VUTRA
ForumMarihuanaMarihuana FAQTrava i shizofrenija
LEGACY

Trava i shizofrenija

64 odgovora9,133 pregleda
Pozdrav svima, da vas upoznam sa svojom situacijom u par recenica. Pusio sam prije 3 godine prvi put sa nekih 18 god i uzivao sam. Onda su pocele neke paranoje i fobije al sam jos normalno funkcionirao i nisam mislio da bi to moglo bito od trave. S vremenom se povecavala anksioznost itd i ja sam nastavljao pusit i imao bih po par sati bad tripa svaki put svakakve crne misli su se po mogu vrtile. Pa sam prestao pusit al ostala je anksioznost i te neke fobije kako bi ih nazvao. Zapalio bi jednu u 3 mjeseca. I onda u 5. Mj ove god a do tad nisam pusio bar pola godine sam hospitaliziran u bolnicu i izasao sam za 40 dana. I u bolnici sam imao uzasne halucinacije vizije i sve ostalo. Normalno funkcioniram al nije vise to sto je prije zivot mi je skroz siv osjecam se nelagodno ne uopce opusteno, pusim kutiju na dan i na terapiji sam. Sad ne znam sta da radim jer ne zelim ovakav ostat do kraja zivota, probao sam s Zoloft antidepresivom i nije bilo rezultata, sad sam na Zyprexi. Osjecam neku depresiju i jos kad zapalim dzoint to bude jos gore. Ali nikako mi nije jasno kako sam imao panicne napadaje dok nisam pusio pola godine mislio sam da su me oteli vanzemaljci itd. Ponekad mi se sad to dogodi al smiri se s zyprexom. Eto ako netko ima nekih iskustava pa da podijelimo misljenja jer ne mogu vise bit ovakav
H2O888LEGENDA

nov 2016.

koliko si pusi dnevno,i dali si jos sto konzumira?vidis tesko je zaci u cjelokupnu sliku covjekova stanja...bar iz mog pogleda na svijet,mozda da se obratis bogu za pomoc,i imaj vjere da ce sve bit dobro;)
Ma nisam puno pusio, u tjednu bih oko 3-4 dana po 1 gram
H2O888LEGENDA

nov 2016.

i tako 3g i izrodi se ovo hm..ja bi trazi razloge na drugim mjestima,mozda trava nije okidac za to stanje,al nebi ti preporuci da duvas ako te pere pri konzumaciji,cekaj bolja vrimena,jel imas jos kakve halucinacije il si samo depresivan?

nov 2016.

itam tvoje simptome i prepoznao u njima meni blisku osobu. Ono ato sa sigurnoau mogu rei je da vutra nije okida jer ista ju ne konzumira. Naime po elo je sa laganom depresijom otprilike jedanput godianje (cca 1 mi) i postepeno se poja avalo. Nakon par godina kad je depresija trajala 2-3 mj dobila je KRIVU dijagnozu (shizofrenija) ato je uz krive tablete samo pogoraavalo stanje da bi u narednih 2 god po ele i halucinacije. Nakon tree epizode potra~ila je drugo mialjenje i dijagnoza je bila bipolarni poremeaj. Promjena terapije joj je pomogla i ve treu godinu nema problema, ali uz stalnu terapiju koja s druge strane ima kao posljedicu debljanje, ali i to uspjeva koliko toliko kontrolirati. Ne ka~em da je i kod tebe ista pri a, ali teako je danas nai dobrog psihijatra i mo~da bi ti drugo mialjenje stru njaka pomoglo. A ato se ti e ne redovite konzumacije vutre za Prvi dan ne puaenja za mene je uvijek "napet" i raspolo~enje je dosta promjenjivo i dosta sam razdra~ljiv. Dok sam bio u fazi povremene konzumacije nikako nisam naaao mir. Opet napominjem nemoj to ni shvatiti da trebaa stalno konzumirati ve viae razmisli o svojim postupcima, promjenama ponaaanja, stanjima uma i svojim prioritetima kad puaia i kad ne puaia i sam ea doi do odgovora. Nadam se da sam bar malo pomogao...
banovan240LEGENDA

nov 2016.

ja bih se obratio lajf koucu ako si vec sve ostalo probao.. to je osoba koja za razliku od psihijatra ne postavlja dijagnoze,nego te lagano vodi kroz zivot..pomaze ti i ima vise drugarski pristup.. toplije nekako nego sma psihijatar.. imao sam blize osobe sa slicnim prblemima..misli o samoubistvu,a i gore..ne bih sad o tome ovde.. u principu,decku je sad mnoog bolje..konacno se oseca slobodnim i dobro u svojoj kozi i moze da bleji sam sa sobom i uzvia konacno..cela stvar je potrajala godinu dana i vise.. isto je bio hospitalizovan i na nekovima..ista prica u potpunosti.. lajf kouc i stalno pricanje,otvaranje i slusanje osobe do tebe..i sad je bolje :) javi se na pm ako zelis kntakt i da popricas sa tim deckom..nema nikakvih problema,njemu bi bilo drag da ti pomogne moj savet samo :)
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Iz iskustava bliskih osoba, nemoj viae niti pomisliti na konzumaciju trave ili alkohola.. Mi smo razli iti, trava ne djeluje na sve isto. Kod trebe je trava okida a ne glavni razlog za loae stanje, ata ne zna i da je mo~ea nastaviti koristiti. Prijatelj je zapalio svega par puta u ~ivotu, pralo ga je na paranoju i paniku tokom puaenja, a i dr~alo ga je i poslije. Nakon svakog puta panika i paranoja bi bile izra~enije i du~e bi mu trebalo da se vrati u normalu... Tako da je nakon zadnjeg puta, kada je vidio da sranja postaju ja a, lijepo otiaao do psihia i odradio koju godinu terapije... To je izazvalo 3-4 puta puaenja trave u periodu od viae mjeseci... Poanta je, nemoj se zaje... nai dobrog psihijatra/psihologa i kreni, te ne o ekuj niata preko noi. Za sva stanja joga i meditacija se toplo preporu uju. @Cvjetno drustvo , @bastovan20 Jel se vi zezate????? Mogli ste ovjeku preporu it i ovo bPMn6kiLGEY
banovan240LEGENDA

nov 2016.

istrazi malo sta je i ko je lajf kouc i kakav pristup ima.. hteli smo da pomognemo coveku,a ne da ulazimo u rasprave i sprdnju i da se pravdam trecim stranama.. rekao sam svoje misljenje,ti ne moras da provociras odmah..zasto odmah vecina mora da ismejava i provocira,ne razumem..poenta je pomoci coveku..mogao si lepo da izneses svoj stav i ne uzimas u usta druge clanove foruma.. govorim iz iskustva,imao sam vise prijatelja obolelih od depresije,aneksioznosti,misli o samoubistvu,a ubistvu svojih najmilijih.. prva etapa je prihvatanje problema i uzemljenje,potrebno je vreme da se pronadjes opet.. trava je moguci okidac,ali unutrasnje stanje stoji.. o tome ti pricam,lajf kouc nema takav pristup..e ti si lud,to ti se desava zbog toga i toga..uzmi pij lekove..i puste takve ljude da se muce u svakodnevnici i kljukaju ih lekovima.. pravi problem i resenje se krije mnogo dublje od toga.. najbolji ortak je hteo da skace sa terase,mislio je da je poludeo..bivsa devojka je imala depresiju isto..stalna kuknjava i plakanje..pa onda naleti besa i destruktivno ponasanje.. treci ortak je taj koji je imao glasove u glavi i svasta nesot tripovao.. ne bih pricao sigurno nesto sto ne znam i u sta nisam siguran..lajf kouc je novi pristup,ima tu i meditacije i imaginacije i stalne price..istrazi malo pa onda pricaj.. sto se tice meditacije i joge sam se bavim time tadkoje i istrazujem..tako da potpisujem da moze da pomogne..ali moze i da POGORSA situaciju..meditacija se nikako ne bi smela praktikovati ako postoje psihicke smetnje..prvo se smetnje moraju otkloniti,onda se meditacija moze praktikovati..od meditacije mozes da odvalis..moj drugar je pokusao time da pomogne sebi jer je video mene da ja praktikujem..napravio je sebi jos veci haos u glavi koji je lajf kouc mesecima peglao.. joga bila mozda bolja.. tako da nemoj tako da pricas,ismejavas tudje..a sam znas povrsno,stvarno nije redu..meditacija nije za igranje druga stvar,izneo sam misljenje..posavetovao sta ja mislim..nisam coveku rekao da mora da me poslusa.. kada bude video tvoj komentar,prosecan vutras ce pomisliti,a vidi ova dva pacijenta..mozda tu ima par korisnih reci i saveta,al ce biti zaslepljeni klipom how to cure headache..ubacio si u pricu totalno nbt stvar.. stvarno ne volim te ironije,sarkazam i ostala sranja..nisu prijatni i zastareli su..ne ophodis se lepo prema ljudiam..pa cak i da znas bolje i vise od od nas..nije u redu da tudje misljenje tako ismejavas.. pozdrav,stvarno se nekad zapitam i ja mladji clan sta se desava ovde i kakvi su ljudi..i dal treba da se pobijemo svi i pisamo jedni po drugima..
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Ti stvarno ne shvaaa, ne ~elia shvatiti ili neato tree... Mentalna oboljenja nisu ista, ata mislia da je svaka depresija ista???? Ka~ea kljukanje tabletama?? Jel tebi jasno da postoji kemija? Da dolazi do disbalansa kemije u mozgu koje se mogu sanirati sa uzimanjem tableta??? Drugo je ata neki psiholozi/psihijatri rade preko one stvari ili nemaju kapaciteta da pove~u neke stvari i nau pravo rjeaenje... ali to ne zna i da je itava struka za k... Jel bi oboljelog od raka, ovjeka sa potrganim udovima slao iscjelitelju ili doktoru??????? Nemoj se zaje... mentalna oboljenja ili stanja su gadna i potreban im je ozbiljan opristup, neka su lakaa pa se mogu rijeaavat bez ljekova, a neke samo sa psihoterapijom koja traje par godina... Dobiu packu od modova, ali nemogu se suzdr~ati, JESI LI TI NORMALAN ???????? Vidim da svjet ide u quratz kada mladi na kojima ovaj sjebani svijet ostaje, su joa sjebaniji od nas... Ako ja okrenem glavu da ne vidim vlak koj e me zgazit, znai da taj vlak ne postoji i da e sve biti ru~i asto???? Tvoje mialjenje je baziranio na emu? Na par ljudi koji ka~u ubiti u se???? Nagledo se takvih i joa su ~ivi. Jel zunaa ata prava depresija zna i, jel znaa osje aj kad sve ata ~elia je bit u krevetu, kad se osje aa da bio ti netko napravio uslugu da ti spuca metak u glavu, kad netko mora biti konstantno sa tobom da te hrani, pomogne ti obla it se, gleda da se ne krknea a tri si ko zombi i jedina ~elja ti je legnut se i spavat zauvjek???? Odrasti viae.
banovan240LEGENDA

nov 2016.

Hihihihi,ego baja :-P vuuhuu
TriptankLEGENDA

nov 2016.

Travu ne treba puaiti ako ti ~ivot nije sredjen, iz mog iskustva trava lijepo pere kad si sretan, ako si depresivan trava samo poja ava depresiju. Pogreano je posegnuti za travom kad stvari krenu nizbrdo, u tim trenucima treba stisnut zube i ostat hladne glave, trijezan. Probaj meditirat, provodit vrijeme u prirodi, zdravo se hraniti i najbitnije okru~i se osobama za koje znaa da ti ~ele dobro. Kad ovjek nadje unutarnji mir lakae se nosit sa psihi kim i ~ivotnim problemima, koje svatko od nas ima.
jesamZMAJ

nov 2016.

@Felipegonzalez nemoj puaiti ako ti je od trave joa loaije, vrlo jednostavno ;) ali tebi nije dobro neovisno o travi baa me zanima zaato si uope pomislio da su ti simptomi od trave? ovo ato ti navodia bi se uklapalo u sliku shizofrenije, pogotovo ako su see ispadi tipa vanzemaljaca i sli ni ponavljali. baa me ljuti ata se shizofreniju, koja je btw, usko vezana uz genetsko nasljeivanje, ve~e s travom jasno je da ti je sad teako, al bude ve bolje :) ne ku~im jel pijea te tablete redovito ili tek kad ti postane loaije?
High AboveAMBASADOR

nov 2016.

Kroz post pises o ansioznosti i fobijama, a u naslovu pise sizofrenija. Ako kao dijagnozu imas sizofreniju kanabis je tu verovatno pripomogao kao okidac. Da ne shvati neko pogresno. Ne kazem da kanabis prouzrokuje sizofreniju, za sada nema nicega sto bi ukazivalo na to(mada ne verujem ni da ce biti). Pricam o tome da kanabis kao i mnoge druge stvari(alkohol, bilo koje droge i pre svega stres) moze biti okidac kod osoba koje imaju predispozicije za sizofreniju ili neku drugu psihozu. Po mom misljenju najpametnije je naci dobrog terapeuta koji ujedno pokazuje interesovanje za tvoje stanje i pre svega tebi odgovara. @xcx Je sve lepo objasnio. @bastovan20 Ako su u pitanju 'samo' depresija i anksioznost onda ideja sa 'life coach'-om uopste nije losa. Ako pak imas dijagnozu onda bi najpametnije da odes na jos par mesta i proveris. Ne desava se retko kod nas da se nekom 'rokne' dijagnoza ili na primer postavi pogresna, u oba slucaja nimalo nije naivno(za razliku od dobrog dela nasih lekara i psihologa).
Rekao bih da nemam shizu ali bude razdoblja kad odjednom pocnem umisljat te stvari pa uzmem tabletu i smirim se, a usporedno s tim uzimam mjesecno injekciju za sizofreniju al doktor mi je rekao da nemam sizofreniju to je samo preventiva @Raconja Koje tabete sada koristi ta tebi bliska osoba za bipolarni poremecaj
High AboveAMBASADOR

nov 2016.

@Felipegonzalez A sta kazu doktori? Da li su ti oni prepisali to sto pijes ili to radis na svoju ruku? Cime te to bode? Takodje da li si isao kod jednog ili vise?
Pripisali su mi oni, bodu me Xeplionom jednom mjesecno otkad sam izasao iz bolnice, drugi psihijatar mi je pripisao Zoloft ali nije pomogao Ali nisam bas iskren bio sa psihijatrima u vezi trave i osjecaja mojih od prije, bio sam manican i sad sam u depri to im nisam rekao
BladerZMAJ

nov 2016.

Bilo bi dobro kad bi naaao nekog stu nog ali da mo~ea s njim biti baa skroz otvoren. Nemoj o ekivati da ea rijeaiti preko noi ali mo~e se. Pri aj, reci to no ata osje aa i ata te mui. Pomalo... nemoj stvarati presing. Ljudima u ~ivotu svakakvi periodi dou. Nemoj previae razmialjati o dijagnozama. To su imena za skup simtoma, a i stalno se to mijenja iz godine u godinu. Trenutno imaa odreene emocije na povraini i loae se osje aa, ali ne znai da nakon ovoga ti nee biti sto puta bolje. Budi otvoren... nemoj mislit da si lud kad ne postoji lud - ne lud. Postoje odreene situacije koje treba osje at. Trenutno osje aa nesigurnost i strah, osje aj, ne bori se. Mi ljudi smo puno toga... tebi su neke ko nice pale ili neki sustavi druk ije rade trenutno, ata je tu je. Vidia da te taj strah ne mo~e ubit. Pusti neka prolazi tijelom, ne pokuaavaj da ti bude bolje. Sa ekaj da oluja proe... Nastavi radit ono ata radia neka se to dogaa u tijelu. Znaj da je sve to normalno za ovjeka, nemoj puno analizirati kad samo oslikavaa strah svojim simbolima. Neka se dogaa... pa ako nekad nisi raspolo~en popi tabletu bo~e dragi. `to otvoreniji i slobodnije budea sa stru nom osobom poboljaat e ti terapiji sigurno... nemoj se boriti jer se boria protiv sebe unutra. Mi ljudi gradimo korita za te emocionalne rijeke ali nekad brana popusti i rijeka poplavi... budi strpljiv. Nakon poplave ostane plodno tlo :thumb:...
jesamZMAJ

nov 2016.

uj, moraa biti iskren prema lije niku i sam sudjelovati u tom procesu pa zar ti se unato injekciji i dalje javljaju simptomi? vidia da ti zoloft poma~e, ali moraa ga piti kontinuirano jer ga pijea da sprije ia te epizode, a ne nakon ato ti se simptomi pojave postoji jako puno shizoidnih poremeaja, pa je sigurno teako odrediti dijagnozu, a joa te~e pogoditi terapiju, ali jako je bitno ne dozvoljavati nikakve ispade kako bi tijek bolesti ipak bio povoljnij, svejedno sad shiza ili neka druga dg, psihoti ni napadi se moraju suzbijati nisam lije nik, ali dugi niz godina pratim to podru je, pa onda i ljude sa sli nim problemima ina e sam protiv tableta i mialjenja sam otprilike, koliko psihijatara, toliko i bolesti, ali ako tablete di~u kvalitetu ~ivota pojedinca, a onda i njegove obitelji te omoguavaju normalno funkcioniranje sviju, onda uope nema dvojbe najiskrenije ti mogu rei da su ama baa svi ljudi koji su prekidali terapiju i mislili da mogu bez lijekova, ponovno upadali u psihoze, koje su svaki put bile duljeg trajanja i ja eg inteziteta, a onda isto tako i hospitalizacije, a deaava se i da tragi no zavrai isto tako mogu rei da se veina, kad prihvate situaciju takva kakva je, srede i vode normalan i uspjeaan ~ivot unato boleatini svakako moraa biti iskren s doktorom, pa ako treba i inzistirati da uje ono ato imaa za rei jer ti na temlju toga daje terapiju, pitaj ga da ti objasni tvoju dijagnozu, kakav je tijek bolesti, ata mo~ea o ekivati, sam prati kako ti se vremenski izmjenjuju stanja manije i depre, a naravno da mo~ea tra~iti i drugo mialjenje pozz i pamet u glavu :wave:
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Ja bih se prikljucio ovoj raspravi. Mozda zato sto mislim da razumijem problem a i zato sto u mom obiteljskom krugu imam medicinare. Sada se nemoze znati da li bi se psihoza razvila ili se nebi razvila radi zivotnoga stila iako vjerujem da ti dogadaji nisu u vezi. Od shizofrenije mogu da obole svi. I nije sada vazna tocna dijagnoza i sifra vec je vazna terapija. Zyprexa je dobar lijek koji u odgovarajucoj dozi drzi psihozu pod kontrolom. Cest je slucaj subdoziranje,nedovoljno doziranje ili i neuzimanje terapije. Zyprexa se moze nakon nekog vremena zamijeniti nekim drugim lijekom koji je mozda pogodniji, npr Seroquel-kvetiapin. Seroquel je poseban a djelovanje mu ovisi o dozi,.. do 300 mg sedira i djeluje antidepresivno a od 400-800 mg djeluje antipsihoticno. Koristan je i u bipolarnom poremecaju. U antidepresive kao posebne lijekove ne vjerujem puno. Ipak mozda je najbolji Mirtazapin. Ne remeti seksualnu funkciju. Sto se tice psihoterapije mislim da najvecu podrsku moze dati iskreni prijatelj ili prijateljica. Svakako moras biti potpuno iskren sa psihijatrom i svakako ne prekidati terapiju na svoju ruku. Ako pomaze nije bad i ako ju uzimas dozivotno. Primi pozdrave i drzi se, nedaj se, zivot nije fer bar ne uvijek.
lukasAMBASADOR

nov 2016.

svi smo mi bolidi,neko f1,neko f20 neko f28.naci zdravog covjeka u pravom smislu te rijeci danas je prava rijetkost.ovo je vrijeme kad i pcele proizvode uvozni med.pozitivan pristup zivotu,rad,molitva,citanje zabavne literature,druzenje,sport,putovanja,neki su od nacina da se uspjesno nosis sa takvim stanjem i rezultati neci izostati,stej pozitv:):)

nov 2016.

ako sedis u sobi samoizolovan, zoloft ne pomaze.
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Tako je . Ali Zoloft bi trebao biti okidac, on treba dati volju i optimizam, da se covjek uopce pokrene. Zoloft dize nivo serotonina u mozgu a to je ,,hormon, srece i zadovoljstva. Tako u teoriji-
winergy2013AMBASADOR

nov 2016.

Za depresiju je najbolje neato trenirati ili neku rekreaciju pronac... tr anje,dizanje utega... tako se dize nivo seorotnina prirodno... znam hrpu ljudi koji se uopce ne bave fizickim aktivnostima i svi su depresivni i bez energije... Nema boljeg od toga, rastea i fizi ki i psihi ki tako, osjecas se ko zmaj nakon treninga, a od ovih tableta i gluposti koje bi trebale kao ljecit depresiju bje~ite, sve je to u glavi, nema magi ne pilule od koje ce te bit sretni...
hazeriZMAJ

nov 2016.

Imao sam prijatelja kojemu je dijagnosticirana shizofrenija nakon sto su mu se pocele dogadati paranoje,razmisljanje o samoubojstvu,a to mu se desavalo kada bi uzeo neku kemiju.Ali jednom prilikom su mu se isti simptomi pojavili nakom uzimanja vutre.Sigurno je da mu je bio okidac bilo kakva promjena mentalnog stanja tako da se tu nemoze reci kako samo nesto to pokrece..Pokrece sve sto mjenja stanje svijesti. Mrzim tablete vise od ikoga medutim ljudi koji imaju dijagnosticiranu shizofreniju definitivno moraju piti terapiju za odrzavanje jer jednostavno drugacije ne finkcioniraju bez obzira na zdravi nacin zivota.Iako se slazem kako bez obzira treba sve pokusati:)
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Sada se zna da je shizofrenija bioloska bolest i da ju uzrokuju mnogi faktori. Osnovna stvar je neravnoteza pojedinih neurotransmitera u mozgu osobito dopamina. I zaista lijekovi koji suzbijaju visak dopamina ili osjetljivost receptora smanjuju psihozu. To je jako bitno jer ti lijekovi umanjuju paranoju, nerealna vjerovanja i vracaju logiku. Nazalost imaju nuspojave. A poslije smirenja trebala bi biti neka psihoterapija. Druzenje sa ljudima. Radi suzbijanja moguceg povrata bolesti lijekove treba uzimati i onda kada ti je dobro. Otvoreno je pitanje upotreba ili neupotreba marihuane. Ona sama po sebi kod zdravih ljudi ne moze uciniti stetu. Medutim dokazano je da je stres jedan od okidaca za ovu bolest. E sada kod preosjetljivih ljudi, dali je ili nije upotreba marihuane stres za organizam pogotovo ako su u pitanju vece kolicine to mislim da je otvoreno pitanje. Zatim cesta je zabluda da psihoticni ili i depresivni ljudi mogu snagom volje pobijediti to svoje stanje. Mogu pokusati i ja im zelim sve najbolje no naglasavam da oni u fazi bolesti nemaju volje ni snage. Tek im lijekovi daju sansu, snagu,volju i energiju, da se vrate u ovaj svijet.
BladerZMAJ

nov 2016.

I ja sam pro~ivio pakao na kemiji u viae navrata ali kad sam doaao sebi isto sam bio protresen tjedan dva. Mo~da takve situacije se ukorjene u psihu pa sada i kada zapalim malo viae od svoje mikrodoze me opere paranoja i sli na ludila. Ali stvarno pakao sam pro~ivio, akutno stanje teake paranoidne shizofrenije... hvala bogu da su mi prijatelji bili tu i uvali me. Tu sam shvatio rije "pakao"... Sla~em se s time sve ato utje e na svijest utje e i na tu komunikaciju izmeu svjesnog, podsvjesnog i nesvjesnog ako emo tako ugrubo podijelit. Bilo tko kome iz nesvjesnog sko i u svjesno izgledat e kao da je poludio. Pa masu aamanskih obreda se radi tako da se pod vodstvom ulazi u svoj "pakao" uz pomo psihoaktivnih supstanci. Same vje~be disanja utje u na promjenu rada mozga i mogu biti opasne jer dovode druk ije koli ine energije do mozga u druk ijim intervalima. Cijela naaa psiha ima svoj na in disanja u kojem je naala status q. Neato kao planeti u centrifugalnoj i centripetalnoj sili... Danas je psihijatrija u bron anom dobu... hvala bogu ata je znanost detektirala odreene receptore i ostale kemikalije pa su se smislili na ini kako da se relativno utje e, ali sve je to u teakim povojima. Treba isprobavat terapije, na i neato ato paae i idemo dalje... osluakivat sebe i pustit neka vrijeme djeluje. Ako treba se i isplakat ko prase... i ato ka~e ekipa. Bavit se stvarima, a ne ekati da budea spreman... dr~ se i nedaj se ;) edit: nema se tu ata pobijedit kad si ti sa obe strane :D
TataVutricPOZNAVALAC

nov 2016.

ako pri amo o vutri vs psiho bolesti, onda je koristan jedino CBD visoki strain bolje je praviti ulje i tako unositi lek. konkretno preporu ujem CBD Therapy strain. Fizi ki rad vs psiho bolesti, pa joa ako je u prirodi (cepanje drva, radovi u polju) je najjefikasniji jer dr~i pacijenta "na zemlji". Meditacije i avanture u duhovno su atetne ukoliko nema vostva i tada provereno mo~e koristiti, kao i kvalitetan razgovor uostalom.

nov 2016.

Sizofrenia nije gripa, pa da ti neko spuca vakcinu preventive radi. Svi smo mi pomalo sizofrenicni. Radimo jedno, a zelimo nesto drugo, bivamo na jednom mjestu, a zelimo da smo na nekom drugom - ljepsem, zelimo spokoj, a namecu nam se strahovi. Normalno je to tako, takav zivot jbg., sto likova u jednoj glavi. Problem nastaje kad ostane samo jedan, jedini lik. Slab da se bori, plasljiv na sve sto ga okruzuje, sumnjicav prema svemu, asocijalan i nepovjerljiv, bezidejan, izgubljen u vremenu i prostoru, bez ikakve vizije sta bi sa vlastitim zivotom. Ne trazi nacin kako ce egzistirati, prepusti taj problem drugima na brigu. Ne trazi posao, jer ga nista ne privlaci. Suvise lijen da bi nesto i pokusao raditi, a besposlen um je djavolje igraliste. Na takvom terenu svi gube, osim gore pomenutog. Procitah u jednom od komentara kako dijagnoza nije bitna, bitna je terapija! Znaci, ako ne znas sta te svrbi mozes da se ceses kud hoces. Sin nekih doktora napisao. Toplo preporucuje nekakve psihodelike, tvrdi da sljakaju bez greske. Gase neurone koji nam ne pasu, a pali one fine, koji nam najvise odgovaraju. Sizofrenija kao rukom odnesena. Evo, i moj komsija, sizofrenicar, kad kljukne lijek sav hepi. Jebes strumpfetu kad skakuce po livadici i pjevusi - ti dam ti dam ti dam, koliko je on presretan. (oprostite na sarkazmu) Istina je da je komso, nakon tablete, najblaze receno - zombi. Ma, kakav zombi, bar oni iz filmova imaju zelju da se napapaju necijeg mozga, komso nema zelju ni za cim. Pogled tup, trunke zivota u oku mu se ne nazire, a ni tijelo nista bolje ne izgleda. Omlitavljeno i gojazno od "hepi" tableta. Zajebancija je to, kad covjek ne vidi svrhu svog bivstvovanja. Ne vidi sam sebe, vidi samo bolesnog covjeka kojeg treba lijeciti, a sam ne zna od cega boluje. Mozda se bolest zove ljenost?! Ako je to, onda postoji jedna terapija, koja nije ni malo laka - tezak fizicki rad, bez asistiranja mozga. Samo osnovne funkcije, koje treba da pokrenu tijelo na napor, nista vise. Terapija ne ide dobrim putem, ukoliko mozak poslije rada ima zelju za igrankom. Jedina misao poslije rada mora biti krevet i to je jedino za cim covjek, koji boluje od ljenosti, treba da cezne. Nakon godinu dana takve terapije ni "S" od sizofrenije nece biti. Radna terapija nije neki problem, ako se krene s njom, problem je odluciti se na nju. Lakse je kljuknuti tabletu i biti bolestan citav zivot. Jos jedna prednost radne terapije lezi u tome da, za razliku od tableta, moze da donese koju crkavicu, umjesto da se zivi od socijale. Jedina mana joj lezi u tome sto je ogranicena vremenom kada se moze poceti s njom. Ako onaj plasljivi lik, s pocetka, predugo opstane ugrozice fizicku egzistenciju, sto za posledicu ima suicid ili kreiranje totalno suprotnog lika, superheroja koji sve moze, pa cak i da se od suicida izbavi. Lik koji je najjaci, najspretniji, najpametniji, najneustrasiviji.., i koji nece da zna za nesigurnog i plasljivog suparnika. Dva totalno drugacija lika, koji se bore za prevlast nad jednim tijelom. E, to je vec malo veci problem. Zato, brate, lopatu u ruke. Ako te lopata ne smori do mjere da ti je samo krevet na pameti, onda poslije lopate kramp, cekic, motika, vile, sjekira, testera.., sve je ljekovito.
H2O888LEGENDA

nov 2016.

treba se rijesit stranca u sebi spoznajom sebe:sun2:
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

To sam napisao i stojim iza toga jer sve F dijagnoze od F20-30 pa i vise, imaju SLICNU terapiju koja se sastoji od jednog novijeg antipsihotika - koji djeluje na tkzv pozitivne i negativne simptome- + eventualno antidepresiva sedativa itd. S obzirom da nema testa za psihozu kao npr vadenje krvi,rentgen i drugo vec samo promatranje od strane psihijatra treba utvrditi pribliznu dijagnozu- obicno se pocinje sa F29 Nespecificirana neorganska psihoza, a tek onda nakon vise mjeseci lijecenja i promatranja postavlja se konacna dijagnoza. To je tako a ja sam samo htio rec ida ne treba previse razmisljati i cekati vec ako je psihoza u pitanju treba ju odmah udariti iz svih oruzja a ostalo u hodu. Ispricavam se ako sam krivo shvacen. Lijepi pozdrav.

nov 2016.

ka~ea ~ivot ti je siv ???? ~ivot je jedinstven i neponovljiv zato baci hemiju u obliku tableta i ispuni dan nekakvim radnim obavezama , neea imati vremena za vanzemaljce ...

nov 2016.

pa tu je i najveci problem, da li bio hospitalizovan ili ambulantno posmatran, covek pukne cisto iz samoodbrane, ili mu se smuci takozvana politicka korektnost i daju mu neku desetu dijagnozu i zombiraju na kraju hipnoticima ili cime vec.
hazeriZMAJ

nov 2016.

Dijagnosticirana shizofrenija nije sala.Imam susjeda sa sizofrenijom,pricali otvoreno o svemu.Covijek jak kao bik u glavi i tijelu ali jednostavno nemoze kontrolirati napadaje.Pokusao je stvarno na sve nacine..od zdrave prehrane do zdravog i mirnog zivota u selu daleko od civilizacije,radi cijeli zivot ali kaze da jednostavno treba piti tablete jer inace dolazi do napadaja.Cak sam mu ponudio vutru,zapalio je ali sve u svemu bolest ostaje.On kaze kako mu je takav nacin zivota(prehrana,zrak,sport,rad) poboljsalo da suzbije nuspojave ljekova i "normalno" zivi.Znaci covjek potpuno realno razmislja,svijestan problema ali bez tih tableta nemoze.Tako da se slazem da treba mjenjati navike po pitanju ljenosti ali ovo je ipak jedna specificna bolest. I da...trava mu nikada nije odmogla.Svakih dva,tri dana prode do mene na kavu i prirodnu "viagru";)kako mu nebi patila bracna duznost.. A sa druge strane frend koji je isto imao shizo se na kraju ubio..strasno.Sa 27 godina,a susjed ima preko 50.Jednostavno bolest.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se