VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaPostoji li duša?
LEGACY

Postoji li duša?

685 odgovora30,595 pregleda
HookerLEGENDA

nov 2012.

Duaa postoji Stjuart Hamerof i ser Rod~er Penrouz doali do zaklju ka da se duaa nalazi u mozgu, koji napuata nakon smrti oveka i ostaje da ~ivi u univerzumu Nau nici uspeli da daju odgovor na pitanje koje mu i sve religije FINIKS - Veliki korak za nauku. Priznati nau nici kvantne fizike uspeli su da daju odgovor na pitanje koje je mu ilo sve religije i brojne filozofe: da li postoji ljudska duaa? Ameri ki doktor Stjuart Hamerof i britanski psihijatar ser Rod~er Penrouz nau no su dokazali da ona zaista postoji. Mozak kao ra unar Dva stru njaka su autori nove kvantne teorije svesti, prema kojoj se naae duae nalaze u specifi nim strukturama nazvanim mikrotubule ili mikrocev ice, smeatene u elijama mozga, a odatle nakon smrti mogu da izau i nastave da postoje u univerzumu. Doktor Hamerof sa univerziteta u Arizoni i Penrouz radili su na toj teoriji od 1996, kad su krenuli od ideje da je mozak bioloaki kompjuter, sastavljen od gotovo 100 milijardi neurona, odnosno nervnih elija, i specijalnih, takozvanih aksonalnih varnica i sinapti kih veza, koje se ponaaaju kao informacione ra unarske mre~e. Oni su ~eleli da doka~u da je naae svesno iskustvo rezultat procesa koji se odvija u mikrocev icama, ato su nazvali orkestrirana objektivna redukcija (Orch-OR). Klini ka smrt je klju Stru njaci su izu avali slu ajeve ljudi koji su do~iveli klini ku smrt. Njihove mikrocev ice iz elija mozga gubile su kvantne podatke, ali informacije u njima nisu bile uniatene. Time su Hamerof i Penrouz potvrdili da duaa ne umire, ve odlazi negde u univerzum. - Ukoliko nakon klini ke smrti lekari uspeju da o~ive pacijenta, sve kvantne informacije vraaju se u mikrocev ice, a osoba koja je bila na samoj ivici ~ivota tvrdi da ima oseaj kao da je zamalo umrla. Tako je mogue da, kada osoba zaista umre, njegove kvantne informacije potpuno napuataju telo u vidu duae i nastavljaju da postoje u vantelesnom obliku negde u univerzumu - objasnio je doktor Hamerof. Duaa u oku Mnogi nau nici godinama su pokuaavali da dou do teorije kojom bi se moglo objasniti postojanje ljudske duae i otkriti gde se ona zaista nalazi. Tako su psiholozi sa Univerziteta Jejl tvrdili da je ona smeatena u ljudskom oku ili oko o iju. Oni su sproveli istra~ivanje u kojem su velikom broju volontera prikazivali fotografije likova iz crtanih filmova, a na svakoj slici nalazio se mali objekat na razli itim pozicijama na telu (blizu glave, torza ili nogu), ali uvek na istoj razdaljini. Hipoteza nau nika bila je da e ljudi do~iveti objekte bli~im ako se nalaze kod duae. Veina je izdvojila fotografije na kojima je objekat bio kod o iju, pa su istra~iva i zaklju ili da se kod ula vida, a ne u mozgu, nalazi duaa. Preuzeto sa sajta kurir.info.rs Ovo me je uplaailo... Koliko god list Kurir bio slovljen kao ~uta atampa...Nije aala,na dosta mesta na Google-u ima tekstova na ovu temu. Ne mogu i neu da verujem da su otkrili da duaa postoji i da je to neato "opipljivo" .A vi ?... Ebem ti nauku...
naturaPOZNAVALAC

nov 2012.

'naravno da postoji i samo je jedan segment naseg postojanja, jos paracelsus je naveo da imamo ustvari sedam "tela" ili "seven principles"
He-ManLEGENDA

nov 2012.

Hameroff ne pri a o "duai" onakvoj kako je veina populacije (kraanske) percipira. Ve o postojanju svijesti na kvantnom nivou neovisno o kemijskim reakcijama u tijelu i njegovoj energiji. No sva ta naklapanja su na razini teze i nema na ina da ih se doka~e, zna i niata od toga ... Na~alost ja takoer ne vjerujem baa previae u tako neato. A o tome postoji li duaa i svijest zasebno od tijela saznati emo im stvorimo prvi AI s inteligencijom u razini ljudske. To bi onda bio krajnji dokaz da smo samo napredna bioloaka ra unala koja nakon ato se ugase, ugaaena su forever. THE END =)))

nov 2012.

Anatomija duha (2.dio): mo :) Od atoma do kozmosa (1.dio):

nov 2012.

moje misljenjeo dusi je ovkvo to je duhovna iskra ili ti ga zivotna iskra koja raste i razvijase ona postojiu svima i svemu zato i postoi reinkarnacija jer ta iskra mora ic iz zivota u zivot i skupljat iskustva osjecaje dozivljaje i sveostalo sto se tice zivot i materialnog prozivit ,ali tu i je caka danas je covjek toliko odmaknuo duhovno sam od sebei toliko je koncentriran na novaci ovaj materijalnisvjet da duse jednostavno stagnirju tj nerazvijaju se....
dejanvfvISTRAŽIVAČ

nov 2012.

imas o toj temi najvise u knjizi Razgovori s bogom (sva 3 dela) nije nikakvo propagiranje religije i slicnih gluposti, da ne bude odma napada na naslov knjige...
HookerLEGENDA

nov 2012.

Koji me djavo tera da postavljam ovakve teme ... Po meni, nije dobro toliko a kati i istra~ivati "duau".Ne valja to,obie nam se o glavu. Na zapadu duaa im nije potrebna Oni imaju sjajnu tehnologiju. Ako im zatreba ve e neato smisliti. Veata ku duau, poput veata kog bubrega. Zar je va~no kakva je, ako funkcioniae.

nov 2012.

bem li ga, i ja sam se to pitao

nov 2012.

Telepatija, telekineza, pirokineza.., samo neki od naucno potvrdjenih fenomena, sta vise traziti da bi se uvjerili da postoji svijest izvan tijela. Smatram da necega ima, da ima neka energija kojoj pripadamo i koju u potpunosti zanemarujemo dok smo predodredjeni na materijalno dobro, a predodredjeni smo na njega zbog same cinjenice da smo i sami sazdani od materije. Stanje duboke meditacije pomalo dokazuje postojanja neceg viseg, ne mislim neceg naucnofantasticnog, vec necega sto trebamo spoznati tek kada se za to stvore uslovi. Desavalo se da lezim u krevetu i zapadnem u stanje izmedju sna i jave, tada mi se misici opuste kao da sam u dubokom snu, ali mi je mozak i dalje svjestan okoline i u tom trenutku imam osjecaj kao da se na mene natovarilo 1000 tona i da cu propasti kroz krevet, vjerovatno se to nekome od vas dogadjalo, situacija nije nimalo prijatna. Primjer sam naveo zbog cinjenice da, ako smo u stanju izostriti cula do nekoliko desetina puta vise na nervnoj bazi isto to bi trebali moci ciniti i na psiholoskoj iliti duhovnoj, ali, kao sto Hook rece; ne treba previse pipkati oko tih stvari.

nov 2012.

samo se opustite.. pokuaajte zamisliti da ne ujete, ne vidite, nemate osjet dodira, njuha i okusa.. da li iata postoji..?

nov 2012.

ostaje samo ono neato.. neopisivo, neuhvatljivo, nedokazivo. nazovite to kako oete.. :)

nov 2012.

Naravno da postoji dusa... to je ono kad nekog volis i onda ti je jako toplo u prsima i super se osjecas :cvetak
dejanvfvISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Vjeverice, mislim da ti je dosta trave za danas, odmori :kauch
dite_splitaAMBASADOR

nov 2012.

gleda sam nedavno neki dokumentarac bas o ovome, i neka ekipica znanstvenika u engleskoj je pacijente na samrti stavljala na vagu, da bi navodno u trenutku smrti ljudsko tijelo postalo lakse za 27 grama (bubam za tocan podatak o tezini). svako tijelo, neovisno o tezini, spolu i godinama bi postalo lakse za istu tezinu. weird

nov 2012.

Ako postoji dusevna bolnica....gdje se lijece dusevne bolesti onda valjda postoji dusa...kazu da je mekana,na dodir........

nov 2012.

Dark Matters, Twisted but true ako ko gleda... A kao mali sam gledao kviskoteku gdje je Oliver Mlakar uputio takmicarima pitanje ovog tipa. Otprilike tezina je negdje oko 21gr

nov 2012.

a gdje se tocno nalazi...tako da se znam uhvatiti kada me zaboli....
H2O888LEGENDA

nov 2012.

mozda je trenutni zivot uvod u pravi zivot koji nastupa poslje ovog...dusa ide u drugi svjet..neku drugu dimenziju u koju kad dodes,nemas potrebu za nikakvim objasnjenjima...

nov 2012.

presavrseno da bi bilo istinito.......ali evo i ja cvrsto vjerujem u to i nadam se....iako bas nisam dobio flayer za taj tulum....ja idem dole gdje je toplije,za tamo imam predplatu

nov 2012.

Za one koji ne znaju teoriju o gubitku tocno 27g nakon smrti, ovaj film je dobar za pogledat: 21 gram - Filmovi - FILMSKI.NET Lakse je gledat film, makar izmisljen, nego citat gomilu tekstova. Nije ekran kompjutera dobar za citanje, trebali su napravit nesto bolje. Moje misljenje je da dusa postoji, samo nije iz ove dimenzije tako da mi ne vidimo duse a one ne vide nas, odvajamo se dalje svako svojim putem a taj put je beskonacan nema ni pocetka ni kraja, jednostavno je takav oduvijek i uvijek ce biti.

nov 2012.

opa cupa, kad zaboli, znaa di da se vataa.. :vb_kez::banana_rasta::rasta1::icon_mrgreen:

nov 2012.

jel ko gleda emisiju Djeca Sunca..? now!! hrt2. :)) love that shit..

nov 2012.

Covjek se rodi sa sjemenkom duhovnosti i cjeli zivot pokusava sebi da stvori dusu. Nekima ide uzgoj od ruke a nekima ne :)
BladeZMAJ

nov 2012.

[bez sadržaja]
HookerLEGENDA

nov 2012.

Blic Online | Iskustvo bliske smrti nastaje kad du Mo~da sam trebao otvoriti temu Kvantna fizika, vezano je za ova ispitivanja. Po injao sam da itam neke knjige koje pokuaavaju da laicima kao ato sam ja na ato jednostavniji na in objasne samo osnove Kvantne fizike. Ma nijednu nisam pro itao ni do pola, nemam je mozak za to, d~aba ... Ali oni koji se bave time, e to su genijalci, koji su to mozgovi, svaka im ast.
naturaPOZNAVALAC

nov 2012.

ovo sam negde vec postala, jednostavni kvantni eksperiment za "nevernike" http://www.youtube.com/watch?v=Q1YqgPAtzho&feature=related
He-ManLEGENDA

nov 2012.

Ovaj video i kolaps valne funkcije nemaju nikakve veze s ovom temom. (duaom, svijesu, bilo ime)
naturaPOZNAVALAC

nov 2012.

donekle mozda i ima, nije sve takvo kakvim ga vidimo ili je bas onako kako ocekujemo da vidimo

nov 2012.

mi smo duše,zarobljene u ljuskama(tijelima)...˝rađamo˝ se i ˝umiremo˝ dok ne pronađemo svoj konačni mir,a nećemo ga pronaći dokle god ne ispravimo sve greške koje smo načinili...što više sranja radimo u ovozemaljskom ˝životu˝ više ćemo se puta vraćati dok ne ispravimo greške...
loopAMBASADOR

nov 2012.

od teorije 21gram do teorije o 'white noise'(staticki sum koji se cuje na aparatima kad neko premine),mnogo je tu teorija,i ja iskreno verujem da su sve na neki nacin ispravne....meni licno pase ona od 'Danskog Sokrata' S.Kerkegaarda-'kolicina inteligencije u univerzumu je konstantna..ako je svo saznanje samo secanje,onda je citav zivot samo ponavljanje...racunamo vreme pogresno,nije od izlaska do zalaska sunca,vec obratno-jer na pocetku je bio mrak..' hoce covek da kaze da je rodjenje KRAJ a smrt samo deo puta ka POCETKU inteligencija=Bog inteligencija/iskustva/secanja=dusa super su mi ti kvantni fizicari,bez sale,recimo teorija o 'crnim rupama'...najvise polemike je izazvala UPRAVO dusa tj. iskustva i secanja jednog coveka,koji bi kroz tu 'crnu rupu' prosao-e pa,oni su raspravljali,bogme,dobrih 15tak godina,STA se tacno desava sa informacijama i iskustvima coveka u tom trenutku,da li se krive,kao i materija,da li 'odolevaju' vremenu....i onda izadje Stiven Hoking(najglasniji pobornik teorije o 'crnim rupama'...zaboga,covek napisao knjigu o tome) i kaze 'crne rupe' ne postoje. lol obozavam kvantne fizicare... meni je otac preminuo pre godinu i nekoliko meseci,oko 7 ujutro,na VMA.sat u spavacoj sobi,stoni,koji je oduvek stajao kraj njegovog uzglavlja,prestao je da radi u 7 05.... nek' tumaci kako ko hoce..

nov 2012.

Sve što je živo pulsira energijom, a sva ta energija sadrži informaciju. Nije neobično što liječnici alternativnih ili komplementarnih medicinskih smjerova prihvaćaju tu zamisao, no čak i neki kvantni fizičari prihvaćaju postojanje elektromagnetskog polja koje se stvara biološkim procesima u tijelu. Znanstvenici prihvaćaju da ljudsko tijelo stvara elektricitet, jer živo tkivo stvara energiju. Vaše tijelo okruženo je energetskim poljem koje se širi onoliko koliko možete raširiti ruke i po čitavoj dužini tijela. Ono je i informacijsko središte i jako osjetljiv opažajni sustav. Kroz taj sustav mi smo stalno «u komunikaciji» sa svime što nas okružuje, a on je vrsta svjesnog elektriciteta koji odašilje poruke prema tijelima drugih ljudi i prima njihove poruke natrag. Te poruke iz energetskog polja i u tom polju su ono što opažaju intuitivci. Iz svega možemo vidjeti da je duh, naša energija i naša osobna moć su jedna te ista sila. U nama postoji sedam centara smještenih unutar našeg energetskog polja/unutar tijela. To su srži duhovne moći i uz pomoć njih, ukoliko ih naučimo koristiti i ukoliko ih pročistimo,možemo usmjeravati životnu silu. Oni su dio našeg unutrašnjeg tjelesnog i duhovnog sustava vođenja, a istodobno oni su univerzalni, vanjski sustav vođenja za naše duhovno ponašanje i stvaranje zdravlja. Naš duhovni zadatak u ovom životu je naučiti stvoriti ravnotežu energije tijela i duše, misli i akcije, tjelesne i mentalne moći. I poznavanje sedam čakri je ključ za shvaćanje anatomije vlastitog duha.
He-ManLEGENDA

nov 2012.

Nema, ... ne mo~ea tvrdnju o postojanju/nepostojanju ne eg nedokazanog potkrjepljivati injenicama o (dokazanom) dualnom ponaaanju elektrona. Jer to nema nikakve veze s ovim o emu pri aju Penrose i Hameroff, jedina poveznica je spominjanje rije i "kvantno". Stru no bi ti rekli argumentum ad ignorantiam :icon_razz:
KonanVarvarinISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Postoji.
dejanvfvISTRAŽIVAČ

nov 2012.

pojasni mi malo taj tvoj dubokoumni post :abducted:
BoRaiChoAMBASADOR

nov 2012.

Definitivno postoji..... I takodje bih rekao da postoji "nesto" posle ovog zemaljskog zivota (neko ce reci zagorbni zivot, nazovite kako hocete )....Evo sta ja mislim..... Kao prvo, ukoliko ne postoji nista nakon ovog zivota, covjek ne bi bio svjestan svog postojanja (jer ako umre, a nema niceg posle, sjecanje se brise, dakle ne moze trenutno znati za sebe) u datom trenutku, jednostavno kad-tad bi umro i tu je kraj...Dalje, moram reci da mi budisticka filozofija ima najvise smisla kad se radi uopsteno o covjeku ali i univerzumu....Apsolutno se slazem da sva sjecanja svih ljudi ostaju u univerzumu i mislim da svaki covjek moze da nadje odgovor na svako pitanje, jer su odgovori u univerzumu, samo treba naci nacin kako da do njih dodje....Glavni problem sto ljudi to ne mogu je taj sto su ljudi sebe "napravili robovima", na primjer: ne moraju da se brinu da li znaju broj mobitela od nekog, jer imaju u telefonu, ne moraju da pamte neciji rodjendan jer imaju podsjetnik....Dakle, glavni problem je u glavi, odnosno minimalno koristenje mozga.....Neko rece da se svako rodi sa sjemenom duse, i da je na njemu kako ce da je razvija i pazi....Tacno, i svako ima znanje da je razvije, samo sto nije svjestan da ga ima, ili ipak ne zeli da je razvije i da ucini nesto na polju duhovnosti...Mislim da nema smisla zivjeti cijeli zivot a ne raditi na "razvoju duse"....Ipak je to nesto sto je neopipljivo, nevidljivo a s druge strane toliko vazno da ne bi mogli da postojimo bez toga. Sve u svemu, mozda danas imamo alatke koje nam omogucuju da putujemo nekoliko svjetlosnih godina te smo u tom smislu mnogo napredniji od nasih predaka, ali i dalje mislim da je ogromna steta da se zapostavljaju stvari koje nemaju cijenu i koje su zasluzne za nas zivot. Ovo je meni takva tema da kad pocnem, uvijek moram da nastavim i o necemu drugom, jer jednostavno se samo nadovezuje :D
H2O888LEGENDA

jun 2015.

a sto je dusa:)?evo ja naleti na ovo...Dusa jeSubstanca,koju je u skladu sa vjecnoscu stvorio stvoritelj kao vjecni element svijeta.Duaa je nepoljuljana,ona egzistira kao organizirajua struktura svijeta,stoga iz nje proizlazi princip reprodukcije izraza kao ato jeDuh,kamo spada pojam djelovanja.U odredjenom smislu,mo~emo rei da su djelovanja DuaeDuh.Stoga,mijenjajui duhovnu osnovu u pravcu stvarala kog razvoja,mo~emo mijenjati Duau.jedan od principaO~ivljavanjagovori da vje ni ~ivot podrazumijeva neminovnost razvoja Duae.Uistinu,u vje nom ~ivotu bivaju ovisno o razvoju ovjeka i druatva svi zadaci novii novi nastaju. Stoga je razvoj Duae apsolutno neophodan,kako bi ovjek bio u stanju udovoljiti novim izazovima.Duaa je osobno djelo Stvoritelja Svjetlo Stvoritelja (Stvaralaatvo).Duaa egzistira u stanovitom apsolutnom prostoru,u kojem ju je Bog Stvoritelj stvorio.

jun 2015.

neznam kakav stvoritelj ni zaato je u muakom rodu :) duaa naravno ne postoji im je u pitanju jeli postoji .. svi smo od majke prirode i oca svemira..

jun 2015.

Dusa postoji, garantovano, i u nju se nesto mece. Hiljadu puta sam slusao tatu, dok sam bio mali, kako govori " duso, rasiri noge da ti ga metnem"

jun 2015.

E taj rad Papa :D
BladerZMAJ

jun 2015.

Religije i rije i stvoritelj na mene djeluju kao Donat Mg (mineralna voda bogata magnezijem, otvara za epljena crijeva). Ispri avam se ako sam koga uvrijedio. Tijelo hrani ~ivot,~ivot hrani duh, duh hrani duau, a duaa svjest (cjelinu) i obrnuto investira da bi se viae vratilo. A sve je jedno... Nemogue je neato rei da postoji ata nije definirano. Ubiti sve postoji a i tako i tako sve i je jedno jer nije odvojeno. Da ja sad provuem ruke kroz dvi rupe u kartonsku kutiju i da se samo ruke vide, vjerovatno bi napravili podjelu tih ruku i imenovali. A u biti one su samo dio veeg tijela,ali opet one i jesu ruke a i tjelo. Kad bi rekli da ruke nisu tijelo nego djelovi tjela i kad bi sve djelove makli onda ata je tijelo. Zaklju ak: Mi smo sve,samo gledamo iz pozicije di vidimo samo ruke. Nakon 15 bong dimova heavy indice nakon ata tijelo obamre dobije se spoznaja da mi "nismo" tijelo,nakon 30 dobije se spoznaja da uop e "nismo tu" i da tu ne postoji,a nakon 60 otvara se krunska akra i spoznajemo da smo mi bog-svemir-sve-cjelina. I onda se probudia i sku~ia da si popuaija samo par dimova i zaspa i da je sve to bija san. I onda se pitaa kako znam da ovo nije san,i onda odea po crvenu uputnicu i naru ia se na centralno naru ivanje (mo~e i telefonski) za pregled psihijatra...i na kraju te po ne pratit ruska mafija baa u isto vrijeme kad ti je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija... i nakon 20 godina na izmaku snage bacia se s mosta:let: i tijelo prestane radit i potone, a ostane samo jedna substanca i zove se DU`A.... POSTOJI,sry:djede: :mario:::makaze::sun2::zvezda::
H2O888LEGENDA

jun 2015.

covjek je ziv dok uci!ne iz svijesti,vec iz duse!
DzparanojaLEGENDA

jun 2015.

Da li postoji duaa, to ne znam... ali da postoje ljudi bez "duae" , e to znam sigurno !!!
StastopojoAMBASADOR

jun 2015.

Ne trebamo voditi brigu o tudjoj dusi i njenom postojanju, prioritet treba da nam bude sopstvena.

jun 2015.

Ako ju imamo ;)
DzparanojaLEGENDA

jun 2015.

Sve i da je nemamo, da ista ne postoji... djeca su naaa duaa :) Roditelju je njegovo dijete i srce i duaa, i jutro i dan.... i Sunce i Mjesec !!! Ne tvrdim da ljudi bez djece ne valjaju, da se razumijemo odmah da ne bude krive poslije ;) ali su osobe koje su ostvarene kao roditelji ipak od finijeg tkanja, nego li ovi bez . Ne ka~emo slu ajno svojemu djetetu "duao moja" !!!
StastopojoAMBASADOR

jun 2015.

Treba malo potraziti, mozda je i nadjemo, nije toliko vazno ono sto jeste vec ono u sta vjerujemo, jer vjera je osnovni pokretac. :) Paranoja, mislim da u tom slucaju kod roditelja dolazi samo do poistovjecivanja djeteta sa necim najsvetijim, odnosno dusom. Roditelju cesto kazu i "srce moje", a opet imaju u grudima srce koje kuca. ;)

jun 2015.

Normalno da postoji duaa, da ne postoji vjerovatno nebi postojao ni ~ivot na planeti. Mi smo kao osobe produhovljeni a 80% naaeg bia je duaa. Tjelo je samo stanica koju naaa duaa nastanjuje u jednoj od faza ~ivota. Duaa putuje kroz egzistencije ~ivota i utjelovljuje se. }ivot nije jednokratan, da je postojanje nebi imalo smisla, a bez duae vjerovatno nebi bilo ni nas samih jer je to ono ato nas ini kompletnima. Tijelo je samo objekt koji nastanjuju duae i sve to ide u krug i po zaslugama.

jun 2015.

Fino to zvuci..mislim na to da zivot nije jednokratan.Volio bi da je tako A mozda iz straha tako mislimo- mozda smo preveliki egocentrici svi zajedno pa nemozemo zamisliti da se nama moze dogoditi kraj..jednom za sva vremena.0,nista..praaina I ja vjerujem u sve to i nadam se ako ne zbog sebe onda zbog onih kojih vise nema a meni su dragi.
savomaliISTRAŽIVAČ

jun 2015.

Udji u svaciju dusu i dopusti da svako udje u tvoju Dusa trazi da se pridruzi sebi slicnoj pokusava da se sebi srodnom dusom ujedini i njena potreba za tim nema granice Kad je neko bez duha, bez pameti, neciji sluga ne moze mi prijatelj biti Dusa je protiv svoje volje lisena istine a tako i pravicnost, razboritosti, dobronamernosti i drugih vrlina Stidi se duso moja, stidi se ! Neces imati vise vremena da brines o sebi samo jedan zivot imamo i skoro je prosao, posto si mislila samo sebe a sad trazis spas u dusamo drugih Duse koje su presle u vazduh posle nekog vremena menjaju, razlivaju i postaju deo stvaralackog razuma
DzparanojaLEGENDA

jun 2015.

Ti si se produhovio ovija dana samo tako :D Pravo iz pakla, za mr No Joka, Dark Devil :) Reko si da ne vjerujea u Boga, a sad ima duaa :whato:: Ne ide jedno uz drugo... ako nema Boga, zaato bi postojala duaa ? Ne mogu sad da filosofiram nenavaren ve evo preko 20 dana, ina e bih Vas pocepo :D

jun 2015.

[bez sadržaja]

jun 2015.

Vjerujem u bo~anstva ali ne u boga. Viae je njih, ko ministara otprilike, svaki dr~i svoj sektor, ali su ovi sveprisutni. Ako je bog svugdje netreba ti hram, crkva, bog je svugdje on sve uje, ku~ia, vuku vas za nos. Trebaa malo izai iz kalupa. Ka~ea "pakao", jel i njega izmislio tvoj bog za utjerivanje straha u kosti? E vidia to je vjera za posluane, ja nisam takav, nemogu gledat to kako se vjerske ustanove pretvaraju u institucije na nivou dr~ave. Kad vjera po ne zdirat u politiku tu se viae nema ata vjerovat. Duaa ostaje, to je nepoderivo, ti pod zemlju, a duaa na put u novi ~ivot u novo tjelo. Sve se vrti u krug, od biljnog svijeta, preko ~ivotinja i ljudi, sve ti je to za arani krug.
DzparanojaLEGENDA

jun 2015.

Tebe je "uzjahao" Crni Djavo, definitivno :) Ti jaaea na tim talasima, automatik talasima :D a ja sam pojeo "samo" iniju suklijaaa !!! Slo~iea se da nijesmo ravnopravni, te da ti ne mogu parirati :D Ovo su ozbiljne teme, i za njih treba ozbiljna priprema... barem etiri dima zadr~ana po minut u pluima :p Sa ovim gore se nikako ne sla~em, i to je sve ato u ti rei ;) Isuviae te "volim" da bih te neato ljutio :p ili ti mene !
StastopojoAMBASADOR

jun 2015.

Danas imamo ovoliko "bogova" jer je svako imao potrebu da razumije i objasni tu visu silu, a kako se to desavalo izolovano jedno od drugog nastalo je i mnogo razlicitih vjerovanja. Ono sto postoji iznad nas je cista duhovnost a mi smo joj dali ime Bog ;) Dusa postoji, u to nema sumlje :D
savomaliISTRAŽIVAČ

jun 2015.

Ljudi svojim maskama misle da moraju svoju dusu, svoju unutrasnjost da zastite, oni ne znaju da dusa postoji samo ako se pokazuje i daje Retki su ljudi cija se dusa ispoljava u svakodnevnom govoru, oni su vise od pesnika, oni su vec sveti Najpozeljnije stanje nase duse ~ bespozudna ljubav ukoliko smo postigli to stanje bar na tren ( zadrzati ga u sebi bila bi potpuna duhovnost) tada sve izgleda drugacijei ljudi postaju lepi i znacajni Ako mozemo i za koga reci da je besmrtan to je priroda, beskorisno je raspravljati dal je dusa nesto ljudsko i ne nalazi se u zivotinjama i biljkama. Sasvim sigurno dusa je svuda, svuda je moguca, svuda je naslucivana i pozeljna Razvoj duse je najvisi, najmladji, najznacajniji stepenik i talas celog organskog zivota Video sam ljude tako daleko od toka duse, ovladane voljom,tako grube i divlje ispod zivotinjskih ciljeva, zaokupljene nistarijom i sundom, bolesno otudjene i na putu ka cusi izgubljene. Gubeci korak sa prirodom covek nije vise izvor duse i morat ce se negde drugo traziti taj izvor u prirodi Svaki covek moderni je okruzen opterecujucom atmosverom zastitnim omotacem od namera, strahova i zelja Dusa ne moze da dodje do reci od tih omotaca, samo ljubav bez zelje moze srusiti taj omotac i svuda gde je srusen pojavice se dusa Pitaj svoju dusu Pitaj je, Buducnost znaci ljubav ? Ne pitaj svoj razum, ne istrazuj svetsku istoriju Tvoja dusa te nece optuziti da si se premalo bavio politikom, premalo radio, nedovoljno neprijatelje mrzio, granice lako postavio Ali ona ce mozda da tre optuzi da si se u njenim zahtevima cesto bojao, da nisi imao dovoljno vremena da se predas svom najmladjem i najdrazem detetu, da se igras sa njim da cujes njegovu pesmu Optuzice te da si je cesto prodavao zbog novca, prevario u prednostima i to se dogadja svima i gde god se pogleda vidi se nervoza, opterecena lica i to mucno stanje nije nista drugo osim opominjuceg bola, STRELE U KRVI Postaces nervozan i neprijateljski raspolozen prema zivotu ~ TAKO KAZE TVOJA DUSA Ako me napustis, ako ne pocnes da me negujes sasvim novom ljubavlju i brigom Ni u kom slucaju nisu slabi oni bez sposobnosti za srecu, cesce su to dobri zacetnici buducnosti, to su oni cija dusa nije zadovoljena, kokji se od straha od borbe povlace iz pogresno uredjenog sveta KOJI CE VEC SUTRA BITI OZBILJNIJI Stari dobri Hese

jun 2015.

Aleluja
changadmtLEGENDA

jun 2015.

svi smo mi jedno.:) ceo univerzum, zajedno sa nama, je telo jednog "boga", cije granice nisu u meterijalnom, nego u njegovoj psihickoj moci, energiji svesti... svako od nas je delic te energije zarobljen/pozajmljen u fizickom telu...ti si ja ,ja sam ti, prepoznaj sebe u svakom... ne znam koji deo sebe tacno nazivate dusom, ali za mene je to hriscanska izmisljotina, postoji samo intelekt, individualni karakter volje pojedinca i svest koja cuti i sve to posmatra...ne postoje dobre i lose duse, dobro i lose postoje samo iz naseg ogranicenog "3d" ugla, sve je onako kako jeste i kako mora da bude.
H2O888LEGENDA

jun 2015.

tako i ja mislim,samo ja taj djelic njega nazivam dusom,nematerijalan djelic koji nam je dan;)
PustinjakENTUZIJASTA

jun 2015.

Duaa postoji u vojeku,biljci,gljivi,planetima,zvjezdama,tratin icama i masla cima pa ak i u atomu. To je moje mialjenje i nitko me ne mo~e uvjeriti u suprotno to je jedna od rijetkih stvari u koje vjerujeme potpuno i bez tra ka sumnje. Neuniativa je i vje na,kvalitativno jednaka apsolutnu,ali kvantitativno razli ita
RačićISTRAŽIVAČ

okt 2015.

Stara tema ali ne znam gdje bi napisao, mozda ovdje paae Razgovaraju dva fetusa u maj inoj utrobi i pita jedan "Ima li ~ivota poslije roenja?" A drugi ka~e "Ne znam, nitko se nikad nije vratio" ... Interesantno :joint2:

okt 2015.

Ne vjerujem u postojanje duae kao religijske manifestacije, jer smatram da su sve religije izmialjene i ravne bajkama. Duhovnost se razvija kod ovjeka i nema niata sli no sa duaom kao nekog odvojenog segmenta od tijela. Duhovnost se ogleda u ovjekovoj li nisti kroz na in razmialjanja i djelovanja ste enog kroz ~ivotna iskustva. Kada umremo i to umire zajedno s nama i viae nas nema kao ato nas nije bilo i prije za etka i roenja. Koliko je samo stvari trebalo da se poklopi da bi se baa mi rodili. Da naai roditelji nisu vodili ljubav mi nikada ne bi postojali. ak da nije bilo u tom trenutku ili da se samo neki drugi spermatozoid probio ( a ima ih u jednoj ejakulatu 160 - 600milijuna) mi opet ne bi postojali. Da je otac bio sa nekom drugom ~enom ili majka sa drugim ovjekom takoe se ne bi nikad rodili. Da deda nije bio s bakom ili nanom ne bi se rodio naa otac ili majka pa stoga ni mi ne bi postojali. I da su zajdno bili, a da nisu u taj momenat vodili ljubav takoe se mi ne bi nikada rodili. I tako bi mogli generacijama u nedogled i u bezgrani no kombinacija. Isto je injenica da se nismo mogli nigdje drugo roditi osim gdje jesmo jer se toliko stvari moralo poklopiti da se baa mi rodimo. S toga pri ati o nekoj duai kao o odvojenom segmentu samo zato ato to tvrde drevne i zastarjele teorije bez i trunke dokaza je krajnje nezahvalno od strane ovjekovog bia. Jer veina ljudi su skloni vjerovati u neato ato je uo ili pro itao, a odgovara mu da je istina bez i da se pita kako i zaato. Treba biti sretan ato si uopate i roen (kad samo promislia koliko je mala vjerovatnoa za to) i znati da je ovaj ~ivot samo jedan koji imaa i da drugog nikada imati neea. Treba biti moralan i dobar ovjek zato ato jesi, a ne iz straha da e te kazniti neko uzviaeno stvorenje tamo negdje (a gdje?). U ovjekovoj prirodi je teako rei ne znam. I samo za neke stvari koje ne znamo i joa nismo naali odgovore ne mo~emo uzimati rezervna i nedokazana objaanjenja (religija, drevne bajke) koja nam paau i za koja bi voljeli da su istinita. }ivite ~ivot i nastojte biti sretniji koliko mo~ete, ali ne na atetu drugih. Peace!:)

okt 2015.

ovjek se rodi sa sjemenkom duhovnosti. Ima ~ivot pred sobom da sebi stvori duau.
PustinjakENTUZIJASTA

okt 2015.

zaato se onda ne ubijea? tako ti svedo ako nikad nisi postojao

okt 2015.

Ti o ito nisi sa otvorenim umom pro itao ono ato sam napisao. Zaato bi se ubijao? Ne razumijem ata si htio da ka~ea??? Zaato se ti ne ubijea? I ne vidim kako si doaao do konstatacije da je ionako svejedno ako nisi nikada postajao. Baa zato i ne treba da ti bude svejedno i da spoznaa pravu vrijednost ~ivota jer imaa samo jedan, a ne da ~ivia u la~nom uvjerenju kako ea otii na neko drugo mjesto kada umrea. Ako nemaa neato pametno rei potkrijepljeno injenicama, a ne tako uletiti s budalaatinom samo ako se ova konstatacija ne poklapa s tvojim shvaanjem prirode pa ti zvu i uvredljiva jer imaa zatvoren um i sklonost slijepo vjerovati u neato, mislim da je bolje i nekomentarisati. Jer ovako ispadaa... biu civiliziran i neu to rei!:vozdra:

okt 2015.

@Pustinjak, gde je to spomenuto, da nikad nije postojao. ne kontam

okt 2015.

Kako nikad? Mislim, dakle postojim!:puuuh::
Ajme meniAMBASADOR

okt 2015.

Ako je niko nije nikad vidija onda ni ne postoji, ko i sve ostalo nikad vieno. Jednostavno. :D
PustinjakENTUZIJASTA

okt 2015.

pa ovjek ka~e da ima samo jedan ~ivot sad i odma i kad umre to je to,ata je bilo bilo je. ''Duhovnost se ogleda u ovjekovoj li nisti kroz na in razmialjanja i djelovanja ste enog kroz ~ivotna iskustva. Kada umremo i to umire zajedno s nama i viae nas nema kao ato nas nije bilo i prije za etka i roenja'' Ma kakvi uvrjedljivo ne vrijea to mene nimalo malo mi je gupo i smjeano,uokvireno,ali me nimalo ne vrijea isto tako nemoj biti nimalo civiliziran i reci sve ato imaa, ako se ja nikako s tim ne sla~em ata bi me to vrijealo? iaao sam na to da se ustanovi kako ovjek uvijek ima volju za ~ivotom i uvijek bi svi htjeli neata malo viae od ~ivota,joa malo viae, uvjek se te~i ne emu viaemu u ~ivotu zar ne, to je u samoj prirodi ovjeka,volja za ~ivotom i napredak,od kud taj red da se baa sad odigra takva slu ajnost da si ti nastao ovjek koji hoda,diae,gleda,jede,duva... sve ima svrhu pa koja je onda tvoja? da se slu ajno rodia,slu ajno postojia i umrea,mo~da tjelo umre. JA JESAM DAKLE MISLIM,a ne mislim dakle jesam previae se tu zasluga daje mislima po meni je to tipi no razmialjanje za nekoga tko se poistovjeuje sa svojim fizi kim tjelom,ali ata pokree to tjelo? Da li si ti kao robot? potpuno automatiziran da radia i djelujea,sam sposoban za obavljanje zadataka i kad se pokvaria gotovo je, opet i roboti su stvoreni s svrhom i ne ijim planom,samo robot se to ne pita,ali ovjek se raspituje

okt 2015.

"Kada umremo i to umire zajedno s nama i viae nas nema kao ato nas nije bilo i prije za etka i roenja" ovde ne spominje da nikada nije postojao nego da postoji sad. ja tako shvatio
L0oDZMAJ

okt 2015.

Ja nista ne shvatam,al mi ful pratit :razvaljen:: ja novorodjencad smatram za duse,dok sam ziv dusa je kod mene,a kad budem umirao nadam se da cu je prenet njima... negde moja dusa upadne,kad se dete rodi.. meni je to extra,opet jos jedan grower... i tako sve u krug,kao joint kad se dimi sa nekom ekipom ;) peace out:spliff:

okt 2015.

Postoji Duaa ata vam je, ~ivi ulicu ispod mene, sretnem je ja svako ve e kad aeta psa. Ozbiljno, gospoa Duaa, nisam ni ja znao do neki dan :D. Zna i zaklju ak je da definitivno postoji Duaa.
BladerZMAJ

okt 2015.

Ako mislimo da mi imamo duau, onda mi moramo biti o ito paraziti. A ako mislimo da smo mi duaa kao jedan rastu i program koji kroz razli ite dimenzije tvori razli ita tijela i kroz to funkcionira pretvarajui jedno tijelo u drugo i obrnuto onda ve se mo~e pri ati. Danaanja fizika je doala do jako ludih matemati kih pretpostavki o viae dimenzija, a kvantna fizika pokazuje tu nelokalnost kroz dimenzije koje o ito nisu vremenske ni prostorne. Tako da ako se naa monitor koji sad gledamo ugasi to ne znai da je i kod informacijski nestao koji je u stvarnosti koju naa monitor ima, bio manifestiran kao ovaj interface. Tijelo je interface u ovim dimenzijama, mo~da postoji i interface u drugim dimenzijama o kojima nismo svjesni. Mo~da se i mo~e uroniti kroz povla enje iz osjetila i biti svjesan sebe samo kao misao za po etak, a onda i dalje kao ata su stari duhovnjaci sa svih strana svijeta govorili. Danas je ovjek zbog imanja svog identiteta jako u napetosti i stalno u osjetilima jer osje a uvjek opasnost zbog straha za njegov opstanak i onda je teako se opustit da se osjeti samo ~ivljenje. Ali vjerovanje u istinu je isto vjerovanju u la~, jer ono ata mi sami ne do~ivimo za nas ne postoji jer mi to ne ~ivimo, nego imamo samo kao informaciju da gradi dio indentiteta koji mi ~elimo prezentirati kao naprimjer lan neke religije. Male duae,individue,~ivoti se uvjek udru~uju u skupine, a velike idu u orginalnost i raznolikost,stvaraju kulturu. Dijelujemo puno viae nego ovim 3-d tijelom na svemir, a on i na nas zato nemojte punit glavu informacijama nego ispraznit da te svemir sam nau i :watch: Da li od tih pustih dijelova postoji neki dio koji je netko osjetijo pa nazvao duaa ili je to sveukupno nije ni bitno. Bitno je da se zna da do znanja se ne dolazi skupljanjem nego gubljenjem onoga ata mi mislimo. }elim rei svaata je mogue zato jednostavno nemoj biti siguran u niata i daleko ea doi.:makaze: Isprao me Northeren light uff:smoke:
L0oDZMAJ

okt 2015.

Vidim ja da te nesto dobro opralo,sa dusom si uporedi tehnologiju,mada kad pogledas ima smisla sve ovo sto si napisao. Po meni svaki zivi organizam na planeti ima dusu,bez duse ne moze zivet...
H2O888LEGENDA

okt 2015.

koliko mislimo da koristimo% mozga,a koliko% vjerujemo u dusu,to je usko povezano prode mi kroz glavu,uz ispijanje jutarnje kafe:)

okt 2015.

U Blader tebe je baa opralo.:) Veina stvari koje si rekao svode se na mo~da i stvar je tvog li nog stava i predpostavki. Lijepo si to iznio i poatujem tvoj stav. Ne bih se slo~io da ne treba biti siguran u neato ato je potvreno i dokazano. Ono ato sam rekao je nau no dokazano i potvreno. Nisam baa htio u detalje ulaziti i opairnije govoriti da neke ne bih zbunio. Tu~no je da u danaanje vrijeme veina ljudi ne vjeruju u teoriju evolucije (da neke ne zbuni ovaj termin, jer odmah idu napadi da je dokazano ne bi bila teorija: "U nauci rije teorija ozna ava sistem objaanjenja, model koji najbolje odgovara svim injenicama), a vjeruju u DNK. To je paradoks, jer DNK ne bi funkcionisao bez TE. Fascinantno je to da smo na taj na in povezani sa svim ~ivim biima na planeti. Pustinjak je pitao ata pokree naae tijelo. Zna se ata ga pokree i mislim da je suviano to objaanjavati. I da, svi mi kao pojedinci rodili smo se igrom slu aja. Kao ato sam ve rekao koliko se stvari samo moralo poklopiti. Malo ti je falilo da nikada i ne postojia i da se rodi neko sasvim drugi. I ka~ea svrha. Koja je uopate svrha ovjeka na planeti? Gledajui sa planetarne strane "nikakva". Planeta zemlja bi sasvim normalno mogla funkcionisati bez ljudi dok recimo bez p ela ne bi. Ali ovjek je dostigao tu inteligenciju da mu je u psihologiji ostalo da sebi daje neku svrhu i va~nost tako da kroz to dolazi do nekih neosnovanih zaklju aka. Jedino za ata u principu ovjek podsvesno ima svrhu, a to je o uvanje vrste. Sada bi mogli govoriti o sebi nom genu, ali je jako opairno. Rei u samo to da podsvjesno djeluje na nas kako bi pre~ivio u narednim naraatajima. Zbog toga su roditelji spremni (bar veina) dati ~ivot za svoje dijete, jer gen vidi vei opstanak u mlaem tijelu. E sad da se ne ini da ne idemo u off htio sam rei da su ljudi skloni vjerovati u neato samo zato ato im to ljepae zvu i nego u neato ato je dokazano. Idem baciti krug biciklom do rijeke pa da malo razmislim.:joint:
nerpZMAJ

okt 2015.

Auh, sto je najgore ja se slazem sa svima, svaka prica mi pije vodu. I ima duse, i nema je uopste :popcorn::
L0oDZMAJ

okt 2015.

Zivi organizmi ne mogu bez duse opstati... i ne postoji ni jedno naucno istrazivanje koje moze to zakljucit,teorije svi znamo sta su... cak po mom stavu gledista i biljke imaju dusu :) i da skrenem paznju,ovde se niko ne raspravlja ili ti upada u neke svadje... ovde svako iznosi svoje misljenje i svoj stav(bar ja tako shvatam):djede:... Lazarus ti imas svoje misljenje,sto ne znaci da je ono pogresno... samo opustena spika na bazi teme i to je to... peace to all and smoke weed :razvaljen::
PustinjakENTUZIJASTA

okt 2015.

Naae tjelo pokree svijest,a svijest nije epifenomen slo~enosti sustava. Ina e u svemiru ne postoji niata bez svrhe, slu ajno kiaa pada,slu ajno su se stanice podjelile baa tako da tvore organe koji e initi tvoje tijelo :D znanost i duhovnost idu ruku pod ruku...
BladerZMAJ

okt 2015.

Ma normalno ljudi, pa nema ode svae samo malo pri amo. Taman si zarolam sad jedan OG kush...:joint2: Lazarus sve ata si rekao stoji. Evolucija nije samo na zemlji, evolucija je od kada je svemir bio vodik pa i prije. Homo sapiens je trenutno najmlai, a najinteligentniji. Ka~ea da bez ovjeka zemlja mo~e, onda mo~emo povui paralelu sa ljudskim tijelom. Prednji dio mozga je najmlai i u suradnji sa ostatkom tijela mo~e postii "visoku" (diskutabilno s obzirom na vladu:fuck:) inteligenciju. }ivot mo~e bez njega, ali nee postii tu razinu inteligencije. Na zemlji mi smo taj novi mladi dio mozga, bez nas se mo~e ali bez bakterija za razgradnju se ne mo~e, a to bi odgovaralo probavnom sustavu zemlje. Svrha ovjeka je mo~da skrivena joa. Do nje se nee doi tehnologijom i otkrivanjem novih estica koje tvore masu, do nje se mo~e doi svijeau. Mo~da se samo svrha i krije u evoluciji i shva anju evolucije. Stat na noge uzdignuta ela i rei ja sam evolucija u ovome trenutku ja odlu ujem direktno o evoluciji, ja sam taj svemir transformacija. Moja dijela i posljedice e se zapisati i prenositi... E sad da li u toj evoluciji se kriju polja koja nisu 3-d, a kroz koja funkcioniramo je vrlo lako mogue s obzirom na saznanja iz fizike. Pokuaavam iznit samo podatke kojima svi mo~emo pristupiti i zakljuciti, a o sv0jim do~ivljajima ne pricam jer je to sve rekla-kazala. I lako je mogue da to vodi inteligencija neka kao ata ovaj forum vodi isto inteligencija. Ka~u da se molekula DNK spoji je takva slu ajnost, da kao da tornado proe iznad smetliata i spoji boing 747. Ali ne mislim da neka kao bog sheme inteligencija nego jednostavno programer koji se prilagoava i programira. E sada da li je to duaa to sve ovisi o definiciji duae, ali ako gledamo kao ata se popularno gleda "Putovanje duae" mogue je. Mogu otvorit neku igru na svom kompu, biti e razli ita s obzirom na rezoluciju, pa video detaljima, audio, koliko procesor mo~e fps-a izbacit,itd. Kompjuter bi bila genetika (sjeme) koju nam roditelji daju, maternica je zemlja, ali u ona prva aaica jogurta dok se ne presadimo u vee posude nakon 9 mj. Duaa bi bila igra koja se prenosi kao informacija internetom i manifestira kroz tijelo-kompjuter opet na individualan na in kroz tu genetiku koju opet mi izmjenimo s obzirom na nas, a onda je mjenjamo cijeli ~ivot. S obzirom da jedan centimetar kubni u vakumu ima veu potencijalnu energiju nego svemir cijeli kad bi se zgusnija na to, lako je zakljucit da je ovaj 3-d interface samo 3-d monitor sa voxelima koji mogu se pretvarat u bilo ata, a ono je ata informacija mu govori da bude. Pa o tome sada govore ove najpopularnije teorije fizike, strune ovo-ono.:rolleyes: }elim rei da ata se tie teorija fizike, postoji prostor za "duau".:respect:
1310ZMAJ

okt 2015.

kopajuci po ladicama nadoh nesto sto sam mislio da sam izgubio, nadam se da ce vas zainteresirati C.G. Jung SEPTEM SERMONES AD MORTUOS 1916 Sedam propovjedi mrtvima sto ih zapisa Bazilid u Aleksandriji, gradu u kojem istok dotice zapad - prva propovijed Mrtvi se vratise iz Jeruzalema, gdje ne nadose ono sto su trazili. Moljahu me da ih pustim unutra i preklinjahu me za moju rijec, te tako ja otpoceh svoje ucenje. Pocujte: Pocinjem s nistavilom. Nistavilo je isto sto i punoca. U beskonacnosti punoca nije nista bolja od praznine. Nistavilo je prazno ipuno. Jednako biste o nistavilu mogli reci bilo sto, kao,na primjer,da je bijelo, ili crno, ili opet, da nije, ili da jest. Ono sto je beskonacno i vjecno ne posjeduje svojstva, buduci da posjeduje sva svojstva. Ovo nistavilo ili punocu nazivamo PLEROMA. Tako i razmisljanje i bice prestaju, buduci da vjecno i bezgranicno ne posjeduje nikakvo svojstva. U njoj nema nikakvog bica, jer bi ono tada bilo razlicito od plerome. U pleromi je nista i sve. Sasvim je uzaludno razmisljati o pleromi, jer to bi znacilo samounistenje. CREATURA ( stvorenje) se ne nalazi u pleromi, nego u samoj sebi. Pleroma je pocetak i kraj stvorenih bica. ... - druga propovjed U noci mrtvi stajahu uza zid i uzvikahu: Htjeli bismo imati znanje o bogu. Gdje je bog? Je li bog mrtav? ... - treca propovjed Poput magle sto se iz mocvare dize mrtvi pridose blize, pa povikase: Govori nam dalje o vrhovnom bogu. ... - cetvrta propovjed Mrtvi mrmljajuci ispunise prostor, i rekose: Govori nam o bogovima i davlima,prokletnice! ... .peta propovjed Rugahu se i uzvikivahu mrtvi: Uci nas, budalo, o crkvi i svetoj zajednici. Svijet bogova se objavljuje u duhovnosti i u spolnosti. Nebeski bogovi pojavljuju se u duhovnosti, a zemaljski u spolnosti. ... - sesta propovjed Demon spolnost prilazi nasoj dusi kao zmija. On je poluljudski i pojavljuje se kao misao - zudnja. Demon duhovnosti silazi u nasu dusu kao bijela ptica. On je poluljudski i pojavljuje se kao zudnja- misao. - sedma propovjed No kad padne noc mrtvi opet pridose tugaljjivih lica i rekose: Ima jos nesto sto zaboravismo spomenuti. Uci nas o covjeku. ...
Kanabis_kidAMBASADOR

okt 2015.

Kako vi koji ne vjerujete u postojanje duae zamialjate smrt ? Vje no gledanje u crni ekran ili ?
[Manijak]ISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ovaj forum je savraen,zna i savraen tu sam 1:30h.Sve naem ato mi treba potrebno za ~ivot doslovno.Evo moje mialjenje.Treba shvatiti ~ivot opuateno ,treba gledati na smrt kao na neko novo iskustvo kao kada odea u neki grad i vidia neato novo.Treba na smrt gledati kao na novo iskustvo i smatrati taj dogaaj tako.Ili e nam se desiti reinkanacija/raj/pakao.To e mo viditi,ili e mo se pak ugasiti kao kompijuter kad mu padne sistem. :D

dec 2015.

Smrt ne zamialjaa, ne gledaa ni u kakav crni ekran. Ne gledaa ni u ata jer ne mo~ea da gledaa poato si mrtav.
nerpZMAJ

dec 2015.

Momenta kada shvatis da si nista drugo nego obicno gov*o na livadi, postajes oslobodjen svih briga, pa tako i ove "postoji li dusa". Jedan je zivot, nemoj da se lazemo..

dec 2015.

ne vjerujem u to.a vjerujem da je ideja duse nastala pocetkom razmisljanja sta se dogodi nakon smrti.kao sto je netko rekao ovdje sta radis, gledas u crno citavu vjecnost.Lakse je zivit kad uklonis taj strah i zamislis neki afterLife kao iz bajke

dec 2015.

To samo znaci da smo sebicni i ego nedozvoli razmisljati o opciji da smo prolazni i da nas nema poslije cijele price...nista ,prasina. Nada je nisto drugo osim utjehe....a opet tu je nadamo se :)

dec 2015.

Nada je potrebnija od istine. ;)

dec 2015.

istina je potrebnija za napredovanje ljudske rase
H2O888LEGENDA

dec 2015.

onaj ko zna istinu,nada mu nije potrebna:)

dec 2015.

Men go to far greater lengths to avoid what they fear than to obtain what they desire.  Dan Brown, The Da Vinci Code
wuvuzelaAMBASADOR

dec 2015.

bojite li se smrti ? zasto je u vecini religija veliki grijeh suicid ?
rKj420ZMAJ

dec 2015.

Nas najvazniji cilj u ~ivotu treba da bude uzdizanje nase duse. Drugim recima, napredak nasih duhovnih i moralnih moci: da svakim danom sve viae prosvecujemo svoj duh i svakim danom se oseamo sve viae slobodnim i boljim - Sokrat
wuvuzelaAMBASADOR

dec 2015.

kako cemo znati da smo na pravom putu ?
H2O888LEGENDA

dec 2015.

zato sto ti sa svojim odlaskom mozes upropastit dosta ljudi oko sebe,svi smo s razlogom jedni oko drugih i potrebni smo si puno vise nego sto to zamisljamo,a sto se smrti tice,boji je se onaj koji nezna sto je smrt,tko je ona...mozda smo si je samo nametli jer vjerujemo u nju,zar bi ona trebala postojat,pa eto postoji jer smo daleko od istine,moje misljenje
jesamZMAJ

dec 2015.

E5UNT7mZi3g

dec 2015.

Mo~da su religije pisali "veliki igrai" pa im na atetu ide netko tko e si oduzeti ~ivot i ne e im slu~iti i biti ovca za aiaanje?! Zamisli da se sva sirotinja ubije, tko bi slu~io bogate?:) U ovom svijetu ne mo~ea a da ne pomislia i na ovakve extreme.

dec 2015.

religija je stvorena na pocetku da zastiti covjeka od iskoristavanja i da vrati nadu ljudima.kasnije u nekim religijama su vidili korist u njoj i iskoristili je u svoju korist.nije ti svejedno ubit drugog covjeka kad ti prijeti poslje smrti vje na patnja.
[Manijak]ISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Ja vjerujem u reinkanaciju,hah moramo u neato vijerovati.Jednostavno ako vijerujemo opuateno lakae e mo umrijeti kada doe vrijeme za to pa makar i bilo afterlifea ili ne.Jbte lakae mi da se ne brinem o tome umrijet nego u nekom strahu umrijet kad doe vrijeme za to zar nije tako :) ?

dec 2015.

ha ya zato nevjerujem u to

🔒 Ova tema je zaključana