LEGACY
Legalizacija/dekriminalizacija???
10 odgovora5,947 pregleda
13 REP26%
→ Istraživač
nov 2007.
nov 2007.#1
E ovako u zadnje vrijeme puno sam vidjao na tv internetu ili novinama price o dekriminalizaciji marihuane. Sada ja sam ostao bzunjen i nisam siguran sto ti pojmovi znace tj. koja je razlika izmedju ta dva pojma. Molim ako netko zna da mi pojasni
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
elephant0rAMBASADOR
nov 2007.
nov 2007.#2
Legalizacija = potpuno je dopusteno poput alkohola, cigareta, cipi cipsa.
Dekriminalizacija = ne tretira se kao kriminal nego prekrsaj (kriminal= ubojstvo, pranje novca, silovanje, mozes zavrsit lako u zatvoru. Prekrsaj = tiket za parking, tiket za brzu voznju, nemozes u zatvoru tek tako zavrsit.
Eto ukratko to je to.
Tihojla
ENTUZIJASTA291 REP23%
→ Poznavalac
TihojlaENTUZIJASTA
nov 2007.
nov 2007.#3
potpuna (prava) legalizacija bi zna
ila ukidanje apsolutno svih zakonskih odredbi. Dakle nikakvih kazni nikakvih ograni
enja, aspolutno slobodno. Odnosno trava bi bila tretirana jednako kao disanje.
Ovo ato je elefant0r ka~e je legalizacija u koolkvijalnoj upotrebi gdje se zapravo govori o reguliranju upotrebe marihuane kao potroanog dobra sli
no kao ato je reguliran alkohol i duhan te ostali proizvodi koji sa sobom nose odreene rizike. Kad politi
ar ka~e legalizacija misli na regulirani promet tj kupnju i prodaju.
Dekriminalizacija sama po sebi zna
i ukidanje kriminalnih sankcija. Kao ato je elefant rekao to ne zna
i da su ukinute sve sankcije ve samo one kriminalne definirane u kaznenom zakonu. Dekriminalizacija podrazumijeva neki oblik sankcija a tu se prvenstveno isti
u nov
ane sankcije. Npr vo~nja bez pojasa je dekriminalizirana ( da se tako izrazim) zato ato ti zbog toga ne prijeti zatvorska kazna ve samo nov
ana odnosno prekaajna kazna.
Meutim svi politi
ari govore o dekriminalizaciji oni govore samo o posjedovanju i upotrebi. Odnosno oni bi da se ljudi koji puae joint ka~njavaju nov
ano (prekraajno) a ljudi koji prodaju joint da se ka~njavaju zatvorski (kazneno).
E sad meu politi
arima mogu postojati odreene finese i manje razlike ali ato se tie veih stranaka one uope ne postoje ili ih te stranke uope ne komuniciraju.
Npr niti jedna od veih stranaka u hrvatskoj nema prijedlog za klasifikaciju droga odnosno njima je isto dal ti prodajea heroin ili marihuanu tj isto im je dal osoba prodaje 1 joint ili jednu tonu marihuane, prodaja im je prodaja a onaj tko prodaje je diler a diler je kriminalac a kriminalac treba u zatvor.
kotva
ENTUZIJASTA396 REP49%
→ Poznavalac
kotvaENTUZIJASTA
nov 2007.
nov 2007.#4
ina
e sam po prirodi skroman,tako da bi se zadovoljio i s dekriminalizacijom...
Ledo
ENTUZIJASTA572 REP93%
→ Poznavalac
LedoENTUZIJASTA
nov 2007.
nov 2007.#5
''Npr niti jedna od veih stranaka u hrvatskoj nema prijedlog za klasifikaciju droga odnosno njima je isto dal ti prodajea heroin ili marihuanu tj isto im je dal osoba prodaje 1 joint ili jednu tonu marihuane, prodaja im je prodaja a onaj tko prodaje je diler a diler je kriminalac a kriminalac treba u zatvor.''
to je tocno s politicke strane gledanja, ali u pravnim postupcima sudac je tu prepusten na slobodnu ocijenu tezine kaznenog dijela. Tako ako prodajes 100g heroina, nece imati iste sankcije ka iz za 100g marihuane... ''slobodna ocijena dokaza''
Narquila
ENTUZIJASTA576 REP94%
→ Poznavalac
NarquilaENTUZIJASTA
nov 2007.
nov 2007.#6
Jebote jes to kod vas u Hrv zajebano. Onaj dobi dvije godine zbog 12g trave koju je nabavio za prijateljicu..brutalno stvarno..
sta bi tek bilo da kome nadu 100g vu il cega drugog nedaj boze taj komotno moze otic poljubit se sa svojima i slobodom :)))jer te dvije stvari nece dugo vidjet :)))
Hrvatska je daaalekooo od dekriminalizacije a kamo li legalizacije :-(((
nov 2007.
1 / 6
nov 2007.
nov 2007.