VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaRastafarijanizam proglasen za sektu od strane SPC?
LEGACY

Rastafarijanizam proglasen za sektu od strane SPC?

154 odgovora22,722 pregleda

avg 2005.

">7048=0 A=820G 0AB0D0@8a=87<a X5 0@:CA 0@28, 2>R0 F@=0G:>3 ?>:@5B0, 4>: AC <C :>@5=8 A0 0<0X:5. "0@28X52 4><" 8 "&@=8" AC A025B>20=8 40 A5 845=B8D8:CXC A0 ;CB0XC[8< ?;5<5=8<0 7@05;0 8 40 ?>A<0B@0XC B8>?8XC :0> A2>XC >15[0=C 75<YC. 0@A>= :065: 0AB0D0@8a=F8 25@CXC 40 AC @58=:0@=8@0=8 %51@5X8, A8=>28 8 :[5@8 0E0, 8 =0A;54=8F8 181;8XA:8E @05;8B0. - 0@A>=>20 >20 :Z830 > :C;>28<0 - A.342. 0@28 X5 ?@>@8F0> 40 [5 0D@8G:8 :@0Y 18B8 :@C=8A0= :0> 2>R0 - F@=8 <5A8X0. 535=B 0A "0D0@8, >1X028> X5 1930 A2>XC ?>@>48G=C ;>7C A0 :@0Y5< !>;><>=>< 8 @0Y8F>< (81><. @C=8A0= X5 :0> :@0Y B8?>8X5 8 B040 <5Z0 8<5 C %08;5 !5;0A85, HB> 7=0G8 ">[ !25B>30 "@>XAB20"........." Opairnije
blackbringerISTRAŽIVAČ

avg 2005.

Erm... Moze ukratko prijevod za nas koji (jos) ne znamo citati cirilicu ? ::tojlet

avg 2005.

auf... sorry... samo sam kopirao tekst evo sta je translit.ru preveo: neka slova je ostavio cirilichna, ali skontacete... odgovor vox-a je pisan latinicom ;)
zekrtENTUZIJASTA

avg 2005.

..bijah jednom prilikom na stranici katolicke crkve ovde i naidjoh na forum.. covece, sto se tamo pise, ne samo za rastafarijance nego i za sve koji su ne katolici.. e covece, uzas jedan opci..

avg 2005.

sve to budale
GreenManAMBASADOR

avg 2005.

Malo zesce budale...A kada bi bar znali onaj minimum od 10. Bozjih zapovesti i kad bi se toga pridrzavali bili bi mnogo pametniji.Kunu se u te stvari a sami ih se ne pridrzavaju.Bruka i sramota.
hemicarISTRAŽIVAČ

avg 2005.

tu bih se slozio crkva je skrenula totalno tipa propagiranje nacionalizma i slicno postali su sami sebi kontradiktorni
blackbringerISTRAŽIVAČ

avg 2005.

Jedna jedina stvar koju ne shvacam, a tice se rastafarijanaca i rastafarijanki... Cemu stovanje Haile Selassie-a ? Sto se mene tice, on je negativna povijesna licnost... :/ edit: Avram: Selassie

avg 2005.

overi ovo (klik) i progooglaj malo... read... just read ;)
blackbringerISTRAŽIVAČ

avg 2005.

Promaklo mi jedno "s", greskom. :) Procitah to i procitah i ranije dosta textova no i dalje mi nije jasno. Inace, nemam apsolutno nista protiv rastafarijanstva te poklonika istog (cak naprotiv), no ovo je sitnica koja me prilicno zbunjuje. A, tesko je i da mogu svoju zbunjenost opravdati nedovoljnom kolicinom informacija, posto sam prilicno nacitan (posebno sto se povijesti tice), tako da sam i dalje u mraku sto se ove teme tice. Nadam se da ce se naci dobra dusa koja ce mi to barem pokusati razjasniti. ;)
govancherosISTRAŽIVAČ

avg 2005.

shto pre priznate sebi da ste sekta lakshe ce vam biti !~

avg 2005.

da li ti uopste znas sta je sekta? ne priznajemo rastafarijanizam za sektu zato sto kad god neko cuje "sekta" misli na tzv. crne sekte (ili kako vec) i odmah misli da je to neshto loshe... @MTA_MAX: onda ne kontam... :)
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Sekte su organizacije koje ne pripadaju ni jednoj priznatoj veri tj. to su organizacije koje imaju versko delovanje, u cilju prikuplanja materijalnih sredstava za dalje razvijanje organizacije.Sustina je da su osnovane kao pandan ili zamena za postojece vere protiv kojih se sve crkve bore.

avg 2005.

da ali ne idu (sve sekte) okolo i ubijaju ljude ne znam zasto svi pomisle tako nesto kad cuju "sekta" kao neki ovde...
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Nisu sve sekte iste i nemaju istu idolopoklonsku demagogiju, mnoge deluju razlicito,mnoge su slicne , ali svima je isti cilj kao i politickim partijama ,ato je: sto vece clanstvo tj. manipulacija sto veceg broja ljudi.
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Svi misle da sekte idu okolo i ubijaju ljude-kako kazes- zato sto mi ucimo da su sekte otpad priznatih religija.Samo po sebi otpad nije dobar i (pametni)ljudi beze od njega.
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Avrame pazi kako se ponasas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I ovaj sajt propagira pravo na slobodno misljenje a ti to ne dozvoljavas , brises moje poruke uz pretnju nekakvim sankcijama,pravi si amerikanac jebem te.
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Nemam pojma ko su i sta su rastafarajci i ne zanima me ,samo se pitam kakva vas to vutra radi pa se tripujete na rastafarajce?
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Podelicemo se ako pocnemo da pricamo o religiji sto nije cilj ovog sajta , mislim da treba da zaobidjemo ovakve teme jer nisu predmet rasprave na ovom sajtu i da se ujedinimo oko jedne stvari a to je: LEGALIZACIJA.

avg 2005.

Pa lose su te uchili... Sekte nisu otpad kako ih nazivas vec su to religije koje nisu priznate u svetu Zato sto siris mrznju... Zato si zasad i banovan... I evo, opet psujes... Eh da, nisam amerikanac... To nema veze sa vutrom, a ako ne znas sta su rastafarijanci, onda nemoj nishta da pishesh - bolje po tebe O tome pricaju ljudi koji zele da pricaju o tome. Ako ne zelis da diskutujes o tome -> zaobidji ovu temu.
zekrtENTUZIJASTA

avg 2005.

Pa Raste vjeruju da je Haile izravni potomak Davidov..
govancherosISTRAŽIVAČ

avg 2005.

eto i forum je kao sekta , samo umesto "zivota" , izbrishe ti post ::zidoglav
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Definitivno zaobilazim ovu temu jer se mnogo ljutite.

avg 2005.

Pametno. @MTA_MAX: Selassie je direktni potomak kralja Solomona i kraljice Sheebe... ti reche da si nachitan? Chitaj bwe josh puno Na ovo sam nabasao googlajuci: http://www.abovetopsecret.com/forum/thread39741/pg2
blackbringerISTRAŽIVAČ

avg 2005.

Ma gle, to mi je jasno sve, ali svejedno... Njegov zivot (izuzev tog asto je prvi crnacki predsjednik) mi nije previse fascinantan. Posebno onaj dio kad je napustio svoju zemlju... Dakako, ne pada mi na pamet da ga omalovazavam ili nesto tome slicno, da ne bi bilo zabune. Postujem svako misljenje i uvjerenje, no jednostavno me zanima zasto. We'll read some more ;)

avg 2005.

pa njegov zivot ne mora biti fascinantan da bi ga obozavali... dovoljno je da se zna ciju krv je imao u venama (i arterijama :P)
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Hm...
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Moj Bog kaze:umom cu nadvladati protivnika,duhom svojim cu ga poraziti ...
brendPOZNAVALAC

avg 2005.

Kad ja postanem predsednik Srbije legalizovacu vutru i umesto kupina sadicemo vutru,pa sto je Holandija pametnija od nas ?

avg 2005.

'ajde kandiduj se :) p.s. ovo je malo offtopic, otvori novi thread na tu temu

avg 2005.

@AVRAM /To nema veze sa vutrom, a ako ne znas sta su rastafarijanci, onda nemoj nishta da pishesh - bolje po tebe. ...Osnovno verovanje Rastafarijanaca je to da je Haile Selassie zhivi Bog, Bog koji hoda za crnu rasu. Selassie, chije je prethodno ime bilo Ras Tafari Makonen, je bio crni Car Etiopije.....bla bla. VAko Avrame,zashto neko mora da zna ko su i shta su rastafarijanci da bi pushio dobru ganju...ebe se meni za njihovu "religiju" sekta ili shta vec,i lepo ti dechko kaze..kakva vas to vutra radi kad ste se nafurali na rastafarijance...koliko sam skapirao svi ovi ljudi su ovde zbog ganje ..ne zbog chamuga i njihovog Selassia..bash me zabole i za njih i Selassia...chuj ,zivi bog koji hoda za crnu rasu cccc.......Rastafarijanci veruju da je Haile Selassie I napravljen od savrshenog mesa i da sedi na najvishem vrhu Mount Ziona gde On i Carica Menen chekaju sudnji dan. A pa zato ti na zionu visish....chekash tamo sudnji dan ccccc ...Ae ljudi bre ebesh sekte i religije sha ima neko od toga..dobru ganju ti nece dati selassie sa vrha ziona sigurno.

avg 2005.

1. Ok je sto je Avram ostavio poruku bas na ovom forumu. Ovo je forum "duhovna strana marihuane" i sam rad marihuane na neki nacin je duhovni. 2. A ono u vezi Hajle Selasija je istina i sad bogami mozda da sam crnac mozda bih bio njihov pratioc ali ovako bogami ne. Ako bas budem morao da izaberem religiju izabracu ovu moju koju sam dobio rodjenjem. Pravoslavnu. To uopste nije vazno koje sam ja religije i sta pratim. No je vazna ona religija u glavu. 3. Ovaj forum je poceo da poprima veoma gadan kontekst poruka. Toliko foruma ima na netu koji koriste prepucavanja korisnika da bih privukli sto vise ljudi i tolerisu uvrede. Ljudi se uvjek vracaju nazad na forum kad je prepirka u pitanju. Ovako mirno bez svadja moze da bude i dosadno. Ne ovo nije jedan od tih foruma! Strikno se zabranjuju svadje i ruzne rijeci. Jedno je izjasniti svoju misao, a drugo je vrijedjat. @BLACKinMIND Ok su ti razmisljanja. U neku ruku si u pravu ali opet nije lijepo da vrijedjas neciju religiju. Ja sam djetinjstvo proveo u Bosni i jedna stvar sto striktno ne podnosim je vrijedjanja necije religije.
parameciumENTUZIJASTA

avg 2005.

genjo zaboravio si rasnu osnovu. ja sam ateista i meni religija ne predstavlja nishta sem dela ljudske istorije... ali kad se neko vredja na rasnoj osnovi to je najgore. to sam osetio na sopstvenoj kozi jer mi je bivsa devojka bila tatarka iz bugarske(narod poreklom iz centalne azije slichan danasnjim mongolima)i muslimanka . sa njom sam proveo najbolih 10 meseci dok se nisu umesale porodice sa XY pricama i razdvojile nas. nadam se da nisam smorio ali me nerviraju ljudi koji vredjaju svakog ko je razlichit ili ima razlichito misljenje.....

avg 2005.

Slazem se ni rase nije lijepo vrijedjati. Osim ako nije vec neki vic o njima :-)
parameciumENTUZIJASTA

avg 2005.

vicevi i mogu proci YUUUUUPIIIII POVUKO DVAA dima ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~) ~)

avg 2005.

Osakatit ce me rastafarijanci ali ovaj moram ispricat. Iako sam off topic briga me ja sam moderator "duhovne strane marihuane" ::behehe Kako sprijeciti dva crnca da siluju djevojku? Bacis im kosarkasku loptu :-)))

avg 2005.

to nema veze sa rastama :) nisu svi crnci raste

avg 2005.

Hmm... pa da nije rege muzike bili bi sve raste crnci. Rastafarizam je poceo zbog Haile Salasija (njegovo originalno ime: Tafari Makonnen) mada Hajle Selasije je bio pravoslavac i nikad nije priznao rastafarizam kao svoju religija niti je ikad priznao kao religiju.

avg 2005.

znam(o) ::behehe
parameciumENTUZIJASTA

avg 2005.

Haile Salasije nije bio pravoslavac. Etiopski hriscani pripadaju Koptskoj crkvi iz Egipta sa sredistem u Aleksandriji. Koptska i pravoslavna crkva su se razdvojile jos u srednjem veku kada je carigradaska patrijasija proglasila Kopsku crkvu za jereticko ucenje. necu da razglabama dalje, ali etiopljani nisu pravoslavci.

avg 2005.

The 1955 Ethiopian constitution stated, "The Ethiopian Orthodox Church, founded in the fourth century on the doctrines of Saint Mark, is the established church of the Empire and is, as such, supported by the state." Orthodox Church = Pravoslavna Crkva Mada koliko sam shvatio crkva je podjeljena od 1975 godine. Broj dva: Haile Selassie je bio pravoslavac! Sa Wikipedie: "Haile Selassie's attitude to the Rastafarians Haile Selassie was never a member of the Rastafarian faith. During his lifetime, the Emperor was a devout member of the Ethiopian Orthodox Church. His views towards the Rastafarians varied from polite interest to unsettled concern. Selassie did not personally believe the divine claims made of him by the Rastafarians. When interviewed by the Canadian Broadcasting Corporation's Bill McNeil in 1967, Selassie denied that a man could be an emanation from God." Cak je i sahranjen od strane pravoslavne crkve: "On November 5, 2000 Emperor Haile Selassie was given an Imperial funeral by the Ethiopian Orthodox church." http://en.wikipedia.org/wiki/Haile_Selassie
Spirit DancerENTUZIJASTA

avg 2005.

Ovu temu je trebao da zaobidje svako koga ne zanima Rastafari.Tema nije vredjanje HAile Selassija i molim vas da to vise niko ne radi .Nije mi jasno zasto je BlackinMind napisao onakve gluposti "od savrsenog mesa" drame ... GDE SI TO PROCITAO ? Avrame kikuj ga sa topica izbaci sve gluposti koje je pisao !!!!!!!! Lepo ime crno umesto mozga .. svaki nadimak odgovara karakteru osobe .... Avrame posto se ovde ljudi bore za legalizaciju i samo za legalizaciju , ne znaju ni od koga je ta ideja potekla onda ok nek se bore !!! Bez znanja nikad nece pobediti i kraj. Za rastafarijance nije toliko bitno da li j e legalna ili ne.Oni je sve jedno puse ne zure sa legalizacijom jer su svesni da ce to vreme doci. Boli mene uvo da li na nekom tamo papiru pise da je to legalno ili ne ako mi MURIJA ne pravi frku i ako mogu slobodno da sadim... Ovde u VRanju je manje vise tako niko se nesto ne trudi da te privede da te pretrese ... samo nemoj na javnom mestu !!! ISkreno se nadam da je ce tako biti i u ostalim gradovima... Pozdrav
Spirit DancerENTUZIJASTA

avg 2005.

zasto pise da imam 99 poruka kad sam imao oko 120 ? Avro , Avro opet si nesto zajebo?!
parameciumENTUZIJASTA

avg 2005.

Etiopljane pravoslavcima nazivaju zapadni izvori koji grese jer etiopska crkva zasniva svoje uchenje na drugachijim principima: http://www.reggae.co.yu/rasta/etiopija.htm http://www.bethel.edu/~letnie/EthiopiaHomepage.html To uchenje je pripada tzv. monofizitima,( monofiziti na grèkom: monos-jedan i fizis-priroda), smatrali su da je Hrist imao samo jednu prirodu, koja je istovremeno bila i božanska i ljudska... To uchenje je proglaseno jeretichkim jos 451 god. pne od strane i rimske (katolicke) i carigradske (pravoslavne crkve). toliko od mene

avg 2005.

ma necu da komentarisem gluposti koje neki ovde prichaju neki... chak se nosim mishlju da zakljucham ovaj topic, ali vidim da josh ima normalnih ljudi koji diskutuju na ovu temu... a tvoje postove nisam ja dirao... to si se ti preshao neshto, ili je neko prune-ovao (cistio) board... ja nisam...

avg 2005.

Ja sam obrisao jedan citav post. Bio je otisao van granice normale. Toliko losih rijeci... Cutava poruka je obrisana, ne samo individualni postovi.

avg 2005.

@spirit dancer-4 you!!! Rastafarijanci veruju da je Haile Selassie I napravljen od savrshenog mesa i da sedi na najvishem vrhu Mount Ziona gde On i Carica Menen chekaju sudnji dan. http://www.greenhillcrew.dzaba.com/custom2.html I plz mojne vishe tako nadrkano.Sav sam se najezio,uzmi malo pa shvrljaj po netu kad te toliko zanimaju rastafarijanci.

sep 2005.

Jah is MIGHTY!!!!To je sve sto ja imam da zborim

sep 2005.

^^word ;)
GreenManAMBASADOR

sep 2005.

Da ja vas sve sad lepo pitam sta mislite odakle bre tolike vere,crkve,sekte i sta ti ja znam? INTERES=KAPITAL=NOVAC=MOC!!! Sve,ali bukvalno sve na kugli zemaljskoj,nazalost,pociva na toj "religiji"! Sve sam sigurniji da su sve vere izmisljene samo zbog toga.Ako ne sve,onda velika vecina. Nisam nacitan,nisam expert za istoriju ili teologiju,ovo sam zakljucio prostom logikom na osnovu svakodnevnog zivota.Rodjen sam kao pravoslavac,krsten sam,i kao klinca su me vodili u crkvu i pred spavanje se krstio i recitovao "Oce nas",ucio pesmice za Svetog Savu.A onda odjednom poceli u crkvu da idu novokomponovani "biznismeni","patriote" i kojekakav olos,a sve ne bi li okajali grehe.Pa popovi poceli da se druze sa takvima,da voze dzipove i da se kurabecaju po ratistima(cast izuzetcima)...e tu sam se dobro zamislio... Bog i ako postoji izgleda je digao ruke... p.s.Naravno ne treba nikoga vredjati,omalovazavati ili bilo sta drugo zbog toga sto veruje u nesto ili nekoga.
parameciumENTUZIJASTA

sep 2005.

Pa i ja se INTERESUJEM da dodjem do KAPITALA da ga pretvorim u jos NOVCA da vih stekao MOC, ali nikako da predjem INTERESOVANJE. P.S.- U sta li se pretvotio ovaj topic? Ako ovako nastavimo doci cemo da kremanjonaca.

sep 2005.

@GreenMan: morash skontati da Rastafarijanizam nema crkvu kao instituciju... da ne izmisljam sad toplu vodu :), evo: izvor: http://dreadlock.freeownhost.com/content.php?article.23 i: http://dreadlock.freeownhost.com/content.php?article.3 Sta sam hteo da kazem? Kod Rastafarijanaca nemas nikakva okupljanja (kao kod nas u crkvama) gde ti neko (kod nas pop) i niko ti ne prica o tome kako je neko (neshto) kreirao ceo svet (osim poneki totalno napusheni rastaman, i to samo ako ga smarash da ti filozofira o tome), te zbog toga mislim da je kontrola ljudi od strane "crkve" znatno manja. Mozda gresim...
GreenManAMBASADOR

sep 2005.

Sve je to u sustini prazna prica.Vazno je sta covek misli i radi.Dobro ili lose.
GreenManAMBASADOR

sep 2005.

INTERES koji sam spomenuo nije interesovanje za nesto nego interes kao interes,kao PROFIT.Ali nije ni bitno.Zaista odosmo u offtopic totalni.

sep 2005.

Moje misljenje Pa znate ne bih trebalo odbacivati nijednu religiju. Svaka je posebna i veoma lijepa. Religije imaju jedan problem a to je suocavanje sa promjenama modernog svijeta i nauke. Budisti su medju prvim shvatili da njihova religija mora da se mjenja kako se vrijeme mjenja. Da rasaznaje mnoge duhovne puteve kroz nauku. Svaka religija ima svoje svetce ljude koji su prkosili vremenu i prostoru. Ljude koji su pobjedili ovaj okrutni realni svijet i otisnili se medju pojedine rodjenjem odabrane. Kod srpskih pravoslavaca postoji jedan svetac kojim se cjela Srbija dici. Sveti Sava je stvarno jedan od posebnih. Ja cu oduvjek biti pravoslavac ne zbog Svetog Save nego zato sto sam rodjen pravoslavac. A opet mozda sam rodjen pravoslavac samo zbog Svetog Save. I da sam rodjen bilo koje druge religije ne bih je mjenjao. Svaka religija ima tu istoriju prenosa ucenja sa svestenog lica na svesteno lice. I ma koliko ti mislio da sam mozes nesto nauciti postoje knjige i knjige napisane od svestenika koji su vjekovima proucavali boga. Kao na primjer Sveti Sava Vjezbe disanja i molitve. Vjezbe uzdizanja duha i samokontrole. Kao na primjer: http://metaxu.to/buddhism/texts/lo_jong.html Religije shvatam kao skole Svetog duha. A ostalo sto se vrti oko crkve je samo djelo covjeka i njegove zbunjenosti. I ne postoji religija koja nema ljudskim mana i slabosti. Religije ipak nije stvorio Bog no sam covjek.
parameciumENTUZIJASTA

sep 2005.

Tako je brate. Ali jednu stvar smo zaboravili. Koliko je meni poznato rastafari su veoma zasluzni za sirenje kulture vutre po svetu. Oni su sve pruzeli od indijanaca. Zato im se klanjam 0023 0023 0023 0023
dzontraISTRAŽIVAČ

nov 2005.

al si izfilozofirao druze ... pricaj malo da te svi ... ili ti gusis sa tolikim postovima... rekao si da budemo iskreni pozdrav

nov 2005.

stvarno postujem raste, super je propagiranje stvari kao sto su one love, svi ljudi zajedno, protiv mrznje i tako to. ali mislim da je to kultura crnog coveka, i koliko se god neko beo lozio na to nikad to nece biti, jer nikad nije doziveo ono sto su crnci doziveli. cak stavise, vecinu nedaca crnih ljudi je prouzrokovao beli covek. stoga nije cudno sto mnogi rege muzicari propagiraju mrznju prema belcima. dobro, ovo svi znamo. ono sto zelim reci je da biti belac rasta je pomalo biti kao jevrejin nacista.

nov 2005.

Moram da ti kazem da si pogresno uporedio... bolje da si rekao kao kad bi nacista pokusao da bude jevrejin (ako me razumes?). Mada je nacista isuvise precizno, bolje da si rekao nemac. Sad ispada, po tome kako si ti rekao, da su svi nemci nacisti i da svi nemci mrze jevreje. To nije tako. Tako ni svi belci ne mrze crnce. I eto zasto beli covek u stvari moze da bude rasta.

dec 2005.

hm... to da su svi nemci nacisti nisam rekao dobro, mozda je nacisti preterano, mozda sam trebao upotrebiti antisemiti. evo ti objasnjenja mog vidjenja.(mada, kad se razmisli, obojica smo u pravu) antisemiti ne vole jevreje raste ne vole belce ja tu nalazim slicnosti... hocu reci da je cudno da neko gotivi bilo kakvu ideologije koja ne voli njega licno. zato nikad nisam razumeo skinse u srbiji. pa nacisti su mislili da smo mi sloveni najgori sljam, odmah posle jevreja i roma.

dec 2005.

da, ali ja tvrdim da ne mrze sve raste belce, dok svi antisemisti mrze jevreje....

dec 2005.

to je tacno :pivo ~)
parameciumENTUZIJASTA

dec 2005.

U svakoj religiji, filozofiji ili nekom pravcu postoje raliciti podpravci, koji mrza manje ili vise ljude koje razlicito razmisljaju, izgledaju ili imaju drugaciju veru.

dec 2005.

znaci nema vise diskusije ::histerija
GarincoENTUZIJASTA

dec 2005.

Ne znam zasto su raste uzele tu ''eksklizivu ''da su oni provalili pusenje vutre,pa vutra se pusi i pre Selasija i pre ko zna koga,drugo puno vremena gubimo na ove price i sam sam primetio na drugim sajtovima da su raste se uvukle svuda i nemam nista protiv ali kad im kazes sta si ti a pri tom nisi rasta odmah si covek koji ne shvata tj ''nize bice''.Raste nisu Bogom dane taj car je bio bogat i trosio ogromne kolicine novca dok je njegov narod umirao od gladi u Etiopiji,ja mislim da pravi predvodnik svog naroda mora da bude s njim u dobru i zlu kao kralj u povlacenju preko Albanije,a Haile Selasije je ziveo udobno i nije ga bilo briga za smrt koja je bila oko njega i igrala svoj pir dok je on sa svojom zenom lutao po svetu tadasnjih nesvrstanih. kako mi to objasnjavate .Pitam raste?
GarincoENTUZIJASTA

dec 2005.

Ja takodje mislim da su sekta. Meni je dovoljna rec od zivog svetca hodajuceg hrama pravoslavlja naseg patrijarha Pavla i svetog sinoda SPC oni su je proglasili za sektu pa necete li mi valjda reci da ste svi Vi pametniji od onoliko sedih glava koje su pri tom upucene u temu.A ne kao neki koji ni sami ne znaju sta pisu.

dec 2005.

Nemojmo zaboravit da je i Hriscanstvo nekad bila sekta. Africkom narodu je trebala religija i makar pratila nekog kralja njihova je. Licno mene da pitas a ovo sam vec spomenuo. Da sam se rodio Rasta bio bih rasta. Uopste me nimalo ne privlaci rastafarizam kad vec imam svoj uklesan krst na srcu.

dec 2005.

Raste nisu uzele "ekskluzivu" da su oni provalili pusenje vutre kako ti kazes, nego su samo prihvatili vutru kao nesto sto je dobro, sto prosiruje um itd itd... sto je tacno, zar ne? U principu su smao "normalniji" od ostalih po tom pitanju zato sto prihvataju prirodu onakva kakva je. Sto se Selassia tice, tu nisam kompetentan da pricam jer nisam dovoljno upoznat sa njegovim zivotom. Samo mogu da kazem da raste nemaju predvodnika i u tome je njihova snaga jer neprijatelji nemaju gde da napadnu i da onda sve "to" nestane. Rastafarijanska crkva nema neke ustaljene obicaje i sve se razlikuje od "plemena" do "plemena" :) Uostalom potrazi neke tekstove pa citaj malo o tome (www.reggae.co.yu // www.dreadlock-power.co.sr)... Niko i ne kaze da rastafarijanizam nije sekta. Ako znas "definiciju" (pod navodnicima zato sto ne znam da li je ovo prava definicija ali znam da je tacno) onda znas da je sekta svaka religija nepriznata od strane crkve. Po toj logici gledano kod pravoslavaca su sve ostale (manje) religije sekte osim pravoslavne, kod katolika sve osim katolicizma itd. A takodje moras znati da je sekta upravo to sto sam sada napisao a ne kako vecina ljudi pomisli neka organizacija koja te tera da ubijas ljude i posle sam sebe da ubijes, kako vecina ljudi pomisli kada cuje rec "sekta." Muka mi je od ljudi koji tako nesto pomisle. Clan sam sekte, pa sta?

dec 2005.

Ljubav prema neèemu i Sreæa koju nam Ono pruža nemaju Imena. Zato zvalo se nešto sekta, organizacija, udruga ili bilo kojom drugom gramatièki pojmovnom oznakom nije nimalo bitno naspram Onome što nam pruža i što mi pružamo Njemu. Uistinu Predivna Simbioza Emocija. Avrame, Smatraš li se Rastafarijancem?
iffkicaENTUZIJASTA

dec 2006.

Teško je zakljuèiti što je toèno rastafarijanizam, je li religija, kultura, pokret… Njegove doktrine nisu uravnotežene, dogmatske, ali opet su prisutne; vjera u Boga. Njegovi obièaji, obredi više teže naèinu življenja nego religijskim obredima, no opet su vjerski povezani. TO TI JE JEDNOSTAVNO NAÈIN ŽIVOTA....-Jah bless- :rasta:
iffkicaENTUZIJASTA

dec 2006.

ima ti ja jako puno dokumentaraca o tome i muzike pa ako te zanima javi i poznajem rastafarijanca koji mi je bio susjed i ako te bilo ato zanima javi...-Jah bless- :sun:
voxPOZNAVALAC

nov 2009.

Garinco, Posto nekadasnji sajt Sekte - Paracin nije zvanican sajt SPC, molim te da me navedes gde i kada je Patrijarh odnosno Sindod navedeo da je Rastafarijanizam sekta odnosno jeres? Cak ni sajt (sekte Paracin) nije dugo zaziveo, a vecina "sekti" sa tog sajta je danas u Ekumenskoj zajednici sa SPC kroz Svetski savet crkava. Patriotsko odmaceno shvatanje Hriscanstva kao jedino Pravoslavlja jeste takodje zilotizam i priznata je sekta unutar Pravoslavlja, cak je i delom izopstena iz SPC i njeni (antiekumenisticki) stravovi nisu zvanicni stavovi SPC. Naravno da nije lako razumeti nesto sto dolazi sa drugog podneblja, ali sta mislis kako je bilo Indijancima kada su ih pokrstavali? Sekta znaci ogranak vere, i ne sadrzi ama bas nikakvu negativnu konotaciju, pa su tako i Pravoslavlje (i pojedinacne crkve unutar pravoslavlja), Orijentalno pravoslavlje, Katolicizam, Protestantizam ... sekte Hriscanstva. Pravilan pojam je DESTRUKTIVAN KULT za smisao koji se trazi u nasemu narodu (neko ko zloupotrebljava veru da bi terao ljude na nehumana dela ili da bi ih zloupotrebio). Posto je bilo dosta kontraverzi, a) Da, u samom pocetku, oslanjajuci se na Markusa Garvija i istorijat Afrike pre ropstva, rastafarijanizam jeste bila vera koja je zagovarala superiornost Crnaca. Vremenom, razumevajuci da su svi ljudi potekli iz Afrike, oslanjajuci se na govore Hajla Selasija protiv rasizma, kao i na Biblijsku istinu da su svi ljudi jednaki pred Bogom sam rastafarijanizam je ovo prevazisao. Deo zasluge je svakako i na internacionalizaciji regea, pa su mnogi globalni propovednici regea beli ili mesanci. U ovom momentu cu se setiti samo Bob Marlija, UB40, Gentlemana i kompletne domace rege scene. Vaznije i iznad svega, Rastafarijanci za razliku od nacista i skinsa ne iskazuju rasizam prema belcima. b) Shvatanje da je Vavilon sistem koji su stvorili belci (ropstva, mentalnog ropstva) se prosirio na svaki uredjeni represivni drzavni sistem, vodili ga makar i crnci. Ili, rastafarijanska poruka je postala globalnija od geta Jamajke. c) Rastafarijanizam bi bio konzervativan ogranak Judeohriscanstva cije su vrednosti bliske monaskim, a opet se upraznavaju u svakodnevnom zivotu (stroga ishrana, dosta verskih zabrana itd.) d) Posto nema zvanicne Crkve, cak se Crkva prema citatima iz Starog zaveta smatra nepotrebnim posrednikom izmedju Coveka i Boga, jednostavnije bi bilo posmatrati ga kao nacin zivota, nego kao ustanovljenu Crkvu. Postoje odredjeni postulati, ali ne i verska hijerarhija. e) Uzimajuci u obzir Biblijske vrednosti kao centralne, jako tesko bi bilo dokazati da je u pitanju nesto destruktivno. Zapovesti su doslovne pa i ne uzimaj sebi idola, te nema vizuelnog predstavljanja Boga, Jahvea. Isus se postuje kao prorok, a Hajle Selasije kao onaj koji je ispunio Novi Zavet, vraceni Isus. Iako je to centralna figura, dogmatika njegove Bozanstvenosti nije ista kod svih "kuca Rastafarijanaca" kao sto i shvatanje Isusove prirode i svetog trojstva delom varira u Hriscanskom svetu. Samo pominjanje imena Hajla Selasija, zanimljivo takodje ima i znacenje Svetog Trojstva, ali opet i Isusovo ime ima znacene "pomazanika". Kao i kod svake vere dosta toga je simbolicko, i vise je tu da ovu veru ucini razlicitom nego da je uspostavi kao suprotnu Glavna veza sa nasim forumom, je sto su Rastafarijanci vec gotovo 80 godina glavni zastupnici legalizacije marihuane, i u praksi je primenjuju bez obzira na zakonska ogranicenja. Kroz muziku i svoj kulturni izraz su doprineli i internacionalizaciji ove teme. I ateisti, pravoslavci, muhamedanci, deca Izrailja se mogu pronaci u mnogim Rastafarijanskim porukama. I na kraju - o Orijentalnom Pravoslavlju Aleksandrija je duhovni centar Hriscanstva jednak Jerusalimu, Rimu ili nekada Carigradu. Odseceno je iz dogmatskih razloga pri prvoj sizmi oko prirode Isusa, i dugo je bilo anatemisano zbog pojednastovljenja samo jedne dogme - o jednoj prirodi Isusa. Trpelo je udare Islama i ropstva, da bi konacno te podele bile prevazidjene i crkve Egipta, Sirije, Etiopije ... danas bile ravnopravne clanice Svetske zajednice Crkava. Tvrditi da oni nisu Hriscani ili da su destruktivna sekta je negacija istorije Hriscnastva. Anatama je izbrisana i danas je u pomirenju sa ostalim Hriscanskim crkvama. Zanimljivost je da u su u Etiopiji postojali i crnci Jevreji koji su danas preseljeni u Izrael (Beta Israeli) kao i da zahvaljujuci rastafarijanizmu Etiopska pravoslavna crkva ima danas jak uticaj i na Karibima. Hajle Selasije je bio branilac Hriscanstva i poglavar
voxPOZNAVALAC

nov 2009.

O orijentalnom pravoslavlju http://en.wikipedia.org/wiki/Oriental_Orthodoxy http://fusnote.mojblog.rs/p-10441072-10831080-10891091-10451090108010861087111310721085/35960.html par zanimljivih legendi http://www.facebook.com/video/video.php?v=1109033660844 http://www.facebook.com/video/video.php?v=1108510487765
Zabljak 1992POZNAVALAC

nov 2009.

rasta je crni odgovor na hriscanstvo,ako bijelac moze da ima bijelog boga moze i crnac,splet istorijskih okolnosti je radio za ponos crnaca,krunisanje haile selasija 1930. i odbrana od invazije musolinijevih fasista.raste su `pogledali` put Etiopije i vidjeli crnog kralja.ziva je istina da je preko 70 predstavnika raznih nacija pozdravilo novog kralja.rastafari danas ima nekoliko ogranaka ali se razlikuju dosta medju sobom,neki prihvataju bibiliju kao svetu knjigu npr. `twelve tribes` ogranak ciji je `ucenik` bio i marli,a neki potpuno odbijaju da gledaju na bibiliju kao na svetu knjgu,vec gledaju na knjigu kao na jos jedan mehanizam bijeloga covjeka.tako da je rasta dosta sirok pojam i kao homogena cijelina nema sanse da opstane.sto se tice selasija,dosta kontroverzna licnost,svakako ima zasluge za odbranu zemlje od fasista,pa i u prodor na tlo afrike,ali i bio je bahat vladar(apsolutista ako hocete).sahranjen je mislim 1977. ispod dvorsko toaleta,toliko o statusu koji je imao u etiopiji...kad cujem bijelca da kaze rasta analogija je slicna ka da etiopljanin dodje u sumadiju i kaze da je ponosni pravoslavni sumadinac.inace sam veliki rege `fan` i ove stvari su me interesovale.a sto se tiche spc to necu mnogo komentarisat da se neko ne bi naljutio odje,to nije crkva nego paravojna formacija.(ovo je najduzi post koji sam ikad iskucao na netu) ako nekoga bas zanima tema,evo link za YT,jedan od najbitnijih rasta `filozofa` mutabaruka(a bogami i muzicar) na nekom jamjcanskom talk show programu: http://www.youtube.com/watch?v=IdAXGmYRSlY part 1/11
TotalUndergroundISTRAŽIVAČ

nov 2009.

mene zanima gde je granica izmedju jedne sekte i vecinom priznate religije..to shto je opshte prihvacena ne chini je ni manje ni vishe ispravnom..SPC sebi ne bi smela da daje za pravo da bilo shta naziva sektom ili bilo koga heretikom..zato valjda imamo "slobodu mishljenja"..sama rech sekta je takva da ce u umu prosechnog choveka izazvati loshe mishljenje jer su sekte,barem kod nas oduvek usko povezivane sa drogama,ispiranjem mozga etc..mislim da je SPC toga svesna i da namerno to koristi da bi eliminisala konkurenciju jer sve je to isti biznis braco..borba za moc i novac.. ni jedne religije se ne treba striktno drzhati,u sushtini vecina njih govori istu stvar na drugachiji nachin..biblija je isprepletena porukama mira i ljubavi,tako i kuran...jedini problem su ljudi...jer vecina koristi religiju kao jednu od bitnih crta u kreiranju svog identiteta,lichnog,nacionalnog,nebitno..preispitivati nekom religiju je isto shto i napadati ga..mnogo mi imamo problema sa egoizmom i nedostatkom mudrosti i zbog toga je religija u danashnje vreme potencijalno opasna i zlokobna stvar..
voxPOZNAVALAC

avg 2015.

Post je uglavnom tacan, sa izuzetkom da je i Rastafarijanizam evoluirao od svojih crno-nacionalistickih korena, i da danas prihvata ljude svih rasa. Sto se tice Selasija, ubijen je od strane komunistickih revolucionara, posle cega su tek usledile glad ili patnje (ovime nimalo ne negiram da je i pao sa vlasti jer je premalo mislio o narodu). Danas je Etiopija republika, ali nema neke posebno izrazene zelje da se dinastija Solomonida (ciji je Selasije bio poslednji aktivni vladar) vrati na tron. Donekle je moguce vuci paralele sa nama. Moguci su beli Rastafarijanci, mi eto imamo Kojota, Matica i nekoliko slicnih eldera, pre svega zahvaljujuci licnom izboru i miksu iskustva, filozofije i religije. Sto se tice stava SPC ili barem njenog ekstremnog dela, i katolicizam, budizam i hinduizam se vide kao neprijatelji, a sve sto nije tradicionalna verska zajednica nastala pre par hiljada godina sektom. Tako se ne destruktivne male verske zajednice poput npr. Adventista ili Jehovinih svedoka ovde smatraju zlom sektom (od strane SPC-a) iako su globalno priznate crkve sa kojima je SPC u savezu kroz svetski crkveni savet https://en.wikipedia.org/wiki/World_Council_of_Churches U ispravnom smislu citavo Hriscanstvo je sekta (ogranak, modifikacija) Judeizma, a Protestantizam, Katolicizam, Istocno i Africko pravoslavlje su sekte Hriscanstva, pa se zatim dalje usitnjavaju u ogranke. Pravi termin je destruktivni kult, a to Rastafarijanizam nije.
voxPOZNAVALAC

apr 2016.

Apostolska linija nasledjivanja (kod Rastafarijanstva loza cara Solomona), priznanje u OUN (da za raste), priznanje od vlade (da), priznanje od drugih crkava (dijalog da, kanonski ne) i masovnost (sem na Jamajci, rasti nema dovoljno da prodaju statisti ki nivo greake pri popisu)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se