VUTRA
ForumMarihuanaMedicinaPriča moje supruge - trnovit put prožet liječničkim pogreškama
LEGACY

Priča moje supruge - trnovit put prožet liječničkim pogreškama

111 odgovora10,993 pregleda
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Pozdrav svima. Htio bih ispri ati pri u o bolesti moje supruge i borbi s istom. Bie tu dosta teksta, pa namjeravam razlomiti ga u nekoliko postova. Dakle, sve je po elo u sije nju 2016. Ja sam trebao na dvotjedni slu~beni put u Njema ku, a supruga e me odvesti na aerodrom u Zagrebu (~ivimo u Osijeku). Kad smo krenuli, po~alila se da je boli neato - prema polo~aju ona sumnja na jajnik, pa e morati do ginekologa. OK, rekoh. Put je proaao OK, ja sam stigao na cilj, kao i ona natrag doma. uli smo se Skype-om svaki dan. Dan ili dva nakon mog odlaska se po~alila da, kako se ini, ima crijevnu virozu - proljev, mu nina, povraanje. Bila je kod doktora koji joj je rekao neka uzima probiotike i to e proi samo od sebe. I simptomi su zaista proali za nekoliko dana. No, primjetio sam da, kada pri amo preko Skype-a, ona jedva mo~e izgovoriti jednu rije bez da se lagano zakaalje. Pitao sam ju ato je, ka~e niata - mo~da se nahladila. Vratio sam se iz Njema ke - po mene su na aerodrom ovaj puta doali ona i njen brat (koji je vozio). Ka~e ona da ju joa stomak malo mu i - napirena je cijelo vrijeme, pa je zamolila brata da vozi. Rekao sam da sam mogao i rent-a-carom doi da mi je rekla da joj joa uvijek nije dobro, ali OK. Takoer sam joj rekao da opet ide kod doktora, ato je i napravila. No, doktor je samo rekao da se radi o ostacima viroze i da e to proi, a ona neka izbjegava laktozu i gluten, da joj bude lakae. Ali iz dana u dan stomak joj je vidno rastao - izgledala je kao trudnica u poodmaklom stadiju (ina e nemamo djece). Ponovo smo otiali kod doktora koji je rekao da e je, ajde, naru iti na ultrazvuk abdomena. Bio je po etak velja e, a ona je dobila termin 01.04. (za aprililili). Rekoh - jbg, ajmo mi to privatno obaviti, pa nije to preskupo, a ne isplati se ekati skoro dva mjeseca na slu~beni pregled. Tako je i bilo - zakazala je i dobila termin isti dan poslijepodne. Bila je to privatna radioloaka ambulanta, pa sam rekao neka napravi i RTG plua, da se vidi zaato kaaljuca (taj dio nikako nije prestajao). Nalaz - jedno pluno krilo pod vodom i tumorska masa u abdomenu. Ka~e radiolog da se javimo sutra (jer bilo je ve skoro 20:00 sati) svom doktoru, pa e nas on uputiti u bolnicu. Njen doktor radio je sutra poslijepodne, pa smo tako otiali tamo im je otvorio ambulantu. Dao nam je upunticu za Objedinjeni Hitni Prijem (OHP) gdje smo se odmah zaputili. Na OHP u Osijeku obi no se nalaze desetine ljudi koji nekad i satima ekaju na prijem. Ali postoji sestra koja odmah uzme papire (nalaze, uputnice, ako ih ima), pa odnese doktoru da slo~i prioritete, jer mnogi dolaze na hitnu zato ato im se ne da ii kod svog lije nika. Kad je de~urni doktor izletio van iz ambulante i odmah nas prozvao, poprili no sam se uplaaio. Ostali koji su sjedili u udu su gledali kako nas prima "preko reda". Rekao je da nas je radiolog trebao hitno uputiti tu, da bi nas primili bez uputnice. Nekoliko lije nika se rastr alo, izvadili joj krv, izmjerili tlak (120/80, a bila je turbo uzbuena), napravili EKG i poslali hitno na joa jedan RTG plua. Slika je bila odmah gotova i ja sam im pokucao na vrata ambulante da im predam istu. Izaala je sestra i ka~e "sad emo vas odmah prozvati". Sjeli smo pored nekog ovjeka koji je rekao "i meni su to rekli prije 2 sata". No, nije proalo 2-3 minute, stvarno su nas prozvali i uputili je odmah na odjel torakalne kirurgije, jer je voda u pluima bila prioritet za sanirati. Tamo ju je preuzeo voditelj tog odjela koji je slu ajno bio i de~uran taj dan. Da bar nije... ali o tome u slijedeem postu.
hazeriZMAJ

jul 2018.

Uff..drug moj.Razumijem tvoju potrebu za pisanjem.Imao sam slicnu situaciju u zivotu i shvacam kojiko mozes u nekim trenucima biti bespomocan i ljut na sebe zbog te bespomocnosti.Al eto,naso si nas,tu si i svi mi imamo ili smo imali slicne probleme.Tako da ces brzo dobiti "udobnost" i mirnocu naseg foruma.Zelim ti sve najbolje i da budes uporan:thumb:

jul 2018.

da bas to ima nas dosta sa slicno proenim scenarijima tu smo da slusamo i pomognemo ako mozemo :D
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Heh, ja sam tek po eo pisati... svaata se tu joa izdogaalo. Uskoro pri a ide dalje.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

I tako - doktor torakalni kirurg je mojoj supruzi punktirao vodu iz plua, te stavio torakalni dren (cijev koja iz plua, kroz rez izmeu rebara izvla i vodu u staklenku koju mora sa sobom nosati). Bio je utorak. Sutradan su krenule pretrage - gastroskopija, ginekoloaki pregled (ka~e supruga da je to bio najgrublji ginekoloaki pregled koji je iskusila), svaata neato i na kraju - CT abdomena. Sve je obavljeno do petka, ekao se samo nalaz CT-a u ponedjeljak. U meuvremenu tekuina iz plua je testirana i nema malignih stanica. Gotovo svaki dan ona se budi s poviaenom temperaturom koju spuataju tabletama. Kao - ma to je OK. Bolni ka hrana - ~eni kojoj abdomen samo ato se ne raspukne donesu grah s kobasicom (k tomu i hladan!). U~as. Uglavnom, u ponedjeljak dolazi nalaz CT-a - ka~e tumor na jajniku. Povelik. Operacija u srijedu, a operirat e ju abdomenalni i torakalni kirurg. Rekoh - ato? Nema ginekoloakih kirurga? Ka~u, ma ima, ali - uglavnom rade carske rezove. S obzirom da poznajemo neke ljude koji rade u toj bolnici, pitali smo za preporuku ginekoloakog kirurga. Odgovor svih bio je - bje~ite u Zagreb. I tako, dogovorim ja telefonom da e ju primiti u Zagreb u Petrovu (jer je to klinika za ~enske bolesti i porode), ali tek za tjedan dana, kada e imati slobodan krevet. Dakle, opet u ponedjeljak. Prenesem to torakalnom kirurgu, a on ka~e - OK. Neka le~i tu do vikenda, pa emo ju za vikend pustiti kui, a vi se onda u ponedjeljak javite u Petrovu. Prolazi tjedan, svaku no u teglu iscuri pola litre do litra tekuine iz plua, svaki dan temperatura. U petak doktor joj ujutro izvadi torakalni dren, stavi sterilnu gazu i ka~e - ajd doma, pa e vas preuzeti u ponedjeljak u Zagrebu. Pitao sam trebamo li ju previjati, poato je joa noas iscurilo oko pola litre tekuine, ka~e doktor - ma ne treba. To e oni u Zagrebu rijeaiti. Dakle - do kue imamo 15 minuta autom. Za to vrijeme sterilna gaza je bila kao umoena u vodu. Ona je sva bila mokra. Odmah sam iaao kupiti paket gaza i preko vikenda sam ih barem 20-30 promijenio. U ponedjeljak se javljamo u Petrovu - pregled anesteziologa, ona viae se viae ne mo~e ni kretati od stomaka (tad je izgledala kao da nosi aestorke). Ka~u, operacija u srijedu. U utorak izvade krv, kao priprema za operaciju, kad ono - aok i nevjerica. Poslana je u Zagreb sa sepsom! Dakle, torakalni dren se inficirao (svaki dan poviaena temperatura, a eskaliralo je vjerojatno preko vikenda kad je tekuina slobodno curila kroz ranu gdje je dren bio uvuen i sve se inficiralo). CRP u nebo, leukociti takoer, kalij do jaja.... u~as. Operacija se odgaa, uvodi se terapija antibioticima (dva ili tri simultano) i to intravenozno. A tumor buja, njen stomak takoer. Nastavak slijedi.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Tjedan dana lije enja antibioticima. Svakih sat vremena presvla enje (mokra od tekuine iz plua), stavili joj neku prekrivku kroz koju ne curi ispod lea - neato za bebe, ako se upiake, da ne ode u madrac. No, nakon dan-dva poslali su je na Jordanovac - pluna bolnica. Kad je doala tamo i kad su vidjeli nekoliko slojeva gaza, kako ne bi procurilo tako brzo, pita sestra - ato e vam to? `to ne stavite vreicu. Vreicu? Da - i izvadi ona neku vreicu koja je na jednom kraju imala kratku cijev icu i ovalni dio koji se zalijepi za ko~u, a u sredini je otvor koji je spojen na tu cijev icu. I vreica joa ima na kraju priklju ak za drugu vreicu - kao onu od katetera. Spas! Nema viae mokrih lea i presvla enja svakih sat vremena. Kao ato sam rekao - tad se skoro viae nije mogla ni kretati, tako da je to sve bila patnja za nju, ali izdr~ala je, ak se i zezala. Onda je nakon par dana mjehur, pritisnut od silne vode u abdomenu, prestao funkcionirati, pa je dobila kateter. Operacija je zakazana opet u srijedu, tjedan dana nakon ato je trebala biti operirana. Srijeda ujutro, ja dolazim do Petrove, bila je tamo i njena mama. Ka~e moja punica doktoru - vi ako nju danas ne operirate, ona e pui. Operacija je trajala 4,5 sata. Uspjeli smo uloviti vidno umornog kirurga poslije operacije da nam ka~e koju rije . Ka~e on - izvadili smo monstruma od preko 5kg, ali su kolateralno morali van i maternica i jajnici, jer je prva analiza pokazala da je maligno. Ali to nije sve - sumnjivo im je bilo debelo crijevo, pa su konzilijarno zvali abdomenalnog kirurga s Rebra koji je doaao odmah - ona je joa bila pod anestezijom. Uzeo je uzorak, bio je tumor, pa je napravio resekciju debelog crijeva. Sreom, dobro je spojio i nije joj bila potrebna stoma. PHD e kasnije pokazati da se radi o primarnom tumoru debelog crijeva sa metastazom na jajniku. Preporuka - javiti se onkologu.
RinglovISTRAŽIVAČ

jul 2018.

Uuhhh ..... Sav sam see preznoio citajuci tvoju pricu .... Drzim van palceve u daljoj borbi Ne dajte se....
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Kako nismo viae imali povjerenja u bolnicu u naaem gradu, tra~ili smo preporuku za onkologa u Zagrebu. No, sa svih strana smo dobivali preporuku da ipak to odradimo doma - onkoloaki protokoli su svuda isti, a lakae e joj biti oporaviti se u onom periodu izmeu terapija ako bude doma. I tako, po preporuci doali do onkologa kod nas. Tra~ili smo nekoliko mialjenja i sva su se poklapala - treba napraviti PET/CT, da se vidi ima li udaljnih metastaza, treba poslati zahtjev za testiranje na RAS/KRAS mutacije na patologiju (kako bi se mogla uklju iti imunoterapija u protokol), te uzeti markere. Onkolog za kojeg smo dobili preporuku rekao je potpuno isto, s tom razlikom ato nam je detaljno pojasnio zaato sve to. Napravili PET, uzeli markere.... katastrofa. Markeri jako visoki, PET pokazao dvije metastaze na jetri, dvije u limfnim vorovima, ostatke primarnog tumora, hrpu malih aktivnih to kica po crijevima, potrbuanici.... u~as. Pokazao i tromb u lijevoj vratnoj veni (subklaviji)... to no mjesec dana nakon otpuatanja iz Petrove, zavraila u bolnici u Osijeku. Bio je 15.04. (operacija u Petrovoj bila je obavljena 02.03. - zamislite da je ekala naru eni ultrazvuk abdomena 01.04. u Osijeku - vjerojatno ga ne bi do ekala). Prvo tromboprofilaksa (zbog tromba, jelda...) onda nakon 6 dana prvi ciklus kemoterapije po FOLFIRI protokolu (Irinotekan, Leukovorin, Fluoraracil) intravenozno 48 sati neprekidno. Nalaz sa patologije (RAS/KRAS) joa nije bio doaao, pa nije mogla joa po eti imunoterapija, a ekvivalent (bevazicumab - lijek koji spre ava tumor da se airi) nije mogao biti uklju en u terapiju zbog mogue komplikacije sa trombozom. Idem nasamo na razgovor sa onkologom. Dobar ovjek. Iskren. Ka~e - gle, ovo je gadno. Sve ovisi kako e reagirati na terapiju. Mo~e vrlo brzo umrijeti, mo~e u potpunosti ozdraviti. Mi emo u initi sve ato je u naaoj moi da ju spasimo, ali ne ovisi o nama. Pitam ga: recite mi doktore, ato ja joa mogu u initi da pomognem, da olakaam njoj ili da pomognem u lije enju, bilo to legalno ili ne. Razumljivo zaato sam ga to pitao - ve sam bio saznao za ljekovitu mo ulja. Ka~e on - gle.... ato god se odlu iti koristiti, ja nemam niata protiv, ali morate mi rei. Ulje.... ja imam dobra iskustva s njim. Pacijenti koji su ga koristili uglavnom su pokazali bolje, jako dobre ak rezultate. Samo, nemojte da vas neko vidi da ga koristite, jer mi imamo obvezu to prijaviti. I recite mi ako ga po nete koristiti, jer ako doe do udnih nuspojava, ja moram znati ato sve koristite, da mogu prepoznati odkud te nuspojave. Imao sam pacijenta koji je halucinirao. Kad sam ga nasamo pitao koristi li ulje, rekao je ne, niti slu ajno. Morao sam pretpostaviti da su nuspojave rezultat kemoterapije i mijenjati protokol na jedan manje u inkovit, ali uz bla~e nuspojave. I - rekao je - pazite na kvalitetu ulja. I onda detaljno opisao miris, boju, viskoznost.... To je bilo presudno, do tada sam samo uo za ulje, tada sam po eo aktivno istra~ivati gdje i kako ga nabaviti. Nastavak slijedi sutra.
meaISTRAŽIVAČ

jul 2018.

I ja sam se sva preznojila citajuci. Jadna zena sta je sve nije snaslo. Kako je sada? jel djeluje ulje? Mo~ete li mi malo ovaj dio objasniti oko tromba u vratnoj zili? Naime moja mama se bori sa kancerom dojke koji se vratio i zahvatio okolne limfne cvorove pod pazuhom i u vratu. Medjutim taj dio sto je na vratu je strasno boli posljednjih 10tak dana. sutra smo na kontroli kod onkologa, pa cemo vidjeti sta ce on reci za taj vrat koji nas jako brine. Tromb mi nije naumpao, ali doduse vec pije lijekove za trombozu koju je imala u nozi prosle godine.. na ulju je nepunih 4 sedmice, stigli do doze od nekih 10tak kapi.... gledat cemo sto prije da uduplamo.... da budem iskrena, ne mogu samo da docekam da vidim neki pomak nabolje... e da, takoe je na kemo terapijama, ali ih ne prima redovno jer ima velikih i stalnih problema sa niskim leukocitima.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Ipak joa jedan post danas. Dakle, krenula kemoterapija. Doaao i nalaz RAS/KRAS - negativan, hvala Bogu. U protokol uklju en Erbitux - blokator jednog gena hormona rasta preko kojeg tumorske stanice tra~e da im se pru~i kapilara, kako bi se hranile. Nuspojava - gadan osip. Hormon rasta obnavlja ko~u, pa ako je blokiran, svi izlo~eni dijelovi ko~e, dakle uglavnom lice, ne mogu se obnavljati, nego na bombardiranje svega i sva ega iz okoline reagiraju osipom i infekcijama. Zna i, lice joj je vrlo brzo bilo gore nego u tinejd~era sa najgorim problemima s aknama. Ali u meuvremenu upoznajem ovjeka koji se lije io i izlije io s uljem. Iaao je i na kemoterapije, ali prognoze su mu bile nula. A, udesno se izlije io i ve je viae od pet godina ist. Preventivno koristi joa ulje i pristao je nabaviti ga meni. Dobio sam 60g ulja sa uputama oko doziranja. E, tu kree pri a... Krenuli smo sa preporu enih pola zrna ri~e dnevno. Iscijedim iz aprice po prilici koliko bi to moglo biti i stavim na koricu kruha. Bilo je ve er. Ona to proguta i spava snom pravednika do podne sutradan. OK, idemo dalje prema preporuci poveavati dozu. Bilo je tu svega i sva ega - najviae spavanja. U jednom slu aju mi je zaspala na rukama. Dakle, bio sam skuhao ru ak (pilea juha, dvije orade, one iz shopping centra, ve o ia ene, na elektri nom roatilju, domaa blitva iz vrta moje mame i kuhani mladi krumpir - obadvoje obo~avamo ovakav obrok). Uzela je dozu ujutro i nekako nije baa djelovalo na psihu do ru ka. No, taman kad je ru ak bio na stolu, ka~e ona: "Meni se malo vrti, ali gladna sam...". Rekoh - ajde onda pojedi, pa lezi spavati. I pojela ona juhu (ka~e, baa je dobra - nabavio sam domae pilie, one koji tr e po dvoriatu). I krene jesti ribu. I u pola orade ka~e - joj tako mi je fino, ali ne mogu, jako mi se vrti. Rekoh, OK, ostavi onda to, operi ruke, ali tu na sudoperu (kontam da nee stii do kupaone) i lezi. Digne se ona, a ja iza nje, pratim ju kao duh. I krene prati ruke nad sudoperom, ja vidim da tone, sve ni~e i ni~e joj se koljena savijaju. Obuhvatim je oko struka i pitam: "Jesi dobro?". Ka~e ona: "Ma da, sve je OK." i u tom se trenutku objesi na moje ruke. Mislio sam da se onesvjestila, ali je onda po ela hrkati. Odvu em je do kau a u dnevnoj sobi i polegnem. Probudi se i ka~e: "Ma mogu ja sama.", ali ruke ne sluaaju. Kasnije mi je rekla, da se htjela poduprijet rukama da se pridigne, ali ruke su joj bile kao od spu~ve. Zaspala je opet i spavala nekoliko sati. Hvala Bogu, kad se probudila, sve je bilo OK.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Pa, moja supruga nije imala nekih simptoma vezano za tu trombozu. Odnosno, imala je jedan ili dva dana nate enu lijevu ruku i bolove u vratu, ali kako je bila sva nate ena tih dana (to je bilo po povratku iz bolnice u Petrovoj), nije tomu pridavala preveliku pa~nju. A i proalo je za dan-dva. Ako ve pije antikoagulantnu terapiju (martefarin, marivarin ili neato sli no), onda tromb ne bi trebao biti problem, odnosno ne bi treba uzrokovati nikakve dodatne simptome.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Ulje je definitivno djelovalo, ali do toga u doi kasnije. Imam joa par postova pri e - ovo do sada napisano je joa uvijek 2016. godina ;-).
meaISTRAŽIVAČ

jul 2018.

da, ima smisla. Ne znam tacno sta pije, ali receno joj je da ce piti te lijekove dok god se ne izlijeci od kancera.. to je kdo nej strana koja je i operisana. Odstranjena dojka i svi limfni ispod pazuha na toj strani. NIsam pametna.... nadam se da ce onkolog biti sutra pametniji pa da ce imati neku ideju sta moze biti.... inace ulje mama tolerise relativno dobro. kao i vasa zena, spava joj se, nekad vise nekad manje.. ali vec je lagano razvila toleranciju pa je podnosljivo. zaboravih vam reci, i njoj su u srijedu oko 1,2 l vode iz pluca izvukli (vidim da je i vasa zena sa tim imala problem)...Navodno ce se i vracati ta voda, treba kontrolisati i pratiti.... uzdam se u ulje, toliko sam procitala pozitivnih prica... i nadam se da cemo mi biti sljedeci sa pozitivnom pricom. svakako sutra cekam nastavak price..
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Ne bih Vas htio sad baciti u bad, ali moram rei injenice - kad su mojoj supruzi odstranili primarni tumor (i tu monstruoznu metastazu na jajniku), viae problema s vodom u pluima nije imala. Svaki slijedei CT i PET je rekao - nema viae tragova pleuralnog izlijeva. To je bilo prije dvije godine i nikada od tada viae problema s vodom nije bilo.
meaISTRAŽIVAČ

jul 2018.

kazu, hoce ta voda i od kancera i od kemoterapije... e ko ce ga znati.... pratit cemo...
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

I tako... pokuaavamo poveati dozu, ali ona ne mo~e razviti toleranciju. Nabavio sam prazne kapsule i punio ih sa 0,1 g po kapsuli. Dakle, trebala bi uzeti 10 takvih za dnevnu dozu lije enja. Ona jedva dvije mo~e uzeti - od svake spava cijeli dan. Nekako smo doali na 0,25g dnevno (pet kapsula po 0,05g), ali to je bio apsolutni maksimun. Sreom, surfajui i istra~ivajui naiem na stranice jedne privatne klinike u Kaliforniji koja se bavi upravo lije enjem uljem. Naiem i na slu~bene preporuke. "Ako osoba ne mo~e razviti toleranciju na THC, preporu uje se uzimanje analno, pomou epia sa mixom ulja sa kakao maslacom.". Kako mi je kokosovo ulje bilo dostupnije, naru io sam kalupe s eBaya i pravio mix kokosovog ulja sa ovim uljem. Dozirao sam u po etku jako slabo, ali kad sam vidio da dobro podnosi, pravio sam epie s 0,25g ljekovitog ulja (+1,75g kokosovog) i uzimala je 4 dnevno - taman preporu ena doza od 1g. Napokon, doza za lije enje bez imalo ili s vrlo malo psihoaktivnog djelovanja. I dalje je iala na kemoterapije + imunoterapija i dosta je dobro to sve podnosila - jedan dan joj bude muka i povraanje, a dalje je OK. Osip je prisutan, ali jbg... No, vene to nisu podnosile dobro. Postalo je gotovo nemogue izdr~ati cijeli ciklus od 48 sati u jednoj veni, pa se znalo dogoditi da joj daju kemoterapiju u nogu (vrlo zanimljivo kad tako mora na wc). Onkolog je vidio da to nije baa dobro, pa je preporu io ugradnju porta - torakalnog centralnog venskog katetera. Dakle, radi se o malom silikonskom rezervoaru sa silikonskom iglom koja se ubode u airoku venu u toraksu. Sve to je ispod ko~e koja zaraste, pa se niti ne vidi. A, onkolozi ju nau iglom. Operacija ugradnje istog je rutinska, ali zahtjeva full anesteziju. OK, pristane ona na to. Kirurg koji e izvraiti operaciju - isti onaj s po etka pri e (voditelj torakalne kirurgije, da onaj koji je kriv za sepsu!). Ka~e ona - ma OK, to je rutinski, valjda nee opet napraviti neki propust. I mislite da nije? Nakon operacije, ka~e doktor (torakalni kirurg), mo~e se ve na slijedeem ciklusu koristiti. Slijedei ciklus - joa je sve nate eno od operacije. OK, na slijedeem e. Slijedei - onkolog proba nabosti iglu u port - ne ide. Odnosno, kao ide, ali kad pusti fizioloaku otopinu, ona ne ide. Pa na slijedeem ciklusu - opet isto. Poaalje ju on do torakalnog kirurga, ovaj nabode injekciju i apricne heparin (kao, da se "propere" port),a moja supruga vrisne od boli. Ka~e on - mora malo boliti, evo port radi i sad sam ga proprao. A ne mora i ne smije boliti - to zna i da lijek, fizioloaka tekuina ili atogod probali pustiti - curi u okolno tkivo. Na kraju zaklju ak - kreten je ugradio port naopako!!! Port ima na stra~njoj strani rezervoara metalnu plo icu. Kad onkolog ue sa elasti nom iglom, ona doe do plo ice i savije se prema dolje, u rezervoar. Ako je port naopako ugraen, igla doe do plo ice i savije se, ali rezervoar je s druge strane. Dakle, savije se u niata - u tkivo.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

Da, treba pratiti. Ja samo prenosim iskustva moje supruge. Stvarno je mogue da voda doe i od kemoterapije, ne bih znao. Treba se nadati i boriti.
rentonENTUZIJASTA

jul 2018.

I tako - moja supruga sa ugraenim portom kemoterapije i dalje prima u vene, koje su u sve gorem stanju. Spomenuo sam da joj je otkriven i tromb. Terapija za trombozu je po ela sa heparinskim injekcijama, pa nastavljena tabletama martefarina. Martefarin blokira vitamin K koji ima zna ajnu ulogu u zgruaavanju krvi. Ako se blokira, vrijeme zgruaavanja krvi se produ~uje. To vrijeme zove se prototrombonsko vrijeme (PV) i izra~eno je na nekoliko na ina, a univerzalna oznaka je INR. PV (INR) vrijednost je kod ljudi koji nisu na antikoagulantnoj terapiji oko 1. Kod ljudi na martefarinu cilja se na vrijednost izmeu 2 i 3, nekad viae, ovisi o kakvoj se komplikaciji radi. Ali, uobi ajeno je da bude izmeu 2 i 3. Martefarin esto ima interakciju s drugim lijekovima. Doziranje se odreuje od kontrole do kontrole (jer dosta ovisi o pacijentu i njegovim prehrambenim navikama). E sad, spomenuo sam i da moja supruga prima Erbitux koji uzrokoje gadan osip. U jednom slu aju, kad je doala na terapiju, osip je bio zbilja jako gadan i inficirao se. Onkolog je prepisao antibiotik (Doxiciklin) da se sanira stanje. Slijedea kontrola na transfuziji (zbog tromba) - PV INR je preko 6! To zna i da postoji realna opasnost od unutarnjeg krvarenja. Kontam ja ato bi moglo biti i skontam da je jedino taj nesretni Doxiciklin uveden, sve ostalo je kao i prije (a PV je uobi ajeno bio oko 2). Uzmem upute o lijeku i vidim slijedee: "Ako se uzima skupa sa oralnim antikoagulantnim lijekovima - poja ava antikoagulantno djelovanje.". Tu smo dakle! Ka~em to transfuziologu, a on e: "A valjda je to tako - ako vi ka~ete.". Prili no bahato. Ka~em to i onkologu, a ovaj se ispri ava. Ka~e, jbg - nisam na to mislio. Ne mogu ja provjeriti svaki lijek koji pacijent prima, a nije u mojoj domeni. Sorry, paziemo dalje. I tako.... proalo par tjedana, opet se vratila infekcija osipa. Ka~e onkolog - trebali bi opet Doxiciklin. Ka~em ja: "A, znate ato je bilo zadnji put.". Ka~e on - znam i poslau konzilijarno sve na transfuziju, pa e oni odlu iti o dozi martefarina dok je na antibiotiku. Dolazi nalaz sa transfuzije - oni poveali dozu!!!! Ja ne mogu vjerovati. Sreom - kontrola za par dana. Ka~e onkolog, jbg - ja ne smijem protiv njihovog nalaza, ali preporu ujem da presko ite koji put martefarin. Supruga ka~e - ma pijem ja kako oni ka~u, brzo je kontrola. I tako, za par dana, kontrola na transfuziji - PV INR preko 5! Ka~e transfuziolog: "Opa, kako sad to?". Ka~em ja: "Pa, jeste vi normalni! Jeste dobili sa onkologije nalaze i dopis? Znate da se to ve dogodilo? `ta se pravite mutavi?". Ka~e on: "Ma, ja sam mislio - mo~da ono nije bilo zbog antibiotika, mo~da je jela viae zelenog povra, znate to utje e na PV!". E, tu sam pukao: "Jela viae zelenog povra? Bogatog vitaminom K? Koji bi SMANJIO PV, a ne poveao ga! Jel' Vas ja trebam u iti vaa posao?". Pokunjio se on i ka~e: "Sorry, u pravu si. Evo, nek' ne uzima martefarin 3 dana, pa e onda po novoj, smanjenoj shemi.".
h0ndaZMAJ

avg 2018.

Stari moj teska prica, ne mogu si ni zamisliti kako je vama samo, sto je najzalosnije u svemu tome je da nam je zdravstvo kronicno lose cast rjetkim iznimkama ali zbilja rijetkima koji znaju sto rade. Susreo sam se s doktorima u manje slozenim i opasnim situacijama gdje su svojom krivicom ,nemarom i krivim dijagnozama skoro pogorsali zdravstevno stanje zeni mi a ne popravili ga, neznam da sam na tvom mjestu i sa takvim doktorom tesko da bi to sve mogao podnjeti samo tako, zbilja neznam! Zelim sve najbolje
420MS420ISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Teska prica , dr~ite se !! l49JHz7kJvl6MCj3G
trubabubaLEGENDA

avg 2018.

jako tesko. doslovce citam i placem. uz svu muku koju vam je sudbina dala jos i k od zdravstva morate trpit :-(. drzite se.
bastardaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Samo naprijed majstore,ja nisam bio te sree ato zbog njene zatucane obitelji ,a joa veim djelom prokletom mesarima od doktora izgubih suprugu u 44.god. od iste stvari s kojom se borite.,u svibnju ove godine ,nakon niti godinu dana borbe sa karcinomom.Ukratko to je to,bila bi to knjiga da ulazim u detalje . SAMO HRABRO NAPRIJED
Minja3LEGENDA

avg 2018.

Nakon operacije, ka~e doktor (torakalni kirurg), mo~e se ve na slijedeem ciklusu koristiti. Slijedei ciklus - joa je sve nate eno od operacije. OK, na slijedeem e. Slijedei - onkolog proba nabosti iglu u port - ne ide. Odnosno, kao ide, ali kad pusti fizioloaku otopinu, ona ne ide. Pa na slijedeem ciklusu - opet isto. Poaalje ju on do torakalnog kirurga, ovaj nabode injekciju i apricne heparin (kao, da se "propere" port),a moja supruga vrisne od boli. Ka~e on - mora malo boliti, evo port radi i sad sam ga proprao. A ne mora i ne smije boliti - to zna i da lijek, fizioloaka tekuina ili atogod probali pustiti - curi u okolno tkivo. Na kraju zaklju ak - kreten je ugradio port naopako!!! Port ima na stra~njoj strani rezervoara metalnu plo icu. Kad onkolog ue sa elasti nom iglom, ona doe do plo ice i savije se prema dolje, u rezervoar. Ako je port naopako ugraen, igla doe do plo ice i savije se, ali rezervoar je s druge strane. Dakle, savije se u niata - u tkivo. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX U Americi bi lepo presavili tabak i tu~ili kretena . Ovde su same takse za tu~bu basnoslovne i tako su mogunosti za ostvarivanje "pravde" na sudu birno su~ene u korist sistema naravno. Da ugrade to ne umeju a na raspravama znaju da se protive legalizaciji kanabisa i le enja "na svoju ruku" iako je njihova ruka smrtonosna u sramnom broju slu ajeva ... XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pretpostavljam da pri a ima srean rasplet
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

A, jbt.... moja iskrena suut prijatelju.
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Pri a joa traje, na ~alost... uskoro nastavljam pisati ato se poslije zbivalo.
meaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

@bastarda moje saucesce :( Ovakve borbe i stresove ni dusmanu ne bi pozelila. Ljudi samo hrabro.
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

I tako - nastavljaju se terapije. Svaka dva tjedna po tri dana u bolnici, onaj tjedan kad ne ide u bolnicu prima samo jedan dan jednosatno ambulantno Erbitux. Nakon prva etiri ciklusa (dva mjeseca od po etka terapije), nalaz tumorskih markera super - svi u normali. Nakon seta od 8 ciklusa iala je na CT. Sve isto - niata se ne vidi viae. No, onkoloaki konzilij je odredio joa osam ciklusa po istom protokolu preventive radi. Nije joj to bilo drago, ali pristala je. Ina e, ulje koristi svo vrijeme, ali preska e dane kad je u bolnici. Opet osam ciklusa (dakle, joa 4 mjeseca, odnosno 8 od po etka terapije) i nakon toga PET/CT. E, taj smo nalaz ekali. Potpuno ist - nema niata, niata se ne vidi. Sve isto. Veselju nema kraja. Ina e, Zaboravio sam spomenuti da smo na po etku pri e onaj prvi PET/CT nalaz, kao i sve ostale nalaze slali na jednu privatnu kliniku u Njema koj. Oni su potvrdili da treba ii kemoterapija i ak su i potvrdili protokol i sve lijekove koje je primala - rekli su da bi i oni tako postupili. Nakon ovih 16 ciklusa, poaaljem ja njima PET/CT. Javi mi se jedna ~ena koja pri a Hrvatski - ka~e: "Ovo je fenomenalno. Nitko ne mo~e vjerovati kako je ona dobro reagirala. Recite mi, iskreno, da li je koristila joa neato pored kemoterapije?". Ka~em ja: "Da, kanabisovo ulje.". Ka~e ona: "Znala sam - toliko se borimo da to ue u proceduru testiranja i odobravanja, ali za sada je to teako.". No, onkoloaki konzilij je preporu io tzv. terapiju odr~avanja. To je joa jedna, lakaa preventivna terapija. Piju se Capacetabin tablete (najpoznatije komercijalno ime je Xeloda), a uz njih su joj preporu ili i nastavak terapije Erbituxom svaki tjedan. Nakon etiri tjedna, lice joj se od tog Erbituxa toliko upalilo da je onkolog morao odgoditi slijedei ciklus, a ona je zatra~ila da ju skinu s toga. Ostatak terapije tabletama je odradila do kraja. Nakon toga - opet PET/CT. I opet - potpuno ist! Yes. Konzilij opet predla~e nastavak terapije odr~avanja, ona to odbija. I mislili smo da je tu pri a zavraila... ali avaj. Za tri mjeseca naru ena je na kontrolu sa nalazima markera, ultrazvuk abdomena i atoata. Sve isto. Nema ni tromba, a i genetski markeri za sklonost trombozi su dobri, pa joj se ukida martefarin. Sve cool. Naru ena za 3-4 mjeseca na PET/CT. To je trebao biti zadnji prije produljenja vremena izmeu kontrola. I zatra~ili su i tumorske markere, takoer. Stigli prvo markeri - sve super. ekamo taj PET/CT nalaz. Kontamo - rutinski, sve e biti OK. Kad ono - dvije metastaze na jetri se ponovo pojavile. Na istom mjestu gdje su i prije bile. Ali, piae i "nema znakova lokalnog recidiva". Dakle, nije povratak bolesti, nego buenje nekih stanica koje su ostale, ali nisu bile detektabilne niti PET-om. Onkolog predla~e operaciju. Nastavak pri e slijedi.
meaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

@renton kad je ovo bilo? koja je godina ovo sto sad pricate? da li je i dalje korsitla ulje kao odrzavanja radi .... ili je ovo bilo i bez kemo i bez ulja?
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Eh da, dobro pitanje. Ovaj zadnji PET/CT je od prije tri mjeseca (2017. i prva polovica 2018. su uglavnom bile mirne - terapije odr~avanja do ljeta 2017. i onda svi nalazi super do tog zadnjeg). I to sam zaboravio spomenuti, a jako je bitno za pri u - nakon zavraetka terapije, uglavnom je prestala i sa uljem. Iako je bilo joa ostalo epia i rekao sam joj da ih koristi, tu i tamo (makar svakih nekoliko dana nek' uzme jedan), ona je to u po etku uglavnom zaboravljala, a na kraju i potpuno prestala. Tako da nije bila na ulju zadnjih cca. pola godine.
meaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

ekamo nastavak pri e...
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Nastavak e mo~da biti kad se malo oporavim. Naime, danas sam zakopao suprugu. Kako se ini, opet rezultat lije ni kog propusta... tuga je pregolema.:oops:
formZMAJ

avg 2018.

Moja suut:fuck:
BluehawkAMBASADOR

avg 2018.

Hvala sto si podijelio svoju borbu s nama, mozda ce nekome biti od pomoci da shvate napokon da doktori nisu bas ono sto ih velika vecina smatra, "oni znaju najbolje". Tako sam se veselio da prica ima sretan kraj :plac: Iskrena sucut ( volio bih da nam jednom ispricas do kraja sve )

avg 2018.

Otvorim temu da procitam nastavak jer je prica nevjerojatna i onda vidim tvoj post. Procitao sam ga 2-3 puta skoro slovo po slovo jer nisam mogao vjerovati onome sto sam procitao - da ti je supruga preminula! Iskreno saucesce! Ostao sam bez rijeci!
hazeriZMAJ

avg 2018.

Moje saucece.Nadam se da ce razgovor na forumu sa istim istomisljenicima tebi dati inat da te tuga ne preuzme. Od srca,drzi se.
meaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Tako mi je zao :( Moje saucesce
prosto okoAMBASADOR

avg 2018.

Renton, iskreno sau eae.
trubabubaLEGENDA

avg 2018.

moje saucesce.
h0ndaZMAJ

avg 2018.

Bas i ja gledam i ne vjerujem, stalno sam se nadao da prica ima sretan kraj a ne ovakav! Moje iskreno saucesce i drzi se.

avg 2018.

Moje sau eae, dr~i se.
420MS420ISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Moje sau eae .
zdrav.sam123POZNAVALAC

avg 2018.

Dragi moj, iskreno suosjeam s tobom u tuzi koja te snaala. Odtuguj ato imaa prijatelju, i potrudi se dobro upamtiti sve lijepo ato je doalo od nje. Pamti je po tome. _____ A smrt je izmialjotina dokonog uma. Opet ea se ti smijati svojoj ~eni. Ako to ne shvatia za "~ivota", shvatit ea kad "umrea".
bastardaISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Moja duboka suut i dr~i se ,ista nas je muka zadesila,oteli nam ono najvrijednije.

avg 2018.

Iskrena suut

avg 2018.

skrena suut :plac:
McNestoAMBASADOR

avg 2018.

Moje iskreno sau eae :plac:
RinglovISTRAŽIVAČ

avg 2018.

Najiskrenije saucesce.... Mislio sam da ce vasa prica imati daleko srecniji kraj....

avg 2018.

Rip :plac:
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Samo tuga i bol.... ali moram nastaviti pri u. Dakle, danas je tjedan dana od sahrane. Danas je moj roendan. Danas sam podigao njen smrtni list. Danas sam podigao patike koje mi je naru ila kao roendanski poklon prije nego je otiala na zadnju kemoterapiju u ~ivotu. Jebo te led, piae li netko scenarij sa mojim ~ivotom ili koji k? Straano. Uglavnom, nakon zadnjeg PET/CT-a i ponovne pojave tih dviju metastaza onkolog je bio prili no optimisti an (za razliku od njegovog stava s po etka pri e). Rekao je da je to operabilno i da je to super vijest. OK, operacija se treba obaviti na abdomenalnog kirurgiji. Njen otac je krajem proale godine operairan u Osijeku na abdomenalnoj kirurgiji. Rutinska operacija bruha. Sjebali su neato i bruh je ponovo isko io dva mjeseca nakon operacije. Nakon ostalih pogreaaka koje je ona do~ivila u Osijeku, odlu ili smo da idemo u Zagreb po svaku cijenu. I tako - malo smo tra~ili preporuke i uvijek je iskakao dr. Jadrijevi na poliklinici Merkur. ovjek radi transplatacije jetre. Pro itali smo pri u u novinama kako je jednu curu iz Osijeka (ustvari je iz Valpova, ali udana u Osijeku) spasio - operirao je brojne metastaze na jetri kad je nitko nije htio operirati na na in da je jetru izvadio na stol, iskasapio metastaze i vratio ju nazad. Sjedili smo u ekaonici Osje ke onkologije da nas prozovu i slu~beno daju nalaz na kojem stoji da se preporu uje da se obratimo abdomenalnom kirurgu i pri ali o opcijama. Spomenuli smo nekoliko pita dr. Jadrijevia, kad nam se jedna cura obratila. Ka~e: " ujem da spominjete dr. Jadrijevia? Imate moju preporuku za njega.". Ja ka~em: "Pa da, itali smo u novinama...." i ona me prekide: "Ako ste itali u novinama, to sam ja. Mene je operirao, moju je jetru izvadio na stol, isjekao metastaze i vratio ju nazad.". Uglavnom, ka~e ~ena da nam ne trebaju nikakva naru ivanja ili veze - on radi ambulantu ponedjeljkom. Predajte uputnicu i primie vas. Tako je i bilo - idui ponedjeljak smo se pojavili u Merkuru, predali uputnicu, primio nas je dr. Jadrijevi i rekao samo: "OK - ja u to operirati.". Tutnuo nam je neki papiri sa popisom koje sve nalaze moramo prikupiti za pregled kod anesteziologa, te da se s njegovim mialjenjem javimo u njegovu ambulantu za termin. Do idueg ponedjeljka imali smo sve nalaze, mialjenje anesteziologa i dobili termin 02.07.2018. 01.07. primljena na Merkur, 02.07. operirana. Razgovarao sam sa dr. Jadrijeviem 03.07. ujutro i rekao mi je da je sve o istio i pregledao i da mu se javimo tjedan dana nakon ato je otpuste iz bolnice, a kasnije i onkologu. Tjedan dana nakon otpuatanja iz bolnice bio je 16.07. - do ek Vatrenih. Ujutro smo bili na Merkuru na vaenju konaca i pregledu. Ka~e dr. Jadrijevi - ato se mene ti e, sve je OK. Ne morate viae dolaziti, javite se onkologu kad se malo oporavite. Joa smo stigli otii do trga i malo osjetiti atmosferu, te smo popodne iali kui, u Osijek. Na TV-u smo gledali do ek nogometaaa. Tu~ni, pretu~ni nastavak slijedi...
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Kako se ona brzo oporavila, javili smo se onkologu 26.07. itajui PHD nalaz koji je stigao u meuvremenu, zgr io je facu. Ja sam isti nalaz pro itao i nije mi se svidio, ali nisam htio pani ariti. Dakle, izmeu ostalog stoji: "tumor dopire do ruba resekcije u airini 1,1 cm". Zna i, nije odrezano do kraja, do zdravog tkiva. Druga metastaza jeste. Za nju piae da je rub resekcije uredan. Prijedlog onkoloakog konzilija - puna kemoterapija, kao na po etku pri e (FOLFIRI + Erbitux, intravenozno svaka dva tjedna po tri dana u bolnici + onaj tjedan kad nije - sat vremena ambulantno samo Erbitux). Bila je, naravno, tu~na, ali je prihvatila. Po etak kemoterapije: 02.08. E sad - kako je antikoagulantna terapija bila prekinuta, onkologu sam rekao da su na transfuziji napisali ako doe do recidiva da se javimo njima kako bi razmotrili ponovno uvoenje tromboprofilakse. I javili se njima. I dobili njihovo mialjenje - uvesti niskomolekularni heparin kao terapiju u vidu Clexan injekcija 60mg 1x dnevno. Prvi dan kemoterapije (03.08. - petak) - sestre zaboravile na Clexan, ali im je ona napomenula i dale su joj. Nikakvih nuspojava od kemoterapija nije bilo. Subota, 04.08. je bila teaka - mu nine, povraanje. Tra~ila je neato protiv mu nine, pa joj u po etku sestre nisu smjele dati, dok nije doaao de~urni lije nik u vizitu. On je odobrio Setronon, ali i nakon ato su joj dali - njoj je joa dugo bilo muka. Onda su joj joa dali i Dexamethazon, jer, navodno, ta kombinacija dobro djeluje protiv mu nine. I djelovalo je - mu nina je kasno popodne prestala. Ja sam uvijek bio uz nju koliko god sam imao vremena. Taj dan baa i nisam - plakala je, a kad ona pla e, pla em u sebi i ja. Ali je nakon svakog plakanja inilo se da e zaspati, pa sam odlazio. Bio sam kod nje 5-6 puta po 15-20 minuta. Ina e sam znao par sati sjediti uz nju. Mislio sam - ma, dobro - sutra e biti bolje, pa emo biti skupa, a sutra je trebala i ii kui. Otiaao sam doma oko 18:30, malo po istio kuu da ne doe u svinjac i legao spavati oko ponoi. U nedjelju ujutro u 07:30 sam primio poziv de~urne lije nice na onkologiji. Ka~e, ~ao joj je ato me mora obavijestiti, ali moja supruga je naglo preminula. Rekoh: "`ta? To je neka zabuna, pa ona je OK, dijagnoza je daleko od fatalne!". Ka~e doktorica - najvjerojatniji razlog je tromb ili embolija. U dogovoru s njenim roditeljima nismo tra~ili obdukciju - to je ne mo~e vratiti, a neemo nikoga tu~iti, ukoliko se radi o greaki, jer ne ~elimo se joa godinama natezati na sudu. E sad - zaato? Moja verzija: kad je prvi puta imala trombozu, tromb je bio u lijevoj vratnoj veni. Zato su, kad je prvi put nalaz otiaao na transfuziju, uveli antikoagulantnu terapiju, ali i zabranili koriatenje lijeve ruke za kemoterapiju do daljnjeg. U lijevu ruku primila je prvu kemoterapiju 5-6 mjeseci nakon po etka lije enja, kad se tromb ve trebao otopiti. Nakon prestanka s onkoloakom terapijom, u injen je color dopler koji je dokazao da tromba viae nema, ali ostao je o~iljak. O~iljak ini unutarnji rub vene grub, a ina e je vrlo gladak i to je idealno mjesto za ponovno stvaranje tromba (to oni zovu retromboza), ako se stvore uvjeti. Ponovna operacija je rizi an faktor - tromboza je jedna od estih posljedica operacije. Nakon te zadnje operacije nitko nije provjerio da li se tromb mo~da ponovno stvorio na istom mjestu (propust sa transfuzije). Svoju zadnju kemoterapiju u ~ivotu primila je u lijevu ruku...

avg 2018.

Jako tuzna prica.... primi i moju iskrenu su ut. Glavu gore i nedaj se Izdrzao si najgore, sad ce ona pazit na tebe i to ce ti bit najbolji poklon za rodjendan Sretan ti roendan

avg 2018.

:plac:
rentonENTUZIJASTA

avg 2018.

Malo sam zbrzao bio kraj pri e, jer sam je kroz suze pisao. Nisam se pribrao, daleko od toga - premalo vremena je proalo, a vrijeme ionako ne lije i. Tugovat u do kraja ~ivota, ali se nadam da u se nau iti ~ivjeti s tim. Jedan propuateni detalj - nakon ato joj je bila propisana kemoterapija ponovo, a ato je ona prihvatila, ja sam nalaze dostavio na transfuziju. Napisao sam i pismo sa opisom situacije. Spomenuo sam da je imala tromb u lijevoj vratnoj veni, a prilo~io sam i nalaz color doplera koji pokazuje da tromba viae nema, ali ima o~iljak (i su~enje), izmeu ostalih bitnih nalaza. Dakle, na transfuziji su imali sve u koverti koju sam im dostavio (a ina e imaju i kompletnu povijest na ra unalu). Nemaju izgovora zaato nisu reagirali na pravi na in. Po meni - trebali su zatra~iti novi color dopler lijeve vratne vene (jer je to kriti no mjesto) i zabraniti kemoterapiju u lijevu ruku dok ne doe taj nalaz. Nalaz s transfuzije je doaao prije nego je krenula kemoterapija. Samo su preporu ili uvoenje Clexan injekcija jednom dnevno. To je OK - to bi otopilo tromb kroz 5-6 mjeseci, ali morali su odraditi i ovo ato sam ranije rekao kako ne bi prije toga doalo do fatalne situacije. Nisu, dakle naveli da se ne koristi lijeva ruka i sestra na onkologiji nije znala da je to opasno. Meni nije palo na pamet (kao ni njoj). Jbg, ova pri a mi se razvila u glavi nakon ato moje supruge nije viae bilo. Ali, transfuziolozi, ija je to domena, morali su ovo predvidjeti. Propust na propust, a tri su bila klju na za ovaj ishod. Da se samo jedan od ta tri propusta nije dogodio, ona bi danas bila ~iva. Prvi - naopako ugraen port. Da je ispravno ugraen, primila bi kemoterapiju u port i ne bi doalo do ovoga. Drugi - da je doktor Jadrijevi o istio metastaze do kraja, bila bi na terapiji odr~avanja Capacetabin tabletama, umjesto intravenozne kemoterapije. I posljednji je taj propust transfuzije. Nek' mi Kujund~i joa malo pri a o naaem zdravstvu s kojim je veina Hrvatskih graana zadovoljna... Moju suprugu su ubili. Nije ubojstvo s predumialjajem, ali definitivno jeste iz nehaja.
rentonENTUZIJASTA

sep 2018.

Upravo sam se vratio iz bolnice sa razgovora s njenim onkologom. Sla~e se da je napravljen propust na transfuziji, ali da je mo~da ni to ne bi spasilo. Da je tromb mogao nastati i u jetri - kod reza, jer je jetra visoko prokrvljeni organ i operacije na jetri su kriti ne za nastanak tromba. I ukazao mi je na joa jedan ogroman propust, ovaj put u Zagrebu, na Merkuru - upravo zbog te injenice je morala biti na terapiji heparinom (clexanom) minimalno sedan dana nakon operacije, a ona uope nije dobivala terapiju nakon operacije. Koliko se jebenih propusta dogodilo u dvije i pol' godine lije enja, katastrofa! No, rekao mi je i joa jednu stvar - s obzirom na njenu bolest, odnosno na injenicu da je dobila metastaze na jetri, imala bi svega joa nekoliko godina kvalitetnog ~ivota. Ka~e da je, iz njegovog iskustva, vjerojatnost pre~ivljavanja jako mala i da bi nakon nekog vremena, godinu, dvije po ela rapidno propadati i da bi se mu ila. Da smo to znali ranije, ni u ludilu joj ne bih dozvolio da prestane uzimati ulje. Jbg, lako je biti general poslije bitke.
zdrav.sam123POZNAVALAC

sep 2018.

Samo nemoj sebe gristi, prijatelju. U cijeloj ovoj tu~noj pri i, jedino ti nisi napravio nikakav propust. Ti si tu bio samo suprug bolesnice. Na tebi je bilo samo to, da joj budea potpora. A to si radio do zadnjega dana. Pomagao si joj i savjetovao si je onako, kako si znao. Oni koji su mo~da napravili krivo (a ne govorim da jesu) su lije nici i bolesnica sama. Lije nici stoga, ato su du~ni savjesno i odgovorno raditi svoj posao. Koliko je koji od njih bio neodgovoran a kojemu je jednostavno bio loa dan, ne da se procijeniti. Ali greaaka i propusta je toliko, a nisu svi redom mogli imati "loa dan". Svakako je bilo nesavjesnih, ili su jednostavno generalno gledano nesposobni. U tom slu aju propust le~i u sistemu koji svakome omoguava da bude doktor. Ona je odgovorna za svaku vaau krivu odluku. Nema to nikakve veze s tobom. Njen ~ivot - njena svijest - njena odgovornost. Ti si tu samo potpora. Bilo kakvo razmialjanje o tome kako si ti trebao u initi ovo ili ono, pa je navesti na ovo i ono ... to ti je goli mazohizam, a i krivo je razmialjanje. Poatujea li doista neku osobu, nikad joj na silu neea lomiti volju. Dakle, nemoj se gristi. Gri~nja opet dovodi do bolesti.
rentonENTUZIJASTA

sep 2018.

Ma, ne grizem se ja. Mo~da tako zvu i, ali nisam onaj tip koji ispituje abbkbb (ata bi bilo kad bi bilo). I sla~em se - sustav je nakaradan, dobri doktori su preoptereeni i fizi ki ne stignu posvetiti se svakom pacijentu, pa se propusti dogaaju. Ali, zaato, pobogu, toliko njih samo na ovom jednom slu aju. Ina e, sustav na transfuziji u Osijeku je katastrofa - njen slu aj nije vodio jedan transfuziolog, koji bi onda, barem donekle, poznavao povijest. Nego su nalazi uvijek zavraili kod drugog doktora koji bi, onako ovlaa, jer ne stigne detaljno, pregledao njene proale nalaze i napisao novi. Zbog krivog sustava ljudi umiru i to je notorna injenica. Pokoj joj duai, neutjeaan sam, pla em svaki dan. Imala je toliko duha i ~ivota u sebi, bila je ultra optimisti na.... kad je doala na tu zadnju, kobnu kemoterapiju bila je vedra. Sestra, koja ju je prepoznala, joj je rekla: "`to vi meni dobro izgledate!". Ka~e ona: "Pa, tako se i osjeam." I onda se drugi dan ujutro ne probudi.... ne mogu viae, tuga i bol su pregolemi.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se