VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimabuđenje u REM fazi?
LEGACY

buđenje u REM fazi?

18 odgovora4,843 pregleda
Bill HicksISTRAŽIVAČ

jan 2009.

nisam siguran za naslov no neznam kako bi to druk ije nazvao. da objasnim... cura mi je pricala da joj se to esto dogaa i stvarno nisam znao o cem prica dok se i meni nije par puta dogodilo. probudim se dok spavam (koliko god to glupo zvu alo) blago otvorim o i i svjestan sam sebe kako le~im u krevetu. no sad sti~e udan dio ne mogu se pomaknuti...kao da sam paraliziran...onda krene panika..~elim se do kraja probuditi ali ne mogu...pokuaavam pomaknuti bilo koji dio tijela ali bez uspijeha... naravno, pokuaam se smiriti no onda krenu jake zvu ne halucinacije...od zujanja jako visoke frekvencije do sasvim udnih neartikuliranih zvukova..ponekad se dogode i vizualne halucinacije (rastapanje i razvla enje predmeta...ina e nevidljive linije po sobi itd.) ponekad osjetim i sna~an pritisak u prsima...kao da neko le~i na meni ili da me neato drobi...teako diaem nisam siguran koliko to traje...mo~da su sekunde ali meni se nekad ini satima obi no samo od sebe prestane pa se ustanem totalno preznojen... ili se smirim i opet utonem u san i im zaspem se probudim...te me onda strah opet zaspati da se isto ne bi ponovilo naj udnije se dogodilo nedavno kad sam prespavao kod cure...isti film...svijestan gdje sam da le~im u krevetu...blago otvaram o i i taman onaj trenutak prije buenja opet sku~m da se nemogu pomaknuti...pokuaavam vriatat da probudim curu ali bez uspijeha..uopce nemam kontrolu nad svojim tijelom.. sad ide jako udan dio...osim jakog pritiska u prsima i ote~anog disanja taj put sam osjetio i gr eve u stomaku kake nikad prije nisam osjetio...kada je to sve prestalo i kada sam se uspio probuditi gr evi su se nastavili...nije bila samo halucinacija stomak mi se stvarno naprezao....otiaao sam do vecea srat il povra at il bilo ata da bi nakon par minuta gr evi prestali uauljao sam se nazad u krevet i jedva nekako opet zaspao...da bi me kasnije ujutro probudila cura, rekla da je procurila i da ju boli stomak...taj je cijeli dan imala gr eve u stomaku e sada...vjerovatno je da sam ja jednostavno lud i nema mi pomoci :D... a mo~da se previae igram s razumom u zadnje vrijeme (ali mislim da bar na ovom forumu nisam jedini) najbli~e objaanjenju ovoga je: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis zanima me jel iko mo~da imo sli na iskustva?

jan 2009.

imao sam jednu curu na msn-u joa prije...ona studirala psihologiju uz to, pa i pitala profesore, prou ila...imala je ista/sli na iskustva...kad bi se budila takoer to ne bi bilo potpuno buenje, ne bi mogla micat tijelom, i do~ivljavala bi zvu ne/vizualne halove...ka~e zvukovi i svakakva bia, pojave, stvari bi joj dolazile, ak stravi nosti... to bi samo do~ivljavala i onda se i probudila, tj. opet "bila svoja"...kad pitala i prou ila malo, ka~u da to kod nekih ljudi, kao frekvencije i rad mozga budu kao "izmeu" joa (lai ki sad ovo pri am, nisam nikad se sam raspitivao, koga zanima nek pogleda pod znanstvena i ostala objaanjenja) dok se budia i onda da ovjek do~ivljava druga ije i dolazi mu do tih pojava...kao u jednu ruku da to i normalno, isto reakcija mozga... al volio bi i ja ut joa malo viae informacija...zanimljiv fenomen u svakom slu aju:) ...tek tolko, da vidia da nisi "sam"...hehehe :)))
FreddyFAMBASADOR

jan 2009.

meni se nesta slicno desava... evo situacija od neki dan: sanjam da lezim, gledam tv i da me netko zove... javim se ali nista. poklopim, meutim nakon par sekundi ponovno zvoni mobitel, ja se javim a frend mi kaze slusaj ovo, i u tom trenutku iz mobitela pocme izlaziti zvuk isti ili bar slican onom piljenju u slusalicu kada se spajate na internet preko modema... izlazi van iz mobitela ulazi mi u uho, ostaje u glavi neko vrijeme te krene dalje i zaustavi se u grlu gdje vibrira. u tom trenutku se pocinjem gusiti i valjda zbog straha se i budim. Meutim, probudim se, i svjestan sam da sam budan ali se nemogu pomaknuti niti disati... i tako nekih 5 sec otprilike ali se meni cinila kao vjecnost. vidio sam sebe kako lezim u krevetu i zakljucio kako sam mrtav. Gro slika mi je proslo ispred ociju, bas onako kako neki ljudi opisuju posljednji trenutak ali ja nisam bio uplasen, barem ne dok se nisam pokrenuo i udahnuo. u tom trenutku sam se osjecao kao da sam naglo izronio iz dubine desetak metara, a da sam pri tome na samom dnu ostao bez zraka. paranoja koja je usljedila u narednih par sekundi je nesto jako lose... cvilio sam ko malo djete dok nisam dosao k sebi i uspio analizirati situaciju. E sad, razlog zasto se to dogodilo neznam, ali moram priznati da nisam siguran niti sto se tocno dogodilo. dali sam pokusao zaustaviti protok zvuka kroz grlo pa sam prestao disati ili sam prozivio neko dublje iskustvo, zbilja neznam, ali s odreenim vremenskim odmakom mogu rec da je bilo uzbudljivo... pozdrav!
Yami_RazielAMBASADOR

jan 2009.

koliko znam taj poremecaj se zove "nesto paraliza".... frend mi je pricao gro o tome jer se njemu dogadja dosta cest :D nesto tipa probudi ti se samo dio mozga zasluzan za razmisljanje i "svjesnost" a ovaj "motoricki" dio, odnosno dio mozga zasluzan za kretanje i dalje spava :D samo treba pricekat da se cijeli razbudis... ili zaspat opet :D
Kurblaj KanAMBASADOR

jan 2009.

Kako sam negdje pro itao ako se dobro sjeam svako to do~ivi u ~ivotu baremn jednom(naj eae). Mislim da e Weedran imati viae neato za rei o ovome mislim da je spominjao on to negdje A ako bi mogao se rijeaiti toga straha u tome trenutno i shvatiti da ti ne mo~e niata biti to bi moglo biti sasvim zabavno. Sad vjerujem da to nije sasvim lako ali ako ti se esto dogaa svakako treba pokuaati
BeyondLEGENDA

jan 2009.

da, to je zapravo najnormalnija stvar koja se zove "paraliza spavanja" kao ato je ymi rekao. Nije to buenje iz rema, ili bar nemora biti i nije direktno povezano. heh baa i ne zvu i normalno, ali je normalno kao i ostale stvari u ~ivotu. Nekim ljudima se to dogaa eae, nekima rijee... oni koji vje~baju tehnike tipa lucidnog sanjanja, astralne projekcije ili out of body mogu o ekivati da im se to eae deaava. Znam i sam taj osjeaj, nije nimalo ugodan, vrlo paranoi an, imao sam par puta ali sreom kratko traje. Netreba pani ariti ni u kom slu aju, bez brige, ne umirete ;) ako uhvatite dovoljno svijesnosti jednostavno ekajte da proe i divite se iskustvu.

jan 2009.

Par puta dozivio. Nimalo ugodno i jednom uz prisutnost nekog bica u sobi. Inace, moze se okarakterizirati i pod http://en.wikipedia.org/wiki/Night_terror
ataraxiaISTRAŽIVAČ

jan 2009.

yup, to je poremeaj spavanja nazvan paraliza spavanja..javljaju se napadi paralize dok osoba tone u san ili se budi. a ta privianja su hipnagogne halucinacije-~iva stanja poput sna.. a dosta ljudi to do~ivljava. i paraliza i halucinacije su posljedica upada fenomena karakteristi nih za REM spavanje u budno stanje i uobi ajeni su u slu ajevima narkolepsije( a to je poremeaj kod kojeg se javljaju kratki napadi spavanja tijekom dana koji se ponavljaju).. a kako ina e spavaa? mislim, spavaa li dovoljno?..jer ta paraliza i halucinacije se javljaju kao posljedice dugotrajne redukcije spavanja.:b_lame:
Bill HicksISTRAŽIVAČ

jan 2009.

baami drago ato nisam sam :icon_mrgreen: nego, razumijem zaato bi se meni dogaalo. sa sva im ne im zabavnim i opasnim se igram i za o ekivat su bar neke posljedice. ali curi se to stalno dogaa...pocela je vec brijat na neke tumore na mozgu (lol) i uopce ne nalazimo uzroke... vidim da ve ina narodnih predaja to naziva demonskim posje ivanja (gledo sam neki dokumentarac u kojem pun***** amerikanaca u biti brije da ih napadaju duhovi)...naravno da ne vjerujem u to sve ali pocinjem mislit da bi mooooozda sve to moglo biti povezano sa supstancama koje konzumiram. just a thought ovo mi se ini zanimljivim: "In Ethiopian culture the word Dukak is used. Dukak is believed to be some form of evil spirit that possesses people during their sleep. This experience is also believed to be related to use of Khat. Most Khat users experience sleep paralysis when quitting after a long time of use." ( http://en.wikipedia.org/wiki/Khat ) ini mi se zanimljivim jer sam sad u zadnje vrijeme malo na detoksidaciji ... apstiniram i pijem svje~e sokie ... i u zadnje vrijeme mi se viae puta ponovilo... mo~e bit da je samo slu ajnost al neznam...
DžidžadžojacPOZNAVALAC

jan 2009.

Meni se to deaavalo vrlo esto dok sam iaao u srednju akolu. Nisam to nikome pri ao, jer nisam imao predstavu da je to prili no ustaljen fenomen. Prvi put sam podelio svoja iskustva na asu veronauke, nakon ega mi je priala drugarica i rekla da joj se isto deaava, bio sam prili no zbunjen. Moji simptomi su bili klasi ni kao kod svih, totalna paraliza tela, samo sam mogao da gledam u pravcau koji je zaklju an jer ne mogu vrat pomeriti. Dok mi se to deaavalo, mislio sam da me neko dr~i, i sve vreme pokuaavam da to "neato" udarim, i kada mi se telo vrati u normalu ja se trgnem iz kreveta pokuaavajui da udarim tu silu koje nema. Prili no me je plaailo sve to, jer nisam imao predstavu o emu se radi, a posebno ato mi se to nije deaavalo retko. A koliko sada znam, to se deaava kada smo prebukirani psihi ki, umni umor je preveliki i dolazi do toga.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se