VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaCarlos Castaneda
LEGACY

Carlos Castaneda

146 odgovora14,292 pregleda

maj 2009.

Evo ljudi vidim da se ga dosta spominje na forumu ali niko nije otvorio temu na njega sto mislim da zasluzuje svojim djelom i postignucima,pa cu ja. Evo njegovih djela: 1. u enja don juana 2. odvojena stvarnost 3. put u ixtlan 4. pri e o moi 5. drugi krug moi 6. orlov dar 7. unutarnji oganj 8. mo tiaine 9. umijee sanjanja 10. magijski pokreti aamana drevnoga mexica 11. aktivna strana beskraja/beskona nosti 12. kota vremena O njemu,don juanu i ostalima ima puno tema:od energetskog tjela,spojne tocke,anorganska bica,druge dimenzije itd,itd
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

ajde zapo ni neku raspravu il neato,reci baci pa da se nadove~emo,ovako je suvo plaho,ne mora nu~no bit rasprava,bilo ata,joj:costumed-smiley-027
BeyondLEGENDA

maj 2009.

link za sve njegove knjige:

maj 2009.

Mnogi ljudi misle da su tolteci narod sto i nije istina.Toltek znaci covjek od znanja, covjek koji trazi znanje.Oni se djele na stare i nove vraceve.Stari vracevi su bili obsjednuti svojim videnjima i podhvatima,puno su koristili biljke moci(halocegene) i prepustali se anorganskim bicima.oni su otkriveno znaje nisu razvrstavali nego ga samo otkrivali i otkrivali to ih je dovelo u sljepu ulicu.Dok novi vracevi su razvrstali to znanje i odredili se na 3 principa vjezbanja i koristenja:prikradanje,sanjanje,namjeravanje tako da nebi zavrsili ko stari vracevi.Jos sto se tice Tolteka oni su se djelili na loze sa nagualima u nacelu. Njih nisu interesirale toliko vizije ko npr neke religije vec na mogucnosti okretanje spojne tocke i baratanje njome.spojnom tockom oni su smatrali nacin videnja i primanja percepcije.Nesto kao mjenjanje dimenzija kad bi se ta tocka gurnulo malo dalje od normale.Kad se rodimo nasa spojna tocka se okrece i zauzima polozaj nase vrste(to se odnosi i na zivotinje) i zato sivi imamo istu percepciju ali ono sto nas dijeli od zivotinja nije samo medusobno sporazumjevanje i veca svijest nego to sto smo u stanju pomaknut tu spojnu tocku.To je jako kratki uvod za one koji nisu procitali knjigu.
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Ratni e prakticiraa mo~da magi ne pokrete ili si ih probao ikad? Najbolje ato sam nau io od kastanede i don juana sabio sam u temu "unutarnja autnja" tako da sad nemam inspiracije za pisanje, makar sam jedno vrijeme dosta brijao na kastanedu.
psychoserbicISTRAŽIVAČ

maj 2009.

Najache mi je kad vuce "dimchic' pa na molekulu kiseonika plovi u reci do mora...ima ona dobra fora o tome kako se postize ultimate sreca.....prvi korak, odricanje od svega sto ti je najvaznije...velika istina

maj 2009.

Probao sam magicne pokrete i nakon ozbiljnije vjezbe i osjetio rezultate. Osim toga prakticiram tibetsko sanjanje i ruizove 4 zakljucka za bezprijekornost. Najvise mi odgovara toltecki "pogled" jer oni svrstavaju otkrivene stvari kao znanje a ne neke mitologije kao sto je u religijama

maj 2009.

Upravo citam!!! Procitao sam aktivnu stranu beskraja, a sada presao na Umece sanjanja. Mnogo dobra knjiga... E sad... koja je razlika izmedju Naguala i Samana...??? Jel moze neko da mi pojasni, imam neku pretpostavku, al voleo bih da cujem vasa misljenja.
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Nagual je jedan arobnjak koji od roenja ima jednu energetsku strukturu koja je druga ija od ostalih. Njegovo svjetlee jaje izgleda vidovnjaku duplo. On ima energetsko vidjeno viae mase. Energetsko tjelo ovjeka ima dva odeljka dok od jednog Naguala ima etiri. Ta struktura nevodi samo do toga da takav covjek ima viae rezervne snage ve i mo~e da pomie i sinkrozira skupnu to ku ostalih ljudi. A oni koji slijede i pokuaavaju ~ivjeti po tolte kom u enju nazivaju se Ratnicima. Jedna od najbitnijih stvari tolte kog u enja je da smo opsjednuti. Naa najvei neprijatelj je naa vlastiti um. Iliti modernim rije nikom bi bilo bolje re eno da nam je um programiran i naae bie se poistovje uje sa njegovim mislima umjesto da se s njim koristi kao s alatom za prakti no organiziranje egzistencije. Mi smo kreirali cijeli svijet umom za koji vjerujemo da je realnost. I tu nam uglavnom odlazi sva ~ivotna energija, tu je zako ena naaa evolucija kao svjesnih bia. Tolte ko u enje don Juanove loze u i da su nam to napravila anorganska bia daleko vee svjesnosti neko smo mi, oni su nam dali taj um koji za nas predstavlja kavez kojeg nismo svjesni, oni nas tako doslovno jedu, crpe naau ~ivotnu energiju koju im bezsvjesno dajemo. Tolte ko u enje don Ruizove loze je puno viae prilagoeno za airoke mase. Ono zapravo govori isto ali druga ijim rije nikom. Po njemu je ta opsjednutost naaeg uma samo produkt socijalnog programiranja iz djetinjstva. Glavna i osnovna stvar tolte kog u enja je da ovjek spozna da je obmanut svojim vlastitim umom. Cilj je savladavanje svog uma i postizanje unutarnje tiaine, jer tada ovjek mo~e spoznati sve u svojoj biti bez umnih interpretacija. Samo Nagual vidi svijet kakv on jest u svojoj biti jer ne gleda kroz filter uma, ali se mo~e s njim poslu~iti za prakti ne stvari. Mi svi ostali duboko sanjamo makar nam se san temelji na jednom redu koji je stvaran - do~ivljavamo ga potpuno subjektivno, taj san je samo opis i u svojoj biti potpuno iluzionaran. Sve ato um mo~e je samo sanjanje, bilo "budno" ili dok spavamo. Mi smo umjetnici, taj san je naaa umjetnost kroz koju ~ivimo svoj ~ivot. I sve je u najboljem redu dok se ne poistovje ujemo s tim snom, tada se raa ego - odvajanje od spoznaje svoje povezanosti s vje noau, kreiranje "osobe" unutar uskih granica djelovanja u svijetu ispunjenog vremenom, gdje poistovje eni sa svojim egom podsvijesni svojeg "pada" ganjamo sreu, kratkotrajne u~itne i za svim ostalim "vanjskim" stvarima u nadi da e nas one ispuniti, ali one to nikad nee jer naae bie ZNA (ali um ne), osjea svoju suatinu bivanja i ne~eli niata manje od onog ato je bila i ato jest. Kad svjesnost bia nadvlada um tada se to zove prosvjetljenje. Evo jedan isje ak iz intervjua s kastanedom: "Kada ka~ete 'planina' ili 'drvo' ili 'Bijela kua', vi prizivate univerzum detalja jednom rije ju; to je magija. Vidite, mi smo vizualna bia. Mo~ete lizati Bijelu kuu - mirisati, dodirnuti - i to vam nee niata rei. Ali jedan pogled, i vi znate sve ato treba znati: 'kolijevka demokracije', ili tako neato. ak ne treba ni gledati, ve vidite Clintona kako sjedi unutra, Nixona koji se moli na koljenima-bilo ato. Naa svijet je zguanjavanje detalja, poplava informacija - mi ne zapa~amo, mi samo interpretiramo. I naa sustav interpretacije nas je napravio lijenima i cini nima. Viae volimo kazati: 'Castaneda la~e', ili: 'Taj posao oko posebnih mogunosti percepcije jednostavno nije za mene.' `to je za tebe? `to je stvarno? Ovaj teaki, usrani, besmisleni svijet svakodnevnice? Jesu li o aj i starost ono ato je stvarno? To da je svijet 'dat' i 'kona an' je la~an koncept. Od rane mladosti mi dobivamo ' lanstvo'. Jednog dana, kada nau imo stenografiju interpretacije, svijet ka~e: 'dobrodoaao'. Dobrodoaao gdje? U zatvor. Dobrodoali u pakao. A ato ako se uspostavi da Castaneda niata ne 'izmialja'? Ako je to to no, onda ste u gadnom sosu! Sustav interpretacije se mo~e prekinuti, on nije kona an. Postoje svjetovi unutar svjetova, svaki realan kao i ovaj. U onom zidu tamo je svijet, ova soba je univerzum detalja. Autisti bivaju uhvaeni, zamrznuti u detalju - vuku prst po pukotini dok ne prokrvari. Mi bivamo uhvaeni u sobi svakodnevnog ~ivota. Postoje druge opcije osim ovog naaeg svijeta, isto tako stvarne kao ova soba, mjesta gdje mo~ete ~ivjeti ili umrijeti. arobnjaci to rade - kako uzbudljivo! Misliti da je ovo jedini sveobuhvatan svijet ... to je vrhunac arogancije. Zaato ne otvoriti vrata koja vode u sljedeu sobu? To je prirodno nasljedstvo svjesnih bia. Vrijeme je da interpretiramo i konstruiramo novi rje nik. Idite na mjesto na kome nema a priori znanja. Ne odbacujte stari sustav interpretacije-koristite ga"
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

trebo bi itat knjige po kronoloakom redu izdavanja kako je napisano u prvom postu ove teme... vidio sam mnogi to itaju kao neki roman il neato sli no te knjige su ono,kratki opis tog i tog ega ve,trebale bi se itat polako i da ih probaa razumit i razmislit o svemu dok pro itaa jedan dio zato jer se u par re enica ka~e jako puno stvari o kojima ne mo~ea na brzinu razmisliti... pa moglo bi se re da su nagual i tonal-tonal....
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Njegove knjige zapravo i jesu napisane kao neki romani, i imaju svoju pri u kao sve ostale knjige. Ljudi se uglavnom odma zapetljaju u pri u koja naravno zvu i ludo, maatovito, ili ata ja znam... "halucinacijsko", nepovezano, zabrijano, etc. Kastanedi su se dogaale razno razne stvari tokom dru~enja s don juanom, ali bitna je jedna stvar kod itanja njegovih knjiga, a to da nije bitna pri a, isto kao ato na psihodelicima nisu bitne halucinacije (ve neat drugo neizrecivo), u njegovim knjigama je bitna poanta, ima hiljadu korisnih stvari koje se mogu izvaditi i korisno primjeniti na svoj ~ivot, a pri a kako mu se sve to deaavalo je samo pri a, njegov subjektivni pogled koji nemora biti (niti prakti no mo~e biti) naa. Ima u svijetu puno ljudi koji stvaraju "religiju" od kastanedinih u enja, pokuaavaju ~ivjeti sve doslovno, to je fanatizam i oni su potpuno promaaili poantu. Isto kako ima i raznih conspiracy fanova teako zabrijanih koji ne shva aju poantu i zapetljaju se u problem. malo citata: "Objasnio je da unutraanja tiaina nije samo odsustvo misli. Pravilnije, ona je u vezi sa uklanjanjem sudova, posmatranje bez tuma enja. Tvrdio je da ulazak u tiainu mo~e biti objaanjen, na osobeno protivre an na in arobnjaka, kao u enje o tome kako misliti bez re i. Za veinu od vas, ovo ato govorim nema smisla zato ato ste navikli da se posavetujete sa svojim razumom u vezi svega. Ironija je u tome ato naae misli ak i nisu naae. One odjekuju kroz nas i u tome je razlika. I kada god nam dosauju dok u imo da upotrebljavamo razum, mi zavraavamo tako ato ih prihvatimo. Ako upitate razum, on e vam rei da je svrha arobnjaka besmislica zato ato ona ne mo~e biti racionalno dokazana. Umesto da vas savetuje da krenete u iskrenu proveru te svrhe, on e vas prisiliti da se sakrijete iza vrstog zida tuma enja. Dakle, ako ~elite da imate aansu, postoji samo jedan mogui izlaz: isklju ite um! Sloboda se posti~e bez razmialjanja. Poznajem ljude koji su sposobni da zaustave svoj unutraanji dijalog, i oni viae ne tuma e, oni su isto opa~anje; oni nikada nisu razo arani ili ~alosni zato ato sve ato ine zapo inje iz centra za odluke. Oni su nau ili da posluju sa svojim razumom kao gospodari i ~ive u najizvornijem stanju slobode. Nastavio je govorei kako je tiaina naae prirodno stanje. Mi smo roeni iz tiaine i u nju e mo se vratiti. Ono ato nas kvari su sve te sulude ideje koje prolaze kroz nas u skladu sa naaim na inom grupnog ~ivljenja. Naai srodnici, primati, imaju veoma ukorenjene druatvene obi aje iji je cilj da se umanji nivo napetosti unutar grupe. Na primer, oni posveuju veinu svog vremena brinui se jedni o drugima, njuaei jedan drugog ili uzajamno trebei vaake. Ti obi aji su uroeni, i zato su trajni; oni su tu u nama, unutar tebe i unutar mene. Ljudska bia su samo nau ila kako da ih zamene razmenjivanjem re i. Kad god nam se uka~e prilika, umirujemo jedni druge pri ajui o ne emu. Nakon hiljada godina zajedni kog ~ivota mi smo se srodili sa tim prilikama do te ta ke da, bez obzira spavamo li ili smo budni, naa um se nikad ne utiaava, on uvek pri a sam sa sobom. Don Huan je tvrdio da smo mi grabljive ~ivotinje koje su pomou sile pripitomljavanja pretvorene u pre~ivare. Mi provodimo svoj ~ivot pre~vakavajui beskrajni spisak mialjenja o skoro svemu. Misli nam sti~u u obliku grozdova; svaka je povezana sa drugom sve dok celi svemir uma ne bude ispunjen. Ta buka nema upotrebnu vrednost zato ato je njen prakti ni cilj da slavi veli inu ega. Zato ato se protivi svemu ato su nas u ili kada smo bili deca, tiaini treba pristupiti u duhu borbe. Tada sti ete veliko preimustvo: iskustvo prikrada a. Savremeni arobnjaci preporu uju da proemo kroz svet bez posveivanja ikakve pa~nje, postupajui preme svemu jednako. Ratnik prikrada (traga ) postaje gospodar situacije  na dobro ili na loae, zato ato postoji neato u~asno efikasno u delovanju bez koriaenja uma.'" CC Naaa stvarna situacija je da smo energetski blokirani, ato je posledica onoga ato arobnjaci nazivaju kolektivna u vraenost skupne ta ke.  Neobi na posledica te u vraenosti je na in na koji se specijalizujemo. Kada se pripremamo za profesiju, na primer, umesto da proairimo svoje poglede, mi uglavnom zavraimo postajui pasivne, dosadne osobe, liaene kreativnosti i motivacije. Za nekoliko godina, naa ~ivot postane umraen, ali, udaljeni od preuzimanja odgovornosti za sopstvenu promenu, mi okrivljujemo okolnosti. Jedna od najozbiljnijih navika koja uobli ava naa popis je navika da pri amo drugima o svemu ato radimo ili ne radimo. To je va~an deo socijalizacije. Mi ~elimo da stvorimo originalnu sliku samih sebe, ali ta slika zavraava kao oblikovanje sebe prema is ekivanjima drugih ljudi tako da postajemo imitacije onoga ato drugi ~ele da budemo. Jednom kada su nas oni definisali kao injenicu, mi moramo da postupamo po odreenim aemama ponaaanja, ak i kada su nam se smu ile ili ak i ako ne verujemo u njih, zato ato nas svaka ~elja za promenom navodi da se sudarimo sa zidom. Veina ljudi se osea prazno kada nemaju ljubav ili prijatelje, zato ato su sagradili svoj ~ivot na slabom temelju meuljudskih odnosa tako da nemaju ni malo vremena za preispitivanje svoje sudbine. Na ~alost, prijateljstvo je uglavnom zasnovano na razmenjivanju poverljivih podataka, dok je u isto vreme osnova premisa svakodnevnih meuljudskih odnosa da e sve ato ka~emo jednog dana biti upotrebljeno protiv nas. Tu~na je injenica da su oni do kojih nam je najviae stalo, takoe izvor naaih najveih glavobolja!  arobnjaci smatraju da nas pri anje o sebi ini pristupa nim i slabim, dok nas u enje kako da budemo tihi ispunjava snagom. Pravilo puta znanja je da preokrenete vaa sopstveni ~ivot u neato toliko nepredvidivo da ak ni vi li no ne znate ata e se desiti. Susreti sa Nagualom Evo ve dugo nisam ovo citirao :D 'Sluaaj, joa od roenja govore nam da je svijet tako i tako napravljen i ne preostaje nam niata drugo, nego da svijet tako i promatramo, kroz opis koji nam daju..Mi smo svjetlea bia. Mi smo stvarnost. Mi smo svjest. Mi nismo objekti,nemamo vrstu konzistenciju, mi smo bezgrani ni. Svijet vrstih objekata samo je sredstvo da se naae lutanje po Zemlji u ini ugodnijim. To je samo opis, stvoren da bi nam pomogao. Kada svijet spoznamo svojom 'voljom, tada znamo da on uope nije toliko 'vanjski' niti toliko stvaran kao ato vjerujemo.' Don Juan Matus
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

pa da,al mislio sam u smislu romani kao ovo ono pri a zaplet na kraju je stzvar u tome da se gospodin karlos iao drogirat kod nekog starog luaka koji mu je davo biljke i droge kuia i sl. esto sam prioje razmialjo i kopkalo me stalno kako je izgledo juan i genaro ili gorda,il kastaneda,stalno sam to razmialjo da mi je samo vidit njihove face ne znam zaato,mo~da i bolje da nisam nit nikad ou,al pazi ti nigdje nema slike od castanede ja nisam joa nigdje naao na netu kolko sam tra~io
extranoizeENTUZIJASTA

maj 2009.

evo ga :) ovo je tako istinito da boli! a stvarno je teako mijenjati se (ili ne mijenjati).
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

tu sam i prije sliku bio vidio al nisam bio siguran dal je to on....:google2:

maj 2009.

Da,dosta je lako zabrijat pogotovo nakon neke od nejgovih odlicnih knjiga.Kad ljudi to procitaju misle da postaju neki samani da ce oni okolo bacat neke magije,a zapravo ih okolo voza ego.Dok se zapravo radi o teskom zivotnom izboru u kojem se treba odrec svih nasih laznih uvjerenja i sagradit nova,koja su za prosjecnog covjeka luda i glupa dok oni spavaju u iluziji.koj paradoks.:ohno:
BeyondLEGENDA

maj 2009.

E baa to, njihov ego, briju da e biti neki arobnjaci, sve zbog cilja nadmo i nad drugima, a ne s ciljem samospoznaje i slobode. A to mo~e zavraiti samo s teakim psihi kim i fizi kim poreme ajem. `ta mislite o leta ima (los voladoresima)? :)
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

ato se toga ti e,bilo je tu neato sa amy wallace i njenom knjigom u kojoj je pisala o castanedi,sad ja ne znam za sigurno,trebam joa itat za to,al uglavnom ona je u jednoj knjizi govorila o castanedi da je bio takav i takav sad neu u detalje i navodno je knjigu izdala o njemu kao ovo ono i njegovu sliku je bila stavila kao daje bio ful gadan sad ja ne znam kako ata,dal je ta knjiga baa ono istina o njemu,uglavnom trebam joa vidit,al nekako mi je ta informacija poljuljala sve to u vezi njega (i navodno je matus bio plod njegove maate)...uglavnom sad ne znam a o voladerosima sad ne znam,mo~e se puno viae tekstova na na gal. forumu i textova
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Za mene nema veze ni da je kastaneda u stvari bio jedan oduran gmaz koji je jeo malu djecu, a don juan njegova maata ili neki drevni bog koji je zahtjevao ~rtve. Pa i da je samog kastanedu i don juana i sve njih izmislio neki maatovit um, opet nema nikakvi utjecaj na moje mialjenje o napisanom u njegovim knjigama. Jer to nije bitno, nimalo. Njegove rije i su trigeri koji aktiviraju odreene poglede na ~ivot itaoca. To nisu strani pogledi u obliku programa koji ekaju da se usade u ne iji um, to su trigeri koje poma~u Biu da se vrati samom sebi. Neke stvari u ~ivotu se jednostavno osjeaju, Znaju, bez umnih procesa analize i prosudba. Tolte ko u enje nemo~e biti umno shva eno jer je racionalnom umu apsurdno, u tome je poanta, mora biti do~ivljeno da bi bilo shva eno. Znanje koje je izneseno nije neato u ato bi se trebalo vjerovati, aamanizam nije vjera ili neka religija, aamanizam je isto prakti na stvar. Kastanedine tekstove treba prosuditi i osjetiti onkraj uma, i ako se odlu i, tada provjeriti u praksi i krenuti putem ratnika. Ako je sve maata, niata se nee dogoditi i vratit ea se svojoj iluziji i nastaviti vjerovati u ato god ~elia vjerovati, ali ako tu neato ima, tada ea znati ato dalje raditi. Niti bi se trebalo sve doslovno shva ati jer je to samo opis, kao i sve u ~ivotu. A ako pa nevidia baa niata u tolte kom u enju osim apsurdnih glupost onda bok, ostavi se toga, put ratnika nije za svakoga. Ja imam dosta tekstova o leta ima ali to je malo akakljiva stvar, nije za paranoike :)
choki123POZNAVALAC

maj 2009.

eh sla~em se, al opet mi se prka po glavi ko je to,ne govorimo sad o njegovim knjigama nego baa o njemu direktno al dobro,ko ato ka~ea nije to bitnije od ovog drugog:costumed-smiley-027

maj 2009.

Daj napisi nesto o njima,neka vide da istina nije uvjek ljepa.
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Don Huan ka~e svom zaprepaaenom u eniku: 'Ono ato ti nazivaa svojim razumom uopate nije tvoj razum. arobnjaci su uvereni da je naa razum strana tvorevina, koja je svakom od nas usaena. Uzmi to za sada samo na znanje, bez daljih objaanjenja ko nam ga je usadio i kada se to dogodilo.' U predavanjima proteklih godina, Kastaneda je ipak po eo da otkriva pojedinosti o tom procesu i za njega zaslu~nim biima - uprkos Don Huanovom jasnom upozorenju: 'Ako sa tim izaea u javnost, onda e te stvarno spaliti.' Pri tom nije sasvim jasno da li je mislio na loma u za svog u enika ili na simboli ko ili ak i stvarno spaljivanje njegovih knjiga. U svakom slu aju sasvim je dobro znao da se u ovom delu njegovog naslea radi o ne emu, ato ne samo da niko ne bi trebalo, nego i ne ~eli da zna. Utoliko je va~no upozorenje da izjave koje slede mogu zvu ati joa neverovatnije od ostalih u ovoj knjizi. Mogu se ak u initi paranoidnim ili izazvati oseaj paranoje, straha i otpora. Po arobnjacima, to je normalna i sasvim razumljiva reakcija, jer e razum - jezgro naae receptivne svakodnevne svesti  ~estoko da se usprotivi prikazu sebe kao strane instalacije grabe~ljivih bia iz nekog drugog sveta. Izjava te vrste jednaka je osudi samog sebe, a to je neato ato niko rado ili lakog srca ne ini. Zato je u ovom slu aju preporu ljivo odloziti li ni sud i prvo sasluaati ata Kastaneda i njegove pratilje imaju da ka~u. Jer polako postaje jasno o emu se u nasleu Don Huana u stvari radi i kakav zna aj njihova otkria ustvari imaju. Samo je tako mogue izbei ina e programirane nesporazume. No, preimo na stvar: Prvi koji su primetili da neato nije u redu, bili su aamani starog Meksika, muakarci i ~ene iz davnina, kojima je uspelo da neposredno vide energiju kako proti e kroz Univerzum. Pri njihovim opa~anjima su uo ili, da ne samo da skupna ta ka deteta nije pri vraena na jednom odreenom polo~aju, ve da je i svetlosna ahura novoroen eta potpuno presvu ena jedinstvenom svetleom navlakom, koja se ini poput prozirne plasti ne presvlake i ini ahuru izrazito blistavom. (Skupna ta ka:  ta ka u kojoj je usredsreena celokupna svest ~ivih bia.To je njihova veza sa univerzalnim izvorom svesti, energije  Duhom, Namerom. `amani je vide kao ta ku intezivnog sjaja, koja se kod ljudskih bia nalazi iza lea, izmeu lopatica, za du~inu ispru~ene ruke udaljena od tela.Opairnije o tome u Kastanedinoj knjizi Unutraanji Oganj. Vidovnjaci su sposobni da ljudska bia opa~aju kao svetlee lopte ili jaja. Autor ovde koristi izraz  ahura. - Prim.prev.) U toku detinjstva, meutim, taj spoljaanji sjaj se sve viae i viae gubi, pa kod odraslih obi no nalazimo tek ostatak tog sjaja, neku vrstu svetlosne bare, koja jedva da dose~e do visine stopala. Stari aamani su intuitivno znali da je taj spoljaanji sjaj ustvari ljudska svest, jer su videli da visina tog sjaja odreuje nivo svesti isto tako definitivno kao ato polo~aj skupne ta ke odreuje prirodu opa~ajnog sveta. Uznemireni spoznajom da se svest u ranom detinjstvu u toj meri smanjuje, iako se upravo u toj fazi ini da postajemo sve svesniji, stari aamani su se bacili u potragu za objaanjenjem tako o igledne protivre nosti. Najpre su pomislili da je sama fiksacija skupne ta ke tokom socijalizacije odgovorna za zagonetno nestajanje svesti, s obzirom da onemoguava percepciju celog niza moguih svetova i iskustava, i ograni ava nas na jednu jedinu stvarnost: svakodnevicu. Kad su meutim svoje vienje pomnije usmerili na sam proces nestajanja svesti, spazili su bia nalik senkama koja su im do tada, usled blistave pozadine ljudskog energetskog polja, bila promakla. Videli su da se te senke hrane sjajem naae svesti, skoro sistematski ga brstei. Kako ti razbojni ki paraziti izgledaju poput velikih slepih miaeva, a kreu se poskakujui ili letei, stari aamani su ih nazvali Voladores, ato otprilike znaci 'letea bia' ili 'leta i'. arobnjaci Don Huanove linije su otkrili da su Voladoresi visoko razvijena svesna bia, koja meutim ne poseduju fizi ko telo, pa su zato obi no nevidljiva ljudskom oku. Prema Kastanedi, Voladoresi su u naa svet doali pre puno milenijuma, kada su u potrazi za hranom ovde naiali na odli an izvor. Kako je njihova hrana specifi an tip energije svesti, analogan spoljaanjem sjaju naae svetlosne ahure, u ljudskim biima su naali upravo ono ato su tra~ili. I tako postadosmo njihova omiljena lovina ili bolje, kako to arobnjaci ka~u, kune (ili domae) ~ivotinje Voladoresa, koje oni muzu kako im se svidi. Energetska ateta, koja se pritom pri injava naaoj svesti je enormna. Spoljaanji sjaj doduae stalno ponovo raste, ali Voladoresi ga ponovno pojedu do odreene visine - poput krave koja brstei odr~ava visinu trave na paanjaku. Tako i stepen naae svesti stalno ostaje na niskom nivou, koji nam doduae omoguava svladavanje svakodnevice, ali ne i preispitivanje situacije ili ak spoznaju da u odreenom smislu delimo sudbinu naaih domaih ~ivotinja. Jer, kao ato mi dr~imo kokoake u kokoainjcima i kavezima, ka~e Don Huan, isto tako Voladoresi nas dr~e u ljudskim kokoainjcima, s tom razlikom da mi atale i kaveze u kojima ~ivimo sami gradimo. Te atale i kavezi, naglaaava Kerol Tigs, su naai gradovi, sela i kue, bez obzira da li ~ivimo u seoskoj idili ili u srediatu velegrada. Iz kokoaije perspektive nema istinske razlike u tome da li gubimo perje i bivamo pokradeni za jaja zatvoreni u boksove nosilja, atalu ili dvoriate, jer na kraju krajeva svejedno ~ivimo i umiremo u ropstvu. Nao igled esencijalne neslobode i izrabljivanja kojem podle~emo, mo~emo i aktuelnu diskusiju o primerenom uzgoju domaih ~ivotinja da pogledamo u novom svetlu. Jer, kao ato ka~e Kerol Tigs, mi ~ivotinjama inimo samo ono ato Voladoresi nama ine - kao u eni robovi svojih gospodara besramno ih izrabljujemo: muzemo ih, sisamo i koljemo, krademo njihova jaja i povrh toga inimo ih posluanima na najrazli itije na ine. Vezujemo ih, trpamo u kaveze, podrezujemo im krila, rogove, kand~e i kljunove, dresiramo ih, inimo zavisnima i ubijamo u njima agresivnost i prirodan nagon za slobodom. Naae celokupno ponaaanje je pro~eto time, jer mi ne samo da izrabljujemo domae ~ivotinje, nego i celokupnu ~ivu i ne~ivu prirodu  uklju ujui ljude oko nas. Uprkos ukidanju ropstva i opatem na elu modernog sveta, koje propagira slobodu, jednakost i bratstvo, ti uslovi vrede tek za one retke, koji su u socijalnom sistemu izborili gornje polo~aje. Veina joa uvek ~ivi i radi u zavisni kim odnosima, u kojima su manje ili viae dobrovoljni robovi, iako danas viae ne nose lanac oko vrata. Njihova jedina uteha le~i naj eae u injenici da postoji neko ko je joa ni~e na hijerarhijskoj lestvici, koga mogu da izrabljuju i ugnjetavaju, sasvim u stilu bicikliste: gore pognut, dole gazi. Sve to arobnjaci Don Huanove linije nisu videli kao posledicu naaeg grabe~ljivog naslea, ve kao proizvod neravnopravnog odnosa Voladoresa kao re~isera iza kulisa pozoriata zvanog svakodnevica i ljudi kao marioneta na pozornici. Mi imitiramo naae gospodare u izrabljiva kom mentalitetu i potroaa kom ponaaanju, dok ina e bivamo svedeni na ~ivotno najnu~nije stvari. Bara svesti kraj nogu, koju su nam Voladoresi ostavili, ne omoguava nam niata viae nego da ~ivimo od danas do sutra i reflektujemo se u njenoj glatkoj povraini. Tako se usled manjka energije pronalazimo u ulozi modernog narcisa, koji u svojoj ograni enoj svesti ne mo~e da otkrije niata drugo nego sebe i svoje sitni ave probleme. Niata nam nije preostalo, ka~e Kastaneda, osim 'tabanske svesti', barice koja predstavlja naau samorefleksiju, samova~nost i ego, koji je naa stvarni kavez. Time je objaanjeno i prividno protivre je na koje su nabasali arobnjaci starog Meksika. Uprkos poja anom nestanku stvarne svesti, u procesu socijalizacije sve viae ulazi u igru samorefleksija (samoposmatranje), stvarajui opsenu rasta svesti. Pritom ustvari ne raste svest, nego sposobnost interpretacije percepiranog, interpretacijski sistem, te samova~nost (samova~nost,- nerealno oseanje sopstvene va~nosti, oholost, gordost, - prim.prev.) deteta. Vidovnjaci jasno vide taj proces kao narastanje ili naduvavanje skupne ta ke. Time dolazi i do udne promene u naaoj energiji, koju su takoe otkrili aamani starog Meksika. Videli su da svetlosna ahura oveka sadr~i aest velikih energetskih centara, koje mo~emo percepirati kao svetlosne vrtloge. Don Huan objaanjava: 'Svaki od energetskih centara u telu predstavlja odreenu koncentraciju energije; neku vrstu energetskog vrtloga, koji iz perspektive vidovnjaka koji ga posmatra izgleda kao levak koji se vrti u smeru suprotnom od kazaljke na satu.' Stari aamani su sa zaprepaaenjem videli, da jedan od tih aest vrtloga, (onaj koji odgovara aestom energetskom centru na temenu), tokom socijalizacije i gubitka opate svesti menja na in kretanja. Dok kod novoroen adi energija u tom centru joa kru~i suprotno od kazaljke na satu, kod odraslih se ona klati napred-nazad  prema Don Huanu, jedan veoma neprirodan i odbojan na in kretanja. Kod detaljnijeg istra~ivanja ispostavilo se da takav na in kretanja energije biva uzrokovan Voladoresima, te predstavlja neku vrstu implantata, stranu instalaciju, koja kontroliae i rukovodi doti nom ~rtvom; kao da joj Voladores sedi neposredno na glavi i tamo ne samo da sr e energiju svoje ~rtve, nego joj i doaaptava ata joj je initi i misliti. arobnjaci ka~u, kao ato smo ve napomenuli, da je naa razum strana instalacija - i to nije mialjeno u prenesenom smislu. Jer naa svakodnevni razum nije isklju ivo ljudsko dostignue, ve predstavlja kontrolni instrument Voladoresa, koji je tu da nas putem jednostavnih kondicionirajuih postupaka u ini posluanima. 'Zdrav ljudski razum', Common sense socijalnog reda, nam u procesu socijalizacije biva jednostavno nametnut, a da mi pritom kao deca nemamo nikakve mogunosti da te vrednosti i norme ni preispitatamo, a kamoli da ih odbacimo.
BeyondLEGENDA

maj 2009.

I tako se mi i dalje poslušno reflektujemo u barici naše ograničene svesti i očajnički se držimo onoga što nam je preostalo: našeg ega i 'malih satisfakcija' našeg svakodnevnog života. Držimo se posla, koji većini od nas ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo, veza i odnosa, koji nas već odavno ne zadovoljavaju, i predstava i sećanja, koja uopste ne odgovaraju proživljenoj stvarnosti. Kroz naš interpretacijski sistem smo se, svako prema svojim mogućnostima, otkačili od energetske sadašnjice, i uz pomoć Voladoresa stvorili opcije prividnog bega u virtuelne scenarije, kojih je bilo i pre vremena medija i kompjutera. Mnogi preferiraju naslađivanje uspomenama, od kojih je većina ulepšana ili na neki drugi način izmenjena. Pojavljuju se poput slika u pomno čuvanim foto-albumima, koje pokazuju fragmente događaja na koje se kačimo i učvršćujemo sliku o samome sebi, dok sećanja koja toj slici ne odgovaraju bivaju jednostavno retuširana ili potisnuta. Drugi sebe definišu planirajući manje ili više realnu budućnost, pri tom nije bitno da li ti planovi imaju formu strahova i briga ili nada i očekivanja. Sledeći pak gube svaku vezu sa stvarnošću ili vremenom i žive još samo u virtuelnim svetovima: u knjigama i hobijima, u muzici, nauci ili filozofiji, u zdravim ili nezdravim filmskim i televizijskim svetovima, video i kompjuterskim igrama ili u bilo kojoj drugoj spiritualnoj ili religijskoj fikciji. Naša mašta u tom smislu očito ne poznaje granice. Sva ta raspršenja svakodnevnog života služe tzv. ubijanju vremena ne dopuštajući višak vremena u kojem bismo mogli biti sami sa sobom i postati svesni našeg stvarnog položaja. Čak i kada dođemo u takvu situaciju, stalno skakanje tamo-amo našeg kontinuiranog unutrašnjeg dijaloga - klateće kretanje one strane instalacije – nas sprečava da iskoristimo taj višak vremena i tera nas ponovno u beg iz stvarnosti. Da je to sve, samo ne prirodno, nije teško shvatiti kad svoje socijalizovano ponašanje uporedimo sa decom ili ostalim sisarima, kojima ništa nije draže nego da potpuno utonu u opažanje sveta i uživaju u njegovoj tako jednostavnoj, a ipak zadivljujućoj stvarnosti. Deci ne treba razlog, delanje ili rezultat, da bi se u svojoj koži i svom svetu osećala dobro. Očigledno je tipična osobina našeg socijalizovanog domaće-životinjskog mentaliteta, našeg odraslog Common sense, da nam osećaj dobrog raspoloženja i sopstvene vrednosti zavisi od određenog učinka. Za razliku od naših divljih rođaka i male dece, teško nam pada da se bezrazložno radujemo postojanju i jednostavno budemo srećni. Da, čak nam se čini naivnim, ako ne i neodgovornim, kad se odrastao čovek tako ponaša. Mnogim starijim savremenicima čak ni jelo ne prija, ako ga nisu, kako to već Biblija zahteva, zaslužili u znoju lica svoga. Inače možemo primetiti, da većina ljudi u poodmaklom dobu još više pada u vlast Voladoresa, mada iz toga ne treba izvesti zaključak da su mladi ljudi imuni. Najveći deo naše svesti ionako izgubimo još u ranom detinjstvu, da bi se u vremenu koje sledi pretvorili u krave muzare Voladoresa, koje oni redovno muzu i tako održavaju na određenom stepenu svesti. Ako međutim, usled starosti, slabosti ili bolesti svest prestane da raste ili raste sa zadrškom, Voladoresi skoro potpuno konzumiraju spoljašnji sjaj, ostavljajući jedva ostatak barice. Posledice toga su suženi, kruti razum, te pojačana zaboravnost i zbunjenost, kao i porast opšte razdraženosti, očajničkog držanja za vrednosti i norme socijalnog poretka i sopstvene važnosti, ukratko - svi simptomi senilnosti. Taiša Abelar kaže s tim u vezi, da je moguće naći naročito mnogo Voladoresa u stanovima starih ljudi, staračkim domovima i bolnicama, jer tu lako dolaze do velikih količina svoje omiljene hrane, a to nije samo svest, nego jedna njena posebna karakteristika - jer ne prija njima svaka svest podjednako. Posebno vole egomanijačku, samosažaljivu svest, koja naginje emocionalnim ispadima i prepuštanju, a preziru razboritost i disciplinu. Kao vizuelni dokaz postojanja Voladoresa, naslednici Don Huana su javno pokazali fotografiju jednog Voladoresa, snimljenu nedugo pre toga na prolećnoj proslavi tibetanskih budista u ruševinama Teitihuakana. Fotograf je bio Kastanedin poznanik, Marko Antonio Taram, vođa Casa-e Tibet u Meksiko Sitiju, koja je i organizovala proslavu, na kojoj je 90 000 hrišćanskih i budističkih učesnika pod vođstvom Dalaj Lame molilo za mir. Za vreme događaja Marko Antonio je, bez da je to primetio, fotografisao ogromnu senku, koja se činila poput oblaka što plovi nad glavama mnoštva okupljenog na molitvu među piramidama. Kad je Marko Antonio pri razvijanju fotografija otkrio neobičnu senku, koja ga je podsetila na lik čoveka u molitvi, zamolio je Kerol Tigs da ispita tu neobičnu sliku. Ona je, preneražena, odmah uzela kopiju fotografije za Kastanedu i njegove pratilje. Svi su se složili u tome da je Marko Antonio fotografisao ogromnog Voladoresa, koji se toliko bio najeo emocionalne energije okupljenih molilaca, da je uspeo da se delimično materijalizuje i čak postane vidljiv oku kamere. Shvatili su to onda kao znamenje, da je došlo vreme da se i taj deo njihovog znanja oslobodi svog ezoteričnog statusa i preda javnosti. To naravno ne znači da mi inače pojma nemamo o postojanju tih bića – nama samo nedostaju sredstva i reči, kojima bi ih opisali u kontekstu našeg svakidašnjeg života. Čarobnjaci kažu da su deca koja još nisu socijalizovana često sposobna da vide Voladorese i uglavnom jasno osećaju kako ta jeziva bića parazitiraju na njihovom spoljašnjem sjaju. Nije ni čudo da se boje duhova, čudovišta i demona koji se muvaju ispod njihovog kreveta ili vrebaju iz ormara. Jer kako Voladoresi svoju rabotu najradije obavljaju neprimećeni, najčešće se noću bacaju na posao i zaista se rado skrivaju po tamnim ćoškovima. Zbog toga se mnogi i u odraslom dobu boje mraka, ili ih fasciniraju stravične priče i horor filmovi. Klasične priče o ljudožderima, kiklopima i vampirima nude fenomenalnu mogućnost projekcije naših podsvesnih slutnji o postojanju i podmuklim rabotama Voladoresa. U novije vreme su u tom smislu popularne priče koje govore o invaziji vanzemaljaca koji žele da porobe ili unište čovečanstvo. Razne filmske obrade bestselera Invazija jedača tela (Die Invasion der Körperfresser), kao i noviji filmovi a là Alien, Independence Day ili Men in Black su pravi hitovi, što se može objasniti samo činjenicom da strah od takvih događaja počiva na realnoj osnovi. Priče o vampirima i SF-filmovi sigurno nisu dokaz o postojanju Voladoresa, niti indicija koja bi mogla uveriti skeptike. Oni međutim, govore vrlo jasnim jezikom, ako smo spremni da otkrijemo njihovu poruku – baš kao u seriji Olivera Stouna i Brusa Vagnera Vajld Palms, gde pri pažljivijem pogledu na ulazna vrata lokala sa simboličnim imenom Hungry Ghost (Gladni Duh) možemo da pročitamo grafit: Los Voladores: They eat your awereness. (Letači: Oni jedu vašu svest.) Jednostavna poruka neverovatnog dometa. Moramo uzeti u obzir mogućnost da ovaj teatar našeg svakodnevnog života možda i nije stranputica naše evolucije od primata do čoveka, već da su mnoge njegove karakteristike mnogo čudnijeg porekla. Istraživač ljudskog ponašanja i nobelovac Konrad Lorenc je još pre nekoliko decenija upozorio na čudnovate naznake domestifikacije u psihologiji i ponašanju civilizovanih ljudi, koje delimo sa našim kućnim ljubimcima i koje se mogu objasniti samo time da mi sami sebe domestificiramo. Ali zašto bi mi sebe zatvarali u 'štale za ljude', kako Lorenc naziva gradske stambene zgrade i nebodere? Kakvu korist bismo imali od toga, bilo kao vrsta ili kao pojedinci? Ako međutim uzmemo u obzir postojanje Voladoresa, dosta toga odjednom postaje jasnije. Naravno da mi sami sebe socijalizujemo u naš svakodnevni svet, ali parametre socijalnog reda i razuma koji nama rukovodi ne određujemo mi, nego nama nadmoćnija bića, koja u nama vide svoje kućne životinje. Erih fon Deniken bi se verovatno zapitao 'Jesu li bogovi bili Voladoresi?' Uprkos njihovoj nadmoći, Voladoresi sigurno nisu (niti su bili) nikakvi bogovi, iako su nam upravo oni doneli predstavu o bogu, vrednosti i norme našeg socijalnog reda, te ono što u najširem smislu podrazumevamo pod rečju kultura. S druge strane, njima ne samo da možemo da zahvalimo za naše potrošačko ponašanje i izrabljivački mentalitet, nego i za činjenicu da sebe držimo 'jadnim malima', mučenicima i gubitnicima. Pa ipak, Voladoresi nisu nikakvi đavoli ili demoni. Jer upravo je to taj crno-beli pogled na svet, to klateće kretanje između suprotnosti kao što su dobro i loše, nebo i pakao, bog i đavo, ljubav i mržnja, pozitivno i negativno, koje predstavlja suštinu instalacije koju nosimo u glavi. Ako se želimo osloboditi Voladoresa i razuma, koji nije naš vlastiti, moramo za početak prevladati lažni dualizam našeg ega, refleksiju u barici svesti, i svet posmatrati kao ono što on zaista jeste: energija, koja nije ni dobra ni loša. Ako uspemo u tome, uvidećemo da nas izvan vela poznatog i uskih granica svakodnevnog života očekuje veličanstveni Univerzum. Tačno, to je jedan grabežljiv univerzum, sa grabežljivim Voladoresima i isto tako grabežljivim ljudima. No ta jednostavna činjenica ne iziskuje vrednovanje, nego stavlja nas, Voladorese i sve ostalo na istu stepenicu. Samo ako se oslobodimo robovskog duha i žrtva-nasilnik šablona, imamo istinsku šansu da ponovno nađemo slobodu - slobodu od Voladoresa, od ogledala samorefleksije, prisila svakodnevnice i fiksacije skupne tačke. Ako odbacimo dualistički sistem vrednovanja, i događaje oko nas više ne prihvatamo kao kaznu ili blagoslov, već kao izazove sa kojima se vredi suočiti, napravili smo prvi korak na putu koji vodi iz zatvora našeg svakodnevnog ja: korak na putu ratnika. Norbert Claßen

maj 2009.

Evo ljudi sada vidite koliko smo slicni onoj radnji u filmu Matrix btw. http://toltec-nagual.com/
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Kastaneda: Deo univerzuma koji nam je dostupan je polje delovanja dve radikalno suprotne vrste svesnosti. Jedna od njih, u koju spadaju biljke i ~ivotinje a takoe i ljudska bia je iskri ava svesnost; ona je mlada, izvor energije. Druga vrsta je beskrajno starija i viae parazitska svesnost, vlasnik beskrajne koli ine znanja. U pozadini oveka i ostalih bia koja naseljavaju ovu zemlju, postoji univerzum nemerljive veli ine naseljen neorganskim biima. Ona su prisutna meu nama a ponekad su i vidljiva. Nazivamo ih duhovima ili prikazama; jedna od tih vrsta, koju vidovnjaci opisuju kao ogromne crne, letee oblike, pristigla je nekada iz dubina kosmosa, i pronaala oazu svesnosti u naaem svetu. Oni su se usavraili u tome da nas sisaju. To je neverovatno! uzviknuo sam. Znam, ali to je ista i zastraaujua istina. Zar se nikad nisi zapitao o ljudskim energetskim i emocionalnim usponima i padovima? To je grabljivac, koji se povremeno ispoljava dok uzima svoj deo svesnosti. Oni nam ostavljaju samo onoliko koliko nam je potrebno da pre~ivimo, a ponekad ak ni toliko. Kako to mislia? Povremeno uzmu previae, i osoba postaje smrtno bolesna i mo~e ak umreti. Nisam mogao poverovati u ono ato ujem. Zar mislia da smo ~ivi pojedeni? upitao sam. On se nasmejao: Pa, oni nas ne jedu doslovno, ono ato ine je vibracioni prenos. Svesnost je energija i oni mogu da se priljube uz nas. Po svojoj prirodi oni su uvek gladni, a mi s druge strane izlu ujemo svetlost i posledica tog prilepljivanja mo~e biti opisana kao energetska otima ina. Ali zbog ega oni to ine? Zato ato je na kosmi kom planu energija najmonija valuta, i svi je ~ele, a mi ljudska bia smo veoma ~ivahna rasa, veoma hranljiva. Svako ~ivo bie se hrani drugim biima, a ono najmonije uvek izlazi kao pobednik. Ko ka~e da je ovek na vrhu lanca ishrane? Takva predstava je mogla doi jedino od ljudskog bia. Za neorganska bia, mi smo plen. Prokomentario sam kako mi je neshvatljivo da ta bia koja su ak svesnija od nas mogu biti grabljiva do te granice. Odvratio je: Ali, ata mislia da radia dok jedea salatu ili biftek? Ti jedea ~ivot! Tvoja oseajnost je licemerna. Kosmi ki grabljivci nisu viae ili manje okrutni nego ato smo mi sami. Kada se ja a rasa hrani drugom, slabijom, ona joj poma~e da se razvije. Ve sam ti rekao da u univerzumu postoji samo rat. Sukobi meu ljudima su odraz onoga ato se tamo deaava. Za jednu vrstu, pokuaaj konzumacije drugih je normalan; ratnik se ne sekira zbog toga i trudi se da pre~ivi. Na koji na in se oni nama hrane? Preko naaih oseanja, koja su uglavnom voena pomou unutraanjeg dijaloga. Oni su oblikovali naae druatvene okolnosti na takav na in da mi stalno eksplodiramo na talasima oseanja, koja bivaju smesta usisana. Najbolje od svega, ti talasi su poput napada na ego; za njih je to izvrstan zalogaj. Takva oseanja su ista bilo gde u univerzumu koji im je poznat i oni su nau ili kako da ih svare. Neki od njih se nama hrane zbog naae pohlepe, besa ili straha; drugi viae vole prefinjenija oseanja kao ato su ljubav ili bliskost. Ali, na kraju krajeva, oni su svi isti. Uglavnom nas napadaju u podru ju glave, srca ili stomaka gde smo uskladiatili najsjajniji deo naae energije. Da li oni takoe napadaju i ~ivotinje? Ta stvorenja koriste sve ato im je dostupno, ali najviae vole organizovanu svesnost. Oni sisaju ~ivotinje i biljke u onom delu njihove pa~nje koji nije suviae vrst. Oni ak napadaju druga neorganska bia, ali ona mogu da ih vide i izbegnu ih, kao ato se mi sklanjamo od komaraca. Jedini koji su potpuno u njihovoj zamci su ljudska bia. Kako je mogue da se sve to deaava a da mi to ne shvatamo? Zato ato mi nasleujemo razmenu sa tim biima skoro kao genetsku okolnost, i to oseamo kao neato prirodno. Kada se neko rodi, majka ga nudi kao hranu, ne shvatajui ata ini, jer je njen um takoe pod kontrolom. Krstiti dete je poput potpisivanja ugovora. Po eviai od toga, ona sebe posveuje instaliranju prihvatljivih obrazaca ponaaanja; ona pripitomljuje dete savlaujui njegovu ratobornu stranu i pretvara ga u krotku ovcu. Kada de ak ima dovoljno energije da odbaci te obmane, ali nedovoljno da stupi na put ratnika, on postaje buntovnik ili socijalno neprilagoen. Prednost leta a proizilazi iz razlike meu naaim nivoima svesti. Oni su veoma mona i velika bia; ideja da ih mo~emo nadvladati je jednaka ideji da jedan mrav mo~e savladati nas. Meutim, njihovo prisustvo je mu no i mo~ea ga izmeriti na razne na ine. Na primer, kada nas podsti u na napad racionalnosti ili sumnji avosti, ili kada smo u iskuaenju da prekraimo sopstvene odluke. Luaci mogu da ih primete vrlo lako  previae lako, rekao bih  jer fizi ki oseaju kako ta bia sede na njihovim ramenima, stvarajui paranoju. Samoubistvo je zaatitni znak leta a, zato ato um leta a ima ubila ke potencijale. Rekao si da je u pitanju razmena, ali ata mi dobijamo iz takve otima ine? U zamenu za naau energiju, leta i nam daju naa um, naae sklonosti i naa ego. Za njih, mi nismo njihovi robovi ve vrsta plaenih radnika. Oni su podarili te privilegije primitivnoj rasi i dali nam dar razmialjanja koji nas je unapredio; zaista, oni su nas civilizovali. Da nije njih, mi bi se joa uvek skrivali po peinama ili pravili gnezda u vrhovima drvea. Leta i nas kontroliau putem naaih tradicija i obi aja. Oni su gospodari religije, kreatori istorije. Mi sluaamo njihov glas na radiju i itamo njihove ideje u novinama. Oni upravljaju svim naaim sredstvima informisanja i naaim sistemima verovanja. Njihova strategija je veli anstvena. Na primer, bio jednom jedan poaten ovek koji je govorio o ljubavi i slobodi; oni su to pretvorili u samosa~aljenje i poltronstvo. Oni to svima ine, ak i nagualima. Zbog tog razloga, rad arobnjaka je usamljeni ki. Tokom milenijuma, leta i su kovali planove da nas kolektivizuju. Bilo je vreme kada su postali toliko bezobrazni da su se ak javno pokazivali i ljudi su na inili njihove prikaze u kamenu. To su bila mra na vremena; oni su bili svugde. Ali sada je njihova strategija postala toliko inteligentna da mi ak ni ne znamo da oni postoje. U proalosti su nas zgrabili pomou naae lakovernosti a danas to ine preko naaeg materijalizma. Oni su odgovorni za sklonost savremenog oveka da ne razmialja o sebi; razmotri samo koliko neko mo~e da istrpi tiainu! Zaato je doalo do promene u njihovoj strategiji? Zato ato su oni u sadaanje vreme pod velikim rizikom. ove anstvo je u vrlo brzom i stalnom kontaktu i informacije su svima dostupne. Zato moraju da nam pune glave, bombardujui nas danju i nou svim vrstama sugestija ina e e se pojaviti neko ko e shvatiti ata se dogaa i upozoriti ostale. `ta bi se desilo ako bi smo postali sposobni da oteramo ta bia? Za nedelju dana, povratili bi smo naau vitalnost i ponovo bi smo zablistali. Ali, kao obi na ljudska bia, ne mo~emo razmialjati o toj mogunosti, zato ato bi ona zahtevala da se okrenemo protiv svega ato je socijalno prihvatljivo. Na sreu, arobnjaci imaju jedno oru~je: Disciplinu. Susret sa neorganskim biima se deaava postepeno. Na po etku, mi ih ne primeujemo. Ali u enik po inje da ih via u snovima a onda i kada je budan  neato ato ga mo~e izludeti, ako ne nau i kako da postupa kao ratnik. Kada to jednom shvati, onda mo~e da im se suprostavi.  arobnjaci manipuliau stranim umom, pretvarajui se u lovce na energiju. Iz tog razloga smo moja dru~ina i ja sastavili ve~be Tenzegriteta za mase. One imaju mo da nas oslobode od uma leta a. U tom smislu, arobnjaci su pobunjenici. Oni koriste podsticaj koji su dobili i ka~u svojim tamni arima: Hvala na svemu, vidimo se kasnije! Sporazum koji ste sa inili, napravili ste s mojim precima a ne sa mnom. Kada rekapituliraju svoj ~ivot, oni doslovce otimaju hranu iz leta kih usta. To je kao kada odete u prodavnicu i vratite robu prodavcu, zahtevajui nazad svoj novac. Neorganskim biima se to ne svia, ali ne mogu niata da u ine povodom toga. Naaa prednost je u tome da nismo neophodni, ima puno hrane unaokolo! Stanje totalne budnosti, koje nije niata drugo do disciplina, stvara takve uslove u naaoj pa~nji tako da viae nismo ukusni za ta bia. Tada oni odlaze i ostavljaju nas na miru. Susreti sa Nagualom
mili28ISTRAŽIVAČ

maj 2009.

jeste itali bukovskog.ako niste procitajte pro itajte"propast zapada"ato se ti e kastanede to je vienje nekog drugog,jer je on bio previse grunut da bi napiso ista. on je to nekome prico i taj je piso i dodavo svoje detalje.bar ja tako mislim

maj 2009.

Sta su ti letaci ista ona anorganska bica kojima su se drevni vracevi "pridavali"?
BeyondLEGENDA

maj 2009.

Neznam nisam bio tamo :D Osobno vjerujem u danikenovu pri u da su nas alieni stvorili i da su se ljudi njima klanjali, bili njihovi sluge. Nije ni ajkova teorija o hibridnim rasama loaa , mislim, sla~e se sa svime za one koji su upu eni u stare spise, predaje, hijeroglife, crte~e, graevine, znakove. Sagradio sam neke zaklju ke tokom godina o svemu i sva emu, imam neki svoj pogled na sve... makar meni sasvim logi no, ipak spada pod domenu vjere i predpostavke. A znam da nema baa neke koristi od vjere i predpostavka, tako da se ne ve~em za njih. Isto je i s leta ima, neznam dali vjerujem baa u njih, ali to nije niti imalo bitno. Oni postoje ili ne postoje vjerovali mi to ili ne. Ali znam da sam uvjetovan socijalnim programom. Mene jedino zanima kako izbiti sranja iz uma, a ostali napredak e do i sam po sebi. A i kad uea u svijet vra eva sve postaje jako relativno i jako subjektivno. Kad se um otvori i suo i s nepoznatim redom, silama, inteligencijom koje nikad prije nisu bile u doticaju s naaom percepcijom... tada um po inje kreirati opis percipiranog. Kastaneda je nau io opis starih vra eva uz pomo don juana i zato je percipirao sve te novosti kao i oni. Zato ka~em da se kastanedu nesmije uvijek doslovno shva ati u svemu. Prava istina je uvijek neopisiva u svojoj biti i zato ju um mora svesti na neato konkretnije. Pitanje je da li bi mi vidli leta e kao leta e, saveznike kao saveznike, anorganska bia kao anorganska bia sukladno pogledu drugih, etc., mo~da i bi sada kada smo pomalo nau ili njihov opis, ali pitanje je. Ovaj svijet je za sve nas viae-manje isti zato jer smo ga nau ili gledati na taj na in, svima nam je skupna to ka fiksirana na istom mjestu. Zato se ini tako vrst i definiran. Don Juan je u po etku svog puta ratnika do~ivljavao razne stvari, kao npr. dugo vremena ga je ganjao " udoviani ovjek", vrebao ga je iza svakog ugla, i njega se je don juan smrtno bojao sve dok se nije odlu io suo iti s njim. Kad se suo io taj straani " udoviani ovjek" se rasplinuo u maglu i viae ga nikad nije gnjavio. Ali to nije bila don juanova fantazija, bilo je to neorgansko bie ali je don juanov um bio taj koji je dao oblik tom biu, um je dao opis, to bie nikad nije bilo " udoviani ovjek". }elim re i da je svijet samo naa opis jednog reda. I sam don juan ka~e da nije cilj nau iti novi opis - opis vra eva, ve amugnuti izmeu opisa i spoznati istinu o svojoj sveukupnosti.

maj 2009.

Sta ti si kreno putem ratnika?A sto se tice letaca ili kako god ocito je da postoji neka jaca sila od nas jer previse religija i ljudi govori isto ali to me ne brine.ja se za sad drzim 4 zakljcuka ruiza i ratujem sam sa sobom za unutarnju sutnju.sanjanje sam odgodio jer je malo prevelik zalogaj.prvo sutnja u glavi a onda sanjanje.
BeyondLEGENDA

maj 2009.

jea, ja isto, ali ja sam krenuo i sanjati. Nije da namjeravam slijediti sve to no kako je zapisano, ali ono, na putu sam i slijedim intuiciju.

maj 2009.

Kolko god ruizova pravila se cine jednostavna,jako jako su teska.dok sto se unutarnje tisine tice ja ne razumijem kako ne slusat ego vec se koristim nekom svojom tehnikom.
wannabeshaman1POZNAVALAC

maj 2009.

(uf :D nisam imo ~ivaca baa sve pro itat) super je castaneda :D al sjebano je ato kad sve to intelektualno shvatim ne preem na iduu razinu shvaanja jer si umislim da je to sve i da znam to pa podcijenjuje i ignoriram neke spoznaje...nesvjesno,naravno. al ugl prakticiram sve ato pro itam od njega, zato sam tek 4 knjige :P. umijee sanjanja ak 4puta i svaki put je knjiga potpuno druga ija :) svaki idui put obraam pa~nju na stvari koje prethodni put nisam ni primjetio, a kod njega je svaka re enica jedan trip :P. predobar je osjeaj kad po nea primjenjivat sve ono ato je opisao u svojim knjigama :) a to su prili no konkretne tehnike i savjeti. neznam kako vi ostali koji itate castanedu :D al ja na~alost nisam baa odmah po eo sve to primjenjivat. i ne mislim samo na one najva~nije stvari kao sanjanje,traganje,unutarnja tiaina,rekapitulacija...ve i na one koje spomene kao usputno a zapravo su to biseri :).kao kad je gledao u neko stablo pa primjenjui tehnike iz lucidnih snova u budnom stanju je doaao do toga da je uaao u to drvo i vidio ga. kad samo to "usputno" do~ivia u praksi :D imaa malo prosvjetljenje i nove vjeatine. ato se tensegritya ti e nisam imo nikakve efekte kad sam samo budan radio...al sam probao u lucidu i dobio nevjerojatne tako da sad kad radim budan uspjevam se nekako prisjeat tih stanja iz lucida pa i opet dobit isti u inak. podcjenio sam put ratnika u njegovim knjigama :D uvijek sam nekako prelazio preko toga mehani ki...zvu alo mi je glupo. al sad po injem ku~it da je taj put jedini kojim mo~ea do do sr~i do~ivljaja. spontano sam zabrijo na to nakuren...nea ko pravilan odnos prema ~ivotu. i svakim danom kad bi bio na tom putu(jer nisam uvijek)postajo bi ispravniji :D al ne u nekom konformisti nom smislu...prvo sam to zvao li :D(konfucije tako to zove) bah bolje u prestat pisat :D imam previae tog za re glede ovog da sro im u jedan post, a i nisam nia spavo dva dana pa jedva pratim svoje misli edit: najnoviji projekt inspiriran tim njegovim "usputnim" stvarima mi je da u s divojkom napravit nea ko lijes s remenima pa u unutra i objesit ga na drvo i pustit da se njiae,bit unutra par sati :D...senzorna deprivacija je ionako dobra za ta alternativna stanja a ovo je joa pogodnije zbog njihanja i tijesnoe.samo moram prethodno nacrte u lucidu na :P :)

maj 2009.

Evo ljudi sad citam o gubljenju ljudskog oblika.se kome to desilo,da je postao bezlican ratnik?
naturaPOZNAVALAC

maj 2009.

imam sva njegova dela vec najmanje 2 godine na disku al mislim da jos nisam spremna za to citanje moram jos malo sama kod sebe da napredujem nije to samo izgovor, zelim to da odradim kako treba
EXARPPOZNAVALAC

maj 2009.

Bog Natura, nemaa se ega "plaait" i odgaat...jednostavno po nea itat, pa di te odnese. To nisu "knjige" u klasi nom smislu rije i. Te "knjige" i mnoge sli ne su "portali" ;) Kroz "njih" se prostor-vrijeme kontinum jednostavno "lomi" ko svitlo kroz prizmu. If you get what I mean:icon_wink: Samo ti kreni...a Energija koja Te e Univerzumom e te ponit dalje na to "odraivanje" koje spominjea. Nema sredine...ili e te "ponit" ili e ti sve to skupa bit samo "dobra pria". Ulovi smijernice svijeta; "prika i" se za Energy...i sretan put u Nagual :costumed-smiley-027
EXARPPOZNAVALAC

maj 2009.

To se zove EGO-death. Nije problem "izgubit ljudski oblik" (iako, tek kad ga se izgubi; tek onda ovjek postaje (se vraa?) Pravi ovjek. Problem je ostat tako... U biti, sad kad razmislin...i nije problem; ali uvik ima neato ata te vrati nazad. Ipak postoji svrha }ivota, matrejalnog, tjelesnog. Treba oprezno gubit "ljudski oblik"; nagli gubitak lako mo~e rezultirat intervencijom kod psihijatra :rofl: Nema bolje tehnike od provjerene vlastite tehnike :sun2:
BeyondLEGENDA

maj 2009.

A problem je samo tako izgubiti ego, svojom voljom bez ikakvih vanjskih utjecaja. Psilocibe naprave odli an posao ali problem je kao ato ka~ea, ostati u tom stanju bez ega, biti osloboen mentalnih egoisti nih konstrukcija. Na tripu sam razmatrao tu spoznaju nestanka ega i njegovog vra anja, i kao glavnog krivca "vra anja na staro" sam okrivio ljude, druatvo oko sebe, do~ivio sam ih kao crne rupe koje usisavaju pa~nju moje svijesti i tako me uvijek iznova sinkroniziraju sa svojim svijetovima, svojim frekvencijama kao da smo glazbene viljuake. Ono... kao da svako svakoga dr~i u ovom svijetu nedopuatajui mu da djeuje kroz druga iji spoznajni sistem nego ostali. Tako da sam vidio druatvo kao ko nicu razvoja i evolucije svoje svijesti, nije baa optimisti na spoznaja, a u osamu ne ~elim ii. Makar i don Juan je postavio pred Kastanedu kao glavni uvijet ako ~eli postati ratnik da mora napustiti sve prijatelje, jer se gomila energije i pa~nje svijesti ula~e u odr~avanje odnosa s ljudima. }elim na i na in da djelujem u druatvu neovisno o njegovim projekcijama, jer su pune sranja i boli. To ruiz pokuaava pou iti ali nije lako. Ljudi su puni rana, gdje god taknea boli. Te rane su mentalne konstrukcije ali su umu realne. Zato konstantno svi pazimo da ne povrijedimo druge i to je naporno. Neka kriva re enica i ve drugoga povreujemo ili shvati krivo, i onda ta osoba zauzme obrambeni stav ili uogu ~rtve i tako se odr~avaju konstantni ego ratovi. @Natura don juan ka~e da ti leta i djeluju na ljude tako da ljudi neprestano pri aju o svemu i sva emu ali niata ne poduzimaju, konkretne akcije uvijek projiciraju u budu nost, podsvijesno se ne~ele i suo iti sa sobom i ~ele ostati plivati u toplim govnima. Osvrni se malo na ~ivot, sku~ila budea da kad se radi o nekim akcijama rada na svojoj svjesnosti to uvijek odgaamo za sutra pod nekom maatovitom isprikom tipa "nisam joa spremna". U tom stanju uma nikad ni ne ea biti, zato kreni SAD. Svi mi o ajni ki iz dubine duae ~elimo promjenu, ali se promjene i bojimo zbog razno raznih gluposti koje nas sprje avaju, pa uvijek odgaamo za sutra ili se nadamo da e to netko drugi napraviti za nas, ili da e doi prirodnim putem. Nada je opasna stvar jer kao pojam le~i uvijek u budunosti, a budunost je uvijek budu nost, ~ivot se odvija SAD. Ljudi su danas toliko o ajni i jadni da ih slijepa vjera i nada odr~avaju na ~ivotu, ali kakav je to ~ivot? nije dostojan ovjeka koji ima toliko potencijala da bude ato po~eli. Ju er nave er dok sam bio high, uhvatila me naka panika i osjeaj kao da u puknuti, to je bio moj ego koji se bojao za svoj ~ivot, jer mu se po ela raspadati njegova sigurna slika svijeta. Shvatio samo koliko su svi ljudi druga iji i kako zapravo nikoga ne poznam nego samo imam mentalnu sliku o njima. Jako me ra~alostilo to ato sam shvatio da tu nema ljubavi, to su samo egoisti na hvatanja za ne ije osobnosti, ideologije, izgled, uglavnom vanjatina koja pru~a iluzionarnu sigurnost i hranu za naa ego. A kad se slika promjeni tada se naaa "ljubav" lako mo~e pretvoriti u neprijateljsku mr~nju. Nema tu ljubavi. Postoji li prava ljubav uope? ___________________________ A ovo ato se tie kastanede, sve je to samo opis njegovog iskustva povratka k sebi, makar je on prisvojio i puno ideologije vra eva don juanove loze. Puno puta mi se i ini da piae "s visoka" nama malim ljudima, ato mi zna biti odbojno. Nikad niata nije crno ili bijelo. Sva ta "spirtualna" literatura, dokumentarci, etc. nemogu postii niata konkretno za naau svijest, oni samo govore naaem umu, on e se slo~iti ili odbaciti ideju i dalje e djelovati po starom. To sve su samo ideje, mentalni koncepti, opisi. Smatram da nitko nikome nemo~e niata re i ato bi njega spirtualno unaprijedilo, to mo~e jedino vlastito iskustvo. Stoga treba djelovati, a ne samo pasivno itati, sluaati i brbljati. Takva literatura mo~e biti poticaj, jer dobro je imati ato viae sredstva koje e um uvjeravati da je teako zabrijan, ali nemo~ea o ekivati da e te samo ta literatura promjeniti. Mo~da e i ostaviti dublji utisak, ali druatvo e te progutati natrag i opet e biti sve po starom. Smatram da u ovjeku ve postoji svo znanje koje mu je potrebno da se vrati k sebi, da odjbe bolest ovog druatva i svoj ego. Za to je potrebna tiaina uma i sljeenje intuicije. ovjek osjea svijet oko sebe na jedan apstraktan neopisiv na in, ti osjeaji su savraeni, bez konflikata, odreeni. Percipiraju istu energiju, vibracije svijeta. Naae bie nee nikad pogrijeaiti ako e se kretati po njima ato god se na putu dogodilo. Um je daleko nadglasao te osjeaje i u tome je problem - u programu uma koji interpretira svijet, ak ni to nebi bio problem da taj program nema samodestruktivni virus koji konstantno zadaje bol. I ato mi je initi? "Tko gleda van, sanja; tko gleda unutra, budi se." Carl Gustav Jung Ja bih reko da i onaj tko neprestano brblja drugome takoer ~ivi u svijetu maate koju prodaje drugome. A onaj koji auti sa savraenom tiainom u umu - taj zna. To znanje se nemo~e prenijeti ve samo iskusiti. I sve akcije bia koje ZNA takoer proizlaze iz tiaine voene onim dubokim nepogreaivim osjeajima.
naturaPOZNAVALAC

maj 2009.

moj je ego nesto cime sam se dugo vremena ponosila, nesto na cime su mi svi zavideli, svagde sam bila najbolja, tesko cemo se rastati nas dvoje, al ozbiljno sam mislila da zelim da napredujem, jer to zaista radim i uspevam svakim danom, nekad kroz san nekad sred dana, uspevam da znam neke stvari i mnogo toga jos ali kako da prihvatim da moj muz i moje dete, moje dve ljubavi, ustvari to i nisu e bas cu da krenem da citam, jos veceras, kazete vazno je po redu, dobro informacija je samo informacija ko sto neko rece
MeskalitoLEGENDA

maj 2009.

Drago mi je da nas ima jos ! Odlican post keep moving
EXARPPOZNAVALAC

maj 2009.

Evo joa malo o EGU; meni jedno od dra~ih...
majklISTRAŽIVAČ

jul 2009.

@Natura - nije va~no kojim redom itaa knjige, sve su super u~ivat ea :) nemoj se brinuti oko mu~a i djece, kako chika marley ka~e "don t worry b appy" u bibliji pak pishe da nebrinea tjeskobno za dan sutrashnji, negdje sam pro ito da su svi putevi isti, nevode nikamo.. bitno je odabrat put sa "srcem" imati takav blesavo ludi ego je dobra podloga za prikradanje samoj sebi, sada se moraa nau iti smijat sama sebi, kao ~ena prikradanje chitaj "traganje" ti je uroena disciplina, a akoz vremenom postanesh pravi majstor prikradanja mo~daz chak uspijesh i ubit chitaj "simbolichki!" iz zasjede ilpak u samoobrani ... ratnik se prikrada sam sebi, tako sebe odr~ava budnim... u ratu je bitno bit budan, a jedan ratnik ratuje protiv svog ja "koje je chovjeku oduzelo moch" evo prikladna pjesma http://www.youtube.com/watch?v=sD0XTCkYqcw&feature=related obvezno posluaat i Buav lebac :)
majklISTRAŽIVAČ

jul 2009.

zdravo ja sam majkl djordan pozdravljam pokretanje ove teme jer smatram that all knoledge should be free, rakija rulz! volio bih kada bi bilo viae korisnih pridjeva da neka~em praktichnih savjeta i pricha o mochi... problem su rijechi, jednostavno nemogu sve opisati emocije, emanacije, slobodu, duha, apstraktno, a oped vjerujem da se moch mo~e davati kroz rije i kolko god one izlizane bile ipak mogu pokazati vrata, kak ka~e morfijus u matrikzu. Skuzio sam da neke umjecha stechene kroz sanjanje gube moch dok bivaju chuta/izgovorena/osvjeshtena i chini se da ostaju slabe sve dok neproe odreeni period vremena. Ochi su bitne, imati machku koja ti poma~e gledati i u mraku chini se kao korisna moch za imati, pitanje je kako to iskoristiti u bitci, vodi bitku po mraku reko bi Hao, uvjeren sam, 100% hao, iz Umijecha ratovanja, car Al ozbiljno ajmo ljudima dat rakiju, dat im moch, shto bi s njom napravili, zapili... vidio sam to, nekrivim nikog osim samog sebe, ako nekom poka~ea vrata jednom kada chovjek proe kroz njih i poklekne, pochinje tebe mrziti jer si mu ih pokazao i onda ti tvoj vlastiti ego neda da se suzdr~ish nego te tera da ga chushnesh, tako da bi po nekom principu nedjelovanja to dalje znachilo da ukoliko ~elimo nekom pomoch nemijemo mu pomagat xD usamljenost je jedna emocija koja svakog ratnika prati na putu znanja, zato valjda toliko eznemo za razumjevanjem poz :)
choki123POZNAVALAC

jul 2009.

pozdrav...samo se ti raspiai....:icon_lol::sun2:slobodno
majklISTRAŽIVAČ

jul 2009.

:) evo par ideja, chitanje na vlastitu odgovornost xD 101online priruchnik za macholachatelje - ajmo napravit, poglavlja poput rekapitulacija, kako uspjeano sagraditi kovcheg za prikradanje te se pritom naaaliti na svoj rachun sanjanje, 10 nachina kako izbjechi sigurnu smrt slo~it neki kul mikro sajt koji bi sadr~avao korisne stvari za sve jadnike koji se "ko da nema sutra" ochajnichki trude borit s vremenom... isus krist, bezgreani ratnik, shaman aka medicine man? o_O to mi se chini preludo da bi bilo istinito, a ipak... osim nekog tko bi povremeno progledo sljepca, prohodo invalida ili pak podigo iz mrtvih, znao je za bolest ovog vremena i dao nam ljek, kada bi se prema drugima odnosili kao prema sami sebi naa ego bi se poniatio, "tko me oche sljediti mora ostaviti sve" reko je jednom, bitni brojevi 3 i 4 kao i 12 na slici da vincijeve posljednje vechere... O_o chak i jako mlada ciganska djeca znaju da postoji lijeva i desna strana chovjeka, uglavnom se prema lijevoj odnose kao da je losha, zla.. a sad lijevo nije lijevo nego desno, a i obrnuto kada zapravo shvatimo da nama mozak prikazuje naopaku sliku svijeta, shvachamo da zapravo stojimo na plafonu, a onda lijevo poput odraza ostaje desno a desno lijevo :) malo sam se zaletio, ponio me ~ar hm.. kako pobjedit razum, prikrasti se sam sebi tako umjeshno da se uopche nevidish kako dolazish... to bi definitivno bio jedan dio priruchnika, npr. svijet je pro~et svjetlechim vlaknima koje mo~esh vidjeti bez utjecaja "saveznika" bitno je samo pogledati u neshto shto zrachi svjetlost npr. svijetlo koje se odbija od bijele wc shkoljke, svjetlecha mre~a izgleda poput ribarske mre~e za akampe, bitno je brzo pogledati jer imash svega 10ak sekundi da se ustanesh iz kreveta i skochish do wc-a, prije nego se windblowsi u glavi startaju i svjetlecha mre~a nestane, takoer sam primjetio da se mre~a proguachuje shto ju dublje promatram, neznam shto je, podsjecha na kanale za navodnjavanje mikroparcela, al to mi nije ni bitno, ono shto je bitno da moj razum to nemo~e provariti i to mi daje nadu, danas da bi bio normalan morash bit malo lud, kad ka~em malo mislim puno jer josh uvijek pricham s plafona, :) nesmem vishe da kenjearim jer che me ukorit forummasteri zbog prichanja prevelikih gluposti, ~iv'li!
EXARPPOZNAVALAC

jul 2009.

Samo ti nastavi...samo nastavi....:sun2: :signs046:
majklISTRAŽIVAČ

jul 2009.

evo praxe, praktichnih stvari, pa idem na spavanje :zlismajl: kastanjeda kroz svoja djela prikazuje apstraktne jezgre stvari, chvorove stvarnosti koje on kao tragach razmrshuje i to bez nade da che ih ikada razmrsiti. mislim da je bitno pronalaziti prakti na rijeaenja problema, kako rijeshiti problem nadolazeeg vemena te bezgreshnog ponashanja u njemu imajuchi na umu da ni to nije strategija koja osigurava uspjeh... izazov ratnika sastoji se u vrlo finom balansiranju pozitivnih i negativnih snaga, taj izazov neznachi htjeti sve imati pod kontrolom, vech da zna obuzdati sve zamislive situacije, ochekivane i neochekivane, s jednakom djelotvornoshchu. naravno kao pravi majstor prikradanja prikazuje kako se to radi real-time koristei apstraktne jezgre kao tochke u vremenu koje sadr~e dodatno tiho znanje... rejuvinacija tjela, blesavi pokreti istezanja tetiva oslobaaju i time energiju koja se u njima natalo~ila tokom godina nekorishtenja, izrichito na djelovima tjela blizu centara tenzije tetive vidljive su promjene i pomlaivanje.... kontrola chi energije i chisti kung fu. poput vode, neuhvatljiv, miran i divlji. zao dok ispija djus u predgrau, bez straha s poshtivanjem, jedan ratnik stvoren je da pre~ivi i to da pre~ivi na najbolji moguchi nachin :)= obvezno pogledati film blueberry s titlovima, vincent cassel glumi mladog naguala kojeg je duh doveo na put ratnika te se tokom filma bori protiv prvog chovjekovog neprijatelja na putu do znanja... mirka, odmilja. Praktichnim znanjem razbijamo zrcalo samopreispitivanja i sumnje, problem nastaje kada je praktichno znanje ogranichimo rijechima umjesto djelima, ono u takvim oblicima postaje antipraktichno, ali ne i kontra produktivno chak niti manje simpatichno ali ipak nezgodno, imajuchi na umu da je sam rad tj nerad dovoljan te neochekujuchi nikakvu nagradu za djelovanje, jedan ratnik se nakon djelovanja povlachi i cheka, zna shto cheka i tako chekajuchi promatra svijet oko sebe kaze nagual u svojoj apstraktnoj jezgri. tko se macha lacha... macholachatelji :evilsun2: shtock thyself don't say it, just do it - mike :dablivil: :]
ja sam pro itao dvije njegove knjige i nemam pojma o prakti nom znanju... od trave zaboravia na brige i patnje, ali bogme i prakti no znanje... jel se ko uspio dr~ati onih etiri istine ili puta kojih se treba dr~ati? jer budisti, kra ani i ostali govore kako je iskrena ljubav srca jedina va~na... da pomou nje ostvarujemo ~ivot istine...i sve ato doista po~elimo... svrha svih u enja je samoostvarenje, za koju je potrebna samoa... a nekada davno ljudi nisu imali prakti nog znanja, ve unutarnjeg... ovjek treba pripadati samom sebi i bogu a ne religijama i raznim u enjima, jer da bi spoznao sr~ ~ivota kroz ljubav, trebaa spoznati da i ti jesi!!
majklISTRAŽIVAČ

jul 2009.

pozdravljam tvoje iskreno izjashnjenje, pravi si glasnik dobre volje tiho znanje prvih ljudi te njihovo djelovanje bilo je direktni proizvod mjesta na kojem je njihova tochka spoja prebivala, mjesto razuma chini se kao protute~a toj sili. sla~em se sa tvrdnjom da ovjeku niata nije potrebno osim onog ato je ve u njemu, razlog zaato inzistiram na praksi i pri ama o moi je taj, ato choban ponukan duhom mo~e zavraiti ovdje, htio bi da ovaj sajt barem donekle pru~i ratniku malu oazu gdje mo~e olabavit strune koje mu tochku spoja dr~e na mjestu razuma i pru~i priliku da barem na trenutak zastane i odmjeri situaciju. pri e moi karlosa iako stimulirajue, ine se daleke. vjerujem da je to njegovo prikradanje razumu itaoca. dovoljno daleke da ih razum ne odbaci, a oped nedovoljno bliske da nas promjene. zato smatram da se mi kao ratnici moramo s poatovanjem odnositi prema duhu i njegovoj volji da nas zaljepi na ovaj forum. mo~da poput svjetionika svim balkancima koji se odbijaju zadovoljiti s minimumom i ~ele ~ivot udisati punim plu ima samo neznaju kako do tih charobnih **** od chelika. promjena je trenutna, ali vrijeme koje je potrebno da bi se za nju pripremili zna potrajat i godinama.
BeyondLEGENDA

jul 2009.

Ima na galaksiji tema i ljudi koji bolje ku~e stvari i imaju razna iskustva o kojima govore. Ima i tu: http://orlovdar.forumotion.com/

nov 2009.

cc je bio obi an prevarant

nov 2009.

zaboravio sam napisati da zainteresirani pogledaju dokumentarac "tales from the jungle-carlos castaneda".
LucidDreamAMBASADOR

nov 2009.

Hajde argumente za dato tvrdjenje.Dokumentarac cu pogledati.A dok ne pogledam,red je da obrazlozis svoje tvrdjenje.
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Ako je bio lazljivac bio je genijalan lazljivac.Stvari o kojima je govorio slazu se sa psihologijom,svjetskim religijama,metafizikom,kvantnom fizikom,halocegenom drogom... I ako si ikad probao neke od tehnika sto je naveo vidjet ces da djeluju.Ono o cemu govori je o poimanju i percipiranju druge stvarnosti sto opet budisti,hindusi i kvantna fizika dokazuju.I pogledat cu dokumentarac ali strah me da je to najobicnije propagandno ***** koje sluzi da pokrije istinu.
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Evo pogledao sam dokumentarac.Ili je cc propao obavit duznost naguala ili su ga iluminati sjebali i ocrnili ili se predao krivim anorganskim.No ima i rupa u dokumentarcu,npr. Huan nije mogo biti yakui indijanac jer oni ne koriste pejotl,Huan je bio ucen da bude toltek a ne yaki saman,ko kaze da tolteci nisu tukli po halucegenoj drogi(pogotovo drevni)...Ugl bio on prevarant ili je onaj dokumentarac prevara od vladajuce elite,cisto mi se jebe jer me niti ne interesira.Don Muigel Ruiz je bio moj okidac i njegove metode djeluju mada ih je tesko odrzat.
LucidDreamAMBASADOR

nov 2009.

Naravno da su illuminati u pitanju.Zaustavljaju svaki duhovni napredak ljudi.A ovaj covek je svojim ucenjima pokazao ljudima kako napredovati. Ne potcenjujmo illuminate.Mogu da naprave takve dokumentarce,da nas mogu ubediti da je crno ustvari belo.A zamislite kad se skupi tim obrazovanih i zlih ljudi da smisli pricu koja bi pocepala ucenja jednog coveka koji ima srca i duse,ciju harizmu osecamo u svakom njegovom delu. Naravno da mogu da smisle nesto dovoljno ubedljivo i time poljuljaju nase stavove o datom subjektu. Ovo dovodi do sledeceg : Ako nam je nesto zaista drago i uverili smo se mnogo puta u njegovu istinitost,trebamo li pogledati dokumentarac koji ce pokazati suprotno,ali ne zato sto je istinit te nam skida masku s ociju,vec zato sto je sastavljen od strane pametnih,sposobnih,prepunim sredstvima,mocnih i najvaznije ZLIH ljudi?
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Hahahah,tako te operu da ti usade ideale u koje vjerujes da su zapravo tvoji ideali.Gotovo savrseno pranje mozga...gotovo

nov 2009.

Probao sam.Na mene ne djeluju.Svjetske religije se ne sla~u meusobno a kamoli s Castanedinim Kultom.Kvantna fizika?Ne razumijem,objasni.Dokumentarac ima greaaka ali mi je pomogao.
BeyondLEGENDA

nov 2009.

I da je kastaneda sve to ata je napisao samo sanjao ili izmaatao, makar da je uzeo pri e s istoka i preina io ih na svoj na in (uklju ujui magi ne pokrete), opet je upravu. On piae o stvarim koje su isto prakti ne i mogu se provjeriti, (drugi svjetovi, lucidno sanjanje, druga bia tamo iza, svijet bez opisa uma, neposredno vienje energije, unutarnja autnja, bla bla bla) i neki od nas zbog toga znaju da je upravu, bazi no, jer detaljniji opisi su ovisni o pojedincu, i objektivno nemaju nikakvu va~nost osim da popuni predod~be jednom 2D umu. Don juan je to esto naglaaavao. Ovaj svijet nije ono ato ljudi misle, a ono ato jest nemo~e biti izgovoreno, opisano ni predo eno, ve se moraa uvjeriti sam. Nije to literatura koja se pro ita i onda vjerujea u to ili ne. On pri a ata se iz njegove perspektive dogaa tamo dublje i iza ovog svijeta, naaeg uma, i govori kako je doaao do toga. A za svakog od nas e to biti druga ije, jer je opis samo opis. Mnogi ljudi ~ele podsvjesno ili svjesno da je kasnaneda prevarant, da su njegove knjige izmialjotine i neistina, jer se boje da je upravu, jednostavno ne spavaju nou dobro jer se boje da je njihov ego iluzija, a ~ivot programirano (ko ovce u stadu) sranje.

nov 2009.

Mo~ea nai cijeli dokumentarac na google video bez tuma a za gluhe.Dobro su prikazali Castanedin kult.Posjetite Galaksijin forum...naguali...voladerosi...tolteci...mo...mo...mo...ajajajaj.`to im je napravio.Jedan tip tamo vidi voladerose u svojoj sobi.Castaneda je falsificirao domoroda ke kulture i lagao svima oko sebe zbog svojih vlastitih sebi nih interesa.Ne branim nikome da vjeruje ali mislim da je poateno da se uje i druga strana.
BeyondLEGENDA

nov 2009.

Probaj razmialjati malo dublje a ne u binarnom smislu to nog i neto nog.

nov 2009.

Na ~alost bio sam jako duboko u tome.Dugo mi je trebalo da doem sebi.Niata lakae nego postaviti nemogu e ciljeve a zatim ljudima govoriti da su nesposobni jer ih ne mogu dosegnuti a kad naprave prigovore proglasiti ih sitnim mu iteljima(suppresive persson/klasni neprijatelj/sotonist/munafik itd.)
BeyondLEGENDA

nov 2009.

Ja osobno sam se uvjerio u neke stvari, pro~ivio, koje on opisuje, i znam ljude koji su pro~ivjeli joa viae stvari o kojima on govori. I znam ljude koji su teako zabrijali na kastanedino u enje, postali fanatici sljedei njegove knjige uope ne shvaajui poantu. Za mnoge ljude ta stvar jednostavno nije, ili bolje re eno za njihove umove i opise svjeta. I da, zaato bi on mora biti autenti an i inovativan sa svim tim ata je pisao? Isto tako u onom dokumentarcu nemogu shvatiti neka njegova ponaaanja i iskustva pa ga proglaaavaju la~ljivcem. Svi ljudi imaju duh i svako ima to znanje u sebi, zaat bi sad morao jedan ovjek bit inovativan u tome. Zaat bi isus sad morao biti bolje autenti an od budhe ili ata ja znam, nekog indijskog proroka. Ak se dovoljno potrudia mo~ea za svakoga dokazati da je la~ljivac, a ovi u dokumentarcu su ispleli takvu mre~u zaklju aka i servirali ti ju u krilo, iako bi ti sam ispleo sasvim druga iju mre~u zaklju aka, kad bi itao njegove knjige i probao neat iskusiti, a da nije tue iskustvo. Zar su sad maje plagijatori jer su u egiptu ve radili piramide (ili obrnuto)? Nije nemogue, samo neide preko noi i neide umom programiranim predrasudom, ide kad sruaia svoj iluzionarni svijet. Na kraju krajeva nije niti va~no sve to. Ako te zanima nea takvog tipa u ~ivotu onda si daj truda i prou i, a ako ne onda odi brij na neat drugo. Ionako sve one koji istinski zanima tema o kojoj govori kastaneda, sigurno nee donosit zaklju ke na bazi nekih tu ljudi ata su pisali po forumu neka svoja vienja, a joa manje babilonaca koju nemogu shvatiti spirtualno.

nov 2009.

Prvo Iluminat,sad Babilonac.Ne razumijem se u Isusa ni Budu nit mi je sve u svemu stalo do njihova u enja."Ne mogu shvatiti njegova u enja" pa upravo sam o tome pisao u prethodnom postu. Moj svijet nije iluzija,ra uni za struju nisu iluzija,glad prijatelju nije iluzija.A ako mislia da vas gnjavim to mi nije namjera.Topic se zove Carlos Castaneda a ne Afirmativno Pisanje o Carlosu Ca- stanedi.Piaea da ljudi ne e donositi zaklju ke na osnovu nas koji piaemo vlastite zaklju ke a ja ti odgovoaram:pa o ijim zaklju cima bih ja trebao pisati a ako ne svojim?
BeyondLEGENDA

nov 2009.

Nisi me shvatio ata ~elim re i; duhovno znanje i spirtualna iskustva su univerzalna bilo tko govorio o tome, ali kad se govori o tome postaje samo opis i kad se doslovno vjeruje u to vjerujea u iluziju, iako je bazirana na istini, vjerujui u opis ti ~ivia svoj reality tunel. Zato je osobno iskustvo jedino ata je vrijedno u ~ivotu. Niko te ne napada, piai ata ~elia. Ne u tom smisu iluzija, u smislu u kojem ih do~ivljavaa. Svijet kakvog ~ivia je takav jer si ga u inio takvim i jer si ostalima oko sebe dao dozvolu da u ine od njega to i to. Tvoja jedina prava iskonska briga kao bia bez umnih programa bi trebala biti samo glad :) ako i to... a sve ostale brige koje si natovario na sebe su opcionalne, tvoja odluka i prepuatanje kulturi. Ne ka~em ja sad da je to nu~no loae, da je loae ~ivjeti u zajednici, pla ati ra une i ii na posao, sve je to ok ako je tebi to ok. Ali ima svoje mane ato se tie slobode i percepcije svijeta, a ja posebno vidim lijepu korist od tehnologije. Ali kultura koju naaa civilizacija ima je vrlo... kak bih reko... niska, zabrijana, ljudi ne poznaju, izgubili su sami sebe, svoj duh. Vidia neki ljudi nisu izgubili ili su ponovo otkrili sebe i svijet i znaju tko su i zaato su tako, i to nekad pokuaavaju re i drugima ali je jako teako prenesti a da drugi ne po nu brijati svakojake brije. Briju tako niske egoisti ne brije da je to ~alosno. I evo ovo je dobro napisao netko kao komentar na jednom od klipova:
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Crno sunce,ako ne vidis da se sve religije ne spajaju onda povrsno gledas na njih.Iskustvo je jedno za sve ljude,ali za to iskustvo nema rijeci i sad razlicite religije svojim rijecima i pricama( i dogmama) opisuju istu stvar i daju svoje principe i pravila za postizanje iskustva.ugl druge rijeci i druge metode za isti cilj.Nirvana,prosvjetljenje,budenje,otvaranje spiritualnih ociju,put u beskonacnost-5 naziva,5 religija ista stvar.Bog,beskonacnost,Gospodin,Jahve,Alah,Krisna,kolektivna svjest-opet isto stvar,svi pricaju o istoj stvari.Ratnici,bahkte,rastamani(oni pravi),shamani,carobnjaci-razlicite metode cilj je isti(barem sa vremenom)No danas se religije krivo shvacaju uzimaju mitovi i metafore doslovno(da ne kazem za radit fanatizam i kontrolirat umove).Problem ljudi iluzije/matrixa.Ako si citao cc vidjet ces da Huan prica o kvantnoj fizici kad govori da ne postoji svjet objekata,i da svi skupa gradimo ovaj svjet iluzije/matrixa tako sto jednostavno vjerujemo u njega jer smo nauceni da vjerujemo u njega.Da svi mogu biti tolteski ratnici nebi bilo gladnih,siromasnih,rata i puno manje bolesti i patnje.Vjerovatno bi evolvirali do sada...Biti ratnik ili koj god od slicnih ne moze biti svatko,ljudi nisu spremni za tako velik korak i rade bi bili u okovima matrice gdje se osjecaju sigurno.Kako Morfius kaze "..ovaj sistem je neprijatelj ali ljudi nisu spremni da se odvoje,neki su tolko ovisni da bi ga branili(zivotom)"-tako barem otprilike kaze neznam kak tocno ide.
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

I jos nesto crno sunece,ne moras ni meni vjerovat ni cc ni Weedranu,boli me kita,vjeruju u sta oces ali nemoj srat po necemu bez prethodnog znanja o tome,sve zakljucit iz jednog propagandnog(vjerovatno) filma.I Iluminati su Babilonci.

nov 2009.

Ako se sve religije spajaju zakaj se kolju?Ali nemojmo o vjeri.I ja ne pri am bez iskustva.A ti joa nisi objasnio onaj post sa kvantnom fizikom.

nov 2009.

I joa neato .Ja sam preporu io dokumentarac jer mi je zanimljiv a ne bezgreaan.I malo me brinete sa svim tim Iluminatim/Babiloncima.Joa samo da me neko proglasi Krvo~ednim Guaterom.
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Reko sam ti da se religije danas krivo shvacaju i pretvaraju u fanatizam i kontrolu umova tj. da se kolju,dalje povrsno gledas.Bit kvantne fizike je da se sve sastoji od iste gradevne jedinice-atoma i da svjet koj precipiras je iluzija kao odraz na ogledalu,nema tog svijeta cvrstih objekata on se samo tako dojmi.I religije se ne spajaju nego govore isto.Ljudi su programirani da vjeruju u krivo nazalost.Za mene je ovo kraj price,vjeruj u sta oces jebe mi se,svako ima svoje stajaliste i pogled na svjet oko sebe.
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

I nemoj me krivo shvatit,iz tvoje perspektive ti si u pravu,iz moje ja sam u pravu(iako sam se ja odreko toga da sam ja u pravu ili netko drugi,nepotrebno zamaranje).Kao cc i ja ti pokusavam reci da postoji vise od onog sta mislis da postoji u ovom postojanju.Ja te nemogu niti ne zelim uvjeravat da je to jedina istina,najbolje to ti sam za sebe znas ili ces tek znati.
wannabeshaman1POZNAVALAC

dec 2009.

pa nitko ne ka~e da je ono ato je napisao potpuna istina(i sam je prizno da je poneato izmjenio)... sam huanito je pri o castanedi kako su se odreene predod~be vra eva mijenjale s vremenom tako da ako si spoznao zabluda ove generacije zaato ih ne objasnia, pa da se preprave? ili zaato je njegovo u enje atetno. tako budemo bar malo bli~i istini :D koji su to nemogui ciljevi ato postavlja, sloboda? uostalom kud ea bolje(i te~e) putovanje od onog u kojem nikad ne dodea do odrediata :P :D... i to ato je te~ak put ne zna i da ga se zbog toga treba odjebat. ne znam ato podrazumijevaa pod "izvu se" al poato ti je nick crno sunce, a lokacije grob (daznt sound so fine and dandy) o ito nea drugo od onog ato ja. normalno da e dosta ljudi castanedu sektaaki izbrijavat, iako je on protiv toga. isto kao ato e klat u ime ljubavi. evo malo castanedinskog konzumerizma za ova blagdanska vremena :D http://udgard.de/ dal je neki sistem ispravan il ne bi se dalo raspravljat do smrti... na kraju krajeva nemo~emo za niata znat jel la~ il istina sa potpunom sigurnoau bar ne nekakvim logi kim i racionalnim pokuaajima odreivanja jer sve ato znamo se temelji na nekim prethodnim dogmama,apriori znanjima,nametnutim premisama koje nismo izravnim neuvjetovanim iskustvom provjerili, a da bi uope doaao do stanja bez prethodnog apriori znanja gdje ea imat izravne nikakvim prethodnim znanjima uvjetovane spoznaje te tako razlikovat istinu od la~i opet moraa prihvatit neki sustav koji e ti to omuguit. a ak i kad bi ti ishodiate spoznaje bilo da niata neznaa morao bi jednu nepoznanicu definirat drugom tako da si u svakom slu aju sjeban samo injenicom da si ovjek :P i nikad nitko nee bit u pravu u nekoj diskusiji :P. tako da ajmo zajebat jalov posao i ti nam reci manjakavosti castanedinog sistema koje se temelje na prakti nom iskustvu, a ne sofizmu da imamo neku korist jer o ito mi neemo prestat vjerovat, a ti ne vjerovat u castanedu i sva ova promid~ba samog sebe je zak.urac(konkretno se odnosi na moje pokuaaje malo viae) :D

feb 2010.

Legenda, mentalno-duhovni avanturista...
EXARPPOZNAVALAC

feb 2010.

Moj svijet nije iluzija,ra uni za struju nisu iluzija,glad prijatelju nije iluzija. Hmm, je stari, sla~en se. A ne sla~en se... kako to? Pa lipo...To je "materjalizirana iluzija" koji istini za volju mi sami stvaramo. Kako smo mi svi na nivou druatva u cijelini (aj ne svi) u totalnome kaosu tako je i ovaj svit jedan totalni kaos; odraz naaeg kaosa. Prijo, meni je struju isklju ilo jer neradin ima ve 8 miseci; sria da je zima ajmo re blaga, pa bude od 8-10... Zadesila me jebada; znaa zaato...baa zbog tog "odraza na nivou druatva" ali i zbog MOG VLASTITOG percipiranja. Prepustija san se ka zadnja niatarija ;) Mislin, teako je ovo vako...al znaa ata me spaaava; baa to ata ne da znam, nego Znam da je sve zapravo iluzija. Daleko lakae podnosin ovaj "udar" iako joa nemogu poslo~it airu sliku nikako. A ata se Castanede ka osobe tie; jel plagijator, nije li plagijator... meni nebitno! Bitno je ono ata su njegove knjige "u ine" u meni kroz mene. Te i takve knjige su tzv. "duhovne budnice". Nekome e npr. Tolle bit "budnica ili ata ja sad zna..ima autora raznih. Al meni se neda pratit...niata novo neu doznat... Uvjerija san se u dosta toga; pri istoj svijesti i pod uticajem entheogena. Sad ostaje samo RAD. Jedino je on bitan, ako te ve neka "budnica" zaka i:vb_devil:
EXARPPOZNAVALAC

feb 2010.

A ata se Castanede kao osobe tie...I just don't care. Njegove knjige, i sve knjige tog tipa zapravo su "budnice". I Edgar Tolle je "budni ar" npr. Samo meni je viae tlaka sve ih pratit jer svi pri aju o stvarima koje san davno pro ita u Castanedi, a u ostalo san se uvjerija.
majklISTRAŽIVAČ

feb 2010.

pogledo sam film ich i tako mi je razjebo koncepciju da nisam mogo da nemetnem kljuch na tamburu za zadnju epizodu ovog sna, koji budalash, taj balashevich sve che se ka~e sredit istina che pobedit, sory modulacija... mislim da su sanjachi podlo~niji utjecaju ovog "dokumentarca" a sad zashto otom potom :) traga i bi trebali znat da se informacija nalazi ispod lejera chvrstih objekata, poput kupusa wed je to doro objasnio p.s. dokumentarac" je malo on d boring side ;) al ima zanimljivih psihopata xD ~ivli

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se