VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaFILOZOFIRAONICA - Filozofija i ostale discipline s preprekama
LEGACY

FILOZOFIRAONICA - Filozofija i ostale discipline s preprekama

1118 odgovora44,604 pregleda

jun 2017.

Dragi forumski, i ini, ljubitelji mudrosti.Nakon 6 godina boravka na ovom cijenjenom, i srcu mome priraslom forumu, sjetih se u pretragu istog ukucati rijec "Filozofija". Nakon sto je vrijedna trazilica odradila posao koji joj je povjeren, nadjoh se u cudu i zaprepascenju, jer, sudeci po rezultatima, ni jedna tema o filozofiji nije pokrenuta.Diljem ovog internetskog bespuca egzistira mnostvo filozofskih rasprava, koje se, uglavnom, vrte oko filozofskih oceva, poocima, majki i maceha. Prepune su rasprava o davno iscezlim filozofima i njihovim ucenjima.Takve diskusije su omedjene pravilima koja datiraju jos iz antickog doba, a ko je vidio mozak ogranicavati, oci mu ispale. U mnostvu nasih 50, i koje tuce hiljada clanova, prepoznah nekolicinu koji se bjesomucno izivljavaju nad svojim malim mozdanim celijama, sive boje, pa pomislih, kako ta pomenuta grupa sadista nema adekvatno mjesto, neko izolovano cose, gdje bi se na miru grudvali produktima svojih ugnjetavanih celija, a sve to uz jagnjetinu, prasetinu, hladnu pivu, nezaobilaznu travku i vesele sise krcmarice, koja bi sve gore nabrojane marifetluke sluzila.Dakle, Filozofiraonica je zavucena krcma, puna opojnog dima, zamascenih stolnjaka i samo jednom sisatom krcmaricom, koja za svrhu ima okupljati ljubitelje mudrosti, da povedu raspravu o bilo cemu, a da se to "cemu" ne sukobljava sa pravilnikom foruma. Jes' da su zabrane kontraproduktivne, al da se zna - zabranjeno je pipati krcmaricu masnim prstima. A sad konkretna diskusija.Da li Filozofija ima pravila koja se ticu iste i kojih se treba pridrzavati, da bi se neko zvao filozofom, ili je ipak njena car u slobodi misli i subjektivnom produktu istih?

jun 2017.

@P.S.
jesamZMAJ

jun 2017.

jun 2017.

Samo slobodan um moze nesto sam doku iti bez prepreka i da sagleda iz svih kuteva zadani problem/ideju tj filozofirati o istome .... Moje skromno misljenje
i33iAMBASADOR

jun 2017.

Teako da danas ima slobodnih umova koji su u stanju analiti ki i kriti ki promialjati o nekoj temi ili ideji, posljednjih 50-60 godina osoba se kondicionira od roenja da prihvati jedan od stereotipa ljudskog ponaaanja.

jun 2017.

ili se kao neki koji to uvidaju i bori se potiv toga da se njegov um zatvori i zatupi od strane stereotipa ljudskog ponaaanja.
i33iAMBASADOR

jun 2017.

roeni moj mo~ea se samo boriti da se um otvori, u prvih 3-5 god ~ivota svih nas nau e da sluaamo ato nam se ka~e, u akoli i na fakultetu to joa dodatno zacementiraju, (najsmjeanije u svemu mi je ato oni na fakultetima od "robota" o ekuju razmialjanje, bar deklarativno u praksi i ne toliko ( ast iznimkama)).
banovan240LEGENDA

jun 2017.

Sto vise filozofije i razmisljanja..dalje smo od onog pravog.. Moj utisak filozofije :-) na keca,bez nekog mudrovanja

jun 2017.

Kako bi neki rekli da bi se otvorio i nesto naucio sam sebe prvo se moras oducit sve sto su te ONi uspjeli naucit Da se i u ovom drustvu kreirat slobodan um samo je to dosta tesko i svakodnevna borba tj svakodnevno samo odrzavanje i detoksikacija misli Od svega s cime nas drustvo,skola,roditelji etc pokusavaju programirati za takvo uzdizanje treba zavirit unutar sebe duboko...
formZMAJ

jun 2017.

Vrijedi pokuaavati biti bolji ovjek:puuuh::
hazeriZMAJ

jun 2017.

Hmmm....ima tu potencijala..krcma,krcmarica:) Pridruzujem se se mislju kako u krcmu treba doci jedino kad imas sta "pametno"za reci..a to moze biti cesto ili rijetko..kako dubokoumno:Dsam se sebi divim:D Salu na stranu...tu sam,podrzavam :thumb:
1310ZMAJ

jun 2017.

za informaciju o temi Sto cini razliku kulture od nekulture, naprednijeg druatva od primitivnog? Ako razmisljate o rjeaavanju egzistencije negdje drugdje u svijetu dal su to dr~ave s ureenim pravnim sustavom (zakoni, pravila ponaaanja) ili odabirete kaos, jaci tla i, slobodu od normi? Naravno da smo ukalupljeni, ina e bi jeli i srali istovremeno.

jun 2017.

Fino. Komentari se vrte oko ukalupljavanja. Mozda je pravilniji izraz "dresiranje" jer smo ipak ziva bica, a ne gradjevinski materijal. Slozio bih se sa vasim konstatacijama, ali postoji i nesto drugo u citavom sistemu dresure, a to je osnovno obrazovanje. Nauceni smo pisanju i citanju napisanog. Kasnije, kroz udzbenike i druga nastavna sredstva, nam je prenoseno sveobuhvatno znanje iz raznih sfera drustvenog i privrednog zivota. Razmisljati o sistemu vlasti, upravljanju drustvom i njenim pogubnim rezultatima, odrazava sliku naseg licnog usmjerenja, sliku koju smo sami sebi nametnuli i oko koje smaramo mozgove. Covjeku niko ne moze uskratiti slobodu misli, a nase misli su upravo ono sto jesmo. Ako smo zaokupljeni losim mislima, naravno da takvog materijala ima na pretek, onda ispoljavamo i lose osobine naseg bica. Za razliku od negativnih, destruktivnih misli, uporedo s njima posjedujemo i pozitivne, mnogo konstruktivnije misli, koje smo zanemarili i zakopali negdje duboko u podsvjest. Sto smo vise smeca preko njih nabacali, potrebno nam je vise vremena da to smece pocistimo i do njih dopremo. Da se vratim ucenju, ili kako nazvaste " ukalupljavanju" covjeka od ranog djetinjstva. Sposobnost pamcenja, memorisanja, ne mora nuzno znaciti i sposobnost ucenja. Da bismo imali bilo kakve koristi od naucenog, moramo posjedovati dozu intelekta, a sto smo bogatiji intelektom samim tim smo konstruktivniji i mnogo teze nas je " ukalupiti". Svrha ucenja nije "dresiranje" vec unapredjivanje. Nauceno je odskocna daska za sticanje bogatijeg zivotnog iskustva. Bogatije iskusvo svakog pojedinca pozitivno utice na cjelokupnu zajednicu. Dobar primjer je nas forum. Zajednica koju pojedinci oplemenjuju svojim iskustvima, a masa ima koristi od tih iskustava. Neko ce nauciti kako da uzgoji biljku i biti sretan i zadovoljan, dok ce neko drugi nastaviti sa unapredjivanjem stecenog znanja. Sve je stvar naseg licnog pristupa i nasih licnih afiniteta. Ukoliko nismo zadovoljni licnim zivotom, onda moramo razmisliti kakvim smo mislima zaokupljeni. Vjerovatno losim. Da bi bili zadovoljni zivotom, moramo uciniti korak ka zadovoljstvu, a prvi korak je promjena misljenja. To je toliko prosto, da je u vecini slucajeva nepojmljivo tesko shvatiti tu jednostavnost. Za pocetak, a ujedno i nastavak diskusije, 'ajmo svi kolektivno, koliko god je moguce, izbjegavati negativne komentare i "pametovati" pozitivnije.

jun 2017.

a da nam nesto kazes o toj disciplini zvanoj "tolerancija" i zasto su prozvani moderatori u prvom postu. koji su to nervozni i sta su ti radili kad su morali da se nadju u ovoj temi koju niko ne dira, bar za sada koliko vidim. krajnje netolerantno od nas, rekao bih :)

jun 2017.

za sve koji pri aju u kinu
hazeriZMAJ

jun 2017.

Kazem ja zeni..onako navecer,pirka vjetar kroz ljetnju noc..dobro mi je,dobro nam je.kazem..sto brate zeno ne prodamo sve sto imamo,odhebemo ove hebene drustvene norme i odemo ljepo u sumu..pokraj mora,svoj vrt,sadimo travu,voce ,povrce..hebemo se i pustimo da sve ide svojim tokom bez pravila i neljubaznih,znatizeljnih susjeda.A ona meni,sa ljeve strane kreveta;)Ej ti,matori..ne seri i pali trubu.I sada razmisljam..dali je njezino ili moje razmisljanje to "ukalupljavanje"..Kako god..ostala je na ljevoj strani kreveta,a ja bez kuce u sumi:razvaljen:: :D

jun 2017.

Dzaba tebi razmisljati. Cinjenice govore svoje. Ti dao predlog, zena te kulturno odjebala, ostao si bez kuce u sumi i jos si joj smot'o trubu!!!o_O Papucaru jedan, ukalupljeni :D:lol:
BladerZMAJ

jun 2017.

Nije lako oti "out of the grid" na milost i nemilost prirodi. Tehnologija dobro doe onima koji je koriste za razvoj, loae za one koji je koriste za nazadovanje. Nije mobitel kriv ata ljudi stalno se dopisuje sa drugima sjedei sa tre ima pri ajui o etvrtima. Naaa djela i misli puno govore o nama, ali ona rijeka koja tee smo mi. Za oslobodit um ne treba se fokusirati na mjenjanje vanjskog djelovanja nego pratit naae unutarnje reakcije, pa najbolje bi bilo na sve. Postat svjesan tog suda i ato budemo viae razvijali svijest o nasim reakcijama to e se one polako vraat u realnost dok se god ne spoje sa realnosti. Mukotrpan proces. Ali tu se dogaaju sva rijeaenja.... Zemlja je tijelo, podjeljena na stanice. Svemirski mehanizam, dio bioloaki kako bi ljudi podjelili, dio termomehani ki, a i joa puno toga. ovjek je stanica u tom organizmu ali ne obi na stanica. ovjek je stanica koja ne sudjeluje u tijelu kao dijelu sebe ve kao tua stanica, iako nije tua. Svako uzimanje sebi jednog segmenta nije u ravnote~i davanja drugog da bi zajedno raslo. ovjek je stanica koja se pod svaku cijenu airi, makar to zna ilo slabljenje cijelog tijela, a na kraju i smrt. Primitivna, ne sazrila za mjesto koje treba zauzet, a mo~da i nee. Takva stanica se danas u medicini naziva tumorozna stanica... Tijelo raste pasivno, ali ovjek raste aktivno... bez promjene u nama nee biti ni promjena na zemlji, a doi e vrijeme kad se viae nee imati vremena. Nije bitno ata radia nego ono ata jesi. Naprimjer ja mogu radit kao in~injer, ali bitno je da ja to nisam. Promjena se dogaa kad prestanemo biti in~injer iako radimo isti posao za isti novac kao i svaki dan. E ali ovaj dan ovjek radi posao in~injera, a ne in~injer. I svemir ima svoje kalupe ali to nisu mrtvi kalupi u pokuaaju da poboljaamo in~injera, zgodnog, duhovnog, bogatog, obiteljskog, stonerskog to su kalupi kroz koje raste ovjek i sve zajedno s njim u zdravom tijelu u suradnji sa svim... Eto i moje dvi re enice malo;)
hazeriZMAJ

jun 2017.

Blader..prenapusen sam da procitam:razvaljen::sutra cu..:spliff:
BladerZMAJ

jun 2017.

Ma ja ovo isto onako malo... meni internet super stvar, a mogu radit i na svjetioniku. Samo ato bi imao profesionalnu deformaciju da svijetlim sebi u boks, a ne brodovima ;)
formZMAJ

jun 2017.

To bi bilo interesanatno za vidit, svjetionik box:D
banovan240LEGENDA

jun 2017.

bladeru..mudro zboris..je l si resio one nedace koje si imao? misim trebalo bi da jesi..otisoa si par koara dalje..par koraka zvuci malo,al ti znas da nije :D necu ja jos da se zenim xD al da,tebi je bilo vreme..vozi sad tu pricu,kad ti ne bude prijala..menjaj..al lepo ti je..a nama malo treba.. iskreno,poceh po prvi put aj da kazem ozbiljno da radim kod caleta u firmi..a od toga sam ceo zivot bezao jer mi je nametnuno celog zivota..i prebacivano kako sam ovo ono ono..i nista me ne interesuje i kako necu biti niko i nista i kako je materijalno jako vazno u ovom svetu..kako kazu moji i vasi..od cega ces sutra ziveti? al mislim da se treba naci balans..izmedju onoga sto si navodno "inzenjer" i onoga sto zapravo jesi.. za malo da odlutam..da nemam napisano,ko zna gde bih otisao sa pricom.. poenta je da meni trenutno cak i prija ustajanje u 7 i 10..posoa do 4..pre posle trening..oko.kuce malo poslovi..a sta sam ko student radio,budio u 11..12.. trenirao nesot malo..i blejao po ceo dan..grow je i jedino nesto sto sam radio..tolko potencijala i svega..baceno uz kurac..seidm kuci i trosim svoje dragopceno vreme.. sad imam kao i neki smisao jos..kvalitetno slobodno vreme za koje ceznem.. al poenta je navici se na taj svet..prihvatiti taj svet i prihvatiti sebe..i cim prestanes da se trudis toliko da menjas i utices na sve..gle super li price? (ovaj deo sam nabudzio sad u editu xD) ono taj svet,ti ljudi..te price.. tu su,ti si tu..kontas kako sve to ide..ispostujes kolko mozes..a mozes puno..i onda cepas po svome..nije fora odjebati ga,a nije fora ni da te pojede..i da se izgubis..pa za sta onda koj kurac zivis? ako ce mi kinta i budjenje u 7..kuci do 7 postati sve u zivotu..ko moj cale..tek sad se opuistio malo,poceo da zivi..da uziva.. tesko je to sve za gledati..al ne mozes u sumu pobeci,ili mozda mozes? :p u principu,svasta bih vam rekao..al odlazim u out..i niej to to..ko razume shvatice
BladerZMAJ

jun 2017.

Dobro si rekao :) Kad ka~em ne biti in~enjer ne mislim ne raditi svoj posao nego baa suprotno. Biti ovjek zna i biti odgovoran... a tu spada i odraivati svoju ulogu na mjestu gdje se nalazia. Jer kad sebe gledaa kroz generalno vrednovanje uloga koje radia onda tako i druge gledaa pa se prema njima tako i ponaaaa. Treba radit, umorit tijelo, nahranit da bi joa viae naraslo. Treba biti mudar i od druatva koristiti ato se mo~e pretvorit u dobro, a loae odjebat. ;) A ato se tie onih nedaa oluja je proala puno toga se prihvatilo i masu straha u svijest izbacilo ali ima toga joa i biti e joa. To je kao kad jedea ljuto pa kad serea te pe e guzica:D, samo ato mi jedemo "pozitivne" emocije, a u dubine se automatski stvaraju "negativne" . A teako puatamo pozitivne jer su pozitivne ali kad ih po enemo otpuatati pretvaraju se u svoju suprotnost - "negativne". Ali sve bi ponovo proaao jer "ato te ne ubije stvarno te oja a".
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Ko sebe nije u stanju volit i postivat teako i druge
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Ok drzi to vodu ali ipak mislim da smo svi rodjeni s slobodnom voljom I imamo odgovornost da svojoj djeci objasnimo kako da se krecu kroz zivot Poka~imo im vrijednosti zivota i obitelji , vjere i nade. Ovo sto mediji , skolstvo radi prave ovce od nas i nasih pomladaka Treba sam iskljucivo ucit djecu da sami razmisljaju i da nisu u krivu ako ucine gresku Vec da su u krivu ako su uvidjeli gresku nek ju sami i isprave pobogu tad ce znati cjeniti.
banovan240LEGENDA

jun 2017.

Pa sta znam..mene su roditelji ucili da gledam sebe,nikad nista ne zapocinjem prvi.. I uvek da gledam druge..i kako drugi moze da dobije 5,a ja keca.. Al opet ucili su me da ne.lazem,da ne kradem..da budem posten..ima i dobrih i losih strana.. Ali mogao sam da zastranim pored svega toga svakako i da odem.u skroz neku pogresnu stranu.. Uvek su tu neke ucene bile od roditelja..kontam da je tako.u vecini drugih porodica,ne znaju bas roditelji odnos sa decom da izgrade..vise isteruju svoje..u vecini slucajeva.. Kaze meni keva kad sam doneo kuci diplomu sa faksa.. Na njeno insistiranje..kaze sine to je moj uspeh..ja reko..super mama xD inace ona nije zavrsila fax.. A da ne.pricamo o.medijima skolstvu.i.to.. Pa meni sad bila matura,5 godina srednje skole.. Ko bi rekao da se vecina nije mrdnula,leglo izvestacenosti i cinizma..proizvod srednjoskolskog loseg obrazovnog sistema.. Pobegao sam.kuci posle par piva.. Pitajuci se gdes.to dosao?
BladerZMAJ

jun 2017.

BsR6sIsoWgU
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Da gadno je to sto se tradicionalna ponasanja roditelja prenose na djecu Ali roditelji moraju shvatit da od tog vajde nemaju. Moj otac je u meni ubijo svaku vrednos i nezamjeram mu pokazo mi je kako da ja nepostupam jednostavno ko pasulj. Sto me ne ubije puno me ojaca Ali zato postoji vreme kad smo mi postali roditelji i nemoramo se vodit istim putevima jednostavno je to da moramo prihvatit razlicito misljene ali ne moramo ga realizirat To nije naae rijeaenje moramo svoje dokucit

jun 2017.

Vremena, kada se zajednica zalagala za solidarnost, su prohujala s vihorom. Solidarnost se uci od roditelja. Imao sam tu srecu, da sam rodjen u vremenu kada su komsije komsijama pomagale u izgradnji kuca, od temelja do krova. Mi, djeca, smo starijima otvarali pivo, istovarali cement, blokove, drvenu gradju i crijep. Zauzvrat smo dobijali tapasnje po ramenu, ponekad i Arifa Heralica, da kupimo nesto u trgovini. I analiza je dio Filozofije. Zna biti konstruktivna, ako ne predje u psihopatiju. Sta mislite, da pokusamo preokrenuti misli u pozitivan smjer? Ne vrijedi nam kukati nad sudbinama, ako ne izvlacimo pouke iz ruznih, ali i ljepsih vremena. Za pocetak, da ponovim, mozda se nadje sluha, potrudimo se prizvati neke ljepse trenutke, ispisati neke konstruktivnije ideje i planove. Pokusajmo, bar na trenutak, biti optimisticniji na ovom forumu. Mozda se optimizam preseli i u onaj drugi dio postojanja, u okruzenje. I svakako bi trebali promjeniti temu oko koje se diskutuje. Osjecam se kao u septickoj, koju je neko iskopao u polju tratincica. Ako postoji neki licni problem, a pretpostavljate da bi neko mogao uvidjeti njegovo rjesenje, onda ga lijepo iznesite. Ovako mozemo dovijeka kukumakati.
banovan240LEGENDA

jun 2017.

Ma da,ja sam apsolutno svestan ko sam i sta sam.. Nije mi potreban pera i mika mi ispiraju mozam..mogu da se trude..saslusacu,al ne moram da prihvatim.. Nego jel jos uvek filozofiramo,ili? Kontam da smo na dobrom putu :-D
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Normalno svi smo mi ljudi greaimo i niko nema plavu krv
hazeriZMAJ

jun 2017.

Papucar.Hmmm..jako zanimljiva rijec koja dolazi od papuce iliti kucne slapice koje griju noge i tvoje korake cine udobnijim u kuci.U njima se osjecas ugodno,kuci..svoj na svome.Ljudi su tu ugodu iskoristili da bi papuce podmuklo iskoristili da od njih naprave "negativca..A sta je papucar i ono najbitnije pitanje..dali rijec papucar dolazi od uklopljenih ljudi zaludeni drustvenim pravilima ili je papucar dosao sa sela kada su nasi didovi dolazili navecer doma sa polja pa zeni rekli da im doda papuce.Ja kada svome ocu jednom nisam htio donjeti papuce sam dobio batine..prvi put i jedini od oca.Sada kad sam usao malo dublje u svoje mozdane celije sam skuzio kako smo svi na neki nacin papucari.Neko od sefa koji ga hebe,a ovaj mu je metar u guzici,od hebenih nervoznih prodavaca koji te nervozno otpile radi 2 500 kn place(tako ona misli),od....ima toga.Ja sam papucar,pokorno priznajem da mi je potajno i drago biti papucar.Mozda je to fetis,a mozda neka volja da zeni operen sude,stavim ves,uzgojim dobru vutru..Jer nekako mi je tako prirodnije.Ne volim ostavljati iza sebe prljave,nedovrsene stvari kako bi zena to oprala i meni donjela pivu u kauc pred tv..nije mi to ceif.Ali razumijem i "protivnike"papucara jer kako ce svojim prijateljima navijacima,skinhedsima,odvjetnicima,sucima reci da je papucar.Bolje je reci...muskarac,muzevnije je..he,he..bez obzira sto mu prljave,smrdljive carape leze ispod kreveta cetvrti dan,a oboje se cude sta to kiselo smrdi u spavacoj sobi:D Ipak..papucar sam..i muskarac sto priznajem da sam papucar:)

jun 2017.

Sjetih se profesorice Sociologije iz srednje skole, Alojzije. Sjecam se prvog casa, kao da je juce bilo. Ulazi u ucionicu zena 50ih godina, izrazenih jagodicnih koscica, upalih ociju, plave rascupane kose, i jarko ofarbanih usana. Odlaze dnevnik na katedru, kaziprstom gurnu posrnule naocare s vrha nosa prema obrvama, blago povi glavu ka podu, zagrize desnu stranu donje usne uz izvijanje lijeve obrve i znacajno nas pogleda onim upalim ocima. Glasno udahnu vazduh, kao da se sprema oboriti svjetski rekord u ronjenju na dah i grubim, muzevnim glasom nam rece: "Djeco! Filozofija je majka svih nauka! Ja sam Alojzija i bicu vam mama do kraja godine." - Oprostite, mama! Ali, nama je po rasporedu Sociologija! - Neki vrag skriven iza moga alter ega pusti glas, a ruka zakasni s reakcijom da poklopi labrnju. - Ajde momce, kad si tako pricljiv, reci nam, odakle potice rijec Sociologija? - Od Ogista Konta profesorice! - Ko je bio Ogist Kont? - Francuz. - Dobro dijete, Francuz. Je l' taj Francuz imao neko zanimanje? - Koliko sam uspio procitati nije. Studirao je medicinu, ali nisam siguran da li ju je uspjesno zavrsio. S vremena na vrijeme znao je odraditi poneki poslic, ali nikad nije im'o para, pa su ga drugi izdrzavali. Citav zivot je filozofirao. - Kako se zoves ti? - Romeo. - E, Romeo! Budi siguran da ces, da bi dobio pozitivnu ocjenu, morati poznavati Konta, mnogo bolje nego sto se on sam poznavao! I tako bi. Ubila me Kontom i Pozitivizmom. P.S. @hazeri Aj' u redu je. Papucaru! :lol:
banovan240LEGENDA

jun 2017.

e to je to..ja tu pricu vozim isto..poslednje dve ozbiljnije devojke koje kontaju nesto u vezi ovog jebenog zivota..paa..ne kuvaju xD ni jedna ni druga..al na drugim frontovima sure..da ne pricamo sad na koojim fronotovima :D aa znaaate na kojim fontovima :D a mora se salim.. nije mi tesko im skuvamo nesto,obrnem rostilj..noova postaljina kad dolazi,sve cisto uredno..da bude hrane,da bude voca..udobno i sta treba.nije mi tesko..i nije me sramota..pa to je valjda..normalno..? vutra radio suri xd
BodhidharmaENTUZIJASTA

jun 2017.

Slobodna volja je oksimoron.

jun 2017.

Sad bih te nesto upitao, al me strah da ces odgovoriti stapom. Sloboda je iluzija.
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Ali iluzija je ostvariva Utvari sta je iluzija?
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Svakako bi te mogli poslusati i promjenit temu ali opet to je tvoj prijedlog i moguce da ce ga netko usvojit ili nece stvar je prije svega osobe koja je temu zapocela i osoba koje su se prikljucile temi. Tj filozofiraju uz iznosenje osobnih iskustava.
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Nerazumijem A znam sta je oksimoron
hazeriZMAJ

jun 2017.

Dok god imas novcanik u depu,mobitel u ruci,hlace na sebi sloboda ce biti iluzija tj.nesto sto mi mislimo da je sloboda.Sloboda su plemena koja zive u zabacenim sumama bez ustajalih pravila sta,kako i na koji nacin.Moderna sloboda je ljudima pruziti taj lazan osjecaj srece,sigurnosti...dok ne dode prvi tsunami,recesija..E tada covijek trazi pomoc u vodi,a ovaj ga slika kako bi to prodao televiziji.To nije sloboda,nije ni iluzija..To je moderno robovanje. Cim ja moram platiti kaznu drzavi ako necu djete dati cjepiti nisam slobodan.Ali postoji i druga strana medalje gdje se ti pametno uvuces u pore drustvenih normi i zivis svoju slobodu,sa ljudima koji ti daju slobodu..u dusi,srcu,tijelu..A ove "gore",u saboru..ma ko ih hebe..Da..sloboda..Sloboda je i kad Kerum zaljepi prsut na celenku onu vlajsku..da..sloboda je... @bastovan20 Uffff...to je jedino sto nebi mogao prihvatiti..kuhanje.To mi zena mora znati,to je temelj,osnova,prije svega mora znati kuhati..Jebiga..mozda sam konzerva ali nemere kume,nemere:D

jun 2017.

Iluzija je klasicna obmana mozga. Uvjeri nas da se desilo jedno, a u pitanju je nesto sasvim drugo. Lijep primjer nam daju poznati svjetski iluzionisti. Dejvid Koperfild je uz pomoc trika publici stvorio iluziju, da pred njihovim ocima nestane Kip slobode. Iluzija je legitiman izraz za obmanu, narodski receno prevaru. Samo je razlika sto iluzionistima dobrovoljno i svjesno dajemo novac da nas obmanjuju, a prevarantu to radimo u neznanju da cemo biti prevareni, pa je iz tog razloga jedna te ista stvar, s jedne strane legitimna i ne podlijeze kazni, a sa druge je krivicno djelo. Sloboda je pravo izbora na nacin zivota, a ziviti se mora. Cak i da se samoubijemo, nema garancije da smo okoncali bivstvovanje u nekom drugom obliku, u nekoj drugoj dimenziji. Sloboda je i uslovljena potrebama, prirodnim nagonima, a gdje postoji uslov ne mozemo se hvatati za slobodu. Slobodni smo, samo, birati nacin na koji cemo bivati i kako cemo se u datom trenutku osjecati, kao kompletno bice. Jedino za um mozemo reci da je potpuno slobodan, ako je sposoban zanemariti tjelesni dio.
1310ZMAJ

jun 2017.

Haz, malo si se prevario sa slobodom u plemenskim zajednicama. Pravila i norme postoje i u krdima, jatima, rojevima i nisu sva nagonska. Zivot pojedinca je puno vrjedniji nego u vecim zajednicama ili civiliziranim drustvima koje kasnije dolaze, npr. Ubojstva su rjetka a kazna cesto nije smrt, vec naknada, povreda tabua, skicanje obreda rezerviranih samo za muskarce ili samo za ~ene, inicijacijska pravila, smrt isti tren. Ratna pravila stede ~ivote, dok je preljub narocito zanimljiv, izbor postoji, ako ljubavnici na kraju ne odustanu, ako im je ljubav ja a od drustvenih normi moraju napustiti selo, ato samo po sebi zna i smrt, nema opstanka, osnivanja novog plemena, nema odlaska k susjedima, umire se od ljubavi svojim izborom. Sistem je razraen, svak se mo~e povuci, i muz i zena i ljubavnik. To kod africkih plemena koje bahati englezeri nazvase primitivnim a mi ostali primitivci to prihvatili.
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Da su kinezi bili u edenskom vrtu I dalje bi bili goli i free Kinezi bi pojeli zmiju a ne jabuku. Negdje sam procito moro sam. Okacit
MarehISTRAŽIVAČ

jun 2017.

Slobodna volja, sloboda, ata je to? `ta to zna i? Prava, nauke, znanost, zbog ega? Sistem u kojem ~ivimo, da li ipak ne postoji? Ili je zemlja ravna? Dali je to pitanje za one koje vrtu maainu ili za druge, koji podmazuju? Ili bi svi podmazivali? Rje ili ma ?
BladerZMAJ

jun 2017.

Sloboda je kad u nama viae ne postoji niti jedan razlog, niti jedna cijena da napravimo neato ato ne ~elimo ... kada viae nema niata naae kada samo ostane golo bie spremno na sve;)

jun 2017.

Nema kraja zabludama ...pa se mora filozofirati :D Sve je povezano. Svi pricaju na sve strane. Ogromna masa upija pricu. I onda dodje glad. Sva filozofija pada u vodu. Pa opet ispocetka.
1310ZMAJ

jun 2017.

Kako ea igrati ovje e ne ljuti se ili nogomet ako ne prihvatis pravila igre? Dobro veli Romeo sloboda je iluzija ali sloboda izbora nije.

jun 2017.

Venli, pobrkao si Filozofiju sa demagogijom. Filozofi ne odrzavaju pompezne govore, u cilju ostrascivanja narodnih masa da bi izazvali kolektivnu iluziju. Demagozi su ti, koji svojim govorom dovode narod u zabludu, obecavaju nemoguce programe, izazivaju strah i mrznju, a sve u cilju dolaska na vlast. Tada nastupa, kako si naveo, glad u narodu, a izobilje i neumjerenost u luksuzu kod demagoga. Filozofija je nauka. Sve prirodne i drustvene nauke spadaju pod Filozofiju. Samo sto i medju filozofima ima onih koji se trude isticati, stvoriti iluziju da Filozofija nije stablo iz kojeg nicu ostale grane, vec, da je posebna grana na kojoj stoje najpametniji majmuni.
BodhidharmaENTUZIJASTA

jun 2017.

Sloboda ima okus ljubavi. Ljubav ima okus slobode. Jedno bez drugog ne ide.
JusufijovičPOZNAVALAC

jun 2017.

E da je Sizif znao ko sto nije, mogao je umjesto kamena uzbrdo gurati vrece zemlje i kanistere vode pa mu posao ne bi bio uzaludan. Meni inace svaki pokusaj filozofiranja zavrsava bas oko Sizifa, jer svaki je covjek ustvari osudjen da gura svoj kamen, ali mu niko ne moze zabraniti da dok gura misli o cemu hoce. Nisi slobodan odbaciti kamen ali si slobodan o kamenu misliti sta zelis. Neko vrijeme sam nesto piskarao, pa ima i na tu temu recimo: Mrmljao, brbljao, sarao, svrljao, Tek utrnu i njegov plamen. Gle, na vrhu brda ost'o kamen, Al se sirot Sizif prazan skotrljao. I jos ovo, necu da gnjavim previse: O slobodi se dosta stosta pisalo i snilo, No, slobodan tek onaj osta Kojemu je ropstvo milo. Usput, svidja mi se tema @Papa Romeo
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Bravo

jun 2017.

Ja sam se osjecao slobodno do neke svoje 16 te godine zivota. Bez obzira na tadasnje obavezice bio sam uvjeren da cu zivjeti u aumi uz more, da cu roniti, da cu se baviti poljoprivredom i od toga zivjeti. Od 16te do 25 sam bio u grcu jer sam znao da nista od tog nema,zivim u velegradu, radim ono sto ne volim ali sam se zato odlucio da hobi varijantu svog idealnog zivota. Tako sam poljoprivredu, doveo u svoj stan, balkon, ronim koliko mi vrijeme i financije dopustaju i eto trudim se biti sretan. Slobodan nisam ali sam pristao uzeti mrvice slobode ako nista drugo.

jun 2017.

Da bi osjetio slobodu bar malo,neradnim danom se ustanem u pola 6 ujutro,zapalim joint,cijelo selo joa spava :D ...

jun 2017.

Sloboda je i kada dodjes u opstinsku zgradu, pa pokucas na vrata sluzbe, u koju si krenuo po neki tovar saglasnosti, odobrenja i dozvola, a iznutra zacujes umiljati glas sluzbenice, koji vice "slobodnooo!" Samo sto ne zapjeva onu Breninu - Udji slobodno.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Kaze.."nemoj da nam kvare radost sa svojim kompleksima",kaze.."mama debela sam",kaze.."uhvati ovu,bogati roditelji".Znam druze..imas pravo medutim moj post se odnosio na neistrazena plemena,u bespucima Arizone,Indije,Rusije...one koji nemaju pojma sta je kompleks,anoreksija,silikon,Nives Celzijus..Odnosi se na ova nagonska plemena koju im je priroda od rodenja usadila.Vode uvijek treba biti..Masai pleme,cisti primjer konzervativnog "ukalupljavanja"..Zene sve rade..oni samo love i hebu.Sve fizicko zena radi..hmmmm..Ima i to svoju filozofiju,sigurno ima manje svade i "ludovanja pms-a..Ali otom potom..i o tome cemo.. Da..treba traziti slobodu..uma,tijela..cega..ili je sve to stvarno jedna ogromna iluzija,a zivot u biti potpuno jednostavna stvar..sloboda..

jun 2017.

Sto bi kaz'o uvazeni, davno upokojeni, psihoterapeut - "Slobodu svakom pojedincu nije podarila civilizacija, ona je postojala davno prije nego sto smo postali civilizovani." Sloboda, ubijedjen sam, je ideal koji sluzi za manipulaciju i zavaravanje. Za cilj ima kreiranje svijesti u narodu, kako nesto ne valja, kako nas ogranicava u djelovanju i usmjerava nase bice u krdo vodjeno idealnom zvanim "sloboda". Svi imamo prirodne, instiktivne nagone; glad, zedj, seksualna zelja za reprodukcijom i ocuvanjem vrste itd., koji kreiraju i odredjuju nase djelovanje. Psihicki zrela i stabilna osoba je u svakom momentu svjesna tih nagona i trudi se da im udovolji. Sa druge strane, imamo psihicki bolesne osobe, ciji su nagoni pretenciozni, te zele da pojedu, popiju i poyebu vise od stvarne potrebe, ali su fizicki nesposobni da to i ostvare. Jedini nacin da zadovolje svoje, pretenciozne, nagone jeste da masama usade strahove, paranoje i ideale u svijest, a njihove stvarne potrebe zaceraju duboko u nesvjest. Zbog toga i imamo situaciju velicanja jedne nacije, ciji smo pripadnici, a umanjivanja, negiranja i stvaranja neprijatelja od druge. Naravno da su branioci, andjeli cuvari, zastitnici nasih vratova od krvolocnih zuba onih drugih, upravo oni poremeceni, nezasiti pojedinci, iz krda ciju smo pripadnost naslijedili, na sta nismo mogli uticati, ali "slobodno" mozemo to krdo napustiti. Upravo te psihopate pojam slobode ne vade iz usta, jer su upavo oni nase vodilje i cuvari iste, a u stvari su manipularori koje, zuljevitim rukama i robovskim dusama, hranimo delikatesima. Napisah ovo iznad, da skrenem paznju na pogresan pojam slobode i na njegovo pogresno tumacenje. Pod pojmom slobode, onom stvarnom slobodom, ako se tako moze nazvati, podrazumijeva se mogucnost djelovanja u cilju izvrsenja potreba koje nam namecu nasi licni, prirodni, instinktivni nagoni. Ako mi se sere da idem slobodno da serem, a ne da trpim, dok se neki tiranin, robovlasnik, smiluje i napismeno mi odobri sranje. Koliko su ljudi spremni zla uciniti, zbog zadovoljenja svojih poremecenih nagona, pa cak i biljkama zabranjuju da rastu! To su tek robovi. Crnji od onih africkih u SADu, s pocetka 18og vijeka.

jun 2017.

ima li slobode na tlu amazonske praaume :D edit: pogotovo po noi :)
hazeriZMAJ

jun 2017.

I slobode i zivota..:thumb:

jun 2017.

Cini mi se, kad bih se zadesio u toj prasumi i to po mraku, da bi mi izniklo jos 4 para ociju i 6 pari usiju. Ove nove oci bi bile sofisticiranije od onog Sauronovog mordorskog oka, iz Gospodara prstenjaka, a usi tako senzibilne da bi se sismisi, od puke sramote, poklopili svojima. Bas bih se pravo osjecao slobodno.
1310ZMAJ

jun 2017.

Haz, Masai su stocari, muskarci su pastiri, lovci, ratnici. I frizeri. Pranje sua, peglanje, sopingiranje odvajkada obavljaju ~ene. Prirodno, tko ide lava loviti? Tko dr~i tri coska kue? Zaheb je u arhitekturi, njihove su kue okrugle. I eskimske (navodno se ovi ljute na taj naziv, ) su kue bile okrugle, presli su u kockaste i nikom vise nije dobro. :rasta:
hazeriZMAJ

jun 2017.

I naravno grade kuce,idu po vodu na izvor od 17 km...Zato su kuce okrugle bile:DAli i ostale jer sZe lakse prave i po njima imaju puno vecu iskoristivost sa obzirom na ceste selidbe.. Da..pravi oni Englesko-Francuski "potomci"od doba starijeg robovanja ili...se varam. Nisu optereeni ra unanjem vremena. Njihovim ~ivotom upravljaju izlasci i zalasci sunca te ciklus izmjene godianjih doba.Masai koji ~ive tradicionalnim na inom ~ivota znaju kako pre~ivjeti u divljini i izai na kraj sa surovim uvjetima ~ivota u Rasjednoj dolini. Hodajui dugim laganim koracima, oni prevaljuju velike udaljenosti u potrazi za zelenim paanjacima i izvorima vode za svoju stoku. Njihova stada pasu zajedno s krdima gnua, zebri, ~irafa i drugih nizinskih ~ivotinja koje ~ive na tom podru ju. Druze na ovaj dio sam mislio,to je za mene sloboda:)Ali i oni su se "modernizirali"pa poceli cak u ducane ici..cccccc...bem ti televiziju:D :thumb:
1310ZMAJ

jun 2017.

Aha, koza - kalasnjikov Ma dobar je TV, vidis, sad on kuzi demokraciju i hrli u London. Kuzi bdp, hoe u city, sve 5.

jun 2017.

Gledao sam par dokumentaraca, o tom i drugim plemenima. Zanimljve zivote vode. Posebno me fascinirao lov na antilope. Go i bos, sa kopljem i komadicem spage kojom pripne cunu, da ne mlatara po nogama, dok od cika zore, pa do zalaska sunca trici za plijenom. Taktika mu se svodi da uporno proganja i trci za antilopom, dok ova ne padne od iscrpljenosti. Tada je stigne i onim kopljem joj muke skrati. Jadnica bi svakako crkla od iscrpljenosti. Od plemenskih zajednica, bez nekog razmisljanja, upao bih medju americke indijance. Taj odnos prema prirodi i zivot u skladu s njom je idealan. Vec se osjecam k'o Soson.

jun 2017.

na tlu se vodi totalni rat :D
TriptankLEGENDA

jun 2017.

Ja bi volio ovako umrijet

jun 2017.

Pa kazu da smijeh produzava zivot! Ee, Hrisipe, Hrisipe. Stoicki su umro, crni Hrisipe.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Ven.."mi vodimo ljubav,ne rat":D Dobrodosao kolega Triptanik:) Da..plemena.Nadovezao bi se gledanjem jednog dokumentarca o plemenu sto zivi u bengalskom kanalu na jednom otoku.Ima ih od 100 do 1000(pretpostavke) i ono sto me najvise zasmetalo je sto su proglaseni kao jednim od najopasnijih,primitivnih plemena..Eto sto covijek napravi.A sta je prava istina?2006 godine dva pijana bogtata Amera sa svojim gliserom od 499,999 dolara odlucili uletiti na otok,opaliti par selfija i malo se sprdati sa "primitivcima"..Nista,pisi kuci propalo..dobili svaki po koplje u prsa i otislo pol milje dolara u nepovrat.Drugi slucaj se desio par godina kasnije kada su neki strani ribari odlucili spustiti svoje mreze pokraj njihovog otoka pa tako istrijebiti bogato ribni svijet..Nista,pisi kuci propalo..pobijegli glavom bez obzira nad navalom strijela.. I sada su oni opasni?A sta zapravo rade..brane svoj otok velicine Visa i nikome ne smetaju.Zive svoje zivote tako stoljecima,ne napadaju druge van otoka,hodaju po otoku klateci svojim ponosom i trlahajucih c...a goli ko od majke rodeni.Covijek nikada nije krocio na otok,sve vidio iz zraka i onda se odluci okaraktezirati pleme kao opasno i primitivno,Vjerujem da i oni imaju svoje zakone plemena ali isto tako vjerujem da im odgovara,da im je to dom..Mi ljudi stvaramo prepreke,razlike..a neznamo...ili mislimo da znamo.. Nestao je zagrljaj,upoznavanje..onako na seljaka,klopa,napijemo se ko ljudi,izhebemo(ne medusobno:D)...stvorimo neke uspomene koje osjetis,imas u sebi..Sve veci postotak ljudi ni ne pogleda covijeka u oci prije bilo kakve osude,primjedbe,komplimenta,kritike,a jos ih manje razgovorom pokusava doprijeti u dubinu duse..da vidis kakav je covijek,jel posten,nije..E tu lezi kvaka slobode,uklopljavanja,znanja..Zato postoji vutra org..da se nademo,nasmijemo,druzimo..;)i ne osudujemo..
ArkhamENTUZIJASTA

jun 2017.

Ako nema filozofije, ove anstvo je osueno na propast.
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Ako nema pametnih da ponekad filozofiju sprijece takodjer propast
hazeriZMAJ

jun 2017.

A sta je filozofija,filozofi...pamet,ludost..Sve su to etikete kao na robi samo sto smo mi u ovom slucaju roba,roba sa greskom kojoj istice rok.Nismo svijesni roka do starosti,nismo svijesni greske do 40- ih...A dali postoji savrsena "roba"?Svako za sebe ima neki problem..nema savrsenog.Dali to mora biti tako radi pravila?Radi normi,etiketiranja..Nema savsenog,samo savrseni.E ti..ti su krojaci,etiketari..ti odreduju rok,gresku.Dali postoje?Svuda su oko nas,mjenjaju planet,pripremaju teren za siguran bijeg...bijeg od nesavrsenog...mjesec ima vode,dal ima?Sve je komplicirano ako ti zelis i "oni"zajedno sa tobom..A jednostavno..je zaboravljeno kao i Jim Morison,Johni Stulic...u sijeni liberalnih zemalja gdje se mjesaju savrseni i oni malo manje savrseni.. Imas li etiketu,kod..neznas jer ne zelis znati..Ali ipak sve pise..jer savrseni pisu,pamte...kaznjavaju.. Veliko su zvijezde,mirno more..biti ce lijep dan...bit ce,bit ce..
1310ZMAJ

jun 2017.

Onaj vic, tra~imo ljudozdere, nema ih, zadnjeg smo ju er pojeli. I neki dokumentarac jos u djetinjstvu gledao, poludivlji love s puakama divlje, zbog kanibalizma. Uhvatili su dvojcu, to urlikanje pred kamerama, upiranje prstom u preplasene divlje to mi je bilo straano, sto li su s njima poslje, kakva i~ivljavanje su podnjeli od poludivljih. Istina, ulovljeni su zaista ulovljeni u trenutku konzumacije leaa, no to nije bio ru ak, ve inicijacija. Radili su neato i njima teako i straano pod moraa, nema druge. Dugo mi je trebalo dok nisam naaao istrazivanja i objaanjenja, zar stvarno ko u Tarzanu kuhaju ljude u velikom loncu? Pa nema zapravo kanibalizma tog tipa, sunkica, kobase, jetrica na naglo, nikad nije ni postojao, nigdje ljudof nije bio hrana. Ali postojale su inicinacije, mladici u lovce, djevojke za svoju ulogu u drustvu. Jedini opis sto sam naaao, Afrika, udaljena koliba od sela, na krovu kolibe lea, suai se, nije ubijen vec umrli, mladi mora okusiti to meso, sam. Nitko ne hrli, tesko im je, dan dva to traje, mora pojesti vise od jednog zalogaja, u tom izvjestaju jela se noga, list. Bio sam i sad sam sretan zbog toga, ipak postoji neki visi zakon, neato ko i apsolutnu slobodu. Kanibalizam kad ga nagon za ~ivotom prouzro i isto nije hotimican i tu vidim da prirodni zakoni imaju svoju tezinu i nisu jednakovrijedni, odr~ati ~ivot je najva~niji.

jun 2017.

Da li je neko gledao "Quest for fire" Zanimljivo bi bilo prodiskutovati na tu temu.
hazeriZMAJ

jun 2017.

Cekaj Papa...To su oni dokumentarci o plemenima?

jun 2017.

Nije dokumentarac. Radi se o neandertalcima i njihovom odnosu prema vatri. Naucili su odrzavati plamen, koji su pokupili iz pozara izazvanog gromom (ili je neki neoprezni stoner prolazio pa bacio neugasen flok) ali nemaju pojma vatru zapaliti. Vatra im je sve, stalno neko dezura uz nju i zalaze da se ne ugasi. Zaplet nastane kad ih napadnu australopiteci, te ih primoraju da napuste pecinu u kojoj su bili smjesteni, a prilikom bijega zabasaju u mocvara, gdje im se pogasi plamicak koji su sa sobom ponijeli. Troclana ekipa neandertalaca krece u avanturu i potragu za novim plamenom. Tu radnja postaje zanimljiva i komicna. Da ne prepricavam film, nadji i pogledaj. Neces se pokajati :)

jun 2017.

ja sam gledao taj film davnih godina sjeam se scene,kamenom po papcima :D
1310ZMAJ

jun 2017.

Gledao sam taj film, mjenja dotadasnju percepciju o neandertalcima. Stara postava u Krapinskom muzeju zamisljala je N. kao zdepastog majmuna, model je raden po istim kostima kao i danaanji model. Evoluirao majmun u par godina, postao lovac, a majmunica, ima lijepe o i :)

jun 2017.

Cesto sam, onako poprilicno dobro napusen, znao lezati i pustiti mozak da se pozabavi nekom temom, uglavnom prvom koja naleti. Tako jedne prilike, sjetim se gore pomenutog filma i ufuram se da sam neandertalac. Nije mi problem, za razliku od moje supruge, da vizualiziram sredinu u kojoj se kao neandertalac nalazim, kao ni to kakav mi je licni fizicki opis. Sta ti je samoljublje, od svih pretpostavljenih crta, koje opisuju izgled neandertalca, za sebe sam izabrao najljepse. Bas sam bio maneken. Vidim dobru, plecatu neandertalku, velikih socnih usana, pravilno nejednakih, karijesom nagrizenih zuba. Obrve guste, spojene, cela gotovo da nema, tek 2-3cm, odakle pocinje duga, gusta, dobrano zamascena kosa, kojoj ni olujni vjetar ne moze udahnuti zivost da se zaleprsa. Extra riba, ja mnogo fin i nadasve nacitan, kontam joj nabaciti sprehu o Sekspiru, dok nonsalantno vrtim kljuceve polovne Zastave 101, popularnog naziva "stojadin". Korozija mu pojela rubove i pragove, nece da pali na kljuc, al mala je jaka i kontam da ce bas uzivati u guranju. Tu uhvatim sebe u teskoj zbunjenosti; 1. Jest da je stojadin prastar, al ne seze bas toliko duboko u praistoriju. 2. Otkud ja, neandertalac znam za stojadina?! Vidim da taj scenario ne ide. Nema veze s vremenom, prostorom i subjektom, a ja bas hocu da osjetim taj gen neandertalca, koji su moji preci ponosno prenosili buducim pokoljeni, sve do mene. I osjetim sapat, cujem kazivanje (vise je to licilo na mrmljanje i urlikanje) Romea neandertalca. Poistovjetim se s ulogom i na zenino pitanje "hoces li piti kafu?" odgovorim - agrrrh chka uhh! Dzaba zabezeknuti pogled zene. Ni zatecene usne, koje u pokusaju smijeha ostadose zaledjene tupilom neandertalcevog pogleda, ne uspjedose prizvati Romea homosapiensa, koji posmatra situaciju iz nekog udaljenog ugla svijesti, dok mu neandertalac slini na zenu. Ko zna sta bi bilo, da su mi toljaga i pecina bile pri ruci.
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Hahahhahaahhahaha
hazeriZMAJ

jun 2017.

Znas sta se meni mota po glavi..Kontam,dali je bilo romantizma,ljubomore,filozofa tada kad su oni "pecinali"po pecinama.Jer slikara je bilo(jedino ako nam ni te slike nisu servirali ovi sto kroje,mute:D),bilo je i hebenih hebaca,to sigurno..Ali dali su bili romanticni,osjecajni.Uvijek pogledom na njih vidim primitivizam iz kojeg smo mi nastali,velika tupa cela i te toljage.I onda se pitam koliko i kako su provodili vrijeme.Sto vise upadam u njihove misli,dane,godine "pecinanja"vidim da je tada bilo puno vise osjecaja nego danas.Zaderes se na njega,dobijes toljagom,hebes mu zenu,dobijes toljagom,ne upalis ujutro vatru,toljaga majka..neces drugi put zaboraviti:DKako god..njima je bilo puno,puno bolje nego nama.Nije bilo marketa,kina,klubova,robe,cipela,kondoma...nisu bili optereceni.Jedino toljaga.. A mi ljudi...sprdamo se sa njima na reklamama..he,he... Ali moj zakljucak na kraju razmisljanja kroz mozak pun thc-a,cbd-a je kako se svi mi zajedno od te toljage ni minutu nismo maknuli.Sve je isto samo na "drugu foru"...Samo sto smo mi optereceni i samim time "iza njih"..
1310ZMAJ

jun 2017.

Jao Romeo em ti toljagu, taman pomislim evo zagorenom maata proradila, sve je tu, rekviziti, ~ena malo drugacije skockana, ljubavno mrcanje i onda? Onda nema toljage!? :fuck:

jun 2017.

A sta mislis, drug moj, da za nastavak price posjetis pornhub ili neku drugu xxx stranicu?! :lol:
1310ZMAJ

jun 2017.

Sve sam gledao, xy, xx, yy, xyz,zzx, zyz,nema sa neandertalcima :(
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

Bubnes toljagom i mirno spavaa

jun 2017.

Potakao si me na razmisljanje, o mogucnosti poredjenja neandertalca i njegove svjesnosti, sa covjekom modernog doba i njegove svjesnosti. Jedino poredjenje, koje po mom misljenju ima neke logike u svojoj sustini, jeste porediti im njihove percepcije, poglede na svijet i njihovu pripadnost tom svijetu. Primjera radi; neandertalac je vidio svoje mjesto u prezentu, cime je bio u kontaktu sa prirodom i ucio raspoznavati njene nagovjestaje; smjena godisnjih doba, da znaju kad koje hrane u ponudi imaju, pa dolazak oluje, da nadju skroviste ili da ga naprave. Bio je svjesan prirode i njegove velike zavisnosti od nje. Vecina danasnjeg, modernog covjecanstva, smatra da zavisi od tehnologije. Tehnologija zavisi od prirode i njenih resursa po pitanju proizvodnje energije. Nema resursa, nema ni tehnologije. Ako ima prirode ima i nas bez tehnologije. Danas se oslanjamo na nekakve vremenske prognoze, koje nam prognoziraju vrijeme mjesec dana unaprijed, a prognoza nema veze s vezom. Iz ovakvog poredjenja mogu zakljuciti da je neandertalac, ipak bio svjesniji. Pisem ovaj post ima dva sata. Misli mi se toliko brzo saltaju, da zaboravim sta sam uopste poceo pisati, i potrebno mi je bas dosta napora da se sjetim. Sljaka, covjece, sljaka! Ha, vidju vraga, 35 minuta iza ponoci, a ja jos nisam u krevetu. Magic, magic
H2O888LEGENDA

jun 2017.

moglo bi se rec da smo se mi ljudi utopili u bozjim ocima.jer nismo znali pogledat u istinu pa smo prosli mimo nje...sad lutamo tim prostranstvom,pa promislih zivim u bogu a izgubljeno se osjecam,il me ta izgubljenost madija da ne vidim zivot u zivotu...dali moramo izac van tih okvira...ma koliko ih ima pitam se samo,dali ih mogu sagledat bar djelickom oka,dali zelim hm,i odlutaju misli van bozjeg tela u kom mislim da se svi nalazimo i da zivimo u njemu,jer bog je svjetlost a njome je sve stvoreno:)

jun 2017.

cini mi se da ste zaboravili da su danas i ljudi postali resurs?

jun 2017.

Ajd' ga znaj. Vjerujem da ga je osjecao, da mu je pripadao i da, vjerovatno, nije toga bio svjesan, jer nije imao potrebe da bude. Jednostavno je zivio i prezivljavao bez pretjeranog razmisljanja. Vremenom mu se razvijala sposobnost dedukcije, pa je u nekom razdoblju poceo da izradjuje orudje, u pocetku primitivno, pa vremenom sve sofisticiranije. Mozes li zamisliti svijest prvog covjeka koji je uzeo komad krecnjaka, ugljenisanog drvceta iz ugasene vatre ili neceg slicnog, dok je pokusavao nacrtati neku zivotinju na pecinskom zidu? Kakva je njega misao vodila da se prihvati crtanja, a vjerujem da mu to nije pomagalo u egzistenciji. Time se mogao zanimati samo u dokolici, nakon sto se najeo, napojio i nayebao. Cisto sumnjam da je zapostavio sve te primarne nagone i prihvatio se saranja. Vjerujem da je gajio emocije. Pas, kada mu umre prijatelj na dvije noge, koji ga hrani i voli, zna danima tugovati. To najbolje znaju vlasnici pasa, naravno zivi :) Zasto bi neki nas daleki predak bio lisen emocionalnog zivota? Mozemo razmisljati i razmjenjivati misljenja, ali je cinjenica da mi zapravo ni ne znamo kako su ti neandertalci tacno izgledali. Sve se svodi na teoretisanje. Vjerujem da ce nauka, kroz koju deceniju, biti kadra da izdvoji gen iz tih pronadjenih ostataka lobanja, karlica i ostalih koscica i klonira podjekog neandertalca, mamuta, dinosaurusa.. Ko ce ga znati. Mozda je covjek hibrid neandertalca i neke naprednije vrste iz dalekog svemira. Mozda smo pokusni kunici neke naprednije civilizacije. :D
hazeriZMAJ

jun 2017.

A zasto bi se zamarali,usporedivali sa pecinarima..zasto se pitati dali su osjecali,znali.Dali je uopce istina sto pisu o njima,pecinarima..Ako je ,a vjerovatno je onda nema govora o velikoj razlici.Da su njima turili mobitel u ruke sigurno ga nebi razbio nego se hvalio drugima...pecinarima..i samim time pokazao da je podlozan,promjenama,manipulaciji..brzo bi se on razbahatio..pecinar..Brada,pogrbljena leda,telece celo..to je samo krinka,vanjstina...imali su srece sto tada nije bilo Hitlera,Staljina..Doors-a..A mi..mi smo samo imali tu "srecu"..srecu da upoznamo mrak,suze,mrznju..da shvatimo sta je lose,dobro...da to iskoristimo,radimo ratove,stvaramo bolesti,ubijamo ljubav...prirodu..Priroda..tu je pecinar,koji voli,zivi u saznanju da ima krov nad glavom,toplinu vatre i svoju dragu pokraj sebe..gladan..jelen,srna dole..sit.. ..toliko jednostavno,a opet jako,jako komplicirano.

jun 2017.

Hey Joe, predje ti na pravo poredjenje neandertalca sa modernim covjekom :D Nisam poredio doticnu gospodu, bas po pitanju duhovnosti i kvocijenta inteligencije, vec vise po pitanju svjesnosti svog pripadajuceg mjesta u prirodnom okruzenju. Nas je tehnologija toliko zaokupila da nemamo pojma gdje se nalazimo i od cega nam zivoti najvise zavise. Imamo vise imaginarnih, umisljenih strahova, od bilo koje vrste na planeti. Neandertalci su znali, samo za one objektivne, neposredne strahove. (al ga lupetam, kao da sam u skolu s njima is'o) Cijenim ljude koji poznaju istoriju, slute neku neizvjesnu buducnost, a zive u sadasnjosti. Malo je takvih danas. Uglavnom im je proslost teret, kojeg se ne uspijevaju otarasiti, pa bjeze u neizvjesnu buducnost, misleci da ce im biti lakse, a u stvari trpe u sadasnjosti i ne preduzimaju nista da je promijene i da im bude bolje. Lakse je kukati u gradu, kako im niko nista ne da, nema se novca, a takav pregrst preskupih besmislica na trzistu ima, koje ne mogu da priuste, a zele. Sto je najbitnije, niko iz takve lose klime ne pomislja da bjezi selu u zagrljaj. Da malo njive obradjuje, gaji zivinu i zivi od svog rada. Cast izuzecima, al' neandertalci su bili svjesniji od vecine danasnjih dvonozaca iz njihove loze.

jun 2017.

isao sam ja u skolu sa jednim neandertalcem..bio je prilicno kul tip..dok mu nisu dali mobilni tel...:idea: Papa,nepristojno je pitat,al rado bi procitao neku tvoju knjigu..:respect:
hazeriZMAJ

jun 2017.

@joe123 Bro,rijec zamaranje je dio price,nikako tipa kada upadne padobranac sa slikom jednog lista i pitanjem kad je gotova:) Naravno da je ovo kutak za odmaranje,druzenje bez maloumnih i egoisticnih pristupa.Zato i dajem toliko rijeci i vremena ovoj temi koja je sve samo ne dosadna;) Volim citati price nacitanih ljudi i biti dio toga.Mislim da recimo pecinar nebi to tako gledao niti bi ga zanimalo_On bi po svome,noc,dan,spavanje,hrana,hebanje i tako ukrug.Dok mi...ljudi danas,sutra..uzmi nam struju i 98% ljudi u svijetu nebi naslo izlaza niti bi se znalo snaci.Pecinaru je dovoljan kamen i malo sjena sto mu priroda da i on utopli sebe i svoju dragu.Pardon..utopli svoju dragu pa sebe;) Tako da jednostavnost,mir i suzivot sa bicima oko sebe je zivot i sreca,osjecaji,ljubav...otiso ja...:idea:...nego...da..Joe brate,tu smo..druzimo se i uzivamo u tome.To je jednostavno i lijepo:respect: Pecinari 3.dio..nastavak..kada uhvatim vremena izmedu svih tehnoloskih dostignuca nema se vremena...sve je brzo...:grob::wave:...nije valjda turbina crkla.. Edit;nije,a koga i briga...:D
BodhidharmaENTUZIJASTA

jun 2017.

ovjek je rastrgan izmeu animalne proalosti i bo~anske budunosti.

jun 2017.

Zamislio :) Bio bih najpametniji, najsposobniji i najbolji rasplodni neandertalac u istoriji neandertalaca. Pokazao bih im kako da zapale vatru. Izmislio bih tocak. Poducavao ih poljoprivredi, stocarstvu, gradjevinarstvu... Da ne nabrajam dalje, mogucnosti su neiscrpne. Napravio bih ogromnu lulu, kojoj bi u koloni jedan po jedan svi prilazili i vukli dimove cannabis gigantusa. Orio bi se smijeh neandertalaca sve do kasnih vecernjih sati. Nikada nije bilo problema sa uslovima. Uslovi - potencijal prirode od prije 100.000 godina i ovi danasnji su idealni za idealan zivot svih ljudi. Problem je u tome, sto ljudi nisu idealni i sto su dozvolili da im vladaju okrutni. Bice da sam ja nepristojan sto nisam obezbijedio da imas sta procitati :) @hazeri Jel' crkla turbina? papucaru :D Ja sam bog, koji se gotivi u zivotinji. Dijelom upravljam njom, a vecim dijelom uzivam u njenim nagonima :D
1310ZMAJ

jun 2017.

Papa bravo, konc logori (prvog izmislise englezi u burskom ratu i strahote u njima. Ratovati se uci na akademijama), to je taj trenuutak, covjek viae nije ovjek, njime upravlja nagon odr~anja ~ivota. Gle surovu istinu, plinska komora, lesevi na hrpi, dolje oni ato prvi umru, po njima gaze ostali, na vrhu, najja i. Nisu ocevi na dnu, na njima majke a u rukama im djeca. Tu~na istina. Nema dostojanstva u bijedi. Pronadena je kost sa rupom, vele oni skloni tehnici, frula. I postavise tezu o koscanoj fruli, jasno kad je iz doba prije Kremenka i Vilme. `to bi sviralu radio od travke poput djece u igri, drveta, kost je njegov materijal, kamen dolazi u kamenom dobu. o_O

jun 2017.

ono je bio suptilni kompliment:)reko nepristojno je pitat jer smo anonimni svi tu,a da si obezbjedio kvalitetnog stiva,bogami i jesi,svaka cast:clap:: batalio sam filosofiju,ali mislim da treba svi da opet pronadjemo neandertalca u sebi,i otmemo mu onaj prokleti mobilni sto mu dadose. mozda onda uspije da razmakne zavjesu zaborava,i prisjeti se da je slobodan upravo kad nema nista,jer mu nista zapravo ni ne treba..:razvaljen:: disem dakle postojim:djede:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se