VUTRA
ForumMarihuanaMedicinaBipolarni afektivni poremećaj i kanabis ulje
LEGACY

Bipolarni afektivni poremećaj i kanabis ulje

72 odgovora8,363 pregleda
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Iako nisam previae nagodan za voenje ove vrste dnevnika, ipak sam odlu io da podijelim iskustvo sa lanovima foruma, a naro ito sa onim koji boluju od iste ili sli nih bolesti psihoza. U mom dnevniku uzgoja postoji objaanjenje i razlozi uzgoja kao i koriatenja kanabis ulja. Tako je malo, skoro nikako pisanih iskustava u lije enju ove bolesti i bilo koje psihoze. Ovdje u se bazirati na lije enju moga sina (1987 god.) koji se evo petu godinu bezuspjeano lije i od bipolarnog afektivnog poremeaja. Pokraj silnih antipsihotika rispolept, lijekova za "podizanje" (alventa), lijekova za stabilizaciju (litijum) sinu se psiho fizi ko zdravlje stalno pogoraava. Podizanjem koli ine lijekova njemu se stanje pogoraavalo. Uvidio sam da ljekari svoje ne znanje kriju, prepisujui gomile lijekova, koji uzgred ne lije e, nego prave zombije od oboljelih. Morao sam pokuaati tome stati u kraj. Odlu io sam sam uzgojiti i napraviti kanabis ulje i to striktno po recepturi gdin-a Rika Simpsona. Ulje sam napravio i sin je po eo koristiti 02.08.2015. Prvih 15 dana dnevna doza je bila pola zrna ri~e ujutro i pola zrna uve e. Posle 15 dana doza je uduplana i mislim da je ova doza dovoljna. Prvih desetak dana sin je imao ni im izazvane napade smijeha i dosta je kunjao. San mu se stabilizovao. Viae nije bio negativan. Sledeih desetak dana se prestao smijati, da bi sad unazad 4-5 dana ponovo po eo da se bezrazlo~no smije. On se smije nekim sjeanjima iz djetinjstva. Nije mi jasno, prije tri dana nije mogao spavati oko 30 sati. Sve je uzimao ato i svaki dan. Ina e od kada troai ulje izgubio je apetit. Jede jednom dnevno i to suvu hranu, niata kuvano. I dalje je asocijalan i svo vrijeme provodi sam uz muziku na internetu. Da li postoji "sukob" lijekova i ulja? Svi lijekovi prepisani od strane ljekara su smanjeni za 80%, a idem na to da ih skroz isklju im. Toliko za po etak. U koliko imate iskustva u lije enju ove bolesti ili znate za neki forum gdje postoji sli an problem, volio bih da podjelite vaaa iskustva sa nama u ovom dnevniku. Ovim uljem se lije i jedan muakarac obolio od leukemije. On ima nesvjesticu, gubitak apetita i gr eve u miaiima od kada koristi ulje. Druga osoba ima kronovu bolest i njemu se u vrstila "stolica" i druge simptome ne osjea. Trea osoba, ne znam ta no dijagnozu (odumiru mo~dane elije) ima pospanost i malaksalost. Viae ne pije lijekove za hipertenziju, jer mu ovo ulje obara visok k.pritisak ekam izvjeataj ~enine tetke koja je operisala karcinom dojke, a ona joa nije po ela troaiti ulje. Ja sam probao prvu ve e pola zrna ri~e i bilo mi je jako loae. Jedva sam uspjeo doi do wc. Noge otkazale, a mozak kao najgore pijanstvo. Jako loae iskustvo. Iz prilo~enog se vidi da sa istim uljem i dozom razli ito djeluje na druge ljude.
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Dragi moj Cill! Ti stvarno znaa vratiti osmjeh ovjeku na lice. A ja sam bio zabrinut zbog smijeha.

sep 2015.

Odli na analiza, prirodi du~e treba da se pozna izlije enje, minimalno 6 mjeseci. Stoga treba biti uporan. Sretno stari i da ti bude bolje tebi i tvojoj obitelji. :)
SmellsZMAJ

sep 2015.

Svakako bi trebalo probat izbacit ljekove jer kao ato si rekao, ine od ljudi zombija,pa tek onda probati. Nisam medicinar i ne ~elim da ti moja ideja bude smjernica u ovako delikatnoj situaciji,ali kombinacija tih ljekova koji su jako agresivni po psihu,ponaaanje itd,s uljem,sigurno radi veliki nered sinu u glavi. Ja bi osobno probao potpuno izbacit sve medikamente i krenuo s uljem,ali uzmi u obzir da je u sinu akumulirana doza ljekova i trebat e neko vrijeme da se potpuno izbaci iz organizma. Mo~da bi se dalo razgovarati i o odreenim sortama za tvoju situaciju,jer nisu sve biljke iste... Sretno u svakom slu aju...
StipeZMAJ

sep 2015.

Svi "simptomi" su apsolutno normalni. Cak i napad smijeha bez nekog razloga je normalan :) Moja majka se znala smijat i po 15min bez prestanka da je morala imat paket maramica da se brise..... i bez nekog veceg razloga. Obicno je to nesto na sto se "trijezni" nebi nikada nasmijali :) Tako da te smijeh ne smije brinuti, vec je pozitivno da se sto vise smije :) Ostale nuspojave koje spominjes su takodjer normalne. Svi smo mi razliciti a i sorte su razlicite i razlicito djeluju na razlicite ljude. Neke sorte ne djeluju previse na apetit, dok neke odmah otvaraju apetit. Treba nac i sortu koja bi mu najsvise odgovarala. Sativa, indika, hibrid....itd. A ti drugi put smanji porciju pa te nece tako jako odvalit heheh :) Sretno u ljecenju dalje ;)

sep 2015.

Treba imati hrabrosti za ovakav poduhvat medjutim mislim da x faktor problema se nece izlijeciti uljem. Bavi li se nekim sportom? Sport je najbolji nacin za dizajnje nivoa endorfina u organizmu.
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Dok je bio zdrav, do 24 godine, bavio se sportom, naro ito fudbalom. Igrao je ak i u podmlatku jednog lokalnog kluba. Studirao je muzi ku akademiju i u jednom trenutku, posle razlaza sa djevojkom, on puca i povla i se u sebe. Teako je uticati na njega da se bavi ne im, jer on ~ivi u nekom svom imaginarnom svijetu. On je apsolutno nezainteresovan za dogaaje oko sebe. Samo muzika, muzika... Po nekada bude otvoren i normalno razgovara te tada tvrdi da e raditi neato na poboljaanju kvaliteta ~ivota, ali to je samo na pri i. Mo~da ulje nije svemogue, ali ja ~ivim u nadi. Ako niata drugo sa uvau mu fizi ko zdravlje, jer lijekovi koje je koristio uniatavaju kompletan organizam. Zamislite lijek u ijem uputstvu pod ne~eljenim posledicama piae MOGUA SMRT! Pa nije moje dijete pokusni kuni. Naravno taj lijek sam odbio iako i ovi drugi nisu puno bolji. Na primer ovaj litijum je ~eai otrov i u koliko bi se iz nekog razloga nagomilao u organizmu nastupila bi smrt. Zato se mora svako 30 dana raditi analiza krvi, a prva labaratorija za tu vrstu pretraga je udaljena od mene preko 150 km. Tako da iz finansijskih razloga idemo svako 3-4 mjeseca i time ugro~avamo ~ivot svog dijeteta. Zato ovo ulje, blagosloveno bilo, neka poma~e i ovoliko koliko do sada, zaatit u sinovo zdravlje i ~ivot, samim tim ato viae nee uzimati ljekarske otrove. Zaboravih! Prije 2 dana sam ukinuo jutarnju dozu lijekova i sa tim ukupno izba eno oko 90% lijekova. Dok u sledeih nekoliko dana vidim reakcije i ako bude dobro, uskoro izbacujem i preostali 1 mg rispolepta i 350 mg litijuma i da da Bog da zavraimo sa ljekarskim lijekovima.
tman19ENTUZIJASTA

sep 2015.

Puno srece u daljnjem lije enju...treba odabrati neki hybrid strain koji u sebi ima i indike i sative i ulje ce ciniti uda. Uz izbacijvanje prepisanih lijekova mozda bi pomogla i uravnote~ena prehrana i kao ato vutragenjo ka~e,sport i rekreacija :)
t@maraZMAJ

sep 2015.

Nisam stru na u medicinskom dijelu ali mogu ti samo po~eljeti sve najbolje i puno uspjeha u lije enjenju....samo hrabro ;)
jesamZMAJ

sep 2015.

na~alost, osobno znam slu aj jedne osamnaestogodianje osobe kojoj je dijagnosticirana depresija i koja se pokuaala ubiti nakon nekog vremena na PROZACu, a ato je kao nuspojava potvreno u praksi ve ne znam koliko puta nemam nikakvog medicinskog obrazovanja, opisao si depresivnu fazu, a kakav je u mani noj? kakvu muziku sluaa? sve neato razmialjam da bi mu mo~da viae odgovaralo puaenje ili vaporiziranje..mo~da mu je ulje prejako svu sreu ~elim, pa mora se neato promijeniti nakon 5 godina
Nesta99AMBASADOR

sep 2015.

Cannabis je cudo, sto se tice krvi cisti krv jako dobro. To znam iz osobnog iskustva. Bio sam bolestan doktotorica me je poslala vadit krv i kad je vidjela nalaz pita me kako mogu biti bolesta, a ja u cudu gledam i mislim u sebi hmm kako a lijepo. Popusis oint do 2 na dan i eto. Tako da sam uvjeren da zdrava prehrana i ovaj lijek koj ima uz sebe su mu najbolja medicina koju moze dobiti. Sve najbolje! :respect::wave:
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Ono ato je zbunjujue u ovoj ljekarskoj dijagnozi jeste da je njegovo ponaaanje stalno depresivno. Na po etku lije enja je pio minimalnu koli inu lijekova i bio je skroz dobro. Prilikom kontrola kod ljekara njemu je poveavana koli ina lijekova. Iako sam ja intervenisao i tra~io obrazlo~enje zaato se poveava kol. lijeka, a on je u dobrom stanju (tada je bio i zaposlen) ljekar bi mi odgovorio da je to preventivno. Mom sinu je bivalo sve gore. Sada je to, svojim ponaaanjem i izgledom vidljivo bolesna osoba, a dok je bio u depresiji prije lijekova izgledao je sasvim normalno i ak razumno, osim ato je bio asocijalan, povu en. Li no mislim da je uspostavljena p'ogreana dijagnoza, a tako i terapija, jer upotrebom terapije njegovo stanje se po elo pogoraavati. Bili smo kod joa 4 ljekara koji su samo prepisali postojeu dijagnozu, a svaki od njih je za samo 5 minuta donosio takvu dijagnozu. Jedan jedini ljekar, koji zaslu~uje svaku pa~nju, jestre gospodin koji nas je cijeli sat sluaao i povremeno postavljao pitanja, te na kraju rekao da on ne mo~e potvrditi postojeu dijagnozu i da ne mo~e za tako kratko vrijeme uspostaviti dijagnozu (preko sat vremena pregleda, a kod svih drugih ljekara oko 5 minuta). Preporu io je da sin ostane na slobodnom bolni kom posmatranju, ato zna i da bude jedno 15 dana u bolnici, s tim da mo~e slobodno izlaziti u grad i imati svoje aktivnosti. Naravno sin je ve bio u loaoj fazi bolesti, gdje je to odmah odbio. }ao mi je da kod ljekara koji je imao najozbiljniji pristup pacijentu, nismo nastavili lijeenje. Zapravo mi smo u orsokaku, gdje zavisimo od volje bolesne osobe, a koja je po pitanju ostanka u bolnici na posmatranju, nerazumna. Ve drugu godinu pratim lije enje kanabisovim uljem i u januaru ove godine sam donio teaku i nadasve rizi nu odluku da stvar preuzmem u svoje ruke. Koliko su ovi lijekovi opasni jeste injenica da pod ljekarskim nadzorom, kada se hoe skinuti sa lijekova, skidanje traje skoro onoliko koliko je trajalo i lije enje. Ve sam negdje prije napisao, ja sam sinu do danas skinuo 90% lijekova u jednom mjesecu, ato on (BOGU hvala!) relativno dobro podnosi. Samim ovim je vidljivo da ulje pozitivno uti e na njegov organizam, jer bez njega bi bilo nemogue ovoliku koli inu lijeka za ovako kratko vrijeme skinuti. Ne mogu rei da je stanje odli no, ali samo to ato ga viae ne trujem lijekovima, jeste uspjeh. Evo sina mjesec dana gledam da se smije, pa neka je i za mene bezrazlo~no, lijepo je vidjeti smijeh, nego stalno natmurenu i izgubljenu facu. Postao je i emotivniji. Ostajemo u nadi da e biti bolje, jer je njegov organizam prepun otrova (lijekova) kojima treba dosta vremena da se razgrade i potpuno nestanu, a tako i mozgu da se stabilizuje i potpuno prihvati ulje kanabisa.
jesamZMAJ

sep 2015.

:respect::thumb:
BladerZMAJ

sep 2015.

Moja preporuka je isto da mozda proba mozda sa malo manjim dozama, jer dosta razlicito utjece na ljude. Ja sam npr. puno osjetljiviji na sve supstance vise nego moji prijatelji. `ta se tie dijagnoza,radim u bolnici i dosta pratim i "psihijatrijske slucajeve" (glup izraz) kad dolaze na rtg se slikat, a i pricam sa doktorima-prihijatrima, i mogu ti rei da velika ve ina, niti ima znanje,niti ima volje, niti su oni iti malo svjesni psihe iznutra,sve gledaju izvana kroz neke faktore i daju dijagnoza,a onda i "ljekove" ovisno koja firma im je dala laptop i plaa im putovanja na kongrese, tako da slusaj svoj razum i samo inteligentne ljude, jer obrazovanje koje su oni pohaali i koje imaju je smjeaano, a i oni su. Dijagnoze se postavljaju na temelju nekoliko vanjskih faktora,ali svaki ovjek je razli it, a u ve ini slu ajeva i mehanizam nastanka tog novog obrasca psihe koja sama sebi nanovo neke stvari poslo~i, jer vidim kako ka~ea da ga je dosta pogodilo to ato ga je djevojka ostavila. ovjek nekad zna imati veliku sigurnost kraj neke osobe i onda kad ga ona iznevjeri povla i se tamo gdje mu je sigurno, a to nekad zna biti dosta duboko i onda je teako funkcionirat u druatvu. Znam ja po sebi, i meni je to bilo i joa je i imam i ja sve elemente gore navedene ali ne toliko jake. Tako da smatram da i on malo-pomalo mo~e doi negdje izmeu. Pravilni na in nikad nee biti rijeaenje preko noi. Ima na rubu znanosti: daniel meklar-drukciji pogled na psihoterapiju (tako neato). Znam da ti je ozbiljna situacija, ali mozda ti doe kakva nova ideja i pristup. Jako je bitno koji stav ovjek zauzme, imena dijagnoza su gluposti koje samo sakrivaju jako veliko ne znanje... Evo ti piaem nakon ata sam izaaao iz 24-satnog de~urstva, i suraiva sam sa sigurno 10-ak doktora, i samo u ti rei da njih 8 nezna stavit papir u printer. Ali jako su vjeati u baratanju izrazima i ponaaanjem nau enim pa lako prevare ovjeka. esto se aalim pa ka~em- da nisu stigli niata nau it jer su se morali obrazovat. Sry ako zvu i da pametujem, samo sam htio ukazati da ve ina ne zna i da pazia od koga savjete slusaa pa makar mu na uniformi pisalo prim.mr.sc.dr..... edit; Ima jedan ovjek ime mu je Anton Krajcar, ~ivu u buzetu(istra). I on je doktor, specijaliziran je za dosta podru ja, izmeu ostalog i za analiti u psihoterapiju. Bio je aef doma zdravlja....ukratko, ovjek je inteligentan ko sa drugog planeta i jako,jako svjestan,a potpuno obi an stari ovjek. On je moj u itelj iako smo se fizi ki jednom vidjeli. Sad je u penziji, ali ima svoju privatnu praksu i piae knjige i znam da je jako zauzet, ata se tie pla anje ostavia mu koliko hoea,mo~ea i 50 kn. Ali on te odma sku~i ako nemaa para. Vidi te na ulici i viae zna od tebi nego roena majka... ali problem je u tome ata ve prije 5 god. on nije imao viae vremena jer se pro ulo i puno ga ljudi zove i on ih na~alost odbija... Ne treba zna it da bi on rjeaija problem, ali bi pokazao pravilni stav... Sritno !

sep 2015.

Sla~em se s @Blader . A mislim da su lijekovi imali veliki utjecaj na oboljenje tvoga sina i vjerujem da su samo pogoraali situaciju. `ta o ekivati od tableta koji se proizvode od nafte. Negdje sam itao o Natural Hygiene da sve ato je ovjek proizveo ili promijenio od prirode treba izbjegavati. Pa tako i sapune i aampone i mirise. U njima su isto kemikalije koje mogu mijenjati stanje uma i emocije ovjeka. ak i hranu gdje se nalaze razni otrovi i aditivi koji su gori od bilo ega. Izbjegavati treba i plastiku. Katastrofa. :)
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Apsolutno se sla~em, jer imam sli na iskustva. Naime, zbog odsustva sinovog ljekara psihijatra, primio nas je na elnik tog odjeljenja. On nije ni pogledao u sina, gledao je u laptop i neato pisao, a usput nam se hvalio, kako ima 6 objavljenih knjiga, kako je jedan od najpriznatijih ljekara te struke u ex-yu...!? Da ovjek ne povjeruje!!! Ni jedna jedina rije ili obraanje mome sinu, zbog kojeg i jesmo doali kod njega. A joa gore je to ato je prepisao lijekove skroz nove, bez da nas uputi u mogue posledice naglog prekidanja starih i uvoenja novih lijekova. Kada smo doali kui i kada smo pro itali uputstvo tih lijekova zamalo mi se supruga nije onesvjestila. U upustvu jednog od tri lijeka je u ne~eljenim posledicama pisalo mogua smrt! Da se ne ponavljam, to je gomila aarlatana, koja samo razmialja kako da gradi li ni imid~ i karijeru. To su licemjeri i egoisti, kojima su pacijenti va~ni koliko i mesaru ~ivotinje u klaonici. ast izuzecima! Do njih je nemogue doi, a to upravo i potkrepljuje pri u o kvalitetu ljekara. P.S. pronaaao sam, hvala: xmA-V5mW23g
SmellsZMAJ

sep 2015.

Ovo je vrlo interesantan PDF za tvoju situaciju Medicinska uporaba kanabinoida za lije enje psihijatrijskih poremeaja
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Zahvaljujem na ovom dokumentu. Pro itao sam viae puta, ali je dosta aturo. Ovaj dokument jeste zanimljiv, ali nigdje se ne spominje u kom obliku se konzumiraju kanabinoidi. Marihuana se spominje samo u naslovu, a nigdje opisa na koji na in se koristio THC, CBD ...i dr. Da li je to ulje u ata sumnjam ili labaratorijski izvu eni kanabinoid iz marihuane. Takoe primjeujem da su se kanabinoidi THC i CBD pojedina no koristili, ne zajedno. Ono ato sam ja shvatio pratei rad gdin-a Rika Simpsona jeste upotreba kanabis ulja pripremljenog na njegov na in, gdje svi kanabinoidi zajedni ki lije e i gdje ne forsira ni THC ni CBD pojedina no, nego potencira obadva podjednako CBD jeste va~an u lije enju, ali ako se koristi iz industrijske konoplje on ne mo~e lije iti, jer u industrijskoj konoplji nema THC-a ili ga ima u koli ini do 0,002% ato je bezna ajno u lije enju. Dakle kanabis sa svim svojim kanabinoidima jeste lijek. Decenijama farmaceuti pokuaavaju dobiti vjeata ki THC, jer su svjesni njegove moi, a i profita, no to im ne uspjeva. Otkud farmaceutima toliko interesovanje za ne im ato nazivaju droga i ato podlije~e krivi nom gonjenju? Morate mi vjerovati na rije , ali viae imam povjerenja u vas lanove vutre i lanove irka (udru~enje za legalizaciju marihuane) nego u sve dr. mr. pr titule. Na izneseni problem desetine ljudi u kratkom roku daju prijedloge, a i rijeaenja. Ovaj sajt je vjerovatno zamialjen za rekreativce, ali je to prealo na vei nivo. Ovo postaje institucija! Pogledajte koliko ljudi ovdje tra~i spas i rijeaenje za svoje probleme.
PustinjakENTUZIJASTA

sep 2015.

uj kompa moje ti je mialjenje da mu niti jedan lijek ovog tipa nikad nee pomoi,mo~da simptomi nestanu,potisnu se ali ''bolest'' e ostati,npr. kad ovjek ima proljev tad se tijelo samo od sebe isti meutim doktor e rei,a ne ne, ne smijea srati rijetko evo ti tabletica, tad dolazi do joa veeg poremeaja i izbijaju neki drugi simptomi,tjelo ima prirodnu inteligenciju kod lje enja te ima sposobnost da samo izlije i bilo koju bolest, kad se znojia to ti je prirodno hlaenje,tjelo se hladi znojenjem,ali netko e rei uh ato smrdi evo ti dezi naapricaj se kao muha da se ne znojia, da samo znaa koliko to bolesti potencira,obi no sprije avanje znojenja,a zaato samo zato ato nekome neata smrdi? Depresivan pa ata. Prirodno je rasolo~enje veselje i zadovoljstvo,ali nekad je depresija simptom,ne bolest. Trebalo bi tu promjeniti na in ~ivota,ti mu kupujea ulje i ljekove ja bi mu razbio komp odveo ga na utakmicu,popio pivo s njim,otiaao igrati nogomet ili tenis,cjelo ga vrijeme pomalo podjebavao, tako da uvijek bude u aktivnosti. Kad voda dugo stoji ona se usmrdi,ali ako te e isti se to joj je prirodno stanje. Ako hoea pogledaj temu na forumu o Orgonu. Dobar orgonski akumulator na dobroj lokaciji e protjerati 'vodu' aktivnost,polet,vedrina sve e se vratiti ili mu sredi neku ~enu :thumb::thumb::thumb:
radeiiAMBASADOR

sep 2015.

Zanimljiv komentar! Bilo je viae savjeta u smislu dru~enja, aetanja, izlazaka itd. Meutim, takve vrste komunikacija su ne mogue, jer on jednostavno li i na jednog lijenog i bezvoljnog ovjeka. Njemu je teako sebi nasuti vodu. On niata, ama baa niata ne mo~e ili ne ~eli fizi ki raditi. U mozgu ima jednu blokadu koja ne prihvata niata ato je "normalno". U toku njegovog lije enja sam upoznao dosta osoba sa istom dijagnozom, ali ni jedna od tih osoba ne li i na mog sina po simptomima ponaaanja. To su funkcionalni ljudi, koji su zaposleni, neki od njih imaju porodice. Imaju povremene ispade koji su kratkotrajni i ~ivot ide dalje. Mom sinu dajte najmanje 100 gr kafe i 10 kutija cigareta dnevno muziku (svi ~anrovi) i on se nee javljati. Nema nikakvih napada. On se izjaanjava da mu je tako super.!? Mnoge poznate li nosti su bolovale ili boluju od ove bolesti, ali ipak imaju uspjeane karijere i kvalitetan ~ivot (glumica Vivien Leigh, glumica Carrie Fisher, glumac Jeremy Brett, glumica Kim Novak, Vincent Van Gogh, Isaac Newton, Ludwig van Beethoven, Abraham Lincoln, Winston Churchill i bezbroj drugih. I bez obzira na koli inu i vrstu unesenih lijekova, on je uvijek isti. Totalno zbunjujue. I zadnji prijedlog "~ena" je neato o emu sam razmialjao. Nekada su u mom kraju mladie sa psihi kim problemima nazivali "mladala ko ludilo", ato je vjerovatno jak, a neupotrebljiv seksualni nagon. Do 24 godine, prije oboljenja je on bio zapa~en momak u ~enskom druatvu. Lijep, visok, zgodan. Uvijek je imao djevojku. Sa zadnjom kojom je bio, najviae je volio i imao ozbiljne namjere. Zbog njenog odlaska u drugu dr~avu na studiranje, sve manje su se viali i ljubav je plasnula, ali samo sa njene strane. On nju i danas voli sa jednakom straau, stalno je njena slika ispred njega. Nikada se nije pomirio sa realnoau, joa uvijek zna rei, kako e M..... doi i da e ~ivjeti zajedno. Ali kako ja kao otac da njemu tra~im ~enu?
L0oDZMAJ

sep 2015.

Frend,pratim sve ovo sto pises,imas veliku podrsku od mene:respect: ono sto bi ti predlozio,ako nisi pokusao,naravno kao roditelj,roditelju pisem ovo... cisto predlog... probaj naci neku (kako da se izrazim a da ne bude glupo) zenu kojoj ces platiti da dodje kod njega i da proba da odradi posao sa njim,mozda mu to pomogne... ybg druze,za decu zivimo i kao roditelji u stanju smo sve uraditi pa i poginuti ako treba za dete,samo da je ono zivo zdravo...

sep 2015.

Cek sad smo dosli sa bipolarnog poremecaja na to da ga je ostavila velika ljubav za kojom i dalje pati i da pije 100 grama kafe dnevno. Mislim iskreno ne znam ko nebi bio bipolaran. Ja ne vjerujem u psihicke poremecaje iako ih "ima" dosta oko mene. Oni su samo stagnacija necega i ne mogu se lijecit nego se mora izadji iz stagnacije ali ako mu svi govore das ima poremecaj pomirit ce se da nesto ima dok ustvari nema nista nego se decko razocarao u zivot a koliko vidim ima i previse briznog oca
BladerZMAJ

sep 2015.

Slicno je i meni bilo. Isto cura, koja mi je bila super, isto jako ozbiljni planovi za dalje koje je i ona najviae najavljivala i onda preko noi neato je okrene i nestane i vise je nikad ne vidim. Jako mi je tesko palo i ja sam bija depresivan, jer to ata ka~ea radeii mi zvu i baa na depresiju. Isto sam ostao zatvoren u emociji, jer tolko sam joj toga htio rei, a nje nije viae bilo. Stalno mi se po glavi vrtilo kao da pricam sa njom, sanjao sam non stop situacije da pricam sa njom. Postao sam jako asocijalan,u svoje slobodno vrijeme i baa to ata ka~es jako,jako lijen, teaka letargija, ak sam se i teako smijao. Ali s vremenom, sam je skoro zaboravio, ali trebalo mi je 4-5 godina,i jako puno loaeg osje aja. Najviae pomogne kad ti se neka druga svidi cura,to te malo pokrene,pogotovo ako se zaljubia iako nije to lako jer uvjek usporeujea sa ovom prije. Vjerovatno je i on sad u toj emociji od cure i ne prihva a da je kraj i onda postaje samo-destruktivan,~rtva. I sada on izbjegaje vanjski svjet koji ga podsjeca ili se ne ~eli suo it sa tim da mora prihvatit gubitak. Ovo ti piaem ne kao da je to njemu sto posto(jer teako je ovako),nego isto da dobijea ideje kako da malo sam pratia pa da ga sku~ia , i onda lagano s njim radia. Isto nebi tribalo njemu govorit da je bolestan ili da ima bipolarni poreme aj jer onda se u~ive u tu ulogu jer ~ele biti ~rtve da bi to kao vidjela ta cura kako je njemu loae, ubiti privla enje njene pa~nje iako normalno ona nije tu niti e znati ali svaata psiha radi,znam po sebi... To ata ka~e gore ekipa, trebalo bi ga malo po malo pokuaavat eksponirat vanjskom svjetu. Malo tr at po aumi, pa onda malo na kavu di nije previae ljudi i tako malo po malo u sve veu masu...ako e pri tome pomoi da nekad uzme te tablete da bi doaao u druatvo, pa neka uzme. Sve je dobro ata vodi prema rijeaenju...samo triba pametno. Evo nadam se da e ti neato od ovoga pomoi.... :respect:

sep 2015.

Ne bih zelio da budem grubo shvacen, ali ovo sto sam procitao mi djeluje nekako naivno, pa cu iznijeti svoje licno vidjenje situacije u kojoj ti se sin nalazi. 5 godina kljukati sina lijekovima bez ikakvog ucinka navodi na zakljucak da mu dijagnoza nije bas najbolje odredjena, pa samim tim ni terapija nije valjana. Pretpostavimo, dakle pretpostavimo, da ti sin boluje od nekog vida ovisnosti; internet, druga osoba.., ili je jednostavno lijen, sto je opet bolest sama po sebi. U svim tim situacijama osobe sklone ovisnosti i lijenosti su sklone i laganju, sto je sasvim razumljivo, jer su u vecini slucajeva svjesni svog stanja i vlastite nemogucnosti da se s njim bore, pa krivicu prebacuju na teza psihozna stanja, mada ni navedene nisu bezazlene. Ukoliko je tacno da je ovisan ili lijen nece biti iskren u razgovoru sa psihijatrom, a to je najznacajniji uslov koji treba ispuniti da bi mu se adekvatno pomoglo. Ne znam da li je isao na terapije kod psihologa, ako nije, smatram da bi trebao ici, i to redovno. Kvalitetan razgovor kroz koji bi se prodrlo do stanja u kojem mu se duh nalazi znatno bi pomogao trudu da se od, kako si napisao "dvadeset osmogodisnjaka zalijepljenog za kompjuter i ogromne kolicine kafe i cigareta" napravi zreo i prema sebi odgovoran covjek. Cisto sumnjam da ce ulje, samo po sebi, biti od bilo kakve pomoci. Sta ce covjeka motivisati, sta ce mu davati polet da se pokrene i sam sebi obezbijedi egzistenciju? Sta je ulje, ako nema perspektivu i jasne ciljeve u zivotu? Vjerujem da ulje pomaze onima koji imaju volju da zive sa jasnim zivotnim ciljevima, bilo da se radi o fizickom ili umnom radu, kreativnom ili umjetnickom stvaralastvu. Covjek mora nesto da stvara da bi se iskazao kao potpuna licnost. Da pise krimi ili ljubavne romane, da filozofira, da djelje drvo, tuca i struze po kamenu, gonja loptu, obradjuje zemlju, timari konje.., bilo sta, osim, da svakodnevno sjedi na jednom te istom mjestu, slusa muziku, bez da je stvara, ispija litre kafe i pusi "ko turcin". Postoji zajednica za lijecenje ovisnosti pod nazivom Cenacolo. Pomogli su mnogima, pa pretpostavljam da bi mogli pomoci i tvom sinu, ukoliko nije sposoban da se samostalno bori sa bolescu ili ukoliko ga licno ne mozes motivisati da se pokrene i nesto ucini sa svojim zivotom. U zajednicu moze upasti samo dobrovoljno i sa jakom voljom da se promijeni. U godinama je kada treba da se uhvati u kostac sa mnogim zivotnim problemima, a zapeo je na samom pocetku.
H2O888LEGENDA

sep 2015.

vidim da u ovom problemu otac ne zeli nista naglo i slusa sina,jer misli da ce se stanje pogorsat,vidi sam gore da mu sin nije hti pristat da ostane u bolnici na ljecenju..sto bi sad trebalo da prisilno dodu po njega,ja sam siguran da otac to ne zeli,a opet silno zeli neku pomoc...tesko je uc u sustinu problema,jer mozda ni sin nezna sto mu se dogada..a otac potom jos manje,a doktorima je najlakse dat saku tableta...ne zelim davat nikakve prijedloge a ni dijagnoze,jer samo bog zna sto je tu na stvari,pa se nadajmo da ce on i pomoc,saljem samo dobre vibre i sretno;)
jesamZMAJ

sep 2015.

Eto, svi se neato trudimo, a de ku zapravo dobro i niata mu u ~ivotu ne fali, osim ~ivljenja ~ivota samog. Daj ti njega nama malo tu na forum da ga preodgojimo :). Al pretpostavljam da mu to uope ne dolazi u obzir, uostalom, kao ni niata drugo. `alu na stranu, situacija je jako zeznuta, samim tim ato toliko dugo traje. Jel si bar sam kuha kavu? Za cigare mi je jasno da ih ne zaradi, il su mu mo~da i penziju dali? `ta on misli o smanjivanju tableta i terapiji uljem, il mu je i to svejedno? Komunicira li viae uope s ikim osim s ukuanima, ako i to i na koji na in to radi? Je li uope svjestan svog problema, primjeujea li uope ikakve emocionalne oscilacije? Jesi probao maknuti sliku i ugasiti Internet? Svesti kavu i duhan na normalniju mjeru? Jel se pobunio i na koji na in, ako jesi? Kakve ispade mo~ea o ekivati kad ne bi bio pod tvojim nadzorom i brigom? Kvalitetna psihoterapija bi mu sigurno dobro doala, samo kako doi do nje, vidjeti rezultate, a onda i platiti, jer to je isto viaegodianji tretman, a opet nema rezultata bez pristanka i volje same osobe. Sigurno bi mu dobro doala i promjena sredine, ako si ikako u mogunosti (baka, deda, selo, grad, more, planine...) O ito je da nisi imao baa sree sa stru njacima, pa evo, da na kraju pitam, jesu li isklju ene organske bolesti, tipa; hormonski poremeaji, dobroudni tumori na hipofizi, nadbubre~nim ~lijezdama, testisima...
Rope73ZMAJ

sep 2015.

Sjedite i zapalite zajedno. Neko je ovdje vec to predlozio. Ulje je samo jos "jedan lijek" koji pije i predaje se dijegnozi. Puno osoba znam sa dg Bipolarni poremecaj i nijedan simptom nisam procitao kod Vas. Simptomima sam i cesto prisustvovao. Meni se cini depresija zesca i kad sam procitao "litijum", AJME meni. Ja pijem jedan od stabilizatora misli ali puuno slabiji od litijuma i tako da znam sta je i da od samog litijuma moze doci do svega sto si naveo. Psihijatar (iz licnog iskustva) samo cuje jednu nasu rijec i onda on/ona nastavi da MELJE o nama. Psihoterapija!!! Psiholog neki dobar,neka vam ga neko preporuci ..neko ko je srcem i dusom zavrsio za psihologa a ne zbog potraznje na trzistu. Ima ih takvih ne odustajte od njih ako "prvi" nije to to. Apsolutno! Neka se makne od FB i ostalih drustvenih i daj ga ovamo u nasu "naciju" gdje su ljudi dozivljavali sve i svasta i pricaju o tome otvoreno,savjetujemo se,smijemo i svi smo ilegala kao pokret otpora :) Pozdrav ocu od oca ;)
mazarLEGENDA

sep 2015.

http://www.webmd.com/bipolar-disorder/guide/bipolar-disorder-supplements?page=2 http://www.iherb.com/search?kw=5+htp#p=1 itaj reviews
mazarLEGENDA

sep 2015.

http://www.telegram.hr/zivot/imam-41-godinu-radim-kao-inzenjer-u-zagrebu-i-borim-se-s-bipolarnim/

maj 2016.

Pozdrav, da li se mo~e dobiti kontakt od dr.Antona Krajcara? Hvala
BladerZMAJ

maj 2016.

Nazalost nemam... davno sam iaao sa cimerom. Ali sje am se da mi je reka da viae ne uzima nove ljude jer nema vremena. Ali ima od toga 7-8 godina... a ja sam se odselio iz njegove blizine.
sbcjeceoLEGENDA

maj 2016.

Aj da i ja prozborim koju, iskreno, i nadam se da niko a pogotovo autor teme nece biti uvredjen i povredjen. Za razliku od Vutragenja ja verujem da postoje psihicka oboljenja, ali ovo bar po mom laickom misljenju nije bolest. Necu ulaziti u to kako ide definicija bolesti ali ovo je reakcija po mom misljenju a ne bolest. Ja znam nekoliko ljudi koji su neka blaza varijanta ovoga ali to kod njih niko nikada nije nazvao bolest nego: bezobrazluk, lenjost, slabost, izgovori, itd, i sve ih je proslo vremenom, a kome je vise posvecivana paznja i zaljen je njemu je duze trajalo. Naravno ne zelim da kazem za Vaseg sina da je nesto od ovoga ali smatram da nije bolestan. Mislim da je greska napravljena u samom pocetku sa stavom koji je prestavljen pred njega. Da niko nije obracao paznju verujem da bi ga proslo (ne u smislu da zanemarite dete nego da kazete jebi ga sine, tako je u ljubavi bla bla i da se vise iz vasih usta to ne pominje!) , mozda za mesec, mozda za godinu dana nebitno. Ali umesto toga dobio je paznju, koju je mozda negde podsvesno zeleo, zatim su usledili jaki lekovi koji su besmislica farmaceutskih kompanija, (ne postoji lek kao hemijska supstanca koji leci psihicke poremecaje) i taj odnos prema njemu da mu se ugadja i sazaljeva. Lecenje uljem smatram bespotrebnim, ali posto je zdravo onda je u redu. Ne mogu da delim savete niti da se mesam u tudji zivot ali ovo je moje vidjenje stvari. U svakom slucaju nadam se da ce se stanje popraviti i zelim Vam sve najbolje!

maj 2016.

Ok hvala!
antonio80AMBASADOR

maj 2017.

Malo u dosadi naletih na ovaj dnevnik . `ta je s malim , jel bolje ? Nadam se da je .

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se