Pozdrav dobri ljudi na joa boljoj vibri :joint2:.
Posljednjih 12-tak dana sam prili
no izostajao sa foruma, nije svojevoljnom odlukom, spletom gadnih, preciznije groznih okolnosti i to je jednostavno moralo biti tako. Komplet tih groznih okolnosti smatram prstom sudbine, ali sam dobio i najljepai dar ikad, a to je novi ~ivot, odnosno priliku za novi ~ivot. Mnogo sam razmialjao ovih 12 dana vezan za bolni
ku postelju. Imao sam mnogo vremena za takve stvari iako mi baa nisu bile preporu
ljive. Jednostavno mi psiha nije davala mira, a kao "brain cleaner" koristio sam se meditacijom kako bih se o
istio loaih "flashbackova" i olakaao svoj uistinu ranjen mozak.
Rei u vam samo da vas ne ~elim previae optereivati, ali jednostavno se osjeam mnogo lakae kad izrazim nekom svoje mialjenje, pogotovo kad je rije
ljudima ovog foruma koji su po meni jedan od najboljih kolektiva, te jedini kolektiv
ija pozitiva daje ogroman pozitivan impuls na cijelokupno ljudsko bie.
Neke stvari koje su mi se dogodile te kobne noi, i cijeli razvoj dogaaja u danima poslje mi je malo viae sijeo na mijesto tek unazad par dana. Evo kratka pri
ica o mojoj sudbini te kobne ve
eri pro~ete misterijom:
-Taj dan prije 12-tak dana tekao uglavnom kao i svaki dan u mom ~ivotu. Posao do 14h, kui ~ena, mala sti~e iz akole, ru
ak kr
ka, zadaa s dijetetom, lagano duvkanje nakon ru
ka. Predve
e emo neki film, izbacujem kalorije nakon ru
ka brzinskim 20 kilometarskim irom bicom dok je joa dan. Doma uve
e valjanje sa moje dvije bolje polovice, gledanje nekog filma, i nakon ponoi klasika pratim ~enu u krevet, malena ve spava. Poljubim ~enu i aapnem joj, reko ljubavi odoh ir do frenda u park popit soki, zapalit i eto me kroz sat-sat i pol, na odlasku odem poljubim dijete, uzmem za pljugicu, u gara~u po bicikli, sjedam i pi
im nekih kilometar i pol do parka ispred frendove kue, popit fantu zapalit gic i razlaz. I niata, pi
im ja ulicam grada prema kolegi, taman pono otkuca, i da ga ebea na dva kri~anja me baci u maglu onaj aaban ato vu
e topa za apricat komarce. A reko jesam neke loae sree opra me lik oblakom dima ko da sam komarac. Niata, nabijem majicu prek usta i pi
i dalje, ma nekih 300 metara dalje joa jedan taj ato aprica komarce i opet ko zavraga sune oblak te otrov
ine u mene. Ono reko ok, majica je na ustima, stiaem pedalu i pi
im do parka. I tak frend tamo sa bo
icom kole i bo
icom fante, pljugica se dimi, ja smotam svoju pa kao dodajem se, malo akulamo i duvkamo. I nia nekih sat vremena druakanja, reko lagano kui, treba nea i oka sklopit. Palim svijetla na bicu, sjedam na njega i to je to. Viae se nisam sijeao ni
ega. Sljedee sijeanje koje mi dolazi iz te ve
eri, jest umivaonik u mom kupatilu iskapan sa krvlju, ru
nik bijeli oko vrata natopljen krvlju, stavljam prst u usta krv iz usta, iz oba uha osjetim curi nea, pipam isto krv, odjednom krv iz nosa i fontanica krvi iz glave po
ne apricat, vid mi postaje zamagljen. Postavljam si pitanje ata se desilo, kako sam u kui, sav krvav kao da me divlja zvijer napala. Majica mi se po
inje natapati, moram na kat probudit ~enu. Ustajem se, osjetim pad na pod, i neku navalu snage u udovima, rekao bih da se
ovjekov mozak prebacuje u mod za pre~ivljavanje i impulsira nadljudsku snagu u udove. Tu mi se javljaju flashbackovi puzanja uz stepenice do vrata spavae sobe, moj pogled iz ~ablje perspektive, u mutnom kadru moja krvava ruka grebe po vratima spavae i jedva izvikujem "ljubavi pomagaj". Sljedee
ega se sijeam vriatanja, pla
a, dijetetovog uplakanog glasa i uzvika "tata nemoj oti, tata molim te!" i ~eninih uplakanih uzvika "ljubavi, ljubavi!". Nakon toga izgubljen pojam o vremenu, no je i dalje, sljedee se sjeam sav krvav sam u prizemlju kue, dolazak roditelja, ~ive par kua dalje od mene, pla
a majke, oca kako me grli u suzama, nosei svoju ataku u ruci i rije
i hitna pomo.
To je to, tu prestaje program emitiranja u mojoj glavi. Sljedee sijeanje me vodi tek 52 sata nakon nesree. Budim se u bolni
kom krevetu sa straanim bolovima glave, vezan sam za krevet, imam ovratnik onaj oko vrata, neka crijeva mi vire iz glave, a i iz kitobera, kroz prozor koliko vidim nepoznata okolina. U aoku sam, gledam oko sebe, stari i stara iovak bolesni, uplakani sjede pokraj mene i dr~e moju princezu, kerkicu u krilu, ~ena mi na vratima pla
e, prijatelj iz osnovne akole je tu, moja prva simpatija, dolaze mi joa 4 frenda stara moja bikera na vrata. Svima su o
i pune suza, ja ih promatram i i svi mi se smijeakaju. Ulaze dvojica doktora u odijelima, pogledaju me i pitaju, mladiu jesi prisutan. Samo sam rekao, daaa, ali ata je ovo, ata se dogodilo, gdje sam? Oni su samo lagano zapljeskali, pogledam u oca s desne strane, reko tata ata se desilo, kakva su mi ovo crijeva iz glave, spremnik krvi sa strane, zaato imam kateter, ovratnik i zaato sam vezan za krevet? Stari me je samo zagrlio i rekao ma nebrini sine sve je dobro sad, glavno da si ti ponovo sa nama. Nakon toga mi ~ena i mala aapnu na uho, mi te volimo ljubavi, prijatelji su ti doali u posjet, i dalje pristi~u. Samo se ti odmori. Niata ja zaspao lagano, budim se i dalje na intezivnoj i prevoze me u poluintezivnu sobu. Hvatam medicinsku sestru za ruku u potrazi za odgovorima. Ona sjeda kraj mene i po
inje mi kronoloaku pri
u. Veli te misti
ne ve
eri, sam u nerazjaanjenim okolnostima zaradio teaku ozljedu glave, te je nakon kratkog vremena od ozljede prilikom transporta iz mojeg grada u drugi grad, sa veom bolnicom i boljim ekspertima na podru
iju neurokirurgije, doalo do mo~dane kome i pada odkucaja srca. Te su hitno kontaktirali vojni helikopter u blizini koji me preuzima i ogromnom brzinom transportira na heliodrom bolnice na neurokiruraku intervenciju, gdje me ve u dopremaju u 3:30 i gdje me do
ekuje tim vrhunskih neurokirurga spremnih za anesteziju, skidanje skalpa, rezanje lubanje, punktiranje krvi iz mozga, heftanje i krpanje glave, respirator, aparatura za odr~avanje ~ivota, spajanja 40 igala po cijelom tijelu na ~iv
ana to
ke i zavraetke ~iv
anih vlaknana i po
injanje slanja impulsa putem ~iv
ane mre~e da bi se mozak probudio iz trenutne kome, koja je trajala 31 sat. Glasgowski indeks ozljede glave je bio 5. Ozljede glave popraene su ovakim rasponom ozljeda:
~od 0-8 (teaka ozljeda glave i mozga 92% smrtonosne ozljede)
~0d 8-13 (srednje ja
ine ozljede glave i mozga 47% smrtonosne ozljede)
~od 13-21 (lakae ozljede glave i mozga smrtonosne svega 2%)
Uhuhu reko sestro, pa jel to tako zaebato bilo. Veli mi ona da je lokalna hitna podnijela crvenu prijavu mupu, odba
ene su sumnje da je ozljeda od pada s bicikla. Predpostavlja se da je mogla biti zadobivena jedino velikom brzinom cca. 70 km na sat i direkt zabijanja u oaak zida ili pada na rizol. Odmah sam rekao da nemam sijeanja vezano za kobnu nesreu, iako je nemogue. Za mene je moj bicikli dio mene, ja sam doslovno srastao sa njim. Uz stepenice, niz stepenice, po zidu, sa zida na zid, do 68 km nizbrdo, po aumama i gorama, planinama, potocima, cestama, to je moja strast. Odgovorno sam i potvrdio lije
nicima svoje mialjenje da je po svemu nemogue da se meni to dogodi kao osobi koja je natukla to
no 22.000 kilometara za svega 2,5 godine na tom biciklu, to su im i moji prijatelji iz bajkerskog druatva potvrdili, i istakli su da sam presposoban te imam iza sebe i profesionalnu karijeru i aktivna sudjelovanja u masi bajkerskih klubova, udruga, druatava, manifestacija. Doktori kad su
uli cifru od 22 soma kilometara za tako kratak period su se slo~ili i rekli da oni toliko autima ne naprave kilometara u tom periodu. etvrti dan nakon operacije lagano dolazim sebi, povratak koordinacije, izoatravanje pogleda, vade mi drenove iz glave, kateter, skidaju, ovratnik odstranjuju i nastavljaju me pucati putem infuzije sa masom B vitamina i lijekova na svakojakoj bazi. Isti dan podve
e me premjeataju u regularnu sobu, gdje lagano pravim prve korake uz pomo bri~nog osoblja. Doktori u viziti peti dan ostaju zapanjeni mojom mentalnom snagom, vokalnim i motori
kim sposobnostima, te pozitivnom energijom i prozivaju me svojim herojem. Za mene su oni i sestre na odijelu najplemenitiji ljudi koje sam ikad susreo u ~ivotu i zauvjek u im biti zahvalan. Daljnji napredak iz dana u dan postaje sve rapidniji, iako su mi davali svega 8% aanse da u pre~ivjeti ja se trudim biti ato pozitivniji, naoru~an samo smijeakom, pokojim vicom, tu i tamo neku spa
ku sestrama priredim i trudim se ohrabriti ljude koji dolaze sa svojim nevoljama na odijel i dati im koju rije
utjehe. Uz tih mizernih 8% aanse za pre~ivljavanje moderna medicina u priru
niku navodi da nakon takve ozljede aanse su
ak 80% da e ostati trajne psihi
ke i motori
ke posljedice, a kompletan oporavak tek sljedi koji e trajati dugih 18 mjeseci. Za sada kako ka~e moj doktor iznimnom mentalnom snagom i pozitivnom energijom sam sruaio temelje moderne medicine dokazavai da je ogromna podraka obitelji, prijatelja, poznanika uz ve navedenu pozitivu bila presudna brzom oporavku bez ikakvih veih posljedica. Mnogo ljudi me posijetilo u tih 10-tak dana u bolnici,
ak 144 osobe, te sam primio preko 400 poziva i poruka podrake. To je ono ato nas ljude
ini posebnima. Uvelike sam i zahvalan mojim druakanima tu sa vutre koji su mi bili od velike pomoi u ovoj mojoj borbi. Od srca vam hvala, svaka vaaa rije
podrake i dobrih ~elja je odaslala jedan ogroman pozitivan impuls u moj mozak i u
inila me sretnijim, hrabrijim i pozitivnijim u daljnoj borbi.
Neki dan mi je doktor donio kompletnu listu kemijskih spojeva pronaenih prisutnih u mojem mozgu na dan operacije. Odmah ata sam ugledao na listi je bila neka skupina kanabinoida koja se ~ustro borila u o
uvanju mo~danih stanica, tu je na listi bila i jedna od po meni najspiritualnijih molekula DMT. Neata najmonije, duhovno, molekula koja se aktivira samo kod mo~dane smrti i pru~a izvantjelesno iskustvo. Neki dan mi je doalo mnogo flashbackova iz operativne sale, vidio sam sebe na operativnom stolu iz pti
ije perspektive, grupu ljudi u bijelom koji su oko moje glave, razna izvikivanja i borbu. Sve je kratko trajalo, mo~da 20-tak sekundi, sve sam vidio kroz neku sumaglicu i tu iz oaka zida primjeujem plavkasto sivu masu koja se formira u oblik moga voljenog bo~anstva i frenda Ganeshe koji je izustio rije
i: "Prava istina nije uvjek onakvom kakva se
ini, vrijeme je za povratak" i pokazao je u smijeru operacijskog stola i nestao, sve je zabljesnulo i kraj vizije. Neki dan sam mu zahvalio tokom moje seanse meditacije na daru ~ivota, sreem ga gotovo u svakoj meditaciji, a osobno sam ga upoznao prije par godina na jednoj dmt seansi sa mojim modernim aamanom. Malo me je kopalo ata je mislio s tim da nije prava istina onakom kakva se
ini. I onda prije tri dana mi u posjet dou krimosi sa odijela za ubojstva u bolnicu i ono ostao sam bez rije
i.
Kobne ve
eri dobijena je anonimna prijava da skupina mladia u to
no doba mog povratka proganja automobilom biciklista i izvikuju "ima da te zgazimo" i raznorazne psovke u vidno alkoholiziranom stanju, te uistinu pokuaavaju usmrtiti biciklista bez razloga. Nakon svega par minuta 200 metara dalje dobijena je prijava da je isti auto velikom brzinom pokupio biciklista odbacio ga u zid, te su ga par puta nabili nogom u glavu, poljevali rakijom i napustili mjesto zlo
ina pjevajui. Primili su i dojavu da je biciklist sjeo na iznenaujue ispravan bicikli i odteturao laganom vo~njom. Nakon toga do jutra je joa stiglo podosta prijava o toj skupini mladia, definitivnih sotona u ~ivom obliku, kako su pokuaali usmrtiti trudnicu sa dijetetom u kolicima u rano jutarnjim satima, oatetili su neke automobile na parkingu i nestali. Poznata je marka vozila, tablice su bile dijelom prikrivene crnom izolirkom, ali se vidilo iz kojeg su grada i koje je zadnje slovo , dobna granica mladih sotona u rasponu od 18 do 23 godine. I dalje se traga za njim, 14 radio postaja aalje apele na graane ukoliko iata znaju da jave. ak je i dr~avni tu~itelj izjavio da je mup du~an privesti monstrume na sud, pronai ih i da e on zahtjevati da im se sudi kao odraslima i tra~iti maksimalnu kaznu od 40 godina za te~ak pokuaaj ubojstva, iskreno niata manje ni ne zaslu~uju. `to se ti
e kumovanja alkohola, meni nikad nee biti jasno zaato je taj otrov i dalje legalan iako je dokazan kao najvei izvor zla. `to bi rekao moj doktor nema te droge koja mo~e toliko zacrniti um kao alkohol, a na ~alost i dalje je dostupan gotovo u svakoj prodavaonici i uslu~nom objektu. }iva istina, alkohol razjari mozak, dok sve droge svijeta ga stimuliraju, jedno legalno drugo zabranjeno. Ehhh ludog li svijeta izvan svake logike i balansa, naruaenog interesom raznoraznih lobija monika, tu~no uistinu gdje ~ivimo :( .
Uglavnom eto ljudovi moji, dobro je proalo, posljedice koje za sad osjetim su mi nekad tijeskoba, neko plakanje me uhvati i nemogu si pomoi, gadne none more kako me netko proganja, ali ajde ponovo sam kui uz svoje voljene i roditelje koji su
esto tu, jako mi je ~ao njih ato su pre~ivjeli tih dana, ovo im je uzelo svakom po 10 godina ~ivota, i to si neu nikad oprostiti iako nije bila moja krivica mene to izjeda i nikad si neu oprostiti. Doktor mi je pri napuatanju bolnice preporu
io canabinoidnu terapiju koja e biti uspjeanija od B kompleksa koji je poznatiji kao vitamin za mozak. To vam dovoljno govori koliko je naaa biljkica mona, u ata sam se i uvjerio ve godinama i godinama, a trenutno none more izbrisane ve nakon prvog sna nakon pljuge.
Sljedi mi oporavak, jakooo duga
ak, mnogo pretraga, psiho testova, epi analiza, ct pretraga i
uda svakojaka. Oporavak od 1,5 godine ispred mene, zabrana izlaganja suncu, svijetlosti bez sun
anih nao
ala, ulazak u klubove, buka, odlazak na more, vo~nja bicikla, upravljanje motornim vozilom i svaata. Od svega mi je ~ao ato e mi biljke na sajtu ostati zaboravljene, jer nesmijem ii tamo po ovoj sunjari, niti sam ih stigao topirati, a uistinu nesmjem ni pokuaati jer mi je rizik od mo~danog udara na visokih 75% te od epi napada preko 80%, a najvei okida
je baa sunce. Neznam ni sam, ali znam da mi sljedi gadno razdoblje u kojem u dati sve od sebe da se izgradim u joa bolju osobu ~eljnu borbe kako bi vratio osmjehe na lica svima koje sam ratu~io. Joa jednom hvala vutro na velikoj podraci, sve vas voli vaa No Joke ;).