VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaLucidno sanjanje
LEGACY

Lucidno sanjanje

726 odgovora76,140 pregleda
BeyondLEGENDA

jul 2007.

Lucidan san je san u kojem je ovjek svjestan da sanja. Po inje s normalnim, obi nim snom, ali fora je u tome da se najedanput osvjestite da ste u snu, da ovo gdje ste sad nije realno, znate da le~ite u krevetu i shvatite da sanjate. Tada stvar postane zanimljiva. Neki ljudi se pri toj spoznaji spontano probude zbog straha od nepoznatog. Meutim to se mo~e promjeniti, lucidno sanjanje nije neato samo za "odabrane i nadarene". Svi ljudi sanjaju i isto tako svi ljudi mogu nau iti lucidno sanjati. Gotovo treinu ~ivota ljudi provedu spavajui, zaato ne i tu treinu pretvoriti u svijesno iskustvo ~ivota koje mo~e biti vrlo zanimljivo i iskustveno korisno. U lucidnom snu, kada se osvijestite da ste u snu a ne u zbilji imate neograni ene moi. Vi postajete istinski kreator svog ~ivota, postajete programer svojeg sna. Kada ovladate tehnikom mo~ete stvoriti virtualnu situaciju koju god po~elite i pro~ivjeti iskustvo koje kod ~elite. Mo~ete letjeti, hodati po vodi, kreirati seksualne fantazije... Kao da ste u video igrici iji ste ujedno i programer. `kola lucidnog sanjanja: Prvi korak je taj da se po nete zapitkivati tokom normalnog dana da li je ovo samo san ili zbilja, pogledajte stvari i ljude oko sebe i tra~ite neke anomalije koje nebi smijele biti realne, npr. ako vidite osobu s etri oka kako normalno aeta ulicom znat ete da sanjate. Najbolja tehnika je da probate pro itati neato jer u snu najviae problema ima sa itanjem. Pro itajte jednom, zatim okrenite glavu pa pro itajte joa jednom isti tekst, ako se on promjeni znate da sanjate... Naravno u "realnom" svijetu ete odma znati da ne sanjate ako nemate ozbiljne mentalne probleme, ali bitno je to da kad se po nete pitati u "realnom" svijetu da li sanjate - pitat ete se i u snu, jer ljudi naj eae sanjaju situacije u kojima se ina e nalaze i u stvarnom svijetu. U snu prekida i za svijetlo isto ne rade :) pa probajte upaliti. Kod lucidnog sanjanja nema nikakve opasnosti. Kad sanjate tijelo vam je paralizirano tako da se neete ozlijediti, jedino su o i pokretne. Uglavnom vaa um se dobro pobrinuo za vaau sigurnost. Takoer nema nikakve opasnosti za mentalno zdravlje ve mogu iskustva iz lucidnih snova biti itekako korisni i mo~ete se samoizlje iti od raznih strahova. Mo~ete svijesno pozvati u snu svoje strahove i suo iti se s njima. Ako poginete netrebate se uzrujavati - to je samo san :) Dodajte joa jednu razinu iskustva u vaa ~ivot! sretno! Pogledajte film waking life!: http://www.imdb.com/title/tt0243017/ i ove dvije nrz emisije o lucidnom sanjanju:
JaSamZaENTUZIJASTA

jul 2007.

E baa super da je netko pokrenuo ovu temu. :evil: Da li je netko imao lucidne?! :D BTW, dobra fora ako baa ~elite isforsirati lucidne, a ne ~elite ekati da vam dou sami od sebe je to da se ufurate da ~elite znati ato sanjate prije nego zaspete, i da ujutro piaete, ili se u jutarnje vrijeme ~elite podsjetiti ato ste sanjali. Ako baa ustrajate u tome, nakon ato se probudite nemojte odmah otvarati o i nego ih dr~ite zatvorene i forsirajte mozak da misli da ste u polusnu. Tako e te se joa bolje podsjetiti na to ato ste sanjali predhodnu no. Ove tehnike osim ato mogu pomoi u postizanju lucidnih snova, isto tako mogu pomoi ljudima koji "ne sanjaju" odnosno koji se ne sjeaju svojih snova. Sve to sam pro itao na wikipediji odavno, i vjerovatno autosugestivno u isto vjerujem, jer sam kroz ovih pola godine imao nekakve polulucidne snove. Naravno, puaenje marice ili konzumiranje drugih opojnih sredstava jako utje e na ritam sna, te osobe koje konzumiraju moraju same za sebe pronai ritam sna, i uhvatiti san kako bi ga mogli voziti... Thanks weed, baa sam razmialjao o tome ato da napiaem u iduem lanku. MMM.. Snovi, joa pogotovo lucidni, to je tastatura bez dna.. :D Pozz, svim sanja ima...
RedShAMBASADOR

jul 2007.

svatko tko zeli malo vise znati o lucidnom sanjanju, prilazem link o filmu Iz 2001, Waking life, ako ga netko nije vec gledao- a to je pod obavezno! http://www.imdb.com/title/tt0243017/ takoder van ostavljam Knjigu koja vas vodi u svijet Lucidnih snova, tehnike kako uvjezbat um za postizanje istih. kada malo vise citas shvacas da nije to bas tek tako. znam jednog frend koji se time bavi godinama i znam iz njegovih prica, kako je nakon jako puno treninga i volje dosao do tog stupnja da mu je svaki san svijet i prica za sebe, seta kroz njega i manipulira/prilogodava ga sebi lakocom. svaki san je ko jedan trip a sve je moguce :) "A COURSE ON CONSCIOUSNESS" 1st Edition By Ian Wilson http://files-upload.com/354955/LucidDreaming.doc.html
kanehbosemAMBASADOR

jul 2007.

stvarno smo ekipa za 10:sun2: baa mo~emo o svemu trkeljat
psycho.ludjakISTRAŽIVAČ

jul 2007.

lol ja se bojim da se nebi probudio,naduvo bi se i Zaspo u Lucidnom stanju il tak nes.. hehe :D meni nije jasno ako smo mi svjesni da sanjamo znaci da je to slicno kao pravi zivot..i kako mi odlucimo da se ocemo probudit? ubijemo se? ako netko ima iskustva neka prica ovo me zaintrigiralo.
BeyondLEGENDA

jul 2007.

Ja sam imao neato sli no ili mo~da i baa lucidan san. Ali ne po noi nego kada sam umoran zaspao negdje popodne-predve er po 1-2 sata. Ali to su oni slabe kvalitete, prvog koraka, neato viae kao polusan nego lucidno sanjanje. Bio sam svjestan da sanjam ali nisam mogao svjesno kreirati san, san me prebacivao iz scene u scenu, malo sam bio na dvoriatu u sumrak, pa me onda baci u moju gara~u u kojoj na neku foru neki ljudi igraju tenis :) itd. Zaklju io sam da se taj polusan dogaa kada mi neato ometa osjetila iz realnog svijeta - prvenstveno lagana glazba. Tada sam polusvjestan da le~im i sluaam mjuzu ali u isto vrijeme sanjam i nisam tu. Uglavnom niata posebno. Premalo koncentracije. Odkad sam po eo prou avati lucidne snove i tehnike za njihovo postizanje, po eo sam sanjati svake noi, tj. svi sanjamo, ali ja sam se po eo prisje ati sanova uvijek kada se probudim, tih par minuta sam uvjek pod njihovim utjecajem. Sada u ih po eti zapisivati jer to je jedna od tehnika za poboljaavanje sanjanja i postizanje lucidnih. Postoje tehnike sa kojima se direktno iz realnosti ulazi u lucidan san ili trans. Posti~e se pomou ritmi kog ubrzanog disanja. Neznam to no, treba nai literaturu... Neznam baa da se lucidni snovi mogu usporeivati sa tripovma lsd-a ili nekih drugih halucinogena. Pod utjecajem droge ste ipak u realnosti a ne snu. I stoga ato onda vaa um izobli ava realnost a ne da kreira svoj vlastiti san mo~e biti opasno u raznim situacijama za razliku od sna. Mislim da se ni u lucidnom snu nemo~ete probuditi kada po~elite, ve kada vaa um po~eli. Ljudi se naj eae bude ako se nau u ~ivotnoj opasnosti ili poginu. Ja sam u jednom snu bje~ao od hrpe murije (neznam zaato) i opkolili su me panduri na nekoj autocesti, tada sam zaklju io da nemam izlaza i raznio si glavu s kalaanjikom. Zanimljivo je bilo to da se ni tada nisam probudio :) ve sam ledbio u savraeno bjelom prostoru negdje oko 10s i tada se probudio. To sam sanjao to no na 16 roendan, mislim da je taj, jedan je. To je bilo iskustvo NDE (near death experience) unutar sna :) Dobro da nisam imao astralnu projekciju iznad mrtvog tjela u snu :) Jednom sam sanjao da sanjam. Sanjam da spavam u svom krevetu i sanjam to isto :) Kao da gledate ogledalo u ogledalu. I onda se probudim u snu le~ei na lijevoj strani pa sam shvatio da joa uvjek sanjam pa se opet (sad zasigurno) probudio na desnoj strani... Lucidno sanjanje nije jednostavno za opisati, nije da ste unutar njega potpuno osvjeateni, da imate potpunu kontrolu i da mo~ete ato hoete. U njemu se isprepli u vaaa podsvijest, vaaa svijest, pa i kolektivno nesvjesno. Uglanom lucidno sanjanje nije neato jednostavno i lako za predvidjeti i opisati. Ah svaata... I ova naaa "realnost" je jedan veliki san, ali razlika je u tome da ga ne sanjamo samo mi, ve svi ostali skupa.
JaSamZaENTUZIJASTA

jul 2007.

:icon_eek: upravo tako.
BeyondLEGENDA

jul 2007.

Upravo sam pogledao Waking Life. Jako dubokoumni movie, totalno dubokoumni, totalno nesvakidaanji i nevieni film. Rastura granice svakidaanjeg, ustaljenog razmialjanja i djelovanja po dobro uga~enim obrascima. Trenutno itam Proro anstvo Maya Gilberta i Cotterella, Najveu Tajnu Davida Icka, gledam emisije NRZ koje joa nisam, itam na razne strane o svijesti i duhovnosti. Pogledao nedavno What the bleep do we know - Rabbit Hole (produljena verzija filma). Sada pogledao ovaj Waking Life... dotalno se ruae zidovi, totalno su mi se promjenili obrasci razmialjanja, kao da sam nova osoba a ne ona prije godinu dana. Kao da je svijet drugi a ne onaj prije godinu dana. Sve se totalno mjenja. Imam osjeaj da se po injem gubiti, luditi, ali sreom znam da je to samo osjeaj skidanja s droge, osjeaj pucanja starih razmialjanja o kojem sam podsvijesno joa uvjek ovisan. Pucanja neuronskih veza i stvaranje novih. Ali meni odavno materijalisti ki ~ivot nema smisla, i ato u onda? U stanju sam gol le~ati na livadi i da mi niata ne fali, sasvim ispunjen svime materijalisti kim ato mi treba. I zato se ne bojim. no fear, fuck fear... Napredujem... ma rae bi da puknem nego da ~ivim u strahu od nepoznatog i da slijepo hodam usaenim slijepim stazama koje se zbog nekog kulturoloakog razloga smatraju normalnim a sve ostalo glupost i stvar ne vrijedna razmatranja.
JaSamZaENTUZIJASTA

jul 2007.

Well, super je ato se tako osjeaa, jer kao ato je poznato, droge su samo putokaz a ne odgovor. Pravi cilj se ostvaruje tako da sam doea do cilja bez i ije pomoi. I sam sam gledao taj waking life, no jednostavno ga nisam mogao pogledati do kraja. Ima brilijantne dijaloge, i sve ali mi je bio prete~ak za gledanje. Uglavnom, ako se skidaa budi spreman na velike izazove, ali budi revan sebi. NE daj se, i ne razmialjaj o tome kako bi ti bilo High, to e te uniatit, ve razmialjaj o stvarima zbog kojih se ostavljaa. Isto tako, imaa pravo ato se ti e pucanja tih neuronskih veza ili kako ve si to nazvao. Flashbackovi se dogaaju skoro (ato sam osobno zabilje~io) i du~e od 5-6 mjeseci nakon prestanka konzumiranja. To su iskreni i jako istiniti flashbackovi, koje moraa odvoziti sam sa sobom, prvenstveno bez straha. Tu su ili da te slome ili da te oja aju, i da ti pomognu da shvatia. Nadam se da me ku~ia u svemu ovome, i budi siguran da i u svijetu bez droge ima pregrat psihodeli nih i tripoznih filmova koje mo~ea vozit bez ikakvih strahova i nuspojava od vanjskog utjecaja.. Eto...

jul 2007.

ja sam prije nekoliko godina naletion na ovaj sajt http://www.dreamviews.com/ i nikada ga nisam zaboravio mada nisam praktikovao lucidnost :ohno: lijen za sve pa i za sanjat :)
BeyondLEGENDA

jul 2007.

Da JSZ, ku~imo se mi. Waking Life je te~ak film, prebrz je, pedubokouman, jedva da se stigne pratiti, ali ostavlja dojam. Hvala RedSh na filmu i knjizi, hvala Genjo na linku za site. Sada imamo sve za ulazak u lucidnost. sretno... kome se da... :)

jul 2007.

www.ld4all.com mnogo dobar sajt shto se tiche toga... ja sam dosta odatle nauchio, i u praksi isprobao...

jul 2007.

Prva tema koju itam! Ocena 5+! Neko je lepo primetio da se svesnost u snu zove i trans. Kako sam itao o Prosvetljenim ljudima, svi oni isti u da se promena stanja svesti i do~ivljaj Sveukupnog postojanja (da ka~emo Boga) odigrava u stanju kontrolisanog transa, sna, lucidnog sna. Takodje, svesno ula~enje u stanje transa/sna je deo religije i posveenosti gotovo u svim krajevima sveta dok su postojale plemenske zajednice, dakle, plemenski vra i i sl. Mi, kao energetske jedinice, u polju sopstvenog postojanja, u Sveukupnoj energiji (da ka~emo kosmi koj), mo~emo "videti" apsolutno bilo ata na ata se fokusiramo, usmerimo naa snop pa~nje. Stanje lucidnog sna/kontrolisanog transa je prirodni dar putem kojeg ovek mo~e pomiriti "sve svoje li nosti", i najva~nije otkriti ve ni i bezgrani ni prostor u kojem ~ivi paralelno sa simboli kim i materijalnim svetom koji je izgradila kolektivna svest ("realan svet"). No, da bismo postigli svesno stanje u promenjenoj svesti (ja to li no zovem "prozor u nesvesno") zaista je potrebno primenjivati odreene tehnike (neke su ovde ve navedene i to baa one najosnovnije) koje zahtevaju volju i samodisciplinu, jer je to individualni prostor i samo individua mo~e tamo (tamo je zapravo - ovde), bez mame, tate, brata, sestre, akole, kladionice, administracije i sl. Lucidan san/svesnost u izmenjenom stanju svesti mo~e se dogoditi i u potpuno budnom stanju. Sve to je zapravo klasi na magija, ali unutar individualnog prostora. Ovladavanjem tehnikama lucidnog sna se pravi korak ka telepatiji i telekinezi, ato je isto tako deo klasi ne magije. Sasvim je lako videti auru drugog oveka ili sopstvenu. Pokuaajte u zamra enosti ili ak mraku da postavite oveka ili svoju ruku a da iza njega/nje bude npr. beli zid. Primetiete blagi sjaj oko glave (tu je aura najvidljivija), a sjaj mo~e biti i ja i ukoliko posmatrani ovek ima istu i sna~nu energiju. Negde sam itao da aura mo~e biti i do pola metra, a negde sam naletao na to da neki ljudi imaju "crnu auru", ili je gotovo nevidljiva. Ipak, veina ljudi ima manju ili veu auru vidljivu golim okom. Ali, da bi se mogla uo iti aura potrebno je ne gledati svet, ve ga oseati, do~ivljavati svet svim ulima istovremeno. I tiaina se mo~e uti. Zato je prethodno va~no svesno sanjati i u snu i u budnom stanju ato se posti~e svesnim menjanjem stanja svesti, pomeranjem svesti, fokusiranjem, do~ivljavanjem, oseanjem, gledanjem, sluaanjem, mirisanjem... }ivljenjem. Lucidno sanjanje, trans, prosvetlljivanje, telepatija, telekineza, magija... Svi ovi pojmovi su u samoj sr~i postojanja, u nama. Prepoznajemo ih druga ijim imenima, ali li no vrsto verujem da su deo Jednog Jedinog JA u Jedinstvenom Jedinstvu. Uf. Ipak moram naglasiti da je sve ovo moje li no mialjenje nastalo iz sopstvenog iskustva, promialjanja, itanja odreene literature, i uopate nastojanja da primetim "neprimetne" stvari i situacije gotovo uvek i svuda.
cannebosanacPOZNAVALAC

jul 2007.

Nisam neato puno na itan ak i ispod prosjeka sam ato se toga ti e ali znam da je neki pametan lik rekao neato kao : " Obuar koji nou sanja da je kralj i kralj koji sanja da je obuar ~ive isti ~ivot ." I stvarno je tako svi ovi koji imaju lucidne snove znaju o emu ovaj pri a , ja sam ih imao pun ***** tih lucidnih snova a nije da sam od ovih treniranih nego onako doe mi jednostavno .Koliko sam primjetio najbolje mi je kad pauziram s vutrom tad je najintenzivnije,mada lucidne snove mogu imati i svi ostali koji nemaju ni pojma ata je vutra niti bilo kakva druga sredstva za odljepljivanje iz tzv. stvarnosti . Imao sam i kao djete tih lucidnih snova sku~io bih da sanjam i da sam u snu ali ne nudim se i onda odjednom zaletim se i odgurnem se rukama od zemlje ,kao da sam u beste~inskom stanju i po nem letjeti i pi im tako koliko hou gdje hou u boji sve odli no samo valjda ujutro im po nu prva auta da zuje kroz grad sve mi sjebu , ili neato drugo me probudi ili poremeti mi film i onda skontam budim se i onda bi im sve po spisku jebao ato probudiae ,kako mi je bilo dorbo. Jedina razlika dok sam u takvom snu od stvarnog ~ivota je to da nema disanja jednostavno nema zraka, a ato se ti e ostalih osjetila sve imam dodir vrue hladno mirise itd. znam da je malo blesavo kad ka~em osjeam dodir a ne osjeam zrak i nema disanja ,samo ne mogu to nikako bolje da opiaem ,ali siguran sam da me ku~e ovi koji su lucidno sanjali o emu pri am. Ka~em nema veze s vutrom samo nekako mi se ini da ima tu od nje koristi dosta jer znam otkako puaim i prestanem po par mjeseci da mi je sve nekako poja ano.Imao sam ih kao djete ali sad pogotovo. Neko je spomenuo seksanje u lucidnom snu :icon_lol: pa baa danas,bez zajebancije sam spavao preko dana jer sam jutros rano imao posla doma i bio umoran pravo pa sam zZZZzzzZZZZ zzzz zz cjeli dan nisu mi mogli niata ni TV ni promet oko zgrade,auta skuteri i ostala buka , tako da sam jednu tako lucidno opalio jebea stvarnost ata je to bilo .Nemam pojma tko je bila nikad je prije nisam vidio, barem koliko ja znam .Mo~da je samo plod maate ili neka tamo s TV koju sam ono vidio ili tko zna gdje mo~da samo krajem oka da se nisam ni osvrnuo ali mozak pamti sve ato ikad vidi ali nije uvijek u stanju da se sjeti,jednostavno nema uvijek pristup podacima,kompjuterskim rje nikom re eno...samo bila je dobra.....uf .`to je najlue vrijeme u snovima ne postoji tj. do~ivljaj je skroz druga iji nego u budnom stanju u jednoj sekundi mo~ea do~ivjeti nekoliko dana stvarnoga ~ivota.Sve to ti radi npr. kao ubrzani film u glavi proleti samo ato je svijest potpuno druga ija od normale i onda imaa osjeaj da traje pun ***** du~e. Volim spavati i joa viae lucidno sanjati kad god me uhvati da ne ka~em kad mi upali jer nisam od ovih koji to mogu kad hoe ali stvarno nekad kad idem spavati kontam idem sad ono zaspat u i sanjant ata mi volja nekad upali a nekad i nee.Mo~da naem neku vje~bu probati u obavezno . Babi se snilo ata joj je milo ... ili tako nekako , ka~u ovdje kod mene :icon_lol: . edit: zaboravih napisat . Je li vam se ikad dogodilo da sanjate neato lucidno i dobro vam pravo i ono neko vas probudi npr. na telefon i onda mu se javite i ono neato mu zbrljate njo njo mrlj mlrj da ,da ja, ovaj ovo ono ,dobro,dobro aj bog ,i onda se vratite u krevet in satavite spavati i vratite se u isti san, meni se ovo nekoliko puta dogodilo,ne baa svaki put s telefonom ali neato me probudi i ja se vratim u isti san i samo nastavim . Pravi si Crnogorac :rofl: .
RedShAMBASADOR

jul 2007.

eto da se nadovezem, ja nazalost ne sanjam. mislim znam da sanjam ali iskreno- ne sjecam se. ako sanjam neki jebeni san, intenzivan da ga se sjetim ujutro..to je AKO 1 u ne znam koliko mjeseci. Taj prijatelj koji se s time bavi, koje me uputio na onaj gajd koji sam gore stavila- on mi ga je prvobitno predlozio bas zato sto se ne sjecam svojih snova. pa jedan prvi korak je naravno da ih se pocinjem sjecat. pokusvala sam par puta izvest neke osnovne vjezbe prije spavanja tek prije sna, kao sto je navedeno, ali koliko god da sam smirena i strpljiva osoba u tome nisam. a i ocito mi nije toliko stalo, ali mi je krivo. Dosadno mi tih 8 sati dok knjorim :) mada mislim da je moj glavni problem sto se ja najvjerojatnije pre brzo probudim i ne spavam tvrdi san, vec ko zec jednim okom otvorenim. na prvi znak budilice ja se dizem iste jebene sekunde ko da me netko po dupetu opalio. a vrlo cesto i minutu prije samog sata. jedna od bitnih stvari je pomalo se probuditi i napola u javi napola u snu ponoviti/ dosjetiti se sna. ja tog djela nemam niti sam ga ikada imala. mozda vikendom kada ne jurim na posao, no onda mi uvijek neka zivotinja skace po glavi jer hoce jesti pa sve u kukuruz...kao sto genjo kaze preljena sam :)) ali se zato, valjda kao nadomjestak snu, imam vlo lucidnu stvarnost :)) vizije ko sjecanja, misli koje ko stvarnost mogu da me zabetoniraju satima. mogu da osjetim mirise, pamtim detalje i kreiram svoje price ako je momet pravi. ponekad znam posteno zabrijat na tako nesto pa kasnije pricam sa nekim nesto i dode do tako nekog zamisljenog trenutka koji sam samo ja prozivjela pa kazem: pa sta se ne sjecas da smo..lalala bla bla..a taj netko me gleda bljedo. Toliko se znam uziviti da ponekad ne znam jel sam to zamisljala ili se stvarno desilo. Jebi ga :)) to dobro dode dok sam na poslu, cekam negdje u redu pa se zabavim. izaberem mjesto, vrijeme, osobu i odradim jedan fini sceanrij samo za sebe bas kako ja to zelim. zna krenut nekim totaolno ludim tokom pa se prepustim ali uglavnom je zabavno.
kanehbosemAMBASADOR

jul 2007.

vidim da i ovi prate tzolkin, ajd dobro. ja neam neke snove,tu i tamo se kojeg sna mogu sjetit.mo~da je to zato ko ato redsh ka~e, prebrzo se probudim. osim toga ne kapiram kako kontrolirati san. super mi je itati vaaa iskustva ali eto...ata re, evo sad se nemrem sjetit ato sam sanjo, ali znam da sam neato sanjo. ali se zato mogu sjetit sna od neki dan, tj. samo nekih detalja, ustvari sad se mogu sjetiti samo jednog detalja a prije par dana bi se sjetio sigurno 5-6 detalja.sad jedino znam da je bila neka mjuza na jednom mjestu gdje sam ko klinac stalno nekog ekao, i vidio sam neke likove koji izgledaju nekak ozbiljno, udno obu eno (ko transvestiti), hodaju prema negdje i geldaju me onak ozbiljno.
kanehbosemAMBASADOR

jul 2007.

naaao sam jedan link povezan sa ovom temom pa reko... http://astraldynamics.com/tutorials/?BoardID=65&BulletinID=267 evo jedan dio sa linka astral The best way to explain this, mind stuff, is to draw a comparison between astral matter and unexposed, high speed photographic film. When this film is exposed to light, focused by the cameras lens, a perfect image of reality is instantly burnt into the film by the chemical reaction of the film to light. When astral matter is exposed to thought, focused by the lens of the mind, a perfect image of reality is instantly formed out of astral mind stuff by the reaction of astral matter to thought. The complexity and durability of any creation in the astral dimension depends largely on the strength of the mind doing the creating. Dreams This is how the subconscious mind creates dreams: By tuning into the astral dimension during sleep, it can create any scenario it wishes. This is the subconscious mind's way of solving problems and of communicating with the conscious mind. It creates a series of complex thought form scenarios and projects them into the mind stuff of the astral dimension, where they become solid. The conscious mind then lives through and experiences these created scenarios in the dream state. In a way its like a movie projector (subconscious mind) projecting onto a movie screen (astral dimension).

sep 2007.

To je sajt Robert Bruce-a... i ta knjiga Astral Dynamics je stvarno mnogo dobra za sve one koji zhele da izuchavaju astralnu projekciju... samo naravno, neka ih ta knjiga i ni bilo koja ne ogranichi u tome da istrazhe neshto i sami....
LucidDreamAMBASADOR

sep 2007.

Ja moje snove pamtim u detalj,jednostavno ih se secam permanetno,a ako zaboravim san i u toku dana vidim,cujem ili kazem nesto sto ima veze sa radnjom u tom snu odmah ga se setim...jbg nije svako isti...peace & respect
wannabeshaman1POZNAVALAC

sep 2007.

sve ih pamtia? svih 20-ak? ja mogu max 4 a lucidno sanjam
BeyondLEGENDA

sep 2007.

Gledajte, svi sanjate htjeli vi to ili ne, svaku no, baa svaku! Tokom noi ulazite nekoliko puta u REM fazu i to zna i da u svakoj sanjate, a sad je druga stvar dali se vi sjeate sna ili ne. Na tomu se mo~e raditi. Ako svaku no kada se probudite i sjetite sna, zapiaete u svoj dnevnik sve detalje koje se mo~ete sjetiti, time trenirate svoj um i ato eae to radite to ete se eae i detaljnije prisjeati snova. To je ujedno i prvi korak ka razvijanju vjeatine lucidnog sanjanja. Prva i osnovna stvar je da se sjeate ato bolje onoga ato ste sanjali jer od lucidnog nema nikakve koristi onda jer i da ste sanjali lucidno neete se sjeati. Pam enje snova mo~ete jedino istrenirati zapisivajui ih u dnevnik ili audiorekorder, to je neophodno. Neki ljudi su viae a neki manje nadareni za lucidno sanjanje, no injenica je da SVATKO mo~e nau iti ovu vjeatinu i istrenirati ih do savraenstva. Ali moram vas ipak razo arati na~alost, lucidno sanjanje nemo~e se nau iti preko jebene noi, za to treba volje, i volja je jedino ato vam treba, sve ostalo ide spontano. I zapamtite, nijedna droga vam nemo~e pru~iti ono ato vi mo~ete kreirati i do~ivjeti u lucidnom snu! Then you are God. It's nice.
Kurblaj KanAMBASADOR

sep 2007.

Moj je prijatelj vje~bao da se sjea snova i uspio je i sda se uglavnom sjea snovai to dosta u detalje a radio je to ato je nave er kad bi legao spavat ponavljao da e se sjeat snova i malo po malo i eto ali nije nikad nastavio tako da je ostalo na tome Ja recimo imam naviku nave e lei na lea jer tako neu zaspat ali u biti totalno u drijeme~u i biti u u nekakvoj polusvijesti i kada doem do te odreene razine sna i jave onda fino pri am s ljudima ili sanjam svjesno ato god po~elim Neato sli no znam i raditi pred jutro ali malo je druga ije nekako
wannabeshaman1POZNAVALAC

sep 2007.

da ja isto znam tako na leima le~at... kad se suzdr~im od bilo kakvog micanja upadnem u neko sli no stanje koje ti opisujea neato ko polu san. ali rijetko kad vidim neato baa konkretno jedino mi recimo sve bude ljubi asto i ujem nekakve glasove... ali odmah se probudim kad ih ujem... (osim kad sam jednom pri o nea sa salvijom ali ne sjeam se ata ili sam bio salvija...nea u tom stilu) obi no je to jedan te isti glas od kojeg se userem ko grlica(po eo se sad i u lucidnim snovima javljat) vjerojatno sam do~ivio ve stotine mini infarkta kolko me to prestraai prvi put sam mislio da imam aizofreniju... no ipak to nije to, mislim zabrinuo bi se da ujem glasove u obi ajnom stanju svijesti odnosno nesvijesti a ovako je nadam se ok :D
LucidDreamAMBASADOR

sep 2007.

jB te,kakva opasna stvar,ja ne sanjam tako nego evo jedan od hiljadu mojih snova:Probudima se hodam po kuci ja vidim sve sto je u kuci,znaci nije san stvarno hodam po kuci,i u tom trenutku pada bomba na moju kuci i puca zid sve se rusi,ja sve to vidim kao i u stvarnosti,moji ukucani to ne vide ali ja vidim...izlazim na sprat kuce,na terasu,i vidim tenkove i vojnike nemacke kako marsiraju pored dvorista,i spremam se da skocim da ih pobijem jednog po jednog i tad su moji uspeli da me probude uz pomoc svetla jer je to bukvalno jedini nacin da se probudim... Toliko o jednom snu,medjutim desava se da npr. se probudim u 04h nocu u sred dvorista i neznam kako sam dospeo tu,vrata su zakljucana sva,mogao sam jedino preko prozora,ali nikada necu saznati to...:pat:
RedShAMBASADOR

sep 2007.

Mladi Gospodine Shite... Zamolila bi se vas da prvo procitate sta je Lucidno sanjanje i to shvatite ako je moguce. U nadi za pozitivnim odgovorom... Tvoja Red
LucidDreamAMBASADOR

sep 2007.

Sorry,znam da je moj prethodni post malo oft.ali hteo sam samo da kazem da se meni svi ti snovi na razlicite nacine odvijaju...jesam maler... :):sick:
JaSamZaENTUZIJASTA

sep 2007.

Lucidni snove kakve imam nisu baa sto posto lucidni. Iako ku~im da sanjam, ponekad ne mogu kontrolirati taj san. Zna i, znam da je san ili pretpostavljam, ali ako pokuaam kontrolirat slijedi buenje. To se vjerovatno dogaa nekoliko trenutaka prije samog buenja, i ako baa ~elim kontrolirat samo buenje je neophodno. Pa iako u snu shvatim da sanjam, jednostavno mu se prepustim, i gledam gdje me odvede. Nije da nemam nikakvu kontrolu. Imam, ali je mala, no s vremenom ipak raste :costumed-smiley-027
BeyondLEGENDA

sep 2007.

Ja sam maksimalno pistigao to da sku~im kao ono: U gle pa ja sanjam, super. I onda kao da niata nije bilo nastavim sanjati bes kontrole, normalno. Jbg, ali zato se svakog jutra sjeam snova, i odma pri buenju budem pod utjecajem njih, tj. prve misli u ovoj realnosti budu o onome ato sam sanjao. Malo mi je bezveze kaj su moji snovi toliko brutalno glupi :icon_lol: ali kaj sad... ...praksa ini savraenstvo...
wannabeshaman1POZNAVALAC

sep 2007.

ja sam prou avo za sad neku jogijevsku metodu luidnog sanjanja i castanedinu koja bi navodno trebala bit indijanska ova castanedina je meni najbolja pril no je jednostavna i prakti na. nema tolko preseravanja ko kod jogijevske ti se osvjestia u snu ali ne mo~ea zadr~at koncentraciju? tj pogledaa par stvari i izgubia se u njima i po nea obi no sanjat. evo ne ~elim ti pametovat ali evo savjet ako nisi naaao rijeaenje svog problema ve kad se osvjestia pogledaa u ruke ili bilo koji drugi dio tjela samo imaj na umu da kad pogledaa taj dio svog tjela da e on bit totalno deformiran... uglavnom nemoj pogledat spolovilo, ni slu ajno. ja sam imao traumati no iskustvo, a ujem da je i castaneda bio znati~eljan lol dakle pogledaa recimo ruke pa onda pogledaa par stvari ... recimo ako si u nekoj kui pogledaa stol krevet stolicu pa nakon ato pogledaa tih par stvari najbolje 3-4 pogledaa ponovno ruke i ponavljaa postupak kolko god uspjea to je na in treniranja pozornosti sanjanja i meni je upalio sad mogu prili no dugo sanjat. iako postoji mogunost da sam ja tu metodu krivo shvatio. p.s ja ne vidim neku pretjeranu logiku u ovoj metodi koju sam opiso ali djeluje pa mi je svejedno
LowriderISTRAŽIVAČ

sep 2007.

Ja skoro nikad ne sanjam, a i kad se desi da sanjam uvijek me snadje brutalna nocna mora. Neku noc sam sanjao da sam crna bilijarska kugla i da me bijela ganja po stolu da me bubne.
Yami_RazielAMBASADOR

sep 2007.

ja sam u onom dokumentarcu Shamans of the Amazon vidio...neki frajer je pisao o DMT molekuli...i kako ju mi iamo u glavi...i da se ona oslobadja za vrijeme sna rodjenja i smrti...dakle...u tom slucaju bi lucidan san zapravo bio trip na DMT-u koji mi kontroliramo? ^^
wannabeshaman1POZNAVALAC

sep 2007.

pa vjerojatno al ionako se jako malo zna o spavanju(i mozgu) ...mislim zaato osam sati svaki dan moramo past u nesvijest. uf koji sam ja narki ovje e e nemogu jedan jebeni dan bez dmt-a. samo da mi starci ne doznaju poslat e me u komunu i odvikavat od sanjanja a kad bi ina e spavao u morat gledati filmove o kraanstvu :sick:
JaSamZaENTUZIJASTA

sep 2007.

Dobro je opisano u waking life. Pri aju momak i cura, ovako neato... "E gle, znaa onu foru da je ovjekov mozak nakon smrti ~iv joa 12 sekunda"... "Da znam, ula sam." "Isto tako znaa, da u snovima vrijeme ne postoji. Odnosno 5 sekunda buenja mo~e trajati cijelu vije nost.." "Da znam..." "E pa, zna i li to da ti u tih 12 sekunda mo~ea proi joa jedan cijeli ~ivot, i u njemu umrjeti, a da prakti ki samo sanjaa..." " ;) " Blah.. No, ekipa...
BloodspillerPOZNAVALAC

sep 2007.

A to je bilo to.. Nisam jednom bio siguran dali stvarno letim ili samo u snu.. A ne seri.. jebeno!!
JaSamZaENTUZIJASTA

sep 2007.

Snovi ipak znaju biti realni, a tako i jebeno bolni. Gotovo jednako bolni kao i sam ~ivot. A ato je joa gore, je buenje i shvaanje da je sve bio san... Uf... D.. L... mm.. uhmmmm
shooshISTRAŽIVAČ

sep 2007.

@ wannabeshaman1 ne znam koliko ima veze sa tim glasovima ali moze biti to... naime, pricala sam sa profesorom iz fizike i on mi je ispricao sledecu pricu(ja cu se potruditi da je sto bolje prenesem, koliko se secam...) koja ti je mozda i poznata... zemlja radi(ili salje signale) trenutno na oko 7,89Hz...covek salje signale iste frekfencije kada je u stanju apsolutne smirenosti, a to je kada upada u prvi san. Sad, to bi znacilo da smo u mogucnosti da cujemo tudje misli ukoliko se signali poklope...ali jako je malo onih koji su u tom trenutku dovoljno pribrani da bi to shvatili ili sta vec...ti si verovatno bio, pa su glasovi koje cujes moguci plod toga... Opet, frekfencija na kojoj zemlja 'radi' se povecava iz godine u godinu...tu dolazi ona 2012. kad ce iznositi oko 14 Hz, a to je frekfencija na kojoj 'radi' coveciji mozak u stanju smirenosti kada se npr moli Bogu, meditira i sl...a to je vec daleko off topic (:
BloodspillerPOZNAVALAC

sep 2007.

Evo vam linkovi za waking life: Download: http://rapidshare.com/files/6826707/Waking_Life.part1.rar http://rapidshare.com/files/6826869/Waking_Life.part2.rar http://rapidshare.com/files/6827097/Waking_Life.part3.rar http://rapidshare.com/files/6825692/Waking_Life.part4.rar http://rapidshare.com/files/6825871/Waking_Life.part5.rar http://rapidshare.com/files/6826194/Waking_Life.part6.rar http://rapidshare.com/files/6826485/Waking_Life.part7.rar http://rapidshare.com/files/6826533/Waking_Life.part8.rar
LucidDreamAMBASADOR

sep 2007.

Evo i ja sam poceo sa vezbanjem.Vec dve noci noci se budim i zapisujem snove...Vise mi nije kao pre,pre sam sve pamtio,sam sam non stop uznemiren i dekoncentrisan u mnogim stvarima pa i u snovima...Uspem da zapamtim 1 san,nocas sam zapamtio 1 a preksinoc 2...Sve pisem u svesku...Nadam se da cu uspeti...peace70
LucidDreamAMBASADOR

okt 2007.

Zapisavao sam do pre 4 dana...razlog prestanka jer neznam sta da zapisem...sanjam 10-inu sna i iz svakog upamtim po malo a kad se probudim sve mi je pomesano...sve je bilo lakse dok sam zapisivao 1-2 sna ali sad :ohno::ohno:...help,advises?peace

nov 2007.

E A Ja Kad God Tak Sanjam Obavezno Mi Se Taj San Ostvari U Potpunosti I Skroz Sam Svjesna(kad Se To Dogodi) Da Sam To Sanjala I Znam Unaprijed Kak e Zavr`it Cijela Situacija..... Nemrem Vjerovat....jel Zna Neko Di Mogu Pro itat Ne`to O Tome...pozzzzz???

nov 2007.

Ja sam jednom sanjao da sam tampon i NE DO BOG da se obistini.

nov 2007.

bogomi si krvav san imao
kanehbosemAMBASADOR

nov 2007.

znam ja:) @genjo, nadamo se da neea biti tampon.moja ~ena te pozdravlja i veli:'kakav je osjeaj bio?' oduvijek ju je to interesiralo:)))) upravo iz tog razloga nezapisujem snove, jer su previae bizarni.pa mi glupo napisat.neznam uope ata i mislio. za guiaru, onaj lik ato je izmislio aivai stroj. on je sanjao da su ga ganjali neka plemena i bacali koplja na njega.kad je koplja pogledao malo izbli~e vidio je da imaju rupicu pri vrhu. i onda je u budnom stanju se jedno priliom toga sjetio i etogac... pokuaau iskopat taj sajt.
wannabeshaman1POZNAVALAC

nov 2007.

ja sam prije par godina imo san da imam sise i bio sam full sretan :icon_lol: onako igro sam se s njima pipo si bradavice i tako...jedino mi je bilo ~ao ato sam bio u anatomskoj nemogunosti da masturbiram u njih... bilo mi predobro ato si ne moram "tra~it sise" tj curu ve sam ih uvijek imo na raspolaganju na sebi. a sjeam se ak i prvog "morkog sna" koji uope nije bio mokar...gurno sam "spolni ud" u rupi asti avicarski sir i do~ivio orgazam bio sam prili no zbunjen tog dana i pitao sam se dali postoje mlje noseksualci ili sli no... ja obo~avam tu bizarnost snova ali vrlo esto ih protuma im i na kraju uvidim neke svoje podsvjesne probleme ... rijeaim ih. ini mi se da sam ak i koncentraciju poboljao time ato analiziram snove uglavnom ne shvaam ljude koje smeta ta bizarnost mene to zabavlja a ionako sam shvatio da je zapravo cijela ova stvarnost poprili no bizarna ak i puno bizarnija od snova :rofl:

nov 2007.

ovo astral to je vec atralna projekcija sto je izlazenje iz tjela, kod kojeg kazu se moze i umrijet... lucidno sanjanje je malo drukcije i presuper je covjek moze radit sto zeli, sanjas a znas da sanjas a kad se probudis si super odmoren,a sve je to u granicama u uma, meni je to ko super trip... http://www.dreamviews.com/ evo to je jedan link na eng, cjeli sajt posvecen samo tome i ima forum... nekima se lucidni/svjesni snovi desavaju svako toliko, nekima je to jako tesko postic, ali svatko to moze... neki ljudi cak kazu da ne sanjaju, ali svi mi sanjamo samo sto se mozda sjecamo mozda ne... ali svejedno sta je je, lucidnost je nesto jako super... jedna vjezba za postic lucidne snove ako vam bas nikako ne ide, to mi je rekla jedna priajteljica je da povecate svjest, tj. lucidnost tjekom budnog stanje, ako si u toku dana postavite pitanje(oko 21 put da vam ue u podsvjest) :"Da li sam budan/budna ili sanjam?" to pitanje ete si psotavit i dok sanjate, dok spavate, pa ete iz nesvjesnog mo prijei u svjestan san. Sretno!

nov 2007.

ili se to meni samo cini ili mi svaki quick reply nestane bogu iza nogu ili niti ne tamo... nego da sad ne ponavljam sta sam sve bila napisala, a niti se ne sjecam... lucidno sanjanje je super, svjesno sanjanje, meni je kao trip, cak i bolje jer niti ne moram nesto konzumirat, a probudim se odmorena. evo jedan dobar link za sve koje zanima http://www.dreamviews.com/ sajt ima i forum tako da mozete i izmjenit iskustva ili procitat mnoga druga iskustva, sve je na eng...ali ok je. http://www.astralvoyage.com/ e evo i link za astralnu projekciju, vidim da se spomenuo i astral, pa ako nekog i to zanima samo naprijed iako je AP nesto drukcije od LD, jer kazu da se kod AD moze umrijeti jer je to izlazenje iz tijela (atralno tijelo, iz fizickog tijela) a kod sanjanja se samo svjesno sanja. to je to , sretno u istrazivanju :)
BeyondLEGENDA

nov 2007.

greenthum itaj prijaanje postove, a ako ih ne vidia -> control panel -> edituj opcije -> na in prikaza tema - linearno - prvo starije.
Kurblaj KanAMBASADOR

nov 2007.

Ja zapisujem svoje snove eo sad ve jedno vrijeme i neide mi baa Prvi dan onako nema puno detalja ali sjeam se Drugi dan neat malo Trei dan tri sna stranica i po ispisana u velikoj bilje~~nici I onda tjedan dana niata se nesjeam I sad sam opet jedan zapiso s ne baa puno detalja Neznam mal me frustrira htjeo bi se bolje sjeati

nov 2007.

Shamane prestani pushit travu jedno 5-6 dana pa ces vidjet kako ces se sjecat snova.
Kurblaj KanAMBASADOR

nov 2007.

Sanjo sam da sam ubio krimovca koji mi bio opalio aamar i to nekako Matrix style
BeyondLEGENDA

nov 2007.

Mislim da trava nema veze na sjeanje, ali alkohol ima. Izbjegavati alkohol, a i stres je uboica lucidnog sanjanja! Makar jednu pivu popio taj dan se nisam sjeao sna. Treba biti smiren i tokom dana dosta razmialjati o lucidnom sanjanju i radit one provjere budnosti. Meni se dogaa isto ato i kanehu, sanjam totalo bolesno, glupe, izopa ene snove pa mi je glupo zapisivati, ali bi trebao. Ako nema zapisivanja onda se ne razvija sjeanje na san, pa onda nema smisla trenirati lucidno sanjanje ako ga se neete sjeati poslije.

nov 2007.

Stari moram ti pobiti ovo, ja se bas obavezno svaki put sjecam sna ako zaspem 'pod utjecajem' vjerovatno zato sto onda bas imam zanimljive snove :) A sad mozda ovisi od osobe do osobe...

nov 2007.

Nisi u pravu zato sto sam ja u pravu! salim se ja na primjer cim prestanem pusit 2-3 dana sanjam sto na sat svaku noc i svega se sjecam.
BeyondLEGENDA

nov 2007.

To je ve istina. Primjetio sam istu stvar.

nov 2007.

ako puaia stalno (ima budala i po 5g hybrida outdoor na dan) nema snova im prestanea javljaju se ja ako malo popijem alcohola p onda sanjam muni~abe od vutre i shita ni sli ica u san da doe ato mi i prija jer sanjam blago je rei ludila snove koje imam od prije 20 god samo nastavljam sjeam se kao klinac mali sanjam da serem,i iserem se :-) lol opet sebi pukoh od smijeha vjerovatno razli ito uti e na svakoga ponaosob
mr.skunkAMBASADOR

nov 2007.

ma kom ti bre da je budala:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
bongashLEGENDA

nov 2007.

Sjetih se i ja doba kad sam tukao po 10g dnevno i osjetih se prozvanim. :2flip: Nego, vjerovatno zavisi od osobe i koli ine popuaenog, meni se ini da 3-4 godine koliko sam se prepuaavao (doslovno od ujutro kad se dignem do nave er kad idem le) nisam sanjao uope ... Kad sam prestao duvat, e to je bio horror, napadali me snovi sa svih strana. :pat:
LucidDreamAMBASADOR

dec 2007.

10 g dnevno je stvarno mnogo...peace
Kurblaj KanAMBASADOR

dec 2007.

Evo ja piaem svoje snove ve jedno vrijeme od 10. mjeseca i nije baa bilo pretjerano uspjeano ali evo ve tri dana se sjeam ata sanjam i to unato tome ato sam u petak i subotu zaspo pretjerano razvaljen od dima izglda da se mozak po eo lagano vje~bati
AnarhosterENTUZIJASTA

dec 2007.

Pokusajte si nabavit Natura Sound Therapy. Ima i zvucna frekvancija za poticanje lucidnih snova. Kod mene je prvi put djelovala, ali moram pokusat jos nekoliko puta da se uvjerim da je bas zbog toga.

dec 2007.

Ja sam sinoc opet kontrolisao letenje. Ovaj put su me i drugi ljudi vidjeli. Do sada sam letio samo sam. Da vam objasnim kako ja letim. Nisam sto posto bio lucidan ali bilo je primjesa lucidnosti. Bio sam u jednom kaficu ma sve je islo kako treba i sve se odvijalo kako ja zelim. Onda sam krenuo kuci i odlucio da poletim. E sad kako ja letim...to bas i nije letjenje tipa supermen itd nego vise ono hodam i polako se uzdizem i uzdizem i uzdizem sve polako uspravno bez naprezanja ili pokusavanja...mada ja mislim kad sam prvi put pokusao prije nekoliko godina da sam poletio samo pet metara...dok sam sinoc letio na 200-300 metara pravio krugove oko borova i tog kafica i svi su gledali...i opet da ponovim bas polako letim i ne znam jeli ko uspio da leti brzo kao supermen ali ja nisam...mada mi je i cool ovako :) iskreno necu da vas lazem ali ne mogu sebe bas ubjediti u evo nocas su sanjat da letim nego to cuvam nedje u podsvjesti i razmislajm o tome i eto ponekad se desi.... srecno sanjanje...i da ja nista ne zapisujem ali ponavljam u glavi dogadjaje iz snova dosta...naravno trebao bih zapisat...cuo sam da ima program da upisuje snove u njega i onda kasnije ukucas na primjer cokolada i pojave se svi snovi koji imaju veze sa cokoladom...ko zna moze pomoci da se neke tajne otkriju...ali je jebeno dok ja upalim komp zaboravicu neke djelove sna :--) :dunce:

dec 2007.

Mislim da se u snu ne moze umrijeti, ja nikad nisam uspio, ni ljudi s kojima sam pricao o tome.
BeyondLEGENDA

dec 2007.

Ako bi trebao umrijeti u snu, naj eae se tren prije probudia. Meutim, izgleda da je mogue umrijeti u snu, jer sam ja sanjao da sam si prosuo mozak sa nekim oru~jem vatrenim, i nisam se onda joa probudio nego sam ledbio jedno par sekundi u bjelini, nigdje ni ega, samo ja i beskona ni bijeli prostor bez i ega, i onda sam se probudio.

dec 2007.

Meni je problem sto nekad nemogu upravljat snom, znam da sanjam i ocu nesta ali nemogu, jednostavno neide, prerealno je.
Kurblaj KanAMBASADOR

dec 2007.

Eo ove noi se opet niata ne sjeam a o lucidnosti da ni ne govorim ni blizu nisam ni em sli nom tako bi se izrazio
BeyondLEGENDA

dec 2007.

Nejde to naglo. Nomoa re "sad u ja ove noi lucidno sanjati", nejde to tako, to je vjeatina, mentalna vjeatina, stvara se treningom, radom. Ali u ovom slu aju nema onih koji jednostavno nisu roeni za to, u ovom slu aju SVI mogu nau iti tu vjeatinu i dobro se zabavljati i onda kad spavaju :icon_biggrin:.
LucidDreamAMBASADOR

dec 2007.

Definitivno...potrebno je dosta truda da bi se postiglo kontrolisanje lucidnosti...practice make you perfect...peace

dec 2007.

denziteti svijesti,mi smo u trecem denzitetu,svijesni svega materijalnog(pritom ne govorim o dimenzijama nego o stupnjevima svijesti).maye su bile(sto se tice kalendara i mjerenja vremena)mnogo razvijenjije od nas danas,jer njihova svijest je bila zaokupljena pogledom na cijeli univerzum,a ne samo onime sto nas okruzuje,samo nasim planetom,i zato smo izgubili taj smisao mjerenja vremena,i racunamo ga kako ga racunamo,samo za neke nase potrebe,sto je zalosno,jer u suprotnom bi znali puno vise nego sto sada znamo,i nebi bili zaokupljeni materijalnim,i zivjeli bi u harmoniji i miru.naime oni govore o tome da 2012.godine je kraj onakvog svijeta kakvog ga znamo,uci cemo u 4. denzitet svijesti,sto je slicno lucidnom sanjanju i stvarati svijet onakvim kakvim ga zelimo,neznam da li ce to i dalje biti u 3.dimenziji,ali zasigurno ce biti onako kako sada nasa percepcija niti ne moze zamisliti.tocan datum promjene je 21.12.2012.sve je moguce,mozda ni to nije tocno,ali nesto ce se dogoditi,jer maye nisu ni jednom pogrijesile,cak i ostali vizionari su zapisali drasticne promjene poslje 2012 godine.

dec 2007.

evo ako nekog zanima, jedna internet-kolegica je prije 5-6 godina napisala esej o lucidnim snovima, pa ga slučajno imam na disku. eto... -------------------------------------------------------------------------------- LUCID DREAMING WHAT IS LUCID DREAMING? Quite simply, it's the realisation you are dreaming as you ae doing it. Once you realise you are dreaming, you can take control of your own actions instead of just being swept up in the flow of it. With patience, persistance and practice, you will gain the ability to explore your dream-world, fly, shapeshift, change your environment and all sorts of other things only limited by your imagination. GETTING TO KNOW YOUR DREAMS: This is the first step anyone starting out in Lucid dreaming should take. Start up a dream diary. Keep a notepad next to your bed and whenever you wake up, jot down everything you remember about your dreams in as much detail as possible. It's important to try and get in the habit of doing it right away as you'll always forget things later on. Every little detial is important, even if it's only fragments of dreams, everything should be recorded. If you have trouble remembering any dreams whatsoever you can try this little trick: Before going to sleep, drink half a glass of water, tell yourself you are going to dream and remember it. Then visualise how you wake, drink the rest and remember the dream. When you wake up and drink the other half a glass, it subconsciously triggers your mind to let your dream surface. When you find the time, you can then go back and study them. Look for any recurring themes, colours, items, people, etc. Here's some examples of things to consider when you look over each dream: What am I doing? How are you acting? What are you doing? What's your goal, if any? How do I feel? What emotions are you feeling? What phsyical sensations did you notice, if any? What is the Context? What is going on in your life at the moment? What underlying issues are possibly being addressed here? Who are the main characters? Who is appearing in your dream? Are they strangers, familiar or people you know? Are they hostile or friendly? What role do they play in your dream? Any Important Symbols? What symbology is in your dream. For example, if you are driving in your dream, look up a dream book to see the meaning? Consider what comes to mind when you think of that particular object/place. Why is this important? Because when you know your dreams and start to learn recurring personal themes, you will be able to recognise them when you are dreaming. WHEN AM I READY TO BECOME LUCID? You'll dream anywhere between 3 to 5 times a night. You should be able to remember at least one full dream every night before moving on to attempting lucidity. This is not a requirement, but you will find things are a lot easier for you if you achieve this before moving on. LUCID DREAMING TECHNIQUES: REALITY TESTING: Asking yourself if you are dreaming. During the day, regularly stop and look at your hands and ask yourself if you are dreaming. Instead of just passing it off, actually look around for signs you may be dreaming, for example; an unstable point of view (jumping from first person view to birds eye view or vice versa), talking or meeting up with a deceased person, being unable to run or a place not looking quite as it should. When you do this enough, it will become a habit which will occur in dreams. When you stop in a dream and ask yourself if you are dreaming, you then have a chance to pull yourself into lucidity. Another method of this is to choose a letter or symbol or even animal you regularly see during the day and every time you see it, do a reality test. Whenever you see it in a dream, you will do a reality test. MNEMONIC INDUCTION OF LUCID DREAMS (MILD): You do this by telling yourself you will remember you are dreaming the next time you actually dream. Concentrate on this until you fall asleep. WAKE-INITIATED LUCID DREAMS (WILD): Try and get at least 5 hours sleep before trying this technique. The idea with it is to stay conscious while your body falls asleep. This can be pretty intimidating for some people as abstract patterns, sounds and sensations can be felt as your body approaches the REM stage. If your thoughts become too abstract and you are at risk of losing that conscious state, try thinking logical. For example, think about some lateral thinking puzzles you've seen, think over the steps to a recipe or do some math problems in your head - anything to get your logical mind working. Another suggestion is to prop yourself up on your pillows or even proping up your mattress. NAP-INDUCED LUCID DREAMS (NILD): Very similar to WILD, the idea is to get your minimum of 5 hours sleep and then staying up for an hour or two (it helps if you spend this time reading up on lucid dreaming or studying your dream journal) before going back to sleep. At this point you can either use this in conjunction with WILD or MILD until you start dreaming. This technique apparently is also helpful in recalling vivid dreams. PUNISHMENT INDUCED LUCID DREAMS (PILD): This is a technique I wouln't encourage people to do. It is basically punishing yourself every time you fail to reach lucidity, whether in the form of a cold shower or eating something you hate, etc. I don't feel this is necessary and if it you really wish to try it, it may be an idea to instead go for a reward upon success basis instead (not that a lucid dream isn't reward already!). THIRST INDUCED LUCID DREAMS (TILD): Refrain from having any liquids for a few hours before going to bed so you are thristy when you go to sleep. Wake yourself after about 5 hours and get yourself a glass of cold water. Drink the water and do a reality test. Have some salt so you feel thirsty again and go to bed. Know that if you drink anything, it will be a dream. Again, this is a technique I wouldn't recommend as the idea of leaving yourself dehydrated for the purpose of experiencing a lucid dream just shouldn't be done. DEVICES: There are a large number of gadgets on the market that you can hook up to yourself that helps you Lucid Dream. They generally do things like record sleep stage data and give you signals and ques for reality tests. FALLOUT: Premature Awakening is common for those starting out and becoming luicid for the first few times. The exitement that they have reached lucidity causes them to wake straight away. The important thing is to remain calm and just go with it. If you fear your dream is about to end, try spinning on the spot for a few seconds, another reality test or state your will out loud whether it be "Calm", "Stay Lucid", etc. LUCID - NOW WHAT? What can you do once you've reached lucidity? What CAN'T you do?? Once lucid, you are limited only by your imagination... literally! Here's some suggestions for things to try: · Become invisible · Step through a mirror and see where you end up. Doorways can also lead to interesting places. Alternatively, decide where you want to go and try and make a doorway or mirror lead there. · Try magic just like in the movies. Fireballs, lightening, etc. · Explore your dream world · Conquer your nightmares. If something is always chasing you, stop and face it. It can't hurt you as it's just a dream so don't be afraid to ask it what it is or why it's chasing you. · Discover a past life. You can step into a past life memory by going through a door or mirror or maybe by going into a theatre and watching the past life memory. · Test out all the little quirks of dreams. For example, light switches apparently never work in dreams, clocks will never tell the time (they'll have blank faces, no hands, weird symbols or will keep changing), text always changes or can't be read, etc.
mari-huan-koISTRAŽIVAČ

dec 2007.

Kada sam prvi put pro itala ovu temu saznala sam u stvari neato o sebi. Mislim i da je to ak mogue. Kada sam prvi put pro itala ovu temu baa sam predhodnu no imala lucidni san. U tom snu bilo je podjednako i pozitivnih i negativnih deaavanja. U jednom trenutku sam po ela da letim i krenula sam prema provaliji, u momentu se javio neki strah pa sam pokuaala kao da se vratim nazad maaui krilima i uspevajui donekle u tome. U tim trenutcima ja sam znala da je to san ali i dalje nisam imala ~elju da idem ka provaliji. Odjednom me neki vetar sna~an i blag jednostavno ponese prema provaliji a u sebi je nosio i glas koji mi se obratio: " Hajde slobodno ovo je samo san" . Tada sam i zvani no dobila dozvolu da upravljam svojim snom, ali i dalje nisam ~elela nad porovaliju, a boga mi nisam ~elela ni da upravljam i pomislih u sebi : " Vraam se ja nazad, bolje da ne znam ata me eka". Dobro je kada ovek mo~e da upravlja letenjem, tamo-vamo, tamo-vamo pa se po celu no sit naleti. Ali nekada treba neke druge akcije obaviti u snu a akcije obi no nose sa sobom i ne izvesnost i teako da ovek mo~e i u dve iste situacije reagovati isto, a nekada i bez borbe nema pravog zadovoljstva. Dobro je moi upravljati ali onda mi nema tu dra~. Umereno je mo~da najbolje..... Ajde,evo im budem sanjala ponovo probau da upravljam i ako nije letenje, bie dobro ako me ne iznervira neko pa da mogu da ga ubijem. Mrzim da budem zlo inac ali akobude, morau.:violent018:

jan 2008.

Probao sam svakakve tehnike lucidnog sanjanja.Počeo sam sa nekim dosadnim instant zapadnjačkim tehikama,koje sam pokupio po netu,pa sam kasnije nešto od toga,u mnogo smislenijoj formi;pročitao u knjizi -Exploring the world of lucid dreaming- (Stephen LaBerge,pionir u istraživanju lucidnih snova i procesa sanjanja).U knjizi se može naći dosta korisnih informacija i lako je naći u pdf-u (~600kb),samo kucaš u google naziv knjige.Tu su obrađene razne tehnike,npr. MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams) koju je on smislio i kaže da daje najbolje rezultate,onda nešto što neki zovu astralna proekcija,a on WILD (Wake-Initiated Lucid Dreams; Falling Asleep Consciously), i baš je sve onako opsežno i opisano u detalje sa raznim primerima.Posle svega toga navodi par tehnika (ali čisto onako da se spomene) iz istočnjačkih religija.I tako ja posle određenog vremena slučajno naletim na kjigu-Tibetian Yogas of dream and sleep-. Tehnika svesnog sanjanja koju je Padmasambhava ( koji je doneo budizam iz Indije na Tibet u sedmomo veku) naučio od nekog misterioznog yogija (ako se dobro sećam zvao se Lawarepa).Vekovima se to učenje prenosilo oralno i bilo je tajno da se ne bi razvodnjavalo i pogrešno prenosilo(znači učitelj učeniku pa ovaj dalje),a potiče iz indijske prakulture i nemoguće je odrediti koliko je staro.Ima ga u ortodoksnom hrišćanstvu,sufizmu,naravno hinduizmu,kabali … Postoje četiri pripremne vežbe koje se izvode tokom dana i predstavljaju osnovu za primenu primarnih vežbi tokom noći.Opisano je kako nastaju snovi,vrste snova,energetski kanali u telu,čakre,prana,karma…Odličan uvod za priču o svesnom sanjanju,a primenjujući samo te četiri osnovne vežbe tokom dana nebrojano puta povećavaš verovatnoću da ćeš u toku sna shvatiti da sanjaš i ako pravilno radiš prvi rezultati će doći veoma brzo.Bilo bi dobro da se čita o buđenju u snovima,meditaciji bez koje je nemoguće zamisliti konstantno održavanje potpune svesnosti u toku sna. Obično se sanjanje smatra˝ nerealnim˝,znači suprotnost ˝realnom˝ budnom stanju u toku dana.Ali,dok san traje ne postoji ništa realnije od sna (što se takođe može reći i za život,je li?-stvaran je dok traje).Po tibetanskoj tradiciji sva iskustva,uključujući i snove javljaju se iz neznanja,unutrašnjeg i kulturnog.Šta je kulturno neznanje je svima jasno-razna verovanja i preduebeđenja ukorenjena u kulturu i tradiciju koja prožimaju svaki običaj,mišljenje,sistem vrednosti.Sve to pojedinci,pa i čitave kulture prihvataju kao neko opšte saznanje ili božanski zakon,stvarajući ˝to je normalno,pa to svi rade˝ mišljenja. Unutrašnje neznanje karakteriše nas obične ljude,a podrazumeva nepoznavanje naše prave prirode i prirode sveta u kome živivmo,a posledica toga je iluzija koju stvara dualistički um(Tibetanski sem)-koji rastura jedinstvo iskustava i razume samo konceptualne podele na ovo i ono,dobro i loše,na sviđa mi se i ne sviđa mi se .Znači Sem je onaj koji gori u želji,besu,konstantno preplavljen mislima i emocijama,zbog kojeg postaješ plen spoljašnjih uticaja,navika i uslovljavanja,koji ima lažnu stabilnost,koji je uskogrud,koji štiti samog sebe-EGO.Mi smo vrlo selektivni u sagledavanju sebe. Kada se gledamo u ogledalu, pazimo da izaberemo najlaskaviju pozu i najprijatniji izraz. Na isti način svako od nas ima mentalnu predstavu o sebi koja naglašava naše kvalitete, a minimizira mane i u potpunosti izostavlja neke strane našeg karaktera. Mi vidimo sliku koju želimo da vidimo, a ne realnost sagledanu iz svih uglova. Sastavni deo one četiri vežbe koje se rade u toku dana je Calm Abiding:Zhine(stalna smirenost).Fiksacija na neki objekat da bi se postigla stabilnost uma.Može da se koristi i mantra,neki spoljašnji objekat…Da ne bude zabune,to nije meditacija.Meditaicija je mnogo sveobuhvatniji proces.Sledi praktični primer vežbe da bi se shvatila priroda uma. Disanje je objekat pažnje koji je lako dostupan svima je li?, jer svi dišemo od kad smo se rodili pa do smrti. To je univerzalno dostupan, univerzalno prihvatljiv objekat meditacije. Da bi počeli vežbu treba zauzeti udoban položaj, ispraviti leđa i zatvoriti oči u tihoj prostoriji, sa što manje mogućnosti da budete ometani. Okrećući se od spoljnjeg sveta ka unutrašnjem, shvataš da je najistaknutija aktivnost disanje. Zato se obraća pažnja na taj objekat: dah koji ulazi i izlazi kroz nozdrve. To nije vežba disanja, to je vežba svesnosti. Cilj nije kontrolisati dah, već umesto toga ostati svestan daha, onakvog kakav je on prirodno: dug ili kratak, težak ili lak, grub ili fin.Znači dok udišeš,znaš da udišeš,dok izdišeš znaš da izdišeš.Ne razmišljaš o tome,već vežeš pažnju za dah što je moguće duže, ne dozvoljavajući da bilo šta prekine lanac svesnosti. Vrlo brzo se shvata da je to prokleto teško. Tek što pokušamo da vežemo pažnju za disanje, uleti nekakva misao. Čim pokušamo da potisnemo sve misli koje nas ometaju, hiljadu stvari uskoči u um: uspomene, planovi, nade, strahovi. Jedna od tih stvari privuče našu pažnju i posle nekog vremena shvatimo da smo potpuno zaboravili na disanje. Počnemo ponovo, sa obnovljenom odlučnošću i iznova posle kratkog vremena shvatimo da je um skliznuo a da to nismo ni primetili. Ko upravlja umom? Čim počnemo ovu vežbu, vrlo brzo postaje jasno da je um skoro bez kontrole. Kao razmaženo dete koje uzme jednu igračku, dosadi mu, uzme drugu, zatim treću, tako i um stalno skače sa jedne misli, jednog objekta pažnje, na drugi, bežeći od stvarnosti. To je urođena navika uma. To radi čitavog našeg života.Život je san i sanjaš ga otvorenih očiju.Nema razlike između kratkih snova noću i velikog sna života. Zbog toga roniš u mislima između prošlih događaja i maštanja o budućnosti.Koliko vremena dnevno si zaista ovde?San je refleksija našeg uma,simbolični prikaz želja strahova,proekcija dnevnih događaja.Onoliko koliko si zaista svestan preko dana,toliko ćeš biti svestan u toku sna.Nadam se da je jasno zašto po default-u nismo svesni dok sanjamo. Moramo promeniti mentalni kalup i naučiti da ostanemo u stvarnosti. Počinjemo, pokušavajući da vežemo pažnju za dah. Kada primetimo da je um odlutao, strpljivo i blago vratimo ga na dah. Ne uspevamo i pokušavamo opet,ništa,pa onda još jednom i još jednom pa još jednom…. Sa smeškom, bez napetosti, ne gubeći samopouzdanje, ponavljamo vežbu. Na kraju, navika stvarana celog života, ne može se promeniti za par minuta,jel tako?Zadatak zahteva stalno ponavljanje prakse kao i strpljenje i blagost. Ako želiš svesno da sanjaš moraš biti svestan tokom celog dana.Ako je u onoj vežbi sa disanjem bilo teško fiksirati pažnju na dah,onda je ovo super teško.Joga svesnog sanjanja smatra ovo neizostavnim i vrlo moćnim delom prakse. U toku dana je potrebo podsećati se:-Ovo je san-,svaki put kada ti misli odlutaju,kada misli upravljaju tobom,a ne ti mislima.(naravno prethodno moraš potpuno razumeti izjavu -Ovo je san-Znači,nećeš skočiti sa zgrade).Kada izgovoriš -Ovo je san- vratiš se potuno u stvarnost, potpuno si svestan gde si i šta radiš,misli ti ne lutaju tako da je pored tela koje je uvek ovde,sada i um ovde.Kabalisti to zovu SOL-Subject,object,place. Recimo pereš ruke.Taj proces ne zahteva baš nekakvu pažnju i svesnost,samo delić,nekoliko procenata dok je ostatak uma tamo negde,luta,zaokupljen iluzijama,o recimo,budućnosti.Znači skoro mehanički proces.I onda se podsetiš-SOL.Ja,držim sapun,u kupatilu i perem ruke i ne gubiš uvid u to.Um je ovde i sada to više nije mehanički proces.Na početku će taj proces predstavljati samo podsećanje na –Ovo je san- odnosno –Sanjaš,budi se- i uvid u to ćeš imati par sekundi pa će um da odluta.Stalnom upornošću,tih nekoliko sekundi će se pretvoriti u 10 sekundi,pa u minut…Potrebno je što duže održavati prisutnost.Kada um odluta,vratiš ga u stvarnost. Ili,recimo,jedeš.Narvno osećaš miris,ukus,žvaćeš,gutaš.Ali obrati pažnju na um.Gde je? Tako razvijamo svesnost realnosti.To je biti ovde i sada. Svesno sanjanje nije primarni cilj u praksi Joge snova i sanjanja,već dolazi kao rezultat pribranosti i svesnosti u toku dana.Napredak u tom procesu će biti očigledan u snovima. Kada jedno vreme praktikuješ to vraćanje u stvarnost,ta misao će početi da se pojavljuje ˝sama od sebe˝.Poznata su vam ona stanja totalne odsutnosti kada milion misli proleće i smenjuju se.Totalni haos u glavi,metež,galama.Jedna od tih misli će možda biti -Ovo je san-.I odjednom tišina,mir ,ponovo si ovde. Stanje postojane sažetosti pažnje u čistom uvidu (vipassana) posmatranjem "tela u telu, osećaja u osećaju, mišljenja u mišljenju i pojava u pojavama", bez ronjenja u prošlost i budućnost i bez ičega "mističnog" , napor za postizanjem ideala treznog života u čistoj sadašnjosti, Buddha opisuje ovako: -A tada, isposnici, isposnik dok hoda jasno zna 'ja hodam', dok stoji jasno zna 'ja stojim', dok sedi jasno zna 'ja sedim', dok leži jasno zna 'ja ležim'... Isto tako isposnik je potpuno sabran kad dolazi i odlazi, kad gleda i kad se osvrće, kad se sagne i digne, potpuno je sabran kad nosi prosjačku zdelu i ogrtač, potpuno je sabran kad jede, pije, žvaće i guta. -Svi oni isposnici i brahmani koji raspravljaju o prošlosti i budućnosti... i tu*mače različito složene i zamršene stavove o prošlosti i budućnosti, -- svi su oni zahvaćeni u mrežu spletenu od 62 čvora. Kuda god se smeste ili okrenu, ostaju uhvaćeni u tu mrežu." -Zar ne vidiš da ti "turban na glavi gori" sada?! -- Okani se pitanja o prošlosti i budućnosti! Uskoro ću postaviti linkove za download nekih desetak knjiga na temu svesnog sanjanja i još neke forume.
elephant0rAMBASADOR

jan 2008.

Bravo bravo.. izvrstan prvi post.. Wellcome!
wannabeshaman1POZNAVALAC

jan 2008.

hahahaha ja sam mislio da ova Calm Abiding:Zhine(stalna smirenost) samo pali za mene ak nisam ni znao da se tako zove...zapravo to sam sasvim slu ajno otkrio obi no mi bude dosadno kad kenjam pa iskoristim tu priliku ne samo za fizi ko ve duhovno pra~njenje pa se znam zablejit po 10minuta u plo ice tj koncentrirat i nakon nekog vremena mi se ini kao da se sve mi e al je i dalje na mjestu neznam teako je to opisat, kao da zidovi diau (iako je ovo mogue pripisat poremeaju, derealizacije odnosno poremeaju ope anksioznosti ali s obzirom da pisholozi sve ato ne razumiju nazovu poremeajem,i poato smatram da je kontrolirana aizofrenija genijalnost ne zamaram se time :D) kad sam to prvi put svjesno napravio ve sam uo za lucidno sanjanje... i nakon toga sam imao jedan od najboljih lucidnih snova. jedva ekam da objavia te linkove... ja imam dosta prob sa sjeanjem..loae pamenje snova mi "pojede" lucidne ina e ako te zanima ja sad imam u planu napravit jedan dodatak za mob koji e mi pomo da budem lucidan...tip sa jednog foruma je izmislio kako bi bilo dobro imat neku spravicu koja ti vibrira svakih 42min po 2-3sec. kad ona vibrira radia provjere realnosti i kasnije kad zaspea to ti isto vibrira(on je koristio sat za gluhe)i onda te posjeti dok spavaa na provjere relanosti i tako u snu sku~ia da sanjaa (to je neato ko ona ptica koja se u "otoku" dere pa~nja) ja namjeravam napravit prog za mob koji bi imao dvije opcije da podesim trajanje alarma i nakon koliko min e se periodi ki uklju iti i onda bi ga jednostavno zavezao za ruku dok spavam...

jan 2008.

Knjige(pdf): 1.The Tibetian Yogas of Dream and Sleep -Tenzin Wangyal Rinpoche 2.The Tibetian Book of Living and Dying -Sogyal Rinpoche 3.Dream yoga and the practice of natural light -Namkhai Norbu 4.The Tibetan Book of the Great Liberation 5.ExploringTheWorldOfLucidDreaming -Stephen LaBerge 6.Do_OBE Astral projection/OOBE class notes -Donald J. DeGarcia 7.Treatise on AP -Robert Bruce 8.Mastering AP new energy ways -Robert Bruce www.gigapedia.org www.avaxhome.ru Prvih pet knjiga se sigurno može skinuti sa ova dva linka 9.Yoga budnog sanjanja i astralna projekcija- Swami Brahmajñanananda www.yogacentar.hr Gomila pdf-ova na temu meditacije,pisali budisti,naravno besolatno: http://www.buddhanet.net/ http://www.gnosticteachings.org/ Kabala Neki forumi: http://www.ld4all.com/forum/index.php http://www.dreamport.net/ http://www.dreamviews.com/community/index.php http://www.astralsociety.com/as/Forum/ Što se tiče tih instrumenata koji bi trebali da te podsete da sanjaš,Stevo LaBerge je napravio jedan,malo složeniji i funkcioniše u lab. uslovima.Ako se dobro sećam nešto sa svetlom direktno na očne kapke(nešto kao impulsi). Pre neko jutro sanjam običan nesvestan san,radnja je nebitna,uglavnom stojim sa nekoliko ljudi.U međuvremenu se pojavljuje tamo nekakav pas i laje,bez prestanka.Prokomentarišem:Jebote,al ti taj pas laje i tu se probudim i čujem komšijsku džukelu kako laje.To dlakavo ***** me izluđuje već više od godinu dana jer laje kao blesav,pa bi mogao da ga istreniram,batinama,da zalaje par puta na svakih 42 minuta.:vb_smash: Tako da bi to sa vibriranjem verovatno ponekad funkcionisalo,ali da ne budu neke ludačke vibracije,zemljotres...
mari-huan-koISTRAŽIVAČ

jan 2008.

Ako sam dobro razumela to zna i da e nam te ve~be za svesno sanjanje ( podseanje u toku dana "ovo je san") poveati sposobnost koncetracije i pomoi nam da stvarno pro~ivimo svoj ~ivot kroz svaki njegov trenutak? A imaju li te metode joa nekih pozitivnih efekata? Baa sam se zainteresovala a ne itaju mi se tolike knjige, bolje pre toga neka instant informacija.:b_bow:
mari-huan-koISTRAŽIVAČ

jan 2008.

Do k.... Ja sebi pri ala par dana"ovo je san" "ovo je san" "ovo je san" i sad prestala da puaim vutru!! Ajde bre.... odneo je vrag aalu.

jan 2008.

Nisam imala bas slicnog iskustva sa lucidnim snovima, imala sam samo scenu da znam u snu kad sam u opasnosti pa mogu kontrolirati kad cu se probuditi. A moj jaran je sanjao da sjedi sa vragom i pusi joint. Tu je skontao da je u snu pa je poceo upravljati njime i ici ulcom, gadjati jajima ljude i sl. :D

jan 2008.

Zdravo svima, aarao sam netom, naleteo na ovu temu i nisam mogao da se suzdr~im da ne usko im, naime ostali forumi sa temama o lucidnom sanjanju i snovima uopate su iskrivljeni do te mere da mi je muka od pomisli na iste... Vidim ovde su ljudi skroz opuateni i odlu io sam da dam doprinos temi na osnovu svojih dosadaanjih iskustva sa snovima, prvenstveno lucidnim. Dakle vidim da je suatina lucidnih snova objaanjena u potpunosti u ovoj temi pa neu da smaram sa time, predjimo na suatinu :) Lucidni snovi, ta nije svesni snovi (viae preferiram taj naziv) u mom slu aju dolaze s vremena na vreme, u zavisnosti od mog trenutnog na ina ~ivota. Uvek me impresioniraju iskustva iz svesnih snova, iako ih do~ivljavam esto joa iz ranog detinstva. Mogunost kreacije, manipulacije vlastitim svetom vas ine u snu kreatorom, apsolutnim Bogom svoga univerzuma. Verujem da vam literatura nee pomoi u tom smislu da postignete lucidne snove, ve sam pristup tim snovima, dakle ja sada razmialjam o svesnim snovima samim tim ato piaem ovaj post, ato zna i da u najverovatnije noas imati svestan san. Tehnike direktnog postizanja svesnog sna iz budnosti sam pokuaao par puta i to se zavraavalo obi no padom u obi an san ili ubrzanjem pulsa i negativnim iskustvima do te mere da sam morao takav pristup svesnim snovima da prekinem... Dakle ja spontano ulazim u svesne snove, naj eae u slu ajevima kada naiem u snu na ~aklju ana vrata koja ne mogu da otvorim, u tim situacijama ja dobijam ~elju da se oslobodim, razvaljujem vrata i istog trenutka postanem savraeno svestan u snu. Ranije sam imao problema ostati du~e vreme u snu, vremenom se nau i taj surf izmeu sna i jave. Nau io sam da u svesnom snu nikako ne trebam da se skoncetriaem na nebo, jer u tom slu aju mi se o i u stvarnosti otvaraju, zatim nikada ne smem biti previae uzbuen zbog uspeha postizanja lucidnosti jer i u tom slu aju dolazi do buenja it. razlikuje se od oveka do oveka. Da ne komplikujemo previae, u svesne sne se ne sme ulaziti sa predrasudama je su u tom slu aju predrasude okovi, strah takoe mo~e dovesti do loaih iskustva prilikom pokuaaja manipulacije snom. Negativne strane lucidnog snova su jedino ako ste preokupirani ovim fenomenom, jer je to na neki na in be~anje od realnosti, sa druge strane osetiti malo slobode i prave moi ne mo~e da akodi. Gledajte na ovu pojavu kao pozitivno i novo iskustvo (za one koji nisu doziveli) i upeete da do~ivite to kao pozitivno iskustvo, bez glupih predrasuda tipa astralna projekcija, ne znam, srebrna nit energetsko telo bla bla, nema veze sa tim, jer vaai svesni snovi predstavljaju u stvari vaau pravu unutraanjost, prave ~elje i prave ciljeve. Izvinte ako sam vas smorio xD
didjilidooISTRAŽIVAČ

jan 2008.

uf,bas si me sjetio jedne scene u magli,ko sto je inace moja svjest u snovima kad se tu i tamo pojavi.. nebo je gorilooo, neopisiv je osjecaj i scena,i ko sto kazes probudio sam se... cista psihodelija..
BeyondLEGENDA

jan 2008.

`ta je realnost? Govore nam da mi bje~imo od realnosti, odgovornosti, od ~ivota puaei travu. A sada joa bje~imo od realnosti kada treniramo lucidno sanjanje. Baa nas treba ~aliti, baa smo jadni izgubljeni... Znate, realnost je za mene sve ato se dogaa u mojoj glavi, realnost je moja percepcija, moji do~ivljaji, realnost su moje misli koje god da jesu. Ja ne bje~im od realnosti, ja ju istra~ujem, ja ju istinski ~ivim. Vi zovete realnoau ovo stanje sada u kojem itate ovo? To je samo stanje, samo joa jedan oblik, ali oblik za koji su naai umovi uhva eni kao priljepak za stijenu. }ivot je apstrakcija, nemo~ea ga definirati.

jan 2008.

zasto ne mogu upoznati takve ljude kao sta si ti weedran.zanima me da li ti upoznajes takve ljude,ili jednostavno jebena urota iluminata ne da da se takvo nesto dogodi,hehe,malo sam:icon_eek:otisao sad,hehe,mozda zbog te rane pljuge,

jan 2008.

`ta je stvarnost? Ljudske navike opa~anja su prili no glupe.Oni ulni nadra~aji koje mo~emo da registrujemo su ~alosno mali deli onoga ato se deaava oko nas,a ono malo ato zapa~amo pretvaramo u mentalne objekte i koncepte na koje reagujemo na programirane na ine. U ia da reagujea na taj na in kao dete posmatrajui ponaaanje onih oko tebe,tako da ~ivot vidimo kroz ekran misli i koncepata i te mentalne objekte pogreano smatramo stvarnoau. Obi no ne gledamo u ono ato je tu stvarno ispred nas. Bivamo uhvaeni u ovaj bez kraja misaoni tok tako da stvarnost proti e nezapa~ena. U meduvremenu, svet stvarnog iskustva prolazi nedotaknut i neiskuaan. Svako ljudsko bie je nau eno da podrazumeva kako je stvarni svet spolja i da ~ivot treba ~iveti samo kroz kontakt sa spoljnim svetom, pri~eljkujui spoljni ulaz, fizi ki ili mentalni. Veina od nas nikad nije razmatrala zaoatravanje spoljnih odnosa u svetlu onoga ata se deaava u nama. Ideja da uradimo tako neato zvu i isto kao da smo odlu ili da posmatramo test sliku na televizijskom ekranu. Spremniji smo da prou avamo tamnu stranu Meseca ili dno okeana nego skrivene dubine nas samih. U stvari, za svakog od nas univerzum postoji samo ako ga do~ivljavamo preko tela i uma. Istra~ivanjem sad-i-ovde nas samih, mo~emo istra~ivati svet. Ukoliko ne istra~imo svet u sebi, nikada ne mo~emo spoznati stvarnost  imaemo samo sopstvena verovanja ili li ne intelektualne predstave o svetu(naj eae slepo prihvaena tua verovanja i intelektualne predstave). Meutim, posmatranjem sebe dolazimo do neposredne spoznaje stvarnosti. Ne prihvataj neato samo kao dedukciju ili zaklju ivanje, ili podrazume*vajui spoljni izgled, ili delimi no zbog odreenog pogleda, ili zbog njegove verovatnosti ili zato ato ti to neko drugi ka~e. Najviai autoritet je naae sopstveno iskustvo istine.Da bi prihvatili neato nije dovoljno ispitati ga samo intelektualno, razumom. Ako emo imati koristi od neke istine, to treba neposredno da do~ivimo. Samo onda mo~emo znati da li je to zaista istina.Npr. nikad nisam probao so.Mo~ea mi rei da je bela,dati hemijsku formulu,pokuaati da objasnia kakav je ukus,mogu pro itati 500 knjiga o soli,dok ne probam so neu znati ata je slano. Fizi ki aspekt-najo igledniji i najjasniji deo nas, lako uo ljiv svim ulima. A kako, zaista, malo znamo o njemu? Naizgled mo~emo upravljati telom: ono se pokree i vrai radnje prema naaoj 3svesnoj volji3. Ali sa druge strane, svi unutraanji organi funkcioniau van naae kontrole, bez naaeg znanja. Na finijem nivou, mi nemamo iskustveno znanje, o stalnim biohemijskim reakcijama koje se odigravaju u svakoj eliji tela. Ali to joa uvek nije krajnja stvarnost materijalnog fenomena. Sagledano do kraja, naizgled vrsto, telo se sastoji od subatomskih estica i praznog prostora. `ta viae, ak ni subatomske estice nemaju stvarnu vrstou. Njihov vek trajanja je manje od trilionitog dela sekunde. estice neprekidno nastaju i is ezavaju, kao tok vibracija. To je krajnja stvarnost naaeg tela, kao i celokupne materije.Moderni nau nici su svojim istra~ivanjima pronaali i prihvatili tu krajnju stvarnost materijalnog univerzuma.Ceo materijalni univerzum sastoji od estica Te estice ispoljavaju u beskona nim varijacijama materije. One se kombinuju i formiraju strukture koje su naizgled stalne. U stvari, te strukture se sastoje od majuanih nedeljivih estica koje stalno nastaju i is ezavaju. To je krajnja stvarnost materije: stalni tok talasa ili estica. To je telo koje svako od nas zove "ja". Svjesna misao je blisko povezana sa ja-konceptom. Ja-koncept ili ego nije niata drugo nego skup reakcija i mentalnih predstava koje su umetno pridodane tekuem procesu iste svesnosti. Uzeli smo tekui vrtlog misli, oseaja i senzaci-ja i to skrutili u mentalnu konstrukciju. I posle toga uvek to smatramo stati nim i trajnim entitetom. To smatramo kao stvar odvojenu od drugih stvari. Mi sebe odcepljujemo od ostatka procesa ve ne promene koja je univerzum. Ignoriaemo naau uroenu povezanost sa svim drugim biima i odlu ujemo da ja treba dobiti viae za sebe; zatim se udimo kako su pohlepna i neosetljiva ljudska bia. I tako se to nastavlja. Svako zlo delo, svaki primjer bezoseajnosti proizlazi direktno iz ovog la~nog osjecaja ja kao odvojenog od svega drugoga ato je tamo. Zajedno sa fizi kim procesom postoji i psihi ki proces  um. Mada ga ne mo~emo dodirnuti ili videti, ini nam se da je on joa prisnije povezan sa nama nego naae telo. Mo~emo pretpostaviti budue postojanje bez tela, ali ne mo~emo zamisliti bilo kakvo postojanje bez uma. Meutim, koliko malo znamo o umu i koliko malo smo u stanju da ga kontroliaemo. Kako esto on odbija da uradi ono ato mi ~elimo i radi ono ato mi ne ~elimo. Naaa kontrola svesnog uma je joa kakva-takva, ali nam izgleda da je nesvesni um potpuno van naae moi ili razumevanja i da njime vladaju sile kojima mi ne upravljamo i nismo ih svesni. Albert Einstein: 3A human being is part of a whole, called by us the "Universe" a fart limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separated from the resta kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circles of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty  Um je serija zbivanja, a promatra u estvuje u tim zbivanjima svaki put kada obraa pa~nju. Mi mislimo da to ve inimo, ali to je iluzija. To dolazi od injenice da pridajemo tako malo pa~nje tekuem toku naaih vlastitih ~ivotnih iskustava da skoro spavamo. Jednostavno ne pridajemo dovoljno pa~nje da bi primetili da ne obraamo pa~nju.Ali kada po nea da obraaa pa~nju, doci ea licem u lice sa iznenadnim i aokantnim shvatanjem da si ti,i svi ostali ljudi po prirodi prili no zveknuti.Nema problema. Ti nisi niata lui nego ato si to bio ju e, ali to jednostavno nisi nikada opa~ao. Tvoj um je vriatea, ludnica na to kovima koja se kree bez svrhe i potpuno bez kontrole. Misao koje si jednostavno svestan sa istom pa~njom se osea laganom u strukturi; postoji oseaj udaljenosti izmeu te misli i pa~nje koja je promatra. To se uzdi~e lagano i nestaje bez potrebe da potakne sledeu misao u tom lancu. Normalna svesna misao je te~a u strukturi. Ona je teaka, zapovedni ka i prisilna. Ona te usisava i preuzima kontrolu nad svesnoacu. Po svojoj samoj prirodi je opsesivna i vodi pravo do sledee misli u lancu, naizgled bez razmaka izmeu njih. Ona zgrabi svu tvoju pa~nju i ne ostavlja niata od nje da bi promatrala svoj vlastiti efekt. Razlika izmeu 3biti svestan misli3 i 3misliti misao3 je vrlo stvarna. Ali to je tako suptilno i teako primetiti. Koncentracija je jedno sredstvo potrebno da bi se bilo sposobno videti tu razliku. Koncentracija je naa mikroskop za promatranje finih unutraanjih stanja. Koristimo fokus pa~nje da dosegnemo usmerenost uma na jednu ta ku sa mirnom i stalno primenjenom pa~njom. Bez odreene ta ke uporiata ti se gubia, prevazien neprekidnim talasima prolazeih promena koje se vrte i vrte u umu. Tokom celog dana smo uhvaeni u vrtlog tih 3teakih3 misli,pa ne mo~ea da o ekujea da nou ne budea uhvaen u isti vrtlog.Zna i san u kome ma ki dajea crveni karton,unosia je u kuu i napominjea:Samo pazi,ova ma ka ne mo~e da igra u sledeoj utakmici(,a ma ka na leima ima broj 6) je proizvod moronske odsutnosti u toku dana.Ako odr~avaa pa~nju tokom celog dana,ne treba ti nikakav udan,neuobi ajan dogaaj zbog kojeg ea posumnjati da sanjaa;svesnost da sanjaa dolazi 3sama od sebe3.
BeyondLEGENDA

jan 2008.

Respect 12345, totalno te ku~im. Treba biti promatra , ako se ~elite probuditi u snu trebate pustit koncentraciju sa vanjskog i pogledati na svoj um iz treeg lica, tada se shvaa, tada se budi. Treba se postati svjestan sebe, svog uma. Kada sam pro itao knjigu "Infinite love is the only truth - everything else is illusion" od Davida Ickea, tjedan dana sam imao osjeaj da sam nekako iza sebe a ne ja sam. Kao da sam ~ivio ~ivot iz treeg lica. Znate, kao npr. igrate neku kompjutorsku igru, neku puca inu npr., e normalan osjeaj bi bio da se osjeate kao da ste taj lik u igrici (kad bi primjenili igricu na ~ivot), e a ja sam se osjeao kao igra koji upravlja tog lika iz igrice. Zna i bio sam nekako iza svog 3d tjela... U snu je specifi no to da vi ~ivite sanjani scenarij svim svojim snagama, zaokupljeni ste sasvim. Trebalo bi stati i postati promatra sebe, i tada nebi bili onaj zaokupljen um ve drugi um koji promatra taj um. Vi u snu takoer znate ato je stvarno i realno iz budnog stanja, a ato nerealno i banalno, meutim vaa um je sasvim zaokupljen dogaajima koje snivate da ne upotrebljava svoje znanje stvarnog i realnog, ali bi to odma napravio kad bi stali u snu i postali svjesni sebe, i tada bi nastupio lucidni san... Zato budite i u budnom stanju promatra ako ~elite posti i lucidan san, ali i zbog viae stvari je koji put dobro biti promatra .
elephant0rAMBASADOR

jan 2008.

Slazem se potpuno sa obojicom, ali takodjer uvidjam da je posao promatraca neugodna zadaca. Oduzima dio zivotne snage onome koga promatrate, dakle sami sebi. Jedina dilema je.. Jel ono nauceno promatranjem vrijedno gubitka potpunog prisustva u dogadjaju.. Drugim rjecima kad vec nemamo neku visu svrhu, mozda nam je najbitnija ipak ona koju smo si sami stvorili kao covjecanstvo.. i to treba shvatit kao neki nizvodan tok energije koji omogucava da budemo to sta jesmo.. jer u slucaju poblizeg detaljnog promatranja sve se razlaze u najsitnije detalje dok se ponovno ne pretvori u besmisao tj.u nistavilo .
BeyondLEGENDA

jan 2008.

Pa, jest. Iskustvo je ~ivot, promatranje je instrukcija. Treba ti instrukcija da bi znao kako/ata u ~ivotu. 1.Stanje sanjanja Mi ~elimo lucidno sanjati jer ~elimo kreirati kreaciju koju emo do~ivjeti/iskusiti svjesno (zna i pod naaom kontrolom) a ne samo umno (bez kontrole). Naravno da ne ~elimo lucidno sanjati da bi bili promatra tamo, ali ako neemo biti promatra , neemo dobiti instrukciju da smo u snu i time neemo uspjet napravi svjesnu kreaciju - lucidan san. 2.Budno stanje }ivot je tu da se ga ~ivi, i naravno da ne~elimo biti samo promatra ~ivota, ~elimo ga ~ivjeti. Ali kao promatra mo~emo dobiti kontrolu nad umom = slobodniji ~ivot kojeg ne uvjetuje viae "civilizacija", kreacija drugih, zacrtana pravila. Promatranje nas vodi k putu istine ako postoji la~ koju mo~da slijepo sljedimo ako smo samo ~ivotari, tj. opredjeljeni samo prema van. Granice ne postoje za one koji ih ne vide
elephant0rAMBASADOR

jan 2008.

Ovo sta sam rekao ranije se odnosi mozda vise na stvaran zivot nego sanjanje.. Dakle ja sam trenutno u dilemi.. sta je bitnije.. jednostavno biti ono sta jesmo, ili pokusati to shvatiti u sto vecoj mjeri, a tko zna.. mozda se time bavimo jer jednostavno to je ono sta smo postali.. tj. sta jesmo.
BeyondLEGENDA

jan 2008.

A sta smo to mi? U nama le~e potencijali, a unato tome neki ka~u da smo samo "mali ljudi" makar nikad ni 99% svojih potencijala i mogu nosti ne isprobamo. Neki ka~u da su ~ivotinje ni~i denzitet (2.) od nas ljudi (3.) ali ja mislim da se od njih razlikujemo samo po koli ini potencijala koje mo~emo, a nemoramo razviti i isprobati. Zaato se ograni avati? Ako nam u um dolaze pitanja zaato ih ignorirati? Kada ve o ito imamo takav potencijal da smo sposobni pojmiti prostor, vrijeme, tra~iti smisao... zaato onda sve skupa ignorirati i sljediti ve ustaljene norme i mialjenja onog s im bi se ovjek trebao baviti tokom svog ~ivota. To su samo izmialjena pravila, nije ih neki bog napisao, izmislila ih je civilizacija tokom povijesti i nau ila naa um da te norme smatra svojim putem. Mislim da naai potencijali nisu bezveze i slu ajno u nama, kao neki viaak tu sa strane na koji netreba troait vrijeme. Mislim da jedna ~ivotinja koristi ve inu svojih potencijala. Nee jedan orao sad si misliti - ajde neda mi se letjeti, samo u tu po zemlji tra~iti hranu i to je to. Orao e koristiti svoj potencijal za letenje makar mu mo~da netreba ta vjeatina. Jedna glista nema potencijal da govori, ali ona to niti nezna i ne zamara se s tim ata nemo~e govoriti, zato mislim da ako smo svjesni svojih potencijala, sigurno ih nismo svjesni bezveze, jer eto, kao, imamo malo previae slobode, kao bog nam je dao viae slobode nego nam treba. Prije bi rekao da mi se preau uju mnoge stvari, mnogo znanja. ... a mo~da sam u krivu i ~ivot je zapravo samo borba, ja i i sposobniji pobjeuje, i to je to... ...mo~da je darwin u pravu :)

jan 2008.

Taj proces promatranja ili bolje navikavanja na promatranje treba da bude postepen.Naravno da se od navike nau ene na pocetku ~ivota ne mo~ea odu iti odmah.Nema smisla raditi to na silu,jer to zaista oduzima ~ivotnu energiju. Ja bih pokuaao da shvatim u ato vecoj meri kroz razumevanje sopstvene prirode, razumevanje na bazi neposrednog iskustva istine duboko u nama, ostvarena posmatranjem stvarnosti onakve kakva zaista jeste. Svaki oset koji nastane, samo e doprineti razumevanju prolaznosti. Svesnost u osnovi ne diferencira, ne diskriminira. Njen zadatak je da samo registruje da je doalo do kontakta uma i tela. Medutim, percepcija je diskriminativna. Ona privlaci zalihu proalih do~ivljaja da bi procenila i kategorizovala svaku novu pojavu. Proale reakcije postaju referentne tacke pomou kojih pokuaavamo da razumemo novi do~ivljaj; ocenjujemo ga i klasifikujemo prema naaim proalim dogadajima. Na taj na in stare reakcije uti u na naae zapa~anje sadaanjosti. Umesto da vidimo realnost, mi kao da gledamo "kroz zatamnjeno staklo." Percepcija spoljnjeg sveta i sveta u nama iskrivljena je i zamuena naaim proalim uslovljenostima, naaim sklonostima i predrasudama. Zbog iskrivljene percepcije, jedan u suatini neutralan oset odmah postaje prijatan ili neprijatan. Ponovo reagujemo na ovaj oset, stvarajui sve~u uslovljenjost koja dalje krivi naau percepciju. Na taj na in, svaka reakcija postaje uzrok novih reakcija, pri emu je svaka uslovljena proalim reakcijama i uslovljava budue reakcije. Tako proces sam sebe hrani.To je beskrajno ponavljanje, za arani krug. Svaki put kada razvijemo ~udnju ili odbojnost, ja amo tendenciju uma da nastavi da ih stvara. Kada je mentalna navika jednom uspostavljena, uhvaeni smo u njoj. Na primer, ovek nas spre i da dodemo do ~eljenog objekta. Smatramo da je ovek veoma loa (je li?) i oseamo antipatiju prema njemu. Naa stav nije baziran na ovekovom karakteru, vec na injenici da je osujeena naaa ~elja. Mialjenje se urezuje duboko u naau podsvest. Svaki naredni kontakt sa tim ovekom obojen je stvorenim mialjenjem i izaziva neprijatne osete, koji dovode do nove odbojnosti, koja dalje ja a oblikovanu sliku. ak ako se sretnemo i posle dvadeset godina, odmah emo stvoriti sliku da je taj ovek veoma loa i oseamo antipatiju. ovek je mogao potpuno promeniti karakter za dvadeset godina, ali mi sudimo na bazi prethodnog iskustva. Ne reagujemo na samog oveka, vec na naau sliku o njemu, zasnovanu na prvoj slepoj reakciji i zato reagujemo pristrasno. Smatramo da delujemo prema spoljnjoj realnosti, a u stvari reagujemo na naae osete, uslovljene naaim percepcijama, koje su uslovljene naaim reakcijama. ak ako od ovog momenta prestanemo da stvaramo nove slepe reakcije, joa uvek moramo ra unati sa onima akumuliranim u proalosti. Zbog te stare zalihe, ostae velika tendencija da slepo reagujemo,da reagujemo po navici. Jedna kratka reakcija simpatije ili antipatije ne mora biti jaka i ne mora dati veliki rezultat, ali mo~e imati kumulativni efekat. Reakcija se ponavlja iz asa u as, poja avajui se svakim ponavljanjem razvijajui "~e": mentalnu naviku nezadovoljene e~nje za onim ato nije, ato uklju uje i isto tako nepopravljivo nezadovoljstvo sa onim ato jeste. `to e~nja i nezadovoljstvo postaju ja i, dublji je njihov uticaj na naae mialjenje, naa govor i naae akcije. Npr. neke reakcje kao linije povu ene na povraini mirne vode: im se povuku, one i nestaju. Druge su kao linije nacrtane na pea anoj pla~i: ako se povuku ujutru nestaju preko noi, obriae ih plima ili vetar. Neke su kao linije duboko urezane u stenu sa seka em i ekiem. One e takoe vremenom, kako stena erodira, biti izbrisane, ali protei e vekovi dok one nestanu.Tokom svakog dana, celog ~ivota, um stvara reakcije, ali ako na kraju dana pokuaamo da ih se setimo, biemo u stanju da izdvojimo jednu ili dve koje su ostavile dubok utisak tog dana. Ponovo, ako na kraju meseca pokuaamo da se setimo svih naaih reakcija, biemo u stanju da izdvojimo jednu ili dve, koje su ostavile najdublji utisak tog meseca. Ponovo, na kraju godine, moi emo da se prisetimo samo jedne ili dve reakcije, koje su ostavile najdublji utisak tokom cele godine.Zamisli da je svaku reakciju kao fotografisanje.Zna i slikaa odreene dogaaje i reakcije na njih. Koji e frejm biti osvetljen te noi u toku sna odreen je sekundarnim uslovima na koje smo prethodnog dana naiali.Naaa svest kao svetlo ili projektor osvetljava odreenu sli icu koja je pokrenuta nekim sekundarnim uzrokom na koji smo reagovali tog dana i to se manifestuje kao slike i oseaji u toku sna.
mari-huan-koISTRAŽIVAČ

jan 2008.

Mislim da ce mo kada naucimo realno da promatramo ljude oko sebe, nauciti i da "promatramo" sebe iz realnog ugla. Jer ipak kakvo bi to dozivljavanje zivota bilo, pa makar bilo i duboko prozivljavanje svake sekunde zivota ako to sto se sprovodi od nase strane u sustini nije poteklo i ne tece od naseg u osnovi izgradjenog ja. Jasno je da se u 99% slucajeva ne moze doneti relevantan zakljucak o nekoj osobi samo na osnovu prvog kontakta, to je valjda jasno. Ko svoje predrasude i svoju svest ne moze kontrolisati na tom nivou taj..... se verovatno mnogo i samoneispituje, pa mu to ne predstavlja problem. Covek treba da tezi prvo da ne povredjuje druge, a sve ostalo sto ce mu puci pred "ocima" dolazi spontano kroz borbu sa samim sobom u tom cilju i teznju za razumevanjem drugih a kroz to i samoga sebe. A otvorenost uma i duse dolazi kao nagrada, za koju sam uverena da moze da podigne do neslucenih visina. :sun2:

jan 2008.

Naravno da neea donositi zaklju ak o oveku samo na osnovu prvog kontakta,ali to je bio samo jednostavan primer koji je trebalo da ilustruje kumulativan efekat reagovanja po navici. Svi ti tragovi prethodnih reakcija ostaju u umu kao semena.Kao ato svakom semenu treba odreena kombinacija vlage,svetla i temperature da bi niklo,tako e se svaki trag manifestovati kada se naie na odreenu situaciju u spoljnom svetu.To se najbolje vidi kod -nervoznih ljudi-.Kada se razvije navika,ima sve viae i viae situacija na koje ljudi reaguju besom,a iz njihovog ugla svaka od tih situacija opravdava njihov bes.Spoljni dogaaji mogu biti sli ni,ali e kod razli itih ljudi stvoriti razli ite reakcije (razli iti subjektivni svetovi) u zavisnosti od prethodnih reakcija. ovek ima sposobnost da posmatra svoje misli.Te misli su tvoje u osnovi izgraeno ja.Malo,idealizovano ja,ograni eno navikama,glupostima ste enim u toku odrastanja.Tamo ima mnogo predubeenja,predrasuda koja su deo kulture,a ne neka univerzalna mudrost.Od toga mo~ea da se odu ia,kao i od skoro svake navike. To posmatranje misli je relativno lako dok si sam(/sama) i ne radia niata posebo,mnogo te~e u drugim situacijama.Ne mo~ea niata izgubiti ako ne dozvolia da stalno plovia na talasima -teakih ,opsesivnih misli- koje upravljaju tobom (i zbog kojih u veini tih slu ajeva reagujea impulsivno). Nema smisla neato raditi to na silu,pa da te i neko puakom tera na taj na in ne mo~ea mnogo promeniti.

feb 2008.

Naletim na nekom forumu na osobu koja misli da je luda poato nou pre nego ato e da zaspi uje glasove.I sad se kao pita:3Da nemam mo~da aizofreniju?3 Pre nekih 150 godina ljudi koji su prou avali na in na koji se formira san toj pojavi dali naziv: hypnogogic imaginery(pojavljuje se pre nego ato zaspia) i hypnopomic imaginery(malo pre buenja).Deaava se svakom i svake noi u raskoraku izmeu jave i sna kada se sva fizi ka ula 3isklju e3.Mo~e da se manifestuje u vidu slika i/ili zvukova. Oka io sam sliku(link-dole).Nije bitno koga ili ata predstavlja figura.Gledaa u o i te figure na slici nekih 20-tak sekundi,zatim zatvoria o i i usmeria pa~nju(ne samo zatvoria o i) na ono crnilo 3iza o iju3 ,malo ekaa i probaa da ne trepea mnogo. Tako se pribli~no ta pojava(hypnopomic i.) manifestuje vizuelno,samo ato u ovom slu aju vidia samo obrise, nije toliko jasna slika pa recimo ne prepoznajea teksture& A kada se to desi recimo po buenju izgleda kao da gledaa zatvorenih o iju,bukvalno.Primer-vidim sobu zatvorenih o iju.Traje kratko,svega 3-4 sekunde.Vrlo interesntno.Primetio neko? http://i13.photobucket.com/albums/a270/sasa123_/slika/Capture1.jpg
LucidDreamAMBASADOR

feb 2008.

Svaka cast za sliku 12345...Uradio sam prelozeno ali nisam video sobu...Vec vrata koja mi se polako priblizavaju...Menja li to nesto?
Kurblaj KanAMBASADOR

feb 2008.

Ja se zabavljam ve godinaam s tim glasovima i slikama pred spavanje, pri am s raznim ljudima i tako baa se znam zabaviti s time
LucidDreamAMBASADOR

feb 2008.

To stanje izmedju sna i jave je extra...Sve tece polako(ustvari vreme leti) i na kraju je odlican osecaj zadovoljstva...Mozda je tako samo kod mene...:dunce:

feb 2008.

Ne,ne,ne,nisi razumeo ili se ja nisam dobro izrazio.Mislio sam da e biti jasno kada probaa.Zna i gledaa u o i 20-30 sec,zatvoria,koncentriaea na crnilo,probaa da ne trepea.Pojavie ti se slika osobe tj figure.Vrlo je jednostavno.Samo ekaa par sekundi.Probaj nekoliko puta,nemogue da samo ja vidim neato.
LucidDreamAMBASADOR

feb 2008.

Evo opet sam uradio isto kao sto si rekao...I isto mi se brise slika i prikazuju nadolazeca vrata...Mozda nije do tebe,mozda je do mene...

feb 2008.

Sada sam malo bolje razmotrio tvoj slu aj :icon_lol: .Ta vrata nisu vrata nego deo monitora koji nije ekran (znaa ona plastika oko ekrana).Posle toga treba da se pojavi lik.Nemogue da niko ne vidi.
LucidDreamAMBASADOR

feb 2008.

Mozda je to to...A zar ne treba posle tih vrata da dodje slika,meni ne dodje slika posle tih vrata... Nego brate ovo je Lucidno sanjanje...a mi odosmo u OT...Pricamo o meni...lol
extranoizeENTUZIJASTA

feb 2008.

baa sam pogledo Waking Life....odli an film...gotovo prosvjetljuju :icon_smile:

feb 2008.

bok! novi sam na ovom sajtu i za pohvaliti je sve ovo ato vidim. kad je ve tema o sanjanju(mada je moja tema neato druga ija), htio bih neato podijeliti s vama. ovako, svi smo mi ljudi robovi zemaljskoga ili prolaznoga! ~elite li slobodu stei, postite i ~elite novi ~ivot! da, ovo nisu neke vjerske pri e, ve istina! svi vi koji nemo~ete bez trave, igrice, desanke itd... ili svi vi koji ste prihvatili da ste takvi kakvi jeste i da je to sva istina u ~ivotu koju mo~ete stei u zabludi ste! postoji neato mnogo viae do kojeg ni popovi ni magi ari namogu do. a to je smisao ~ivota! mo~e li ko od vas na 40 dana ostaviti travu koju smatra svetom, igricu kojoj se raduje i kojom ispunjuje vrijeme, ili blud kojim se rastereuje? rei ete mogu, ali ne~elim jer mi je dobro i ovako. ako ve mislia da mo~ea probaj jedan dan od jutra do sljedeeg jutra hranit se samo vodom, ako napast za hranom bude velika znaj da robujea velikom! post, moji prijatelji nas oslobaa ropstva i bli~i ka istini. ako ima koji hrabar da se odva~i ka putovanju tome koje e mu oi otvoriti i ~ivot prosvijetliti neka se odva~i! nee mu propasti plaa! a sad o snovima o kojima je u ovoj temi rije . nisam upoznat sa lucidnim sanjanjem ali onaj ko krene postit, sve njegove dubine potisnute koje ne poznaje, a u njemu su izlazit e kroz snove, sanjat e stalno. ako pobijedia tih 40 dana(nemora to bit iz prvog pokuaaja), da, pobijedia jer nekima e bit jako teako, za nagradu ea stei slobodu i snagu da spoznaa ato ti je potrebno u ~ivotu i mjeru istinsku, a onaj kome ni to nije dovoljno mo~e doi do neeg mnogo veeg, preda li se u potpunosti svjetlu ~ivota koje postoji od vijeka! svijet koji ~ivimo je mra an i okrutan a oni koji su se pomirili s tim da je to sve ato mogu vidjeti u velikoj su zabludi! postoji neato mnogo viae, a za to je potrebno umrtviti ~elju za ovakvim ~ivotom kojim ~ivimo jer je sve ovo la~ ato vidimo i ~ivimo, i predati se ~ivotu istine koja se daruje onom koji je ~eli i tra~i! sve ove tajne i znanje ljudsko ato nam je dostupno nemo~e se mjeriti sa istinom koja nam je skrivena, jer nismo spremni za nju! ta istina se nalazi u duhu, ali tijelo, odnosno srce je ono ato nam tamo neda, jer robuje tami, odnosno sotoni koji nas zavarava i napastuje! ja sam nitko i niata i ne tra~im iata, i ja sam travar:). ako ko vjeruje u ovo ato govorim mogu mu dati savjete da lakaim putem krene, a koji nije lagan, neka mi se javi.
BeyondLEGENDA

feb 2008.

A zaato nebi otvorio novu temu i raspisao se o tim tvojim idejama javno?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se