LEGACY
Pao tijekom roka kušnje - molim pomoć!
31 odgovora2,612 pregleda
35 REP70%
→ Istraživač
avg 2019.
avg 2019.#1
Poatovani,
prije 2 godine osuen sam na uslovnu kaznu prema
lanu 239, st.3(FBiH krivi
nog zakona); 6 mjeseci zatvora tj 1 godina uslovne(paketic marihuane 0.5g i 1 pilula ekstazija) u FBiH. Ova uslovna je protekla proale godine u 11. mjesecu (2018) i re
eno mi je da joa imam 1godinu roka kuanje nakon ove uslovne. To mi je bilo prvo kazneno djelo sa 19 godina u vrijeme kada sam postao student. Meutim evo par mjeseci prije nego je istekao rok kuanje opet sam pao sa dva smotana jointa(mjeaavina duhana i trave) po 1,05g, ali u RS. Zadr~ali su me u stanici 2 sata, priznao sam krivnju, potpisao da sam dobrovoljno predao, dobio sam par papira ( potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, potvrda o liaenju slobode, potvrda predaji lica liaene slobode i potvrdu o otpustu lica liaena slobode). Ovdje piae da sam liaen slobode na osnovu
lana 197. i
lana 204. zakona o krivi
nom postupku RS, odnosno na osnovu
lana 170. zakona o prekraajima RS zbog postojanja sumnje da je po
inio krivi
no djelo, odnosno prekraaj iz
lana ( i sada nisu naveli nikakve stavke ni
lan). Tamo su mi rekli u policijskoj stanici da e mi na adresu doi papir na koji se mogu ~aliti, a ako se ne ~alim izrei e mi se nov
ana kazna i da ne trebam dolaziti na sud u RS. Ali nigdje na papiru ne piae koja me kazna o
ekuje... Oba puta sam priveden na festivalima
Student sam joa i trenutno se upisujem na diplomski studij. Strah me je ovog kompleksnog sistema i moje nepameti pa ako mi mo~ete rei ata mogu o
ekivati da e se desiti? Ou li morati u zatvor, trebali mi odvjetnik i koji su moji sljedei koraci?
Zahvalan sam na svaku pomo i odgovor!
huana.meri
ZMAJ24.920 REP
huana.meriZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#2
ako budea imao suca normalnog
ovjeka, ok, ako ne, trazi nekog odvjetnika da...naon prve presude vidi kako stojis i onda mos org. odvjetnika ako nisi zadovoljan....
sve sto si tu napiso reci sucu, trebo bi te skop
at...u protivnom te mora advokat vadit...
nznm kakav je ni zakon ni praksa kod vas, jel ubla~eno ili nije...
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#3
kakav zatvor, pa sam si napisao:
obicno odvale 50.000 dindzi, to ti nesto preko 400e, al ne znam kako to ide kad si iz druge drzave.
opusteno, zatvor nikako a za kintu ces vidis ako ti sta stigne. a moz i da se zalis pa razvlacis
Dvolicni
LEGENDA13.576 REP86%
→ Zmaj
DvolicniLEGENDA
avg 2019.
avg 2019.#4
BiH i Rs su dvije razlicite drzave, bitno je da ne ponovis u roku kusnje isto djelo u toj drzavi koja ti je to izrekla.
Moj savjet za RS je da to platis i gotovo,naravno ako mozes.
35 REP70%
→ Istraživač
avg 2019.
avg 2019.#5
Hvala vam na odgovorima mnogo!
Zna
i FBiH i RS su dvije razli
ite dr~ave? Tu sam imao dvoumicu i nigdje nisam mogao pronai dali se vode isti kazneni zakoni u ova dva entiteta..
jesam
ZMAJ41.782 REP
jesamZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#6
FBiH i Republika Srpska su 1 dr~ava, ali 2 entiteta i ini mi se da imaju samostalna pravosudja i policije...
ekaj da dobija to ato treba, pa onda vidi....a mo~da niata ni ne dobijea :)
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#7
e drug, jel to rs republika srbija il republika srpska. ako je srbija, ceka te kazna novcana koju ako ne platis vise ne moz u srbiju. mislim, mozes, al ce te zaustave i ope mora platis
35 REP70%
→ Istraživač
avg 2019.
avg 2019.#8
Mislio sam na republiku srpsku... jel vrijedi isto kao sto ste gore napisali da mi nebi trebale ta dva rjesenja ici zajedno pod ruku
jesam
ZMAJ41.782 REP
jesamZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#9
mo~da najbolje da kontaktiraa neku besplatnu pravnu udrugu ili za ljudska prava i sl. i njima postavia konkretno pitanje
Nogud
AMBASADOR3.710 REP63%
→ Legenda
flop87
ZMAJ25.845 REP
35 REP70%
→ Istraživač
35 REP70%
→ Istraživač
avg 2019.
avg 2019.#13
Oprosti sto spamam temu, ali nisam mogao da dobijem informaciju od besplatnih pravnih firmi jer se ne bave ovim krivi
nim pravom. Ako mi mozes reci sta bi mogao ocekivati ako je u istoj drzavi ponovljen rok kuanje ovakav u manjim koli
inama? Nesanica me obuzela i sljedeci tjedan cu do nekog odvjetnika otici ali ako imas neku pomisao posljedica, zahvalan bi bio
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
avg 2019.
avg 2019.#14
Nemoj se zamarati glupostima, zemo.
Kad ti stigne novcana kazna, ako imas novca plati, ako nemas nemoj placati. Niko te nece provjeravati, ako opet ne padnes. Nakon tri godine kazna ce ti zastariti, kao da je nikada nije bilo.
Vjeruj da nemas razloga da se brines ni jedne sekunde.
Dvolicni
LEGENDA13.576 REP86%
→ Zmaj
DvolicniLEGENDA
avg 2019.
avg 2019.#15
Nebavim se pravnim stvarima, tako da je nezahvalno da ti dajem savjete, sam si reko, najbolje kod odvjetnika.
Sretno i drugi put vise pameti, onda ostalo
35 REP70%
→ Istraživač
avg 2019.
avg 2019.#16
Bio sam na razgovoru sa odvjetnikom, rekao mi je da u BiH za posjedovanje nema prekraajnog postupka samo kazneni postupak. Za 1. kazneni postupak ka~e da je istekao rok kuanje tj. da je to ta uslovna osuda od 1godine, a godinu dana nakon isteka osude je potrebno da bi se moglo izbrisati iz evidencije (mada mi je teta sa suda rekla druga
ije kada sam iaao da ispunim zahtjev za brisanje tj. da mi joa traje rok kuanje). Za 2. svje~e djelo je rekao da pri
ekam ata e mi doi pa da mu se obratim i da u trebati u Republiku Srpsku na sud gdje su me uhvatili. udno je takoer kako on ka~e, ato plavci nisu tra~ili izjavu nikakvu od mene.
Eto, samo da se javim sa nekim novostima. Lijep pozdrav dobri ljudi
dedskin
AMBASADOR2.425 REP26%
→ Legenda
dedskinAMBASADOR
sep 2019.
sep 2019.#17
Ja sam pravnik , tj 4ta pravnog .
Mada ti ovo govorim iz iskustva ne iz knjiga , odredice ti se novcana kazna , ali kolika ne znam , uglavnom bude oko soma evra , posto ima pravila raznih ,
ako imas para da platis nemas razloga za brigu
Ali nisam cuo da si plako molio kuko valjo se po podu , ja to obavezno , nikad se ne zna , ja sam mislio gotovo , pao na granici u drugoj drzavi , kaze ide po papire da potpisem da mi uzimaju auto , ma mene nema kad se vratio kakav papir kakv potpis , ja pojeo sto mi nisu nasli i uzeo da se valjam po podu kisa pada , zima , tresem se zovi hitnu i to . I pustise me , neko ranije neko kasnije , al puste
3 REP6%
→ Istraživač
jul 2023.
jul 2023.#18
Zdravo, imam jedno pitanje. Nedavno sam dobio kaznu za posjedovanje ( neato sitno za licnu upotrebu circa gram i po) u republici srpskoj za ok fest, ina
e ~ivim u federaciji. Medjutim, koliko sam shvatio, to je kazna kao kad ti napiau da nisi stavio pojas u autu ( tako mi je re
eno) , trebam platiti u roku od 7 dana, 250 km. Oni su mi rekli, a
isto da provjerim, da to nee se pojavljivati kada budem putovao i prelazio granicu, kao ni kada budem vadio papir o neka~njavanju za posao.. samo neu moi izvaditi licnu kada mi istekne dok ne platim kaznu .. pa sada da li je to istina, jer trebam da putujem i malo me je strah
avg 2019.
1 / 18
avg 2019.
jul 2023.