VUTRA
ForumMarihuanaMedicinaMarihuana i epilepsija
LEGACY

Marihuana i epilepsija

326 odgovora59,634 pregleda

jan 2006.

Do sada nije publikovana ni jedna kompletna studija ali je dokazano da marihuana zaista mo~e da ubla~i epilepti ne napade. Marihuana ima antikonvulzivna svojstva ato zna i da mo~e da spre i nesvesno gr enje miaia. Smatra se da marihuana kao ato mo~e da spre i epilepti ni napad, ako se uzima u velikim dozama, pogotovo oralnim putem, mo~e i da ga izazove. Prema tome u tretmanu epilepti nih napada marihuana se konzumira isklju ivo puaenjem u malim dozama. 70-ih i 80-ih Dr. Paul Consroe sa univerziteta u Arizoni je izvraio veliki broj eksperimenata nad ~ivotinjama tako ato je koristio posebne komponente koje se mogu nai u marihuani kao ato su cannabidiol, thc... Zaklju io je da se efikasnost u tretiranju epilepti nih napada posti~e samo koriaenjem kombinacije svih komponenti odnosno upotrebom cele biljke. 1975. godine u asopisu "Journal of the American Medical Association" je izaaao lanak o mladiu na koga nisu delovali klasi ni lekovi (phenobarbital i phenytoin odnosno Dilantin) jer je imao po jedan veliki napad na svaka dva meseca pa je sa 22 godine po eo da puai od jedne do pet marihuana cigareta dnevno, takoe je nastavio da koristi prepisane lekove i sa 24 godine napadi su potpuno prestali. 1980. godine u asopisu "Pharmacology" je pisao o studiji sa 16 pacijenata koji nisu dobro reagovali na standardne lekove. Osam pacijenata je redovno primalo cannabidiol dok je ostatak primao placebo u kombinaciji sa standardnim lekovima. Od onih koji su primali cannabidiol, tri se potpuno oporavilo, dva parcijalno, dva malo i jedan nije pokazao nikakav napredak. Od ostatka koji su primali placebo samo jedan se primetno oporavio. Zaklju ak je da je cannabidiol efikasan u kombinaciji sa standardnim lekovima za tretman epilepsije. Joa neka istra~ivanja: http://scholar.google.com/scholar?q=anticonvulsant+thc+epilepsy izvor: www.zion.co.yu
GreenManAMBASADOR

jan 2006.

Raduje me ako je ovo tacno,jedino mi nije jasno kako su to primali placebo :?:

jan 2006.

Ne znam ni ja... a za tacnost... pa valjda je tacno...
zekrtENTUZIJASTA

jan 2006.

Istina je, u Marihuana, Zabranjeni lijek postoji mnogo ljudi koji su opisali svoja licna iskustva, npr. covjek se borio sa epilepsijom preko deset godina, probavao svakakve lijekove, a korist od njih bila je neznatna. Znao je imati i po dvadeset/ trideset napadaja dnevno, sto u obliku samo malih trzaja, nekontroliranog treptaja, sto u obliku ozbiljnih padavica od kojih je mogao da izgubi zivot. Kako mu je Marihuana pomogla: konzumira je pusenjem vec deset godina, svaki dan uzme pet frulica, u razmacima od po par sati, uspio je da epilepticne napadaje smanji na manje od pet dnevno, a opasnih padavica vise nema. Moze normalno da obavlja svoj posao, te moze nastaviti svoj zivot normalno i dostojanstveno.
skrivasISTRAŽIVAČ

jul 2006.

evo, moj pas ima epilepsiju! i krenuo sam mu davat male doze. sinoc je primio 4. u 2 tj. dakle 2 puta tjedno, MALO ! i bome :roll: jos nista 8) al nije da nece bit.! samo ga moram naduvat kod kuce. jer mu se neda setat kad je smoked
skrivasISTRAŽIVAČ

jul 2006.

dakle :) radim EKSPERIMENT samo za www.vutra.org pozz :!: :arrow: :wink:
SLO-EraLEGENDA

jul 2006.

nemoj to ciniti,pasji organizam nije ljudski!!! Posto verujem, da volis svog psa odvedi ga radije veterinaru..
skrivasISTRAŽIVAČ

jul 2006.

da volim ga :) ; ne brini ja obozavam sve zivotinje. gle. dam mu 3 laka dima i onda bas iz usta ne iz pluca...par komada nije bas da zelim trosit vutru na dripca :roll:
Vuk_samotnjaKAMBASADOR

avg 2006.

Potpisujem :idea: Životinjama baš i nije dobro "dat_da_duvaju"...jedan deèko kojeg znam napušavao je svohjeg maèka i ovaj se doslovce pretvorio biljku. Samo sjedi i bulji u zid po 5-6 sati. Sramota... :?

okt 2006.

IMAM JEDAN PROBLEM! Trebaju mi materijali o tome kako marihuana ne potièe epi-napade,jer moj doktor sav pametan smatra da cu si sa travom samo pogoršati dijagnozu :x ... i dajte još neke primjere i sluèajeve... Hvala, :wink: tu me bar ljudi razumiju...
sinsemila_smajlPOZNAVALAC

okt 2006.

vidim da Ti nitko ne odgovara, a neam osobno iskustva s epilepsijom, šta da ti reèem, provaj s ovom knjigom Marihuana, Zabranjeni lijek , i ovim linkom gore... malo guglaj... sori :? drž se!!! pozdrav

nov 2006.

Eh Moskri on mora to da ti kaze , da je legalno rekao bi kako stoje stvari , tj. rekao bi shta zna o tome. ja sam proshle god. operisao tumor na mozgu (benigni) nisu uspeli sve da odstrane,pa i dalje me piche parcijalni epi napadi.Bolno mi se oduzima desna strana tela po nekoliko puta dnevno,dugo sam bio narkos (shesta godina kako nisam) al zato ganju driblam po nekoliko buxni dnevno. ISKRENO nisam provalio da utiche na moje epi napade :( Neurohirurga nisam ni pitao ,sam mi je rekao kad je video u papirima da sam porochan da sve shto menja stanje svesti nije pozeljno za moj fuckin brain ..... i to mu je to.........al da woo ostavim NIKAD pa imao epi na svakih pet minuta !!! naletao sam na neke sajtove gde kazu jednom mesechno bla bla .......... maaaaaaa ja odredjujem terapiju sho se gandze tiche !!!!!! :wink:
unknowerAMBASADOR

nov 2006.

video sam kod nekog shopa da preporucuje jednu svoju sortu baz za epi napade... nadam se da cu se setiti koji je to shop pa cu vam preneti ime sorte a anti depresiv sorti znam bar 5-6,koje lagano puste bez osecaja umora i izcrpljenosti
UserNameENTUZIJASTA

dec 2006.

Sve je to dosta kontradiktorno. Znanstvenici kazu da smiruje mucninu kod kemoterapije te smanjuje bol kod multiple skleroze, a opet vezano za psihicke poremecaje poput shizofrenije, epilepsije.., kazu da pogorsava postojece simptome i potice vracanje starih simptoma. Kod psihicki bolesnog covjeka panika, paranoja, pad memorije, koncentracije i ostali negativni, ali postojeci utjecaji marihuane mogu biti pogubni. To ima smisla. Kod psihickih bolesti, mozda je najbolje ne dirati u bolesno i vec naruseno stanje svijesti. Ispravite me ako grijesim?
Vuk_samotnjaKAMBASADOR

dec 2006.

Definitivno se slažem! Marihuana je samo za ljude èije su osobnosti zdrave i stabilne! Dati Marihuanu psihièki bolesnoj osobi(neovisno dali je ona toga svjesna ili ne) isto je kao nekoga kome je slomljena noga nagovarati da igra nogomet! Besmisleno, nepotrebno i opasno! :idea:

jan 2008.

neznam sta da vam kazem iz srbije saM u zivotu sam imao nekoliko e nap.. ranije sam svasta konzzz pa sam sebi izazvao nap.. pre otprilike 10 god upoznao sadasnju zenu skojom imam kcer poceo pusiti samo vutru 8 god nista i moji kuci bili protiv mog koriss marihuane posalju me psihijatru on mi prepise smirice tablete i ja malo pusio malo pio tablete kao skidam se sa vutre kad ono GROM napad prestanem ja sve proglase me epilept,.. ija posle 6 meseci vratim se njoj i BOGU hvala josuvek mi je lepo samo skupo ovde nemoze da se pravi tek tako i nema kvalitetnog semena PA molim ako ima neko neka mi preporuci dobro seme zahvalan bih vam bio HVALA puno od Milosa iz Sapca

jan 2008.

Moram priznati da nisam baa previae shvatio 'ato je pjesnik htio rei' mozda da ubacia drugom prilikom u post koju to ku ili zarez. Klikni na link naaeg sponzora, imaju svakakvog sjemena sa opisima, pronadji nesto sto bi tebi odgovaralo. Kao novom korisniku zelim ti dobrodoslicu i molim te da procitias pravilnik foruma kako bi izbjegli eventualne neugodnosti.

jan 2008.

moje skorasnje iskustvo sa marihuanom me je jako iznenadilo. nas troje je pusilo jedan dzoint. nakon izvesnog vremena jedno od nas je dobilo nesto sto mogu opisati kao 'blagi epi napad' koji je zapoceo iznenadnim gubitkom svesti koji je prouzrokovao pad. fora je sto ne mogu da ovo pripisem uzimanju drugih supstanci, lekova i alkohola. apsolutno nista drugo nije konzumirano osim hrane i sokova i tog jednog dzointa podeljenog izmedju nas troje. da li neko ima slicna iskustva i da li je uopste moguce da marihuana bude jedini uzrocnik ovakvih ili slicnih zabrinjavajucih stanja?

jan 2008.

Zvuci kao manjak kiskika, pretpostavka, osoba ina e nije puaa ? (lupam)

jan 2008.

Ne,nijedna trava ne djeluje tako.Vama je trava bila normalna,o.k,jel? Imaju 2 opcije: 1.Ta osoba ima zdravstvenih problema a trava je bila okidac.U tom slucaju :wave: travi. 2.Ako tad nije konzumirao/la niata mo~da je prije 2 sata,mo~da jucer.Frendica je jela tramadole pa od pljuge imala napad-NE-tramadoli uzrokuju epilepsiju,trava samo pojacava djelovanje mnogo toga.
GreenManAMBASADOR

jan 2008.

Ako je u pitanju samo nesvestica...pa to moze da se desi svakom...jaka trava,umor,manjak kiseonika....nista cudno,posebno ako niste bas previse iskusni... p.s. Ako se ovako nesto ponavlja onda treba razmisliti o prestanku pusenja trave.

jan 2008.

Sad baa da je nesvjestica normalna ako osoba nije kombinirala s necim ako nije bila gladna niti dehidrirala... A i anche ka~e da je osoba imala neato kao blagi epilepticki napad prije nesvjestice a to definitivno nije noramalno. anche daj joa informacija o dogadjaju i toj osobi. btw. jedna cura iz mog razreda ima epilepsiju.Ka~e kako joj je ~ao ato ono svi tu i tamo ponude,manje viae svi piju a ona ne smije piti,nije tolko da se ~eli napit nego zbog druatva i da ne mora stalno mislit na to.Ka~em ja njoj pa pljugaj,to ti je i zdravije a i puno bolje je biti napuaen nego pijan.Reklaje da bi ona rado probala travu i pljugala,nema niata protiv trave ali definitivno ne smije.Bude mi je ~ao to kad tak prica,rado bi joj dao pljugu al ata ako nakon pljuge dobije napad.....

jan 2008.

evo: kako sam vec rekla nije bilo konzumiranja drugih supstanci te sam zbog toga toliko zabrinuta. radi se o mladjem bratu koji je pusac i prilicno iskusan u pusenju trave. zdravstvenih problema nema. nakon sto smo popusili taj jedan dzoint on je jako brzo rekao da misli da je mnogo trave stavio i krenuo ka toaletu. cule smo da je pao. dok smo stigle on je vec bio svestan i samo nas je pitao: 'ja sam pao?!'. po tome zakljucujem da je na trenutak izgubio svest. jasno da smo bile u soku i pustile smo ga da predje par koraka do sobe sam gde se strovalio u fotelju naglavacke i minut-dva bilo je nemoguce komunicirati sa njim jer je trzao glavom (to me je podsetilo na epilepsiju) i potpuno je izgubio koordinaciju nad pokretima. to je brzo proslo, ali je celokupno iskustvo vise nego zabrinjavajuce. inace, ta trava koju smo i nas dve pusile jeste bila jaka u smislu da opusta i uspavljuje (na zalost, moju su dusmani pocupali letos, tako sada pusim travu kojoj ne znam ni poreklo, ni sortu), ali svakako da nije bilo efakata koji su na bratu vidjeni. kako je sam rekao, nakon svega, desilo mu se jos jednom da je u potpunosti izgubio vid nakon uzimanja trave ali je to trajalo kratko, te tome nije pridavao na znacaju. moje pitanje i zabrinutost, narocito sto vidim da postoje primeri gde se epilepsija povezuje sa marihuanom, je zapravo da li je moguce imati tako lose i nadasve uznemiravajuce efekte SAMO od marihuane?
kixonISTRAŽIVAČ

jan 2008.

ja sam u 11 mj imao epi napad...i to vjerovatno zbog tog ato sam pio nakon treninga a joa i na prazan stomak...taj dan stvarno nisam stigo jest i et napili se mal doao kui zaspo i probudio se na trumi.stari me naao u sobi u gr evima bez svijesti i u jednom trenutku sam presto disat hitna doala po mene ma drama ~iva...bio na magnetnoj rezonanci svim moguim pretragama i svi nalazi uredni tak da je to isprovocirano tim ato sam pio alkohol premoren i pregladan...tak da ljudi stvarno nije za zajebanciju pit na prazan ~eludac stvarno ne preporu ujem nikom mo~e bit jako opasno :D

feb 2008.

Evo ja novi ovdje... Registrirao sam se kad sam vidio ovu temu. Ja imam epilepsiju, ali bla~i oblik... Pio sam tegretol(karbamazepim) godinama... Kontrola svakih 6 mjeseci i nikakvo poboljaanje... Onda sam po eo intenzivnije puait (skoro svaki dan). I ja se ve er prije zadnje kontrole napuaio kvalitetno... EEG mi nikad nije bio bolji u ~ivotu... Nakon toga sam prestao skroz pit tablete. Dijagnoza mi je bila ictus epilepticus partialis complexa. A ovo ata ka~ete da ljudi padaju u nesvijest: kao ato za neke ljude nije alkohol, tako za neke ljude nije trava... Meni je puno pomoglo.
korjenkoPOZNAVALAC

apr 2008.

Tako je iskustva su individualna sa travom i u zdravih ljudi, a pogotovo bolesnih. Moja kolegica, dugogodisnja pusacica, na drugoj godini faxa dozivjela prvi grand mal napad. Dugo je trebalo da joj titriraju terapiju. Imala ceste napade, srecom uz auru tako da se nikada nije ozljedila. A onda je nakon nekoliko dana povezala to sa travom i prestala pusiti, sve se smirilo i napokon joj je i terapija pocela djelovati. A sto se tice epi napada kod umora, samo tako, probaj ne spavati dvije noci za redom, pa pod stroboskop, netko je osjetljiviji pa mu se moze dogoditi i u kinu npr. uz puno bljeskanja i zescih vanjskih podrazaja. Tijelo te mora na neki nacin upozoriti kada bi bilo dosta, ako vec sam ne mozes skuziti!

jul 2008.

Hello! Ja sam nova ovde, mada ve du~e pratim ovaj forum, poato sam na jednom srpskom forumu bila ~estoki u esnik diskusija o marihuani, njenoj legalizaciji, dobrim i loaim stranama, a ova tema mi je posebno privukla pa~nju. Naime, konzumiram vutru ve jedno 7 god. Nekada se deaava da je konzumiram svaki dan, nekada proe po pola godine da ne uzmem ni dim. Nikada nisam imala negativna iskustva sa marihuanom (izbegavam alkohol, jer mi ne prija, tj. neznam da se ponaaam kad popijem, tako da ga u stvari apsolutno ne pijem), nije mi bilo loae, mogu normalno da funkcioniaem i da se koncentriaem ( ak i bolje nego kada sam straight), ali dobro...vi ve sve znate. Da se vratim na temu. Pre dve godine sam se napuaila kod ortaka i morala sam neato hitno kui. Sve je bilo ok, sela sam da gledam tv, kad mi se odjednom lice zgr ilo, nisam mogla da raspoznam slike na ekranu, samo sam osetila da mi se celo telo gr i, ali to je brzo proalo i ja sam nekako zaboravila. Nikada do tada me nije ni nesvestica uhvatila, dobrog sam zdravlja, i ovo mi je bilo neato udno (epilepsija je bila strani pojam za mene tada), ali benigno, bilo je leto, toplo, mislila sam da je zbog toga. Ok, u januaru ove godine mi se desilo isto to (nisam konzumirala marihuanu tih dana), ali u banci, i zavraila sam na hitnom prijemu. Ne seam se ni ega, brzo sam doala sebi i normalno funkcionisala, mada su ljudi koji su bili tamo rekli da sam pala, gr ila se i da sam imala epi napad. Nisu me testirali na thc, klasi no vaenje krvi, ekg, malo infuzije, i doala sam kui kao da se niata nije desilo (samo sam se dobro razvalila preko face o vrata kad sam pala). Ipak, doktor mi je dao uput za eeg - rezultat: savraen, svi centri i beta centar mozga (koji pri preteranoj aktivnosti izaziva epilepsiju) su mi bili ok. Radila sam i magnetnu rezonancu mozga i dopler krvnih sudova mozga - savraeno. Bez ijednog znaka za uzbunu. Ipak, doktor mi je prepisao brdo lekova (od onih za smirenje, pa protiv epi napada, pa antidepresive - sav taj shit sam bacila, jer je to ludnica), i skrenuo mi pa~nju da ne pijem alkohol. Ok, to svakako ne pijem, ali me ni u jednom momentu nije pitao da li uzimam neato drugo. Evo, i sada konzumiram marihuanu, nikakvih problema nemam. Ni doktoru, niti bilo kome nisam rekla da sam pre toga pila lekove za smirenje (kriza u vezi, novi posao, stres) i da sam malo preala granicu dozvoljenog, te da sam 100% sigurna da je to zbog toga. Od tad niti pijem bilo kakve lekove, niti pijem alkohol...i nemam nikakvih problema. Nisam lekar, ali mislim da marihuana nemo~e negativno da deluje ili izazove epilepsiju. Neko je rekao pre mene da mora da postoji neki okida koji izaziva epi napad. Kod mene je to bio diazepam, jak lek za smirenje (najvea glupost koju sam u ~ivotu uradila)...tako da, pazite se tih lekova, jer su to najvei otrovi koji postoje.

jul 2008.

E mogu vam rei jednu stvar...od kad ne uzimam nikakve lekove ( ak ni aspirin), nemam nesvestica, padova, napada, ni ega... Ostala sam samo na travi i sve mi je ok. Vozim bajk, idem na skuba, radim, u im, funkcioniaem normalno. Kod neurologa i neuropsihijatara ne idem (mada sam imala zakazane kontrole), jer me skoro uniatiae sa njihovim lekiima. + mi se raspolo~enje popravilo. Nisam stru njak te nemogu biti sigurna, ali mislim da je glavni uzrok tih mojih problema bio diazepam, a ne vutra. Eto, sada sam samo na kafi, cigaretama i vutri. :)
pecko88ENTUZIJASTA

jul 2008.

@Ras, potpuno te podrzavam jer sam i ja prosao kroz sve to... Narocito kada je u pitanju dijazepam, to je najgadnija zavera farmakoloske industrije. Dijazepam, ne samo da nije potreban, nego njegove posledice su daleko vece, nego ono "pozitivno" (koje farmakoloske firme tvrde da ima). Trebalo mi je vise od 3 meseca da se vratim u normalu od kada sam prekinuo sa dijazepamom. Zato jedna moja poruka do svima onima koji piju dijazepam ili dodju u zabludi da misle da im je potreban, bi glasila ovako... Zasto mislite da ce vase probleme rjesiti jedna pilula, pa makar ona bila i "magicna"...? Sada pusim samo vutru, cigare i pijem kafu....cak ni alkohol ne pijem, a osecam se bolje nego ikada. Pozdrav....:ludaci_lol:
Kurblaj KanAMBASADOR

jul 2008.

Hm jel znate u kojim se lijekovima nalazi diazemap koja su njihova tr~iana imena?

jul 2008.

e ljudi ,moja devojchica ima epilepsiju vec 3 meseca i sad poshto je chesto koristim zelenilo tako i ona kad god je samnom uzima bez problema ali nakon nekog vremena 15-20 minuta kad vec pochne da deluje u 65% sluchaja dobije taj prokleti napad. Sad ja znam da joj to shkodi ali ona navaljuje svaki put daj,daj,daj a trulo mi da joj nedam i tako u krug kao neka sjebana lutrija ...........strashno
korjenkoPOZNAVALAC

avg 2008.

Upravo sam o tome i postala onaj post iznad, to je individualna stvar!! Zato nije ok da tu pisete kako je marica dobra za epi, svak za sebe zna najbolje. @Ras, to sto te dr. nije pitao uzimas li ista od ljekova ili sl., to samo znaci da uopce ne radi svoj posao kako treba i da si bila kod debila od dr. And Jebo vas taj diazepam i ostali otrovi!!
Vuk_samotnjaKAMBASADOR

avg 2008.

Re i u samo da je to ato inia jako neodgovorno...JAKO!!! :icon_eek: :icon_rolleyes: :whacky058:
Vuk_samotnjaKAMBASADOR

avg 2008.

Ovo ato inia, ne samo da je neodgovorno ve je itekako opasno po zdravlje osobe kojoj to inia. Znaa li uope iata o epilepsiji? Trava jest relativno bezopasna supstaanca, ali uz uvjet odgovorne uporabe - a ovo definitivno nije odgovorno! Prestani s tim dok se joa niata straano nije dogodilo... :ohno:
iDEATHISTRAŽIVAČ

avg 2008.

Ja sam inace epilepticar.i pijem one dosadne lekove koje prvenstveno mene usporavaju i ostecju mozak.mada i ja sam trazio tekstove lekara kako kanabis utice na epilepsiju.i stvarno tako utice povoljno otkad varim.mislim ... nemam napade,nemam stresne situacije,a rezultati kod doktora su OK.jos samo da matore ubedim kako je kanabis ok za varenje ,i da me ne gledaju popreko pored moje biljke...bilo bi super.
richsoISTRAŽIVAČ

avg 2008.

da je Fjodor Mihailovi Dostojevski znao za marihuanu nikad nebi umro od epilepsije
blozerISTRAŽIVAČ

nov 2008.

ja imam epilepsiju i normala pusim..nikad mi nis nije bilo....
RosieLeeISTRAŽIVAČ

jan 2009.

eo, vako, ja sam se osjetila pozvanom da napiaem poneato... a i priupitam. moj najdra~i ima traumatsku epilepsiju, pije femiton. puai travu, normalno i umjereno :) tu i tamo se dogodi da ima tikove (postoji to an naziv za takve, al ga se nesjeam), al to mu se dogadja kad je umoran, bio napuaen ili ne, nema pravila. nedavno smo nabavili kola ie koji je radio frend. jeli smo ih dva dana, bili smo ubijeni kompletno (odli ni su) a tikova nigdje, on je ~ivahan, poletan, nov ovjek. jel mo~da to ima veze sa na inom unoaenja marihuane u organizam? da li mo~da thc dolazi do mozga, a ovo drugo smee ne, pa ne radi smetnje? ima li veze sa tlakom (udisanjem i uvla enjem dima i samim time poviaavanjem tlaka) kolko duhan igra ulogu ovdje, poato ga u kola ima NEMA? toliko pitanja... :)
RosieLeeISTRAŽIVAČ

jan 2009.

btw, zaboravila sam pripomenuti da napadaje u principu nema. imao je jedan u zadnjih 6-7 godina, i to kad je ostao bez ljekova na par dana.
BeyondLEGENDA

jan 2009.

baci oko: https://forums.vutra.org/vutra-filmovi-linkovi/3922-run-cure-rick-simpson-story.html
RosieLeeISTRAŽIVAČ

jan 2009.

... :icon_eek: oj, bog te blagoslovijo!
freakxISTRAŽIVAČ

feb 2009.

ja imam epilepsiju... ali meni i ljekovi poma~u...

feb 2009.

e ljdi nisam se javljao mesecima :)))) ..... i dalje sam onaj stari greeeen boy .......ali, moja devojcica nema vishe epilepsiju kako ???? bila vamo kod jednog dr on joj da lekice ona (pije) ode kod drugog dr on joj kaze shto si pila te lekove evo ti drugi lekici ona (pije) itako ......... u krug .... ali kazem ja njoj pshto je bila skroz sjebana od tih : xalola,diazaa, benkica, lexiljuma itd... da pretan sve da pije shto ona posle nekog vremena i uradi ...vec skoro pola godine nema nijedan epi napad ali zato vari kao smuk :))) zato drugari samo rolicajte !!!!!
CropISTRAŽIVAČ

feb 2010.

Ovako.. Imam 18 godina.. Moglo bi se rei da imam bla~i oblik epilepsije. Dosad sam imao 3 napadaja, prvi sa 13 godina, nakon kojeg sam po eo uzimati lijekove, drugi i trei sa 15 godina. 3 godine sam ve miran. EEG mi je uredan. Uzimam Depakine Chrono 1500mg (Natrijev valproat,jel) i nisam nikad puaio vutru. Na internetu sam istra~io slu ajeve vezane uz epilepsiju i marihuanu i vidio da je vutra pomogla mnogim osobama po pitanju epilepsije. Namjeravam ovih dana s frendovima duvat. Zanima me da li duvanje mo~e negativno utjecati na moje probleme s epilespijom?
Kurblaj KanAMBASADOR

feb 2010.

Na ~alost mislim da nema nikog dovoljno stru nog na sajtu tko bi ti mogao kvalitetno odgovoriti na to pitanje, pro itaj si ovu temu za mali insight, ali teako da ea na neato konkretno i vrsto nai

okt 2010.

ja sam novi ovdje i apsolutno sam morao komentirati ovu temu. epilepsiju imam vec 4god, dijagnozu su mi postavili na temelju 2 napadaja u razmaku od mjesec dana. napadaji su grand mal. depakine chrono je moj otrov, a doza 1000mg, koja pada sa svakim novim pregledom. ne znam sto bi reko da me netko pita da li mi marihuana pomaze ili steti epilepsiji, ali cu ispricati neke svoje anegdote. na redovitom pregledu svakih 6mj, JEDNOM mi je doktor reko da imam najbolji eeg nego ikad prije, a smijesna stvar je sto sam se dan prije napusio ko svinja. ne obicavam to raditi jer se bojim da ce se vidjeti na eeg-u pa ne pusim par dana prije kontrole, ali moram reci da je on te nalaze pohvalio! poslije drugog napadaja dobio sam terapiju i od onda vise ih nisam imao pa moram reci da se cini da lijek pomaze, ali sada, nakon par god dogodi se da vrlo cesto, slucajno ili nekad namjerno preskocim dozu otrova, ali ne i dozu blazene biljke. i moram reci da nikad nisam imao problema. od napadaja vise niti n!! posto lijekovi nisu napravljeni da izlijece epilepsiju, nego umanje mogucnost dobivanja napadaja, cini se da mi zapravo trava pomaze. ne bi htio da se netko povede za mojim primjerom i odustane od lijekova, a nastavi s travom jer moze biti vraga!!! ali moram reci da mi se cini da meni trava pomaze i biti ce mi drago ako se netko pronade u mom primjeru. drago mi je da jos ljudi barem POKUSAVA pronaci konacan odg na pitanje "epilepsija i marihuana".
CAMENTUZIJASTA

okt 2010.

i evo dodatak http://www.epilepsy.com/node/481932#comment-1033202 svjedo anstva dosta ljudi....
pozdrav svima :D ja sam novi na ovom forumu i imam jedno pitanje vezano bas za ovu temu. Naime kao djete od 3. godine sam dobio epilepticki napad i od onda sam bio na raznim lijekovima, cijeli zivot sam moro izbjegavat alkohol a bojao sam se i pusiti marihuanu upravo zbog tih "zlih" prica. Sada imam 20 godina i u zivotu sam imo samo jedan napad onaj u 3. godini . Trenutno pijem tegretol carabamazepinum 200 mg 1/4 tablete , terapija mi je na pocetku bila tegretol pola tablete i rivotril cijela tableta pa me sada zanima ako budem u prilici zapaliti jednu da li ce to imati ikakvog utjecaja na moju terapiju tegretol posto nikad dosad nisam probao i ne znam kako je to a bojim se da mi se sta ne desi.
vladozenISTRAŽIVAČ

dec 2010.

BAa sam malo ito o tome,izgleda da ~i~a stvarno ini uda u tom pogledu.Poato thc po svojoj strukturi nije alkaloid,nego je najsli niji jednoj od neurotranzmiterskih tek. ,rijetko se mo~e dogoditi da mozak zaateka zbog kombinacije lijekova i trave ali ipak se mo~e dogoditi pa je bolje ne mijeaati.To se ne dogaa direktno zbog tih dvaju supstanci nego zbog neurotranzmiterske neravnote~e,zna i ima previae ne eg ato stvara tu neravnote~u. Svakako je najbolje pitati neku stru nu osobu ako si baa cijeli ~ivot na tim lijekovima,ali bolje ne svog doktora,mo~da na nekom od takvih foruma na mre~i.Sretno!

maj 2011.

Pozdrav svima,imam epilepsiju(Grandmal) ve viae od 10 godina! Pijem lijekove,ali se uvijek napadaji vraaju(barem 2 puta mjese no)! Povremeno i duvam ali ne stalno pa nemogu rei da baa poma~e. Ako mi mo~e netko re i vlastito iskustvo bio bi jako zahvalan!

maj 2011.

Ja isto imam epilepsiju(Grand mal)! Isto pijem depakine chrono ali ja pijem 300mg. meni se takoer dogodi da zaboravim svoju dozu "otrova" i ako ne popijem 2 dana za redom dobim epi napadaj! Duvam malo (2 puta mjese no)! Ali sada budem malo poja o dozu nakon ato sam pro itao tvoje iskustvo! Niata mi drugo ne preostaje osim alternativne medicine koja se pokazala kao najbolja!!!

jun 2011.

MOJE ISKUSTVO prije 2-3 dana popijem tablu (10kom rissar/risset) tableta, dozivim epi napad, zavrsim u hitnu na ispiranju i infuziji.. vratim se kuci opet epi napad, samo zesci.. iskrivio se, jedva ziv, samo mogu gledati i truditi se da sto prije zaspem, jedina pomoc! proslo je to hahu, juce zapalim joju, dvije.. kad eto ti opet sve ono samo duplo... vutru sad kontam jedno vrijeme ostaviti novi sam sa epi iskustvima, ali jebeeeeenoooo,... joja i epi od mene 0 bodova.
SekachAMBASADOR

jun 2011.

Zasto si pobogu pio tablete za shizofreniju i to 10 komada odjednom? WTF???
deastateAMBASADOR

okt 2011.

kao prvo pozdrav imam jedno pitanje za ekipu. prije dva dana sam dobio svoj drugi epi napad ( prvi sam imao prije 5 godina ). nakon tog prvog napada doktor mi je prepisao tegretol i arvind, s kojima sam se trovao 2 godine, te sam odma osjetio da gubim volju, umor, razdrazljivost... tako sam ja odlucio prestati piti te lijekove, a ni epi napada nije bilo do prije dva dana. marihuanu sam poceo konzumirati prije dve godine i nikada nije bilo nikakvih problema do sada. e sada mene zanima sljedece, kako da ja kazem svojem doktoru da ja pusim marihuanu i da nezelim vise one otrove stavljat u sebe? napomena: tri dna prije napada nisam konzumiro nista jerbo moram na pisanja ic, tako da je moje pitanje i dali imam sanse da u centru za suzbijanje ovisnosti kazem kako pusim marihuanu u ljecnicke svrhe, jer cu morat prec na ljekove ukoliko necu moc pusit? ps: ispricavam se na nepreglednosti posta...
derataurPOZNAVALAC

okt 2011.

trebas pokusat,nemas sta za izgubit ...:thumb:

sep 2012.

New cannabis discovery could lead to better treatments for epilepsy
Dr.GrowISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Ne znam kako vutra deluje na epilepsiju niti ja imam epilepsiju ali gledao sam jedan dokumentarac na Diskaveriju,verovatno je i vas dosta to gledalo.Radi se o nekoj prodavnici medicinske marihuane u Kaliforniji...U prodavnicu je usao neki tip,otac ciji sin ima teski oblik epilepsije i ima cak do par napada dnevno...Sin mu je star oko 5-6 godina...pije svakakve lekove koji pomazu ali nuspojave su odvratne...Otac je hteo da proba sa uljem od vutre i preporucili su mu neko adekvatno ulje od kanabisa sa vecim postotkom CBD-a ili BCD-a,stvarno ne znam kako se zove taj sastojak vutre izvinite ako gresim ...Nakon sto mu je jednom dao par tih kapi,napadi su prestali na par dana,nuspojava nije bilo....Za neverovati...Stvar je u tome da se to dete ne uradi ali da mu to ulje pomaze...THC je taj koji stvara rad a taj drugi sastojak mu pomaze...Ne razumem se i ne pravim se pametan,samo kazem kako sam video i cuo :)

maj 2013.

evo da i kazem nesto u vezi ove vezi teme..ja imam epilepsiju i duvam vec 4-5 godina..i ziva istina je to da pomaze za epilepsij..otkad sam poceo da duvam nisam imao nit jedan napadaj niti ista a tablete nepijem vec 2 godine..dobia sam od doktora 1000mg dnevno..ja zaalim 5-6-7-8-9-10 truba dnevno hahah i problem rjesen..pozz ekipi

maj 2013.

kao prvo pozdrav imam jedno pitanje za ekipu. prije dva dana sam dobio svoj drugi epi napad ( prvi sam imao prije 5 godina ). nakon tog prvog napada doktor mi je prepisao tegretol i arvind, s kojima sam se trovao 2 godine, te sam odma osjetio da gubim volju, umor, razdrazljivost... tako sam ja odlucio prestati piti te lijekove, a ni epi napada nije bilo do prije dva dana. marihuanu sam poceo konzumirati prije dve godine i nikada nije bilo nikakvih problema do sada. e sada mene zanima sljedece, kako da ja kazem svojem doktoru da ja pusim marihuanu i da nezelim vise one otrove stavljat u sebe? napomena: tri dna prije napada nisam konzumiro nista jerbo moram na pisanja ic, tako da je moje pitanje i dali imam sanse da u centru za suzbijanje ovisnosti kazem kako pusim marihuanu u ljecnicke svrhe, jer cu morat prec na ljekove ukoliko necu moc pusit? ps: ispricavam se na nepreglednosti posta... prijatelju imam 19 godina i ima sam 3-4 napadaja u zivotu..otkad sam poceo duvat svaki dan nikad nista..a tog doktora posalji u picku materinu jer samo ti propisuje lijekove ka i meni..dnevno mi je dava 1500mg pa 1000 pa opet 1500mg..pa opet 1000 i ja vise nit pijem tablete nit ista..nit neidem vise kod tog jebenog doktora
psihoaktivistISTRAŽIVAČ

okt 2013.

Dokumentarac Weed, CNN-ovog glavnog medicinskog savetnika Sand~eja Gupte, o slu aju petogodianje devoj ice sa neizle ivom epilepsijom, kojoj je ulje od kanabisa bogato kanabidiolom (CBD) pomoglo da u potpunosti suzbije napade: https://www.youtube.com/watch?v=fz-E_xusaQ4 , sa prevodom. Pregled postojee nau ne literature o ulozi kanabisa i kanabinoida u le enju epilepsije, sa prevedenim sa~ecima: http://psihoaktivist.wordpress.com/2013/10/16/kanabis-i-epilepsija-nepotpuni-pregled-literature/ .
psihoaktivistISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Potencijalno va~no za roditelje dece obolele od epilepsije: Sti~e Epidioleks (FDA odobrila probna ispitivanja CBD-a) Kao odgovor na hitnu potrebu roditelja dece sa rezistentnom epilepsijom, Ameri ka agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila studije za ispitivanje novog leka (Investigational New Drug studies, IND) pre iaenog CBD-a (kanabidiola), kao leka protiv epilepti nih napada. Lekarima-ista~iva ima, novi lek e obezbediti GW Pharmaceuticals, koji su svoj novi CBD proizvod nazvali Epidioleks (Epidiolex"). FDA je, do sada, odobrila IND studije srednje veli ine pod pokroviteljstvom dr. Orina Devinskog (Orrin Devinsky, MD) sa Medicinskog fakulteta Njujorakog univerziteta i dr. Roberte Cilio (Roberta Cilio, MD, PhD) sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku  od kojih e svaka pratiti upotrebu Epidioleksa na 25 pacijenata u le enju pedijatrijske epilepsije  plus dve pojedina ne IND studije dr. Cilio. Joa IND studija eka odobrenje FDA. [...] Devinski i Cilio su odr~ali prezentacije na konferenciji Kanabidioli: potencijalna upotreba kod epilepsije i drugih neuroloakih poremeaja, odr~anoj na Njujorakom univerzitetu, 4. oktobra. Predsednik GW Pharmaceuticals, dr. D~efri Gaj, (Geoffrey Guy, MD) izjavio je: U narednim mesecima , ako FDA bude zadovoljna kako se stvari razvijaju, imaemo zna ajan broj respektabilnih epileptologa u veim univerzitetskim centrima airom SAD, gde e svaki le iti nekoliko desetina pacijenata sa raznim oblicima epilepsije. Svaka IND studija srednje veli ine, koju sponzoriae lekar, mo~e uklju iti dodatne pacijente, uz odobrenje FDA. S obzirom na nivo potreba i efikasnost mre~e zabrinutih roditelja, mogue je da e u narednoj godini, na stotine dece sa razli itim teakim oblicima epilepsije biti uklju eno u IND studije i dobiti terapiju Epidioleksom. Pro itajte joa na http://psihoaktivist.wordpress.com/2013/11/01/stize-epidioleks-fda-odobrila-probna-ispitivanja-cbd-a/
psihoaktivistISTRAŽIVAČ

nov 2013.

Kako se pravi ulje od `arlotine mre~e Priprema `arlotine mre~e je dugotrajan i zamoran proces koji po inje u grow-u, koji ine dva ogromna plastenika, navodnjavana izvorskom vodom, na 56 ari zemlje na nepoznatoj lokaciji u planinama. Vreme je ~etve i plastenici su puni visokih biljaka. Sun ana klima Kolorada omoguava neprofitnoj fondaciji Realm of kering (Realm of Caring Foundation) da uzgaja marihuanu tokom cele godine. Sada dobijaju dve ~etve godianje, ali se nadaju da poveati proizvodnju na tri ili etiri ~etve, koriaenjem strategije liaavanja svetlosti, koja dovodi do cvetanja biljaka zimi. Oko treina svakog staklenika posveena je `arlotinoj mre~i, ni~oj, manjoj biljci koja raste sporije od ostalih sorti. Biljka ima visok sadr~aj kanabidiola (CBD), a nizak tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivne komponente marihuane. Za njom vlada tako velika potra~nja, od strane roditelja bolesne dece, tipi no dece obolele od epilepsije, da Realm ne mo~e da sve da ih snabde. Stalno moramo da smanjujemo broj biljaka se THC-om, jer samo tako mo~emo da zadovoljimo potrebe porodica koje su na listi ekanja  ka~e 34-godianji D~oel Stenli, jedan od aestorice brae koji vode fondaciju. Ali, hodamo po tankoj liniji finansijski, jer se `arlotina mre~a prodaje skoro po proizvodnoj ceni. Potrebno je 13 do 14 radnika da bi se staralo o biljkama. Psi se aetaju imanjem, koji je ograeno i pod 24- asovnim nadzorom kamera. Nakon ~etve, biljke se ka e da se suae poput duvana. Zatime se orezuju, mere i pakuju u vakum-kese za slanje u apoteke. Sve se pa~ljivo obele~ava i popisuje, a svaki deo biljke se koristi, uklju ujui i stabljike koje se koriste kao ubrivo. `arlotina mre~a se aalje u laboratoriju fondacije, prilagoenu industrijsku kuhinju u Denveru, koju nadgleda 32-godianji D~es Stenli. Badovi i liae se skidaju sa stabljika i potapaju u etil alkohol na nekoliko sati, kako bi se ekstrahovali kanabinoidi  objaanjava Stenli. Te nost boje tamnog ilibara, koja se tako dobija se proceuje, filtrira se kroz gustu mre~icu, da bi se uklonili par ii biljaka i potom sipa u rotacioni evaporator, da bi se uklonio alkohol. Rotovap, aparat koji se koristi u hemijskim laboratorijama, omoguava brzo i pa~ljivo uklanjanje viaka te nog rastvara a bez preteranog zagrevanja. Krajnji proizvod je gumasta supstanca guaa od sirupa za pala inke. Mo~emo da napravimo oko litar, litar i po na sat, objaanjava Brajson Rest, laboratorijski tehni ar koga su braa Stenli doveli iz industrije suplemenata. Braa su nabavila i precizni aparat za te nu hromatografiju, koji e im slu~iti za proveru koli ine CBD-a i THC-a i svakoj seriji. Sada uzorke aalju na analizu u spoljaanju laboratoriju, ato je skupo, ka~e D~es Stenli. Kada uzorci stignu nazad, razreuju se maslinovim uljem. Ovo kako mi radimo je primitivno, ali ta no, ka~e, Cilj nam je kontrola kvaliteta. Ceo lanak:
MeskalitoLEGENDA

dec 2013.

http://epilepsyu.com/blog/stanford-study-confirms-cbd-effective-treatment-epilepsy/

apr 2014.

Pozdrav! Naiala sam na ovaj forum sasvim slu ajno ali eto da i ja podijelim svoja iskustva. Prvi epi napad do~ivjela sam u 11 mjesecu 2012 godine. Nisam znala ata mi se dogodilo usred noi pala s kreveta i ono poslije bilo ok. Zatim u 6 mjesecu 2013. ostala u bolnici 2 tjedna, cijeli aou! Napadaji su bili izazvani sinteti kim drogama. Od onda ta sranja viae ne konzumiram, al zato zapalim na dnevnoj bazi i super mi je, pijem tablete dok se sjetim ne redovito baa, al osjeala sam se super sve do jednog partija di je stroboskop cijelu no radio, jel su ga zaboravili isklju it il ne (uglavnom dobar parti bio :dada ) i dobila sam napadaj. Uvijek nosim sun ane sobom baa zbog tog stroboja al pukle su mi tu no. I nakon skoro godinu dana dobila napadaj. Pretrage imam sad po etkom 5.tog mjeseca, zadnji CT i EEG bili su uredni, nadam se da se zbog ovog niata nee promjeniti. A ato se ti e stroboskopa oduvijek mi je smetalo to blicanje, ko da se po nem trzat al sam svjesna toga, i prije nego sam saznala za epilepsiju. Ako ima ko savjete kakve slobodno javite. Ne razgovaram s ljudima u svojoj sredini o tome kad naravno ne razumiju i ne volim kad se sa~aljevaju. Sudei po postovima u vezi pretraga vidim da bi bilo oke oti u nebesa dan prije :bong7bp:

maj 2014.

Pozdrav svima,imam sina od 5god. koji ima retko genetsko oboljenje a jedan od simptoma bolesti su epi napadi.Dijagnoza je postavljena kada je imao 4 meseca i od tada je izmenjao razne lekove za kontrolu napada.Pio je fenobarbiton,sabril,lamiktal i eftil,u raznim kombinacijama,a trenutno pije lamiktal,kepru i karbapin.Na zalost bolest je takva da ovi lekovi koje koristi ne pomazu.Ima dosta napada cak i preko 30 u toku dana i nocu dok spava.Njegov neurolog cesto menja terapiju jer pokusava da "ubode" kombinaciju da se napadi smanje.Tesko nam je da gledamo koliko se muci,a pritom unosi svu tu hemiju u organizam koja mu ko zna sta sve drugo unistava.Istrazujuci kojekakve alternativne metode lecenje naisla sam na clanak o Sarlotinoj mrezi,ali posto zivimo u Srbiji to nam je nedostupno.Mene zanima kako pronaci ulje sa manjim procentom thc-a a vecim cbd-a i da li zaista neko moze da garantuje za to?Koliko je bezbedno davati detetu tako nesto???Cak sam razmisljala da pitam njegovog neurologa ali iskreno plasim se njegove reakcije jer je kod nas pohvalno trovati decu kojekakvom hemijom a neprihvatljivo je leciti ih sa necim sto nam je priroda dala.Hvala :hippy:
DataAMBASADOR

maj 2014.

@ mamaUboji Pozdrav i dobrodoala na forum :wave: Nalazite se u zaista teakoj situaciji i naravno da svom djetetu ~elite najbolje pa ete dati sve od sebe kako bi pronaali rjeaenje ...Sudei prema lancima koje se mo~e pronai na temu epilepsija/kannabis i iskustvima ljudi ,ulje bi moglo pomoi meutim kada se radi o djetetu odgovornost je ipak na druga ijoj razini pa prema tome treba pristupiti oprezno i pokuaati skupiti ato viae informacija.Ovdje na forumu se mo~e dosta toga ia itati i to treba obavezno napraviti...Kroz itanje ete vidjeti da trenutno postoji jako puno sorti koje se nude a u svrhu lije enja bolesti.Uglavnom hou rei da `arlotina mre~a vjerovatno nije jedina sorta sa niskim postotkom thc-a a visokim cbd-a.Ukoliko se odlu ite na taj korak najbolje bi bilo da sami uzgojite ono ato ~elite(ili vam to netko od prijatelja napravi) jer samo tako mo~ete biti sigurni da je to ono ato trebate....na~alost nepostoji expresni put ka "pravom lijeku" kao ato to nudi moderna medicina gdje ete redovito posjeivati lije nike i apoteke.Nakon ato dobijete ulje treba ga netko probati i vidjeti kao djeluje npr. netko od vas ili netko ko takoer ima epilepsiju.Zna i pronai takvu osobu isto nije lako jer morate imati povjerenje.Sve to skupa zahtjeva puno vremena(najmanje pola godine)jer kupovati ulje je jako riskantno i nepreporu ljivo...nema garancije.Tek nakon svega toga ete trebati donijeti odluku da li ~elite dati to ulje svom djetetu...i tu odluku sao vi mo~ete donijeti i nitko drugi umjesto vas pa niti lije nik.`to se ti e sjemena ima svakakih pa tako im i cijene jako variraju...bez obzira ato ste u Srbiji do sjemena mo~ete doi...na p.m. sam ti poslao link na `arlotinu mre~u sjeme i kao ato vidia nije baa jeftino al to se samo jednom kupuje...mo~da s nekim tko ~eli isto mo~ete podijeliti troakove.... Uglavnom ~elim vam puno sree u svemu tome i na pravom ste mjestu za pronai sve informacije koje vam trebaju :wave:

maj 2014.

Hvala puno,jos da se ja izborim sa svojim strahovima i probam ispravno(ako postoji ispravno) i odgovorno da postupim vezano za ulje i lecenje.Bojim se da uticaj ne pogorsa stanje,a opet sta ako propustamo nesto od cega bi mu mozda bilo bolje? :watchplant: ???
Modesty BlazeAMBASADOR

jun 2014.

Ove jeseni sam upoznala jedan par u Sloveniji koji su svom psu koji ima epilepsiju pored regularnih lijekova koje mu je veterinar prepisao davali i industrijsku konoplju. `ta ja znam, ka~e lik da pas od toga ima manje napada..

jun 2014.

ima cbd-a u industrijskoj, mozda za psa dovoljno, ko zna...

jun 2014.

prije par godina je doktor Dr. William Courtney koji je pionir u istrazivanju dobrobiti cbd-a je pokrenuo projekt u luksemburgu gdje se zasijali 10 hektara indstrijske konoplje koja ima oko 1,5% cbd-a od koje cijede sokove i istrazuju uticaj cbd-a na oboljele od karcinoma i raznih teskih oboljenja sa znacajnim uspijehom i nije bitno sto je mali postotak cbd-a jer ga nadoknadjuju sa kolicinom koju mogu iscijediti tako da mu dodje na isto...ovaj projekt zivi i danas ali za sada samo sa industrijskom jer u vecini EU su zakoni jos uvijek nedovoljno liberalni za slijedeci korak ali i to se blizi tako da ce vjerovatno u bliskoj buducnosti i EU popustiti po tom pitanju @ mamaUboji vam je stvarno tesko biti pametan jer radi se o djetetu i tu glas razuma cesto izgubi bitku jer razum je jedno ali zelja za pomoc tom malenom stvorenju je jaca od bilo cega...Data je gore sve vec objasnio ja bi samo nadodao da sa svojim dosadasnjim iskustvom sa uljima uvjeren sam da bi pomoglo u ublazivanju simptoma ali posto je rijec o djetetu to iskljucivo mora da bude jedna od par sorti koje imaju visoki % cbd-a sa gotovo nista THC-a sto na zalost u EU ja nisam usipo naci sjeme u prodaji osim streina Avidekel i Oto#1 koji su bili na jednom mjestu ali isto tako i vrlo brzo rasprodani...nedavo je bilo price o ovome ulju koje bi mozda moglo posluziti za probu da vidite kako bi to funkcioniralo kod vas prije nogo se odlucite na uzgoj http://hempmedspx.com/room/real-scientific-hemp-oil-10gram-19-5-tube/
mazarLEGENDA

jun 2014.

Killer mum, Probaj za po etak s ovim, prije nego se upustia u uzgoj i izrade vlastitog http://www.royalqueenseeds.com/217-royal-cbd-oil-10ml.html

jul 2014.

Naj bolja sorta industijske za ulje koja ima naj viae CBD-a je FINOLA pojedem svako jutro jednu veliku kaaiku sa zobenim pahuljama :read:

okt 2014.

Da li netko ima iskustva s epilepsijom ,naime ja sam dobio epi. napad prije 7g (dijagnoza je meningoencefalitis virusni ( nisu izolirali virus )) EEG,MR CT SVE JE UREDNO SVAKI PUTA jednostavno ne znaju ato mi je epi napad dobijem isklju ivo kad sam pod velikim stresom, ili kad sam fokusiran na neato a netko mi prie slea a da ga nevidim i pozove ,pozdravi itd , uglavnom reagiram na zvuk ( osobito na mob. da bolje opiaem to izgleda ovako: nekog zovem na mob. ili tel. a taj se ne javlja pa se javi sekretarica glas koji nisam o ekivao zatim slijedi napad , ne svaki puta ). Lijekove koje pijem su : Keppra 2g Phemiton 150mg Rivotril 3mg Lamictal 300mg Epi napad imam unato svemu ato pijem 1-2 mj Svaki od tih lijekova ima nuspojave najviae na jetru ,bubrege itd Informirao sam se o Hemp oil-u ali nisam kontaktirao nikog ko ima epilepsiju ( osim ato sam pro itao na internetu, You Tube svima je pomoglo ) no ne znam kako i koliko uzimati Hemp oil a paralelno se skidati s lijekova . Phemiton je barbiturat ( droga) i mora se skidati postepeno kao i ostali lijekovi . Ima li netko sli no iskustvo ?

okt 2014.

imam frenda koji je uz ulje ( i pushenje ) smanjio broj napada sa 3-6mjesechno na 3-4 godishnje..ali..kod njega je definitivno rijech o epilepsiji... jesu li ti radili testove vezane za srednje uho?? ( znam slichan sluchaj-zvkovima i naglim cimanjem izazvani napadi slichni epileptichnim..na kraju je ispalo da je problem sa srednjim uhom ) btw. dali ti pitash za hemp oil ( ulje od sjemena industrijske konoplje ).. ili, za ulje/smolu od kanabisa(marihuane/vutre/ganje...) ?
mazarLEGENDA

okt 2014.

https://vutra.org/topic/417-marihuana-i-epilepsija/ daj si malo truda i malo proavrljaj postoji ta tema i joa je zaka ena :read:

okt 2014.

Nisu mi radili testove vezane za srednje uho nije ak nitko ni predlo~io od mojih lije nika , samo su postavili dijagnozu epilepsija ,( zato ato su napadi uglavnom GRAND MAL A POSLIJE drugi ili trei dan parcijalni ) svakako u napraviti te testove . Pitam za Hemp oil ( ulje) tipa Rick Simpson zna i ima vei postotak THC-a od CBD-a , toliko toga sam pro itao na netu a i na ovom forumu da sam sav zblesiran :knockknock: da li je bolje ulje s viaim postotkom CBD-a ili ono s viaim postotkom THC-a, uglavnom za epilepsiju je navodno bolje ono s viaim postotkom CBD-a NEZNAM ?? Koje ulje koristi tvoj frend i koju vutru :rasta1: .da li se je skinuo sa lijekova skroz ili djelomi no,na forumu uglavnom svi piau pozitivno no samo nekoliko njih navodi da su se skinuli s lijekova , kako? postepeno? uz ve gore navedeno kombinacijom, isprobavnjem ku~ia ako stvar aljaka s kojim od navedenih otrova po eti. Znam da je stvar od osobe do osobe , ali ipak takve info su dobrodoale. btw. uope nisi zlavjeatica baa suprotno :kiss:

okt 2014.

Sa otrovom definitivno neces pocet.

okt 2014.

Mislio sam s kojim od otrova =" lijekova " koje pijem po et se skidat , da li s Kepprom ,Phemitonom ,Rivotrilom ili Lamictalom ne mo~e se sve odjednom , svi su se skinuli za min 50% otrova="lijekova" a nisu napisali s kojim ( od otrova koje su pili ) i kroz koje vrijeme su se skinuli na to sam mislio isto su pili viae vrsta odjednom ( kokteli koje su im prepisali lije nici ). U tome le~i kvaka jer npr. Phemiton je barbiturat i s njega se baa moraa skidat postepeno i kroz odreeno vrijeme. pozz
FistulatorISTRAŽIVAČ

okt 2014.

Evo da dam i ja doprinos ovoj temi. Pre tri godine mi je dijagnostifikovana epilepsija, petit mal, ali sa elementima i drugih tipova epilepsije, tako da se neretko dese i drugi napadi.. U po etku nisam pio nikakve lekove, ali kako su se napadi javljali sve eae krenuo sam sa terapijom. Probao sam dosta lekova, ali najviae mi je pomogao valproat. Dok pijea, nemaa nikakve napade, ili su oni vrlo retki, ali su ne~eljena dejstva pomalo i neprijatna. Kosa je po ela da mi se lomi i na neki udan na in opada, ne iz korena, ve nekako napola, a kad su ispitivanja utvrdila da mi jetra polako propada, obustavio sam terapiju. Pri ovoj borbi sa epilepsijom, najviae mi je pomogao doktor. ovek je viae neka vrsta psihoterapeuta, kad god bih dolazio kod njega bio bih prestravljen time ata e da mi ka~e, bojao sam se za sebe, svoju budunost i tako dalje. ovek je uspeo da svaki put da me smiri, iskreno popri a sa mnom i uvek je gledao da nae najbolji lek da mi preporu i. Meutim, krajem juna smo doali u orsokak sa terapijom. Lekovi viae nisu toliko delovali i gubio sam nadu. Kako sam letos sve eae puaio, ato obo~avam da radim u slobodno vreme, primetio sam nekakoda imam ree napade. Zato sam mu pre mesec dana to i rekao, da bih hteo da pokuaam s tim. Bio je veoma skepti an, mo~ete samo zamisliti. U suatini stru njak i treba da bude skepti an, ali ovaj je bio toliko zadojen pri ama o tome kako marihuana izaziva zavisnost, amotivaciju, oateenje mozga i sve ostalo ato piae po ud~benicima koje je pro itao. Ipak, poato sam bio uporan u toj pri i da verujem da mi trava poma~e, predlo~io mi je da probam da puaim. Rekao mi je da sam naivan ako mislim da e me to spasiti, gde se donekle i sad sla~em, ali ipak je bio za to da probam. Neato je i on eprkao po netu, i doali smo do zaklju ka da krenem da puaim svaki dan dva puta dnevno. Danas je 21. dan te terapije. Uve e ispuaim jednu buksnu i smotam jednu za ujutru. Tako da puaim dva puta - ujutru kad ustanem i uve e. Malo mi je problem ato ujutru imam obaveza vezanih za fakultet i ostale stvari, pa je bilo dana kad totalno odvaljen odem na faks i niata ne zapamtim, ali nekako sam skontao da je i to sve u glavi problem, da je viae problem ato mi je stalno na umu injenica da sam napuaen i da se oseam super sa nekim svojim mislima. Kad prestanem na to da mislim i fokusiram se na zadatke koje treba da obavim, sve ide ko podmazano. Sad mogu skoro pa normalno da sluaam na predavanjima i radim po laboratoriji, iako sam napuaen. Pre 6 dana (15. dan terapije) sam imao EEG nalaz i po PRVI PUT U }IVOTU taj nalaz je IST. Sve je u redu, i doktor je bio oduaevljen. Pri ali smo taj dan o vutri mnogo viae, gde su mi puna usta bila hvale biljke nam drage, a on je nekako popustio sa svojim skepticizmom. Rekao mi je da mu je moj slu aj veoma interesantan jer je prvi put preporu io nekome nekonvencionalnu terapiju. ovek je car, kontam da e i on krenuti da puai, poato smo se dogovorili da svakih petnaestak dana dolazim na kontrole. Ja sam kona no, nakon 3 godine potpuno miran i spokojan i sve ide odli no. Nadam se da e se ovako i nastaviti. Iako je dvadeset dana malo da iata tvrdim, ovo je za mene preporod. Kona no mi prolaze dani bez napada, kona no nemam onih starih briga ata ako bude napad, niti onih skenjavanja nakon napada. Zato bih preporu io svima koji imaju epilepsiju , da obavezno probaju sa marihuanom. Ali ne rekreativno, nego redovno, jer jedino tako mo~ete znati da je uspeh potekao od toga, a ne od ne eg drugog.
mazarLEGENDA

okt 2014.

:respect:

nov 2014.

Pozdrav! Moja mama boluje od epilepsije od roenja.Ima 53 godine.Pije ljekove za epilepsiju koji su joj donekle pomogli,meutim dobila je i multiplu prije par godina. Jako loae se kree, ima dana kada nemo~e iz kreveta.Ne sjeam se kada je zadnji put bila vani...Po ela sam se malo raspitivati i informirati o alternativnoj medicini. Zanimalo bi me dali mi mo~ete pomoi malo sa savjetima?Dali smije konzumirati lijekove za epilepsiju i marihuanu kada bi joj dala?

nov 2014.

Lijep pozdrav ekipo !! Nova sam na ovom sajtu, naime moj problem je ato bolujem od epilepsije vec 12 god, da ne spominjem hrpetinu lijekova kojima su me lijecili,ali nema uspjeha nekog velikog...zadnja doza je bila 1750 mg tableta na dan.... strasno.... naisla sam na tv-eu na dok. film o ricku simpsonu i ulju od konoplje. Kad je ovjek o ajan, onda izvlaci zadnju slamku spasa, znam da ne postoji legalno za nabavit ulje... ali se uvjek da doma slozit, pa me zanima dal stvarno mi moze pomoc ulje samo da se maknem sa tolike doze tableta..... Hvala, unapred........
mazarLEGENDA

nov 2014.

:read:
M a n d o rAMBASADOR

nov 2014.

12-year-old "Cyndimae" (11-years-old at the time of this video) suffers from a rare form of epilepsy, known as "Dravet Syndrome." http://youtu.be/USi1_3Fdjyw
FistulatorISTRAŽIVAČ

jan 2015.

Evo update-a od mene :) 3 meseca su proala od mog poslednjeg posta. Puaio sam mesec dana svaki dan, uve e i ujutru, pa onda nakon 30 dana pravio pauzu od ta no 15 dana. Nakon toga bih opet puaio mesec dana, pa pauza nakon 15 dana i tako.. Prvo i osnovno, stanje mi je mnogo bolje, Od oktobra do sada sam imao samo 3 napada - i svaki put sam pre napada malo / nimalo spavao, u io aktivno ili se stresirao. Svaki napad je bio u periodu pauziranja (onih 15 dana). Doktor mi se ak jednom nasmejao na ovo i rekao - pa ato uopate pravia pauze :D Naravno, pravim ih najviae jer posle nekog du~eg vremena puaenja onaj stari oseaj u~itka nestane i to postane neka bezvezna rutina. A isto tako, ne bih da potpuno naviknem na THC i CBD (za koga nau nici tvrde da ima antiepilepti ka svojstva), ata ako postane nedelotvoran? Sve ato mogu da ka~em je da sam prezadovoljan ishodom terapije. Ja planiram da nastavim sa terapijom, s tim ato bih postepeno poveavao broj dana pauze. Pa da vidimo kako e to ii. Ne verujem u potpuno izle enje, ali napad mese no je zaista nikakav problem. Jedini pravi problem koji imam je nabavka na veliko (lerdi nee svaki put da izae u susret, a nemam mogunosti uzgajanja) i problemi oko nelegalnosti i skrivanje od ljudi. Ljudi imaju ogromne predrasude o samoj epilepsiji, a na to joa dodajte i predrasude koje imaju o marihuani, pa ete videti na emu ste. Ipak, razgovarao sam sa par ljudi koji imaju sli nu dijagnozu - i njima ista ova terapija nije pomogla. Zato, ne ~elim da moje savete neko olako shvata - ljudi ne postoji jedna epilepsija, ak ataviae - ne postoji jedna grand mal ili petit mal ili bilo koja druga epilepsija. Svaki ovek je poseban i jedinstven na svoj na in, pa e i bolest koju ima na~alost biti jedinstvena i zato ne poma~u svima isti lekovi. Individualizacija terapije je verovatno najbolji korak napred u savremenoj medicini, ali nee za~iveti joa dugo. Nijednu terapiju (kao ni bilo ata drugo!) nemojte tek tako olako shvatati - ne verujte onim frazama - "to je prirodno, to je bolje od veata kog". Sve ato mogu rei je da - NEMA PRAVILA! Apsolutno nikakvog pravila nema ni za ata, pa ni za le enje epilepsije. Budite uporni, bilo da se radi o vaaem zdravlju ili zdravlju vaaih najbli~ih, jer leka ima. Nije ga uvek lako nai - nekom pomognu lekovi, nekom marihuana, nekom neato tree...Ako mislite da ste probali sve - razmislite joa jednom - uvek postoji neki vid izlaza, u to sam ubeen. Svima ~elim da istraju i da pronau svoj na in izle enja! NEK VI KONTROLI`ETE EPILEPSIJU, A NE ONA VAS!
FistulatorISTRAŽIVAČ

jan 2015.

Da! To bi bilo odli no! Eh, jebaga.. trenutno nemam gde da uzgajam (student, domski uslovi..), ali za godinu-dve mo~da se stanje promeni, ko zna :D

jan 2015.

sto cekati godinu-dve, prosetaj malo s proleca u prirodu, nadji neku lokaciju, zasadi par komada tamo, par ovamo bez neke preterane brige kasnije, pa kako bude, opet je veca verovatnoca da oberes koji komad nego da nista ne pokusas
MeskalitoLEGENDA

jan 2015.

Jesil siguran da ste koristili istu vrstu ?
FistulatorISTRAŽIVAČ

jan 2015.

Za jednog jesam, za dvoje nisam. Ali ko zna, mozda i tu ima necega. Mada ni ja nisam svaki put isto pusio.

jan 2015.

Ovo izbaci iz glave! ako ~elia ozdraviti, ne postoji "ne mogu", "ne vjerujem" i sli no. koliko joa vremena mora proi kako ljudi bi shvatili da je pozitivan mentalni stav NAJBITNIJI faktor kod izlje enja bilo koje bolesti? edit: kad pobijedite bolest u glavi, tijelo e se samo izlije iti. naravno, bitni su i ostali faktori kao prehrana i fizi ka aktivnost, ali vaae misli su temelj svega!

feb 2015.

" a opet vezano za psihicke poremecaje poput shizofrenije, epilepsije..." Epilepsija nije psihicki poremecaj .... http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/24906/Epilepsija-predrasude-i-cinjenice.html

feb 2015.

nije ni shizofrenija samo psihicki poremecaj, vodi se kao bio-psiho-socijalni poremecaj
FistulatorISTRAŽIVAČ

feb 2015.

opet ja sa du~im postovima, moramo :D Svi epilepti ari znaju kolika je stigma druatva i koliko nas ljudi posmatraju kao "lude" "nenormalne" i duaevno obolele. Ne znam onda kako li je stvarnim duaevnim bolesnicima u pogledu te stigmatizacije od strane okoline. Kao epilepti ar imam velikih problema s tim, sutra na razgovoru za posao npr. neu smeti da pomenem da imam epilepsiju jer me sigurno ne bi primili, kad imaju nekog ne-bolesnog u ponudi, a opet kad bi mi se desio napad tokom radnog vremena i aef saznao za to - momentalno bih dobio otkaz pod izgovorom da im nisam rekao za svoje stanje, jer su za to pitali tokom razgovora. A isti taj aef, poato se akolujem za farmaceuta - e da npr. uzima pare od prodaje lekova protiv epilepsije i u estvovae u seminarima koji se na Svetski dan epilepsije odr~avaju i tako dalje...To je takvo jedno licemerje druatva da je to nemogue. esto mislim da je razlog zaato se mnogo ne zna o epilepsiji i zaato joa uvek nema pravog i univerzalnog leka upravo to ato ova bolest nije neato ato se airi meu populacijom. Nije zarazna, niti je npr. kao kancer ili bolesti srca i krvnih sudova da je njena u estalost svake godine sve vea. Jer, svugde u svetu se aktivno radi na tome da se nae lek za svaku bolest, farmaceutske kompanije se takmi e ne bili bile prve u oktriima i zgrnule pare - tako je za sve lekove - osim za one bolesti koje nisu toliko este - od kojih nee biti neke velike koristi - tu spada epilepsija ali i mnoge druge, gulavnom neuroloake bolesti. E dok je tako, dok se o toj bolesti ne pri a javno i aktivno - zatucano druatvo e to uvek tretirati kao malo bitan problem ili ak kao psihi ko oboljenje. Pritom epilepsija nije toliko ni esta - ali opet, sigurno ne bi bilo zarade od njenog potencijalnog "pravog" leka. Nema samostalnih istra~iva a viae nigde. Sve je podreeno velikim kompanijama i dok je tako, na prvom mestu e biti profit. I da dodam, epilepsija je neuroloaki problem, a ne psihi ki. Ipak ljudi se epilepsijom imaju vee aanse da uu u pravu depresiju, ato je i razumljivo zbog te~eg ~ivota i neizvesnosti. To svaki epilepti ar treba da ima na umu i da se bori da do depresije ne doe koliko je naravno mogue boriti se.
ShantiENTUZIJASTA

mar 2015.

7bmXWEhkCLg Super prica vezano za epilepsiju... Inace ja sam pre 10ak godina licno mora da vadim jezik i drzim glavu decku koji je imao napad. U tom lokalu je bilo 40ak ljudi, a meni je bilo potrebno cca 4 sekunde da se popnem na gornji sprat (kad sam cuo njegov krik, napad) lokala, gde su svi ostali gledali dok je decku isla pena na usta i dok je udarao glavom o gelender... Svi su blenuli ko mule. Mnogo su nam narodi i narodnosti neuki i primitivni. To je problem numero uno, i to ne samo vezano za epilepsiju...

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.