LEGACY
buđenje u REM fazi?
18 odgovora4,843 pregleda
Bill Hicks
ISTRAŽIVAČ87 REP25%
→ Entuzijasta
Bill HicksISTRAŽIVAČ
jan 2009.
jan 2009.#1
nisam siguran za naslov no neznam kako bi to druk
ije nazvao.
da objasnim...
cura mi je pricala da joj se to
esto dogaa i stvarno nisam znao o cem prica dok se i meni nije par puta dogodilo.
probudim se dok spavam (koliko god to glupo zvu
alo) blago otvorim o
i i svjestan sam sebe kako le~im u krevetu.
no sad sti~e
udan dio
ne mogu se pomaknuti...kao da sam paraliziran...onda krene panika..~elim se do kraja probuditi ali ne mogu...pokuaavam pomaknuti bilo koji dio tijela ali bez uspijeha...
naravno, pokuaam se smiriti no onda krenu jake zvu
ne halucinacije...od zujanja jako visoke frekvencije do sasvim
udnih neartikuliranih zvukova..ponekad se dogode i vizualne halucinacije (rastapanje i razvla
enje predmeta...ina
e nevidljive linije po sobi itd.)
ponekad osjetim i sna~an pritisak u prsima...kao da neko le~i na meni ili da me neato drobi...teako diaem
nisam siguran koliko to traje...mo~da su sekunde ali meni se nekad
ini satima
obi
no samo od sebe prestane pa se ustanem totalno preznojen... ili se smirim i opet utonem u san i
im zaspem se probudim...te me onda strah opet zaspati da se isto ne bi ponovilo
naj
udnije se dogodilo nedavno kad sam prespavao kod cure...isti film...svijestan gdje sam da le~im u krevetu...blago otvaram o
i i taman onaj trenutak prije buenja opet sku~m da se nemogu pomaknuti...pokuaavam vriatat da probudim curu ali bez uspijeha..uopce nemam kontrolu nad svojim tijelom..
sad ide jako
udan dio...osim jakog pritiska u prsima i ote~anog disanja taj put sam osjetio i gr
eve u stomaku kake nikad prije nisam osjetio...kada je to sve prestalo i kada sam se uspio probuditi gr
evi su se nastavili...nije bila samo halucinacija stomak mi se stvarno naprezao....otiaao sam do vecea srat il povra
at il bilo ata da bi nakon par minuta gr
evi prestali
uauljao sam se nazad u krevet i jedva nekako opet zaspao...da bi me kasnije ujutro probudila cura, rekla da je procurila i da ju boli stomak...taj je cijeli dan imala gr
eve u stomaku
e sada...vjerovatno je da sam ja jednostavno lud i nema mi pomoci :D... a mo~da se previae igram s razumom u zadnje vrijeme (ali mislim da bar na ovom forumu nisam jedini)
najbli~e objaanjenju ovoga je: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis
zanima me jel iko mo~da imo sli
na iskustva?
doors_of_perception
AMBASADOR2.457 REP27%
→ Legenda
doors_of_perceptionAMBASADOR
jan 2009.
jan 2009.#2
imao sam jednu curu na msn-u joa prije...ona studirala psihologiju uz to, pa i pitala profesore, prou
ila...imala je ista/sli
na iskustva...kad bi se budila takoer to ne bi bilo potpuno buenje, ne bi mogla micat tijelom, i do~ivljavala bi zvu
ne/vizualne halove...ka~e zvukovi i svakakva bia, pojave, stvari bi joj dolazile,
ak stravi
nosti... to bi samo do~ivljavala i onda se i probudila, tj. opet "bila svoja"...kad pitala i prou
ila malo, ka~u da to kod nekih ljudi, kao frekvencije i rad mozga budu kao "izmeu" joa (lai
ki sad ovo pri
am, nisam nikad se sam raspitivao, koga zanima nek pogleda pod znanstvena i ostala objaanjenja) dok se budia i onda da
ovjek do~ivljava druga
ije i dolazi mu do tih pojava...kao u jednu ruku da to i normalno,
isto reakcija mozga... al volio bi i ja
ut joa malo viae informacija...zanimljiv fenomen u svakom slu
aju:)
...tek tolko, da vidia da nisi "sam"...hehehe :)))
FreddyF
AMBASADOR1.858 REP10%
→ Legenda
FreddyFAMBASADOR
jan 2009.
jan 2009.#3
meni se nesta slicno desava... evo situacija od neki dan: sanjam da lezim, gledam tv i da me netko zove... javim se ali nista. poklopim, meutim nakon par sekundi ponovno zvoni mobitel, ja se javim a frend mi kaze slusaj ovo, i u tom trenutku iz mobitela pocme izlaziti zvuk isti ili bar slican onom piljenju u slusalicu kada se spajate na internet preko modema... izlazi van iz mobitela ulazi mi u uho, ostaje u glavi neko vrijeme te krene dalje i zaustavi se u grlu gdje vibrira. u tom trenutku se pocinjem gusiti i valjda zbog straha se i budim. Meutim, probudim se, i svjestan sam da sam budan ali se nemogu pomaknuti niti disati... i tako nekih 5 sec otprilike ali se meni cinila kao vjecnost. vidio sam sebe kako lezim u krevetu i zakljucio kako sam mrtav. Gro slika mi je proslo ispred ociju, bas onako kako neki ljudi opisuju posljednji trenutak ali ja nisam bio uplasen, barem ne dok se nisam pokrenuo i udahnuo. u tom trenutku sam se osjecao kao da sam naglo izronio iz dubine desetak metara, a da sam pri tome na samom dnu ostao bez zraka. paranoja koja je usljedila u narednih par sekundi je nesto jako lose... cvilio sam ko malo djete dok nisam dosao k sebi i uspio analizirati situaciju. E sad, razlog zasto se to dogodilo neznam, ali moram priznati da nisam siguran niti sto se tocno dogodilo. dali sam pokusao zaustaviti protok zvuka kroz grlo pa sam prestao disati ili sam prozivio neko dublje iskustvo, zbilja neznam, ali s odreenim vremenskim odmakom mogu rec da je bilo uzbudljivo...
pozdrav!
Yami_Raziel
AMBASADOR1.929 REP12%
→ Legenda
Yami_RazielAMBASADOR
jan 2009.
jan 2009.#4
koliko znam taj poremecaj se zove "nesto paraliza".... frend mi je pricao gro o tome jer se njemu dogadja dosta cest :D
nesto tipa probudi ti se samo dio mozga zasluzan za razmisljanje i "svjesnost" a ovaj "motoricki" dio, odnosno dio mozga zasluzan za kretanje i dalje spava :D samo treba pricekat da se cijeli razbudis... ili zaspat opet :D
Kurblaj Kan
AMBASADOR4.264 REP79%
→ Legenda
Kurblaj KanAMBASADOR
jan 2009.
jan 2009.#5
Kako sam negdje pro
itao ako se dobro sjeam svako to do~ivi u ~ivotu baremn jednom(naj
eae).
Mislim da e Weedran imati viae neato za rei o ovome mislim da je spominjao on to negdje
A ako bi mogao se rijeaiti toga straha u tome trenutno i shvatiti da ti ne mo~e niata biti to bi moglo biti sasvim zabavno. Sad vjerujem da to nije sasvim lako ali ako ti se
esto dogaa svakako treba pokuaati
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
jan 2009.
jan 2009.#6
da, to je zapravo najnormalnija stvar koja se zove "paraliza spavanja" kao ato je ymi rekao. Nije to buenje iz rema, ili bar nemora biti i nije direktno povezano. heh baa i ne zvu
i normalno, ali je normalno kao i ostale stvari u ~ivotu. Nekim ljudima se to dogaa
eae, nekima rijee... oni koji vje~baju tehnike tipa lucidnog sanjanja, astralne projekcije ili out of body mogu o
ekivati da im se to
eae deaava. Znam i sam taj osjeaj, nije nimalo ugodan, vrlo paranoi
an, imao sam par puta ali sreom kratko traje. Netreba pani
ariti ni u kom slu
aju, bez brige, ne umirete ;) ako uhvatite dovoljno svijesnosti jednostavno
ekajte da proe i divite se iskustvu.
ataraxia
ISTRAŽIVAČ58 REP5%
→ Entuzijasta
ataraxiaISTRAŽIVAČ
jan 2009.
jan 2009.#8
yup, to je poremeaj spavanja nazvan paraliza spavanja..javljaju se napadi paralize dok osoba tone u san ili se budi.
a ta privianja su hipnagogne halucinacije-~iva stanja poput sna..
a dosta ljudi to do~ivljava.
i paraliza i halucinacije su posljedica upada fenomena karakteristi
nih za REM spavanje u budno stanje i uobi
ajeni su u slu
ajevima narkolepsije( a to je poremeaj kod kojeg se javljaju kratki napadi spavanja tijekom dana koji se ponavljaju)..
a kako ina
e spavaa? mislim, spavaa li dovoljno?..jer ta paraliza i halucinacije se javljaju kao posljedice dugotrajne redukcije spavanja.:b_lame:
Bill Hicks
ISTRAŽIVAČ87 REP25%
→ Entuzijasta
Bill HicksISTRAŽIVAČ
jan 2009.
jan 2009.#9
baami drago ato nisam sam :icon_mrgreen:
nego, razumijem zaato bi se meni dogaalo. sa sva
im ne
im zabavnim i opasnim se igram i za o
ekivat su bar neke posljedice.
ali curi se to stalno dogaa...pocela je vec brijat na neke tumore na mozgu (lol) i uopce ne nalazimo uzroke...
vidim da ve
ina narodnih predaja to naziva demonskim posje
ivanja (gledo sam neki dokumentarac u kojem pun***** amerikanaca u biti brije da ih napadaju duhovi)...naravno da ne vjerujem u to sve ali pocinjem mislit da bi mooooozda sve to moglo biti povezano sa supstancama koje konzumiram. just a thought
ovo mi se
ini zanimljivim: "In Ethiopian culture the word Dukak is used. Dukak is believed to be some form of evil spirit that possesses people during their sleep. This experience is also believed to be related to use of Khat. Most Khat users experience sleep paralysis when quitting after a long time of use." ( http://en.wikipedia.org/wiki/Khat )
ini mi se zanimljivim jer sam sad u zadnje vrijeme malo na detoksidaciji ... apstiniram i pijem svje~e sokie ... i u zadnje vrijeme mi se viae puta ponovilo... mo~e bit da je samo slu
ajnost al neznam...
Džidžadžojac
POZNAVALAC846 REP27%
→ Ambasador
DžidžadžojacPOZNAVALAC
jan 2009.
jan 2009.#10
Meni se to deaavalo vrlo
esto dok sam iaao u srednju akolu. Nisam to nikome pri
ao, jer nisam imao predstavu da je to prili
no ustaljen fenomen. Prvi put sam podelio svoja iskustva na
asu veronauke, nakon
ega mi je priala drugarica i rekla da joj se isto deaava, bio sam prili
no zbunjen.
Moji simptomi su bili klasi
ni kao kod svih, totalna paraliza tela, samo sam mogao da gledam u pravcau koji je zaklju
an jer ne mogu vrat pomeriti. Dok mi se to deaavalo, mislio sam da me neko dr~i, i sve vreme pokuaavam da to "neato" udarim, i kada mi se telo vrati u normalu ja se trgnem iz kreveta pokuaavajui da udarim tu silu koje nema. Prili
no me je plaailo sve to, jer nisam imao predstavu o
emu se radi, a posebno ato mi se to nije deaavalo retko. A koliko sada znam, to se deaava kada smo prebukirani psihi
ki, umni umor je preveliki i dolazi do toga.
jan 2009.
1 / 10
jan 2009.
jan 2009.