LEGACY
Psihopatija
40 odgovora14,674 pregleda
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#1
Psihopatija je jedan vrlo zanimljiv, kompleksan mentalni poreme
aj. Ljudi pod tim pojmom
esto povezuju krive stvari kao npr. ljude koji su vrlo emocionalno negativni smatraju nekom vrstom psihopata, meutim to nemora zna
iti da se radi o psihopatskom poreme
aju. Psihopat je zapravo kao potpuno druga
ija bioloaka vrsta nego ljudi. Oni nemaju osjeaje, ne osjeaju empatiju, ni savjest. Ne razlikuju
injenice od vlastitih uvjerenja. Mo~da najbolji opis bi bio
ovjek bez "duae". U generalnom smislu, mo~emo rei da je jedna od glavnih psihopatskih osobina - jedna opsesivna potreba za nametanjem svoje volje, stavova, ideja ili iluzija drugima, s ciljem da bi se oni kontrolirali.
Psihopati su ina
e vrlo inteligentni i znaju za svoju "superiornost" prema ljudima. Nemaju osjeaje ali ih znaju dobro glumiti i imaju izrazitu sposobnost manipulacije ljudima. Naj
eae te~e da budu vladari i zbog toga najviae ih ima na podru
ju politike. Normalni ljudi vrlo lako padaju pod njihov utjecaj jer tendencija normalnog, objektivnog ljudskog bia je da u ~ivotu tra~i puteve, odgovore i sreu. Psihopati nemaju objektivnost, ne tra~e puteve, odgovore ni sreu . Oni su potpuni egoisti, oni imaju svoj sna~an cilj kojeg se nikada nee odrei i nametat e ga drugima tako dugo dok ljudi te tua uvjerenja nee prihvatiti kao normalnu stvar.
Adolf Hitler je vjerojatno najbolji primjer psihopata u bliskoj proalosti, dok je sada u novije vrijeme najbolji primjer Hillary Clinton (mo~e se primjetiti po vrlo zanesenim govorima nabijenim emocijama koje dovode ljude - emocionalna bia, gotovo u trans. Te emocije su umjetne, one su vrlo dobra kopija ljudskih.)
Ono ato
ini sve te ljude razli
itim od ostatka nas, to je jedna potpuno prazna rupa u njihovoj psihi, gdje bi normalno trebale da se nalaze najrazvijenije od svih humanih karakteristika.
Psihopatu se nemo~e izlje
iti jer je to mentalni hendikep, dok se ljudi mogu lako trasformirati i pridobiti psihopatske osobine kada im se one nameu kao druatveno prihvatljive.
Ve dugo vremena se provoti psihopatizacija
ovje
anstva putem medija. Psihopatija se pokuaava prikazati kao normalano druatveno ponaaanje zbog toga da pravi psihopati ato manje bodu u o
i i da se njihovi postupci ato viae smatraju normalnim i logi
nima unato tome ato su oni postpuno nehumani i pokvareni.
Vrlo dobar tekst o psihopatiji mo~ete pro
itati na ovom linku: http://www.galaksija.com/planeta/psihopatija_i_politika.htm
:::::::::::::::::::::
Dr Robert Hare; ek-lista za provjeru psihopatije
1. SLATKORJEIVOST I POVR`INSKI `ARM tendencija ka milozvu
anosti i uglaenosti; privla
nost, aarmantnost; glatkost i te
nost govora. `arm psihopate ni u kom slu
aju ne sadr~i u sebi tragove stida, samo-svjesnosti, niti on ispoljava strah od bilo
ega. Psihopati nikad ne zastaje jezik u grlu. Oni su se oslobodili od druatvenih pravila ponaaanja kao npr. kod razgovora, odnosno, uzimanja rije
i kad na njih doe red.
2. GRANDIOZNA SAMOVRIJEDNOST jedan uveliko naduvan pogled na svoje sposobnosti sa pretjeranim samopouzdanjem, jaka tvrdoglavost, samouvjerenost i hvalisanje. Psihopate su arogantni ljudi koji vjeruju da su superiorna ljudska bia.
3. POTREBA ZA STIMULACIJOM ili SKLONOST KA DOSADI jedna prekomijerna potreba za novim, neobi
nim, uzbudljivim iskustvima odnosno stimulacijama koje izazivaju uzbuenje; vole da rizikuju tj. skloni su upuatanju u riskantne radnje. Psihopate
esto imaju loau samo-disciplinu kod potpunog izvoenja zadataka, zato ato im brzo postaje dosadno. Na primjer, nisu sposobni da obavljaju isti posao du~e vremena, ili da obavljaju zadatke koje oni smatraju glupim ili rutinskim.
4. PATOLO`KO LAGANJE mo~e biti umjereno ili pretjerano; u umjerenoj formi oni e biti lukavi, prepredeni, prevejani, tajanstveni i bistri; u eksteremnoj formi, oni e biti varalice, la~ovi, podmukli, beskrupulozni, manipulativni i nepoateni.
5. VARANJE I MANIPULACIJA koriste se obmanama, skloni su svakoj vrsti prevare ili obmanjivanja drugih kako bi stekli neku li
nu korist; za razliku od ta
ke #4, u stepenu u kome je eksploatacija, bezosjeajnost i nemilosrdnost zastupljena, ato se odlikuje nedostatkom obzira za osjeanja i patnju njegovih ili tuih ~rtava.
6. NEDOSTATAK KAJANJA ILI OSJEAJA KRIVICE nedostatak osjeanja ili obzira za gubitak, bol i patnju ~rtava; tendencija ka ravnoduanosti, nepristrasnosti, hladnokrvnosti i potpuni nedostatak svake empatije. Oni to veinom ispoljavaju oholoau, prezirom ili omalova~avanjem svojih ~rtava.
7. PLITKA OSJEANJA emocionalno siromaatvo, ograni
en opseg ili dubina osjeanja; ispoljavanje hladnoe uprkos izra~enim znakovima druatvenosti od strane drugih.
8. NEOSJETLJIVOST I NEDOSTATAK EMPATIJE nedostatak osjeanja prema ljudim uopate; hladni, prezrivi, bezobrazni, bezobzirni i netakti
ni.
9. PARAZITSKI }IVOTNI STIL jedna namjerna, manipulativna, sebi
na i eksploatatorska finansijska zavisnost od drugih koja se odra~ava nedostatakom njihove motivisanosti, niskom samo-disciplinom i nesposobnoau da zapo
nu ili ispune svoje obaveze.
10. LO`A KONTROLA PONA`ANJA izra~avanje iritacije, dosade, nestrpljivosti, prijetnje, agresivnosti ili verbalno vrijeanje drugih; nedovoljna kontrola ljutnje i temperamenta; ponaaaju se prenagljeno.
11. PROMISKUITETNO SEKSUALNO PONA`ANJE niz kratkih, povranih, mnogobrojninih seksualnih afera i nasumi
no biranje seksualnih partnera; odr~avanje nekoliko "ljubavnih" veza u isto vrijeme; stalna tendencija ka navoenju drugih na seksualne aktivnosti ili pri
anje s ponosom o svojim osvaja
kim uspjesima i seksualnim avanturama.
12. RANI PROBLEMI U PONA`ANJU razne vrste ponaaanja u periodu do 13 godina, uklju
ujui laganje, varanje, vandalizam, nasilje nad slabijim, seksualne aktivnosti, podmetanje po~ara, drogiranje ljepkom, koriatenje alkohola i bje~anje od kue.
13. NEDOSTATAK REALNIH DUGORONIH CILJEVA nesposobnost ili stalni neuspjeh kod donoaenja i izvoenja dugoro
nih planova i ciljeva; nomadska egzistencija, besciljnost, nedostatak ~ivotnog smijera.
14. IMPULSIVNOST ispoljavanje postupaka bez predumialjaja i nedostatak reflekcije i planiranja; nesposobnost odoljevanja iskuaenjima, kontrolisanja nagona i frustracije; nedostak promialjenosti i uzimanja u obzir moguih posljedica svojih postupaka; ludo odva~ni, nepredvidljivi, nestalni i nesmotreni.
15. NEODGOVORNOST nisu u stanju da ispunjavaju ili ispoatuju svoje obaveze, kao npr. kod plaanja ra
una i vraanja dugova; aljkavi su na poslu,
esto odsustvuju s posla; ne ispunjavaju na vrijeme ugovorene posove.
16. NESPOSOBNOST ZA PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA VLASTITE POSTUPKE nesposobnost preuzimanja odgovornosti za vlastite postupke, kao rezultat nedostatka savjesti; nedostatak predanosti na poslu, antagonisti
ka manipulacija, negiranje svoje li
ne odgovornosti i pokuaavanje manipulacije drugih.
17. MNOGOBROJNE KRATKOTRAJNE BRANE VEZE nisu u stanju da budu privr~eni bilo kome ili
emu.
18. MALOLJETNIKA DELIKVENCIJA problemi u ponaaanju u starosnom dobu izmeu 13 i 18 godina; ispoljavaju kriminalne radnje ili neke druge antagonisti
ke aspekte u smislu eksploatacije, agresivnosti, manipulacije, bezosjeajnosti, bezobzirne tvrdoglavosti.
19. OPOZIV USLOVNOG PU`TANJA NA SLOBODU opoziv uslovnog oslobaanja iz zatvora zbog nepromialjenosti, nepa~nje ili neredovnog javljanja zakonskim organima.
20. KRIMINALNA VI`ESTRANOST razne vrste kriminalnih radnji i prestupa, bez obzira na to da li je osoba bila uhapaena ili optu~ena za njih, osjeaj velikog ponosa kad neka~njeno obave neke kriminalne radnje.
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#2
Naravno, samo prisustvo nekih od ovih osobina kod
ovjeka, ne zna
i automatski da on pati od ovog mentalnog poremeaja. Dr Hare se koristi bodovanjem u smislu prisustva i stepena izra~ajnosti svake od ovih osobina, tako da mu krajnji rezultat indicira da li neko "boluje" od psihopatije ili ne.
Glavne karakteristike psihopata su sljedee:
1. Uvijek nastoje da se stvari rade onako kako oni misle da treba i jedino im je njihova pobjeda na pameti.
2. Ambiciozni su kad se radi o sticanju moi i dominaciji nad drugima. Oni uvijek te~e da budu oni koji su gore i da kontroliau druge. Koriste cijeli jedan arsenal suptilnih i efikasnih strategija kako bi zadobili prednost u meuljudskim odnosima.
3. Mogu da budu veoma kulturni, aarmantni i zavodljivi. Oni znaju kako da dobro izgledaju i kako da pobjeuju, otapajui naau odbranu. Oni znaju ata e vam rei kako bi vi zaboravili na onaj svoj osjeaj u stomaku koji vam govori da im nipoato ne vjerujete, a onda im dali sve ono ato oni ~ele.
4. Mogu da budu beskrupulozni, podmukli, i osvetoljubivi borci. Znaju kako da kapitaliziraju na svakoj
ovjekovoj slabosti a poja
ae svoju agresivnost ukoliko primjete da se posrnuli. Oni znaju kako da uhvate
ovjeka u momentu kad je ovaj nesvjestan i nepripremljen. Ukoliko smatraju da ste ih u ne
emu nadmaaili ili da ste dobili viae od njih, oni e to pokuaati da preokrenu u svoju korist ili da vam se osvete. Oni bitku ne smatraju zavraenom sve dok oni ne pobijede.
5. S obzirom da nemaju savjesti, ne postoji niata ato mo~e da ih ko
i. Oni znaju da razlikuju ispravno od pogreanog, ali ne dopuataju ni
emu da im stoji na putu do onoga ato ~ele. Prema njima, cilj uvijek opravdava sredstvo. Tako, su skloni da varaju i sebe i druge u vezi onoga ato stvarno rade.
6. Eksploatiau ljude s kojima su u vezi. Gledaju na ljude kao na pijune u njihovoj ~ivotnoj igri. Gnuaaju se svake slabosti i iskoriatavaju svaku slabost koju nau kod protivnika.
Psihopate su
esto dobri stratezi, meutim, nisu u stanju da vide suatinu stvari, veinom su preokupirani vanjskim izgledom ("ambala~om") a nisu u stanju da u
e na osnovu vlastitih iskustava, kao ato je to slu
aj s normalnim ljudima.
1. Nemaju smisla za odreivanje kada je stvarno potrebno da se bore a kad nije, niti imaju osjeaj za fer-borbu. Za njih svakodnevni ~ivot predstavlja jednu bitku i svako ko im stoji na putu da ostvare ono ato ~ele, automatski se smatra neprijateljem. Opsjednuti su pobjedama, uvijek su spremni i voljni za borbu.
2. Ne mogu da shvate da se dugoro
ne pobjede mogu ostvariti i tako da se ponekad nekome malo i popusti.
3. Konstruktivna ili fer borba njima je nepoznata. Smatraju da je svaka fer borba riskantna, tj. sa prevelikom mogunoau za gubitak. Ili jednostavno, oni sebi ne mogu dopustiti nikakav rizik ukoliko su sigurni da na jedan nepoaten na
in mogu doi do pobjede. Njih mahom zanimaju samo kratkoro
ne pobjede.
4. Nisu u stanju da prevaziu svoju sebi
nost i egocentri
nost. Ne mogu shvatiti da nemaju pravo na baa sve ato ~ele. Nakon svake uspjeane manipulacije drugih, njihov ego postaje sve vei.
5. Ne mogu istinski da poatuju druge ljude niti da osjete empatiju. Znajui emotivne slabosti kod drugih, majstori su u pritiskanju pravih dugmadi, kako bi kod drugih izazvali ~eljene emocionalne reakcije.
kanehbosem
AMBASADOR1.914 REP12%
→ Legenda
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#4
a nebi baa ialo, daleko od toga. psihopati gotovo da nisu ljudi
kompleks viae vrijednosti samo je jedna stavka od mnogih u profilu psihopata
Narquila
ENTUZIJASTA576 REP94%
→ Poznavalac
NarquilaENTUZIJASTA
mar 2008.
mar 2008.#5
Svaka ti cast na ovom tekstu!!!!
Dosta toga mi je jasnije:)
Misticni Yarac
ISTRAŽIVAČ158 REP72%
→ Entuzijasta
Misticni YaracISTRAŽIVAČ
mar 2008.
mar 2008.#6
Bravo Weedrane :)
Inace, ovaj tekst o psihopatiji sam procitao na galaksiji pre par nedelja, i provalio sam da mi je jedan od blizih ortaka PSIHOPATA ! Prica je malo poduza, ali poenta je da se taj moj drugar poklopio sa skoro svim crtama po kojima mozemo prepoznati psihopatu, ukratko, on mora da bude vodja bez obzira na sve, uopste nema sazaljenja za druge ljude, medjutim moze se tako ponasati da bi zadobio paznju i pohvalu drugih osoba, pogotovo zenskih. Nema uopste osecaj povezanosti sa ljudima, u ljudima vidi samo alatke kako da ubije svoju dosadu i malo se razonodi. Kad krene da vredja, uopste ne ume da stane, u stanju je da dovede coveka do placa a da mu se ne promeni izraz lica. Postane paranoican kada pokusamo da pricamo o njegovoj "malko" bolesnoj licnosti.. Itd itd. Ali, sve u svemu, glavno je da kada prepoznate psihopatu, da se svi udruzite protiv nje/njega i da mu **bete sve po spisku, ako zelite da se zastitite od njegove/njene dalje mentalne represije nad vama. Samo pokazite zube i budite istrajni u tome da mu/joj pokazete da ne moze da se zajebava sa vama... Ili jednostavno prekinite svaki kontakt sa njom. Ovo govorim iz licnog iskustva, nadam se da ce nekome da pomogne. ;)
6 REP12%
→ Istraživač
nov 2010.
nov 2010.#7
Moze li mi neko pomoci, kako da se spasim od jednog psihopata , koj se kako kaze " do srz zaljubio u mene i jas sam zena negovog zivota". Ima preko deset karakteristika iz profila , sho znaci da ja imam PROBLEM. On se potpuno opsednuo sa mom i ne prestaje vec 5 meseca. Jako je teshko spraviti se sa neko ko nishto ne oseca, skoro sam sve tehnike upotrebila , od finog objashnenja do histericnih ispada, ali on ostaje ist i josh mi dishe u vrat. Ako neka zenska osoba ima slicno iskustvo kao ja ili bilo kakav predlog, molim da mi se pomogne, imam osecaj da cu poludeti od njega , a isto se i plashim od negovog bolnog uma i nasilje.
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
nov 2010.
nov 2010.#8
Nisi ni du~na da komuniciraa s njim.Ako idea u dijalog s njim nakon nazovimo to maltretiranje,pokazujea svoju slabost a njemu potvrujea nadmo
i da se dalje tako uzdi~e i ponaaa.Lady Brida,kvaka je u tebi a ne u njemu.S
im tj. kim se uop
e zamaraa...Rjeaenja da se rijeaia nepo~eljnih ljudi ima na pretek.Razmisli,budi svoja,u~ivaj u ~ivotu.Jao da mi je nai
i na takvog,ja bi u~ivao samo da ga hladno promatram,prosto bi mogao da mi duvne u dupe:)
papandopulo
ISTRAŽIVAČ181 REP87%
→ Entuzijasta
papandopuloISTRAŽIVAČ
nov 2010.
nov 2010.#9
slazem se sa tim da nemoras s njim komunicirati ali u praksi je to puno teze ponekad i nemoguce.psihopata obicno pronalazi pravi trenutak i izabere mjesto gdje te dovede u situaciju kada nemas puno izbora cak u vecem djelu on ispada zrtva sto je dokaz njihove inteligencije i jos ako osjeti da si nezasticena tu bukvalno mislim na frenda,brata ili nekog tko ce mu objasniti kako se smije ponasati preuzet ce kontrolu.znaci bezbolnu palicu i dopunska nastava
6 REP12%
→ Istraživač
6 REP12%
→ Istraživač
nov 2010.
nov 2010.#11
ucio je za ljubav iz knige, mozete li zamisliti. Kada govori za svoje emocije , to zvuci kao strucan seminar iz oblasti kvantnu fiziku. Bojim se na shta je spreman njegov bolan um i kako da se inteligentno spasim od ovog monstruma.Nemam brat, nemam drug koi bi se snjima bavio. Jednom sam mu spomenula policiju, a on se samo smeao i poceo da se dere shta se ja zamisljam," ako hocesh mozemo i zaedno da idemo"..rekao je. Samo vidite njegovu reakciju.
Ajde, ima li neko ideje ili iskustvo sa psihopata ili da pitamo neki psihopat kako da reshimo drugi psihopat????
majkl
ISTRAŽIVAČ193 REP95%
→ Entuzijasta
majklISTRAŽIVAČ
nov 2010.
nov 2010.#12
korporate drone-like kreature, premalo sira iza uaiju...to je problem...
Avantura
ZMAJ15.881 REP
AvanturaZMAJ
nov 2010.
nov 2010.#13
Meni je jednostavno nejasno ata dolazia u kontakt s njim.Nazove te pa re
e "volim te" naimo se i ti doea?Sretnea ga na ulici pa krenea u dijalog s njim?
Ne javljaj se na telefon.Izbjegavaj mjesta na kojima on boravi.Opet ti ka~em,stvar je u tebi!Omg....
Ako si ~ensko ne zna
i nimalo da si slabija od mene recimo.Ja jednostavno ne dopuatam u ~ivotu da me netko maltretira nego sa guatom ignoriram takve,mogu klimat glavom da je sve ok bez da prozborim iata,kad se maknem zaboravim na tu osobu jer uop
e nije stavka u mom ~ivotu o kojom moram voditi ikakvu brigu.Na kraju krajeva tu su organi reda da pomognu ako ne izlazia na kraj s nekim osobama.Tako
ea organe reda usput preusmjeriti da se bave istinskom problematikom ovog svijeta a ne da klince s jointom u ruci trpaju u zatvor.
Doe mi na pamet da svijet zapravo zbog ovih stvari ide u neku stvar,policija se bavi krivim stvarima i samo sve tone dublje i dublje,a to je op
enito radi psihopatije samoh politi
ara,ljudi bez duae i razumjevanja,vlastitog interesa...
ventilator
ISTRAŽIVAČ146 REP64%
→ Entuzijasta
ventilatorISTRAŽIVAČ
jan 2013.
jan 2013.#15
Ja sam cjeli zivot okruzen sa psihopatima i to toliko velikim da sve sto je nabrojano gore sam vec dozivio,i zivio sam u uvjerenju da je to sve pravilno dugo godina da sam i sam na kraju skoro postao psihopat i sad kad sretnem nekog takvog automacki ga prepoznam i vidim konkurenciju,ali ja ne bi rekao da je to problem nego mislim da je to bolest koja je itekako prelazna ako imas imalo inteligencije i shvatis kakose kolo vodi.
Sativa Diva
ZMAJ19.032 REP
Sativa DivaZMAJ
jan 2013.
jan 2013.#16
opis je dosta opairan.. po njemu, gotovo svaki drugi
ovik kojeg poznajem je psihopat.. iiizzz.. :/ pogotovo gledajui onaj dio o kriminalnim aktivnostima i dobivanju svega ata se po~eli, aarmiranje i laganje.. zajebano..
dosta toga bi pripisala odgoju, to jest, ne odgoju i zapravo manjku samopouzdanja.. osobu sa zdravim samopouzdanjem takve stvari nebi ni zanimale.. rjeaenje sigurno postoji, a to bi po meni bilo, ignoriranje medija, boravak u prirodi, druatveno korisni rad itd.
H2O888
LEGENDA13.298 REP83%
→ Zmaj
H2O888LEGENDA
jan 2013.
jan 2013.#17
(a zasto postoje psihopati?)svi mi digo recemo u pm,i promislimo boze zasto si ovo ovako sve stvori i osvrnes se oko sebe i vidis ovi danasnji svjet i shvatis da je sve u ku...(sto se ljudi tice)...zar je bog to tako stvori,zar je on hti da bude ovako..e ja mislim da nije,do tega smo mi dogurali i sve sjebali..DANAS TE ZIVIOT I OKOLINA NATJERAJU DA POSTANES PSIHOPAT..TOGA CE S VREMENOM BIT SVE VISE I VISE!!!
dite_splita
AMBASADOR3.830 REP67%
→ Legenda
dite_splitaAMBASADOR
jan 2013.
jan 2013.#18
ma dobro kaze sativa, manjak samopouzdanja i iskompleksiranost kombinirana sa osjecajima manje vrijednosti. 99% psihopata su jako jako, ali neizmjerno ljubomorne osobe, a sta se tice okoline da nas cini takvima hmmmm, pa nebi bas reka da ljude cini psihopatima prije bi reka da ih cini depresivnima i sklonijima suicidima, pesimistima. ali psihopata se moze nanjusit, baren ja.
kriminalne radnje mogu i nemoraju bit naznaka toga (otac pijanica majka prostitutka - sanse da dite nebude kriminalac i da ga ne odgoji ulica su jako jako male tako da....)
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
jan 2013.
jan 2013.#19
Psihopatologija svakodnevnog zivota i Tumacenje snova su mi omiljeno gradivo iz ove sfere zivota.
Sve sto je navedeno kao osobine psihopata je ispravno, samo sto bi trebalo drugacije formulisati znacenje.
Psihopat nije strani organizam sa neke daleke planete, vec covjek od krvi i mesa, kao i svi mi sto smo. Mi u sebi nosimo sve lijepe osobine; dobrotu, ljubav, srecu, solidarnost, smjernost.., ali i ove navedene ruznije osobine; srdzbu, mrznju, sebicnost, asocijalnost, nametljivost itd., a kakvi smo mi sami zavisi od osobina koje dominiraju u nama, a one se razvijaju i imaju hranjivu podlogu u porodici i drustvu u kojima se krecu.
Iz toga proizilazi da samo oni kod kojih dominiraju ove losije osobine izadju kao kandidati na politickim izborima, jer onaj kod koga su izrazene "humanije" osobine nije u stanju preci preko cinjenice da preuzima veliku odgovornost za drustvo i zajednicu, kao i cinjenice da su problemi koji se ticu zajednice daleko iznad linije normale. U ovakvim situacijama, samo psihopate koji su amoralni, neodgovorni i pohlepni mogu bez trunke grize savjesti sjesti za upravljacki mehanizam i unesrecavati narod, pa vi razmislite.
Recimo patolog je, takodje, psihopata. Trebas prihvatiti u glavi ideju da su ljudi kao automobili, a ti kao da radis na auto otpadu, pa ih fino rastavljas na sastavne dijelove.
Zamislite prvi rez na lesu koji trebate naciniti, kakva vam se osjecanja pobudjuju? Meni mnogo neugodna, ali to ne znaci da ja svojom jakom voljom ne mogu savladati taj osjecaj i odraditi posao te time postati psihopata.
Malo je primjera u prirodi gdje cete zivot provesti na nacin da svaku radnju radite sa zadovoljstvom, na neke se mora malo smrknuti obrvama i zaskiljiti ocima, a to je vec psihopatologija koja nam trenira vijuge.
Svi smo mi, u neku ruku, psihopate, samo sto smo manje ili vise izrazeni.
opa cupa
ZMAJ140.425 REP
opa cupaZMAJ
jan 2013.
jan 2013.#20
Psihopate su ustvari predatori sa vrlo suzenim spektrom emocija. Sve im se svodi na tri glavne emocije (bijes,tuga,radost)uskraceni su za vjestine ophodjenja prema drugim ljudima.Svaku slabost ljudi u svojoj blizini smatraju svojim triumfom i jako je tesko rehabilitirati takve osobe.Osjecaj straha im je znatno smanjen,pa su u stanju napraviti nevjerovatne stvari.Osjecaj krivice im je stran i zato je tesko doprijeti do psihopate koji ce i najinteligentniji i dobronamjeran savjet iskoristiti kao oruzje cim bude imao priliku.Majstor manipulacije,vrhunski lazov koji je uz sve to emotivno slijep.Neiskoristiv i neizljeciv:(
delboy
LEGENDA7.285 REP23%
→ Zmaj
delboyLEGENDA
jan 2013.
jan 2013.#21
What is a psychopath? - YouTube
Moram se nadovezat na temu sa ovim klipovima,
dakle ovaj
i
a opisuje ukratko - prvi put kad sam gledao klip - dao mi je okvrino sliku o ljudima koji me okru~uju sa tim psihopatskim ponaaanjima.
Defense Against the Psychopath (Full length Version) - YouTube
- ovaj video klip odnosno dokumentarac je u detalje objasnio simptome tih ljudi, kako ~iviti s njima, i kako izai na kraj sa takvima, i kako se braniti protiv takvih.
Pohvala za temu, pozdravljam sve NEpsihopate i sve vas u kojima je ostalo empatije i ljudskosti.
mar 2008.
1 / 21
mar 2008.
jan 2013.