VUTRA
ForumMarihuanaMarihuana FAQGenetska predispozicija za sizofreniju i duvanje
LEGACY

Genetska predispozicija za sizofreniju i duvanje

8 odgovora2,650 pregleda

mar 2018.

Pozdrav ljudi,vec duze vreme me muci jedan problem.Razgovarao sam sa puno drugara koji duvaju,trazio informacije na netu ali nigde nisam uspeo da nadjem konkretan savet i odgovor.Da ne duzim previse moja majka ima blazi oblik sizofrenije,a koliko ja znam trava ne moze da bude uzrok sizofrenije vec samo okidac.Duvam vec dve godine sa povremenim pauzama i imao sam samo jednu neprijatnost odnosno napad panike.Desio mi se sinoc dok sam sedeo naduvan sa drugarima u kaficu trajao je nekih 15 minuta i uspeo sam da se smirim moje pitanje je sledece.Da li da nastavim da duvam ako imam genetsku predispoziciju za dobijanje sizofrenije i sta da radim ako se ovakvi napadi nastave?
karamelaAMBASADOR

mar 2018.

Dragi @Avangarda420 , istraživanja o tome da li Kanabis može biti okidač za pojavu šizofrenije, raznih psihoza i sl. su još uvijek nepotpuna. Evo pokušat ću da krenem od sebe i da podijelim svoje iskustvo s tobom. Ja u svojoj porodici imam genetske predispozicije za razna psihička oboljenja - od depresije, psihoze, šizofrenije pa sve do bipolarnog poremećaja. S mamine strane svi imaju nešto od navedenog, uključujući i mamu koja se godinama uspješno nosi s depresijom. Ja sam tek nedavno, prije možda neke 3 godine počela da konzumiram redovno - liječila psorijazu i simptomatski liječim išijas. Neugodna iskustva sa kanabisom i tzv. paranojama i napadima panike sam imala kada sam bila mlađa. To je uglavnom bio problem jer sam uvijek konzumirala u društvu, gdje ljudi sebi uvijek prilagode dozu i onda se dešavalo da se nađem u svakakvom društvu i da se naduvam toliko da me pošteno izvoza. Ja sam shvatila nekoliko bitnih stvari vezanih za kanabis - to nije nešto za ljude u razvoju, kako fizičkom, tako i psihičkom, tj. za adolescente i sl. Onda sam shvatila da je to suplement za sazrijevanje, jer potpune pozitivne efekte sam tek primijetila krajem svojih dvadesetih godina. Moje mišljenje je da je mikrodoziranje ključ terapijskog uspjeha i rekreativnog zadovoljstva. Moj savjet je - probaj sam da konzumiraš male doze u ugodnom okruženju. Nađi sebi zlatnu sredinu koja ti odgovara i s vremenom povećaj da bi postigao tu sredinu, odnosno balans. Duševni disbalans može biti uzrokovan bilo čime - trigeri razni, retraumatizacije, neosviještene traume i problemimogu lako isplivati prilikom konzumiranja bilo koje psihoaktivne supstance. Ako imaš akutni panični poremećaj, pauziraj jedno vrijeme i probaj poraditi na sebi. Za ostalo vrijedi zlatno pravilo, barem za mene - mikrodoziranje kao pretpostavka terapijskog uspjeha i rekreativne zabave. Sretno. ::listomahanje::

mar 2018.

Hvala ti puno na podeljenom iskustvu i savetima.Na kraju sam dosao do zakljucka da bih trebao da napravim malu pauzu i da onda u nekom meni prijatnom okruzenju,sa dobrim ljudima ili sam izvucem samo par cimova i vidim kako ce me raditi.:D
kalel1892ISTRAŽIVAČ

jan 2019.

Pozdrav Avangarda420, bilo je neko istraživanje utjecaj pušenja trave u povezanosti sa shizofrenijom..možeš naći na Internetu, neki englez je i napravio dokumentarac..uglavnom zaključak je bio da mozgovi do 16 godine nisu dovoljno razvijeni i da ako se prije 16 godine uzima marihuana da to povećava rizik od shizofrenije... Moja teorija ( na bazi nekih članaka kako marihuana i ulje djeluje) je da ti povremeno neće škoditi ali ako uzimaš svakodnevno kroz duži period da će ti biti osjetljivija psiha i teže ćeš se nositi sa svakodnevnim stresom..stres može biti okidač za razne psihičke bolesti pa tako i shizofreniju...rekao bi da se ne zna da li utječe direktno ali indirektno sigurno povećava rizik..pa ti vidi što češ..pozdrav..

jan 2019.

Koliko ja znam, šiza se može dobiti do tridesete, poslije teško.
kalel1892ISTRAŽIVAČ

jan 2019.

Uglavnlm je tako ali nije pravilo.. Ovdje ti sve lijepo piše https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Shizofrenija Gotovo sve..

jan 2019.

45:25

jan 2019.

Koliko ja znam, šizofrenija moze i da se naslijedi. Imam drugara ciji je deda prije par godina zaklao svoga prijatelja dok je ovaj bacao smece u kontejner. Navodno je lik mislio da je taj njegov drrugar drzavni neprijatelj. (oba su prozivjeli zarobljeništvo u ww2) Inace, godinama su drugari, penzijske dane provodili u igranju šaha.

jan 2019.

Kako lijecis isijas...ja ga isto imam i bol je strasna...nemogu spavat normalno nit nista

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se