Fascinantno je mirno sjediti i sluaati svoje misli i osjeati svoje emocije na na
in promatra
a, a ne onoga koji ih pro~ivljava. Mi se obi
no ponaaamo kao da jesmo naae misli i emocije, i poistovjeujemo ih s onim tko smo. Pogreano shvaamo ato su emocije i zato se s njima identificiramo. Emocije nisu ljubav ili empatija; to je serija programiranih reakcija, i njima se konstantno manipulira.
Ako pronaete mirno mjesto i posluaate svoje misli i emocije, umjesto da se identificirate s njima, shvatit ete da one nisu vi. Za iskustvo je va~no da ne odgovarate ili reagirate na stvari koje
ujete i osjetite dok lete kraj vas. Samo ih promatrajte, nedirnuti onim ato blebeu, i nikako ih nemojte prosuivati, ili e vas povui. Na kraju je to kao da sluaate radio. Ka~e se da mi nismo naae misli, mi smo tiaina izmeu njih, i to je razina svijesti s koje se mo~emo odvojiti od programa. Kada promatrate svoje misli i emocije, klepetaljku u vaaoj glavi koja kao da nikada ne prestaje klepetati, mo~ete se uvjeriti u istinitost toga. Tiaina je vaaa svijest; klepetanje je vaa program. Svijest je tiha jer nema niata za rei. Ona ne misli, ona zna, a znanje ne mora neprestano trtljati pokuaavajui razumjeti stvari. Niti se uvijek brine zbog 'budunosti' ili ~ali za 'proaloau' - ato je najvei izvor mentalnog i emocionalnog raspravljanja. U oatrom kontrastu prema umu i emocijama, svijest je stvarno ledeno mirna.
Mo~e biti zabavno promatrati kako naae misli i emocije reagiraju na svakodnevni ~ivot. One mogu biti zapanjujue glupe i pod utjecajem straha. S glediata svijesti, njihove reakcije postaju tako predvidljive i njihova programirana priroda tako o
igledna. Ljudi u vezama igraju emocionalni fliper u kojem prvo reagira jedno, a zatim drugo. To mo~e uzrokovati straaan sukob, a krug je mogue prekinuti samo ako par prestane
reagirati prema programu. Dok se to ne dogodi, konj e jahati jaha
a. Kada prestanemo reagirati na program, sve ato ostane je svijest. Bit softvera je reagiranje; to je ono ato Matrix ~eli da radimo. Kada reagiramo, identificiramo se s programom, pa svijest po
inje tr
ati za bijelim zecom. Dok to
ini, njeno stanje postojanja odra~ava misli i osjeaje za koje vjeruje da su njeni, i stvara energiju koja hrani Matrix. Jednom kada shvatite da vaae programirane reakcije nisu vi, u vaaem e ~ivotu biti daleko viae harmonije i mira. Joa uvijek e biti trenutaka kada e vas program navui da reagirate, ali ato viae budete izra~avali svijest to e se ovo rjee dogaati i br~e ete stiskati ko
nicu kada se dogodi.
Dok se budete odlogirali iz softvera i logirali u svijest, razvijat ete spontanost kakvu nikada dotad niste imali. Spontanost ne prepuata svoju slobodu alijima te pravilima i propisima programiranog druatva. Volio bih to u
initi, ali... Nema alija - jednostavno to u
ini. Ali ato e misliti ljudi? U
iiiniii to. Ili joa bolje,
buuudiii to. Koliko puta ste u nekom trenutku po~eljeli neato u
initi, a onda su vaau spontanost razbile misli i emocije, nabrajajui sve razloge zaato to ne biste trebali u
initi? Dok ste sve to obradili, vaau je spontanost ve ugasilo programirano vatrogasno crijevo zvano 'ne mo~ea', 'ne smijea', 'krivnja' i 'ato ako'?
Ljudi koji ka~u 'pravila su pravila' i provode ih ne uzimajui u obzir okolnosti, zone su bez spontanosti, konjii s vrtuljka liaeni jaha
a. Jeste li ikada vidjeli da je kompjutor spontan, osim ako mu je sustav poremeen? Kada kliknete 'Google', ra
unalo vas vodi tamo. Slijedi pravilnik. Nee rei: 'jebea to, idem ja na AOL, 'ko te aljivi'. Ponaaa se kao kompjutorski program jer to i je, i ista je stvar s 'pravilni
arima'. Spontanost zaobilazi program zato ato je izraz svijesti - Beskrajne Ljubavi. Kada kompjutor poludi i odbije slijediti naredbe, mo~e ga se simboli
ki smatrati mentalno bolesnim, pa i programirani ljudi mogu na isti na
in do~ivljavati spontano ponaaanje. Oni ga ne razumiju jer se ne uklapa u program koji ih kontrolira.
Ne trebamo u
iti, moramo odu
iti ono ato nas je program manipuliranjem natjerao da vjerujemo. Um nije put do prosvjetljenja; on je prepreka za njega. Znanje i znanje nisu ista stvar - prvo je um, drugo je svijest. Mi ne trebamo u
iti, ve se trebamo probuditi iz hipnoti
kog transa i sjetiti se tko smo. Kada to u
inimo, prestajemo misliti i po
injemo znati. Neki to zovu intuicijom ili 'sluaanjem srca', ato potje
e iz puno svjesnije razine svijesti od one koja je obi
no prisutna u ovoj stvarnosti. Znanje je ogranak spontanosti koji donosi odluke.
Program to nastoji suzbiti koristei um i emocije kako bi nas natjerao da razmislimo o posljedicama intuitivnih odluka, osjeamo se krivima ato radimo stvari za koje nas znanje moli da
inimo, i pitamo se kako bi 'mali ja' uope mogao znati. Ta neodlu
nost prihvaanja veli
ine i beskrajnosti onoga ato jesmo najvea je prepreka postizanju stanja znanja. Mi imamo intuitivno znanje, a onda odmah po
injemo sumnjati u njega. To je program koji se ubacuje kako bi zaatitio svoju kontrolu. Jedna od fraza koje mo~ete
uti je: 'Moraa puno toga nau
iti'. Ali ne moramo. Mi samo mislimo da moramo.
Za odbacivanje 'Malog ja' od presudne je va~nosti odbojnost prema sebi zamijeniti ljubavlju prema sebi. Sustav ~eli da se sebi ne sviate, da vas izjedaju krivnja i ~aljenje, i da sebe vidite kao bezna
ajnog, gubitnika u igri ~ivota. On postavlja obrasce za ono ato je 'uspjeh' ili 'promaaaj', 'dobar roditelj', 'dobar suprug', 'dobra ~ena', 'dobro ovo' ili 'dobro ono'. I prijeti prstom ako ne zadovoljite. Vi niste vaa um ili emocije, vaaa 'li
nost'; vi ste Beskrajna Ljubav. To ne zna
i Beskrajna Ljubav za sve osim 'vas'. Kako se mo~ete ponovno povezati s Beskrajnom Ljubavlju dok sebe svjesno ili podsvjesno prezirete?? Ono ato ste u
inili ili niste u
inili, rekli ili niste rekli, nebitno je. Bili ste uhvaeni u programu mislei da ste to vi. Sada mo~ete odbaciti masku i voljeti ono ato stvarno jeste - Ljubav. A zaato ne biste takoer mogli voljeti svoju 'programiranu' li
nost? Napokon, ona je takoer Beskrajna Ljubav; samo ato to ne zna. Ljubav i praatanje sebi i drugima briae softver koji stimulira krivnju i mr~nju ato nas dr~e u iluzornoj odvojenosti.
Vezanost nas prikiva za Matrix: vezanost za ljude, status, rasu, naciju, religiju, novac i, najviae od svega, vezanost za ishod. Niata ne guai slobodu i mir viae od toga. Ako se, poput sportskih navija
a, vezujete za pobjedu 'vaaeg tima', pripremate se za razo
aranje, jer je jedini na
in da se to izbjegne taj da 'vaa tim' pobijedi. Svaki drugi ishod garantira razo
aranje i frustraciju. Ali ako u~ivate u igri bez vezivanja za rezultat, ishod nee izazvati emocionalni poremeaj i traumu, jer niste bili vezani za odreeni scenarij. Mo~da bi vam odreeni rezultat bio dra~i, ali niste bili emocionalno vezani za njega. Joa jednom, ista je stvar sa '~ivotom'.
Izvor iz knjige:
David Icke - Beskrajna ljubav jedina je istina