VUTRA
ForumMarihuanaMedicinaIntervju - prof. Brborović
LEGACY

Intervju - prof. Brborović

44 odgovora2,441 pregleda
Srda an pozdrav Forumaaima, U pripremi sam sa pitanjima o medicinskoj uporabi marihuane sa prof. Ognjen Brborovi te bih ~elio uti i Vaae sugestije, pitanja. Hvala. Marijo

dec 2016.

Moje pitanje nije o upotrebi, ve me zanima misle li proairivati trenutni spisak bolesti u koje bi spadalo lije enje kanabisom, kao npr. poremeaji spavanja, za ato se dr. Sakoman zala~e. I takoer, zanima me da li e s vremenom podr~ati i to da se zakonski omogui pacijentima da si sami uzgajaju lijek?

dec 2016.

Pitaj ga za doziranje i zasto su u biti dozvoljenje doze koje mogu samo ublaziti simptome mucnine, nesanice i mozda malo povecatiti apetit(mislim na karcinom) kad se ovdje ljudi uspijevaju izlijeciti ali naravno sa 5 puta vecim dozama od onih koje je ministatstvo propisalo i kako gledaju na cijenu ulja u ljekarnama i dali misle ista napraviti da taj lijek bude pristupacniji i siromasnima jer osobno znam za 2 slucaj da osoba ima recept ali moze samo sanjat o kupnji
jesamZMAJ

dec 2016.

nadovezat u se na @mario339 pa me zanima - jesu li doze koje su dostupne u ljekarnama u skladu s istra~ivanjima ili po kojoj se metodi doalo do te propisane maksimalne doze i je li ta doza jednaka za sve bolesti, tj. tih nekoliko dg, koje se navode i nije li to diskriminacija naspram ostalih dg. za koje je isto dokazano da poma~u - dobivaju li pacijenti detaljne upute pismeno - i naravno, koliko ljudi je do sad doalo u ljekarnu sa receptom :)
Hvala Vam, zapisano i ekam , eventualno da se netko joa javi.

dec 2016.

Da, bilo bi zanimljivo uti koliko je do sada podignuto dozi u Hrvatskoj na recept. I uti iskustva nekoga tko je prije toga imao iskustva sa crnim tr~iatem ili joa bolje sa uljem iz vlastitog uzgoja i sada na recept; kakvi su njegovi dojmovi o razlikama u kvaliteti i u inku s obzirom na kvalitetu i propisane doze.
hazeriZMAJ

dec 2016.

Molio bi te da postavis pitanje u vezi ljecenja ptsp-a.Naime interesira me dali postoji mogucnost dobivanja lijeka po toj dijagnozi jer do sada u Hrvatskoj nisu "dozvolili" tj. stavili na listu primjenu medicinskog canabisa za ptsp?
xcxAMBASADOR

dec 2016.

Evo i mene da neato pitam... - po kojoj logici se proairuje popis bolesti, jer koliko znam puaenje konoplje kod glaukoma poma~e bolje nego ljekovi a nije na listi - koje su stvarne mogunosti u liberalizaciji konoplje u sljedee 4 godine(proairenje liste, uzgoj konoplje u HR za medicinu tako da ako niata drugo imamo izbor u lje enju razli iti strainovi) - dopuatenje uzgoja za bolesti na listi, zna i da odem na MUP sa svojom dokumentacijom i da mi dopuste uzgoj do 6 biljaka za lje enje Naklon do poda ata ste se sjetili nas, i obratili se ovom forumu, najboljem u ovom djelu Europe i aire :respect:
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Vec je postavljeno pitanje, a i mene zanima prosirenje indikacija, konkretno za PTSP. T o bi prvo moglo proi. Moje pitanje bi bilo- da li PSIHIJATAR moze da propiae lijek a ako ne dali su u planu dijagnoze za koje bi recept mogao dati psihijatar..?

dec 2016.

Mo~e li profesor utjecati da se uzgoj odvija u Hrvatskoj gdje mogu kontrolirati biljku od sjemena do ulja umjesto da uvoze iz Kanade. Imali bi jeftiniji proizvod koji je 100% pod kontrolom, razvili bi jednu vrlo profitabilnu proizvodnu granu, zaposlili ljude, mo~da i osnovali kliniku za testno lije enje uljem. Ja bi prvi otiaao tamo kada bi saznao da imam zlo udnu bolest. To bi mogla biti prva takva klinika u svijetu i mogla bi jako profitirati i dr~ava i bolesnici. Meni se ini logi nim.
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Samo informiram, dr Brborovic je odgovorio na to pitanje. On bi, osobno, vrlo vjerojatno dozvolio i puno vise ali je svjestan trenutka i naae realnosti. ............................................................................ A je li Hrvatska spremna i na korak dalje - da dopusti oboljelima sadnju marihuane za vlastito lije enje? - Nije to korak dalje, nego 303 koraka dalje. A ato bi onda bio korak dalje ako smatrate da e se vjerojatno svi slo~iti da lijekove na bazi kanabionida svakako treba dopustiti? - Dozvola za galenske preparate. To su lijekovi nastali od biljnog materijala, primjerice ulja od marihuane. To zna i prodaju ulja od kanabisa u ljekarnama? - Da. im je lijek, on jam i kvalitetu. Sada je, naime, velik problem to ato se na crnom tr~iatu kupuje loaa kvaliteta takvog ulja. Ako neato regulirate kao lijek, onda automatski jam ite i kvalitetu. Zna i, to je taj korak dalje................................................................... http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sef-komisije-za-konoplju-skandal-je-da-pacijentima-ne-damo-marihuanu-za-lijecenje/594682/
StipeZMAJ

dec 2016.

Mene malo smeta sto se ulje kanabisa generalizira samo kao ulje kanabisa sa toliko i toliko thc-a/cbd-a. Eventualno navedu 2 sorte koje ne znace puno. Djeluje mi da je opcenito dosta povrsna ta cijela prica ako se gleda malo dublje, kao sto je plasiranje na trziste i pricanje o kvaliteti proizvoda. Postotak cbd-a i thc-a je fiksan. Sorta/e su nepoznate ili su fiksno odredjene. ...ako se zna da cannabis razlicito i individualno djeluje i razliciti omjer kanabinoida razlicito djeluju na razlicite bolesti i razlicite konzumente. Neke sorte nekome uopce ne odgovaraju i ne mogu si zamisliti da moram konzumirati velike kolicine ulje od nekog npr skunk-a ili ulje sativa koje se spominju. Sto je sa indikama? Jutarnje sorte, nocne sorte itd. Zbog cega su limitirane doze na tako male kolicine thc-a (mislim da je Mario vec spomenuo). Da li se netko bavi i sa ostalim vrlo bitnim kanabinoidima tipa CBG koji je jako koristan u lijecenju raznih dijagnoza. Spomenuo sam cbg jer uz cbd ima smirujuce djelovanje na tijelo, pa cak i mozak jer umanjuje nuspojave thc-a kao sto su anksioznost, paranoja i panika kod korisnika na koje thc tako djeluje. Ovo su neka testiranja (kanabinoida i terpena) koja su vani vec poznata u krugovima breedera i proizvodjaca rekreacijskog i medicniskog kanabisa i produkata. Vec ptice na grani znaju da thc i cbd nisu jedini kanabionidi niti djeluju jednako kada su izolirani. Primjer konzumacije 2g cistog thc-a u periodu od par sati nema niti priblizno toliko jako djelovanje kao kombinacija svih kanabinoida i terpena kada se koristi u obliku cvijeta/ulja i sl u puno manjim koncentracijama od 2g. Ako je normalna praksa mijanjti i prilagodjavati terpaiju pacijentima, zasto se sorte kanabisa odn. kombinacije razlicitih omjera kanabinoida nebi takodjer prilagodjavale korisniku umjesto da se fiksira doziranje i sorte. Kao antibiotici npr. Nije pencilin jedini antibiotik, niti se koristi kod svih upala svega, niti mu je uvijek jednako doziranje :) Moguce nuspojave takodjer. ...eto to je neko moje glasno razmisljanje. Mogao bi o ovome tipkati jos 3 dana :D Cbd sorte i lijecenje djece sa istim za primejer skoro bez ikakvih nuspojava i narkotickih djelovanja thc-a.... ili ljudi kojima tesko padaju velike kolicine thc-a Ak treba, natipkam ja jos 100 pitanja i eventualnih obrazlozenja :)
D&MAMBASADOR

dec 2016.

Neznan bas da se dr. Sakoman zalaze za legalizaciju ili uopce ikakvo koristenje. Osobno nisan steka takav dojam ni priblizno. Njegov odgovor na moje pitanje o koristenju marihuane bija je da postoje i stvari ka xanax itd. Konkretno pricali smo o psihickom djelovanju, nismo se puno takli tema o fizickim stvarima malo o raku i to je to. Sta se tice pitanja, vidin da je vec kasno, a ostali su vise manje nabrojali sve. Nejasno mi je da niko ne vidi koliko bi se Hrvatska digla da se legalizira kompletno marihuana. Koliko radnih mista bi se otvorilo, koliko bi se od poreza zaradilo, a bogami i turista bi vise bilo :)
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Povjerenstvo ministarstva zdravstva za canabis imalo je 10 lanova, meu njima je bio i dr Sakoman. Dr Sakoman je na povjerenstvu bio protiv legalizacije ali pritisnut argumentima i veinom koja se zalagala za legalizaciju popustio je i odluka je donijeta jednoglasno. Ali on nije promijenio stav kako se vidi. Tako da imamo doktore koji podrzavaju odluku povjerenstva a ima i onih koji se tome protive. Predrasude su velike. No tu medicinsku upotrebu treba gurati jer e se preko nje kad tad doi do legalizacije. Najtezi prvi korak je napravljen, a kad tad biti ce i 303 korak sto veli dr Brborovi.
hazeriZMAJ

dec 2016.

Dr Sakoman zivi na racun metadonske i substitucijske terapije za ljecenje ovisnika o drogama.On kao takav je kotacic ovoga sto je Cill objasnio.Ima tal sa farmaceutikom i jednostavno mu nije u interesu da ljudi sami sebi rade lijek.Tako da po meni njegovo ime nije potrebno spominjati jer je jasno dao do znanja kako je marihuana droga.

dec 2016.

Dr. Sakija znam nekih 20 godina, esto prek ljeta igram koaaricu s njim, matori je joa u formi :D. Lik je zatucan, stara SFRJ akola. Farmaceutski lobiji stoje iza njega, podmazuju ga redovito i on ata ka~e, to uglavnom mora tako da bude, ak i sad kad je u mirovini i dalje je uvjek tu negdje. Zamisli ti, lje ni ki konziliji, povjerenstva i hrpe umova odlu uju tko e ata da radi sa sobom, tko smije s im da se lije i, i tko ata smije da unosi u svoj organizam. Bolje da se pitaju tko su oni da odlu uju za druge. Tko ata radi sebi radi, a oni se naali odlu ivat o tome :fuck:. Nego... ata ka~e prof. Brbo, di je taj intervju, jel mo~emo to ut, pro itat il ata ve? Da ujem i tog bisera ata veli.
jesamZMAJ

dec 2016.

nije da neam pitanja, al imam komentar :)

dec 2016.

Ako mogu banane da se uzgoje u HR sto onda ne moze canabis :D
High AboveAMBASADOR

dec 2016.

Zato sto ste u banani, kao i mi Srbi zajedno sa ostatkom Balkana. :sadbanana:
Hammer 2POZNAVALAC

dec 2016.

Znam, pitanje je vezano za medicinsku upotrebu marihuane!Ali mene zanima mo~e li se iata poduzet da se marihuna ne stavlja u isti koa sa pravim drogama poput kokaina,heroina itd.Zaato se bar ne izjedna i sa alkoholom,cigaretama,kavom.Svi znamo da je zdravija od svega navedenog.Ako je to samo zbog farmaceutskih tvrtki koje nam prodaju jedan lijek da zalije imo neku bolest a dobijemo drugu kud to sve vodi?!Na~alost sve se vrti oko novca i iteresa onih u ijem je vlasniatvu...
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Ne smije se sve stavljati u isti koa. Treba napraviti podjelu na lake i teake droge, odnosna marihuana i nije droga ve psihotropna tvar. Zatim, po meni, treba odvojiti psihotropne tvari na tvari biljnoga porijekla i na tvari lijekove. Ako ti nau marihuanu za lije enje moraa pri sebi imati recept izdan od lije nika ili i samo kopiju i neea imati problema. Barem tako u teoriji. Mislim da je to i ureeno tako. Ima jedan problem nevezan za marihuanu- koja je sveta biljka i najbolje sto je bog dao ovjeku- a to je da policija ili carina sve psihotropne lijekove stavljaju u isti koa. `to znai da i ako ti nau neke lijekove tipa apaurin za smirenje, nedaj boze tramal protiv bolova ili slino mozes imati velikih problema ako nemaa recepta. To je po meni bez veze maltretiranje. A za marihuana da i ne govorim em vladaju mnoge predrasude em su propisi i pravilnici zbunjuju i. ..da nije bilo dr Brborovia kome treba skinuti kapu bili bi jos zaostaliji.........taj ovjek je spreman i u initi viae ali to ovisi o odnosu snaga.........
xcxAMBASADOR

dec 2016.

Da ne spamamo(upravo na~alost spamam), ako nemate ata pitati nemojte lamentirati o sistemu, zatucanosti i ostalome-otvorite temu gdje ete to raditi.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se