Na samom po
etku moram rei neato ato se nee mnogima miljenicima ovih dvaju stvari svidjeti, ali MEDITACIJA i PU`ENJE KANABISA ne idu zajedno ! Zaista, koliko god bih to ja volio, one prosto zajedno ne idu jer su to u svojoj suatini dvije razli
ite stvari. Za meditaciju trebate potpuno jasnu i trezvenu misao. A sad u to detaljno da pojasnim.
Kao ato je u svojim spisima (joga sutrama) odmah na po
etku rekao tvz. otac joge ili veliki u
itelj i prosvjetljno bie Patanali - meditacija je stanje zaustavljanja uma ili misli. Kako i zaato, pitate se mo~da? Um je jedan izvanredan instrument koji koristimo, naprosto fenomenalan aparat sa fascinatnim mogunostima sa kojim je veina nas potpuno, ali baa potpuno poistovjeeva,
ak u toj mjeri da ni ne mo~e razlikovati niti shvatiti stvarnost ili kona
nu istinu koja je iznad njega - a istina je da mi nismo UM. Mi smo neato mnogo viae. Mi smo Svjesnost koja ga koristi ili drugim rije
ima mi smo bo~anski svjedok koji je iznad uma ali koji se naj
eae nalazi u stanju apsolutne op
injenosti umom ili stanja identifikacije sa njim - i to je sve u redu.
Mnogi po
etnici misle da je potpuno nemogue zaustaviti um jer on radi neprestano, poput jedne mone maaine - misli se neprestano mijenjaju jedna za drugom i ovaj proces se nastavlja dalje u beskona
nost,
ak i kad uemo u stanje sna, misao i dalje vrti ili aktivna je. E pa ovako - ako dobro posmatrate svoj um, a to je po
etni korak meditacije, mo~ete da zapazite da izmeu dvije misli postoji mali i veoma kratak period mirovanja, tiaine, praznine, koji je obi
no tako kratak da je i neprimjetan, jer uskoro dolazi naredna misao i tako sve u krug. Meutim, ispravnim i strpljivim treningom mo~e se doi do stanja kada se ta pauza izmeu dvije misli sve viae produ~ava i tada dolazi do privremenog zaustavljanja uma i pojavljivanja neopisivog stanja mira, koje prati takvo bla~enstvo i ekstaza da se prosto ne mogu porediti sa ni
im iz ovoga (materijalnog) svijeta. Kao da se vrata naae duae malkice otakrinu i ljepota i mir naaeg Duha, naaeg pravog Ja, naaeg bo~anskog besmrtnog identiteta se na trenutak pojave i obasjaju cijelo naae bie. Ovakva iskustva zaista duboko transformiau cijelo naae bie. E sad zamislite da se
ovjek skoro svakodnevno bavi ovom praksom, satima i satima svaki dan, produbljava sve viae sposobnost uzdizanja se iznad uma i uranja u nadvremenska stanja ekstaze svog pravog nadsvjesnog bia - e time se bavim ja evo ve preko 20 godina i piaem vam ovo iz vlastitog iskustva.
Dakle zaato ne ide sa ovim i puaenje najdra~e nam biljke bie uskoro jasnije. Dakle SVJESNOST je jedna strana naaeg bia - ovaj aspekt se u jogi recimo naziva aspekt `IVE ili bo~anske svjesnosti. Svjesnost je neopipljiva, transcedentalna, sveprisutna i svepro~imajua. Ona nam daje svjesnost postojanja, svega onog ato jesmo. Donosi nam shvatanje, razumijevanje i takoer kontrolu nad svim. Na drugu stranu, drugi dio naaeg bia (kao i cijelog univerzuma) je ENERGIJA ili u joginskoj terminologiji `AKTI. Ona nam donosi iskustveni pro~ivljaj. Ona je opipljiva, konkretna i daje nam direktno iskustvo. Bez `AKTI ili energije svemir ne bi mogao biti stvoren niti do~ivljen na ovaj na
in na koji jeste.
Dakle ova dva aspekta, SVIJEST i ENERGIJA, muaki i ~enski princip, kreiraju svaki fenomen, pojavu, stvar ili bie u svemiru. Energija nam donosi mogunost pro~ivljavanja ovih fenomena a Svijest njihovo shvatanje, razumjevanje i integraciju u naae bie. Banalan primjer - stavite ruku u vatru i ope
ete se. Pricip ENERGIJE vam omoguava da imate ovo iskustvo, da imate tijelo, ruke, vatru, drva itd. dok vaaa svjesnost posmatra i shvata ata se desilo te integriae spoznaju ovog iskustva u vaae bie. Nakon ovog iskustva (energija) vi sada dobro znate (svijest) ata je vatra i kako djeluje.
Ukratko re
eno, ~ivot je neprestana igra energije i svjesnosti sa ciljem sticanja iskustava i duhovnog rasta sve dok ne spoznamo kona
no Ko je tvorac ove igre i Ko smo mi u stvari.
E sad kona
no dolazimo do naae lijepe biljke koja naravno spada u sferu ENERGIJE. Dakle Bog je svojom kretivnom ENERGIJOM stvorio ovaj predivni svemir i sve planete, biljke i bia.
Kao ato svi znamo konzumacija omiljene nam biljke nam donosi promijenjeno stanje svijesti, jel tako. Odjednom, kao
arobnim atapiem, sve se po
inje mijenjati. ulni dojmovi postaju sve intezivniji - boje su druga
ije, intenzivnije, zvukovi su nevjerovatno intezivniji, okusi i mirisi takoe, to svi dobro znamo. Generalno svi ENERGETSKI pro~ivljaji se uveavaju, uklju
ujui i naae MISLI i EMOCIJE naravno, koje
esto postaju jako intezivne, bilo da su pozitivne tj. ugodne ili negativne tj. jako neugodne, ovisi o nama. Dakle ENERGIJA se iznimno uveava i tu nastaje glavni problem a to je da naaa SVJESNOST (kontrola) ovo ne mo~e da prati ! Drugim rije
ima, energija je preintezivna i naaa svjesnost se gubi i smanjuje i mi nemamo kontrolu nad naaim biem, mislima i emocijama koji preuzimaju kontrolu nad naaim biem. Mislim da ovo svi manje viae znamo i koristimo terminologiju tipa oduzeo se ili obuzele ga paranoidne misli i emocije koje ne mo~e uopate da kontroliae.
E sad, kad stavimo sve ovo u kontekst meditacije, shvatiemo da je meditacija stanje uzdizanja i airenja svijesti i postizanja sve veih spoznaja i KONTROLE vlastitog bia, uma, emocija tj. kontrolu ENERGIJE. Dok na drugu stranu konzumacija drage nam biljke iznimno uveava iskustveni pro~ivljaj svemira ili ENERGIJE.
Ukoliko SVIJEST ne mo~e srazmjerno da PRATI i KONTROLI`E ENERGIJU, onda se SVIJEST gubi i nestaje.
Jako je malo bia na ovoj planeti koja imaju toliko razvijenu SVIJEST da mogu da poptuno kontroliau ENERGIJU u svom maksimalnom intenzitetu.
Zato praksa MEDITACIJE (kontrole uma i emocija) NIJE mogua tokom konzumacije svete nam biljke. Prosto energija je apsolutno preintezivna i nismo u mogunosti da je kontroliaemo. Ono ato je mogue je da nas biljka uvodi u predivna stanja transa i ekstaze koje meutim vrlo malo mo~emo kontrolisati i osvjeatavati i integrisati u naau svijest, tako da
esto nakon intezivnih stanja se ne sjeamo puno toga, nekad ni
ega, i imamo dojam da nas je energija pregazila ili prosto zaspemo.
Za kraj, dakle, ako ~elimo da zaista vje~bamo meditaciju, onda nam treba jasna i trezvena misao koju se trudimo kontrolisati tj. uzdii se iznad nje. Vjerujte, i u trezvenom stanju je teako trenirati um i emocije, a kamoli kad nas udari i omami prelijepa nam biljka. Tad meditacije zaista postaje nemogua.
I za sami kraj ovog posta, vizualizacija, zamialjanje, putovanje, mentalne projekcije, tvz. voene meditacije NISU u stvari meditacija jer sve ove metode KORISTE UM dok se u pravoj meditaciji prati potpuno ZAUSTAVLJANJE UMA ato omoguava uzdizanje se do stanja bo~anskog SVJEDOKA.
Eto ovo je za po
etak veoma ukratko u meditaciji. Znam da mo~e zvu
ati komlikovano za po
etnike, ali ako niste neato shvatili kako treba skrolajte gore pa ispo
etka. Tu sam za sva pitanja ako treba.