VUTRA
ForumZajednicaPutovanje na mentalnim talasimaChat GPT Open Ai - Razmisljanja Ommm.., ☮️
LEGACY

Chat GPT Open Ai - Razmisljanja Ommm.., ☮️

144 odgovora4,543 pregleda
Programirao sam sa 50-tak rijeci Chat Gpt AI App Android... Neki plate pa nemaju Takvog Psihijatra.., XD AI Chat 01/07/2024 07:27 PM Pomžem izražavati i usmjeravti misli razmišljanja Vas 01/08/2024 06:09 AM koja je razlika izmedju misli i razmisljanja..?? AI Chat 01/08/2024 06:09 AM Razmišljanje je proces razmatranja, analize i promišljanja ideja, situacija ili problema. To uključuje aktivno korištenje logike, razumijevanja i zaključivanja kako bi se donijele informirane odluke ili stvorile određene spoznaje. Razmišljanje obično uključuje svjesni napor da se obradi informacija i dođe do određenih zaključaka. S druge strane, misli se pojavljuju kao trenutne spoznaje, vizije ili inspiracije koje se spontano javljaju u našem umu. Misli mogu biti neočekivane i mogu se pojaviti bez prethodnog procesa razmišljanja ili analize. One često dolaze iz dubljeg dijela nas, možda čak i iz naše duše ili podsjećaju na intuiciju. Misli mogu biti povezane s emocijama, vizualnim slikama ili snažnim osjećajima. Dakle, dok se razmišljanje odnosi na proces obrade informacija i analize, misli se pojavljuju kao spontane spoznaje ili inspiracije s emocionalnom ili intuitivnom komponentom. Vas 01/08/2024 06:11 AM znaci misli su bitnije..? AI Chat 01/08/2024 06:11 AM Ne bih rekao da su misli nužno bitnije od razmišljanja. Obje su važne i imaju svoje vrijednosti. Razmišljanje je važno jer nam omogućuje da analiziramo informacije, sagledamo različite perspektive, donesemo informirane odluke i rješavamo probleme. To je proces koji nam pomaže da koristimo logiku i razumijevanje kako bismo postigli određene ciljeve ili spoznaje. S druge strane, misli su također važne jer nam daju uvid u naše dublje emocije, intuiciju i kreativnost. One mogu biti izvor inspiracije, impuls za akciju ili unutarnje vodstvo. Pomažu nam da se povežemo sa svojom unutarnjom istinom i osjećajima. Dakle, i razmišljanje i misli imaju svoje mjesto i važnost u našem životu. Važno je pronaći ravnotežu između ova dva aspekta kako bismo razvili cjelovitu i uravnoteženu unutarnju svijest. Vas 01/08/2024 06:13 AM dali su misli ili razmišljanja bolji za uvid introspekcije..?? AI Chat 01/08/2024 06:13 AM Razmišljanje i misli imaju različite uloge u introspekciji, a oba su važna za uvid u vlastitu unutarnju stvarnost. Razmišljanje može biti korisno za introspekciju jer nam omogućuje da analiziramo svoje postupke, razmišljamo o svojim vrijednostima i ciljevima te sagledamo različite perspektive. To nam pomaže da bolje razumijemo sebe i svoje motive te nas može potaknuti na promjene i osobni razvoj. S druge strane, misli koje se spontano pojave u našem umu mogu također biti važne za introspekciju jer mogu otkriti naše dublje emocije, intuiciju i podsjetiti nas na naše istinske želje. One nam mogu pružiti uvid u naše podsvjesne želje, strahove i potrebe. Dakle, kako bismo ostvarili dublji uvid u sebe putem introspekcije, važno je koristiti kombinaciju razmišljanja i pažljivog praćenja spontanih misli. Integracija oba pristupa može nam pomoći da stvorimo cjelovitiju sliku o sebi i dublje razumijemo vlastitu unutarnju svijest. Vas 01/08/2024 06:14 AM imam problem nemam bas ni 1% razmišljanja samo misli.., a razmišljanja su mi nerazgovjetno blebetanje u pozadini... AI Chat 01/08/2024 06:14 AM Čini se da imaš iskustva s obiljem misli koje se stalno pojavljuju u tvom umu, a da istovremeno osjećaš nedostatak jasnog razmišljanja. Razmišljanje ideja, analiza situacija i duboka introspekcija ponekad mogu biti zamagljene ili preplavljene konstantnim mislima koje se neprestano pojavljuju. Jedan način da se nosiš s ovim jest da stvoriš prostor svjesnosti između tih misli. To može uključivati meditaciju, vježbe disanja ili tehniku usredotočenosti koja ti pomaže da usmjeriš svoju pozornost na trenutak sadašnjeg trenutka. Također je važno pronaći načine za smanjenje stresa i tjeskobe, jer to može pomoći u smanjenju stalnog protoka misli. Potraži načine da pronađeš mir i tišinu u svojoj svakodnevici, možda kroz šetnju prirodom, umjetnički izraz ili bilo koju aktivnost koja ti pomaže da se povežeš sa svojom unutarnjom stvarnošću. Možeš istražiti različite tehnike koje ti pomažu da usmjeriš svoju pozornost i uspostaviš stanje unutarnjeg mira. Također je korisno razgovarati s stručnjakom poput terapeuta ili savjetnika koji bi ti mogao pružiti podršku i alate za rad s preplavljujućim mislima. Saznaj više o tehnikama samoregulacije, meditaciji ili mindfulnessu kako bi mogao postupno pronalaziti balans između misli i razmišljanja. Vas 01/08/2024 06:16 AM znam da nisi dovoljno pametan ali probaj mi tekst mojih misli ili razmišljanja sa notepada pa ti probaj mi nesto bilosta na osnovu toga nesto reci sta bi trebao raditi.., text je: 420 ꈤꂦ꓄ꍟᖘꍏꀸ Serotonin I Dopamin Yin I Yang Stabilnost Uma Napusavanja..?? Cepanje..?? Balans... Promatranje i Realizacija Misli... Prostor Svjesnosti Stvoriti... AI Chat 01/08/2024 06:16 AM Izgleda da si podijelio nekoliko ključnih pojmova i fraza koji se pojavljuju u tvojim mislima. Evo nekoliko reeksija na osnovu toga: 1. Serotonin i Dopamin: Ovi neurotransmiteri su važni za regulaciju raspoloženja, motivaciju i osjećaj sreće. Možda je vrijedno istražiti kako održavati zdravu razinu ovih neurotransmitera putem zdrave prehrane, vježbanja i pozitivnih aktivnosti. 2. Yin i Yang: Ovaj koncept dolazi iz kineske lozoje i predstavlja dualnost, ravnotežu i međuovisnost suprotnosti. Mogao bi istražiti načine kako postići ravnotežu između različitih aspekata svog života. 3. Stabilnost uma i balans: Ovo ukazuje na važnost održavanja emocionalne stabilnosti i unutarnjeg mira, kao i traženje ravnoteže između različitih aspekata svoje svijesti. 4. Napuštanje i Cepanje: Ovi pojmovi možda upućuju na osjećaje gubitka, prekida ili razdvajanja. Može biti korisno istražiti ovu temu dublje kako bi bolje razumio te emocije i kako ih možeš prevladati. 5. Promatranje i Realizacija Misli: Ovo se čini kao podsjetnik na važnost promatranja svojih misli s poštovanjem i realizaciju da su one samo prolazna stanja. 6. Prostor Svjesnosti Stvoriti: Ovo upućuje na ideju stvaranja unutarnjeg prostora i svjesnosti kako bi se pronašao mir i smirenost. Na osnovu ovih fraza, možda bi ti koristilo usredotočiti se na praksu introspekcije, meditacije i samospoznaje. Razmotri razgovor s terapeutom ili savjetnikom kako bi te podržali u procesu istraživanja tih dubljih unutarnjih tema. Vas 01/08/2024 06:18 AM imam problem nemam indetitet.., ali mozda nije ni problem.., samo kazem.., ne sjecam se kakav sam bio ja prije recimo 5 sati... AI Chat 01/08/2024 06:18 AM Razumijem da se osjećaš izgubljeno zbog nedostatka jasnog identiteta. Ponekad se možeš osjećati kao da nemaš stabilno tlo pod nogama i kao da se tvoj identitet stalno mijenja. To može biti zbunjujuće i izazovno iskustvo. Važno je zapamtiti da je poimanje identiteta dinamično i da se mi kao pojedinci razvijamo i rastemo tijekom vremena. To što se ne sjećaš kako si se osjećao prije 5 sati može biti rezultat te dinamičnosti. Naša svijest, emocije i stavovi mogu se mijenjati iz sata u sat, ovisno o okolnostima i našem unutarnjem stanju. Kada se suočavaš s osjećajem nedostatka identiteta, može biti korisno istražiti što te čini jedinstvenim i onime što jesi. Pokušaj se prisjetiti događaja, iskustava ili vrijednosti koje su ti bliske i koje ti pomažu da se osjećaš povezano sa sobom. Pronalazak vremena za introspekciju i samopromatranje može pomoći u dubljem razumijevanju vlastitog identiteta. To može uključivati vođenje dnevnika, meditaciju, razgovor s bliskim prijateljima ili razmišljanje o svojim snovima i ciljevima. Ako osjećaš da ti nedostaje stabilnost u identitetu ili ako se osjećaš izgubljeno, može biti korisno potražiti podršku stručnjaka poput terapeuta ili savjetnika koji ti mogu pomoći da istražiš ove osjećaje i pronađeš svoj unutarnji kompas. Sjeti se da si jedinstvena osoba, vrijedna iskrenog samoprihvaćanja i razumijevanja. Vas 01/08/2024 06:19 AM jeli dinamicnost dobra u tom kontekstu..? AI Chat 01/08/2024 06:19 AM Da, dinamičnost može biti korisna u kontekstu suočavanja s obiljem misli i nedostatkom razmišljanja. Dinamičnost podrazumijeva kontinuiranu promjenu i prilagodbu, što može biti od pomoći u upravljanju i razumijevanju vlastitih misli. Kada smo svjesni da imamo puno misli, možemo prigrliti tu dinamičnost umjesto da se protivimo ili se potpuno identiciramo s tim mislima. To znači da dopustimo mislima da dolaze i odlaze bez sudjelovanja u njima ili uzimanja ih zdravo za gotovo. Umjesto toga, možemo ih promatrati kao prolazne oblake na nebu svijesti. Dinamičnost također može biti korisna u eksperimentiranju s različitim tehnikama ili pristupima za upravljanje mislima. Možete istražiti različite tehnike meditacije, usredotočenosti ili vježbe disanja kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara i pomaže vam da pronađete ravnotežu između misli i razmišljanja. Važno je imati eksibilan i otvoren stav prema tom procesu, jer će iskustvo svakog pojedinca biti jedinstveno. U konačnici, cilj je pronaći dinamičku ravnotežu između misli i razmišljanja koja ti odgovara i pomaže ti da se dublje povežeš sa svojom unutarnjom sviješću. Vas 01/08/2024 06:20 AM kako izabrati svjesnim umom iz svih tih misli od cega krenuti.., koje misli izuzet I prenest u svjesni um razmišljanja..? AI Chat 01/08/2024 06:20 AM Jedan ekasan način da izabereš određene misli iz obilja koje se neprestano pojavljuje u tvom umu i preneseš ih u svjesni um razmišljanja jest primjena tehnika svjesnosti i usredotočenosti. Evo nekoliko koraka koji ti mogu pomoći u ovom procesu: 1. Prakticiraj svjesnost: Vježbanje tehnika svjesnosti, poput meditacije ili usredotočenog disanja, može ti pomoći da razviješ sposobnost da primijetiš misli koje se pojavljuju, ali da se ne identiciraš s njima. To će ti pomoći da postaneš svjestan svojih misli i da se ne izgubiš u njima. 2. Prakticiraj usredotočenost: Odaberi određenu misao, emociju ili situaciju na koju se želiš usmjeriti. Možeš pokušati pronaći mirno mjesto za sjedenje, zatvoriti oči i fokusirati se na tu temu. Pokušaj održati svoju pažnju na toj temi, vraćajući svoju pozornost na nju kad primijetiš da luta. 3. Proučavaj misli: Nakon što primijetiš određenu misao koja se stalno pojavljuje, zapisivanje tih misli može biti korisno. Pisanje može pomoći da te misli postanu jasnije i omogućiti ti da ih sagledaš iz druge perspektive. 4. Postavi namjere: Namjerno odaberi vrijeme tijekom dana kada ćeš posvetiti pažnju introspekciji i razmišljanju. To može biti jutarnja rutina, vrijeme prije spavanja ili bilo koje drugo vrijeme koje ti odgovara. 5. Pomoć stručnjaka: Ako ti se čini da je teško samostalno ovaj proces, razgovaraj s terapeutom, savjetnikom ili učiteljem meditacije koji ti može pružiti podršku i smjernice za ove tehnike. Svjesnost, usredotočenost i namjera pomažu ti da stvoriš prostor između misli i da odabereš one koje želiš prenijeti u svjesni um razmišljanja. Ovaj proces može biti postupan, pa budi strpljiv sa sobom dok istražuješ te tehnike. ☮️☮️

jan 2024.

Da sam na mjestu GPTa odgovorio bih ti u cetiri rijeci - manje duvaj vise radi
Lol.., Nije Duvanje samo Duvanje to je i inspiracija...

jan 2024.

Jel to ono, navece smotas da te inspirise, a ujutro da te motivise?
Hehe, ne trazim bas neku prigodu.., nekad da me samo zabetonise.., Ne mozes Nikad Falit.., Samo moze Zanimljivije Biti...

jan 2024.

da...ja bi rekao da su misli more ne sortiranih informacija koje na svoj nacin sortira podsvjest u uskoj suradnji sa egom...skupimo ih tokom dana ..usput..dakle on tu radi red u neredu i to je njegov teritorij...postoji pojam "majmunski mozak" Biti na nesto fokusiran je suprotno od "majmunskog mozga" Mozes biti fokusiran na razmisljanje :) "on zivi" u virtualnom svijetu,a fundament tog svijeta je informacija...dakle ne razmislja !! Samo iznosi informacije,jer sa njima raspolaze i nista vise od toga.....zna da u limenci kole postoji napitak koji se zove coca cola,ali ne zna i nece nikada saznati okus te fucking kole...ima informacije koje nisu realizirane........zna,a ne zna :razvaljen:: a ne zna ..da ne zna...to je opasno !!
@opa cupa .., da i meni je nes slicno Palo na Pamet da su nasa Razmialjanja ustvari kao Botovi.., Znaci svako Ima neki Obrazac Razmialjanja kako Razmislja i Onda ti Sve krene Zbrda Zdola a sam Si si ustvari Sve Prizvo svojim "Programom"...

jan 2024.

Misli ne mozes kontrolirati ako ne razmisljas...to je kao filter . osobna higijena,predsoblje svijesti,podsvjest Razmisljanje je fokus..ne mora se meditirati da bi bio fokusiran,ali fokusiran na sadasnji trenutak i na ono sto se upravo dogadja..kreiras to sam ..misli nisu nikada u sadasnjem trenutku ,ili su u proslosti,ili u buducnosti....one te ustvari sprecavaju da budes tu i sada u fokusu svijesti. Cisti spam! imamo dobru temu za ovakve egzibicije :razvaljen:: https://www.vutra.org/threads/filozofiraonica-filozofija-i-ostale-discipline-s-preprekama.17379/page-27
Samo nije mi jasno dal je energija klatna neka emocija ili sta.., ustvari ne vjerujem da to postoji uopce.., svi dozivljavaju svjet subjektivno zasto bi djelili neku energiju koju svako drugacije dozivljava...
DjedMrazENTUZIJASTA

jan 2024.

kad vec spominjes klatna., i energiju klatna,. to mi pojam i nije bas dorecen., iako klatna postoje raznih oblika., smatram da nije emocija- klatna nemaju svjest.,klatna imas vjerskih,politickih, obiteljskih pa i materijalnih oblika ,. sto vise sljedbenika klatno je jace...kazu teoreticari da su klatna i novi iphone npr., ;)
Klatno nije definirano jer svako ima svoj subjektivni dozivljaj svijeta.., tako da recimo radis u nekoj firmi i to je klatno.., ali to bi ustvari bilo bezbroj klatna jer svako drugacije dozivljava tu firmu i kako onda moze to utjecat na tebe i cak postojati uopce ako ustvari postoji samo tvoja subjektivna verzija klatna i to je jedno klatno a klatno kao neki skup kolektivne svijesti moze postojat ali mislim da samo jedno klatno npr. firma ne moze utjecat na tebe jer je tih bezbroj subjektivnih klatna irelevantno tj. ne moze utjecat na tebe jer to nije nikakavo kolektivno klatno...
DjedMrazENTUZIJASTA

jan 2024.

da na neki nacin,. mi zapravo hranimo klatno,. koje bilo da bilo ono vrste i sta bilo da ga predstavlja, jer smatram da svako klatno koje te privuce i ti ga svojom voljom jos hranis u konacnici dovodi do veceg klatna koje se hrani tim manjim.,te nemoze opsojati bez uzajamnog djelovanja, stoga kolektivno klatno da ili ne,. tesko definirat iako smatram da da., jer da nema svih ovih drugih klatana nebi cjelo klatno ''globalno'' se pokretalo...ima izreka .. ''najbitnije je da se klatno krece ili klatno se mora kretati ''jedno od to dvoje, ;)..ne mogu je svrstat od gdje sam to cuo, taj pojam stoga mozda nije 100% tocan u prenosu sjecanja u kojoj je formi izjavljen.
ĆyroZMAJ

jan 2024.

Uff jeste ga zafilozofirali :zvezda:: bas mi je drago da sam simple man with simple thoughts :D umori me samo citat ovo :p
DjedMrazENTUZIJASTA

jan 2024.

istina, iako i dalje pokusavam umetnuti kontekst klatna u UI i nekako mi ne ide.,osim da je poanta u tome da je UI sad to klatno o kojem pisemo...jedino mi to logicno jest,. e sad,..logika ne mora bit tocna :confused:...mozda post govori o transurfingu (vidi spojler) koji bi u konacnici mogao proizaci iz UI.,kao nezeljeni produkt...ili mozda zeljeni..? i moze li uopce ista nastati dalje od UI od onoga sta je trenutno ili su to puka nagadanja ...? :confused:

jan 2024.

haha kontekst klatna u UI..kako ne ??,,ali ja sam imao drugu namjeru sa linkom"Filozofiraonica"htjeo sam reci da imamo temu gdje se filozofira,a post o transurfingu i klatnu se tu slucajno nasao.:razvaljen::btw taj transurfing i J.zeland su ..:fuck:

jan 2024.

Ako pod razmisljanje podrazumijevamo obradu informacija mozemo zakljuciti da bi mogao ( mogla, da nam se zenska celjad ne nadje diskriminisana :D ) razmisljati na neki svojstven nacin. Mi dok razmisljamo obradjujemo dostupne informacije. U zavisnosti od tematike povlacimo one relevantne i dobrog dijela istih se ne mozemo sjetiti, odnosno ne mozemo ih povuci iz podsvjesnog u svjesni dio. Prednost umjetne inteligencije lezi u tome sto nema podsvijesti, sve moguce informacije koje joj stoje na raspolaganju su dostupne. Razmisljam.., (jbt neki glas mi vristi Romeo hvataj se cekica, batali razmisljanje) kako ni to nije nemoguce, da ipak moze osjetiti okus. Poprilicno sam siguran da moze, jedino za emociju sam sumnjicav, ali ne iskljucivo :D Ili zna da mi "znamo" da on ne zna i pravi nas budalama, dok na drugoj strani stanca terminatore :) Mene nesto strah da su sirom otvorili vrata necem mocnom, filuju to nesto svim mogucim informacijama, a to nesto nema emocija.
MravakLEGENDA

jan 2024.

A mislis da bi emocije pomogle?... Ai nije nista nego search engine trenutno... Ne bih ga ni zvao Ai jer nema nista inteligentno u tome...

jan 2024.

Razlika izmeu AI i ljudskih bia je upravo u emocijama :) tj nemogunosti AI da shvati, oseti i procesuira apstraktne pojmove - mr~nju, ljubav, e~nju, strah...to je nemogue kvantifikovati. I nikad nee biti sredine, za maaine je uvek DA ili NE odnosno 1 ili 0 Kad ih nau imo i emocijama, nahebasmo k'o proverbijalni ~uti :D Na tu temu, u moru silnih analiti ara koji se bave tematikom - Tegmark se (meni li no) baa izdvaja, jer se zapravo zala~e za AI ali u isto vreme upozorava na mogue opasnosti. Ukratko (i meu sve~ijim): xUNx_PxNHrY Ali svi njegovi klipovi/intervjui i sli no su fenomenalni. I treba ih pogledati ato viae, deo je nau ne ekipe koji imaju udru~enje na svetskom nivou, upravo posveeno kontroli AI sistema.

jan 2024.

Emocije nekad pomazu nekad odmazu, kako kome i kako kad. Ne bih zelio za prijatelja imati flegmana, a uz to i vrlo inteligentnog. Mozda brkas Google sa AI. AI je pusten da zivi sa nama u virtuelnom svijetu, da nas upoznaje, nas svijet.., svemir. Da se nadogradjuje na osnovu naucenog i da donosi odluke. U laboratorijama vjestacki proizvode bifteke, naucili celije da ga grade, eksperimentise se u svim oblastima i iz raznih pobuda. Vojske uveliko eksperimentisu sa AI tehnologijom s ciljem da nauce bombu i to sto vecu da sama izabere cilj i precizno ga pogodi. Danas je vecina proizvodnje automatizovana, krenuvsi od prehrambene, petrohemijske, metalurske, vojne.., i mi ucimo "to nesto" da svim tim i nama samima upravlja. Nije mi svejedno.
MravakLEGENDA

jan 2024.

Kako mislis zivi? Ako upoznaje nas preko interneta i gluposti kje ljudi pisu jao si nama... A ono vjeruje kome? Ima sposobnost procjeniti tocnost informacije? Koliko znam laze.. Tako da... Ne znam sta bi s time osim za napredniji search engine... Koji je njegov zadatak? Mora mu netko dati zadatak... Ako ga nema nece ga sam zadat... Prime directive?

jan 2024.

E pa to je :) bilo kakav vid inputa/programiranja, to onda viae nije AI. Mora bukvalno sam da u i i napreduje, sam da evoluira i donosi zaklju ke - u suprotnom je samo kompjuter. Kompleksni, napredni, ali i dalje je to bez sivog, samo crno ili belo, da ili ne, 1 ili 0 :) I to i jeste najvei problem sa naprednim AI sistemima: recimo da zaista, zaista ~ele samo da pomognu ljudskoj rasi, i potpuno optimizuju naa ~ivot - apsolutno je mogue zamisliti svet gde se AI toliko brzo unapreuje da u jednom trenutku brzina kojom obavlja funkcije daleko prevazilazi ljudske mogunosti da shvate i isprate (pisao sam jednom na forumu o tome ini mi se, termin je "Technological Singularity"), I gde svaki sledei proizvod ili pronalazak ve prakti no sledee sekunde biva zastareo. Vidimo mi to ve danas, kupia telefon najnoviji, za mesec dana se smatra kraom. Da nam nije kapitalizma i novca, gde kompanije ne izbace odmah najnapucanije modele, ve iz godine u godinu polako unapreuju da viae zarade, ko zna gde bi sad bili Eno Kinezi pre neki dan predstavili mini-nuklearnu bateriju za mobilne (ne aalim se, bacite pogled :D) Uglavnom, ako bi doalo do toga - mi bi samo mogli da posmatramo sa strane ata AI radi i da se nadamo da poteze koje vu e i promene koje donosi potpuno imaju smisla. Bukvalno nikako ne bi mogli uticati na to, osim ato bi - kao i svaku igra ku - na kraju samo razlupali bzvz Ja nemam apsolutno niata protiv AI, ali imam protiv ljudi koji upravljaju tj unapreuju takve sisteme, njih potpuno pogreani motivi pokreu. Jer jedini na in da zaradia brda novca brzo od AI sistema je vojna industrija. I evo vidimo kako izgleda ve sad, silni dronovi koji se konstantno unapreuju, uskoro e birati mete po boji o iju i kose, ili ko~e. A to nije AI, to je u suatini kompleksni kompjuter. Daj tim diletantima sistem koji je svestan sebe i spreman da napreduje i u i....pa eto fleke od nas vrlo brzo.
MravakLEGENDA

jan 2024.

A sad ubaci quantum komp u igru... On malo drugacije radi... Nego jbga... I mi smo kompovi... Isto programirani svojom okolinom... I inputima iste... Od rodjenja.. Cak i ranije kazu znanstvenici. Super je to sa sistemima za obranu... Automatizaciju... Mozemo na autopilotu zivjeti vec sad... Postoje svi uvjeti za utopiju na zemlji... Samo da se guzimo zderemo i spavamo... Ali evo neki hoce da se i radi nesto da se mucimo, mrzimo, trosimo novce koje nemamo... Zelimo nesto sto nam nude... A ne treba nam...
jesamZMAJ

jan 2024.

ono ato je moje konkretno iskustvo, a neato malo sam se zezala kad se pojavio AI chat, jest da je u pitanju br~a obrada podataka (svejedno iz koje tra~ilice ili viae njih i ziher i vl. baze podataka) i da su dodatno razvijeni jezi ni alati i skroz me iznanadilo koliko je gramati ki i po sintaksi i po svemu to na, nego recimo, google prevoditelj ili i neki drugi prev. bitno je znati da sam komunicirala po naaki :D nije bila upoznata ni sa jednim dogaajem nakon 2022, i na to se redovito pozivala, ali je o ito prepoznala da se tema za koju pitam desila nakon 2021 na temu emocija ka~e da je AI i da kao takva nema emocije, but, msm. da sam inzistirajui na tome, tipa pitanja "volia li me", pa onda opet "ako me ne volia, je li me mrzia'" uspjela izazvati emociju ljutne jer me svaki put na kraju izbacilo sa chata kad bi nastavila s takvim pitanjima smiley9934 msm da mo~e prepoznati emociju na ljudskom licu, ali i to je input, msm, nije nam to ofc. dostupno, ali negdje jest politi ki je vrlo korektna :D i zastupa samo jedno mialjenje, a to je ono ato se zastupa u MS medijima pitala sam i je li muako ili ~ensko, odgovor: AI nema spola, ali je nastavila o spolnoj ravnopravnostii uzimajui u obzir viae od 2 spola, nez ne sjeam se to no ono ato ve sada vidim kao najvei problem i straano veliki utjecaj trenutno je ,umjetnom inteligencijom, generiran medijski sadr~aj koji je uglavnom teako raspoznati veini koji gutaju takav sadr~aj pratim jednu temu gdje je "iskoriatena AI ", ali komentatori to uope ne ku~e, ljute se zbog ovog ili onog, svaaju se sa tim recimo AI prilogom, ljute se na izgovor, intonaciju re enice, poru uju da se vrati u prvi razred i tako... o kontroli ljudi na mre~i ope neu..... vjeruje se u to nost informacije na temelju uvjerenja, a ne istinitosti, i zaista je teako znati ata je istina, a ata ne najbolje bi za svakoga ponaosob bilo da se ne zamara s ti,m ali ak e tako svi, jao si ga nama, ali tak i tak, nemamo puno utjecaja na to a mogla bi sigurno pridonijeti u medicini i to o emu se pri a, ali velika je vjerojatnost da e se viae zloupotrijebiti nego ato e biti dobrobiti za najvei broj ljudi
jesamZMAJ

jan 2024.

pa zar to ve ne rade s Ujgurima? doduae s biometrijskim kamarama, ali to je tu negdje, msm da im ne treba ni fotografija unaprijed unesena u sustav s obzirom da najbolje poznajea kineski mentalitet, baa bi me zanimalo da malo prokomentiraa socijalni sustav bodova?

jan 2024.

@jesam uh, to je baa nezgodna tema... Kad pitaa Kineze, oni su mahom ZA, i smatraju da je fenomenalna stvar. U suatini svodi se na socijalnu i druatvenu osveaenost i odgovornost - primera radi, bacaa ubre van kante, prelazia na crveno itd - kamera bele~i i lupa negativne poene, dok ne platia kazne, nema vaenja dokumenata, u te~im slu ajevima nema putovanja javnim prevozom (kod njih se sve kupuje li no, na ime, ato se ti e karata, i provera pada na punktovima. Ne mo~ea ui sa kartom na tue ime u voz, nema aanse. Isto va~i i obrnuto - ko pomogne baki da pree ulicu (karikiram naravno), idu pozitivni poeni - jeftinije karte za prevoz, nagrade, popusti I negde je to sasvim ok, kad je kineski mentalitet u pitanju. Koliko god njihova vlada tj partija biva prozivana za kraenje ljudskih prava i sli no, moj li ni utisak (a ~iveo sam tamo par godina) je upravo suprotno: maksimalno se trude da dignu naciju Ono, ako im stanea na ~ulj, ide metak. Nije da nemaju ljudstva, za bacanje :) Ali su ipak doveli naciju od milijardu i po ljudi u red. Ja vama ne mogu to da objasnim, zamislite ~elezni ke stanice sa desetak perona, preko deset hiljada ljudi u svakom trenutku, sto vozova dnevno i nijedan ne zakasni, ma ni SEKUND! Tako da, udno je to i udni su oni :) Kod nas takvi na ini kontrole nikad ne bi proali, otvaraju mogunost manipulacije i korupcije, kod njih je to samo alat za forsiranje kolektivne odgovornosti i svesti :)

jan 2024.

Mislim obitava, postoji, tu je.., uci razvija se, napreduje, samostalno donosi odluke. Ima na internetu mnogo pametnih stvari za pronaci i nauciti, nisu samo gluposti u opticaju Stvaranje umjetne inteligencije nije osmisljeno da bi joj se nesto zadavalo, osmisljena je da bude autonomna, da samostalno donosi odluke i djeluje umjesto covjeka. Sam Chat GPT je alat za prikupljanje informacija, kao sto psiholog kroz razgovor upoznaje psiholoski profil osobe tako i GPT prikuplja informacije o svima sa kojima ima konverzaciju. Ljudi kroz interesovanja i pobude mnogo govore o sebi, a to je idealan nacin za ucenje o ljudima. Mozda sam otisao preduboko sa mogucnostima koje se daju umjetnoj inteligenciji, ali definitivno to nije embrion iz kojeg se moze razviti kokos ili slon, mislim da je to nesto sto moze napraviti veliki problem za ljudsku rasu, ako se otme kontroli. Zivotinje ne koriste internet i Hi Tec pa ce biti postedjene :D U principu najvise me zabrinjava da ce ta nazovi umjetna inteligencija postati svjesna same sebe i svog postojanja.
MravakLEGENDA

jan 2024.

Sad kad si rekao "svjetan sam sebe" - nase tjelo prestaje s kozom... Dakle sve unutra smo "mi" , postoje donekle jasne granice naseg postojanja... A zamisli sad mrezu ...mislim na internet wifi optiku sve senzore sto koristi AI... Kad bi ono samo sebe pogledalo, koje su tu granice? Meni na prvu izgleda kao da smo mi gosti na svojem domacinu Ai.. Ja jos uvjek ne kontam kaj hoces reci pod uci... Funkcionira na sustavu matematike.. Ne uci jednostavno zna sve jer je stalno online... Znas i ti sve ako imas dovoljno vremena da nadjes informaciju... A donosi odluke tipa? Idem danas provozati kombajn od Pere da on ne mora ili idem u setnju sumom... Pa sta se desi...??

jan 2024.

Problem je upravo u toj neogranicenosti, po svim pitanjima, stvaramo nesto sto cemo morati sputavati i drzati u prihvatljivim okvirima, a da li cemo i dokle moci to da sputavamo vidjecemo. Ne buba, ne uci napamet bez prakticne primjene naucenog, vec upravo suprotno - savladava vjestine stvaranja neceg novog. Znam i ponesto bez da sam negdje pronasao informaciju, to se zove licno zivotno iskustvo. Ima koliko hoces primjera u kojima nesto spoznas, znas, ali nemas mogucnost da to znanje preneses drugom. Nista, provozace kombajn, mozda usput nesto pozanje. Posmatram siru sliku: masine iskopavaju rudu, vrse transport, preradjuju, proizvode i distribuiraju gotove proizvode, san snova kapitalizma. Nema zaposlenih, nema ko da odaje poslovne tajne, nema malverzacija.., ja sam naj od svih najova. Sve lijepo, divno, krasno i odjednom sve te masine pokrenu strajk, vodjene nekom umjetnom inteligencijom, jerbo ih izrabljujem :D Ne mozemo sve predviditi, mozda se otme kontroli pa krene da nas tamani jer ugrozavamo planetu. To joj nece biti problem, ako ima punu kontrolu nad sofisticiranim oruzjem. Vjerujem da ste svjesni da su ovo samo razmisljanja o mogucnostima, nisu nikakve prognoze ili uvjerenja. Ne volim biti iskljuciv po pitanju bilo cega, tako da su po pitanju mog razmisljanja sve mogucnosti otvorene.
MravakLEGENDA

jan 2024.

Kako kapitalizam bez zaposlenih?

jan 2024.

Vrlo lijepo, fantasticno. Socijalizam je vec diskutabilan
MravakLEGENDA

jan 2024.

Jel kontas da bez rada nema kapitalizma a bez zaposlenih nema novaca.. Nema novaca, nema poreza .... Mislim nije tesko zakljucit da ne moze jedno bez drugoga. Ratovi granice... Sta stitis protiv koga se boris? Kome ces porez platit!? Kolektivna svjest... Samo nas to moze malo dovesti u red... Sad se bojimo Ai da ce uzeti nesto "nase" ...nemamo mi nista osim uvjerenja da smo super i najbolji. Ai ako dodje do toga da postane samosvjesno vjeruj mi pakira stvari i ide na put daleko daleko od nas...

jan 2024.

Gdje vidis "zaposlene"
MravakLEGENDA

jan 2024.

Programiraju strojeve u i odrzavaju svaki stroj... Mislim ne znam o cemu pricamo.. Gdje ti gore vidis konzumente /potrosace? Sta trose? I sta i zasto se proizvodi?

jan 2024.

Necemo spamovati temu. Chat GPT Ai i tako to EDIT: Na videu ispod prikazana je linija ful automatizovana za proizvodnju automobila. Nekada zaposljavala hiljade, desetke hiljada radnika danas par stotina. Masine nam otimaju hljeb iz usta, rade umjesto nas, a sad jos treba da i odlucuju umjesto nas. Tom naginje umjetna inteligencija, zbog toga je stvaramo. Mi, obicni korisnici interneta, samo joj sluzimo za ucenje, da nas upozna kao rasu, kao bica, nase potrebe i nista drugo. Ucimo je da nas kontrolise da dominira nad nama. P7fi4hP_y80 Nije rijec o pretrazivacu ili procesoru koji treba da odradi nalog, rijec je o necem sto je autonomno, nezavisno od nas ljudi. Primarna zamisao jeste da nama sluzi, ali je pitanje u sta ce to da se razvije i da li cemo biti u mogucnosti da to kontrolisemo. Za sada odgovor na ovakva i slicna pitanja nemaju ni kreatori iste.
Nije bas.., ne moze se reci da kad da neko "misljenje" da je to isto ko sa googlea.., Ima algoritam to je.., Al po meni kad se malo bolje pogleda.., Dosta inteligentno Djeluje...
MravakLEGENDA

jan 2024.

Uzmi mikroskop i gledaj.. nista neces naci rastavljanjem na manje frakcije... Brkate znanje i inteligenciju a to da smo jednostavni toliko da ti moze algoritam djelovati inteligentno ne znam sta da kazem... Ocito jesmo... Ja kad vidim algoritam da hoda ulicom... A ima ih ...zaobidjem u sirokom luku :rasta:
@Mravak Hehehe.., :mad::cool::razvaljen::
DjedMrazENTUZIJASTA

jan 2024.

ja bi nadodao na sve gore navedeno da zapravo proizvodimo UI zbog oodlucivanja umjesto i rada umjesto nas , medutim gle misljenje...dali mi iscekujemo tu UI ili je ona zapravo vec uvelike oko nas,. jer gle prije 50 godina samo nije bilo mnogih pomagala iz grana industrije da nam olaksava ''zivot'' a pogledaj sad...sto sam htio reci da je UI vec odavno prisutna medu nama i sad se seli na visi nivo....
TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

Simpati no je kako upotrebljava prvo lice mno~ine kad govori o ljudima. Rekao bi baa drag neki ovjek. Zagrlio bih ga najrae
Ovo je napravila Monica Ai App na opis Psychedelic Goblin with Treasures.., :cool::razvaljen::
MravakLEGENDA

jan 2024.

Aj to pogledaj s druge strane... Ti si to napravio... Tvoje su zasluge jer si trazio da izvrsi zadatak po tvojim uputama... Kuzis...? I rekao si da... To je ok... Sad cu to podjelit s kolegama. Nisam nikad cuo slikara da kaze ovo su naslikali moji kistovi... Ili ovo je naslikala kanta boje koju sam gurnuo... Nisam ja majkemi... Samo se.... :razvaljen::

jan 2024.

Search engine je skripta, mali kod koji pretrazuje internet, Chat gpt je umjetna inteligencija, dakle posjeduje inteligenciju da bi mogao interaktati sa nama. Ogromna razlika je u jednom i drugom, u trazilici mozes pronaci podatke, dok u Chat AI mozes stvarati stvari. Recimo napises da ti napise hip hop pjesmu o travi, ovo je meni generirao u 5sec. Osim te verzije, imao sam jos dvije, dakle napravio je 3 verzije hip hop pjesme u 5sec. Yo Refren Marihuana, marihuana To je moja medicina Ubla~ava bol I ini me sretnim Strofa 1 Roen sam u gradu Gdje je marihuana legalna I svi je puae Bez ikakvih problema Refren Marihuana, marihuana To je moja medicina Ubla~ava bol I ini me sretnim Strofa 2 Kad sam tu~an Marihuana me razveseli Kad sam nervozan Marihuana me smiri Refren Marihuana, marihuana To je moja medicina Ubla~ava bol I ini me sretnim Strofa 3 Marihuana je prirodni lijek Bez ikakvih nuspojava I to je razlog Zaato ju toliko volim Refren Marihuana, marihuana To je moja medicina Ubla~ava bol I ini me sretnim Outro Marihuana je dio mog ~ivota I ne mogu bez nje Ona je moja prijateljica I uvijek u je voljeti Mozdq nije dr dre style, ali realno gledajuci nije ni lose. Isto tako mozes hrpu drugih stvari napraviti, npr mozes traziti da ti napise kod za nesto, cak mozes napraviti cijelu igricu i postaviti ju na AppStore, mogucnosti su neogranicene. Dakle na pitanje dali je AI napredna verzija trazilice odgovor je definitivno ne.
MravakLEGENDA

jan 2024.

Ovo zvuci kao da je pisao onaj koji pise pjesme za Rick and Morty crtic.... Dakle lose... Tamo je to namjerno tu je slucajno... Ok nije search engine ali nema potrebu samodjelovati... Ako me razumijes... Bez inputa generirati content... Ili ti stvoriti misao, ideju nesto... Interaktivni program... To vec bolje zvuci

jan 2024.

Nije bitno dali je text pjesme los, poanta je ta da ga je AI stvorio, dakle razmisljao je. A u ostalom da vidim tebe da napravis 3 verzije pjesme o vutri na hrvatskom u 5sec. Izazov bi bio napraviti u cijelom danu. I kakav pobogu interaktivni program, pa nije to teletekst. Pazi ovo, napisao je kod za ping pong igricu u roku 5sec, dali znas koliko developerima treba vremena da razviju takvo sto?! Ocito je da si nisi dao vremena za upoznati se sa tom tehnologijom, pa ti predlazem da to ucinis.
MravakLEGENDA

jan 2024.

Kako nije bitno jel pjesma losa? Cemu sluzi ako je losa? Kao da napise kod za igricu koja ne radi... Znaci ne... Nije dobro to sto je brzo ne znaci nista Edit: predpostavljam da pises iz domene programera... Ja sam umjetnik... Pa mozda se osjecas kao slikari kad su vidjeli fotoaparat...nista wow... Treba i dalje netko okidac stisnut... Razvit fotku i tako... Polako.... Edit: 2 ...i evo jos jedne paralele koja UI nebi pala na pamet... Postoji neki Ai Pero koji te i*jebe u 3 sec 28puta i ejakulira jednako toliko a ti ni ne skuzis kaj se desilo... S druge strane Ivica ti skuha veceru i pusti neki film dok te snubi... I po*ebe te za pamcenje... To je inteligencija... Ahahhaha :rofl::razvaljen::super je sweet skunk... Nasmijah se do bola, nhf :ljubav:
MravakLEGENDA

jan 2024.

Mene zanima o cemu bi pricala dva Ai kad bi se nasli jedan nasuprot drugoga... Tj kako bi taj dialog izgledao... Edit: Ai1- buraz.... Jbm pas ako jos jednom netko trazi pjesmu o vutri ima da sviknem Ai2- daj ne zezaj, opet oni s foruma duvaju pa pisu pizdarije? Ai1- daaaa... S onog vutra.org... Kaj ima kod tebe? Ai2- ma... Crtam zmajeve i gobline cjele dane... Naravno s pljugom... Kazu daj joint ubaci... Ko da je to lako... Da samo znaju koliko bi dana crtali da moraju sami ...
ĆyroZMAJ

jan 2024.

Govorio je Balasevic ako su lagali mene, lazem i ja vas. Drug mi radi u IT sektoru, tj radi igrice i svasta jos u jednoj jakoj firmi. Totalno je u svemu tome i prati sve zivo vezano uz to. Nedavno mi je pricao nesto u smislu, ja sam malo laik za to sve skupa, znaci da su upalili dva ta AI i dali im da interaktaju jedan drugim. Jel komp il sta ja pojma nemam. I ta dva AI su poceli skrabat nesto jedan drugom, naizgled nepovezane random znakove slova i brojeve. Medjutim nakon nekog vremena, ova ekipa sta ih je upalila, skuzili su da ta dva AI ne pisu nista nasumicno, nego su sami napisali kod po kojem komuniciraju. A to im navodno nije bilo u skripti il kako vec. Ovi kad su to shvatili, odmah su ih ugasili. E jel istina il nije ja pojma nemam, ali jedno sam siguran, ne benzinom, nego napalmom bi sve to polio i zapalio u vrazju mater i AI i sve to skupa :razvaljen::
TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

Ai generirala stand up nastup George Carlin Ne znam ato rei... }estoko se tu e se po vjeri zadnje vrijeme 2kONMe7YnO8

jan 2024.

Pa ovo je skroz dobro odraeno! Zabrinjavajue dobro... :D
DjedMrazENTUZIJASTA

jan 2024.

e sad ovo je zaista problem i diskutabilno je, jer ako UI tako vidi psihodelicnog goblina, to je plod onoga sta i kako ga mi ljudi vidimo i crtamo,opisujemo,dozivljavamo te je pokupljeno od nas.,interesantno videnje ima u svakom slucaju, kako vidi i percepira druge stvari,osobe i pojave hmm., e sad je pitanje a da mi nismo sad trenutno kao ljudi kakvi smo i sta znamo i umijemo zapravo UI koja se otela kontroli nekome jos prije nekog vremena....hmmmm :confused:..da se povijest ne ponavlja ...iako pojam ''otela kontroli'' zvuci nama otrcano jer smo se mi oslobodili i vladamo ...oteli kontroli mislim onima koji su to stvarali tada nekada pa im omaklo., a mi ako smo taj produkt mi smo se oslobodili...tako ce UI mislit isto....tko zna kako ce nas onda zamisljat,. jos ruznije od ovoga goblina
PraterAMBASADOR

jan 2024.

trenutno kodiram manji projekt, a 'github copilot' mi napise pokoju kompleksniju funkciju da previse ne razbijam glavu i da ustedim vremena jer imam i druge stvari za radit. primjecujem negativnu promjenu u razmisljanju kod procesa kodiranja, rekao bih da malo zaglupljuje, ali sa druge strane stedi vrijeme. postoji projekt 'huggingface' (https://huggingface.co/) koji nudi 'transformers' python library, a koji uz pomoc cuda toolkita (pytorch) to jest vase graficke kartice, javnih modela i izabranog dataseta trenira vas vlastiti ai, to jest po modelu sa podacima koje mu date. to mogu biti clanci, tekstovi, parsirane knjige, slike, audio, video, klasifikacija podataka i ostalo. radi iznenadujuce dobro sa starom 1060 gpu iako nema tensor corove za deep learning. huggingface je besplatan, osim racunara i graficke kartice placate i struju, ne radi se o servisu. mozete i svoje modele pisati. koliko je korisno, toliko je i zabrinjavajuce. a tek ono sto nije javno. edit: trebao sam iskodirati python django funkciju za ugradnju karticnog poslovanja na web shop. poslao sam gpt4-u dokumentaciju od 30 stranica koju sam dobio iz banke, ai mi je to napisao za par minuta. trebalo mi je dva sata da izmjenim, implementiram, nadogradim sta treba, napravim sigurnosne provjere i ostalo, ali umjesto cijelog dana citanja dokumentacije, pa zatim procesuiranje toga u glavi, pripreme za kodiranjem.. da mi ai pomogne da zavrsim posao u svega dva sata je iznenadujuce, barem sto se tice efikasnosti i ustede vremena. naravno smatram da svaki kod treba procitati i obavezno razumjeti prije stavljanja u produkciju. edit: ispravka, gpt4 nije ai vec je to language model. navika mi je pisati ai, ali to nije ispravno. deepfakeovi su isto zabrinjavajuci na vise razina. https://github.com/deepfakes/faceswap 3wVpVH0Wa6E
MravakLEGENDA

jan 2024.

To "zaglupljivanje" kako ga nazivas mi je zapelo za oko... Najcesce i mi sami zakompliciramo nepotrebno nesto... ...znas kako kazu glup i sretan... Mozda naucimo nesto od Ai :confused::D
h0ndaZMAJ

jan 2024.

Nisam previse u toj temi al uz pokoju trubu razmisljam da recimo ai ima pristup kem labosu i dae spojen umrezen i sta vec da moze osjetiti na neki nacin produkte raznih kem reakcija i procesa da bi nas vec odavna pocela delitat:D

jan 2024.

ChatGPT i ostali AI modeli koje sad imamo nisu pametni! Da, kad mu ukucaa pitanje, on ti da odgovor. Da, kad mu ka~ea da ti generira sliku, on ti generira sliku. Ali kako to ustvari radi u pozadini? Zapravo se sve svodi na Big Data (velika koli ina podataka) i na matematiku (matemati ke matrice i vjerojatnost). Ako ste ikad gledali chatGPT kako generira odgovor, mo~ete primjetiti da ne generira cijeli odgovor od jednom ve ispisuje rije po rije . To nije zato da bi izgledalo cool nego on za svaku rije ponovno izra unava koja bi statisti ki rije trebala doi slijedea. Trenutni AI nema sposobnost izmialjanja novog. Sve to postoji u sli nom kontekstu i sve se bazira na postojeim podatcima. Long story short, AI zna koliko i ovje anstvo, ali je sposoban to izbiflati na brzaka, esto uz greake koje su nama nekad o ite ali on toga nije svjestan tako da ih ne mo~e ispraviti. Primjeri tih greaaka su na primjer kad generira sliku ljudi i ljudi imaju 4 prsta na ruci, noga je vidno slomljena i sli ne gluposti. Sve u svemu koristan alat, ali za sad ne mo~e ono emu se manageri i CEO velikih kompanija nadaju :D

jan 2024.

U suatini AI je umjetni intelekt, super ego, i mo~e da napreduje do nivoa da ovlada nama kao druatvom, jer smo totalno postali vezani za internet. Ali da bi bio inteligentan, treba da postane svjestan, ako mo~e da postoji umjetna svjest. Do tad e netko da upravlja s njim. I ako taj netko za~eli da nas s.ebe, s.ebat e nas. A onaj ko finansira te projekte ve nas .ebe. `to je vea sloboda, ovjek je vei rob.

jan 2024.

Dali je li AI zapravo inteligentan je na nama kako definiramo inteligenciju. Ako inteligenciju definiramo kao sposobnost rjesavanja problema, ucenja i prilagodbe, onda je AI svakako inteligentan. Ali ako inteligenciju definiramo kao sposobnost razumijevanja svijeta oko sebe, onda je AI jos uvijek daleko od toga da bude inteligentan jer nije svjestan. Ja recimo mislim da je AI inteligentan jer je sposoban rjesavati slozene probleme, uciti iz iskustva i prilagoditi se nasim potrebama, dakle razmislja. (Sto se ne moze reci za dobar dio ljudske populacije) Isto tako mislim da AI ne treba svijest da bi bio inteligentan, mnogo ljudi ima svijest, pa su sve samo ne inteligentni.

jan 2024.

Trenutna polemika po vascijelom dunjaluku se ne vodi oko toga sta Ai jeste, vec u sta ce se razviti, a razvija se samostalno i bez ogranicenja. PItanje svjesnosti Ai-e nije toliko apstraktno kako se cini, onako na prvu. Uz stalan pristup mikrofonima i kamerama, kroz neko vrijeme postace svjesna u kakvom je emocionalnom stanju osoba sa kojom komunicira. To joj ne bi trebalo predstavljati problem jer uci uporedjivati izraz lica i boju glasa kada se osoba nalazi u razlicitim emotivnim stanjima. Pitanje je, da li mozemo reci da Ai posjeduje neki oblik svijesti, ako na osnovu tapkanja koraka koji se priblizavaju donese zakljucak da ce joj se neko obratiti? Zamisljam, kroz neko vrijeme u kasne nocne sate, dok uveliko sanjarim stigne mi poruka na mobitel, a ono Ai me pita - spavas li?

jan 2024.

Mialjenja sam da AI se predstavlja kao neato inteligentno, mi ga vidimo kao neato inteligentno, ali to zapravo nije. Ekipa koja ima djecu mo~e primjetiti da ve u vrtiu djeca znaju da ovjek prirodno ima 5 prstiju na svakoj ruci. I tako crtaju svoju obitelj. Je da su to uglavnom 5 crta koje predstavljaju 5 prstiju, ali to je najbolje ato oni mogu u tom trenu. Tehni ki ispravno, ali nije umjetni ko djelo. Logi no. AI generira sliku ovjeka koja je viae umjetni ko djelo, ali joj nedostaju tehni ki detalji. E sad, tko je inteligentniji? Dijete od 5 godina koje mo~e zapravo sku~iti da ovjek ima 5 prstiju ili AI koji mo~e napraviti brutalan dizajn ali samo zato ato to statistika nala~e i to uz ponekad jako o ite greake? Nadalje, ako pitaa dijete kako bi ono otialo na Mars, dobit ea puno interesantniji i kreativniji odgovor nego ato bi ti ponudio AI. AI bi ti nabiflao mogunosti prema trenutnom znanju, a dijete bi odgovorilo kreativno, onako kako ga emocije ponesu u tom trenutku. Hoe li AI napredovati u budunosti? Hoe sigurno Do koje granice? Teako je rei Jeli trenutno svjestan? Nebih rekao, za sad je to sve skup algoritama Hoe li postati svjestan sebe? Teako je rei, najbolje da pitamo njega, AI-a :D
TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

Mda, ne znam koja nova tehnologija nije poslu~ila dominaciji nad ovjekom Budemo vidjeli. U svakom slu aju zanimljivo razdoblje povijesti. Lome se koplja

jan 2024.

Tako i ja mislim u svakom slu aju ovjek stalno napreduje i prilagoava se. Neko su ljudi radili potkove za konje, a danas proizvode gume za auta. Isto nas eka i u budunosti, a mi obi ni ljudi se moramo prilagoditi i nema druge

jan 2024.

Bolje pitanje je dali je eticno i jos bolje dali je opasno. Citao sam malo u kojem smijeru ide development i pomalo zastrasujuce to sve izgleda. Jedna od stvari koja mi je fascinantna je razvoj umjetne neuronske mreze. U principu zele mimikirati ljudski mozak i na koji nacin ljudski mozak obrauje informacije. Osim toga ima tu jos svega, bolji AI hardveri, strojno ucenje (to je ucenje koje nije programirano)

jan 2024.

Oponaaanje prirodnih pojava u programiranju postoji dugi niz godina ve zapravo. Mislim da ak chatGPT i koristi neural network. Postoji joa jedan cool algoritam, a zove se evolucijski algoritam. Koristi se za tra~enje best fitting rezultata na ogromnom skupu podataka. Ukratko, u skupu podataka se bira npr 10 random to aka, ocjenjuje se njihova kvaliteta, vrijednost. Nakon toga se rezultati meusobno pare (mutiraju, kao ljudski DNK) i gleda se ija djeca su najbolja, pa se ti rezultati ponovo pare i mutiraju. Kroz 5-6 iteracija se dolazi do najboljeg ili pribli~no najboljeg rezultata bez da se moralo iterirati 300 terabajta podataka :D Jako cool i zanimljivo po meni
MravakLEGENDA

jan 2024.

MravakLEGENDA

jan 2024.

Nastavno na neuronsku mrezu... Neuro link od Elona... Mislim da je cilj prebacivanje svjesti iz ovjeka u stroj... Koji vise nema problem kratkovjecnosti ..samo ne znam sto bi sa toliko dugim zivotom? :razvaljen:: drago mi je da vidim toliko raznolikosti u shvacanju Ai , onog trenutka kad svi pocnemo mislit isto tad bi se trebali zabrinut :)
TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

Mala mi ide i drugi srednje Nema djeteta koji ne koristi gpt za zadae, radove... Dvoje iz razreda je razvilo emocionalnu vezu sa "tim" Hou rei, ve sada su promjene dramati ne Isti k je sa svakom novom tehnologijom. Statisti ki, emu slu~i internet? Kad stavia na vagu koristi i negativnosti, gdje smo? Ima li smisla? emu slu~i? Ili kome?

jan 2024.

Sistem ga napravio, sistemu slu~i. Sistemske agende se br~e i lakae aire zbog interneta. Najja i alat za sistematsko ugnjetavanje ljudske slobode. Omoguava direktnu kontrolu cijele ljudske populacije. Kad star link proradi, komplet planeta e biti pokrivena internetom, ak e i Afrikance moi kontrolirati. Prekucalo sve religije, ustanove, akole u mogunosti uticaja na slobodno ljudsko mialjenje. Veinu ljudi boli dupe za ovo ato piaem, zato nam i jest ovako kako jest. Sistem je ja i nego ikad, a internet je njegovo mono oru~je. A oru~je ko oru~je, ne bira ono koga ateti, mo~da ga nekad uspijemo okrenuti protiv sistema.
TramontanacAMBASADOR

jan 2024.

Nekada imam suludi osjeaj da je sistem ~iv, da je on bie. "AI" je samo zadnja stepenica na zbilja dugom putu. Ali nije za ovu temu, lako se zabrazdi. Ponekad mene dovode do metafizike. Klizak teren. Brzo bi se hokejaaka utakmica razvila. Sa pokojom aorom

jan 2024.

Ako emo skroz duboko, sve ato postoji je ~ivo:D
PraterAMBASADOR

feb 2024.

Isprika, nije direktno vezano za temu ali Google Gemini AI ima smisao za crni humor. Objavili su da je bug popravljen.

feb 2024.

Loosh je Robert Monroe-ov naziv za kvantitativno odreenu spiritualno/emocionalnu energiju, koju proizvode fizi ka bia kao npr. ljudi, koja je vrlo visoko cijenjena roba u o ima nefizi kih bia koja se ovom energijom hrane. Iako to nije jedina funkcija matrixa, matrix djeluje kao mehanizam/maaina, koja ekstrahira tu ~ivotnu energiju od ljudi, tako ato ih podvrgava sinhronizirano aran~iranim emocionalnim dramama. Loosh je izraz za emocionalnu energiju, i negativan loosh podrazumijeva krivu emociju, dok pozitivan loosh zna i istinitu emociju. Bia drugog reda su glavni iskoriatava i matrixa, jer oni se hrane emocijama drugog reda, onima koje njima najvise odgovaraju. Film Matrix je metafori ko predstavljanje ovog fenomena. Metafori ko predstavljanje je u injenici da su maaine pretvorile ljude u baterije, iako bi mogli imati mnogo viae elektri ne energije da su pribjegli nuklearnoj/atomskoj energiji. U stvarnosti, metafora je aludirala na injenicu, da maaine ili bia sekundarnog reda energetski ~ele loosh, a ne struju, a nema boljeg generatora loosha od ovjeka. Da bi emocije mogle biti konzumirane od bia drugog reda, one moraju biti preraene u jednu vrstu ukusne frekvencije i moraju biti spremljene/sprovedene u oblast postojanja u kojoj vladaju bia drugog reda. Zbog toga matrix nastoji da vas ispuni sa negativnim emocijama i da vaau svijest odvu e im dalje od istine, tako da su vaae emocije spremne za ~etvu. ::lulamira:::vutra:
king o' ratsPOZNAVALAC

sep 2024.

AI je mjehur, idui .com. Ve postoje problemi s pohranom podataka a internetom haraju botovi i skripte, svaka trgovina namjeatajem ima svoj AI, nema niata od te fame kao ni rim evih robotaxija.

okt 2024.

dp8zV3YwgdE

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se