VUTRA
LEGACY

Što je EGO?

122 odgovora20,598 pregleda
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Rije Ego se koristi svugdje oko nas a da u biti i ne znamo to no zna enje iste. `to je Ego? Dal svi imamo ego? Kako se ego manifestira na nas i okolinu? Dal Ego treba uniatiti, prigrliti ili ga samo prihvatiti? Tko ga to ~eli uniatiti, priglrilit ili prihvatiti? Donosim par tekstova sa raznih portala, pa tko voli nek izvoli :) Ego, ili Iluzorno ja, je veo koji prekriva naae sebstvo, naae istinsko ja. Mi nismo ego. Ego je varka koju su stvorili naai roditelji, druatvo, okolina, sustav, & Kada smo se rodili, imali smo svoje autenti no sebstvo, no tada smo uz pomo roditelja, rodbine, bli~njih, druatva, sustava, po eli stvarati la~no sebstvo. Da smo kraanin, katolik, grjeanik, bogati, siromaani, dobri, loai, posluani, neposluani, sposobni, nesposobni, lijepi, ru~ni, & stvarali su la~nu sliku o nama, a mi smo je sa vremenom prihvaali kao istinu, i tako gradili Ego, iluzorno ja, la~nu sliku o samome sebi i prihvaali je kao sebe, ono ato jesmo. Dali su nam ime, oko imena stvorili ambicije i usmjerenost. Roditelji su nam usadili vlastita uvjerenja, vjerovanja. Bli~nji su nam usadili vlastita uvjerenja, vjerovanja, baa kao okolina i kompletno druatvo, sustav. Malo pomalo na naaem egu radilo se putem akole, crkve, koled~a, sveu iliata, medija, & i tako sve dok ne zaboravimo svoje nevino isto bie, istinsko ja, i poistovjetimo se sa iluzornim ja, egom (demonom). Ego ima sve ~elje, ambicije, potrebe da uvijek bude u pravu, na vrhu svega. Ego nikada ne dopuata da bar na tren ugledamo vlastito autenti no sebstvo, istinsko ja, slobodu i ljubav koja jesmo, ve proizvodi nevolje, patnju, sukobe, razo arenja, strah, ~elju za kontrolom, moi, posjedovanjem, & kako bi nas dr~ao ato dalje od nas samih. Tra~enje istine treba po eti upravo s te to ke: odbacivanjem svega u ato vjerujete da jeste, ato su vam bli~nji, druatvo, okolina, rekli da jeste. Vi to niste, jer nitko ne zna tko mi zapravo jesmo, osim nas samih. Ne znaju to ni naai roditelji, bli~nji, prijatelji, partner, u itelji, sveenici, druatvo, & isto kao ato ni mi ne znamo tko su oni, to mogu znati samo oni sami. Sve ato drugi govore o nama, pogreano je. Odbacimo to, napustimo ego. Odbacivanjem ega, odnosno uvjerenja, vjerovanja, strahova i la~i o nama samima koje ine ego, otkrit emo vlastito bie, istinsko sebstvo, istinsko ja, sreu, slobodu, bezuvjetnu ljubav koja jesmo. Djeca se ne raaju s egom. Ego je proizvod bli~njih, druatva, religije, kulture& Ego je izvor svih problema, ratova, sukoba, nasilja, ljubomore, strahova, patnje. Ego te~i za uspjehom, dokazivanjem, da bude u pravu, neprestano se usporeujui sa drugima i ~eli imati sve, kada mu u tome ne uspijeva, vrijea se. Netko je ljepai od vas i to vas vrijea. Netko je bogatiji od vas i to vas vrijea. Netko je pametniji od vas i to vas vrijea, bezbroj stvari vas vrijea a vi to ni ne znate. Ali ne vrijeaju vas zapravo stvari, ve ego, vi ste uvrijeeni zbog ega. Za ego je sve natjecanje, dokazivanje, igra. Cijelo ovje anstvo danas igra igre, to je jedna opa olimpijada koja traje na cijelom svijetu, ve tisuama godina. Pojedinac se bori za svoj put prema gore, a svi ostali povla e ga prema dolje, jer na vrhu ima mjesta samo za jednoga. To je natjecanje demona, ega, i ono vam postaje tako va~no da posve zaboravljate da je druatvo, vaai u itelji, usadili u vas taj ego. Od dje jeg vrtia do sveu iliata, ato svi oni rade? Svi ja aju vaa ego. Sve viae akademskih titula dodaje se vaaem imenu i vi se po injete osjeati sve veim. Ego je najvea la~ koju ste prihvatili kao istinu. Kad bi svatko postao svjestan stanja bez ega, sva ova olimpijada koja se odr~ava na cijelom svijetu, jednostavno bi se zaustavila. Nitko se ne bi ~elio popeti na vrh, svi bi u~ivali i veselili se ondje gdje jesu. Ego vas prisiljava da ekate. Veselit ete se sutra kad uspijete. Danas, naravno, morate patiti, morate se ~rtvovati. }elite li uspjeti sutra, danas se morate ~rtvovati. Morate zaslu~iti uspjeh i zbog toga radite sve vrste gimnastike. A u pitanju je samo malo vremena u kojem treba trpjeti, a tada nastaje veselje. Ali to sutra nikako da doe. Ono nikad nije ni doalo. Sutra jednostavno zna i ono ato nikad ne dolazi. Sutra je prekrasna strategija koja vas odr~ava u patnji. Ego se ne mo~e veseliti u sadaanjosti. On ne mo~e postojati u sadaanjosti, ve postoji samo u budunosti i u proalosti  u onom ato viae ne postoji, ili ato joa ne postoji. Proalosti viae nema, budunosti joa nema, ni jedna ni druga ne postoje. Ego mo~e postojati samo s onim ato ne postoji, jer on je sam nepostojei. U sadaanjosti, u jednom istom trenutku, neete pronai ego u sebi, ve samo tihu radost, tiho i isto niata. Budui da je ego la~, iluzija koju smo prihvatili kao stvarnost, postoje trenuci kad smo bez njega. On mo~e postojati samo ako ga podr~avate. Iluzije, la~i je potrebno sna~no podr~avanje novim iluzijama, la~ima kako bi opstale. Istini ono nije potrebno, u tome le~i ljepota istine. Ali la~i, iluziji? Morate je stalno stvarati da je tu i tamo potaknete, jer ona neprestano tone. Dok je uspijete potaknuti na jednoj strani, ona potone na drugoj. I to je ono ato ljudi ine cijeli ~ivot, pokuaavaju u initi da iluzija, la~ izgleda kao istina. Kad imate viae novca, imate i vei ego, neato vrai od ega siromaana ovjeka. Ego siromaana ovjeka je tanak, on si ne mo~e priuatiti vei ego. Ako postanete predsjednik vlade ili predsjednik dr~ave, vaa e se ego napuhati do krajnjih granica. Tada viae ne hodate po zemlji. Cijeli naa ~ivot, potraga za novcem, mo, ugled, ovo i ono, sve to nije niata drugo nego potraga za novim uporiatem, potraga za novom zaatitom, da biste nekako zadr~ali iluziju, la~. A sve vrijeme znate da smrt dolazi. Sve ato u inite, smrt e uniatiti. A ipak se ovjek i dalje nada, protiv svih nada on gaji nadu: mo~da svi umru, osim mene. Na neki na in to je istina. Uvijek ste vidjeli da drugi ljudi umiru, nikad niste vidjeli sebe da umirete. Zato to izgleda istinito i logi no. Ovaj ovjek umre, onaj ovjek umre, a vi nikad ne umirete. Vi ste uvijek tu da ih ~alite, vi uvijek idete s njima na groblje da se oprostite od njih, a tada opet poete kui. Ne dajte se zavarati time jer svi su ti ljudi isto radili. A nitko nije izuzetak. Smrt doe i uniati svu la~, iluziju vaaeg uma, vaaeg ugleda. Smrt doe i jednostavno izbriae sve. `togod u inimo sa svojim ~ivotom nije niata drugo nego pisanje na vodi, ak nije ni pisanje na pijesku, nego na vodi. Niste joa niata ni napisali, a ve je svega nestalo. Ne uspijete to ni pro itati. Prije nego pro itate, svega nestane. Ali mi i dalje gradimo kule u zraku. Budui da su one iluzija, temeljene na la~ima, potrebno ih je stalno odr~avati, stalno se truditi, danju i nou. A nitko ne mo~e paziti na to dvadeset etiri sata dnevno. I zato katkad, unato vama, jave se trenuci kad na as ugledate stvarnost bez ega koji funkcionira kao prepreka. Zapamtite da unato paravana ega kojim se kriju prave namjere, unato vama, ti trenuci ipak postoje. Svatko ih jednom do~ivi. Na primjer, svake noi kad zapadnete u dubok san, san je tako dubok da ne mo~ete ak ni sanjati, tada ego nije viae vaa temelj, sve su njegove funkcije nestale. Dubok san bez snova vrsta je male smrti. U snu bez snova ego posve nestaje, jer kad nema razmialjanja ni snova, kako mo~ete odr~ati iluziju? Ali spavanje bez snova traje tek kratko vrijeme. U osam sati zdravog sna, ono ne traje viae od dva sata. A sama ta dva sata vas revitaliziraju. Do~ivite li ta dva sata duboka spavanja bez snova, ujutro ete se probuditi kao novi, svje~i, o~ivjeli. }ivot ponovno postaje uzbudljiv, dan se ini kao dar. Sve izgleda kao novo jer ste vi novi. I sve se ini prekrasnim, jer ste vi u prekrasnom prostoru. Sto se dogodilo u ta dva sata kad ste zapali u dubok san - u ono ato Patahjali i joga zovu suuupti, spavanje bez snova? Ego je nestao. A nestajanje ega vas je revitaliziralo, pomladilo. Nestankom ega, premda u dubokom stanju bez svijesti, do~ivjeli ste Boga. Patanjali ka~e da nema razlike izmeu spavanja bez snova  suuupti i krajnjeg stanja stopljenosti s Apsolutom  samadhi. Nema mnogo razlike premda ipak postoji razlika. Razlika je u svijesti. U snu bez snova vi niste ni ega svjesni, u stanju samadhi vi ste svjesni, ali stanje je isto. Vi se kreete k Bogu, kreete se k univerzalnom srediatu. Nestajete u vanjskoj razini i pribli~avate se srediatu. I upravo taj dodir sa srediatem tako vas pomlauje. Budui da je ego iluzija, on katkad nestaje. Najdragocjenije vrijeme je spavanje bez snova. Zato zapamtite  spavanje je vrlo dragocjeno, nemojte ga propustiti ni zbog kojeg razloga. Za odr~avanje ega, odnosno la~i, iluzije, potrebno je mnogo energije, jer stvaranje novih la~i, novih iluzija je te~ak posao. Ljubav je drugi fenomen, jedan od najmonijih, kad ego nestaje, a vi ste svjesni, potpuno svjesni, vi pulsirate, vibrirate. Viae niste individualist, ve ste izgubljeni u energiji cjeline. Tada polako, polako, neka to postane vaa na in ~ivota. Ono ato se dogaa na vrhuncu ljubavi mora postati vaaa disciplina, ne samo iskustvo, nego disciplina. Tada sve ato inite i kamo god poete.. .rano ujutro sa suncem koje izlazi, sve e imati isti osjeaj, sve e biti isto upijanje postojanja. Kad legnete na tlo pod nebom punim zvijezda, do~ivjet ete isto stapanje. Kad legnete na zemlju, osjetit ete se jedno sa zemljom. Polako, polako, ljubav vam mora dati klju kako da budete zaljubljeni u samo postojanje. I tada ete ego prepoznati kao iluziju, bit e koriaten kao iluzija. A kad ga tako koristite, on nije opasan. Ima nekoliko drugih trenutaka kad ego otpadne sam od sebe. U trenucima velike opasnosti, kad na primjer vozite auto i iznenada vidite da e se dogoditi nesrea. Izgubili ste kontrolu nad automobilom i ini se da ne postoji mogunost da se spasite. Udarit ete u drvo, ili u kamion koji vam vozi ususret, ili ete pasti u rijeku, to je apsolutno sigurno. U tim trenucima ego iznenada nestaje. Zbog toga je tako privla no nai se u opasnim situacijama. Ljudi se penju na Everest. To je duboka meditacija, a oni to mo~da razumiju, a mo~da i ne. Prihva anjem ega, iluzornog ja, odnosno la~i, iluzije kao istine, izgubili smo dodir sa izvorom, a samim time izgubili smo i smisao ~ivota, to je kao da drvo izgubi dodir s vlastitim korijenjem. Tada nema cvijea, a liae po ne otpadati. Liae padne, a novo ne nikne. Sokovi prestaju protjecati, viae ne postoji ~ivotna snaga. Drvo umire, ono postaje mrtvo. I drvo e mo~da po eti filozofirati, ono mo~e postati egzistencijalist, poput J. P. Sartra ili nekoga drugog. I po ne govoriti da u ~ivotu nema cvijea. Da ~ivot nema cvijea ni mirisa, da nema viae ni ptica. I drvo mo~e po eti govoriti da je uvijek tako bilo, a naai su preci bili samo u zabludi kad su mislili da su cvjetovi. Oni su to samo zamialjali. Uvijek je bilo tako, proljee nikad nije ni doalo. Ljudi su samo fantazirali. Ti prosvijetljeni ljudi jednostavno su zamialjali, fantazirali su da cvijee cvijeta i da postoji velika radost, da ptice lete, a Sunce sja. Ali ni ega nema, sve je tama, sve je slu ajnost, niata nema smisla. Drvo bi to moglo rei. A prava stvar nije u tomu da niata nema smisla, da viae nema cvijea, da cvijee ne postoji, a miris je samo fantazija, ve je drvo jednostavno izgubilo kontakt sa svojim vlastitim korijenom. Ako niste ukorijenjeni u svoju prosvijetljenost, svoje bie, ono ato jeste, neete cvjetati. Neete pjevati, neete znati ato je slavlje. A kako ete onda znati Boga, ako ne znate za slavlje? Vi ste zaboravili kako se pleae,. Vaae drvo je suho, vaaa ~ivotna snaga je nestala. Morati ete ponovno pronai svoje korijene. Gdje ete ih pronai? Oni se moraju pronai ovdje i sada. Osho Izvor: Transformacijasvijesti.com -------------------------------------------------------- `to je ego? 1. Duhovna definicija ega Iz duhovne perspektive, ego (Aham) ozna ava poimanje sebe kao razli itog od drugih i Boga zbog identifikacije s fizi kim tijelom i impresijama (Sanskaars) u razli itim centrima suptilnog tijela. Ukratko, ego vodi naa ~ivot na osnovu mialjenja da je naae postojanje ograni eno s naaih 5 ula, umom i intelektom i identificirajui se s njima do odreene mjere. Prema Duhovnoj znanosti, naae istinsko stanje postojanja je poistovjeivanje s Duaom ili Bo~jim principom u nama i odr~avanje te svijesti u svakodnevnom ~ivotu. Kako jedan isti Bo~ji princip postoji u svima nama, iz duhovne perspektive u itavoj Bo~joj kreaciji je prisutno jedinstvo. Meutim, zavisno od razine naaeg ega, u razli itoj mjeri se identificiramo s Bo~jim principom, tj. Duaom u nama. Ako je naa ego visok, manje se identificiramo s Duaom ili Bo~jim principom u nama. 2. Ego iz psiholoake perspektive Lai kim rje nikom ego se mo~e definirati kao ponos na samog sebe. Misli kao ato su: moje tijelo i um, moj intelekt, moj ~ivot, moje bogatstvo, moja ~ena i djeca, ja sam zaslu~io biti sretan itd., dolaze samo iz ega. Ego (Ahankaar), svijest o sebi (Ahambhaav), ponos, uobra~enost i ja-stvo su rije i koje su povezane s rije ju ego ili aham, ali na psiholoakom planu. 3. Suptilna slika osobe koja ima ego Slijedi prikaz suptilne slike osobe koja ima ego. Nacrtao ju je tragatelj Fundacije za istra~ivanje duhovne znanosti (SSRF) s razvijenim aestim ulom, nad ulnom percepcijom ili ESP. Tamni omota koji se vidi oko Duae je ego osobe. Kako je ego ove osobe visok, on se ne identificira s Duaom. Zbog ega se oko njega nakupio omota crne energije. Isto tako, kad je ego visok, blokiran je dotok Bo~je milosti. Omota crne energije, zajedno s blokom u pristupu Bo~anskoj milosti, negativno utje e na ~ivot te osobe. Izvor: spiritualresearchfoundation.org ------------------------------------------------- Neki od dodatnih izvora: http://jednostavnost.com/ego-i-kako-ga-shvatiti/ http://www.oslobodium.com/o-umu/sto-je-ego
rKj420ZMAJ

okt 2013.

Ego trip :D
doomerLEGENDA

okt 2013.

[bez sadržaja]
TropicoLEGENDA

okt 2013.

http://www.youtube.com/watch?v=_gHJj3mDdEM :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
semenke05ENTUZIJASTA

okt 2013.

http://www.youtube.com/watch?v=380iqaMMXjI
naturalmysticENTUZIJASTA

okt 2013.

http://www.youtube.com/watch?v=0peVQTdI3Yg
TropicoLEGENDA

okt 2013.

http://www.youtube.com/watch?v=Ui5RRK5X3EY Vrijedno gledanja :)
HookerLEGENDA

okt 2013.

Ego je naaa sujeta, pogreana slika koju imamo o sebi, naae la~no ja. "Whenever I climb I am followed by a dog called 'Ego'." Friedrich Nietzsche
TropicoLEGENDA

okt 2013.

:) A tko to ima pogreanu sliku o sebi? Tko je promatra ? kakvo je to naae la~no Ja a kakvo je ispravno ja? :icon_lol: btw tko sudi? :)
jurcaAMBASADOR

okt 2013.

baš čitam knjigu eckharta tollea , Nova zemlja , govori upravo o egu . evo neki dijelovi koje sam si stavio u notepad , neću reći da bi svi trebali pročitati tu knjigu, ali da ju svi pročitaju hm. tropico mislim da ćeš odgovor na tvoje zadnje pitanje pronaći u toj knjizi Zadovoljstvo ega je kratkotrajno najveći neprijatelj egu je sadašnji trenutak jedina svrha ljutnje je jačanje lažnog osjećaja vlastite osobnosti Prošlost ne posjeduje moć kojom bi vas spriječila da sada budete prisutni. Tu moć posjeduje samo vaša ljutnja. A što je ona? Teret starih misli i emocija. Možete li postati svjesni svojih misli koje se vrtlože pokušavajući obraniti svoj stav, opravdati, napasti, okriviti? Drugim riječima, možete li se probuditi u tom trenutku nesvjesnog stanja? Možete li osjetiti da u vama postoji nešto što je u ratu, nešto što se osjeća ugroženo i pod svaku cijenu želi preživjeti, nešto čemu je potrebna drama kako bi potvrdilo svoj identitet pobjedničkog lika u ovoj kazališnoj predstavi? Možete li osjetiti da u vama postoji nešto što bi radije bilo u pravu nego živjelo u miru? Zamislite da nekome namjeravate ispričati što se dogodilo. »Znaš U što se dogodilo? Još nisi čuo? Reći ću ti.« Ako ste dovoljno budni i prisutni, možda ćete biti u stanju uočiti onaj trenutačni osjećaj zadovoljstva u sebi koji se javlja neposredno prije prenošenja vijesti, čak i kad su to loše vijesti. Javlja se zbog činjenice da u očima ega između vas i druge osobe na trenutak postoji neravnoteža u vašu korist. Tijekom toga kratkog trenutka vi znate više od druge osobe. Zadovoljstvo koje osjećate je ego, a izvire iz osjećaja da je vaša osobnost snažnija u odnosu na osobnost druge osobe. Čak i ako je druga osoba predsjednica i l i papa, toga se trenutka osjećate nadmoćnim zato što više znate. Mnogi su ljudi djelomično i zbog toga razloga ovisni o ogovaranju. Osim toga, ogovaranje je često prožeto zlobnim kriticizmom i prosuđivanjem drugih, pa i tako jača ego zahvaljujući zamišljenoj moralnoj nadmoćnosti koja se javlja kad god nekoga negativno prosuđujete Besmisleno i pretjerano vrednovanje slave samo je jedno od mnogih očitovanja egoističnog ludila u našemu svijetu. Ego uživa u tuđoj pažnji, koja je, na kraju krajeva, oblik psihičke energije. Ego ne zna da se izvor sveukupne energije nalazi u vama, stoga je traži u vanjskome svijetu. On ne traga za bezobličnom pažnjom Prisutnosti, nego za pažnjom u nekom obliku, kao što je prepoznavanje, pohvala, divljenje ili jednostavno Zamjećivanje, potvrda njegova postojanja. U sebi trebate spoznati i promatrati samo jedno: kad god se u odnosu na nekoga osjećate manje i l i više vrijedni, to u vama progovara ego Ako sebe definirate mišlju, tada ste se ograničili. Kad igrate uloge, tada niste svjesni. Način na koji razgovarate s djetetom mogao bi se razlikovati od načina na koji razgovarate s odraslom osobom. Zašto? Igrate uloge. Vi niste vi, ni s predsjednikom odbora, ni sa čistačem, ni s djetetom. Kad uđete u dućan da biste nešto kupili, kad uđete u restoran, banku, poštu, mogli biste shvatiti da istodobno ulazite i u unaprijed određene društvene uloge. Postajete kupac te se kao kupac ponašate i govorite. Prodavač ili konobar, koji također igraju uloge, mogli bi se prema vama odnositi kao prema kupcu
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Imam od Tollea ve du~e vrijeme Mo sadaanjeg trenutka ali to su knjige koje se citaju vise puta sa stankama...barem je tako kod mene, jer treba da sjedne sve na svoje mjesto, tako da novu zemlju bedem kad za nju doe vrijeme :) A o egu viae manje svi duhovni u itelji pri aju samo na svoj na in pa na oko izgleda da pri aju o totalno drugim stvarima, a u biti sve se svodi na ego...
jurcaAMBASADOR

okt 2013.

a lijepo, a ja po eo od ove , pa poslje Mo uf i ovu itam mjesecima :D

okt 2013.

Zamislimo zajednicu u kojoj niko ne razgovara, niko nista ne radi osim primitivnih, sirovih egzistencionalnih potreba. Pasu travu, brste list, kidaju parcad mesa sa tek ulovljenog plijena, kenjaju gdje ih kenjanje spopadne bez mogucnosti da razmisle hoce li se trenutak kasnije uvaliti u to sranje i zaspati, pa se probude naspavani i dignute cune dograbe prvo zensko do sebe i odrade nagonski posao. Kako bismo okarakterisali pripadnike te zajednice? Zamislimo jednog clana zajednice koji zeli malo ugodniji zivot od onog u kojem se zatekao primitivnim ponasanjem zajednice. Zeli da je u toplom, okupan, da ne spava u mjesavini vlastitih i tudjih govana, da uziva dok jede, da uziva dok posmatra zvjezdano nebo, jednostavno zeli da uziva u zivotu. Mozemo zamisliti jos jednog koji zeli uzivati vise od ovog prvog, pa ga zamislimo da i uziva vise. Zamislimo ga sposobnim da sebi olaksa zivot i da u istom uziva vise. Po nekoj logici njih dvojica uzivaju u zivotu. Jedan vise, drugi manje, dok ostale nije briga - ostali pasu travu i zapisavaju se po nogama. Zamislimo treceg koji zeli da uziva vise i bolje od ove dvojice, a koji je lijen ili nesposoban da to sebi omoguci, ali ga nista ne sprecava da prica da je bolji i spretniji i da zna vise uzivati od ove dvojice, ponasa se i ima stav kao da mu je bolje, bez obzira sto mu je i dalje hladno, sto je gladan, sto ga muhe i crvi nagrizaju privuceni necistocom i smradom. Da li vi u svoj ovoj zamisljenoj prici i zajednici prepoznajete egoistu?
TropicoLEGENDA

okt 2013.

"duboko udahnimo, otpustimo misli i onda zamislimo" :lol: :rofl: Zaato da iata zamialjamo kad mozemo svjedo iti ovom trenutku dok sad piaem? Dobro za one koji ce ovo itati to e biti proalost pa samim time e da propuste i trenutak u kojem se nalaze kao i ja sad dok ovo piaem. ne tvrdim da imam nesto vaznije ili pametnije za raditi trenutno ali ne tvrdim ni da nemam. Uvijek zamialjamo, sudimo i gubimo se u kojekakvim pri ama... ~elija bi ga se rijeaiti, svog ega, proe mi misao 100 puta kroz glavu ali isto tako proleti mi misao, tko se ~eli rijeaiti ega (ha? misao na misao, ego na ego)? Onda nastupi trenutak autnje koji je nemjerljiv dok se u to ne ukljuci ego i nakaci na misao, preuzme kormilo i predstavlja sebe kao "nas". neato sli no apici na gljivama ili salviji, govorei s one to ke glediata kad "upoznajemo" svijest, nas, Ja ato god to bilo i kako god ga mi nazivali, kad takav trenutak nastupi ego ne postoji, postoji savraena tiaina koja nije tiaina, i koja izaziva smiejh iz "dubine" bez ikakvih maski . (osoba sa "velikim"egom moze da dozivi jebeno pranje, pa upadne u bed trip jer se ne moze nositi sa stvarnoau koja se nalazi oko njega ili to nije re eno u samom biu. problem je u pojedincu a ne u okolini u kojoj se nalazi. Potrebno je mjenjati sebe a ne druge. To najlakae shvatimo kad pogledamo naprimjer postove na forumu. u jednom trenutku zakuha se situacija, "mozak" poludi i po ne krojiti kroj bez kraja u nadi da ce biti pametniji, bolji, komi niji itd itd itd masu primjera ali ovog sam se prvo sjetio i s tim se povezuje, predstavlja sebe ne ime ato zapravo nije, traga za mirom i savraenstvom uvijek negdje tamo, pokuaava srediti ~ivot iako mi jesmo ~ivot, iako je s nama sve u redu mi i dallje neato pokuaavamo...paradoks.. Za aran je krug to kojeg mnogi nisu ni svjesni. neki pak "jesu" a cijeli zivot provedu pokuaavajui neato viae ili bolje jer uvijek postoji zelja za vise i bolje pa na kraju opet umru, ka i oni sta su seu papinoj pri i valjali u govnima i svasta nesta radili ili pak nisu nista radili ali posto je to prica vjerovat cu da su radili ono sta su osjecali jer su primitivni pa tako i ego bude manji (bogat - vei ego, siromah- manji ego), a samim time viae osjea. ostala 2-3 ili koliko ih je vec nabroja "trate " svoje zivote u iluziji za necim visim i bolji i umiru tragajuci, umjesto da jednostavno budu to sto jesu, ni loai ni zli, samo savraeni! (naravno toplo i sveostalo nabrojano, podrazumjeva se da je to potrebno za "normalan" zivot)..sva srea ovdje ipak opuatenih misli zamialjamo neku pri u :lol:... Al iskreno malo mi teako da i zamislim tako primitivnu zajednicu a opet tu i tamo neki pojedinac umjesto govana zeli akuzi u vrtu... misao, niata viae a ni manje... :heartbeat: Stoga smatram da je autnja stvarno zlato!
HookerLEGENDA

okt 2013.

Sve je to mnogo komplikovano, majke mi ... :leafblunt:

okt 2013.

Svi mi tezimo necemu. Mislimo i mislima kreiramo svijet oko sebe na osnovu onoga koji se nalazi unutar nas. Onog momenta kada se prepustimo bivstvovanju u svijetu koji se nalazi unutar nas, a da isti ne ispoljavamo u ovaj spoljni, zajednicki, a koji bi predstavljao prostor u kojem obitavamo sa sve drugim bicima i pojavama, onda postajemo asocijalni i psihopate, a tu psihopatiju mnogi tumace kao ego. Nije ego nista lose. Ego je nase "ja" onakvo kakvim nas drugi vide. Kakav ce nam ego biti zavisi od nase licne spremnosti da se pokrenemo sa one pocetne tacke kolektivnog hranjenja, sranja i seksualnog opcenja bez tendencije da mislimo o tome sta radimo i bez zelje da se po necemu od tog krda razlikujemo. Kada bismo zanemarili misao ne bismo makli dalje od one prvobitne zajednice. Kada pocnemo razmisljati i ziviti zivot po onom zamisljenom dobijamo progres, napredak u shvatanju i tumacenju onoga sto nam je nepoznato i sto ne mozemo na prvu da shvatimo. Da nismo razmisljali ne bismo ni pisali na ovom forumu. Prihvatanje ljudskih osobina je prirodno i ne podrazumijeva matricu po kojoj bi svi trebali isto da mislimo ili da se isto ponasamo, pa tako i ove danasnje norme i propisi ne podrazumijevaju da se striktno pridrzavamo istih, vec nam ukazuju na cinjenicu da zarad svog licnog zadovoljstva ne smijemo drugima nametati nezadovoljstvo protiv njihove volje. Nikoga ego ne moze opteretiti, ako pod egom podrazumijevamo sebe, vec izostanak djelovanja u ostvarenju zelje da bude nesto sto trenutno nije, a sto bi zelio da bude. Stanje u kojem se trenutno nalazimo je posledica naseg djelovanja, a djelovanje zavisi od nasih misli i onoga cemu tezimo. Neko tezi duhovnom zivotu i u zavisnosti od afiniteta moze da bude isposnik ili vrhovni vodja neke vjerske zajednice. Neko ce da bude majstor svog zanata, a neko segrt majstoru. Bitno je da segrt ne kudi majstora i ne naziva ga egoistom zbog rezultata njegovog rada, jer da nije slijedio misao ne bi se majstorom ni zvao. Neko cezne za duhovnim zivotom, ali ga prilike nisu stedile i zaglavio je negdje gdje mu nije lijepo i ne vidi nacin kako da se iz svega izvuce, a nacin je krajnje jednostavan - treba djelovati i biti ono sto se zeli biti. Danasnje shvatanje ega proizilazi iz psihopatije nas samih prouzrokovane licnom nesposobnoscu da budemo bolji u onome sto licno smatramo kao bolje. Manje sposoban sportista pod uticajem psihopatije zavidi uspjesnijem i sposobnijem sportisti te ga zbog pokazanih i dokazanih rezultata vlastitog truda naziva egoistom. Nazalost, egoizam se po danasnjem vecinskom shvatanju ne predstavlja onako kako ga je determinisao izvorni tvorac, vec mu se daju psihopatoloske karakteristike, a kojih ima mnogo.
userNomoreAMBASADOR

okt 2013.

Okarakterizirao bi ih kao primitivne i spontane. Iskrene/istinske prema sebi samima. }ivot za njih nije problem. Oni jesu ~ivot, ne trebaju niata o njemu znati. Rekao bi da je sama ~elja Ego, a javlja se nakon ato Um kroz tijelo spozna iskustveno osjeaj topline, istoe. Pa bioloaki kompjuter mo~e prevrtat po sjeanju i projicirat iz njega budunost. Pitanje ostaje gdje je taj pojedinac iskusio nova iskustva? Morao bi iza iz te zajednice gdje su primitivni. Priznajem da ne razumijem najbolje... Kako si poslo~io pri u stje em dojam da pretpostavljaa da je ~ivot potraga za stanjem vje ne ugode, ato je bli~e mogue osjeaju maternice? Mislia da ovi ato naizgled ~ele "viae" i "ugodnije" od ~ivota, funkcionirajui u Umu, imaju Ego? Biti ~ivot ili znati ~ivot pitanje je sad? edit:: imati ego nije niata loae naravno, jer da bi neato odbacio, moraa to prvo imati :D

okt 2013.

Neko je iz one prvobitne zajednice osjetio prijatnu toplinu vatre prouzrokovane munjom i poceo traziti nacin da je samovoljno zapali i tako je svijet krenuo dalje :)

okt 2013.

Ego je vise povezaniji sa nedostatkom samopouzdanja.. pa sluzi kao maska.. o tome je pri a? Psihopatija dio.. i to si dobro poveza papa! Svi nismo egoisti dok se slucajno ne ugrozi nesto nase, vlastiti interes i slicno.. pa vatra je tu da se nesmrznemo, da kuvamo na njoj, da nam slu~i.. ugoda - potreba, dvi razli ite stvari.. manje potreba - manje ega..
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Tko ~eli biti ono ato ~eli biti? Sla~em se. http://www.youtube.com/watch?v=lSDvxcifGyU&list=UUOQTdIf0kwu4F0xyK_NddMQ&feature=player_detailpage Ja se nebi slo~ija :). Ego se nalazi u svima nama bas upravo kao i svijest. im umo "dublje" u neku misao" ili mo~da bolje reeno im se zaka imo na misao, ego preuzima kontrolu i kroji "sudbinu". Dal e taj put odvesti do uspjesne osobe ili teskog propaliteta nebitno je, ali tu nee stati, tragati e dalje i dalje za neim viaim i bolji! :) jednom mi je dobar prijatelj do ksmo konzumirali gljive na moju tvrdnju dal je mogue da "~ivimo" u matrixu, odgovoriaj potvrdno, ja sma zanjemija i o tome dalje nismo pricali. Tek sinoc mi navrlo da sav taj matrix postoji sve dok ego ima kontrolu jer ato ego, misli stvore nije niata drugo nego iluzija jer je neopipljivo i nestvarno...

okt 2013.

Cin uden dublje u misao, ego preuzima kontrolu? Znaci ja iman mozak i razmisljam pa san zato ego triper.. dooobroo.. necu vise razmisljati.. Nema smisla.. postoji sedam razina svijesti.. i o tome se da raspravljati. Znanje koje steknes razmisljajuci ispravno je jedini nacin obrane od ega.. suosjecanje takoder.. iliti empatija.. a jos najnajbitnija je PONIZNOST. Najucinkovitiji lijek.

okt 2013.

kad malo bolje razmislim.. sve je jako jednostavno.. ego je uzdizanje.. misliti da si bolji od nekog sa druge strane planete, ekrana ili od nekog siromaanijeg u susjedstvu.. pravi egoisti su rasisti, seksisti, nacionalisti i tako dalje.. od takvih stvari se treba ograditi.. a ne ja koja u sad rei da san gladna i i u duan po kruv jer iman ~elju, mogunost i te~nju da pojedem sendvi ..
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Napisa sam na par mjesta da rijeci nisu bitne ka ni samo izrazavanje pa ponekad jedni druge ne kuzimo tj koristenjem drugih termina nekom trecem zagor amo zivot...hraniti piti spavati sve je to prirodno al meni prirodno...moji tekstovi su usmjereni na mene, tj prikazuju ono kroz sta trenutno prolazim a to je zbunjenost, zbunjenost vienim a ipak znam da se tak oi tak ozovem i da u to i to vjerum, a u drugom pogledu ponekad osjetis tisinu i bistrinu svega... Sativka poluuuudi :)
userNomoreAMBASADOR

okt 2013.

Kroz ljudsku povijest, doslovno svi su prosvijetljeni druga ije interpretirani! Interpretacija je uvijek s druge strane ekrana, tako da oko toga se ne treba zamarat. ;) Kad govorimo o spritualnosti, navodno postoje dvije vrste ljudi/na ina. Jedan za one koji lakae osjeaju ljubav, drugi za one koji lakae meditiraju. Ljubav je nuspojava (uspjeane) meditacije, a meditacija nuspojava (bezuvjetne) ljubavi. `to mislite o tome? :)
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Ne znam...nakon sinocnjeg iskustva vise se ne mogu izrazavati kroz rije i...osjeao sam ljubav. Po eo sma osjeati! Po prvi put istinski u ~ivotu. osjetio sam tebe, i cijeli ovaj forum, osjetio sam sve ljude znane i neznane. Ja sam bio ti a ti ja. Djelila nas je slika koje viae nije bilo. Po prvi put osjeam, ja sam postao ~ivot, tragao sma za njim....cijeli vijek kora am naprijed, sino je bilo kora anje u nazad sve do onog ato mi jesmo, a mi smo nevina, razigrana i znati~eljna bia koja isijavaju bezuvjetnu ljubav nemjerljivu rije ima ili pak djelima... Od srca srcu, volim vas, jer ste vi dio mene!
crunkisiLEGENDA

okt 2013.

Bas to, ne treba puno da probijes tu granicu i odjednom kroz sve sto radis promatras kako utjece na tvoje osjecaje. Ne mozes vise ni bezvezni film pogledati a da ne obratis pozornost na to.... a i na kraju krajeva, niti ne zelis jer to je ono sto nas razlikuje od robota, od obicnih "ovci za sisanje", od vrece mesa koja je zamijenjiva i samo broj u nizu. Nisam nikada mislio da cu morati nauciti kako biti covjek - u punom smislu te rijeci. Edit: Sada je na nama da naucimo vladati emocijama, dopustiti ih i ne sputavati, prihvatiti ali odluke donositi ne kao reakciju na njih. Kako dodju tako ce i otici i ima ljepote u tome :) Ni sam ne mogu vjerovati koliko me to saznanje ispunjava srecom :)
TarzanZMAJ

okt 2013.

isto tako ego je i suprotno od uzdizanja,, misliti da si losiji od nekog ,gluplji, ruzniji itd.
TropicoLEGENDA

okt 2013.

http://majkazemlja.wordpress.com/2013/10/06/ego-unutar-ega-unutar-ega/

okt 2013.

Evo, da se izbjegnu nesporazumi oko determinisanja pojma "Ego" http://www.youtube.com/watch?v=Mkin1FhojCo Covjek se profesionalno bavio tim, pa da ne izmisljamo mnogo, pogotovo jos kad se povuce koji dim nece nas ni Frojd pohvatati, da vaskrsne. :)
TropicoLEGENDA

okt 2013.

`to ostaje kad se "odreknemo" "ida, ega i superega?

okt 2013.

Zemlja :) Ashes to ashes, dust to dust
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Znaci mogu da "nestanu" samo sa nasim fizickim oblikom, tj smru?

okt 2013.

[bez sadržaja]

okt 2013.

Zavisi ko sta vidi, a sta vidimo zavisi od nacina na koji gledamo. Nasa licna vidjenja se razlikuju. Imamo osobe talentovane za muziku, koje imaju daleko osjetljivije culo sluha od onih netalentovanih. Slikari imaju izostrenije culo vida itd. Zamisli da iz udaljene perspektive posmatras kosmos, a u istom trenutku vidis najsitnije elemente u njemu, poput bozona npr. Tada bi vidio da ti sitni elementi imaju svoj tok dogadjaja u kojem stalno mijenjaju oblik. Negdje u tom kosmickom prostoru formirali su oblik planete zvane Zemlja i u sklopu nje, od tog dijela elemenata koji sacinjavaju zemlju, formirali su i mnostvo ljudskih oblika. Kada zamislis takvu situaciju i spoznas sebe u tom mnostvu, onda si postavi pitanje koje si postavio meni i vjerujem da ce odgovor biti da svijest, kao jedan oblik energije, nije poznata samo covjeku, da zauzima kako covjeka tako i ostali prostor u citavom kosmosu i da su ljudi svjesni samo onog djela koji im je omogucen ljudskim oblikom. Nasa "smrt" je vracanje zemlji onog dijela koji joj je pripadao prije nego sto smo se rodili, a svijest pripada onom sveopstem dijelu kosmosa. Smrt je pojam za strasenje nevjernika :) @Genjo Nisam najbolje shvatio primjer kocijasa, konkretno, s cim se bori. Ako nam culo, u koje spada i nervni sistem, kaze da nam je hladno, zelja ce nam biti da se utoplimo. Intelektualna (logicka) sposobnost ce nam ukazati mogucnosti na koji cemo se utopliti, kreativna nacin na koji cemo ideju sprovesti u djelo, a na kraju se sve zavrsi emocijom, koja je u ovom slucaju prijatno pozitivna :) Tako bi trebalo biti ako je osoba psihicki i fizicki sposobna. Ako se bori sama sa sobom, onda je psihicki podijeljena na dvije ili vise osoba koje su u medjusobnom sukobu i to stanje nazivamo sizofrenija.
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Da! Samo se meni dogodilo malkice drugacije iskustvo...nisma zamisljao situaciju da budem svjestan, niti sma iata ~elija. postavlja sma sam sebi pitanja i pitanja, trajalo je koji sat...i kad sam "odgovorija na sva pitanja" koja su me zanimala odjedno BOOOOM. Smijeh i suze koje su trajalae i trajale....na niata ni o emu razmialja nisam dok me je "prala" ta energija...moga sam da osjetim "vibracijU" sviju nas...tesko za objansiti niti mogu objasniti osim da pokusam pojasniti daq osjetia ove moje rije i ti ili bilo tk odrugi. E sad to stanje, mozemo ga nazvati prisutnost svijest itd. nebitno s moje to ke glediata je bilo neometano ni im...ego j postojao ali samo kao sluga ako i to tako ogu navesti...posjedova sam "sviejst " o egu....moga sma ga uo iti...i kad bi ga uo ija SMIJEH...iz dubine srca...svaka negativna misao koja me pratila kroz zivot je nstajala...vidija sma "sebe, tebe...disali smo kao jedno i smijali sm ose kao jedno...O nicemu nismo donosili sud nego smo bili ta energija bez poimanja dobrog ili loaeg...teako za objasniti ali ono sto sma siguran je da nisam imao "ukljucen um" nisma se predavao ni jendoj misli ili konceptu kako god...a opet sma poznava sebe tebe i cijeli ovaj svijet... EDIT: Btw uvijek mi "iska e" govor aplina... "We think too much and feel too little." Na kraju koliko sam god "pri a" da osjeam tek sam sad spozna da nikad nikog "istinski" nisma volija niti osjea...jer se to rije ima jendostavno ne mo~e opisati a ni "djelima" ..."orgazam ljubavi" kojem smo svi pripadali i kojem pripadamo...mi ta ljubav jesmo... "Greed has poisoned mens souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. More than cleverness we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost...." Od ovog govora je proalo 74 godine. Svjedoci smo da se niata popravilo nije ve samo pogoraalo...duhovni u itelj bi rekao da je onako kakvo je, savraeno... Kad bi smo ~ivjeli bez misli, a to zna i kad se nebi poistovjeivali sa svojim mislima pa ak i onda kad mislimo da smo u pravu ili krivu svega ovog gore navedenog nebi ni bilo, nebi imali o cemu da pricamo (barem ne na ovaj nacin) i mogli bi biti to sto oduvijek jesmo...beskona na nemjerljiva energija ljubavi koja ne zna rasuivati ato je dobro a ato ne, tko je u pravu a tko ne, bilo bi onakvo kakvo je, jednom rije ju savraeno ako to mo~emo uope nazvati savraenstvom... Ako osjeate da neato "nije u redu" ako vam~ivot do ove to ke sada ne izgleda smislen, po nite se zapitkivati, "Tko sma ja?". Pitanje na pitanje e se "graditi" ali nikako neete ii "naprijed" niti ete neato "novo" da otkrijete...vraat ete se korak po korak unatrag, kuu koju ste izgradili postepeno e da nestaje a kad nestaje biti ete svjedoci onog ato "ostaje", a kad doete u takvo stanej svijesti javite se slobodno ovdje i podjelite ljubav koju ee po eti osjeati bez uplitanja uma i deaifriranja tog za "um" nepojmljivog osjeaja ;) :heartbeat:

okt 2013.

: :signs016: i ja bi to tako.. :spcartman: :respect:

okt 2013.

Pa dobro. Ne mogu reci da nisam razmisljao. Razmisljam o ovome sto pisem, na koji nacin, kojim rijecima napisati da ono sto sam iskusio prenesem sto konkretnije i da se sto bolje razumijemo. Misao je opipljiva, nije imaginacija, nije nistavna. Sve sto sam u zivotu radio, citao, otkrivao.., sve je dobilo sasvim novo lice igrom slucaja, jednim sasvim novim iskustvom. Iskustvom koje tek procent ili dva covjecanstva iskusi za zivota, a da ima priliku o tome pricati. Iskustvo koje nije zasnovano na psihoaktivnim supstancama. To sto osjecas ljubav, da smo svi povezani, kao i to sto si spoznao da mi sami sebe cinimo razlicitima, tek je jedan dio cjeline koju mozemo nazvati bivstvom, mada je Bog mnogo prikladniji pojam. Energija koju si osjetio prozima sva moguca tijela koja se nalaze svuda u kosmosu. Istu energiju osjeca, bas, svako bice, svaki predmet koji mozes zamisliti da postoji. Kao sto ljudi imaju svoju svrhu u svemiru, isto tako i kamen ima svoju svrhu. Sa kamenom je lakse stupiti u kontakt nego sa ponekim ljudima :) Spoznaja "Boga" podrazumijeva bezrezervnu ljubav prema svemu, ne samo prema ljudima. Ali, da bismo diskutovali o ljudskoj psihi moramo utvrditi nekakve konstante, pa cemo time mnogo lakse utvrditi i odstupanja od istih. Sve sto pisemo u vezi Ega vise se odnosi na psihopatologiju nego na Ego, onakav kakvim ga je Frojd determinisao. Ego je dio nase psiholoske licnosti, bas kao i Id i Superego. Ako dodje do sukoba unutar nas samih ili sa okolinom stvar je patoloske prirode, a ne Ega. Pokusao sam objasniti svoje licno shvatanje Frojdovog Ega, jer Ego o kojem se pise po forumu moze da se odnosi na osobe sklone dokazivanju, na osobe koje ganjaju karijeru, na glumce, na dokazivanje da mozemo bolje od drugih, ali, sve to tako treba biti i u principu nema nikakve veze sa izvornom definicijom Ega.
TropicoLEGENDA

okt 2013.

Mislim da je nebitno oemo da konzumiramo psihodelike ili ne....to ato ka~ea, mo~e se do~ivjeti i bez psihodelika.... ali onda se moramo odrei cijelog naaeg vjerovanja tko smo i ato smo...dok psihodelici invazivno djeluju i razbijaju i najvece iluzije ukoliko se konzumiraju "pravilno" i sa razumjevanjem...ne apaliram na koristenje psihodelika pogotovo onda kad bi osoba uzela samo da se zabavi i dobro prosprda sama sa sobom, to ionako veina ljudi svakodnevno radi...
Z&NZMAJ

okt 2013.

Sve ato radim bolje od drugih radim s ciljem. Cilj je pokazati i dokazati da se mo~e. Ne vidim niata loae u tome. Naravno da si "pumpam ego" na taj na in i slijedei put u biti joa bolji i dokazati i sebi da se mo~e i dodatno si napumpati ego. To je ono ato nas je dovelo do ove to ke i to e nas odvesti do joa mnogi "to aka". Sve ima svrhu, samo je ponekad teako nai tu svrhu. Mo~da smo postigli puno u negativnom smislu, ali neozbiljno je tvrditi da nema dobroga proizaaloga iz ega. Naravno da kad vidimo osobu koju bismo etiketirali kao egoista, ka~emo- vidi shupka, ato je umialjen!- no, po meni niti jedan "izam" nebi bio loa da nema "ist-a" koji su shupci :D Zato uvijek treba te~iti balansu. Jer zapamtite, dobro nikada nee pobijediti, jer tada bi postalo i samo zlo :vb_devil: Dobar ovaj Diamond :cool44: :icon_lol:
naturalmysticENTUZIJASTA

okt 2013.

Tko ima usi neka cuje, tko ima oci neka gleda
TropicoLEGENDA

nov 2013.

"Ego su, u osnovi, sve nade spojene u jedan entitet, ego je gomila nadanja. Ego nije realnost - to je zbir svih vaaih snova, masa svega ato je nerealno, svega ato je la~no. Ego ne mo~e postojati u sadaanjosti. Pogledajte taj fenomen. Ego postoji ili u proalosti ili u budunosti, nikada ovdje i sada - nikada, zapamtite to, nikada. Uvijek kada mislite o proalosti, pojavljuje se ego, javlja se Ja. Takoer, kada razmialjate o budunosti, Ja opet izvire. Ali, kada ste ovdje, kada ste sad, bez misli o proalosti i budunosti, gdje je onda vaae Ja? Kada sjedite ispod drveta, na primjer, ne mislei o proalosti, ne mislei o budunosti, dok samo diaete, dok samo jeste, gdje ste u tom trenutku? Gdje je Ja? Ne mo~ete ga osjetiti; nema ga. Ego ne mo~e postojati u sadaanjosti! Proalosti nema. Budunost joa nije. Proalost je nestala, budunost se joa nije pojavila. Zapamtite - ni proalost, a niti budunost ne postoje - samo sadaanjost postoji. A u sadaanjosti ne mo~ete nai niata sli no egu." Osho Rajneesh
Z&NZMAJ

nov 2013.

A ato ako ne postoji ni sada? `to ako je stvarnost iluzija uma, a proalost, sadaanjost i budunost postoje kao cjelina i zapravo su nerazdvojivi? `to ako postoji samo nikada? :icon_lol: Znam da kenjam, znam da sam u krivu i znam da nemam pojma ;) "All that is, ever Ever was Will be ever Twisting Turning Who we are Ask forever Twisting Turning Through the never"

nov 2013.

Volio bih spoznati tu stranu sadasnjosti, bez ikakvih zelja, potreba i nagona. Volio bih da mogu piljiti u jednu tacku, ne brinuti brige, ne planirati, a ujedno biti sretan dovijeka. Ali, nazalost ne mogu. Izdrzim koji trenutak pogubljen, vjerovatno mi um negdje odluta a da nemam pojma gdje, pa se opet vrati. Nije neki problem sto se vratio, problem je sto nije u sadasnjosti, bez novih prohtjeva, bez novih zelja, bez novih nadanja i potreba. Problem je sto mi zakrce crijeva u sadasnjosti a hrana je u buducnosti, a buducnosti nema. Nema ni proslosti. Nikada sit nisam bio jer proslosti nema. Nemam pojma kako sam uspio ugrabiti vremena da ovo tipkam, jer sam planirao otipkati u neposrednoj buducnosti. Proslost me najvise zabrinjava. Svaki put kada se prosetam po kuci moram se upoznavati sa nekim likovima koji se tuda motaju, jer mi sjecanja datiraju iz proslosti. Kazu da tako mora jer u sadasnjem trenutku sjecanja ne postoje, sjecanja su proslost, a proslost ne postoji. Vise nisam siguran ni da li ja postojim. Pokusavam izbaciti sve misli o proslosti i buducnosti iz glave, ako je uopste imam, jer se sjecam da sam je imao kada sam se zadnji put pogledao u ogledalo, a to je sada vec proslost, a proslost ne postoji. Pokusao sam da budem panj. Obicni nepomicni panj u nekoj sumetini. Ta misao me drzala trenutak ili dva i onda sam se sjetio da sam prije toga bio stablo koje je neko odrezao i napravi sebi komad nekog namjestaja ili me je jednostavnio nalozio u prastarom smederevcu. Postoji li uopste ovaj tekst ili sam umislio da sam nesto u bliskoj proslosti napisao!? Evo upada mi neki djecak sa skolskom torbom u kucu. Odoh se upoznati s njim :)

nov 2013.

Sutra ce tek postojati.. zato se danas razmislja o sutra.. to po meni znaci raditi nesto smisleno.. utjecati na svoju buducnost, ali i proslost.. hahaha.. kako nevolin kad si zakompliciran zivot..:D
TropicoLEGENDA

nov 2013.

Bode me u o i rije "pokuaaj" ...nekako mi se ini da je odmah u startu sve osueno na "propast" im nesto "pokuaavamo". I opet vje no pitanje je tko pokuaava ata, moje vje no pitanje koje sam pobra od raznoraznih gurua. Ako sam "ja" kroz "~ivot" prihvatiti "akolu" i "u itelje" da je 2+2-4 onda prihvacam i ovo pitanje, tko sam ja? Tko je onaj tko ~eli neato? Tko prihvaa ata to no? I dal mo~emo postojati u ovoj naaoj "bajci" bez rije i "ja".... i ovaj dodatak tvoj mi je zanimljiv: "Postoji li uopste ovaj tekst ili sam umislio"... Sjeanje postoji na proalost i radnje iz proalosti ali ukoliko se ne ve~emo za ta sjeanja onda ona psotoje samo viae nisu dio nas, ne poistovjeujem ose sa tim sjeanjima...mo~da jer da nije mo~da onda bi tvrdija da neato znam a poato stvarno viae niata ne znam onda postoji "mo~da" koje sam izreka "ja" :icon_lol:

nov 2013.

Dok vi komplicirate, zivot odlazi .. bjezi li on od vas ili vi od njega? Zar prvo nebi tribalo spoznati tko smo, pa tek onda rjesavati ego? kako ga znati prepoznati u pravom trenutku dok se pitas nesto trece?
TropicoLEGENDA

nov 2013.

A kako spoznati tko sam/smo? samoispitivanjem doi do te spoznaje. tako barem radim ....a kad ce se dogoditi ne mogu o tome da mislim... A kad spoznamo tko smo nemamo viae ata rjeaavati jer ego u obliku u kojem mislimo da postoji ne postoji :D @Sativa zar stvarno ~ivot prolazi? mislija sam da smo ve~ivi :lol:

nov 2013.

Sjedi guru na panju i pri a meni kako treba ~ivjeti :) Baa me zanima tko ga je danas nahranio,hehe ... ek,trebaju li oni uope hranu ??? Ne sluaaj tropico te guru-e,odvest e te na krivi put :) Jednog dana kad budea imao par minuta do odapinjanja,sve e ti biti jasno :) Ustvari,nemoj sluaati ni mene,hehe ... sam moraa odlu iti gdje si i ata si :)
TropicoLEGENDA

nov 2013.

Kako treba da se ispituje Tko sam ja? G: Radnja kao ato su ii ili doi pripadaju samo tijelu. Stoga, kada netko ka~e ja sam otiaao, ja sam doaao, to je jednako tvrditi da je tijelo ja. No, mo~e li se za tijelo re i da je svjesnost ja, poato ono nije postojalo prije nego ato se rodilo, te se sastoji od pet elemenata, nepostojee je u stanju dubokog sna i, kada umre, postaje lea? Da li za ovo tijelo, koje je inertno poput klade, mo~e da se ka~e kako svijetli kao ja-ja? Stoga se na svjesnost ja, koja se isprva pojavljuje u odnosu na tijelo, razli ito upuuje kao na samoobmanu (tarbodham), egoizam (ahamkaru), neznanje (avidyu), opsjenu (mayu), ne istou (malu), i individualnu duau (jivu). http://2012-transformacijasvijesti.com/metafizika/samoispitivanje-sri-ramana-maharsi
delboyLEGENDA

nov 2013.

Meni je zanimljivo sveope koliko ljudi malo zanima psihologija. Kao tamo idu samo oni koji imaju problema. Da idu, ali zaato nebi itao neato o tome, i pokuaao istra~iti prirodu ljudskog ponaaanja. `to je sociopatski psihopat, odnosno ato je ono najgore meu ljudima ato se airi kao bolest na druge. Kako prepoznati pre veliki egoizam, ato ini sociopata toliko izopenim od ostalih - Ego. Umialjenosti, la~ne napuhanosti, arogancije, bahatog i otresitog ponaaanja, neki od njih su zlih namjera, ato iz ljubomore jer egoizam vje ito va~e i usporeuje SEBE na prvom mjestu pa onda druge i nalazi razlike iz koje stvara ljubomoru i zavist. Eto to su neki poremeaji koji se tako s vremenom razvijaju u osobama, da nisu svjesni u ata se pretvaraju. Sociopatija rezultira u manjku svjesnosti i empatije. Odvajanje od prirode, gledanje televizije to su te nuspojave. Dok se ego odr~ava umjetno - tada najbolje raste. esto je takvim osobama u ~ivotu jako dosadno ili su frustrirani svojom ulogom u ~ivotu pa nalaze razloge za nove sukobe, svae, prevare, uvrijede i ostale potrebne namirnice kojim se hrani jedan izopeni prenapuhani ego. Na krivim mjestima tra~e zadovoljstvo.
CrazySmokePOZNAVALAC

nov 2013.

Delboy je govorio: odva~ni pobjeuju! ego je sve ono ato su ljudi zamislili da bi moglo biti. u kona nici ljubav ostaje, ili nedostaje. ego je ono zemaljsko i vezano dok slobodno i duhovno ini pravi karakter bia. ata da viae dodam.
PinkFrojdENTUZIJASTA

nov 2013.

;)
CrazySmokePOZNAVALAC

nov 2013.

mo~e li to po naaki, nismo svi neki englezi :)
TropicoLEGENDA

nov 2013.

Iz knjige, Put do srca, Osho. "Freud je u krivu kad misli d izmeu svjesnog i podsvjesnog postoje bitne granice. Nema ih. Sve je to samo zbog ega. Onaj prihvaeni dio ega postaje ono svjesno, zato ato ste ga prihvatili i mo~e isplivati na povrainu. Odba eni dio ega, onaj koji ste odbacili, kamo e taj otii? on samo pada dublje u vas. nema tame. Vi stojite okrenuti leima prema odba enom djelu ega."
jesamZMAJ

nov 2013.

Nema puno koristi od razmialjanja i itanja o egu. Ego, ma kako ga god mi definirali, postoji od kada i ovjek, a ne od Frojda, Junga ili Oshoa. Uostalom, mislim da Tropi nije mislio na tako definirani ego, ve u nekom common sense smislu. Ego treba pravilno njegovati, a on raste ili pada u samovrednovanju, a za samovrednovanje je potreban bar joa netko tko je razli it od nas. S rije i treba prei na djela. Umjesto mozgom misliti srcem. Dobro je initi dobro, sebi i drugima. Osobna srea je kratkotrajna, ali zadovoljstvo kad nekoga drugoga u inia sretnim ostaje, iako je i ta njegova srea kratkotrajna. Uope ne ku~im zaato bi se netko ~elio rijeaiti ega. Mislim da je to i nemogue, ne rade to ni fakiri ni jogiji, i oni imaju nekakav cilj. Mislim da je rjeaavanje vlastitog ega ustvari nadmetanje s vlastitim egom.

nov 2013.

Nemam pojma po cemu je Osho zakljucio da Froj pravi granice ili da odvaja svjesno od podsvjesnog. Naprotiv, koliko sam shvatio Frojdovu misao, on povezuje sve te dijelove covjekove licnosti u jednu cjelinu, a ako neka osoba odstupa od cjeline i zivi samo u jednom dijelu psihe Frojd smatra patoloskim poremecajem. Psihopatologija savremenog zivota, kao i Tumacenje snova su mi najzanimljivija Frojdova djela (ni ostala ne zaostaju) i smatram da sasvim jasno opisuju razlicita stanja psihe u kojima se svako od nas moze naci u bilo kojem stadijumu zivota. Na kraju, ko je taj Osho da sudi da li je Frojd u pravu ili grijesi? Zasto bi taj Osho bio ispravan a Frojd naheren naopako?

nov 2013.

ja mislim da je taj osho zapravo chandra mohan jain doduse, neki ga znaju kao acharya rajneesh a neki mladji kao bhagwan shree rajneesh jel tako tropi
TropicoLEGENDA

nov 2013.

Pa zar tko komu sudi... ovjek je iznija neko svoje "mialjenje" a jedini sudac ovdje si ti :P ... ilaj, brania frojda ka neku ku*ku, huh al bi se grebao :D frojd me "ne privla i" davno prije osha, negdje tamo od doba papa Romea mislim :P (salim se piz**nko :) ).Ne privla i me jer "smatram" da je dijete zaigrano u pijesku, iako cijenim ga kao bozju kreaciju jel, ali da mu se ogu "prikloniti" ne mogu ali cijenim njegovo misljenje :P Vidia znaa viae od mene ja skoro pa da ne znam odakle Osho dolazi, skoro....tako nebitno, da se bavim "figurom"

nov 2013.

Mislim da se sam ego stalno mjenja. Ja sam prosao fazu budista, kundalina. Ne kazem da je to sada glupo niti dosadno nego jednostavno sve su to faze na kojima neki ostanu a neki produze dalje. Neki postanu gurui tog istog pa ih sam ego drzi da nastave tim putem. Ja mogu samo reci sta je najbolje za mene i vjerujem sto posto da sam napredovao kao osoba otkako sam se trsio pretjeranog sagledavanja u metafizicki svijet. Vec sam pisao o tome da covjek treba biti izbalansiran kako i tamo nedje tako i odje sa nama, ljudima od krvi i mesa.
CrazySmokePOZNAVALAC

nov 2013.

ovjeka ini ono ato je u njemu. ono najdublje iz sebe mo~e izvui tek kad si vrijeme posve uje, i svaki trenutak u njemu. ima plemenitih i ego misli, plemenite nas liaavaju ego zatvora u kojem jesmo. prosvjetljenje postoji, Osho je rekao da je viae njih iskusilo prosvjetljenje koji se nisu zamarali vje~bama, ve nutrinom i ljubavlju, osvjeatavanjem ~ivota u njegovoj mudrosti i punini. to je i Genjo doznao :)
HookerLEGENDA

nov 2013.

Meni je EGO noas ovoliki :b_hop: , trenutno sam najpametniji, najlepai, najbolje gradjen, najja i ... ma najnajnajnaj.... :joint: I baa se dobro oseam zbog toga ... Eto A sutra e da me glava boli, znam :angry015:

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se