LEGACY
Introvertni ili extrovertni
46 odgovora24,894 pregleda
choki123
POZNAVALAC1.235 REP71%
→ Ambasador
choki123POZNAVALAC
mar 2008.
mar 2008.#1
Kakav ste tip osobe,jeste li uope svijesni kojem psiholoakom tipu pripadate...
Ja mogu za sebe rei da sam dosta introvertan,ali ne skroz,onako u druatvu prijatelja sam dosta otvoren i to,al nekako se jednostavno ne mogu re svoje osjeaje nekim ljudima...
Moja li
nost mi se ne svia,~elio bih viae biti extrovertan,ali me fascinira to ato tim dijelovima mozga jako teako upravljati....
Dosta sam povu
en i tih,al ne bih ~elio biti....
Uvijek je tu prisutna ta neka barijera,ne osjeam se dobro u velikom druatvu,bojim se rei svoje mialjenje,kao da se na neki na
in bojim sebe.....Prijatelje stje
em poteako,al mi nekad doe da kad bi mogo,da bi promijenio svoju li
nost,~elio bi biti drua
iji,ali jednostavno ne mogu,imam svoja mialjenja kao i extrovertne osobe ali ih teako izra~avam.....
Poznajem dosta extrovertnih osoba,i nikako ne mogu razumit o
emu to ovisi,extrovertne osobe su uvijek zabavne i lako posti~u prijatelje,otvoreno govore o svojim osjeajima....
Poslije nekog
itanja imam osjeaj kao da su osobe jednostavno takve i gotovo.
Ne znam kako,ali li
nost bih htjeo promijeniti,ali stvar je u tome ato introverzne osobe su dosta duhovnije,druga
ije razmmialjaju,obadva tipa li
nosti imaju svoje prednosti i mane...
Nekad se u druatvu extroverznih osoba osjeajem pametnije,viae,prvenstveno zbog toga ato me neke informacije viae zanimaju,volim se potpuno o ne
emu educirati...al da ne trubim previae....
Dosta bi mi zna
ilo kad bi se ato viae osoba uklju
ilo u ovu raspravu,makar kratko da ka~u ato za sebe misle kojeg su tipa....
Smatram i da su mnogi psihonauti i sli
ni ovdje viae introvertnog tipa...imam takav dojam......
Ovdje u ukratko kopirati jedan odl
an tekst ato se toga ti
e,a vi se prepoznajte u njemu,i podijelite svoja mialjenja......
Ekstrovertni tip li
nosti
Ekstrovertni tip li
nosti karakteriae jedan spoljaanji protok libida, interesovanje za ljude i stvari oko sebe, odnos sa njima i zavisnost od njih. Kada je ovakav tip karakteristi
an kod nekoga, Jung nju ili njega opisuje kao ekstrovertan tip. Ovaj tip li
nosti je motivisan spoljnjim faktorima i mnogo uti
e na okolinu, druatven je i sigurno se osjea u stranom okru~enju. U svijetu su ona ili on u dobrim uslovima
ak i onda kada se sa njim ne sla~u i tada umjesto povla
enja (ato suprotni tip te~i da uradi) , oni se radije prepiru ili raspravljaju, pokuaavaju da to preina
e saglasno svojim sopstvenim obrascima ili potrebama.
Svaki od ova dva psiholoaka tipa potcjenjuje onaj drugi, radije gleda njihove negativne a ne pozitivne osobine ato vodi formiranju suprotnih ~ivotnih filozofija, konfliktnih psihologija, razli
itih na
ina ~ivota i razli
itim vrijednostima. (...)
U pokuaaju da ljudska bia podijeli u prepoznatljive psiholoake tipove Jung je imao posla sa psihologijom svjesnosti. Kada je neka osoba opisana kao jedna od ova dva tipa to zna
i da je njen uobi
ajeni stav u ponaaanju jedan od ova dva. Jedan izbalansiran stav mo~e podjednako uklju
ivati ekstrovertnost i introvertnost, mada se veoma
esto deaava da je jedan stav razvijen a drugi potisnut u nesvjesno. Niko u potpunosti ne ~ivi isklju
ivo kao jedan ili drugi stav, ali se vremenom nesvjesni stav manifestuje na jedan inferioran na
in. Na primjer,
ovjek koji je normalno tih i povu
en, tj. introvertan, mo~e pokazati zna
ajnu aktivnost i entuzijazam za neato ato ga stvarno interesuje ali i dalje nee biti u dobrim odnosima sa svojom okolinomkao ato je to neko ko je ekstrovertan. On e i dalje askati o rijetkim pticama sa nekim ko se za to ni najmanje ne zanima ili e pokazivati kolekciju drevnih manuskripata gostu kojemu je to dosadno i koji uopate ne shvata ato on pronalazi u takvim kojeatarijama.
Slabosti i kvaliteti
Ekstrovertna zrela osoba je druatvena, upoznaje druge poluna
ine i interesuje se za neato ili za svaata. Voli da organizuje skupove, grupe, zabave i obi
no je aktivna na opate zadovoljstvo. To je tip osobe koji
uva naa posao i druatveni ~ivot. Ekstrovertni intelektualci imaju sli
ne kvalitete, najbolje rezultate daju radei skupa sa drugima, podu
avajui ih ili im prenosei svoja znanja na neki na
in, a njihovi dobri odnosi sa svijetom poma~u im da rade efikasnije. Ekstrovertni tip te~i da bude optimista i entuzijast, ali se njihov entuzijazam uvijek ne zavrai baa najbolje. Istina je da odnosi koje uspostave sa drugim ljudima
esto budu raskinuti.
Slabost ekstrovertnog tipa le~i u tendenciji plitkosti i zavisnosti od drugih, njihovoj potrebi da ostave dobar utisak i ne u~ivaju niata viae nego bilo koji drugi posmatra
. Ne vole da budu sami jer tada razmialjaju morbidno i to sa odsustvom samokritike ato ih
ini viae privla
nim spoljaanjem svijetu nego svojoj porodici ili neposrednom okru~enju gdje mogu biti vidjeni bez maske. Poato su dobro prilagoeni u druatvu obi
no prihvataju moralne norme i dnevne konvencije, u prosuivanju te~e komformisti
kom mialjenju, druatvu su korisni i apsolutno neophodni za zajedni
ki ~ivot.
U drugoj ruci, introvertna zrela osoba u principu ne voli druatvo, a u velikim skupovima se osjea usamljeno i izgubljeno. Osjetljivi su i plaae se komi
nih situacija i
esto su nesposobni da u
e kako da se ponaaaju u druatvenim situacijama. Nespretni su, iskreni i ne govorljivi, skrupulozni, ta
nije re
eno komi
no su uljudni. Te~e visokoj svjesnosti, kriti
ni su i
uvaju svoje najbolje kvalitete za sebe i za mali broj ljudi koji im neato zna
i i zato su prirodno malo shvaeni. Svoje najbolje kvalitete mogu da poka~u samo u "intimnom" okru~enju, te~e da stoje sa strane i zato su manje uspjeani nego njihove ekstrovertne kolege. Ne rasipaju energiju u pokuaaju da impresioniraju druge niti je troae na druatvenim aktivnostima. esto posjeduju rijetka znanja ili razvijaju neki talenat iznad prosje
nih standarda.
Introvertnim ljudima je najbolje kada su sami ili kada su u maloj intimnoj grupi, u konverzaciji daju prednost svom sopstvenom mialjenju i ono im je zna
ajnije nego neko opateprihvaeno mialjenje. Neko introvertan e ostaviti za kasnije da pro
ita neku knjigu koja je popularna ili e umanjiti vrijednost ne
emu ato je opate prihvaeno. Ova nezavisnost u rasuivanju i nedostatak konvencionalnosti mogu biti valorizovani ako ih oni ispravno shvate i koriste. U inat svom nedostatku druatvene hvale oni imaju odane i saosjeajne prijatelje.
Razmevanje, prilagodjavanje, brak i prijateljstvo
Ova se dva tipa ljudi, na nesreu ne razumiju i te~e da vide samo tue slabosti tako da su za ekstrovertni tip introvertni ljudi egoisti
ni i neprilagoeni dok introvertni za ekstrovertne ljude misle da su povrani i neiskreni. Sasvim je jasno da razlike u stavovima mogu prouzrokovati nerazumijevanje i teakoe na primjer u braku, ato je joa
udnije ovdje je prisutna tendencija oba tipa ljudi da se ~ene sa ~enama suprotnog tipa. Svako se potajno nada da e se nametnuti. Miran i zamialjen
ovjek pronalazi ~ivahnu i prakti
nu ~enu koja uz to usklauje svoje druatvene aktivnosti sa poslom i profesionalnom karijerom, a stidljiva povu
ena ~ena privla
i mu~a koji je veseo tako da ~eni stvara sigurnost dok ga
eka da se vrati kui. Sve to ide dobro dovoljno dugo dok se oni prilagoavaju raznim ~ivotnim potrebama: izgradnji porodice, uspostavljanju karijere ili pravljenju sigurne finansijske pozicije.
Ako su na tom planu zadovoljni njihov brak je za spolja idealan, ali ako budu tra~ili stvarno razumijevanje ili potpunije drugarstvo teakoe e se pojaviti, svako e govoriti svojim jezikom... Ono ato su vrijednosti za jednoga za drugoga su negacije vrijednosti. Oni postaju kriti
ni za svako interesovanje ili nedostatak interesovanja onog drugog ili za njihove prijatelje. Jedno od njih dvoje pokuaava ono drugo da gurne u aktivnost. Svako od njih osjea nerazumijevanje onog drugog i nalazi razlog za samosa~aljenje ili tra~i joa nekog od koga e imati neophodnu podraku i razumijevanje ili najmanje privid toga.
Neprijatna se nit i dalje razvija i dva razli
ita tipa li
nosti po
inju da budu ljuti na razli
itosti onoga drugog. Ponekad e tolerancija i pokuaaj prepoznavanja (razumijevanja) vrijednosti onog drugog biti most iznad ponora, najmanje za neko izvjesno vrijeme ali ako toga nema
esto e biti prisutni otvoreni sukob i nasilje,
ak iako, kako to Jung ka~e, to zadire i u krajnju intimnost. Stvarno rjeaenje ovih problema le~i u jednom udaljenom razvitku svake od li
nosti do
ega u mnogim slu
ajevima jedino mo~e doi uz potrebnu psiholoaku pomo. (...)
U pravljenju razlika izmeu ekstrovertnih i introvertnih li
nosti treba sagledati sve razlike izmeu njih. Introvertna li
nost se povla
i nazad i oklijeva na jedan sasvim osoben na
in, ali ne u maniru nekog drugog introverta. Ekstrovertna li
nost gradi svoj odnos sa svijetom koristei intelekt, osjeanja, razum, percepcije i na kraju intuiciju. U borbi za opstanak svako koristi ono ato Jung zove "njihova najrazvijenija funkcija".
I joa neato,samo ovo moje postanje pokazuje da sam introvertna osoba,da sam extrovertan,mislim da ne bi tra~io odgovore i smisao ~ivota (etc.)......
Bugi
POZNAVALAC1.232 REP70%
→ Ambasador
BugiPOZNAVALAC
mar 2008.
mar 2008.#2
da ovo je jung uveo sa svojom analiti
kom psihologijom...
evo i test koji mozete vidit koji ste tip u svijetu,
http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm
ja sam nekoliko godina bio INFP (healer), a nedavno mi ispalo INFT(councelor)...
i bas prijatelj kaze da me lakse zamisliti tako..
i eto postale mi jasno kad mi ljudi kazu "kad pricam sa tebom osjecam se kao kod psihologo, samo sto ti opuataa"
nemam pojma ali dobra ideja carl jung-a....
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#3
Po ovome sam introvertni tip, ali neu si dopustiti da me neato odreuje, pa tako ni ove jungove podjele. U ~ivotu me nezanima (viae) nikakvo odreivanje tipa; ja sam taj i taj, pripadam tome i tome... ne, ja sam ja. Mene viae ne dira ponaaanje drugih ljudi, niti me frustrira zaato nisam takav i takav, i zaato neato nije takvo i takvo.
Ljudi su vrlo skloni svom odreivanju, gdje pripadaju, tko su, u kakvoj su grupi, kulturi, na
inima... zato jer se bez toga osjeaju izgubljenima. Odreivanje nam daje neku, kao sigurnost, snagu i smisao. Ali ja sam prestao to raditi skroz, i osjeam se dobro :)
self authority
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
elephant0rAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#4
Sad bi reko da se u potpunosti slazem sa Weedranom ali to govorim precesto lejtli pa necu nista rec.
ups
didjilidoo
ISTRAŽIVAČ143 REP62%
→ Entuzijasta
didjilidooISTRAŽIVAČ
mar 2008.
mar 2008.#5
pa ne radi odredjivanja,nego u smislu mapiranja raznih perspektiva te nase carobne dualnosti radi postizanja drustveno razumljive objektivnosti-cjelovitosti-smisla.uzmi to vise recimo agnosticki.
Ramona_Red
ENTUZIJASTA558 REP90%
→ Poznavalac
Ramona_RedENTUZIJASTA
mar 2008.
mar 2008.#6
"mapiranje raznih perspektiva
arobne dualnosti radi postizanja druatveno razumljive objektivnosti-cjelovitosti smisla" zvu
i kao doslovan prijevod s engleskog
I ja se sla~em s Weedranom, ta trpanja u kojekakve ladice ni mene odavno ne zanimaju, psiho-testovi mi izgledaju ko lov na varave plami
ke i uvijek su nekako povrano sklepani i puni rupa... a Jungu svaka
ast, naravno - samo ato ljudi naj
eae ne budu ni potpuno ekstrovertirani ni introvertirani nego mijeaani, isto ko ato ne budu ni '
isti' znak u horoskopu nego kombinacija njih nekoliko, a stvari veinom ni crne ni bijele (a bogami ni ~ute), nego aarene i prelijevaju se u razli
ite nijanse ovisno o ovom i onom: sve je to relativno pa objektivnost 'kao takva' uvijek pomalo izmi
e a 'perspektive
arobne dualnosti' se lome u viaestrukim zrcalima,,,
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
elephant0rAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#7
Moram priznati da sam rjesio ovaj test i rezultati su me nemalo iznenadili.
Naime na dosadasnje slicne testove sve sta sam mogao je dobro se nasmijati citajuci tocnost psihoanalize, ali ovaj me skinuo u 80% segmenata barem.
Posto u odgovore na 3 specificna pitanja nisam imao definitivni yes ili no, rjesio sam test ponovno i ta pitanja koja su zaista varijabilna zamjenio sa suprotnom vrijednosti.
Rezultati fascinantni.. kada se spoje 2 profila dobivenih osoba dobije se neki priblizan kalup mene.
Ispadam "idealan realist" ili healer arhitect. Obzirom da samih healera ima manje od 1% sreca da ne tezim svrstavanju negdje jer bi ispo totalan endem.
Ako nekog slucajno zanima moje stivo, evo linkova, a bilo bi fino da nas vise ispuni test i daju svoje misljenje kako bi utvrdili vjerodostojnost istoga na vecem broju pojedinaca iz vutra drustva.
healer:
http://keirsey.com/handler.aspx?s=keirsey&f=fourtemps&tab=3&c=healer
http://www.humanmetrics.com/vocation/JCI.asp?EI=-56&SN=-50&TF=-25&JP=-56
http://typelogic.com/infp.html
Men and Romance Series Pt.III
The Idealist Lover
By DrLovegood on 12-20-2007
Idealist men find it relatively easy to express tender feelings, sympathize with others, and have female friends. Some even enjoy shopping. Many women find this intensely appealing while others view them as effeminate.
Idealist men are the most likely to provide romantic dates, an empathetic listening ear, and kindness. Women are likely to appreciate their ability to simply listen without trying to solve problems although they are likely to need to share the stage with the Idealist man who also wants to be heard. Along with sensitivity, Idealists are the most likely type of man to be moody, responding to the moods of those around them.
architect:
http://keirsey.com/handler.aspx?s=keirsey&f=fourtemps&tab=5&c=architect
http://www.humanmetrics.com/vocation/JCI.asp?EI=-22&SN=-62&TF=0.6&JP=-33
http://typelogic.com/intp.html
Men and Romance Series Pt.IV
The Rational Lover
By DrLovegood on 01-17-2008
Some Rationals seem so cold and logical that its hard to imagine them doing something as frivolous as falling in love. Most Rationals do not express the range of emotions other types do because they keep their emotions tightly in check, usually showing them only to those closest to them. Getting a Rational to open up and show their tender side can be a great challenge, one many women find intriguing.
Rationals are the least likely types to remember important days, such as anniversaries, birthdays, and holidays. However, they do tend to be steadfast, being among the most committed. Their partners can expect intellectual stimulation, debating from multiple perspectives, and a lot of autonomy. Rationals are the most likely types to treat their partners as equal in adult status.
Run for your sanity before I turn it to vanity :icon_mrgreen:
Blackness
ISTRAŽIVAČ63 REP9%
→ Entuzijasta
BlacknessISTRAŽIVAČ
mar 2008.
mar 2008.#8
INTP architect
jeeeeeeebeno tocno... nemres vjerovat... malo cak i u kurcu kako te odma stavi u ladicu :P
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#9
Ne ku~im poantu tog testa. Pa prvo te sve pita i ti mu sve odgovoria i onda bi se kao trebao
uditi dobivenom rezultatu kako me je pogodio, a sve sam mu rekao, pa ono...
Test:
pitanje: Dali
esto imate osjeaje prema ne
emu?
odgovor: da
nevjerojatan zaklju
ak ultra dobrog testa: Vi ste osjeajan tip osobe.
moja reakcija: Vaaaaaau, kao je samo znao.
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
elephant0rAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#10
Weedrane dobro znas da nije tek tako.. Treba biti na veoma visokoj intelektualnoj razini za razradit onakav sustav i na bazi jednih te istih pitanja razvrstat ljude precizno sa podasta visokim postotkom preciznosti.
Svi smo mi kompleksni i jedinstveni, i nikada nece postojati sustav koji ce nas direktno spakirat u ladicu, ali ovakve stvari nam mogu pomoci da bolje shvatimo sami sebe, a time i ono sto nas okruzuje.
Ne tvrdim da je ovo pozitivno ni negativno.. ali definitivno sam misljenja da je u stanju prosiriti percepciju i horizonte te doc do nekih novih spoznaja ili povezati stare u jednu novu smislenu cjelinu.
Tarki
POZNAVALAC1.040 REP49%
→ Ambasador
TarkiPOZNAVALAC
mar 2008.
mar 2008.#11
Posto sam rjesavo dosta testova licnosti, mogu ustvrditi da je ovaj poprilicno dobar.. I mene je pogodio... Veli ENTP, iliti inventor...
E sad, bas sam misli kenjat po vama koji ste negativno nastrojeni prema ovakvim testovima, al onda se sjetih necega.. Postoji tzv VALS matrica (values and lyfestyles) koja pomaze oglasivacima da lakse pogode ciljnu skupinu kojoj komuniciraju... postoji 11 (ak se dobro sjecam) vrsta lifestyleova medju kojima je inventor.. I gle vraga, i tamo sam inventor! Posto je oglasavanje vrazji poso koji kontrolira prakticki cijeli svijet (a ja sasvim slucajno to studiram) sad se i u meni budi sjeme sumnje... da, te ladice ipak nisu kewl...
Ali, ipak postoji nekolicina ljudi koja znanost koristi na ne samo u "ajde da zaradim pare" svrhu.. Tak da mislim da ovakvi testovi ipak imaju i neku konstruktivnu vrijednost.. sociolozima, psiholozima da dodju do nekih odgovora na makro planu.. nazalost, ipak je vise onih koji zele zaradit pare na nama koji zivimo u ladicama.. na kraju krajeva i onaj sajt na kojem je test je turbokomercijalan.. jbg oko para sve se vrti..
:fun_61:
Beyond
LEGENDA5.330 REP3%
→ Zmaj
BeyondLEGENDA
mar 2008.
mar 2008.#12
Ako ti njemu ka~ea tko si, koja je mogunost da on tebi ka~e krivo?. Konkretno te pita, i ti konkretno odgovoria sa da ili ne, i poslije ti ka~e isto to ato si rekao testu, ali skra
eno. Stoga ne ku~im zaato se vi
udite kako vas je pogodio, pa naravno da jest. Nego svrha i prakti
na vrijednost te procedure le~i na podru
ju psihijatrije, da psihijatar dobije uvid u tvoju li
nost, da zna smjernicu za tvoje lije
enje ili ata ve... i sl.
a mo~da sam ja u zabrijao neato, neznam, malo sam se pogubio
elephant0r
AMBASADOR3.331 REP52%
→ Legenda
elephant0rAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#13
Nisi se pogubio.. shvacam ja taj dio.. ali svejedno je cinjenica da je taj info pomogao i meni da shvatim neke postupke iz svoje proslosti i sadasnjosti.. pa samo kad pogledam zbroj zanimanja healer-arhitekta.. pa skoro sve to sam radio vec u tocno tom obliku ili nekoj blazoj varijaciji na temu..
To sta oni imaju od toga osim svojih statistickih podataka za prodat vise sampona, hrane i pizdarija me ne zanima jer ne koristim komercijalne proizvode ionako.. ako se ikada pozelim otrovati ucinit cu to kako treba sa ambalazom koja ne skriva sadrzaj i na sebi ima mrtvacku glavu u stilu onih sa gusarskih zastava.
98% kozmetickih proizvoda koje danas koristimo trebalo bi imati tu slicicu odmah kraj cvjetica, medvjedica i inih sranja kojima nas asociraju na prirodu nebi li prodali jos jedan proizvod za 20kn koji smuckaju u labosu za 2 lipe troska.. o sadrzajima velikih shopping centara sto se prehrambenih namirnica tice necu ni pocet pricati jer se mislim okupat ovo ljeto koji put.. dovoljno je da spomenem da koristim max 5% namirnica koje nadjes u konzumu npr.. kraj svega ostalog prolazim kao da ne postoji.
RedSh
AMBASADOR2.308 REP23%
→ Legenda
RedShAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#14
eto mene kao INFP- The Idealist...ovaj test sam rjesila prije god/ dvije i nije fulano...pogodeno je skoro pa sve, zanimljivo nadasve :)
http://www.personalitypage.com/INFP.html
nije da se palim na te testove ali ovaj me definitivno najbolje objasnijo... nije losa razbribriga :)
Kurblaj Kan
AMBASADOR4.264 REP79%
→ Legenda
Kurblaj KanAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#15
Hm ja bi bio extrovertna osoba ali ne u potpunosti jer druaven sam i sve to ali ne volim raditi s drugim ljudima ni ovisiti o drugim ljudima nisam baa za team work, i volim jedan dio svakog dana provesti sam poludio bi da imam stalno nekog oko sebe
Ali bitno je da sam ja Shaman Shandor - polu
ovjek, polu odvratan!!!
Pacox
ENTUZIJASTA202 REP1%
→ Poznavalac
PacoxENTUZIJASTA
mar 2008.
mar 2008.#16
Cudno je da su INFP osobe opisane kao 1% populacije a ovde na gomili ima nas troje (za sada). Ovaj forum privlaci takve ljude, izgleda :)
Inace, ja strasno volim takve testove, i zbog zabave i zbog samospoznaje. Posto jesam introvertan, svako novo saznanje o meni mi dobro dodje. Jeste da takvi testovi daju neke ocigledne rezultate (barem vecina njih), ali ponekad su neke stvari toliko ocigledne da ih ni ne primetimo bez nekakve pomoci. Resio sam mali milion testova na OkCupid-u i Tickle-u i to mi je jedna od omiljenih razbibriga. Naravno, sve umereno, pa se trudim da se ne izgubim u tim testovima... I tako :))
didjilidoo
ISTRAŽIVAČ143 REP62%
→ Entuzijasta
didjilidooISTRAŽIVAČ
mar 2008.
mar 2008.#17
mora da sam englez :)
naravno da ima i sivog,ali po covjekovom shvacanju esencije sivo su razliciti omjeri crne i bjele,a bavim se coekom i na njegovu dualnost mislim
bas zato sto uvijek pomalo izmice daleko dodjes u toj potjeri za objektivnosti!
a opet kolko god sarene bile u biti su 3 kad ih ponovo izlomimo(kroz prizmu).
sve sto je potpuno je 3 upucuju perspektive i razne manifestacije ljudi tokom stoljeca... mi shvatismo 2 i tracak treceg.dok ne shvatimo 3 nista ni ne znamo(i testovi i znanosti i shvacanja su nam nepotpuna...),i ova dva nemaju smisla kakvog trebaju imat-cak se pobijaju(nesto kao kvantna i obicna fizika bez vise dimenzija i stringova).zato i pozivam na mapiranje mnogih raznih perspektiva 2 da bi sabloniranjem 3 postao ocit pojavljujuci se uz 2. taj jedan koji fali mozemo nazvati i objektivnoscu,cjelovitost ili smisao.ili naprosto bog.ili ta ideja njegova koja nas je sve uvalila u ova govna...
stagod je,traganje je dovoljno vrijedno/zabavno da ne bi jedinu znanost o psihi sa ogromnom kolicinom raznih ideja i manifestacija(cak i mini testova) sve strpo u jedan kos bojeci se sta cu sam sebi napravit nakon sto mi pokaze u koji kos mene ta matematika/perspektiva necija trpa i odustat od citanja par redaka..
mozda nije tako lose trpati u ladice(to vidim kao potpuno prirodan proces npr memorije),nego misliti da si nesto postigao s time,da si Zavrsio slozivsi,da ta ladica ima unaprijed natpis sa zakljuckom-mozd kao vase odbacivanje svih testova,jer nisu potpuni,i istina vecina(po casopisima npr) je smece za djecu,ni uvod dostojan,cak i totalna zabluda-ali i to je necija perspektiva(vjerojatno jer ima neki poremecaj ;) ). koju smo svi nadisli vjerojatno,ali zato nema razloga za unaprijed odbacivat i dalje nepotpune ali novie perspektive nekih "pametnijih" ljudi nego li je spisateljica okeja il nest..
p.s.
The Counselor Idealists
http://typelogic.com/infj.html
stvarno je na neki nacin fascinantan ovaj test...
Bugi
POZNAVALAC1.232 REP70%
→ Ambasador
BugiPOZNAVALAC
mar 2008.
mar 2008.#18
da internet je topli dom za introverte...
dobro je netko odavde rekao, ovi testovi nisu da te stave u ladicu nego eto da se malo preispitas...
ova analiticka psihologija nije opisana kao nekakva pravila za normalu u ljudima, nego vise kao alat koji ti pomaze oblikovat misli.
ovih 16 elemenata cesto zna ovisiti o trenutku kojem se osjecate i to je to...nista posebno...ovaj test je samo kratka verzija...originalno jung je bio psiholog koji bi dugom dugom psihoanalizom utvrdio neko tvoje trenutno stanje....
a ljudima se cesto prvo treba pokazati prstom i nacrtati da bi oni vidjeli ili skuzili o cem se radi...
a to je on kao psiholog radio...samo pokazivao...
anyway analiticka psihologija je donijena ljepih novih stvari, jer freud i slicni su introvertnost smatrali bolesti koju treba ljeciti... jung je mislio drugacije...
lalalal...
sve ostalo je samo igra nasih misli koja se odvija ritmom, uzdah-izdah..
btw sjecam se kad je red "polagala" test...nisam je dugo poznavao a bio sam uvjeren da ce biti infp...XD
OkiyKiku
ENTUZIJASTA232 REP8%
→ Poznavalac
OkiyKikuENTUZIJASTA
mar 2008.
mar 2008.#19
Mastermind ! ! !
Je bogami istina, ja sam MASTERMIND!!!!
Moram priznati da u dobroj mjeri odgovaram profilu...
Ovo me neodoljivo posjeca na vremena Starcraft-a i Zerg Mastermind-a!!!
EXARP
POZNAVALAC1.275 REP75%
→ Ambasador
EXARPPOZNAVALAC
mar 2008.
mar 2008.#20
Ma fuck podjele! Ne
u ovaj test ni pokuaavat jer san ih dovoljno porjeaava. Meni, osobno, su to sve nepotrebne "gluposti" jer i se identificirat sa nekakvin rjeaenjima testova, psihotestova itd. je ograni
enje individualnosti i automatsko podsvjesno identificiranje sa "rjeaenjem". A rije
koja savraeno definira GRIJEH je rije
OGRANIENJE. E, ja ne ~elim biti u Grijehu. Moja je duaa neograni
ena :respect:, netreba nikakvu "matricu" da bi se definirala.
Yami_Raziel
AMBASADOR1.929 REP12%
→ Legenda
Yami_RazielAMBASADOR
mar 2008.
mar 2008.#21
bless...tocno to covjece...
Bilokakav nacin klasificiranja,separacije bilokakav sistem odredjivanja je los i jadan...mi smo ljudi i nemozemo se tako podjeljivat...
To je sve zbog naseg Ega...nemozemo se vidjeti kakvima jesmo vec se klasificiramo......
Anyway...Respect Weedran tocno to :)
dziba
ENTUZIJASTA487 REP72%
→ Poznavalac
dzibaENTUZIJASTA
mar 2008.
mar 2008.#22
Sve je to jaaaako relativno! Zavisi sta uzimamo kao osnovu za poredjenje. Dali je covek srecniji u zivotu, ili svesniji? Ili dali je imao vise zivotnog iskustva? Moze biti da je sve to pomoglo vecem broju ljudi nego sto je odmoglo, ako gledamo na drustvenu korist, ili suprotno. Ja Junga postujem jer je covek radio prvenstveno na svom iskustu (bavio se "snovima" projekcijama), i uz to je ostavio mnogo dobrog materijala iza sebe...
A svi smo mi slobodni od tih klasifikacija, "makar" u snovima pa opet se vracamo u nas "lepi" ego... A nebih rekao da smo primorani, mislim da mi to zelimo.
Casper
ENTUZIJASTA527 REP82%
→ Poznavalac
CasperENTUZIJASTA
apr 2008.
apr 2008.#23
ja, od kad sam po
eo malo bolje promatrati svijet oko sebe, sam shvatio da sam introvertni tip osobe... mnogi od vas ka~u da su te podjele bezveze, da nemogu biti u potpunosti to
ne, da ovise od osobe do osobe i da se netreba na njih ograni
avati; sa ne
im od ovoga se sla~em ali zanimljivo je to sto ove
injenice o introvertim osobama u potpunosti opisuju mene... u nepoznatoj okolini sam potpuno izgubljen i mogao bi
ak re
i paranoi
an. upoznavanje novih ljudi, sudjelovanje u nekakvim javnim dogaanjima punim ljudi meni predstavlja, na neki na
in, problem....volio bih da je druk
ije jer poznato je da otvoreni ekstrovertni ljudi lakae napreduju u druatvu i lakae posti~u svoje ciljeve...no s druge strane uvijek mi se
ini da puno dublje ulazim u stvari koje me zanimaju isto tako zanima me puno svari, imam dosta talenata, otvoren pogled na svijet...osjeajna sam osoba ali svoje osjeaje rjetko otkrivam drugima...
uvijek moram imati nesto sto me ispunjava, nekakav hobi ili sli
no. tako sam se pronaaao npr. u uzgoju marihuane
Paranoja Man
AMBASADOR2.379 REP25%
→ Legenda
Paranoja ManAMBASADOR
dec 2015.
dec 2015.#24
Ja sam najextrovertniji tip, introvertne li
nosti :) Uvijek sam bio komunikativan, druatven, "voa" u druatvu... lako mi je da se pove~em sa drugim osobama, lako mi je da ih razumijem,svaata neato. Ali.... nijesam siguran koliko to ~elim ! Vidim nekog na ulici kako mi ide u susret, ako mogu odmah pobjegnem na drugu stranu, ili u brutalnom maniru okrenem glavu i proem !!! A kad pjeaa
im, toliko se zamislim, da ako naletim na poznatu osobu, jedva sam sposoban da se uljudno javim,
ak mi se glas izgubi ! Takoe, redovno sam zagledan u sebe, u svoje postupke... u moju ulogu i poziciju u univerzumu, itd itd :) Konstantna autorevizija mojih misli, ~elja i djela, to je moj specifikum. Dakle, ja sam hibrid : 55% indica (introvertan), i 45% sativa (extrovertan) :D
mar 2008.
1 / 24
mar 2008.
dec 2015.