okt 2024.#1
Evo ne znam gdje da pocnem prvo, upravo sam zavrsio turu ulja i jos sam pod dojmom i jedva cekam da podjelim sa vama. Pa da krenem onda redom. Kupio sam ovaj tjedan destilator za vodu nominalno ali moze se korisiti i za isparavanje alkohola, pravljenje etricnih ulja i druge stvari. Ja sam se sada fokusirao na izradu rso ulja. Vjerujem da svi koji zive u stanovima i vecim zajednicama imaju problema sa mirisom prilikom izrade ulja jer isparavanje alkohola zna biti brutalno takoder popraceno sa dobro znanim mirisom drage nam biljke. Da bi se to sve izbjeglo postoji rijesenje. Gore spomenuti destilator za vodu isparava alkohol bez dodatnih mirisa i icega. Dovoljna je kuhinjska napa da samo izvlaci ta minimalna isparavanja. Uredaj je prilicno jednostavan za uporabu. Prilikom kupnje je bitno da kupite uredaj koji na sebi ima regulaciju temperature. Vecina ih se krece od 78 do 108c. Alkohol sam isparava vec na 79c pa sam ja koristio 80c da budem siguran da je to to. Grijanje na spomenutih 80c se odvija relativno brzo slicno kao na indukcijskim plocama. Vutru isperete u alkoholu i procjedite od necistoca i sitnih cestica. Ja osobno koristim cijedilo na koje stavim komad 50 mikronskog platna a na njega naslazem one tanke vatice za lice i to zaustavi sav nepozeljan materijal i gotovo je u roku 5min za 3-4L alkohola. Na taj nacin nema beskonacnog filtriranja na filtere za kavu.
Prociscenji alkohol sipate u destilator, provjerite da je guma sjela da dihta dobro. Nastimate temperaturu na 80c i gledate kako se magija desava. Moj uredaj je klasificiran na 1,5L po satu kada se prociscava voda. Sa alkoholom to ide malo brze i za neke 3,5L mi je trebalo oko 2h. Nakon dva sata ostalo mi je oko 3 deci koje sam prebacio u kuhalo za rizu i zavrsio za cas. Sam destilator nije pogodan da se ide do kraja sa isparavanjem jer se nista ne vidi unutra kad je zatvoren pa nemate kontrolu nad procesom. Mozete vi u njemu do kraja ici ali meni je ovako bilo puno lakse i organiziranije za raditi i sigurnije na kraju krajeva.
Za ulje sam koristio 280gr koje je vec bilo koristeno za izradu hasha ali ispralo se nesto inod toga. Dodao sam jos friskih hedova po 50gr lavender og i 50gr big buda te 15gr hasha od amnesia haze. Dobio sam na kraju 50ml ulja i jednu cajnu zlicicu punu koju sam odmah ubacio u kokosovo ulje i rastopio za cokoladice.
Slobodno pitajte ako budete imali dodatnih pitanja u vezi procesa i reci cu vam samo da vise nista nije isto nakon ovoga. Kakav lezeran pristup i bez grca hoce li tko sta osjetiti. :wave:
1021319714
519419519420519421519422519423519424519425519426519427519428519429519430
okt 2024.#2
Odli
na ideja! :clap:: Keva ima ovakav aparat, znam od koga pozajmiti kad budem probavao! :D
Sem ato nema mirisa, primetia kakvu drugu razliku? Alkohol mo~ea ponovo iskoristiti posle ili?
okt 2024.#3
Da, Jolly dobro si primjetio. Zaboravio sam napisati da dobiven alkohol se moze ponovno korisiti za sljedeci put. :thumb:
Ostalo sve je jednostavno zatvori i ako sipas npr 3L u njega cekas da ispari 2,5L alkohola nazad u spremnik. Na tom dijelu se moze otvoriti i pogledati koliko je jos ostalo. Ja sam odradio zadnji dio u kuhalu za rizu sa mozda 3 deci start. Za nekih 15 min sam bio gotov sa uljem. Napa mi je sve izvukla van tako da sam kasnije samo proluftao i to je to.
okt 2024.#4
Brate. Hvala. To je sto ja imam reci. Ajd ova tema, al ima ih koliko. Cu da kupim prvo preau, pa da je na adresu poaaljem, a ona ovaj uredjaj. Perverzija. Sad kontam koliko samo para je otialo u vjetar alkohola radi. Gdje ne spavanje jer sam morao isparavati u 4 ujutro i koje
ega. Cheers, ja sam ti du~an, kontam ostatak Balkana jos dalje. :rasta:
okt 2024.#5
Da, dosta alkohola se ponovno uhvati nazad 2/3 odprilike. Dio ostane u materijalu jer ga je tesko iscjediti skroz do kraja. Bitno da ne moras udisat isparavanja alkohola nego stojis pored masine i ne osjetis apsolutno nista.
Thx Bizz :smoke:
okt 2024.#6
Svaka cast jos jednom :thumb:
Sticki tema...
okt 2024.#7
estitam maestro :)
uo sam za ovaj aparat..drug iz usa mi ga je hvalio odavno ali sad vidim i na djelu da je super stvar. Nema ata. Tehnologija nam ide u prilog :)
vidim da kao i ja :D koristia
a
kalice za zatvaranje aprica
okt 2024.#8
Hvala ti, ne ne koristim cackalice to je bilo samo privremeno. Imam na tavanu 100 komada poklopaca samo mi se nije dalo ici gore pa sam to danas sredio.
okt 2024.#9
Pretece me bestija za koji dan :P :D pa sada ne znam da li u Mariovu temu za ulje ili ovde da okacim, al posto je savremenija metoda, a bestija se vec zalaufao :)
Elem glede ovaj snimak, pa sam hteo da pitam, jer mario rece 3 minuta mesanje, a ovaj cova je ostavio 20min, ali je evaporirao?? klorofil na suncu??
Sustina je meni ista, ali eto od iskusnijih neko neka proveri video, pa ako treba bacite koji komentar :)
z58FiH87-6w
Ja sad samo odlazem izradu, i stalno nesto novo nabavljam.
PS Da li bi bilo bolje koristiti buble bags za filtririanje? (mogu gazu da, ali zanima me umesto filtera za kafu nezz kolko su oni micro) imam 25 i 50 microna :)
okt 2024.#11
ima na amazonu za kupiti.
sone mozes da koristis bubble bag 50mikrona bez problema. Tako sam i ja napravio, koristio sam platno od 50 i 2 sloja vatica. Kad dode do kraja samo skupim sve i stisnem da sve izade van. Za 5min si gotov sa filtriranjem. Prije sam imao gazu ali mikronsko platno je bolje.
519458519459519460
okt 2024.#12
Thnx to me zanima najvise, to sad izgleda kao easy metoda, taman dok se malo iskjura cbdejka docice i destilator :)
A za procedjivanje isto ima sprava :D
okt 2024.#13
bestija stvarno si inovator :) svaka cast. Meni iskreno evo bas krivo sto nemam problema s mirisima. Ja to onako po domacu ispred kuce na stolu odradim a susjedi nek bauljaju i padaju u nesvjest :D mogu bogu zahvalit na susjedima koje imam, zlatni!
Ali ovo s tufericima od vate i gaza(mikronsko platno) tu si mi ustedio vremena more. To je meni game changer. Ko i svima. Valja kakav rank roknut ljudima poput tebe, jer stvarno sta radite to nisu istine..
veliki respekt od mene covik moj dobri :thumb::clap:::respect:
okt 2024.#14
Hvala Cyro, ma kakav rank bitno da se neko moze sa tim pomoci i to je vece nego bilo koji rank :)
ne ostane jedan trun u tekucini, mozes ako zelis ici i sa 25 mikrona ali ce se malo produziti vrijeme cijedenja.
Orginalni tip sa tufericima je od stipeta, ja sam samo dodao platno od ispod.
nov 2024.#15
Imam pitanje u vezi ove metode, mogue da netko zna, zbog toga ato je moje znanje iz kemije vrlo skromno, a na netu nisam naaao niata.
Da li je mogue isti postupak provesti s benzinom za
iaenje u smislu da se benzinske pare ponovo kondenziraju?
Mislim, po nekoj logici bi trebalo biti mogue.
nov 2024.#16
Trebas vidjeti na kojoj temperaturi isparava. Na kuhalu je moguce odabrati od 78 do 108 stupnjeva celzijusa. Ja koristim Isopropanol 99,9% cistoce i on mi se pokazao kao najbolje otapalo. Zavrsno isparavanje ide relativno brzo u kuhalu za rizu i ne ostaje naita u ulju. Uzmi si 5L kanister i na sigurnom si.
520730
nov 2024.#17
Beštija sorry, malo sam se krivo izrazio.
Nije pitanje o temperaturi, već da li se pare benzina za čišćenje, mogu rekondenzirati?
Zanima me reciklaža benzina, kao što je to moguće u slučaju alkohola.
Koristim kuhalo za rižu, a kada s cooking mode prešalta automatski u warming mode, prebacim sve u keramičku šalicu koja dodatno ide na bagatelni aparat za kavu, koji radi na relativno niskoj temperaturi ispod 100°C.
Za nekih pola sata pojave se mjehurići i za najkasnije 24 sata, ovisno o količini, ulje se potpuno smiri.
Nema mjehurića, nema ništa, zadnja kap benzina je isparila.
nov 2024.#18
Iskreno da ti kazem ne znam jer sa benzinom nisam nikad radio. Mozda se javi netko tko ima iskustva sa njim.
Uzmi si radije ovaj alkohol i na sigurnom si 100%. Bolji izbor po meni i spasiti ces 2/3 alkohola sigurno.
nov 2024.#19
Beatija, hvala na savijetu, ali nema aanse da isprobam etanol ikada viae, mo~da jedino isopropil, ako ga naem povoljnije od benzina za
iaenje.
nov 2024.#20
Pa ovo gore ti je isopropilni alkohol samo se drugacije zove na njemackom.
nov 2024.#21
Danke fuer die Auskunft, ich verstehe dich prima.
:D
Ma nije to ato sam pitao, ve da li je mogue ispariti benzin za
iaenje i rekondenzirati ga?
nov 2024.#22
Ispariti je moguce svakako nasao sam podatak da isparava vec na 50C i sve do 75C. Za kondenzaciju ne pise nista konkretno. Potrazi na googlu ima sigurno samo treba traziti. Ja sam nasao ovo doslovno za 2 minute.
520733520734
https://www.pharmawiki.ch/wiki/index.php?wiki=Wundbenzin
Destillationsbereich bei 60 bis 100 °C.
nov 2024.#23
Thx. baa sam malo tra~io i po njema
kim stranicama, ali ni rije
i o ponovnoj upotrebi.
`ro se ti
e isopropanola, u industriji je pravilo da ga se ponovo koristi.
Gledam malo te destilatore, oko 200 do 250 eura ovi kvalitetniji, ali na dugoro
no bi se stvarno isplatilo, otapalo je ono ato najviae koata kod svakog spremanja ulja.
nov 2024.#24
Nasao sam ja dosta toga. Naisao sam na neki rad gdje ga opisuju kao kancerogen pa to treba uzet u obzir. Moras izvuci apsolutno sve iz ulja van a kod alkohola moze ostat koji baloncic i nista se nece desiti.
Enivej evo ti kakav ja koristim cak je i 5€ pojeftinio.
https://m.vevor.de/destillierte-wassermaschine-c_10700/wasser-destilliergeraet-sc-3-4-l-profi-wasserdestiller-aus-edelstahl-750-w-1l-h-p_010716887488?adp=gmc&country=DE&srsltid=AfmBOoqj7hVflSX2a-SqiT5HK2_Em9kNnbQo8pVctWiDn37fK3tA2msGwaY
nov 2024.#25
Za 90 eura se definitivno isplati.
Bez brige u vezi benzina, izvu
em sve.
Nakon kuhanja ulje joa ide 12 - 24 sata na aparat za kavu, to istjera i zadnji balon
i, a ne spali ulje.
Probao sam i s etanolom, ima razli
itu polarizaciju pa povu
e klorofil, dok u benzinu mo~ea dr~ati koliko hoea, plus ato je ugodnije raditi s benzinom.
Osim toga, etanol jako pjeni kada ga stavim na doradu, tj. aparat za kavu.
Isopropil nisam probao, navodno br~e isparava od etanola, ali mislim da isto povla
i klorofil.
Baa mi je i mater rekla da je njoj ulje pravljeno s benzinom bolje, a s obzirom da je za nju, dr~im se benzina.
Dobro njoj, a meni isto ugodnije raditi s tim otapalom.
nov 2024.#26
Benzin je destilat, tako da ne bi trebalo biti problema. Ima ni~e vreliate od alkohola, a ako alkohol u sebe ne skupi neato iz trave u destilaciji nee ni benzin
nov 2024.#27
}ao mi je ato viae ne znam password za proali profil, stavio bi tu slike tekuine jednu kraj druge.
Otopina dobivena pomou benzina za
iaenje izgleda kao japansko pivo, tzv. "suho pivo", zvog toga ato Japanci filtriraju do iznemoglosti, tako da npr. Sapporo za japansko tr~iate ima najbistriju zlatnu boju koja postoji.
Kada sam radio s etanolom, u ~elji da niata ne propadne, ja magarac sam u oba ciklusa trljao cvijetove kao nenormalan, dulje od pet minuta sigurno.
Dobio sam najbistriju, najdublju smaragdnu boju koja postoji, ali jebiga, to je ipak klorofil.
nov 2024.#28
Stavia teglu na sunce na jedan dan i sunce ubije klorofil komplet. I onda isparis alkohol :)
nov 2024.#29
To sam
itao nakon ato sam odustao od etanol metode, ali nisam isprobao.
Ako stvarno eliminira klorofil u ulju, kapa do poda.
Iako, kad se sjetim onog muljanja u loncu :D, lakae mi je bilo udisati pare benzina nego etanola. Etanol 96% je prava pokora, avercao sam ga iz Srbije, u Hrvatskoj koata kao suho zlato.
Probao sam 96% etanol oralno, par kapi, to bi Snije~nu kraljicu otopilo.
Evo iskreno, na upis mi se nadovezao neki histeri
ni kreten (da 'prostia na izra~aju), lokacija Nizozemska, iste sekunde sam pomislio na nekog kloaara koji zlorabi EU socijalnu pomo, tu sam dodatno iz revolta pribjegao benzinu.
Da nisam imao toliko malo postova u odnosu na njega, debelo bi ga napuaio kur*cem, ali sada po cijenu bana ne bi imao taj problem.
Lijepo sam napisao da sam probao jedno i drugo, benzin i etanol, ali odjednom isko
i histeri
ni etanol-zelot...
Kamo re
e pokojni Atanasije Jefti: Kakvi su to istiniti hriaani u Esfigmenu, mo~e svako od poklonika Svete gore i sv. Hilandara da vidi kad naie pokraj Esfigmena i ka~e tim zilotima jedno ljudsko: Kali mera! a oni vas pogledaju kao krme sekiru, piae u svojoj knjizi o zilotima u Srbiji umirovljeni vladika zahumsko-hercegova
ki Atanasije."
nov 2024.#30
Jesam nesto propustio? :D:zvezda::
nov 2024.#31
Odlicna stvar,vide odavno na TVu u nekoj reportazi o hrani,pa pokazivao kako extraktuje ulje u tom isparivacu,na kraju ima maslinovo THC ulje koje ide u jelo.
Zanima me cedjennje. Imam neke filtere,ne znam koliko mikrona ali od 6lvode je ostalo cca2g hasha , posle jos 5. Dal moze to sito gde mi ostalo 2g hashs ili da nadjem jos sitnije? Jedno mozda glupo pitanje dal je 100mikrona manja rupica nego 50?
nov 2024.#32
50 mikrona ti je finija mrezica/sito od 100ke. Sto manji broj to je finije, a veci obrnuto.
nov 2024.#33
Zna
i temperatura nije bitna, spektar sun
evih zraka je ono ato poti
e propadanje klorofila?
Ili upravo sada lupetam gluposti?
:D
Da li kona
ni proizvod promijeni boju i okus, tj. bude liaaen okusa klorofila, a ona smaragdno zelena pree u jantarnu?
nov 2024.#34
Da. I da. Imas i snimaka na YouTube.
nov 2024.#35
Bizzzo, problem je ato tih videa nema, barem ih ja ne mogu nai.
Zna
i, sve neato prije/poslije, skok i tralala, a bez da se vidi kako smaragdna pod sun
evim svjetlom prelazi u jantarnu.
Gledao, tra~io, nema... ato ja znam, mo~da sam mutav.
nov 2024.#36
Poz @beštija , super stvar, upravo sam na amazonu gledao i nema destilatora ispod 200€ (ovakvog), tako da je savjet svakome ko ima u planu da kupi.
nov 2024.#37
@Aragami da li si procitao sve postove na prethodnoj strani?
nov 2024.#38
sone, mislia na videozapis gdje lik ostavlja otopinu na suncu?
Gledao sam video, ta tekuina nakon ato odstoji na suncu, joa uvijek je puno, puno tamnija od ovoga ato ja dobijem.
Meni rezultat bude boje svijetlog piva, kuhati u ulje za koji dan pa uslikam.
nov 2024.#39
Ajde de, bio bi red da vidimo kako izgleda to tvoje ulje.
A do tada evo nesto konkretno u ruci :djede:
522269522270
nov 2024.#40
Ovo u aprici izgleda predobro.
nov 2024.#41
Je, bas je ispalo odlicno. Izmjesao sam sa MCT uljem i dodao mrvicu narancinog ulja za bolji okus.
522348
nov 2024.#42
Slabost me odma neka uhvati na spomen ulja :)
Svojedobno se bilo skuhalo gomila toga od onih albanskih morskih trava i svi su proali yebeni overdose. Kako bi ko "otrovao" koga novog, taj novi bi sljedeem na sendvi
od
okoladice ~ivotinjsko carstvo nakapao joa viae. Ajme majko! Imam sad ptsp i od ulja i od ~ivotinjskog...
nov 2024.#43
Hahaha..ne diraj nam }ivotinjsko :) koliko sam, samo sli
ica tu naskupljao :)
I ne spominji overdose sa uljem...par puta sam si to sam uradio i kuku majko...zadnji put u sauni..kad nisam umro :fuck:
Zato ja fino ulje rijedim sa kokosovim i onda znam svoju mjeru :)
nov 2024.#44
Uf, meni je sauna smrt sama za sebe. Anksioznost, klaustrofobija, fali zraka. Na overdozu bi izaaao kroz zatvorena vrata! Kakve gljive, tripovi, sve je to aarena livada za overdoze uljem. Iz kostiju sam sebi porodio demone i
upao ih van :)
nov 2024.#45
Ne bi da kvarim veselje ali imamo temu za tripove na ulju. Ovdje su spam pomalo.
apr 2025.#46
Prava stvar al opet mi je cijeli stan smrdio po alkoholu. Prvi put sam mislio da je do mene i da nisam dobro namjestio brtvu. Drugi puta sam opet pogledao manual i opet je smrdilo. Povrat alkohola 60%. Isparavano na 82 C.
apr 2025.#47
Trebao bi povrat biti vei...ili su barem tako govorili :zvizd:
apr 2025.#48
Svaki povrat je dobar po meni. Neznam da li je to sto fali povrata meni u zraku zbog mene i moje neke pogreske ili ne.
apr 2025.#49
Koji etanol je koriaten?
96%?
I ako se osijeti kua po alkoholu, onda zna
i na negdje ne brtvi dobro, a destilator bi trebao biti hermeti
ki zatvoren sustav.
jun 2025.#51
Zna
i ovako, u jednoj tegli s topovima, primjeujem promjenu boje na pojedinim topiima u smee i
ini mi se da sam vidio kao malo bijele plijesni na dnu (unato
onim paketiima za odr~avanje vlage).
Kako mi se to ne puai, pokuaao bi sa ovom tehnikom izraditi ulje. Mislite li, da i ako je trava krenula u krivom smjeru, da je ok napraviti ulje?
Pretpostavljam da e alkohol ubiti sve spore, ako je to plijesan jer mo~da i brijem? Naru
io sam ovaj stroj za destilaciju, odgledao par videa, skroz ok je ovaj ato je @sone1 oka
io i sad me zanima jesu ok brojke koje lik spominje.
On je na 100 grama topova, dodao oko 1.5 litru alkohola, ato bi logikom bilo na 200 gr 3litre, na 400 6 litara itd.
Imate li vi bolji savjet, ~elio bi, kad se ve igram, da to bude kako treba. Filtrirao bi kao i @beatija jer mi se
ini puno br~e od kava filtera.
Dovraio bi ili u rice kuhalu ili mo~da
ak na onom za kavu, ato ima regulaciju topline.
Svaki savjet je dobrodoaao...
Hvala brao i sestre...
jun 2025.#52
Budj kolko znam se baca u bilo kom slucaju, tako da se nista ne iskoriscava po tom pitanju :)
Kolko sam upucen 100g od 1l do 2L alc, kako kome odgovara
jun 2025.#53
Pokuaat u fotografirati, budovi su izkjurani, tvrdi ko kamen, viae to izgleda ko gubitak klorofila nego "budj". Ali sla~em se, ako nije dobro, najprije u sve baciti. Ja nisam niti primjetio, ali ~ena moja, ta sve vidi i tvrdi da se boja mijenja od vanjske strane staklenke, da je u centru zelenije, a prema vani kao ~ukasto smee. Topii koji su ljubi
asti su i dalje ljubi
asti. Da ne spamam...
edit:537468
jun 2025.#54
I meni otprilike ide 1.5 l na 100g. Taman da pokrije sve. A sto se tice budji izopropil 99% ne ibija sve spore i micelije. Tako da ako je budj nije pametno.
jun 2025.#55
Pod prstima se to u prah pretvori ako je budj. Stisni ga slobodno.
jun 2025.#56
@Bizzzo , evo stisnuo ih par, ne mrvi se niata, ostaje kompaktno.
jun 2025.#57
I temperatura i alkohol ubijaju plijesan. Obi
na pasterizacija na 70 i kusur celzija rjeaava i spore i micelij.
Ali ako je plijesan, pitanje je koje metabolite ispuata micelij dok rastvara materiju i koliko su otrovni.
jun 2025.#58
Nije pljesan, sve je ok. Upravo dostavljen destilator, a i zaboravio sam ve da sam ga naru
io pa je bilo wtf :)
Jednom kad budem destilirao, sve mi je jasno u po
etku, beatija je naveo temperature i to sve kontam. Dovraavanje me mu
i. Na koliko stupnjeva bi trebalo dovraiti ulje? Treba li tu doi do decarba? Vidim da neki koriste one podloake za podgrijavanje kave, a ne kuhalo za ri~u. Molim znalce da me upute u ato jednostavniji finish. Hvala im...
jun 2025.#59
Nije bas istina da pasterijazacija ubija sve spore i micelije. Treba ti veca temperatura i dobar tlak da bis ubijo sve.
jun 2025.#60
deda uzmi si ovo i ne treba ti ni kuhalo ni nista drugo. Na ovome zavrsis pola litre za max 2 sata i dobar si.
neki infra crveni mjerac temperature (imas amazon za 10-15€) i imas cijeli set za destilaciju do finalnog produkta.
Gadas nekih 70c i ne brines o nicemu.
537861
jun 2025.#61
ek, neato mi tu nije jasno. Grijete li vi to uope na onih 100 i neato stupnjeva da bi "aktivirali" i pretvorili thca u thc? A ovo sam @beatija pokazao ~eni, rekla je da neka malo smanjim do~ivljaj i odyebem viae s tim mojim proizvodima :)
jun 2025.#62
Onda kuhalo za rizu i dobar si jbg :D
Ono ti je u nekom rasponu izmedu 90-110c tako da bez brige.
Za gornju preporuku sam mislio lagano isparis na 70C i kada bude bez baloncica ubacis u pec na 100C 30min i good to go.
jun 2025.#63
Po meni je obavezna temperatura viaa od 100 bar u nekom djelu procesa, jer iz osobnog iskustva sam siguran da ulje(maslac) boje radi kad se napravi decarb na neki od na
ina ili da se estraktirano ulje zagrije neko vrijeme na temp. 110-116 stupnjeva
jun 2025.#64
Zato me i bunilo, ali to se ionako u kuhalu za ri~u dogodi.
jun 2025.#65
Otpakirao sam stroj, da su bar napravili da je grijanje od dole pa da mo~e raditi otvoren. Ali
ini mi se da bi se ipak moglo odraditi sve u njemu. Lupam teoretski, jer prakse nemam. `to bi bilo kad bi najprije izdestilirao van alkohol, dodao malo vode, dignuo temperaturu i dr~ao dok vodu ne izvu
e? Bili to sve zagorilo u nekom trenutku? Mislim da se ipak treba dr~ati provjerenih tehnika i taj kraj vizualno ispratiti. Jer ove moje maate na slijepo vonjaju na fail.
6. jul 2025.#66
Upravo sam upalio destilator bez onog vent poklopca i radi. Ipak je grija
dole i neovisan je od poklopca, tako da ne vidim razlog zaato se ulje ne bi moglo dovraiti u njemu. Laserom sam malo mjerio temperarure i prili
no je precizan. Po to
ki vrenja vode rekao bi oko dva stupnja viae od brojke na displeju, odnosno voda provrije na njegovih 98 stupnjeva. Ovo
udo je stvoreno za hlapljenja alkohola. Mislim kad sam ga tek otvorio, da nije htio upaliti donji dio, mo~da jer nije bilo vode unutra, a ja sam glupo zaklju
io da mu treba i gornji dio da bi radio. Uglavnom, ne treba, radi i bez toga!
7. jan 2026.#67
Ja sam radio sa benzinom viae puta i nemam neku zamjerku. Isopropanol lakae ispari pred kraj,to je jedina razlika koju sam ja primjetio. Ali....:)
11. feb 2026.#68
Drugari sta mislite da li bi se ovaj destilator mogao koristiti za etarsta ulja? Tipa sipa se vode i ubaci se npr osusenog maticnjaka i ono kuva i tamo gde se destilat skuplja tu se skupi i voda i etarsko ulje? Tj esencijalno
11. feb 2026.#69
Moze se raditi i samo pokupis ulje sa vrha kad se sve smiri. Budem radio etericno ulje od lavande posto je imam dosta pa cu staviti rezultat.
7. mar 2026.#70
De mi reci molim te, da li si stavio kod ovog procesa onaj ugljeni filter? Ja sam ga izvadio kao ne treba . I da li aparat sam stane na tih zadnjih 2-3 dcl?
7. mar 2026.#71
Ja jesam, kroz filter je iaao alkohol. I to ne jer sam htio nego nisam ni sku~io da je unutra ve jedan. Mislim da je nepotrebno skroz, alkohol ko alkohol. A za gaaenje, stvarno ne znam jer sam dosta ranije otvorio i dovraavao.
7. mar 2026.#72
Da filter se cini besmislen za ovo sto mi radimo.
7. mar 2026.#73
Ja nisam koristio kada sam radio, ja sam to odmah bacio u smece sa pakiranjem.
7. mar 2026.#74
molim te reci da li se uredjaj sam ugasi? Ili ja moram provjeravat ? Ja bih da mi ostane 2-3 dcl
7. mar 2026.#75
Uh nemam pojma, ja sam uvijek bio pored i pratio. Mislim da za sat vremena ispari 2-3L na 79-80c. Trebalo bi provjeriti ali mislim da mozes namjestiti timer da se ugasi za neko vrijeme.
7. mar 2026.#76
551860
Evo gotovo je, nisam htio riskirat da se sam gasi pa sam ga ja manualno. 60ml tinkture napravio i 10 g ulja jos ostalo. I jos jedno pitanje. Tinkturu kako skladistite. Frizider ili tamno mjesto?
7. mar 2026.#77
Tamno mjesto sa stabilnom temperaturom. Spajz neki a mozes i u frizider.
21. mar 2026.#78
Odli
en prispevek, sploh ta trik z vatkami za obraz je super ideja za hitrejae filtriranje. Prihranek pri alkoholu je pa itak najve
ji plus pri uporabi destilatorja. Hvala za podrobno razlago procesa!
1. apr 2026.#79
552993
Neznam hoe se ugasiti sam, malo me strah isprobavati. Samo jedna napomena, nemojte vise od 80 stupnjeva na masini. Kad se stavi na 90, isparava previae i kako god naatimate maainu ce curiti na spojevima iz nje. Znaci 80 stupnjeva :)
Evaporator for water working on the RSO oil
rK2wt8uHQw0
1. apr 2026.#80
I meni je bila panika, nisam mogao riskirati...
1. apr 2026.#81
78-80C je safe zona preko toga nema potrebe i sto kaze Bizo ne dichta vise nego sprica gdje god moze.
Ideala je 79C tu fino kapa dolje a nista se ne osjeti. Na balkonu je ideala za raditi i tu nema nikakve opasnosti od isparavanja i slicno. Super da si isprobao masinu :thumb:
2. apr 2026.#82
553021
Nije se Vevor ugasio ali nemoze ulju biti niata ako temp dr~ite kako spada. Doduae, izgleda s poklopcem vevor nemoze vise od ovoga sto je ispario. Ostalo je 200ml. Sad idemo na automatski mijeaa
. Ovo je bas prava uateda vremena jer ina
e ovaj dio sam uvijek morao ru
no i
amiti bad kuhalom. Prepruka definitivno.
Auto stirrer - Magnetic -RSO
gILvCLL3BIk
2. apr 2026.#83
Par puta sam ubacivao u koaaricu ali toliko rijetko kuham da bolje mirovati
2. apr 2026.#84
Kod mene je show. Od 16.01. Sam potroaio 155ml ulja. Kuham trei put evo. I uskoro cu opet. Uglavnom kad se fino uatelia, ide sve po PS. Mislio sam kako li ce magnet mijeaati i sta na sta ce to li
iti. Medjutim apricanje stvarno. Prepruka.
553037
2. apr 2026.#85
Rekao sam ti ja, preporucujem samo stvari koje bi ja sam kupio a ne kupujem svasta. Drago mi je da je netko i testirao uredaj. Sada cu ga definitvno uzeti i ja jer jedino mi jos to fali da imam sve sto mi treba za vutru.
:)) :respect:
4. apr 2026.#86
553128
Probao sam ovako s teglom unutar zatvorenog destilatora, mo~e se, al je sporo do bola. Najbolje je onako direkt, lako se opere stroj, taman pri ruci bude alkohol iz povrata :)
553143
Ostalo je na
aaici materije koju nisam mogao uvui u apricu pa sam malo niti koje su se otegnule sa ~li
ice, namotao oko nekog kola
ia. Skroz malo, oprezno... Mmmmmm, jako lijepo. Ovaj put nisam vodnio lecitinom i mctom nego dobra stara smola. Baa mi je lipo... :D Taman osjeam da je vrime za licnuti joa malo.
Ko ima volje kuhati ulje, obavezno uzeti destilator. Sve mo~ete u njemu, od decarba do finalnog isparavanja.
5. apr 2026.#87
Svaka cast. Ide i tako, medjutim evo bas sad cirkam ovo svoje zadnje ulje koje se muckalo i vrtilo 2 ili 3 sata dodatno na onom tanjuru, nisam do sada ovakvo ulje jos ima.
:rasta:
tocno jedva cekam da perem dalje strainove sto idu da osjetim sta je to za okus :D
5. apr 2026.#88
I ja sam moje dovraava dugo u
aaici, da baa budem siguran da sam sav alkohol ispario, mjeaao ~li
icom stalno i ispalo je top. A ti si @Bizzzo joa magnetom konstantno vrtio!
Joa sam od ju
er zavidan, al ono pozitivno zavidan. A spavao sam, da ne prii
am. Ina
e se svako malo budim. Testirala i ~ena, ka~e puno bolje od proalog (automati).
Bowl trimmer je najbolja priprema za top ulje :D
8. apr 2026.#89
Se popolnoma strinjam glede temperature. Brez pravilne dekarboksilacije olje nima tistega pravega u
inka, ki ga ia
emo. Sam obi
ajno ciljam na okoli 115 stopinj, saj se mi zdi, da se takrat najbolje aktivira, hkrati pa ae ne uni
imo arom in terpenov. Dobro, da si to omenil, ker je to klju
en del procesa.
8. apr 2026.#90
Stavim na 85 pa dok ispari ode na 110-115 u procesu sigurno. :rasta:
8. apr 2026.#91
Ja prvo kuham trim na max sat ipo dva u mlohavo za
epljenoj staklenci.
Moj proces ukratko:
- decarb trima u destilatoru (mlohava staklenka) oko sat ipo, dva na max 108...
- pustim da staklenka ohladi malo i u frizer
- alkohol u frizeru takoer
- natopim ledenim alkoholom ledeni trim, da ga prekrije alkohol
- mix kuha
om do 3 minute
- procjedim kroz jastu
ie
- dolijem novu dozu alkohola i opet kuha
a mix
- istresem sve, zgnje
im i procjedim
- ulijem to u destilator
- 80 stupnjeva
- prikupljanje alkohola
- otvorim destilator kad procjenim da bi moglo biti blizu kraja
- kuham dalje bez poklopca (tad smrdi kua al ne traje dugo)
- vrtim po destilatoru, alkohol brzinski hlapi
- prelijem u airoku staklenu
aau, viae kao aalicu
- operem destilator i nalijem par centi vode
- stavim aalicu u destilator u plitku vodu
- namjestim na 85, podignem i do 90 i povremeno mjeaam ~li
icom
- kad prestanu svi balon
ii, smanjim na oko 60 i pustim da tako stoji dok pospremim kuhinju
- uzmem aprice i napunim ih tamnog zlata
- ono ato ne uspijem uvui u apricu ostavim u toj staklenoj aalici i ~derem po malo danima
- obavezno pretjeram u potrazi za savraenom dozom i ubijem se ko stoka. Jako loae podnosim ja
e doze, ~ena mi se smije, ona udari duplo od mene i plovi fino, a ja prolazim seanse ko na gljivama :D Ispada da je meni ono Simpsonovo zrno ri~e i viae nego dovoljno!
21. apr 2026.#92
Ja taman skupim neku lovu,pa otvorim Vutru ::ludak::
Meni destilator toliko nije potreban,jer imam dvoriate,a ne troaim ga kao nekad,otkrio sam etnobotaniku :D sad kupujem vermikulit na veliko:)
Ali ovo ato Bizzo ima,to je top za dekarboksilaciju odradit i izvu
i sav alkohol. Super tema:thumb:
6. maj 2026.#93
nigde da nadjem koji su omeri u mixu? rso+mct
u srb moze se naci samo sunc lecitin u prahu. . .