da radis lunapark za mrave. :D za 2. primjer to ovisi od policajca do policajca :D moje osobno misljenje, sad ak je to tak....
Sensi*JanaAMBASADOR

jan 2013.

Lepe novosti ipak se polako nesto desava :) U zadnjih 2 god imam prilike cesto da boravim u nemackoj a taj jezik mi je drugi maternji , tu sam zivela kao dete. Posto imaju poprilicno jako udruzenje ,koje se bori za istu stvar kao i mi i mogu se saznati mnoge korisne stvari ,uclanila sam se Homepage des Deutschen Hanf Verband (DHV) (nemacko kanabis udruzenje). Citajuci sad ovaj novi zakon u Hr ,ne razlikuje se mnogo od nemackog, sto je i potpuno razumljivo posto svim clanovima Eu koji su na neki nacin materijalno ovisni od " mame" drzave ,zakon nemoze biti napredniji po tom pitanju . Po njihovom zakonu ,ako vas zateknu sa do 5g bilo kog oblika kanabisa ,nemaju pravo da vam upadnu u kucu ili bilo kako drugacije da vas kazne. Ako kolicina prelazi nekih 5g ali jos uvek nije neka prevelika recimo do 100g ,dobije se novcana kazna ,naravno ako je utvrdjeno da kod kuce nemate nekih biljoza u growu.Cak i da vam zateknu opremu i menkice mozete samo dobiti kaznu sto ste pribavili menkice ,posto time krsite zakon jer ovde nisu dozvoljene. Znaci cak i ljudi koje su uhvatili sa malo vecom kolicinom a nemoze se trenutno dokazati da su je sami proizveli ili istu stavili u promet ,pravdaju se pred zakonom da je za osobnu upotrebu u medicinske svrhe (posto vec ima dosta slucajeva gde su ljudi dobili dozvolu da uzgajaju par biljaka u med. svrhe). Znaci nema zatvora,nema uslovne samo novcana kazna. Naravno ovaj zakon je ovde vec poduze na snazi a u Hr to polako mora da udje u pore sistema i da se svi prilagode ,pogotovo nasoj policiji na balkanu koji misle da su bog i batina na ulicama. Ali ako ipak dodjete pred sudiju, sa manjom kolicinom a nemogu vam dokazati da ste nesto drugo skrivili i da je za osobnu upotrebu ,nebi trebalo ni da dobijete novcanu kaznu. Sto se tice situacije u saobracaju , ako policija utvrdi da na neki nacin niste uracunljivi , naravno prvo rade test na alkohol.Ako je negativan ,uzimaju vam probu s testovima (onima kao stapic za dnk analizu) na opojne tvari, taj test ne pokazuje kolika je konc. ,recimo kanabisa u org. nego samo njegovo prisustvo.I tad naravno dobijete kaznene poene. toliko od mene, bice i kod nas na balkanu bolje, samo moramo biti strpljivi i svakako obazrivi :)
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Ali pazi ti mo~ea nave er spaliti joint ili dva i sutra ujutro krenea na posao zaustave te i sigurno si pozitivan na lizalici! Po ovom zakonu tvoja vo~nja spada pod obijesnu iako si recimo vozio po propisima, i time riskiraa kazneni progon a efekti konzumacije su prestali joa ju er. Ionako je znanstveno dokazano da napuaene osobe voze opreznije ak i od osoba koje nisu konzumirale niata, a efekti konzumacije nestaju u roku 3-6h. Dok THC u slini ostaje od nekoliko sati pa ak do par dana! Zna i teoretski mogu te zaustaviti i tri dana nakon ato si puaio i svejedno najebea. Ova stavka zakona u slu aju kanabisa definitivno ne valja. Sivi dio posta je razjaanjen u ona dva posljednja citata koja se nalaze u prvom postu ove teme.
mazarLEGENDA

jan 2013.

Nemaju previae tih testova za droge, to sve koata, tako da tu nemate neke prevelike brige osim ako nemate prometnu... Iz istih razloga je neopravdani strah u naaoj dr~avi za termalne kamere da vide ko puno struje troai...:ljulj Ma meni je novi zakon super, em mi daju lije enje (naru it u od njih Jack Herer ili Medicine Man), em dobijem dr. za razgovor, doduae psihijatra, al povedem Zlo&naopako sa mnom, pa imamo mali privatni tulum s psihiem:b_woot: A ato se ti e mjerenja thc, tu bi im dao primjedbu da mi za lijek treba barem 20% thca (ako je za puait, za ulje mora i CBDa imati):ovca I ju er sam gledao neki dokumentarac (engleski je bio) i ugl. zadivio me inspektor s koli inom znanja o biljci i njegovoj toleranciji prema medicinskim korisnicima (neusporedivo s naaim plavcima koji su negdje uli za gmo skunk), ali ako je zakon promijenjen treba ih i dodatno educirati (plavce):dada
Sensi*JanaAMBASADOR

jan 2013.

Po zakonu ako nekoga zaustave, bilo kakav test ,znaci i onaj na alkohol imaju pravo da urade samo ako procene da osoba nije uracunljiva na neki nacin a ne samo tako sto im se cefne i moraju biti prisutna dva policajca da to potvrde.I nace je taj cin povreda licnih prava i mozete doticne prijaviti.Naravno ako ste ukljuceni u neku prometnu nesrecu,test se radi svakako, pa i ako ste sinoc nesto popili i aparat pokaze prisustvo alkohola, zakon to moze iskoristiti protiv vas :)
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Razjaanjenje nedoumica vezanih za obijesnu vo~nju i kaznenu odgovornost u tom slu aju. Dva citata koja se ti u lanka 226. (NN 144/12)

jan 2013.

Meni se cini da mi ustvari nismo dobili nista sa ovim novim zakonom osim par stvari koje nisu vezane za uzgoj a ticu se nas koji ju konzumiramo i koji nikako neidu nama u prilog-objesna voznja-tu ce se sigurno nesta mjenjati...a nas koji uzgajamo,nas su samo odvojili od konzumenata i strpali nas u kos sa dilerima,evo to mi se nesvidja.....ako padnes sa opremom i biljkama ili biljkom ...boli njih kita za cega je to i za koga ,za njih je to visoko kvalitetna droga po imenu skank koja je uzgajana u kontroliranim uvijetima sa laboratorijskom opremom. a sam uzgajivac je vjerovatno stup narko podzemlja i tako ga tretiraju....nista mi neznace ove promjene samo me jos vise plase:(
Big LLEGENDA

jan 2013.

Neznam baa, opet sve ovisi o sudu i sudiji kako bi se reklo, jer ne vjerujem da ce te sudac trpat u koa s onima ato ju dovoze u tonama tankerima i kontejnerima ako imaa 3-4-5 stabljika i ako ga uspijea uvjerit da je to tebi za tvoje osobne i medicinske potrebe.... Na kraju krajeva, sve ovisi o su evoj odluci i o tvom nastupu na sudu....

jan 2013.

Bigi zatvarali su oni zbog jointa...dok ja dokazem da ju nezloupotrebljavam,moj supak je vec zloupotrebljen.
Big LLEGENDA

jan 2013.

Zatvarali jesu al nee viae... bar se tako svi mi nadamo.... A i u ovoj 2012. je bilo dosta slu ajeva da su ljudi padali s ointima pa bi im sudac dao samo nov anu kaznu eventualno neki dobrotvorni rad ili odlaske shrinku tako da sam 99% uvjeren da nece vise bit robijanja radi petice GMO SKUNKA :D

jan 2013.

Pa da to nece,obecali su ali to me i neinteresira jer nenosim zizu van....mene hebe uzgoj
crunkisiLEGENDA

jan 2013.

Jedino sto meni pada na pamet je ici svako malo doktorici i zaliti se na migrene ili bolove u zglobovima. Iako ne znam koliko bi pomoglo ali nije lose ako ima neki pismeni trag da nam ta supstanca kao alternativa ipak treba
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Ajmo ne brzati pretjerano i previae sa zaklju cima i bezveze zatrpavati temu s ato bi bilo kad bi bilo, ACAB i sli no. Zakon je tek stupio na snagu i kao ato vidimo tek je sada policija dobila naputke o postupanjima, i suci e isto tako imati nekakve smjernice. Dok se situacija malo ne iskristalizira najbolje je pratiti vijesti i forume pa uhvatiti poneki info tu i tamo. Evo baa ju er naletih na ovaj post s legalis foruma - 20.12.2012. - Legalis - situacija opojne droge U hrvatskom pravu ne postoji pozivanje na presedan kao u americi.

jan 2013.

am, meni sad nije jasno neato. zna i nedavno su mene i moju prijateljicu uhapsili nakon ato su nas uhvatili s prakti ki mrtvim jointom, i sad e meni doi poziv za sud jer je taj ik bio kod mene, a priznale smo da je i ona uzela dim. sad me zanima, ato e se meni to no desiti?
Big LLEGENDA

jan 2013.

Kad nedavno, ju er ili prije 1.1.? Velika je razlika na~alost. Ali bez obzira, ako vas je ulovilo sa ointom nee nia biti samo ovisno o datumu oea dobit dosje il ne, a u vezi kazne, mo~da neka sitna nov ana ako i to... :)
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Ne, nee dobiti ni u kom slu aju, u ovakvim predmetima uvijek se primjenjuje onaj zakon koji je povoljniji za okrivljenika. Zna i dobiti ea nekakvu nov anu kaznu na koju se onda trebaa ~aliti koliko god mo~ea, jer tada veu od te ne mo~ea dobiti, samo manju. A hoe li i prijateljica dobiti kaznu ovisi o tome ato je policija navela u prijavi i isto o odluci suca, iako vrlo vjerovatno ona nee dobiti niata.
jesamZMAJ

jan 2013.

@Rasta.Girl, pa ako ve dobijea poziv, puno bolje i pametnije je da ne petljaa prijateljicu. Meni se ini da se niata bitno nee mijenjati, zakon vezan uz dekriminalizaciju samog posjedovanja doneaen je zbog usklaivanja s EU, jerbo neato istovremeno ne mo~e biti prekraaj i kazneno djelo, ato je do nedavno bio slu aj. Do iniciranja promjene te prakse doslo je upravo zbog trave,hehe, i to na sudu u Strassbourgu. Nakon toga su donesene neke smjernice sucima kako bi trebali tretirati manje koli ine kao prekraaj. Ali ako je vezano uz prodaju, i dalje je KD. Ako sam dobro sku~ila, samo posjedovanje , npr. 3.2 grama, nije automatski prekraaj, nego e policija i dalje zatvarati krug indicija, moi tra~iti pretrese, sve prijave slati na Dr~avno odvjetniatvo, koje e tek potom, odlu ivati je li prekraaj iki kazneno djelo. Super bi bilo kad bi to neko mogao pravno protuma iti, jer ak je to ovak, onda se zapravo niata ni ne mijenja, dobro, mijenja se, nitko valjda viae nikad nece zavraiti u buksi zbog jednog jointa!!! Sve je tu jako nedore eno i opet ovisi o volji suca. Je li negdje konkretno u zakonu piae da je posjedovanje malih koli ina prekraaj? Ipak, mislim da e se na male gruvere blagonaklonije gledati nego do sada, pogotovo uz dijagnoze presude Vrhovnog suda. EDIT Ustvari, htjela sam samo napisati da se HPS ne tretira kao oprema za uzgoj ako nije spojena, sad viae nisam sigurna, jel s priguanicom, ili valjda u struju. To ne mislim ja, nego mi je rekao odvjetnik koji se bavi kaznenim pravom.

jan 2013.

ma problem je u tom ato je prijateljica bila maloljetna, bilo je ju er btw. i njoj nee biti nia, al meni je napisano u prijavi 'omoguavanje troaenja droge' kao razlog jer je taj joint bio kod mene :/ ful me strah i ne znam kaj da onda o ekujem.
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Eh da, to je ve druga stvar i prili no ozbiljnija situacija, posebno sada kad su najavili pooatravanje kazni u slu aju prodaje ili davanja maloljetnim osobama. Najbolje bi ti bilo da se ato prije posavjetujea s nekim odvjetnikom koji se ina e bavi ovakvim predmetima, i to ne s onim besplatnim kojeg dobijea u nekim slu ajevima. Radije izgubiti par stotina ili tisuu dvije kuna na odvjetnika, nego imati kaznenu evidenciju. Ne trebaa previae pani ariti jer po mom mialjenju najgore ato mogu je dati ti uvjetnu kaznu, ali to je ipak kazneno djelo i kao takvo bi ostalo u dosjeu. Zato i ka~em da se savjetujea s odvjetnikom pa da vidia ako ikako to mo~ea izvui na obi an prekraaj i nov anu kaznu. Isto tako, sve ato policija napiae u zapisniku, tvoja izjava i sve ostalo, sve se to mo~e osporavati na sudu, i ukoliko oni nisu tebe svojim o ima vidjeli da dajea joint maloljetniku, svaka izre ena izjava koju daa policajcu se mo~e povui na sudu.
Sasha.ENTUZIJASTA

jan 2013.

baa,poslje sam si i mislio da sam mogao odbit vaenje krvi zbog toga jer se testiranje koristi na tvoj troaak,i koata preko tisuu kn,zanima me ata bi bilo da je bilo ;)

jan 2013.

ali, zar nije da prije suda se ide na neki razgovor da se vidi dal je to uope vrijedno suda, jer ipak je to bio kraj jointa i nitko nije imao nia sa sobom i tak?
CreativeLEGENDA

jan 2013.

srce bude sve u redu ...nesekiraj se previse, ako nisi prije kaznjavana osim novcane i eventualno uvjeta nece ti se nista desiti ako se stvarno radi o jednom opusku. znam nekoga ko je uhvacen lani i ponudili su mu nagodbu van suda...kao nije nista strasno ....u cetvrtak su bili na dogovru i tuzitelj mu je ponudio 3 godine.... pola odsluzi ostalo na uvijet...ni on ni odvjetnik nisu prihvatili i idu na sud jer vjeruju da je to prevelika kazna za osobu upotrebu. da bude jasnije tereti ga se za 20ak g ( sto su nasli prilikom pretresa kuce a ne u njegovom djepu) i prizno je da je on uzgojio u outu ali nije uhvacen sa biljkama...nikad prije nije kaznjavan....napeto iscekujem kraj te ludnice i nadam se sto bezbolnijem ishodu .

jan 2013.

Dr~im fige da ne idea na sud....naravno nitko nezna kako e se odvijati tvoj slu aj.Da te utjeaim. Do suenja,...policija prijavu proslijedi dr~avnom tu~iteljstvu koje odlu uje hoe li podii optu~nicu.Ako ju podigne,onda po ima aou....a do suenja se ima vremena sve ispri ati.`to se ti e tu~iteljstva njima je sve vrijedno suda...osim krupnog kriminala.

jan 2013.

grozan je ovaj naa sistem. mislim, vratim se iz praga di sam ispred parlamenta zapalila i pored mene proao policajac i nikom nia i sad ovo. u~as. :bong7bp:

jan 2013.

E joa bi me zanimalo, budui da se to desilo prije 3 dana, ou ja bez problema mo u bosnu oti sutra na dva dana?

jan 2013.

Idea preko grane bez problema,hehe....jer nisu ti valjda oduzeli putovnicu i osobnu :icon_lol: No sikiriki :)

jan 2013.

Imamo tri perspektive iz kojih mozemo posmatrati bilo koje djelo koje dospije na sud. Prva perspektiva je iz ugla pocinioca djela, a kako pocinioc gleda na pocinjeno djelo on najbolje zna. Druga perspektiva je iz ugla zakonodavne vlasti: vlada, tuzilastvo, mup itd. Treca perspektiva je iz ugla sudske vlasti, odnosno sudije koji je dodijeljen da vodi vas slucaj i on nema apsolutno nikakav uticaj u toku sudjenja, ali je glavna faca za donosenje presude po zavrsetku postupka (ne svojom subjektivnom voljom i ocjenom vec po pravilu sluzbe) Da pojasnimo konkretan slucaj u vezi sa Rasta djevojcicom. Zakonodavstvo donese odluku, skupstinskom vecinom ili nekim drugim pravnim putem, da je kanabis droga i da je potrebno, na neki nacin, zastititi drustvo i zajednicu od njegove zloupotrebe* u vidu pojavljivanja na javnom mjestu na bilo koji nacin i u bilo kojem sredstvu i svojstvu pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Znaci, ako je Rasta djevojcica konzumirala marihuanu, organi koji sprovode red odnosice se prema njoj kao prema maloljetniku koji na javnom mjestu konzumira alkohol, s tom razlikom sto ce maloljetniku odgovarati roditelji, a punoljetna osoba se smatra mentalno zrelom i svjesnom osobom te se smatra licno odgovornom za svoje postupke i tu nema nikakve diskusije, ali sta ako Rasta djevojcica nije upoznata sa zakonom o opojnim drogama?! Nije obavezna da poznaje ustav i zakone ako joj to profesija ne nalaze, ako joj je, u neznanju, ponudjeno?! - Ona u tom slucaju nema nikakvu odgovornost, ali pod kojim uslovima - mora da se opravda kod navedenog sudije, jer on donosi presudu, a da bi se opravdala mora govoriti istinu, a kada spomenemo istinu nastupa konfuzija u sudijinoj glavi. Tuzilac mu iznosi svoje vidjenje situacije, smatrajuci da je ispravno i u vama vidi problem za zajednicu, te da vas se mora kazniti, a vi znate istinu, da niste opasni po drustvo i trebate je dokazati da bi izbjegli nepravednu kaznu. To sve zvuci komplikovano, a u sustini je jednostavno i logicno. Ukoliko je navedena punoljetna i nije zloupotrebljavala kanabis slijedi joj vaspitno popravna mjera ukora, a ukor je verbalno samaranje i nije prijatno (razne prijetnje zakonom, vec vas vide u zatvoru na 3-5 god, steta da vam mladost prodje pod kaznom itd.) Ukoliko je navedena svjesno pocinila prekrsaj, obavezno bi trebala uslijediti kazna, jer u suprotnom je zajednica (svi mi) motivisemo da cini vece prekrsaje, pa se to sve otme kontroli. Na kraju da zakljucimo. Ukoliko niste zloupotrebljavali kanabis, pravdajte se upotrebom, bilo kakvom, a ima ih mnogo. Ukoliko ste zloupotrebljavali, snalazite se kako znate, jer ja vam prvi ne zelim pomagati! * (Zasto pisemo zloupotrebe? - Iz razloga sto se i otrov moze koristiti kao protuotrov, pa tako i kanabis, pored losih, ima svojih korisnih osobina)
Smokemashine HRENTUZIJASTA

jan 2013.

tako je doalo do moje jedine osude ikad vezano za bilo ata.-...frendica pala sa jointom i rekla da sam ja nabavio vutru....i mene osudili na 3mjeseca na godinu dana uvjetnu zbog : Davanje na uzivanje drugoj osobi .... LOL
DOGGYISTRAŽIVAČ

jan 2013.

a kaj je s ovim? http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/385229_560413817319707_1371242830_n.jpg mislim za naslov, jer u textu nigde nist takvog nije spomenuto...
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Bombasti an naslov kao i uvijek, ali misli se prvenstveno na to da e suci gledati viae blagonaklono na par zasaenih biljki u slu ajevima kada je dokazana sadnja isklju ivo za osobne potrebe bez namjere za prodaju, te ako osoba nema prijaanjih osuda i te~ih susreta sa zakonom i sl..
DOGGYISTRAŽIVAČ

jan 2013.

a za medicinsku ima kaj novog? baka ima alzhemeira a mama rak...ja patim od nesanice, lol
travahrENTUZIJASTA

jan 2013.

Nigdje nije definirano za manje koli ine. Posjedovanje svih droga redom je dekriminalizirano. Ovisi o koli ini i o viae faktora. Koji vam je put, gdje ste ulovljeni, jeste li vozili. Puno faktora o kojima e prekaajni sud donositi odluku. Kolike e kazne biti to emo tek vidjeti. Sadnja za osobne upotrebe bi se mogla provui ako na toj biljci ne bude viae od 50g suhe tvari. Ako sadite kilaaice nee vam nitko vjerovati. Za 50g se ne isplati zajebavati 3mj jer nema neke financijske osnove i zarade.
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Ne mo~emo to sa sigurnoau znati, treba proio odreeni period da bi mogli sku~iti kakve smijernice su dobili suci te kakve e odluke donositi ~upanijski sudovi, svaki zasebno. Kao ato je to i do sada bio slu aj gdje su presude varirale od bezna ajnog djela za viae biljki do zatvorskih kazni za samo jednu "u medicinske" svrhe. https://forums.vutra.org/legalizacija-online/11859-novi-kazneni-zakon-rh-izmjene-%5Bdekriminalizacija-malih-koli-ina%5D-2.html#post242084
carnivoraISTRAŽIVAČ

jan 2013.

ova fucking drzava nema smisla... sta ce nam uopce zakon ako ce ga svaki od tih p*zdeka primjenjivat po svojoj zelji i mjeri?
travahrENTUZIJASTA

jan 2013.

MA zakon je glup jer daje ti da nosia a ne daje da kupia. Nie veze. Bolje da su dali da nosia i posjedujea biljku dvije. Onda pola ekipe ne bi ialo dilerima. Kratko i jasno.
dedaZMAJ

jan 2013.

idealno je ne imat posla sa njima nikako,a po mogunosti ak ni tad! najvei problem je imad weed posla sa mladom ekipom koja nakon prijetnje i par aamara odma pjevaju sve ato znaju i neznaju inspektori kad nau sjemenku ko da su uboli planta~u i to maka ili koke oko mene se svakodnevno troai grama i grama spidare i sli nih sranja i niko nikomu ali zato gram dima i sjemenke, e to je kriminal kazna od 5 tisua kuna do 20 za joint je retardirana totalno ako oni misle izvu dr~avu iz sranja preko puaa a vutre e onda smo stvarno u napretku debilana
BladeZMAJ

jan 2013.

Jest kazne su inace prebrutalne.....a zakoni debilizam al debili ih i napravili pa ne cudi....na nama je bit pametan,nema nikakvog razloga da se nosi okolo po epovima i sl...jezik za zube i ne khurcit se......
dedaZMAJ

jan 2013.

jel ima negdje text koji se odnosi na posjedovanje
travahrENTUZIJASTA

jan 2013.

Ima u zakonu. Izba ena je rije posjedovanje iz kaznenog zakona. Samo posjedovanje nije definirano prekraajnim zakonom. To e policija u toku sku~iti. Veina e opet ii na sudove i zavraava ti ve pretrpan sustav.
olidoboliLEGENDA

jan 2013.

potpisujem....
zdepoISTRAŽIVAČ

jan 2013.

Kao ato nam je ve poznato, u RH u novom kaznenom zakonu uvodi se pojam OBIJESNA VO}NJA, Citat iz KZ RH "Sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teako krai propise o sigurnosti prometa vozei u stanju nesposobnosti za vo~nju izazvanoj troaenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozei u zabranjenom smjeru, ili pretje ui na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozei brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuatene u naseljenom mjestu ili podru ju s nazna enim ograni enjem brzine i time izazove opasnost za ~ivot ili tijelo ljudi, kaznit e se kaznom zatvora do tri godine." Dakle zanima me kako u biti tretiran ako mi utvrde prisutnost THC-a u organizmu a recimo da sam prije 3 dana konzumirao vutru, i apsolutno nisam pod nikakvim utjecajem iste??? Zna li netko??
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

stroj popularno nazivan lizalica, stavis usta, polizes i dobijes rezultat. navodno se vutra u slini nalazi cca 12 sati. e neman podatak jeli to za povremene ili hard core konzumente. ukratko, nahebali smo svi
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Ukratko stupanj "nahebanosti" je isti jer je zakon u tim situacijama totalno identi an onom od prijaanjih godina. itajte temu od po etka, sve je objaanjeno.

jan 2013.

Evo jedan konkretan slucaj "novog" zakona. Kolega mi prica kako je jedan tip prije tjedan dana "pao" sa jedva 2g i zaradio kaznenu prijavu!?!?! Izgleda da 2g nije za osobnu uporabu :ludaci_lol:
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Budui da ne znamo slu aj u detalje, glupo je nagaati. `to ako je imao dva grama razdvojena, i vagicu i onu svijetleu plastiku ato Rambo koristi, ili ili ...
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

znam ja to he-man, nego smo nahebali u smislu sta su sad vece kazne novcane, pa ce jos malo vremena (ka da vec nisu dovoljno) posvetit svima nama

jan 2013.

Mnogo grijesite po pitanju sudija, pristrasni ste. Nije isto kada jednom sudiji tuzilac dostavi dokaze da je neko imao kod sebe uredno izvagan gram trave, a pri tome je jos na javnoj povrsini konzumirao zabranjene supstance u drustvu koje posjeduje policijske dosijee, u odnosu kada drugom sudiji dostave dokaze da su kod vas u stanu nasli 4 stabljike konoplje, materijala za motanje, a uz to nemate nikakav dosije, zaposleni ste, roditelj, domacin covjek. Ne odnosimo se svi isto prema konoplji. Neko je dozivljava prirodno za opustanje i inspiraciju, dok je neko dozivljava kao status u drustvu. Da ste vi sudija, da li biste isto gledali na ova dva slucaja?
usrnameAMBASADOR

jan 2013.

Ma ovaj "novi" zakon je totalna smijurija. I dalje e dr~ava punit prora un na klincima sa jointom, a "najstro~ije e se ka~njavati" svi koji proizvode. Poruka dr~ave : "mozete duvat dok god kupujete travu koju mi proizvodimo, ali da vam nije palo napamet sami uzgojit za svoje potrebe". E da ne bi. Moje je pravo i od Boga i od Prirode zabost sjemenku u zemlju i u~ivati u njenim plodovima, i to pravo na jednu biljku sam spreman braniti vlastitom slobodom ako treba. Zakoni su ionako pisani za nemoralne osobe. A ja sam bo~ansko bie.

jan 2013.

Za osobnu upotrebu mo ata je ovo ??Zna li netko iata o ovom naslovu*??
KatsuPOZNAVALAC

jan 2013.

Ma,kontam da novinarka lupeta.Ili piae po onoj ao se babi htilo to joj se i snilo!:icon_biggrin: U optimisti noj varijanti,u zatucanoj zemlji 'Rvackoj,dvije biljke emo moi saditi bez beda kad na qrcu naraste nokat:shit2:

jan 2013.

Kolicinu koja ce se smatrati pod licnu upotrebu odredjivace sudija po slovu zakona, kao i po nepisanim pravilima koja su cesto primjenjivana u sudskoj praksi. Ako nekoga interesuje koja su to nepisana pravila, Papa se potrudio i sakupio zbirku nepisanih pravila koja cu u epizodama objavljivati na forumu, pa evo prve epizode; Popis nepisanih pravila moralnih principa: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Za pocetak je dovoljno ovih 10 nepisanih pravila, jer od viska materije moze doci do konfuzije u glavi. Ako nekome nesto nije jasno neka se javi u PP, rado cu ga rijesiti misterije!
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

" upozorava Dean Travica iz rije ke udruge Terra koja se bavi programima smanjenja atete i lije enjem ovisnika" ironic isn't it?
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

evo bas sam danas cita zakon, prebacen je sa clanka 173 na clanak 190 i 191, cak su dodali dio gdje se posebno naglasavaju biljke i gljive
He-ManLEGENDA

jan 2013.

Prekraajni zakon ?
usrnameAMBASADOR

jan 2013.

OSHO: About Drugs - YouTube
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

kazneni, kolko vidim u prekrsajnom ne pise nista
StrijelaENTUZIJASTA

jan 2013.

Ma zajebano skroz, skoro sam narucio sjemenje, i idem malo vidjet sto se desi ako ulovi murija sjemenje nekako.. I procitam zakon, vidim da se ide u zatvor (znao sam da se ide u zatvor) no nekako me kad sam to procitao paranoja uhvatila skroz i odlucio batalit growanje, i dalje cu morat pusit random nepoznato sto se nadje na ulici... Morat u da poradim malo na situaciji... Nek idu u vrit mogli su dat limit na dvije biljke bar, ma i jedna bi bila skroz ok. Paranoja mrtva. Tak me uhvatilo, i pusenje bih batalio da se nije mjenjao zakon. Eh btw, sto pise u zakonu. 190 (6) Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari iz stavka 1. ovoga lanka, za koje zna da su namijenjeni njihovoj neovlaatenoj proizvodnji, kaznit e se kaznom zatvora od aest mjeseci do pet godina. Ja to tumacim ako ima sjemenki u par grama koje nabavim, mogu isto u zatvor? EDIT1: A tako sam se veselio growanju, nisam nikad imao neki hobi. Ono u slobodno vrijeme se bavim poslom od kojeg zivim, vjezbam i ucim vise o tome. I cak mi se i zena poveselila da kona no imam neki hobi koji ne uklju uje "moju struku". U vrit nek idu.

jan 2013.

ja bih pre zatvora prvo zahtevao da se dokaze da je seme od psihoaktivnog kanabisa a ne od industrijske konoplje ;)
StrijelaENTUZIJASTA

jan 2013.

Ma gle, ne mogu se baa oslonit da e mi pogledat kroz prste. Morat u malo proguglat el mogu nekom metodom osim growanja znati ima li THC-a unutra, no opet.. Mislim ako mi uzmu vrecicu i vide da je u headu koja sjemenka ocito je da se radi o sjemenkama iz kojih raste biljka sa THC-om.

jan 2013.

Ajoj Strijelo.ata e tek biti kad posadia i biljke ti niknu,...ako je ve sada takva paranoja. :spliff: opuateno ojee :) (ovo nije poticanje drugog na sadnju,samo razmialjam naglas:icon_lol: ) http://www.index.hr/vijesti/clanak/sudjenje-osjecaninu-koji-je-putem-interneta-narucio-sjemenke-marihuane/311010.aspx
dite_splitaAMBASADOR

jan 2013.

ako te vec straj toga uzmi sjemu sta dobijes sa nekon dobron vutron na ulici posadi i pomoli se da budu zenkice (ko meni - nije da se hvalim :P) i da po tome sta pise u zakonu moze te zatvorit radi hps-ice i venta XD
usrnameAMBASADOR

jan 2013.

U Strijelinim dilemama prepoznajem sebe od prije nekoliko godina i evo kako sam ja sebi poslo~io moral saenja 1 biljke u svom domu za osobnu upotrebu/relaksaciju. Osobno nisam za trgovanje na crno a pogotovo krijum arenje zakonom zabranjenih stvari. Mo~e se rei da sam legalist. Svako tr~iate, pa i ono narko-kriminalnog miljea, funkcionira na principu ponude - potra~nje. Vjerujem da iskazivanjem graanskog neposluha sadnjom jedne biljke za osobu upotrebu efektivno djelujem na pad potra~nje na crnom tr~iatu - jer viae nemam potrebu kupovati od dilera, kad nema potra~nje i dilera e na ulicama biti sve manje a naaa djeca sigurnija Konzumacijom biljke koja je rasla u kontroliranim uvjetima djelujem na svoje zdravlje u smislu da ne duvam viae prokrijum arenu biljku koja i ako bude ok uzgojena, nerijetko sti~e pljesniva, trula i da ne nabrajam...Brinui se za osobno zdravlje brinem se za zdravlje druatva. Sve svoje obveze prema dr~avi izvraavam, ~ivim tolerantno i nenasilno u skladu sa svim svjetskim religijama i mirno spavam (osim kad se nalijem kokakole iza 19h) :) A sjemenka ko sjemenka, sli no psima...imaa one s pedigreom i mjeaance. Osobi istog srca jednako su vrijedni i jedni i drugi.
StrijelaENTUZIJASTA

jan 2013.

Ma meni jes ve to ok, uope me ne pati moralna strana. Stvar je ato imam ~enu i dijete, mlad sam, te imam dosta dobar posao. Ve dosta dugo ~ivimo samostalno, a to bi sve propalo da odem u zatvor. Ukratko, da ~ivim solo, growao bih bez beda, ovako mi je prevelik rizik Malo istra~ujem, guglam i razmialjam ato se mo~e poduzeti da mogu sadit doma. Baa sam se zapalio, no razmislio sam malo i jednostavno ne mogu riskirat odlazak u zatvor. (Da, znam da bih vjerovatno proaao sa uvjetnom, no nema aanse da se oslonim na to). I ato se onda dogadja, i dalje cu zbavljati sa ulice, sta se tamo nadje... `to je naj uope ne puaim puno, par puta tjedno (uglavnom vikendom, preko radnog dijela tjedna maksimalno dve joke ako mi baa dodje da zapalim.) `to se ti e hpsice i venta bacit u teglu sa limunom u box i reci da mi je uzgajanje limuna hobi.

jan 2013.

A nabavka na ulici je potpuno sigurna stvar... Cuvaj se i nadam se da ce limuna biti sto vise :)
dedaZMAJ

jan 2013.

uvajte se online naru ivanja sjemena, ako morate tra~ite one koji imaju neku stealth opciju prilikom slanja, a ne u najobi nijem pismu. u zemljama iz kojih vam aalju oni nemaju problema jer im je legalno slati sjemenke. a kod nas ska u na sjeme ko blesavi
Detox2OldLEGENDA

jan 2013.

a super,ja narucio 3 pakovanja u pismu -.- al uzeo sam na frendovu adresu... btw,sto ako recimo zapljene pismo,i jave mome frendu,dodju po njega?on se treba pravit mutav i da nezna tko je to pismo poslao,niti da zna sto je to?
SKTAMBASADOR

jan 2013.

druze da se ukljucim i ja u pricu. neuporedivo ti je veca sansa da padnes tako sto ces kupovati na ulici nego sto ces grovati kod kuce svoje. mislim da se nemas cega bojati ako nemas iza sebe neki podebeo dosije, i ako se inace ne bavis sumnjivim radnjama. samo je bitno da niko ne zna za tvoju operaciju, i manje vise si bezbedan. a na ulici uvek postoji realna opasnos da dilera murija drzi na oku 8i sprema mu micu da ga uhvati u toku kupoprodaje i ti padnes kao kolateralna steta.
stoneyENTUZIJASTA

mar 2013.

Evi da se i ja ubacim..moja cura je pala prosle godine u 9. Mj. Sa pola popusenog jointa u hr i dobila 1400 kn kazne.prvi puta i nije kaznjavana,a ja sam bio 2011 sa 0.2 g pao ( prvi puta kao maloljetnik sa isto 0.2) i dobio na izbor 1700 ilu pisanje.. kaze sutkinja"ma ako pusis uzmi pisanje, jer ako opet padnes mozes dobit novcanu" pitam,a ako padnem pisanje kakve su konsekvence?-"nikakve,jer nemozes ni alkoholicara tjerat da se odvike" ..pa sad ti shvati..
lamp3rijaAMBASADOR

mar 2013.

"ma ako pusis uzmi pisanje, jer ako opet padnes mozes dobit novcanu" mo~da bi to zna ilo da ako drugi puta padnea a prvi put si ka~njen nov ano nemo~ea opet bit nov ano ka~njen?

apr 2013.

mislim da je ovo notorna glupost posto ima u zagrebu vec dva grow shopa znaci oni rade ilegalno lol to ti tak kad nepismeni i nedojebani debili prave se pametni a mi tonemo sve dubl je i dublje ljepo legalizirajti prostituciju dekriminalizirati lagane opijate i kao u cjeloj europu dozvoliti da ima 4 biljke doma za osobne potrebe

apr 2013.

Konzumirati u travu dok sam ~iv, a uz ovako izopa ene zakone mi je joa i slae. Baba sadila, dida suaija, a ja puaija!!!
pocetnickiLEGENDA

apr 2013.

Po meni jedinu izmjenu koju treba dodati. Svi koji imaju dg kronicnu ovisnost, ptsp, karcinomi razne vrste, takvima dekriminalizirati jednu ili dvije biljke! Naravno uz neke obavezne mjere kao sto je u Americi, smijes ali da ne vide djeca!!! Jer Kanabis je oduvijek bio i ostao - ZA ODRASLE I DORASLE!
lamp3rijaAMBASADOR

apr 2013.

Ma vutru svima iznad 25godina legalno sa registrom korisnika, pa ko voli nek izvoli. Dozvolit proizvodnju i registraciju obrta i pla anje PDVa. Turizam bi procvjetao. Bolje i to nego da se dr~ava zadu~uje kod banaka a i poljoprivreda je u banani. SRY na off...
jesamZMAJ

apr 2013.

ma ja sam isto za to, pa ak i ako treba treba za registar korisnika, al na kaj da plaam pdv, neu prodavat,m ak se i ve prodaje, pa ni nisam protiv pdv-A. A za otok slobodni sam uvijek, haha:)
pocetnickiLEGENDA

apr 2013.

Ja neznam u kakvoj drzavi mi zivimo gdje derivat morfina Alkaloid Buprenorfin smijes imati u sebe ako si registrirani ovisnik, a jedan joint nesmijes... zasto nema i za to registar i ljekarne sa med. marihuanom? Ako legalno dobivam derivat maka u ljekarni, zasto je kanabis diskriminiran i ima manju vrijednost kao lijek od najpoznatijeg nam lijeka papaver somniferuma... nisam pametan... :)
wisteriaENTUZIJASTA

apr 2013.

sprzila sam se da ne mogu da vas razumem nista :)
raydenISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Imam pitanje pretres kuce nadjeno 50 tak sjemenki koje sam vadio iz paketa koje sam kupovao kod lokalnog dilera ... Koje su kazne i mjere za to .. iz bosne sam pa ako moze odgovor bio bi zahvalan .. da li cu dobiti kaznu zatvora ili uvjetnu ...

maj 2013.

A tema se zove: "Novi Kazneni Zakon RH + izmjene " Ostalo mozes naci u temi: "Ljudi, pao sam"
Kreso1988ENTUZIJASTA

jun 2013.

Vidim da vas podosta kaze da je zakon nedorecen, ili dvosmislen i kako ce oni ovo kako ce znati jesam ja rajcice htio saditi i ostalo, pa eto ukoliko imate nekih pitanja u vezi novog zakona ja cu vam ga rado objasniti sto bolje mogu, nema smisla postavljati novu temu pa tu pisite evo ja cu probati sva pitanja koja su postavljena ovdje odgovoriti vidim da je oko stavka 6 clanka 190 podosta pitanja postavljeno: Tko napravi, nabavi ili posjeduje opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu tvari iz stavka 1. ovoga lanka, za koje zna da su namijenjeni njihovoj neovlaatenoj proizvodnji, kaznit e se kaznom zatvora od aest mjeseci do pet godina. bilo je pitanje u vezi toga da smart shopovi koji prodaju onda u zg-u gnojivo i ostale stvari vec rade kazneno djelo, to nije istina iako je svima jasno za koga i za sta su njihovi proizvodi namjenjeni nemoze se dokazati da oni znaju da su namjenjeni(niti da su stvarno namjenjeni) za neovlastenu proizvodnju droga,jer jednako uspjesno ja mogu u tom growboxu rajcice saditi sa istim tim gnojivom i preparatima lampama sto oni prodaju, nedajboze onda bi svaki konzum mogli zatvoriti jer u bilo kojem ducanu malo bolje opremljenom se mogu uzeti svi sastojci da se kuha cristal meth npr. Znaci mora postojati i dokazati se NAMJERA da se sadi tj proizvodi droga, a to znaci da su nasli vec proizvedenu drogu ili da su nasli sve sastojke za istu proizvodnju (npr sjemenke, spore gljiva itd) Optuzbe da se u isti kos stavljaju dileri i proizvodaci, nije istina, ali istina je da ukoliko kupis od dilera i posjedujes radis prekrsaj a opet ako si das malo truda i proizvedes svoje bez namjere da prodajes, to ce se tretirati kao kazneno djelo Oko toga se nas zakonodavac lomio, cak su razmisljali da se dopusti prekrsajno djelo da bude 1-2 biljke, ali su se bojali da bi dolazilo do zlouporabe tog zakona (npr proizvodac se useli u stan sa 5 drugih studenta znaci 6 ljudi x2 12 biljki iliti dileri/proizvodaci bi imali jednu veliku rupu koja bi bila zloupotrebljavana. Ali nebrinite od 6 mjeseci do 5 godina je kazna znaci ukoliko vas ulove sa 1-2 biljke i nemate vagu pvc vrecice:D , i bilosta drugo sto bi pokazalo namjeru da prodajete, necete u zatvor dobit cete uvjetnu kaznu. "primjer 2...narucim neku opremu iz nekog shopa (dakle samo opremu, bez sjemenki) i uz to gnojivo koje je specijalno namjenjeno za kanabis...sto onda?" - ma moze to gnojivo imati Bob Marleya i list kababisa imati nacrtano na sebi ono je i dalje legalno (ukoliko sadrzi legalne supstance a oko toga sto se smije imati u gnojivu i sto nesmije nisam upoznat) "sve je to mutno i nedoreceno...dom bi trebao biti sveto i nepovredivo mjesto...a "oni" se u svaki kutak mogu zavuci...masters of puppets hebem ti politiku i zakone...najradije bi se potpuno izolirao od ove "civilizacije"" -ukoliko ilegalno skidas filmove to je nijma dovoljan razlog da ti udu u kucu/stan i postave kamere dok tebe nema bez tvog znanja, tako da ovo nije nikako novo pretjerano zadiranje u tvoj dom (koji takoder nigdje nije definiran kao sveto i nepovredivo mjesto tako da to nedrzi vodu) Sto se tice novog zakon objesne voznje on je namjenjen bogatunima koji se gradom vozikaju ferarijima po gradu sa neprilagodenom brzinom i preticu kolone preko pune pa kada ih zaustavi drot oni imaju vec 5000 kn pripremljenih da plate jer im je to sica, istina da se treba staviti odredeni dopusten minimum (tako je u drugim zemljama neznam tocno u kojim jedinicama se mjeri ali mislim da otprilike redoviti pusac smije joint popusit prosjecni (0,3 g) i da ce biti ispod dopustenog (naravno ovisi o teznini, toleranciji i vrsti koja se pusi) ) tako da to svakako treba dodatno regulirati, ali zamislite reakciju "normalnog naroda" kada vide da su dopustili da "narkomani nafiksani" voze auto, hrvatski narod za to jos nije spreman. "Ali pazi ti mo~ea nave er spaliti joint ili dva i sutra ujutro krenea na posao zaustave te i sigurno si pozitivan na lizalici!" - nije istina mislim da sam cito istrazivanje da nakon 8 sati neces imati u slini tragove THC-a ( i to kod redovitih pusaca) ali istina je da je test nepouzdan i da sam po sebi nije DOKAZ da ste konzumirali bilokoja opojna ili nedopustena sredstva, zato se vodi na vadenje krvi. "am, meni sad nije jasno neato. zna i nedavno su mene i moju prijateljicu uhapsili nakon ato su nas uhvatili s prakti ki mrtvim jointom, i sad e meni doi poziv za sud jer je taj ik bio kod mene, a priznale smo da je i ona uzela dim. sad me zanima, ato e se meni to no desiti?" - ovako nadam se prvo da je djevojka punoljetna, ukoliko da, nemas problema dobit ces novcanu kaznu, djevojci nista, ako je maloljetna ili dusevno nestabilna onda ces svirat klavir. Drugi puta ako vas nedajboze uhvate reci curi da suti da neprica da je nikaki dim uzela samo komplicira stvar. "Ako sam dobro sku~ila, samo posjedovanje , npr. 3.2 grama, nije automatski prekraaj, nego e policija i dalje zatvarati krug indicija, moi tra~iti pretrese, sve prijave slati na Dr~avno odvjetniatvo, koje e tek potom, odlu ivati je li prekraaj iki kazneno djelo. Super bi bilo kad bi to neko mogao pravno protuma iti, jer ak je to ovak, onda se zapravo niata ni ne mijenja, dobro, mijenja se, nitko valjda viae nikad nece zavraiti u buksi zbog jednog jointa!!! Sve je tu jako nedore eno i opet ovisi o volji suca. Je li negdje konkretno u zakonu piae da je posjedovanje malih koli ina prekraaj?" E sada ovo je podosta zajebano pitanje, i da ukoliko te ulove sa tipa 3 grama, prvo moraju ustanoviti jeli to bilo za osobnu upotrebu ili namjenjeno za prodaju a tu su otegotne okolnosti da si npt ta 3 grama imo u 3 razlicite vrecice , tu ces odma dobiti za dilanje, ukoliko je 50G u jednoj kesi i nema vage i ostalih indikacija da si imo namjeru prodavati moguce je da ce to biti prekrsaj ( pogotovo ako nisi prije kaznjavan sto se tice prodavanja ili neceg slicnog) konkretno pise u Prekrsajnom zakonu. Sud je neovisno tijelo koje ce na osnovu dokaza i cinjenica odluciti nije sada da je tu kak pukne sudnca, zakon je napisan tako da se nemoze tumaciti dvosmisleno ( u rijetkim slucajevima moze ali ne toliko koliko vecina smatra) pogotovo ovaj kazneni dio, naravno tesko je nekada gotovo nemoguce dokazati jeli netko imo namjeru prodavati, ali ukoliko se nemoze dokazati smatra se da nije postojala namjera. eto dosta sam napiso valjda ce nekome pomoci slobodno se javite ukoliko imate pitanja i ispricavam se zbog svog pravopisa

jun 2013.

Hvala ti na tome. Ti to interpretiras iz zakona ili si blize zakonodavstvu pa znas iz prve ruke?
jesamZMAJ

jun 2013.

[bez sadržaja]
Kreso1988ENTUZIJASTA

jun 2013.

Znam od ljudi koji su bili dio tima koji je sastavljao KZ novi, i ja sam upocetku negodovao, ali kada sam vidio koliko ti ljudi moraju biti precizni da bi se zakon provodio onako kako je namjenjen, gdje jedna rijec tipa "teako" ili "osobito okrutan nacin" je oslobadala ljude od puno tezih presuda cisto jer "osobito okrutan nacin" se moze interpretirati na vise nacina isto tako "tesko" gdje se na teret sudca stavlja da on odluci sto je tesko a sto ne, a to otvara preveliki spektar situacija ovisno o osobi koja je pocinila kazneno ili protupravno djelo. Morate shvatiti da su i oni samo ljudi i da cine greske, nas novi kz od 1.1. 2013 je do danas barem 20tak puta izmjenjen i to su bile sitacije gdje se izbacivao i ubacivao jedan broj ili jedna rijec, a posto se zakon mora tumaciti doslovno, to je podosta velikih promjena, pravo i zakoni se konstantno mjenjaju moraju biti "moderni" i u skladu s vremenom i stvarnim potrebama drustva, drasticne promjene se moraju polagano ubacivati tako da je bilo podosta nerealno ocekivati da ce doci do drasticnih promjena i sa ovim novim kz-om ali kako je krenilo lagano i sigurno ocekujem kroz iducih ~5 godina da ce se ubaciti neki zakonski maksimum za napusene vozace (isto ko sto je sada 0,5 promila za osobe iznad 24 god), i da ce sadenje biljaka (1-3) postati prekrsaj, ali mi smo ti koji trebaju ukazati na potrebne promjene tj na potrebe drustva, koje se, barem u mom rodnom gradu, drasticno mjenjaju, samo mi je zao sto ti mladi smatraju da se njih to netice sto se ocituje u vrlo malenom broju mladih od 18 do 29 godina koji uopce nezele izaci na izbore, kada shvate da je i njihov glas bitan i da su oni ti koji ce jednog dana upravljati ovom drzavom (a nema ko drugi osim nas "mladih"), onda cemo dobiti zakon koji bolje opisuje vrijeme u kojem zivimo i drustvo koje zbog danasnje konzervativnosti nezna drugacije i nije ni svjesno da moze drugacije.
legijaISTRAŽIVAČ

jul 2013.

vutra je zakon
StrijelaENTUZIJASTA

jul 2013.

@Kreso, tnx puno, potvrdio si moje tumacenje zakona :) Jedno pitanje, kada krenu sa presingom "Odakle ti?" Odgovor koji je spreman je "ma bio sam se napio jednom vani, dosao kuci i vidio da imam u novacniku, pa mi bilo steta bacit". Inace sto se tice kupovanja na ulici nije to bas tako, ono jedan frend kupi, pa se raskusuramo. Pare mu ne dajem isti dan nikad. Ili prije ili poslije. Nikad to negdje u javnosti. Meni je najveci bed ako nas uhvate dok mi daje paketic ili ako njega uhvate dok mi ga dovozi. Point je tocan, veca je sansa, no 99% da ne idem u zatvor za posjedovanje. Inace, ne kontam sto je ljudima, prije nekih tjedan dana, idem sa obitelji kroz jednu ulicu (dva traka u jednom smjeru, busevi redovno voze tamo, blizu centra, uglavnom prometna ulica). Ono bilo je valjda 6h popodne, sunce przi.. Neki lik stoji pred zgradom na krizanju, vrpolji se cijeli (kad sam ga vidio, prva misao mi je bila, ovaj kao da ceka dilera). Kako smo bili nekih 10-12m od tog lika, sa druge strane ulice izlazi drugi lik iz zgrade prekoputa, daje paketic ovome. (ja brijem da je gudra(lik je imao nekakvu bob marley majicu ili tako nesto), zena misli da je nesto bijelo speed/mdma ili tako nesto) i svaki na svoju stranu. Sto je naj prije par dana, cekam zenu da me pokupi autom poslije posla, i taj isti lik (mislim da ima nekih 18-20-ak godina) setnjica skoro u centru grada i pusi joint (bas je zamirisalo :P). Ljudi nemojte si takve stvari radit, kad tad ce var murija copit, ipak je malo neodogovorno. (ili sam ja lud i skroz je normalica pusit na public placevima). Ono znao sam otic par puta u lokalnu sumicu zapalit malo na svjezem zraku, no previse ljudi tamo trci, necu se zajebavat.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se