VUTRA
ForumMarihuanaMedicinaDa li je neko dobio recept za canabis..?
LEGACY

Da li je neko dobio recept za canabis..?

149 odgovora9,197 pregleda
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Kako znamo u Hrvatskoj je odobrena legalna upotreba marihuane- ulje, u medicinske svrhe za odreene bolesti. Znamo i da je imunoloski zavod uvezao odreenu kolicinu kapsula za to. Meutim, barem koliko ja znam, to je sve na papiru i od toga u praksi nema niata. Mozda nisam dobro informiran te stoga otvaram temu i pitam sto je sa time i gdje je zapelo, odnosno da li je neko u Hrvatskoj dobio recept za canabis ulje i da li sve to imalo funkcionira..?

nov 2016.

Ne mo~ea se viae pouzdati u dr~avu jer dr~ava radi za svoju guzicu i guzicu uhljeba i nije u slu~bi graana, osim da zadovolji nametnute norme. Htio sam re i, treba sam sebi prepisati recept kad je priroda u pitanju.
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Zadnje ata sam uo je bilo da su povukli kapsule jer cure... :fuck:(nastranu to da ih uvozimo... iz Kanade...):fuck::fuck: Po mojem mialjenju kocentracija CBD i THC je mala, 2% i 5%, tako da jedino rjeaenje je sadit sam jer i ak da ima ve eg izbora mjese ne doze su preskupe i prava imaa svaki drugi mjesec dobit recept.

nov 2016.

ja se slazem u potpunosti sa komentarima ali tema, a i pitanje, je vrlo konkretno:

nov 2016.

I ja se sla~em s tobom ali to je pitanje trebalo postaviti na nekom drugom forumu a ne vutra forumu, gdje ljudi uglavnom uzgajaju za sebe, ili kope travu pa naprave ulje, ili kupe ulje, ili dobiju, atagod. Mislim neka pitanja, ali mislim da konkretan odgovor ne e sti i tako brzo, ako uop e stigne.
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

U redu htio sam znati, i mislim da to pitanje moze na ovom forumu pod medicina. I ja se slazem da od drzave nista. Mozda bi nesto bilo od prosle vlasti koja je bila liberalnija ali od ove se ne nadam nicemu. No zamislio sam da ako neko ima tu neku odreenu bolest i ako ima love u suviaku da li moze lijecenje izvesti legalno preko sustava, receptom. O ito nemoze. Stoga se slazem sa kolegama da je jedino rjesenje da svako sadi i radi ili kupi ulje za sebe. Sve to je velika nepravda spram ljubitelja te biljke a pogotovo je nepravda spram bolesnih. Jednoga dana e se oni nama ispriavati.

nov 2016.

ok je tema :thumb: dok se ne pojavi netko sa receptom, mo~e se nagaati ima li to sve smisla ili nema uglavnom,ovako odoka moga prelijep kozmeti ki zakon :)
hazeriZMAJ

dec 2016.

Odem sa zenom kod nase doktorice(trudnoca) i kroz razgovor je pitam kako mi se moze pripisati lijek od kanabisa,ulje,a ona meni;pa ja sam mislila da si ti ozbiljan covijek!
FarmerLEGENDA

dec 2016.

lol , tuka...
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

...evo u Novom listu od danas......http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Sudenje-za-proizvodnju-marihuane-Odvjetnik-Huanita-Luksetica-zatrazio-izuzece-sutkinje Ju eraanje suenje prekinuto je zahtjevom za izuzeem sutkinje u vrijeme kada je u tijeku bilo sasluaavanje dvoje vjeataka, neurologinje dr. Vesne `eri i farmakologa dr. Dinka Vitezia.  Kakvi su rezultati primjene kanabinoida kod oboljelog od multiple skleroze, da li ubla~avaju simptome ili i lije e bolest?, pitala je vjeatake zamjenica rije ke Opinske dr~avne odvjetnice Nina Vi evi.  To je simptomatska terapija, ulje indijske konoplje mo~e umanjiti simptome multiple skleroze, objasnili su vjeataci. Farmakoloaki vjeatak je kazao da je primjena kanabinoida kod oboljelih od multiple skleroze danas prihvaena te da je Ministarstvo zdravlja dalo smjernice i odobrilo kanabinoide za primjenu kod te bolesti. Dr. Vitezi je kazao da ulje indijske konoplje takoer sadr~ava dva kanabinoida koji se primjenjuju u medicinskim pripravcima. Zao mi je toga covjeka iz Istre............................... evo i njihovih slika, preneseno iz Novog lista.
xcxAMBASADOR

dec 2016.

I meni, ali on je bio ta kap koja je prelila aau, bez njega ne bismo imali niti ove mrvice... Idui tjedan idem do dr ope prakse pa u pitati, tak i tak imam preporuku neurologa za ulje, jer i mene zanima jel to pravo ili kako Venlo ka~e "preljep kozmeti ki zakon".

dec 2016.

bice jeftinije poizvedi/kupi (na ulici, ne ljekarni) :) i kvalitetnije je tvoje domace od njihovog... sigurno ce nama dolazit zadnja klasa :( ...nisam cuo/vidio jel postoji recept vec?
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Ovo pisem kao informaciju, nasao sam slucajno na netu - odgovor hrvatske lijekarnicke komore. dobro je znati..... 1. Je li pripravak s kanabisom narkotik, treba li ga uvati u sefu, te voditi evidenciju u knjizi narkotika? (5.7.2016) Odgovor: Sukladno Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova& tetrahidrokanabinol i dronabinol su stavljeni na Popis psihotropnih tvari za koje se ne vode o evidnici. Stoga je i u naputku Komore navedeno da je recept za magistralni pripravak s THC/CBD potrebno pohraniti u Knjigu kopije recepata. Drugim rije ima, za isti nije potrebno voditi evidenciju o opojnim drogama. Samo je preporuka Komore da se biljni pripravak uva pod klju em.
jesamZMAJ

dec 2016.

Drugim rije ima, vutrica naaa nije viae droga. :):banana_rasta::)

dec 2016.

drugim rije ima,dok je u RH vlast kakva je,mo~emo se slikati poato nam je premijer briselska marioneta,a predsjednica u rukavicama radi na stvaranju i ja anju Novog svjetskog poretka,a dobro znamo da farmaceuti imaju uz bankare mo~da i najvei utjecaj na stvaranje NWO,tako da... ;)
SquerlzLEGENDA

dec 2016.

He he ne mora premijer biti u EU da bi bio Briselska marioneta imamo mi Srbistanci dokaz za to :rolleyes: Posto je ovo kulturan forum necu napisati kako se skandira shoravom ;)
hazeriZMAJ

dec 2016.

Neka,neka...ali ipak ide na bolje..malo po malo ali ide,osijeti se.Moja mater koja nas je do prije 10 god zvala "drogici" svih nas koji duvamo danas je to prihvatila i shvatila da nema beda i da je lijek.Pa kontam..ako je mater(zadrti katolik iz strogo odgojene obitelji 75 god)to prihvatila i jos prijateljicama govori kako je ok onda mora ici na bolje.Samo sto jos barem dvije generacije politicara moraju proci kako bi liberalniji,skolovaniji ljudi dobili prostora i mogucnost da nesto promijene.Ali ide...nada stoji i volja za uzgoj;)

dec 2016.

svijest ljudi se mijenja na bolje,to stoji. meutim,preveliki su interesi u igri da bi se na naaim prostorima neato pomaklo na bolje u smislu farmacije i sl. i te sve pri e o dekriminalizaciji i legalizaciji su niata drugo nego mazanje o iju,daju nam mrvice dok nas sa druge strane na fin na in hebu da ni ne osjetimo(mentalitet nojeva).

dec 2016.

Iako je smesno ovo sto cu reci, mislim da smo u Srbiji najblizi pravoj legalizaciji u medicinske svrhe ... to sto je uradjeno u Sloveniji, Hrvatskoj ili sto se sprema u Bosni je zaista mazanje ociju, pokusali su isto i u Srbiji ali nije im proslo ... u Srbiji mislim da cemo uskoro videti pravu legalizaciju sa sve gajenjem, proizvodnjom ulja i drzavnom klinikom i stacionarima slicno izraelskom modelu ... i ne, vlast nije protiv legalizacije, kao odgovor mom zemljaku koji proziva premijera ...
SquerlzLEGENDA

dec 2016.

Ajde de evo javno se izvinjavam i tebi i premijeru nemoj samo da me hapsite ;) A to da ce bilo sta biti uradjeno po pitanju kanbisa u Srbiji makar nebi hapsili ljude za 0.1 g i davati im 3 god teske robije tako da eto toliko o tome vise necu spominjati politiku ebo me lebac sto sam uopste i spomenuo ;)

dec 2016.

Ja sam predstavnik ministarstva zdravlja u radnoj grupi za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, Loncar me je tamo imenovao iako svi znaju moj stav, i ne samo stav, ja sam licno izlecio uljem preko 500 od lecenih 700 pacijenata od kancera, lecim trenutno i oko 120 ljudi od drugih bolesti tipa MS, Kron, Alchajmer, parkinson, autizam, epi, limfoedem, artritis, turetov sindrom i druge sa 5 raznih vrsta ulja i napisao sam novi ( buduci ) zakon o PKS u ( kao i sada vazeci ) i sve budice podzakonske akte do detalja koliko mora biti udaljena organska od obicne proizvodnje i koliko debela mora biti drvena paleta za susenje hedova ... cisto da bi znao do kojih detalja je vec dosla izrada propisa ... ja sam odradio preko stotinu tribina po Srbiji o legalizaciji, doveo u Srbiju vise puta i Rika i Hanusa i Hornbija i Mechulama i mnoge druge i nikada nisam imao ni najmanji problem sa bilo kim iz vlasti vec samo punu saradnju i podrsku ...

dec 2016.

Mora da si u njihovoj stranci :D

dec 2016.

Nebi htjeo biti nevjerni toma ali volio bi da nam malo vise napises ili cak otvoris temu sa svojim iskustvima doziranju i sortama jer po ovome sto pises imas nevjerovatno dobar ucinak pa podijeli sa nama svoje metode da vidimo u cemu se razlikuju od nasih
hazeriZMAJ

dec 2016.

Slazem se medutim nesmije se podcijeniti "snaga mase" kada je neka diskriminacija u pitanju.Da ne ulazim dublje..ljudi su glasali za ovu pliticku vlast pa isto tako mogu nesto promijeniti iako kao i ti sam skeptik.Stvar je kulture i odgoja zato mislim kako jos koja generacija treba da prode kako bi narod gledao malo "sire" od onoga sto im politicari prezentiraju.Ali uvijek postoji vlastiti uzgoj..je da je u grcu ali barem se nekako mozemo snaci. Potpuno se slazem.Ali kazem..smatram kako je do odgoja i konzervatizma koji vlada u drustvu.
L0oDZMAJ

dec 2016.

10. Bez nacionalnih, politi kih i verskih tema! Nemoj da ova tema ode dje joj nije mesto... a tamo je krenula... stej haj
hazeriZMAJ

dec 2016.

Frend,,slobodno brisi,nije bed.Medutim sam naslov teme povlaci pitanje politicke situacije iz razloga sto oni odobravaju i zabranjuju uporabu,uzgoj kanabisa.A mene ti politika zanima isto kao crno ispod noktiju.Zato.. sto se mene tice..brisi:thumb:

dec 2016.

Razvukla se tema.. ali tema je takva da sama trazi to da se razvuce.. Znam iz prve ruke da je u Hrvatskoj. prodano vec nekoliko pripravaka.. Cuo sam od oboljelog kolege da po Zagrebu dosta pacijenata na onkologiji uzima pripravke... za to neznam kako, sto i koliko i cega dobivaju i uzimaju.. i znam da je u Zadru prosli mjesec prodan pripravak jednoj tesko oboljeloj gospodji.. koliko mi je receno to je prvi slucaj sluzbeni.. sad neznam dali na podrucju samo Dalmacije ili i sire?! ali ako vas zanima mogu provjeriti i reci vam kompletnu proceduru oko nabavka... Sto se tice legalizacije.. moja predvidanja su da je rekreativno legalno sve do kraja 2018 godine.. Vjerujem dok Amerikanci kompletno legaliziraju da ce jednostavno i ostatak svijeta to prihvatiti.. A sto se tice farmaceuta i oni ce dati zeleno svijetlo samo da se organiziraju i regrupiraju i dok ne naprave racunicu od toga.. cini mi se kako jos uvijek ne kuze koliki je potencijal tog biznisa.. ali kad skuze onda je to to.. samo sto ce se onda potaknuti niz drugih pitanja.. svi ce htjeti uzeti svoj dio kolaca.. nebi me cudilo da ce i oni koji sade u privatne svrhe u buducnosti morati placati porez na uzgoj i kolicinu.. morati ces box registrirati..hehehe

dec 2016.

Da se nadovezem.. dakle recept za mjesec dana kosta 750Kn, dobije se 20ml ulja rijetke konzistencije od tri sorte sative, Super Skunk, Green neki i jos neka treca zaboravio sam tocno koje... Onkolog mora potvrditi i dati zeleno svjetlo da ti osobni doktor moze prepisati recept.. cesto je situacija tj. uglavnom je situacija da pripravka nema u ljekarni pa da se mora naruciti.. pa sad koliko im treba da to dode iz Kanade pitaj boga.. u svakom slucaju nije brzo!
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

Dakle to je tako. Ne vjerujem da ce biti za godinu dvije ali nakon 7-8 godina i dva izborna ciklusa o ekujem da e vlada razmisljati o modelu koji je na snazi u republici eskoj i gradu Pragu. ps. sa privatnim receptom ulje, lijek se moze nabaviti i u Sloveniji.
hazeriZMAJ

dec 2016.

Sa receptom koji sam dobio u Hr mogu znaci u Slo podignuti?Ajde mi ako mozes na PM dati grad ili adresu za podignuti ulje.Hvala:)
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

http://www.hrt.hr/318860/vijesti/i-dalje-bez-lijeka Dok pacijenti u Hrvatskoj joa ekaju na lijek na bazi kanabisa - koji bi mogli kupiti u ljekarni, u Sloveniji je to praksa ve godinu dana. Ipak, rezultati ne ohrabruju. Potra~nja za sinteti kim pripravcima, koji se nude u ljekarnama, nije velika. http://www.hrt.hr/313899/vijesti/medicinski-kanabis-u-zemljama-eu-a ..... u Sloveniji, gdje je od po etka godine izdano tek stotinjak recepata. Mislim da bi bilo viae izdanih recepata kada bi obveznik plaanja bio Zavod za zdravstveno osiguranje, rekla je Ven eslava Bav ar iz Ljekarne Ljubljana. Pacijentima je preskupo dati 170 eura za kapi. Najviae ih kupuju stranci, veinom iz Hrvatske i Srbije, dodaje.
BladerZMAJ

dec 2016.

U Urugvaju 90% ljekarni je odbilo prodavanje kanabisa. Ve ina zbog toga jer bi onda ljekarne bile joa vee mete plja kaaa, a nemaju adekvatnu zaatitu. Kod nas je ipak bolja situacija nadam se...

dec 2016.

Neznam gdje si izvukao informaciju o sortama? ja do te informacije nisam uspio doci al i tako svaka rasprava je suvisla iz razloga sto je to kako je vec receno bio samo kozmeticki zakon u izbornoj godini i daleko od bio kakve ozbiljne primjene u korist bolesnih, bez omalovzavanja nekolicine ljudi koji su se jako potrudili da nesto promijene al to je politicko pitanje a tu sve staje prije nego li ista krene dalje od ovog gdje smo stigli

dec 2016.

Ulje od sative!!!??? Pa ne moze cista sativa u ulje, ljudi ce popizdit od toga.Tko je to odobrio da se uveze??? izs. :fuck::objesen:

dec 2016.

@mario339 evo ovako.. to sve sto sam naveo pise na papiricu koji dobijes uz lijek.. pise i da u kapi ima 0,16 thc i 0.16cbd i nije super skunk ili kako sam napisao gore.. vec sweet skunk.. Pise kao ulje biljki cannabis sativa i te tri sorte su navedene... @Sensi Star ovo nije lijek u smislu da ce izlijeciti bolesti nego lijek koji ce simptomski pomagati u lijecenju.. pacijenti koji uzimaju to ulje govore da je u pocetku bilo izuzetno potentno i to puno jace od domacih ulja.. medutim sad vec nakon mjesec i nesto kazu da i nema neko djelovanje. i ulje je totalno druge konzistencije.. rijetko i puno svjetlije boje

dec 2016.

Normalno da nakon mjesec i pol uzimanja ulja, ulje i "nema neko djelovanje" jer su pocijenti koji ga uzimaju stekli odredjenu toleranciju na THC, pa zbog toga ne osjecaju djelovanje ulja. Da podignu dozu za duplo, osjecali bi ga itekako. Ista stvar je i sa pusenjem trave. Na pocetku te spuca ko blesavo nakon dva tri dima, a kasnije kad se izgradi tolerancija na THC onda ti treba cijeli joint za isti efekt. Ako sam dobro shvatio, 750 kn je 20 ml ulja? Koliko se moze mjesecno maksimalno ulja dobiti na recept?
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

informacija, 9. studeni 2016. U Hrvatsku je stigla nova poailjka lijeka na bazi medicinskog kanabisa. Lijek je u obliku ulja u bo icama od 25 ml s dozatorom i zamjenjuje povu ene kapsule s tekuim punjenjem. Temeljem odobrenja za puatanje u promet od 3. studenoga 2016. godine, isti se distribuira u ljekarne od 7. studenoga 2016. godine. Lijek se izdaje na lije ni ki recept i dostupan je u dvije formulacije: [*]Ulje kanabisa u bo icama, Tilray Drops (Cannabis Sativa Oil) 5,0 mg THC-a/5,0 mg CBD-a po 1 mL ulja [*]Ulje kanabisa u bo icama, Tilray Drops (Cannabis Sativa Oil) 2,5 mg THC-a/2,5 mg CBD-a po 1 mL ulja [*]http://www.imz.hr/proizvodi/medicinski-kanabis/ [*]Na svakoj bo ici nalazi se kapaljka kojom se pripravak mo~e to no dozirati, s oznakama u mililitrima (mL), pri emu 1 mL otopine sadr~ava 2,5 mg, odnosno 5,0 mg aktivnih tvari (THC-a i CBD-a), ato omoguuje precizno doziranje od strane pacijenta, sukladno dozi koju je propisao lije nik u odreenoj indikaciji. [*] Primjer recepta: Rp/ Cannabis sativae gtt. peror. 2,5 mg/mL THC/2,5 mg/mL CBD D. lag. orig. No II (duas), odnosno navesti broj bo ica, do max. mjese ne doze od 7,5 g S. 2x1 mL, odnosno prema smjernicama za doziranje Ministarstva zdravstva sukladno indikaciji Lijekovi koji sadr~e THC mogu se propisivati na recept u koli ini potrebnoj za lije enje do najviae 30 dana. Ukupna koli ina propisanog THC-a za 30 dana lije enja ne smije biti vea od 7,5 g.
consLEGENDA

dec 2016.

ja imam preporuku neurologa da kad lijek bude dostupan u ljekarnama al nemam te novce :(

dec 2016.

Novaca nema dosta ljudi,kad bi dobio papir mislim da bi mi novci predstavljali najmanji problem jer uvijek se nesto moze sklepati i gurnuti u neki cosak :)

dec 2016.

Stari to je ono najzalosnije u svoj toj legalizaciji sto si malo tko moze priustiti takav lijek a drzava dalje od ovoga cisto sumnjam da ce nesto poduzet:(
UnknownGENTUZIJASTA

dec 2016.

Znaci danas idem vidjet i provjerit sta se ti e toga na imunoloaki zavod pa me zanima.. dakle ta svojstva koja ulje sadr~i u sebi i iz ega je izradjeno je kvalitet koji bi i trebao bit.. ?
petarpan244ENTUZIJASTA

dec 2016.

...pa ja mislim, ako imaa recept, da ne trebaa na imunoloaki. na receptu piae, ato i koliko, njega izdaje lije nik ope medicine na osnovu dijagnoze i mialjenja lije nika specijaliste. Trebaa samo u ljekarnu predati taj recept, oni ga kopiraju i stavljaju u knjigu psihotropnih tvari, i onda oni povla e odreenu koli inu za tebe iz imunoloakog zavoda. tako bi to trebalo biti barem u teoriji. a posto imunoloaki ima na skladiatu koli ine od 2,5 i 5,0 THC to nebi trebalo biti predugo ekanje, nekoliko dana mozda.
xcxAMBASADOR

dec 2016.

Sino sam dobio neke informacije od osobe koja radi u imunoloakom, ulje je tu i spremno za kupnnju. Od tete u ljekarni sam dobio info da kad doea sa receptom(od ope prakse) ulje mo~ea dignut sljedei dan:).
xcxAMBASADOR

jan 2017.

Imam informacije. Ulje sa 2.5% THC/CBD dolazi u pakiranju od 25ml, pomona tvar je ulje koatica gro~a i koata u Gradskoj ljekarni 750kn. Raeno je od Cannatonic, Green Kush i Sweet Skunk CBD. Dozator je 0.5 i 1ml. Sadr~aj THC/CBD je 2.5mg/ml. Ulje sa 5% THC/CBD koata 1100kn. Sorte ne znam.

jan 2017.

kakva plja ka, blam, zarada na ionako utabanim ljudima....

jan 2017.

iz vaaeg mialjenja koliko bi trebalo koatati 25ml ulja?
skockaniISTRAŽIVAČ

jan 2017.

Besplatno bi trebalo koatati,ali... :watch::sun2::gled::sun2::drull::makaze::spliff: :respect::vutra:

jan 2017.

daaaj ni aspirin nije besplatan. sa obzirom da shit vutra na ulici gram kosta ko jedan mililitar ovog ulja. ako predpostavis da je uzgajana vutra po standardu nekom i da imas 3 odabrane medicinske(predpostavljam) sorte mjesane po nekom omjeru. cijena je sasvim realna.
xcxAMBASADOR

jan 2017.

A dileri nam ulje poklanjaju, prave Majke Tereze... Cijena bi trebala biti troaak proizvodnje + neki manji postotak zarade da idea u korak sa vremenom + dr~ava pokriva(hzzo) barem 50% cijene, ali na ~alost ~ivimo gdje ~ivimo... Javim se sa dojmovima:)
hazeriZMAJ

jan 2017.

Najbitnije je da to ulje ima kvalitetu za rijesavanje problema,bolesti.Sta ce mi i za 5 eura 10 ml kada ne radi.Zato prvo navijam za kvalitetu.A posto nama uvijek salju neke proizvode upitne kvalitete(opcenito govorim)kvaliteta je na prvom mjestu.Pa koliko znam prvi cepici koji su dosli su pustali ulje,propustali...
xcxAMBASADOR

jan 2017.

Sla~em se, ali ove koncentracije su definitivno premale, dobro je mo~da kod rane MSe, neusporedivo je sa pravim uljem, mada je joa uvijek bolje od loae napravljenog neprovjerenog ulja, ali na~alost za bolesnike stvarno je kako uva~eni lan ka~e

jan 2017.

moze li me netko ispravit ali ako je 1 zrno 5% zar ne bi 2 zrna trebala biti 10% THC? i koliko se sjecam dobili smo ih za pomoc kod bolova i kemoterapije a ne za lje enje ozbiljnijih bolesti? ili sam i to pogresno cuo?
BladerZMAJ

jan 2017.

Koli ina THC-a je duplo ve a ali koncentracija ostaje 5%. Koliko god zrna spojia koncentracija ostaje 5% dok god nekim postupkom ne izbacujea ono ato nije THC pa na taj na in podi~ea koncentraciju. Znai u tom spoju THC-a ima 5% ostalo su druge svari. E sad ti mo~ea imati kilogram ali THC-a e biti 5% posto. Ali ako stavia duplo, doza e biti duplo vea. Eto, nadam se da sam bio razumljiv... ;) Edit: jedna stvar je koli ina-kvantiteta, a druga stvar je koncentracija.
xcxAMBASADOR

jan 2017.

Da pojasnim, kocentracija je 2.5/5 TCH po mililitru. Boica je od 25ml. Da ga dignem na 10, ulje bi mi trajalo 6 dana za 2.5 ili 12 dana za 5. Doktor ti prepisuje ja inu i doziranje, tako da ak i da imaa love na bacanje ne mo~ea kupiti koliko ti ~elia. Ne znam za kemo, ali isto sumnjam da bi ova koncentracija bila od ikakve pomoi, bilo bi dobro da se jave ljudi koji imaju iskustva sa ovim uljem da usporedimo isplativost ovoga ulja. Moje mialjenje je da je definitivno preskupo za ovu koncentraciju.

jan 2017.

da znam, pogresno sam se izrazio mislio sam korisnik bi od duple doze imao efekta kao da je uzeo jednu dozu od 10% a dobro vazno da imam nesto to je znak napretka do prije par godina nismo smjeli spomenut rije vutra sad vec lagano ulazi u medicinu nasu jos desetak 20 godina i imat cemo prave doze
petarpan244ENTUZIJASTA

jan 2017.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Lijecnici-nerado-propisuju-terapiju-uljem-kanabisa-U-IMZ-u-priznaju-Ocekivali-smo-daleko-vecu-prodaju Dakle, situacija je ovakova, pa procitajte ........
trubabubaLEGENDA

jan 2017.

nek spuste cjenu lihvari pa mozda napaceni i bolesni uspe kupit... prezalosno.
xcxAMBASADOR

jan 2017.

Ne samo da je skuplji, nego je i puuuuno slabiji, kao da aspirin plaaa 100x viae nego ata vrijedi...
marckoniPOZNAVALAC

feb 2017.

Ovo je tipican predstavnik onih koje spomenuh u temi od @mario339 Kanabis Ulje - Izrada, Doziranje i Djelovanje...gde pojasnih, da je ovaj forum Institucija za "druzine" tipa IRKA. Dakle, sam opis autora: orgniz. tribina, dovodjenje RS i ostalih, ucesce u legalizaciji., br. lecenih i izlecenih, vrstama ulja i truc bla, jasno ukazuje na "druzinu" koju tamo opisah. Cak im je i virt. marketing prepoznatljiv. Dodju, namenski nalupetaju gluposti i po pravilu nestanu...potom cekaju naivnog da skapira koga treba okrenuti i krece vaaar: magla upakovana u lepu ambalazu-(pricu) ceka kupca. Sta me nateralo da ovo napisem? Posmatram lajkove clanova (upucenih u ulje) i razmisljam: ako je ovde "prosla" slatkoreciva prica, kako li ce odreagovati neupucen a pri tom i psiholoski s'eban od dobijene dijagnoze? Epilog je lako pretpostaviti. U razgovoru sa pojedincima te-"druzine" primetio sam: - kada pricaju, trude se da strucnim med.-izrazima prikazu sebe kao vrsne poznavaoce materije...sto neupucenom ladno prolazi. - obavezno pominju poznanstvo sa RS...cime pojacavaju efekat izgovorenog. - mob. fon. su im prepuni "dokaza" o kvalitetu ulja...gde slikom trake od EKG-a prikazuju analizu thc/cbd...ma cirkus. - uvek tvrde kako "imaju" po nekoliko vrsta a imaju samo jednu, uglavnom dobijenu od dilerskog otpada (onoga sto ne moze da prodje na ulici tipa: prasina, pobudjalo, trulo). Logika im je profit: sa sto manje uloznog novca i rizika dobiti sto vise ulja, pri cemu je lekovitost nebitna...nazalost, takvo ulje nice izleciti nista. A sto se teme tice, zamolio bih da neko od clanova iz HR ili SL napise, da li je neakd neko video kod Vas (gde je dozvoljena upotreba u med. svrhe) u apotekama da uopste postoji ulje sa nekim ozbiljnijim % THC-a?

feb 2017.

uf bre, sad ga ti isparanoisa za medalju :D mada ima motiva za to, trenutno leci 120 pacijenata??? pa sa koliko ulja to ide? i najvaznije, nista o njegovom odnosu sa predsednicom komisije!!!
marckoniPOZNAVALAC

feb 2017.

paranoja je licno ubedjenje, dok ja izneh samo delic-saznanja dobijenih upravo od pojedinaca te "druzine" ;)
hazeriZMAJ

feb 2017.

Nema tu paranoje nego samo puno istine...Samo ne zelim u dubinu..
marckoniPOZNAVALAC

feb 2017.

Cili, znam da je tako bilo generalno u svetu, u Evropi pogotovu...pre svega, u vreme dok sam se zaludjivao "detaljima" da li negde postoji laboratoriski kontrolisana proizvodnja RSO (u apotekama u slobodnoj prodaji) sa jasno istaknutim % kanabinoida, gde bi % THC-a bio isti ili veci od varijante koju mi koristimo. Epilog: sem virtuelnih prica, u reali toga nije bilo. Zaludjivao sam se iz vise razloga, pre svega, sto je i sam RS izneo nekoliko netacnih info: 1- da u ulju ima 90 i kusur % thc-a...sto je prosto nemoguce, jer bi u toj cistoci thc presao u kristalizaciju...dakle, bio bi u cvrstom stanju. 2- tu cistocu je nemoguce dobiti u kucnoj varijanti. 3- da je u kuci imao ulje kupljeno u lok. apoteci...opet dezinformacija...i to ulje je bilo iz kucne radinosti (navodno, pravio ga neki vrac) a koje je on dobio od svog prijatelja...sa njim su mazali cigarete i tako se uduvavali. 4- za to ulje se znalo mnogo pre nego li je isto obelodanjeno na netu, tako sto je bilo predmet saljivih sprdnji (pricalo se da je lekovito) na lok. radio stanicama...i RS rukovodeci se tim saljivim opaskama, kada mu je dijagnostikovan melanom, namazo je obolelo mesto i uvideo da deluje. 5- svoja saznanja je objavio na netu i postao poznat, ali je malo frizirao uspeh izlecenih...a kao registrovani "narkoman" (zato sto duva tad zabranjeni canabis), bio je nepodoban za ozbiljnije shvatanje i neko eventualno istrazivanje...tako bar tvrde oni koji ga odlicno znaju iz tog vremena. Medjutim, interesantno je nesto drugo. Ako izuzmemo Izrael (tj dve klinike cija istrazivanja finansira Vlada) gde je prosto nemoguce kupiti 1-ml ulja (koji oni proizvode) ili dobiti info koji % kanabinoida isto sadrzi, koliko je meni poznato (nemam direktna vec posredna saznanja), postoji jos klinika u Evropi koje su lecile i lece pacijente RSO metodom...ali, na svaki pokusaj da dodjemo do ma kakvih validnih info u vezi toga, ostajali smo bez trazenog ...navodno, ne znaju o cemu pricamo! Davno sam shvatio ko drzi sve konce u rukama po pitanju istrazivanja ma kog-leka...nema leka dok FDA isti ne odobri (a oni paze na svoj profit) to znamo...ali, dugo me bunilo jedno logicko pitanje. Ok ako neko ne odobrava proizvodnju neke supstance kao lek, ali ko i sa kojim obrazlozenjem zabranjuje da tu istu supstancu neko proizvodi kao suplement??? Odgovor koji sam zakljucio: Kriminalizovanjem biljke, FDA profiteri su davno postigli cilj!!! Eto, iz tog razloga sam pitao da li slucajno postoji ulje u SL ili HR makar slicno onom nasem sa pribliznim % THC-a...nazalost, koliko je meni poznato, ne postoji nigde u slobodnoj prodaji...cak sta vise, ako sam dobro obavesten, i u Holandiji je kriv. delo posedovanje istog sa udelom THC-a vecim od 20-ak %...ako je info netacan, zamolio bih upucene da me isprave i navedu tacnu adresu gde se isto moze legalno kupiti! p.s. ne zanima me prica rekla-kazala, interesuje me ko je legalno kupio sa 50 + % THC-a.
marckoniPOZNAVALAC

feb 2017.

U razgovoru sa jednim eminentnim strucnjakom iz oblasti onkologije, na moje pitanje: da li je realno, da ovoliko godina pored onoliko tehnologije i vrh. strucnjaka nije moguce pronaci neki lek za carcinom...odgovorio mi je: znas li da troduplo vise ljudi zivi od onkoloskih oboljenja nego sto u istom periodu umre!!! ...uz saljiv kom: ko je lud da sece granu na kojoj sedi. Rukovodeci se onom narodnom, da u svakoj sali ima i deo istine...od tad, moju suprugu lecim svim metodama sem onkoloskim...i hvala Bogu za sad nam dobro ide, evo usli smo u 5-u god. a ona zivi kao da kancer nikad nije imala.

feb 2017.

ne, totalno je zabranjen rso evo malo o tome, mada nije sluzbeni sajt https://www.cbddrogist.nl/wietolie-kopen/ a i gugl prevodilac je vise nego solidan, nije ko za naski :D
nesalaLEGENDA

feb 2017.

Znaci nista od ulja, ovo sto se prodaje je samo prodavanje magle?

feb 2017.

ne bas, dobro je za psihosomatske poremecaje, ali ne i za teze/teske bolesti
petarpan244ENTUZIJASTA

mar 2017.

Evo jednog primjera osobe kojoj je prepisano ulje od marihuane kao dio terapije u liječenju raka pluća. Iz uvida u njen karton , u srpnju 2016. godine, bolesnica u dobi od 56 godina javila se u prijemnu ambulantu jedne opće bolnice na Jadranu zbog glavobolje. Neurološki i ostali fizikalni status bio je neupadljiv. Neuroradiološkom obradom isključena je prisutnost žarišnog parenhimskog ekspanzivnog procesa, kao i ishemija ili krvarenje. Međutim, RTG pluća pokazuje inhomogeno zasjenjenje pluća promjera 28 mm. Preporučuje se povratak u Zagreb i nastavak obrade na Klinici za plućne bolesti. Ponovljenom bronhoskopijom dokazan je mikrocelularni karcinom pluća, nakon čega je učinjen PET CT koji otkriva solidnu tvorbu promjera 42 mm u bazi anteriornog segmenta donjeg režnja uz manje nodozne lezije lijevo u gornjem i donjem režnju, veličine 4, odnosno 9 mm. Laboratorijski nalazi: CYFRA 21-1 2,86 (do 3,30 μg/L), NSE 27,27 (do 16,30 μg/L). KKS, biokemija urednog nalaza. Preporučuje se kemoterapija , propisuju kapsule THC/CBD 2,5 mg/2mg, 2 kapsule dnevno. U terapiju je uveden prednizon 10 mg, uz metoklopramid 3x1. Izdana je i doznaka za vlasulju.
petarpan244ENTUZIJASTA

mar 2017.

Evo sada je na dnevniku RTL bila emisija o marihuani, najavljuju da e uskoro biti proairena indikacija na nespavanje i ptsp, koje e moi prepisati lije nik na recept. Meni je to dobra vijest jer psihijatra uvijek mo~ea ubijediti u neato, jedino neznam u zadnje vrijeme manje duvam frulu jer mi se vrti u glavi. i razmialjam zaato ali pijem puno vode pa e mo~da biti bolje.

mar 2017.

Kako crno nespavanje, od kad je to bolest? Dodaje se dijabetes i ptsp na listu. I to opetovano ponavljam da samo kod pacijenata kojima ne poma~u terapije klasi nim lijekovima. Upoznah neki dan jednog star eka, dobio je recept, ali kakva mu korist kad ~ivi od socijale. Tu~no kakvi konji vode dr~avu, ebo im ja mamu blesavu, dabogda njima trebalo jednog dana. Totalno sam ogor en, dokle e nas viae jebavat u glavu. Nedavno mi opet uzeae vutru, i sad me eka sud i obvezna mjera odvikavanja, ma reko sam im svima da se nasisaju kitobera. Nemogu to viae trpit, sada hodam ulicama i puaim, platit u im malo morgen, a sutkinja e mi uzeti urin jedino ako se priklju i na ventil pa isiae koju kapljicu. }ivo mi se ebe za zakone, sve ih nabijem, to je moj izbor i mogu me samo klepat i pisati kazne, ali viae ne vadim pljugu iz usta. Nemogu me ni na psihijatriju spremit jer u sko it kroz prozor. Zna i opuateno dimim i gledam izloge po gradu, ma boli me kita viae za njihove zakone i doktora ognjena puaikur i a, sakomana aizofreni ara i ostalu bagru korumpiranu.
petarpan244ENTUZIJASTA

mar 2017.

.........nesanica kada je u sklopu poremeaja PTSP. .........i da, dijabetes ,u nekim slu ajevima. uostalom ve su dozvolili iako samo jednom...,,....23/02/2016. Bivai branitelj Marko Zeba zbog PTSP-a od kojeg boluje zatra~io je od Ministarstva zdravlja dopuatenje za legalno konzumiranje medicinskog kanabisa. Zeba ka~e kako je prije konzumiranja kanabisa bio agresivan, sklon alkoholu i obiteljskom nasilju. U protekle dvije i pol godine tablete je zamijenio kanabisom, a njegov psihijatar je potvrdio da mu je zbog toga i bolje. Njegov problem e biti rijeaen parcijalno. Njegov lije nik e biti zamoljen da mu napiae recept i temeljem tog recepta, uvest e se cvijet konoplje iz Nizozemske od tvrtke Bedrocan koji e Marko moi legalno kupiti u ljekarni, rekao je Saaa Bajilo, iz Udruge medicinska konoplja.

mar 2017.

e ovo, toliko se prica o ovome, ali kako to u praksi izgleda, ja ne poznajem nikog ko je za travu to dobio ovde kod mene, a bome ni za droge, jednostavno izbegavam taj milje? he, he, najs; i ja sam bio u takvom tripu, cak sam pusio i u kafeima, malo me cudno gledali al ajd, old skul ulje doduse, pa okolina nije bila bas sigurna sta se to dimi :D sad samo po zakonu, znaci kod kuce pa tek ondaK napolje, navukli se kerovi da jure travare samo tako, kao da smo ratni zlocinci bre!

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se