VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaDon Miguel Ruiz
LEGACY

Don Miguel Ruiz

98 odgovora12,679 pregleda
dzibaENTUZIJASTA

apr 2008.

Evo coveka koji je 'ubo' sustinu pravo u centar i objasnio stvari tako da bi i budali leglo kao samar... DOWNLOAD LINKS : > Don Miguel Ruiz - The voice of knowledge > Don Miguel Ruiz - The Mastery of Love > Don Miguel Ruiz - The Four Agreements DOWNLOAD LINKS : > Don Miguel Ruiz - Glas znanja > Don Miguel Ruiz - Majstorstvo u ljubavi > Don Miguel Ruiz - etiri sporazuma sa samim sobom
dzibaENTUZIJASTA

apr 2008.

On je Toltec iz Mexico, deda mu je nagual, majka Curandera, i kako kaze nije video istinu i mada mu je bila tu od detinstva ali onda je doziveo saobracajnu nesrecu i imao Out of body iskustvo koje mu je promenilo zivot... Zatim se vraca kod dede i majke i trazi od njih da ga nauce da ponovi OBE... Toliko direktno i jasno je objasnio stvari da svako ko cuje (na demonoidu ima torr. to je audio book) moze razumeti... Izvrstan storyteller...

apr 2008.

eee meksikanci meksikanci znamo mi zasto se oni dobro tripuju Eo tu se moze skinut: http://w14.easy-share.com/1699696044.html

maj 2008.

prealuaao sam ovo i ostao bez teksta, odli na knjiga da li su njegove knjige prevedene i ima li neko link gde se mogu downloadowati, prevedene ili na engleskom
kanehbosemAMBASADOR

maj 2008.

nakon ato sam ga presluao podiguo sam dvije njegove knjige imaa prevedno na hrvatski neznam za download
mr. GuchoAMBASADOR

maj 2008.

evo skidam, pa da vidimo ata je to
BeyondLEGENDA

maj 2008.

Mislim da ako bi neato trebalo biti sticky u ovoj sekciji foruma, onda je to svakako ovo.
elephant0rAMBASADOR

maj 2008.

Upravo sam poslusao.. i doslovno osjecam da mi se zivot promjenio.. Ovo su spoznaje prema kojima sam isao od 5 razreda osnovne kada sam shvatio da se samnom nesto desava i da vise nisam sretan kao prije.. Mislim da je dugo trazeni odgovor upravo pronadjen. Hvala dzibi, gospodinu Ruizu i svima ostalima ovako bezveze.. HVALA :)
Kurblaj KanAMBASADOR

maj 2008.

Eo skidam i ja da ujem zbog ega su se svi to preporodili
BeyondLEGENDA

maj 2008.

Da slon, i ja osjeam da je ovo mono i veliko, ali ima jedna fora koju sam primjetio u ~ivotu... puno stvari me ve okinulo kao ato je icke, castaneda i ovaj ruiz, i uvjek osjetim ono u stilu: "da, to je to, ovo me promjenilo definitivno" i onda kako vrijeme prolazi moj um sve to zaboravi i opet se ponaaa po starim obrascima, u skladu sa virtualnim svijetom sagraenim u mom umu i la~ljivcem koji blebee i sudi. Zato smatram da te nemo~e niata promjeniti ato samo ujea, makar shvatia i slo~ia se taj momenat... mo~ea se promjeniti jedino praksom i primjenom onoga ato ujea a to je sasvim druga stvar. Ovako sam ja to shvatio: Ljudi govore kako ~ivot nije fer jer o ekuju da se ~ivot kre e po njihovim uvjerenjima. Ovaj ~ivot ne poznaje termine kao ato su dobro/loae, pravda/nepravda. Te termine i sva ostala uvjerenja izmislio je ovjek vlastitim umom na bazi osjeaja zadovoljstva/neugode, i on *o ekuje* od ~ivota da se ravna po njegovom uvjerenju i idealima... rezultat je potpuno neizbje~an: razo aranje i frustracija. Nitko nemo~e prisiliti ~ivot da djeluje po njegovim o ekivanjima, po nekim izmialjenim pravilima igre... put ispunjenja je samo jedan - prilagodba, tj. ne o ekuj ve slijedi tok, ne umove drugih ljudi ve prirodi tok. Bitno je razlikovati stvari koje su proizaale iz uma i one koje su proizaale iz autenti nosti vaaeg bia. Sva naaa patnja i negativnosti rezultat su interpretacije ~ivota oko nas kroz um u kojemu le~e uvjerenja. U naaem umu itav je kompleksan virtualan svijet, i mi o ekujemo od vanjskog realnog svijeta da se ravna po naaem virtualnom, izmialjenom svijetu. Ako se to ne dogodi, mi reagiramo s nezadovoljstvom, osuujemo sve oko nas umjesto da prilagodimo unutarnji svijet vanjskom. Kada prilagodite unutarnji svijet vanjskom, tada viae nemate o ekivanja, a kada ne o ekujete tada nemo~ete ni patiti. Kada prihvatite univerzum takak kakav jest onda ste apsolutno slobodni. Svi ljudi pomisle da ako se odreknu o ekivanja da e se tek onda osjeati prazno i jadno. To nije istina, to je la~, sna~na i uvjerljiva la~ proizaala ravno iz vaaeg uma zato jer ne o ekivati zna i sruaiti fiktivni unutarnji svijet uma, a vaa ego e napraviti sve da se to ne desi. Prava istina ato se dogodi kada sruaite fikciju u umu je potpuno suprotna. Sve ato ete tada pro~ivljavati je zadovoljstvo i ljubav jer ono proizlazi iz autenti nosti vaaeg bia, a ne iz uma.
Yami_RazielAMBASADOR

maj 2008.

savrseno receno,tocno si opisao kako ja razmisljam o tome...od rijeci do rijeci(samo ti si to malo ljepse srocio :)) Strah i ljubav su jedini istinski osjecaji,iz njih deriviramo sve ostale... nego htjeo bi nadodati...za zavrsetak tog tvog recenog "There is a difference between knowing the path and walking the path." -Morpheus Peace
elephant0rAMBASADOR

maj 2008.

Weedrane slusao sam i ja ickea i brojne druge i nikad u meni nista nije okinulo na nacin da sam reko to je to.. Dakako da sam na momente bio ponesen tim idejama, ali u svakom trenutku sam bio svjestan cinjenice da je to samo jos jedno tumacenje svega koje za mene gotovo da i nema prakticnu primjenu u zivotu. Sto govori Ruiz su upotpunjeni odgovori na pitanja do kojih sam velikom vecinom vec dosao sam, vlastitim zivotnim iskustvima. Dakle on mi nije rekao skoro nista novo, vec samo pojasnio ono sto vec znam i jasno povukao granicu gdje prestaje ljubav a pocinju lazi. Napominjem jos jednom.. nije me lako impresionirati.. ali u ovom slucaju osjecam da covjek govori istinu jer imam konkretne opipljive zivotne dokaze za to koje necu sada navodit. Prince of lies je taj koji me sprijecio bezbroj puta da zgrabim i dohvatim srecu koja mi je nadohvat ruke.. ali vise mu ne vjerujem nista jer znam da samo serucka, nagadja i sije lazi, a osjecaj je oslobadjajuci i euforican. NO MORE LIES :)
BeyondLEGENDA

maj 2008.

Da, u pravu si, ruiz je rekao konkretne stvari koje se mogu primjeniti na vlastiti ~ivot, a takvih ima malo, ostalo je veinom filozofija koju neznaa kako primjeniti na svoj ~ivot. Ali ponavljam, ako ne osvjestia ono ato je rekao i ne po nea odmah uo avati i primjenjivati njegove rije i u svojem ~ivotu, zaboravit ea sve ato si uo jer ego ima vrste korijene koje nije lako po upati, i stari obrasci razmialjanja e se vratiti.
elephant0rAMBASADOR

maj 2008.

Slazem se.. Prvi korak je nasmijat se lazljivcu u facu svaki put kad pocne pilat.. :nana:
extranoizeENTUZIJASTA

maj 2008.

mene su isto impresionirale Ruizove rije i...al nije to lako primijeniti, ona 4 pravila... nemaj pretpostavki/predrasuda, ne shvaaj niata osobno i uvijek daj sve od sebe - e to je fakat teako
EXARPPOZNAVALAC

maj 2008.

Teako, teako...sad; nije neako toliko, ali tra~i primjenu kroz neko neodreeno vrijeme (ovo "naae" linearno). A koliko e kome trebat, to opet ovisi o svakome osobno. Ipak je to "~ivotna misija". PS Dobar je Ruiz. OK, ali sve je to ve re eno/napisano. Meni je Kastaneda bija okida ko sad nekima tu. Ono, kad neato itaa i to su ko tvoje misli, samo nikako ih nisi moga izre . Meni osobno je u svemu tome najdra~e to da ima sve viae, i viae i viae ljudi koji "pou avaju", a i sve viae onih koji su "voljni sasluaat". :thumb:
dzibaENTUZIJASTA

maj 2008.

Promena dolazi u coveku kada se predje magicni prag, a to je kada veci deo coveka veruje u svoje magijsko poreklo, a manji ostane pod uticajem starog verovanja, odnosno ega. To ja zovem inercija ili kormilar. U meni postoji citav jedan univerzum isprepletenih verovanja koje treba promeniti, a to se nemoze desiti preko noci. U jednoj noci mogu promeniti jedno ili dva-tri& Svo to djubre sto sam naskupljao tokom godina sistematski treba menjati I tako menjam kurs, polako& Meni je trebalo pet godina da uvidim da je filozofija laz I da promena dolazi praksom, a ne pamecu. Toliko mi je trebalo da predjem 50+1 posto I zaokrenem svoj kurs. Tek poslednje tri godine sam posvecen praksi, a sve ovo dozivljavam kao igru koja daje boju I ton mom zivotu& Ja sam uzivao u prici Ruiza jer to je moja prica (nije slucajna u tom trenutku)& ako razumete&

maj 2008.

kanehbosem daj molim te naslov kako su preveli i izdavaca gdje si kupio
BeyondLEGENDA

jul 2008.

[bez sadržaja]
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

Evo, bavim se malo Uspenskim u poslednje vreme i moram priznati da je vrlo dobar. Pisem ovo na ovoj temi jer me neke ideje u njegovom ucenju podsecaju na Don Ruiza, deluje mi kao dobra dopuna u psiholoskoj analizi jacanja svesti. On je "ucenik" Gurdjijeva, koji je majstor u polju metafizike. Bavi se psihologojom, a ne ezoterijom, ali na jedan drugi nacin. Naime, on to radi iz percepcije psihologije coveka koji je osvescen, odnosno "istinskog coveka". Uglavnom, "Cetvrti put" je sjajno delo Uspenskog u kom on opisuje stanje coveka i nacine na koji se moze doci do povecanja svesti. Neke od ideja su: Covek zivi u lazi (mirise na Ruiza, mada je ovo pisano mnogo ranije) i njime upravljaju strasti kojima je prepusten, Covek je masina jer on neupravlja svojim zivotom iako mu se to tako cini, covek nepamti sebe (dodje sebi na trenutak ali brzo odluta u strasti...), covek je sastavljen od mnostva "Ja" i nikada nije samo jedan ja vec skup svih alter ega, Covek je podeljen na cetiri dela: Instiktivni, motoricki, emocionalni, i mentalni. Sustina njegovog dela je u pamcenju sebe. U svakom slucaju ja bih ovo svrstao u must read svakom ko voli da cita i bavi se "ovim stvarima".
BeyondLEGENDA

avg 2008.

daj mi link
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

http://www.4shared.com/get/33622917/60a37890/P_D_Uspenski_-_Cetvrti_put.html
kanehbosemAMBASADOR

avg 2008.

da definitivno se sla~em s tobom. ali ova konstatacija o 'naaim mnogim malim ja' mi je malo nategnuta. na eng far fethced. evo zaato. zar se ti naai mnogi mali ja, ne bi mogli smatrati kao odreeni identiteti koji u e unutar nas i koji bi bili izraz naai slobode kad se realiziraju. i koji na kraju krajeva i jest dio naaeg istinskog ja naprimjer, netko je oduvijek ~elio svirati gitaru. i roditelji mu kupe gitaru i on nau i da svira, a jednog dana ~ivi od muzike i sretan je i ispunjen ato se ti e glazbe jer to hrani njegovu duau.. e sad zaato bi to bilo jedan od tih 'zlih' malih ja? sve ovisi kako hranimo naae ~elje; e~njama duae ili impulsima ega.
kanehbosemAMBASADOR

avg 2008.

vratio sam knjige a sad sam vidio post :hehe:
kanehbosemAMBASADOR

avg 2008.

odnos izmeu znanja i djelovanja je po meni najbitnija stvar u izgradnji vlastitog istinskog ja. a la~ljivac kojeg spominjea najvea zapreka. kojeg ispravno djelovanje tj djelovanje temeljno na gnosis prvo predosjea, zatim detektira pa time i uniatava dokle god se tog mo~emo sjetiti
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

U cemu se zapravo radi tu... "Budan covek" je stanje svesti u kome se tezi da se sagleda objektivna realnost, za razliku od subjektivne koja se manifestuje kroz prepustanje coveka tim raznim ulogama alter ega. Naprimer imas jednog ja za roditelje, drugog za devojku, treceg za druga... drugacije uloge igras i prepustas se njima nesvesno. A tu su i promene uloga u zavisnosti od raspolozenja, kada si pod stresom, kada si besan, kada si lepo raspolozen... I covek se tome prepusta automatski i gubi "budnost". Upravo u tome je cilj ucenja, da se neprepusta svim tim ulogama vec da se odrzi budno stanje svesti... Naravno da ima cari u prepustanju i vecina ljudi je prepustena njima ali ovde upravo govorimo o promeni i o napretku svesti. Dakle, svako prepustanje je prepustanje. Nema dobro i lose...
kanehbosemAMBASADOR

avg 2008.

dakle radi se o perspektivi i zadr~avanju perspektive. prema tome, promatra u je potrebna koncentracija kako bi odr~ao budnost,za ato mu je potreban prikladan ~iv ani sustav, jer kao takav uspijeva on sagledati realnost, a time se joa viae se razbuuje. usput re eno,dr~im da je razvoj takvog ~iv anog sistema posebno podr~an od kozmi kih utjecaja za osobe roene izmeu 11.11 i 06.12 ili za one koje su u nekoj proaloj inkarnaciji bile roene u tom periodu, a u ovoj inkarnaciji se uspjele spojit sa apsolutnim pamenjem... drugim rije ima za osobe koje se hrane ovakvim vrstama informacija, ili joa bolje re eno, usklauju se sa takvim znanjem (znanje=info+iskustvo). ato se ti e iluzije i zbilje, (ili odnos objektivna-subjektivna realnost) joa mi nije posve jasno, dokle je iluzija a oklen je zbilja a ovo vezano za identitete nisam baa siguran da je svako prepuatanje izlazak iz budnosti. zaato to ne bi bilo ispunjavanje karme? ok, uglavnom u~ivljavanje u razne identitete naj eae biva prepuatanje, ali ato je sa onim kad se netko nalazi u tim ulogama veoma svjesno i budno. po meni bi to bile osobe savraeno svjesne odnosa izmeu znanja i ispravnog injenja.ato je opet tema vezana uz prijaanji post od weedrana a uspenski o tome malo govori u etvrtom putu,drugo poglavlje znanje i bie.
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

Karma je zacarani krug uzroka i posledica, a budnost je izlazak iz tog kruga i tada se napusta sopstvena karma (po indijskom ucenju) i prelazi na "visi nivo" iskustva. E sad, mora se igrati neka uloga bar dok smo deo socijalnog okruzenja, jel? Ustvari do god smo ljudi... Ali hajde da to budu kvalitetne uloge, a takve mogu biti samo sa odredjenim stepenom "budnosti" iliti isustvenog znanja.
BeyondLEGENDA

avg 2008.

Don Miguel Ruiz - Majstorstvo u Ljubavi Sa zadnje stranice: U djelu Majstorstvo u Ljubavi don Miguel Ruiz osvjetljava uvjerenja utemeljena na strahu i pretpostavke koje razaraju ljubav te u naaim odnosima izazivaju patnju i tragediju. Koristei se pripovjestima prepunima uvida da bi nam prenio poruku ~ivota, Ruiz nam pokazuje kako iscijeliti emocionalne ozljede, ponovno pronai slobodu i radost na koje smo pravo dobili svojim roenjem i obnoviti duh zaigranosti koji je za ljubavne odnose najbitniji. Majstorstvo u Ljubavi uklju uje: - Zaato "pripitomljavanje" i "slika savraenstva" dovode do samoodbacivanja. - Rat za prevlast postupno uniatava najvei dio odnosa. - Zaato za ljubavlju tragamo u drugima i kako osvojiti ljubav koja se krije u naaoj nutrini. - Kako kona no prihvatiti sebe i druge te oprostiti i sebi i drugima. "Srea mo~e izrasti samo iz vas samih i posljedica je vaae ljubavi. Kad postanete svijesni toga da vas ne mo~e usreiti nitko drugi i da je srea posljedica vaae ljubavi, to postaje najuzviaenije majstorstvo Tolteka: Majstorstvo Ljubavi." Knjiga je na hrvatskom, pdf format, 1MB
wannabeshaman1POZNAVALAC

avg 2008.

dziba ja te :heartbeat: tek sam po eo itat knjigu al me na samom po etku oduaevila... jer sam ve u prvih par stranica vidio "filozofiju" koju u zadnje vrijeme sljedim ko pas svoj rep...a :D i nakon ato sam pro itao ovo http://galaksija.blogspot.com/2005/04/gurijev-linost-i-sutina.html samo sam si potvrdio da originalnost ne postoji :D a sad zbog ote enog ega si idem urezivat incijale uspenskija na svoj od uzbuenja ve pomalo ljubi ast penis
BeyondLEGENDA

avg 2008.

Ovo je glavna i najbolja knjiga od Ruiza. Eh da, vodi prema osobnoj slobodi. Don Miguel Ruiz - etiri sporazuma sa samim sobom Sa zadnje stranice: U etiri sporazuma sa samim sobom don Miguel Ruiz otkriva izvor uvjerenja koja nas ograni avaju, koja nam oduzimaju radost i uzrokuju nepotrebnu patnju. Utemeljena na drevnoj tolte koj mudrosti, etiri sporazuma sa samim sobom nude moan obrazac ponaaanja koji vrlo brzo mo~e preobraziti naae ~ivote i dovesti do novoga iskustva slobode, prave sree i ljubavi. Knjiga je na hrvatskom, pdf format, 600KB
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

Don Miguela treba slusati i slusati, dok se ne ureze u memoriju tako da ga nemozes zaboraviti. Mi smo, ljudi, inertna bica i uvek tezimo navici, zato stvorite nove navike!
BeyondLEGENDA

avg 2008.

Mislim da su ova njegova etiri sporazuma fakat vodi prema osobnoj slobodi, ali istina je to ato ka~ea dziba. Mi pro itamo, oduaevimo se i sutra ve zaboravimo, mo~e biti to ak i iskustvo, mo~da emo neato dulje biti pod impresijom ali im se vratimo svakodnevnim navikama/ritualima snu Planete/Matrixu odma nas povu e gdje smo bili i opet mi po starome, to je injenica. I injenica je da smo ovisnici, smi mi smo ovisnivci o naaim svakodnevnim istim dozama emocija (veinom negativnih), zapravo bi se moglo ak re i i da smo mazohisti, jer smo ovisni o tim negativnim emocijama koje nas cijelo vrijeme povrijeuju. Ovisi smo o svojim starim obrascima razmialjanja, predrasuda... o svemu ato radimo ritualno iz dana u dan, svaki dan. I to je medicinska i psiholoaka injenica (sinapse u mozgu nam se sve vrae spajaju ato viae i eae radimo jednu te istu stvar). Zato to trebamo baciti iz ravnote~e, taj stari svijet iluzija, taj san pakla. Moramo prestati raditi stvari ritualno, stvari koje svaki dan radimo. Budite sigurni da vas matrix nee tako lako pustiti, cijela civilizacija je struktuirana tako da nemo~ete raditi po svom ve po njegovom. Hej!, zato smo duhovni ratnici, moramo biti ratnici.
dzibaENTUZIJASTA

avg 2008.

Ovaj nas ljudski zivot je jedna velika igra, koja ima svoje parametre, svoje zakone i pravila... Oko njih smo se nasli i oni su nam skupna tacka oko koje se drzimo. Ta pravila uticu na nas i mi smo deo njih, ali pored toga svako od nas ima i svojih milion malih pravila koja cine individualni identitet. Kombinacija tih "spoljasnjih" i "unutrasnjih" pravila kojih se drzimo kreiraju nas zivot i nasu percepciju. Stvar je vrlo jednostavna, uneti nove parametre, nove navike i kreirati nova unutrasnja pravila. Tako ce se promeniti i percepcija. A kada se "uhvati bit" toga da sami kreiramo svoju percepciju uz pomoc sopstvenih uverenja tada se moze uticati i na spoljasnje faktore. Jer, u sustini, to je jedno isto. Mediokritet ima svoju ulogu, a svako od nas moze da uziva ili pati u njemu koliko hoce... Na pojedincu je da odluci kada je dosta i kada treba da se nastavi dalje.
BeyondLEGENDA

okt 2008.

qk9PNKFky40

okt 2008.

kakva je to knjiga kad pocinje citatom iz svetog pisma, koji je nevesto korigovan, a da cak nije ni naveden kao citat, dalje sam samo letimicno pregledao, ali se mi to lici na paula koelja koji je prepricavao staru indijsku mudrost, a paolo, mislim svaka mu cast na popularizaciji drevnih spisa, ali da celu knjigu prepise..mislim..(
Bill HicksISTRAŽIVAČ

jan 2009.

najbolji osjecaj od svih je kad shvatia da je taj logos o kojima tisucljecima pricaju u biti u tebi cijelo vrijeme. e to je prava moc psihodelika. ta apsolutno realna i samokriti na introspekcija. kad rastavia svoj ego na dijelove i zajedno popijete kaficu...
BeyondLEGENDA

mar 2009.

- the truth need to be experianced - what I am - voice of the liar - lies and truth - lies don't want to die - don't make assumptions - you can know without thinking - love - you integrity only want to love - we are born perfect - stop internal dialog - near death experience - perception of truth
Carl SaganISTRAŽIVAČ

sep 2009.

istina... to je poklapa s tezom da smo postojali i prije svog roenja, kao dio Univerzalne svijesti, koja je savraena, a nakon njezinog "prijenosa" u fizi ko tijelo - roenja, po injemo se kvariti. Preko naaeg fizi kog uma, mozga, u kojeg se usauje atoata, i to nas oblikuje kao li nost... ali tu savraenu Univerzalnu svijest i dalje imamo u sebi, zvali to Bogom, Duaom, Izvorom, Unutraanjim biem, nije bitno... imena nisu bitna, ona su samo etikete na odvojenim ladicama kojih je bezbroj.. e sad, postoji jedna dobra stvar koja se zove intuicija. a ona je upravo glas tog Izvora, Bia. Dakle intuitivno znanje je ono kod kojeg, pri kojem, ili za koje nam nije potreban ovje ji mozak... koji slu~i tek potom, za materijalizaciju i kristalizaciju tog znanja..
Carl SaganISTRAŽIVAČ

sep 2009.

:))) a ne zaboravimo i da je Konoplja isto psihodelik, dosta umjereni ali - psihodelik, iako se veina asocira pri spomenu psihodelika na acid, gljive, ayahuascu i takve stvari.. dakle i sa kvalitetnom vutrom (i kvalitetnim sobom!) to mo~ea posti, i upravo ta 'spoznajna' komponenta koju ona ima, i nudi, je glavni razlog zaato je u~ivam... (a to je ljudima teako objasnit i esto neadekvatan argument).
IboRISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Cuo da izlazi ili izasla njegova nova knjiga 5 zakljucak.Pa ako neko zna o cemu govori i koj je to 5 zakljucak neka napise.I ako slucajno nade link za download nek ga da jer ja ga nisam uspio nac.
BeyondLEGENDA

nov 2009.

tnx na obavjesti, knjiga izlazi u dvanaestom mjesecu, pa emo vidjeti. Zanimljivo, piae da je tu knjigu napisao sa svojim sinom Jose Ruizom. http://www.miguelruiz.com/
Rk KrkISTRAŽIVAČ

nov 2009.

Je l' moze neko malo da mi pojasni onaj deo "ne shvatajte nista licno/osobno"? Sticem utisak da tu nema mesta za kontruktivnu kritiku, ako vi meni sad kazete da ja nisam dobro ukapirao Ruiza, ja to ne treba da shvatim licno ili sta? Ispada da je svaka nasa rec projekcija...
BeyondLEGENDA

nov 2009.

Ako te interesira pročitaj knjige, sve će ti bit jasno Što god se događa oko vas, ne shvaćajte to osobno. Ako vas susretnem na ulici i kažem: »Hej, ti si tako glup«, a da vas ni ne poznam, tu se ne radi o vama; radi se o meni. Ako vi to prihvatite osobno, tada možda vjerujete da ste glupi. Možda razmišljate: »Kako on to zna? Je li vidovit, ili svi mogu vidjeti koliko sam glup?« Vi to shvaćate osobno jer se slažete s onim što ja govorim. A čim se slažete, otrov se širi kroz vas, i vi ste zarobljeni u snu pakla. Ono što vas je dovelo u zarobljeništvo je ono što nazivamo osobna važnost. Osobna važnost, ili shvaćanje stvari osobno, krajnji je izraz sebičnosti, jer pretpostavljamo da se uvijek radi o »meni«. Tijekom razdoblja našega obrazovanja ili našega pripitomljavanja, uče nas da sve prihvaćamo osobno. Mislimo da smo mi za sve odgovorni. Ja, ja, ja, uvijek ja! Drugi ljudi ništa ne čine zbog vas. Nego zbog sebe. Svi ljudi žive u svome vlastitome snu, u svome vlastitome umu; u potpuno različitom svijetu od onoga u kojem živite vi. Kad nešto shvatimo osobno, pretpostavljamo da oni znaju kako stvari stoje u našemu svijetu, i pokušavamo svoj svijet nametnuti njihovom. Čak i kad se čini da je nešto jako osobno, čak i kad vas drugi izravno uvrijede, to nije povezano s vama. Ono što govore, ono što čine, i mišljenja koja izgovaraju, u skladu su sa sporazumima koje su napravili u svome umu. Njihovo stajalište proizlazi iz svih onih programiranja koja su primili tijekom pripitomljavanja. Ako vam netko iznese svoje mišljenje i kaže: »Hej, tako si debeo«, nemojte to shvatiti osobno, jer istina je da se taj čovjek bavi svojim vlastitim osjećajima, uvjerenjima i mišljenjima. Taj vam čovjek pokušava poslati otrov, a ako ga vi osobno shvatite, tada ste uzeli taj otrov i on postaje vaš. Ako stvari shvaćate osobno, postajete lak plijen tim grabežljivcima, tim crnim čarobnjacima. Oni vas lako mogu privući jednim malim mišljenjem i nahraniti vas kojim god otrovom požele, a budući da vi to shvaćate osobno, sve ćete pojesti. ...
samoISTRAŽIVAČ

apr 2010.

Jeli netko procito njegovu novu knjigu 5 zakljucak,ako je volio bi cuti komentare vezane za nju...
BrenerPOZNAVALAC

jul 2010.

Nisam jos preslusao, ali jasno mi je o cemu se radi i drago mi je da ima sve vise i vise ljudi koji razumiju. Iste stvari govori i Eckart Tolle, prosvjetljeni covjek (nazovimo ga Isus, Muhamed, Buda nije bitno, svi govore o istoj stvari) Knjiga se zove Moc sadasnjeg trenutka i dosta promjenila/mijenja moj zivot, preporucio bi ju svakome, teska je za citati ako se nepoznaje apsolutno nista od ega/bia. No ako je ovaj audio jos laksi za shvatiti samo slusajte :) Sirimo svijest u beskonacnost...

jun 2012.

Bez uvrede,ali ja mislim da je ono sto covek pise malcice precenjeno i uzeto zdravo za gotovo.Slazem se da covek ima finih razmisljanja,i da se je napracio raznoraznih mudrih stvari...medjutim,tokom citanja njegovih knjiga nisam mogao da ne primetim koliko je transcendetalnih putovanja u proslost pomenuto,i koliko je ofrlje,bez bilo kakvog objasnjavanja presao preko nekih stvari koje nisu bas zanemarljive.Mislim da pomenuti Don Migel nije blizu cak ni Karlosu Kastanedi,ako ako ni po cemu drugom,onda po nacinu literalnog prenosenja znanja.Meni licno knjige Dona Migela lice na neku vrstu Nju Ejdza za pocetnike.Inace,vaspitavan sam u duhu Pravoslavlja,i nisam pobornik ni Tolteka niti sledbenik Nju Ejdz ucenja,i mislim da se iza svega krije ipak veci finansijski interes.U prilog tome svakako ide to sto se do stanja povisene svesti gotovo uvek stize preko konzumiranja opijata,odnosno psihotropskih biljaka...kao sto su Tatula,Pejotl,Pecurke...kod Karlosa Kastanede.Smatram da su tehnike Samanizma vise sugestivne prirode,jer svi znamo koliko je lako ubediti sebe u neku ideju prilikom konzumiranja narkotika....
KonanVarvarinISTRAŽIVAČ

sep 2012.

Je l postoji neki redosled citanja, koju knjigu prvu da uzmem?
shtef25ISTRAŽIVAČ

dec 2012.

prili no britko piae,svaka ast na threadu i sla~em se dosta je sli nosti sa gurdieffom i ouspenskym iako su i oni dali prakti ne savijete za svakodnevni ~ivot mislim da je glavni problem ato nismo spremni za promjenu 99% nas niti je ~elimo,nije dovoljno samo ni ~eljeti,mora se doi do ruba,ato oni ka~u osjetit niatavilo u sebi je odli an opis,do toga se dolazi teakim svakodnevnim radom a ako radia sam uz svu literaturu koja je dostupna vrlo je teako
shtef25ISTRAŽIVAČ

dec 2012.

opijati su koliko sam ja shvatio u slu~bi toga da vidia ato je mogue postii,da bi dobio novi motiv za rad,jer je lakae raditi ako imaa jasan cilj,a takoer se ti eksperimenti izvode pod strogim nadzorom iskusnog u itelja

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se