Pozdrav svima. Htio bih ispri
ati pri
u o bolesti moje supruge i borbi s istom. Bie tu dosta teksta, pa namjeravam razlomiti ga u nekoliko postova.
Dakle, sve je po
elo u sije
nju 2016. Ja sam trebao na dvotjedni slu~beni put u Njema
ku, a supruga e me odvesti na aerodrom u Zagrebu (~ivimo u Osijeku). Kad smo krenuli, po~alila se da je boli neato - prema polo~aju ona sumnja na jajnik, pa e morati do ginekologa. OK, rekoh. Put je proaao OK, ja sam stigao na cilj, kao i ona natrag doma. uli smo se Skype-om svaki dan. Dan ili dva nakon mog odlaska se po~alila da, kako se
ini, ima crijevnu virozu - proljev, mu
nina, povraanje. Bila je kod doktora koji joj je rekao neka uzima probiotike i to e proi samo od sebe. I simptomi su zaista proali za nekoliko dana. No, primjetio sam da, kada pri
amo preko Skype-a, ona jedva mo~e izgovoriti jednu rije
bez da se lagano zakaalje. Pitao sam ju ato je, ka~e niata - mo~da se nahladila.
Vratio sam se iz Njema
ke - po mene su na aerodrom ovaj puta doali ona i njen brat (koji je vozio). Ka~e ona da ju joa stomak malo mu
i - napirena je cijelo vrijeme, pa je zamolila brata da vozi. Rekao sam da sam mogao i rent-a-carom doi da mi je rekla da joj joa uvijek nije dobro, ali OK. Takoer sam joj rekao da opet ide kod doktora, ato je i napravila. No, doktor je samo rekao da se radi o ostacima viroze i da e to proi, a ona neka izbjegava laktozu i gluten, da joj bude lakae. Ali iz dana u dan stomak joj je vidno rastao - izgledala je kao trudnica u poodmaklom stadiju (ina
e nemamo djece). Ponovo smo otiali kod doktora koji je rekao da e je, ajde, naru
iti na ultrazvuk abdomena. Bio je po
etak velja
e, a ona je dobila termin 01.04. (za aprililili). Rekoh - jbg, ajmo mi to privatno obaviti, pa nije to preskupo, a ne isplati se
ekati skoro dva mjeseca na slu~beni pregled.
Tako je i bilo - zakazala je i dobila termin isti dan poslijepodne. Bila je to privatna radioloaka ambulanta, pa sam rekao neka napravi i RTG plua, da se vidi zaato kaaljuca (taj dio nikako nije prestajao). Nalaz - jedno pluno krilo pod vodom i tumorska masa u abdomenu. Ka~e radiolog da se javimo sutra (jer bilo je ve skoro 20:00 sati) svom doktoru, pa e nas on uputiti u bolnicu. Njen doktor radio je sutra poslijepodne, pa smo tako otiali tamo
im je otvorio ambulantu. Dao nam je upunticu za Objedinjeni Hitni Prijem (OHP) gdje smo se odmah zaputili.
Na OHP u Osijeku obi
no se nalaze desetine ljudi koji nekad i satima
ekaju na prijem. Ali postoji sestra koja odmah uzme papire (nalaze, uputnice, ako ih ima), pa odnese doktoru da slo~i prioritete, jer mnogi dolaze na hitnu zato ato im se ne da ii kod svog lije
nika. Kad je de~urni doktor izletio van iz ambulante i odmah nas prozvao, poprili
no sam se uplaaio. Ostali koji su sjedili u
udu su gledali kako nas prima "preko reda". Rekao je da nas je radiolog trebao hitno uputiti tu, da bi nas primili bez uputnice. Nekoliko lije
nika se rastr
alo, izvadili joj krv, izmjerili tlak (120/80, a bila je turbo uzbuena), napravili EKG i poslali hitno na joa jedan RTG plua. Slika je bila odmah gotova i ja sam im pokucao na vrata ambulante da im predam istu. Izaala je sestra i ka~e "sad emo vas odmah prozvati". Sjeli smo pored nekog
ovjeka koji je rekao "i meni su to rekli prije 2 sata". No, nije proalo 2-3 minute, stvarno su nas prozvali i uputili je odmah na odjel torakalne kirurgije, jer je voda u pluima bila prioritet za sanirati. Tamo ju je preuzeo voditelj tog odjela koji je slu
ajno bio i de~uran taj dan. Da bar nije... ali o tome u slijedeem postu.