VUTRA
ForumUzgajanjeMentorski kutakMentor Barbarossa
LEGACY

Mentor Barbarossa

1183 odgovora56,100 pregleda

nov 2018.

Pozdrav druatvo!:vutra:Ja sam Barbarossa, a Mentor je lik iz gr ke mitologije, Odisejev mudri prijatelj i u itelj... danas je to pojam za oveka koji drugima prenosi iskustvo i poma~e da lakae prou prepreke na putu koji je Mentor ve preaao. Moje putovanje na ovom forumu po elo je pre 5 godina i od tada sam svaata neato probao, u io na sopstvenim greakama i voljan sam da svoje skromno iskustvo podelim sa onima kojima je potrebna "pomo na putu". Iskustvo koje imam se u najveoj meri vezuje za indoor uzgoj, Hps/Mh rasvetu, sve vrste treninga i ScrOG. Uzgajam isklju ivo u zemlji, pa o hydro uzgoju znam samo u teoriji. `to se ti e ubriva i aditiva, upoznat sam sa dosta proizvoda ali svakako sa AN djubrivima imam najviae iskustva. Moja filozofija uzgajanja je jednostavnost, umerenost i hrabrost. Volim kompaktne biljke u veim potovima, du~u vegetaciju i dobar prinos. :D Svima koji zatra~e mentorstvo savetujem da prelistaju moje dnevnike i vide koje su to metode i na ini uzgoja. Takoe bih zamolio lanove koji nisu dogovorili mentorstvo da ne postaju u ovoj temi. Kao mentor, tu sam da prenesem svoju filozofiju uzgoja, ponudim svoj na in, svoja reaenja i svoje ideje...za ono ato ne znam konsultovau se sa onima za koje sam siguran da znaju... :djede: Da ne du~im viae... Kome god je potrebna pomo tokom growa, DOBRODO`AO!:let:

nov 2018.

Pozdrav!! Moze mentoric sa strpljenjem za pocetnika

nov 2018.

Mo~e, Jurice :) Bitno je da osnove nau ia itajui forum, a ostalo emo u hodu, zajedno. ;)

nov 2018.

Znaci tu sam cca nekih 4 5 godina i napokon se odlucio napravit nesto svoje eh odma u startu par pitanja, nadam se da je ok posto je 7 ujutro znaci box 120x120x200, prigusnica 600w horti gear zaruljica sylvania hps shp-ts, pitanje za zarulju kupim posebno za vege i za cvijetanje ili? I molim te dal bi mogao preporuciti nesto za prvi grow? Razmisljao sam o automaticima sada dal zapoceti s tim ili ne?

nov 2018.

Za sve to vreme provedeno na forumu sigurno si pokupio dosta fora kad odmah kreea sa 600w i 120x120cm :) To je odli na stvar....:thumb: Ovako, savetujem ti da za vege uzmea Mh lampu jer biljke u vegetaciji deluju srenije i sve se lepae vidi, pa je i mogunost za neki ujeb manja+ injenica da je to lampa napravljena specijalno za vege fazu. Druga stvar...ne bih ovoliki box i 600w na automate, bie vremena i za to. Bolje kreni sa 4 komada fotoperiodnih i bie to bombona... :)

nov 2018.

Teorijski dosta toga sada trebe i prakse malo hihi potrudit cu se stisnut onda i za MH.. malo sam kratak a trebao bih ventilator za ulaz, ovlazivac, ph metar i da ono najvaznije sjemenkice.. 4x15l oce bit prwvise 6x15l ?? Odnosno mislis li da bih onda trebao cfl ubacivat dodatno zbog samog uroda ili?? I hvala puno na pomoci i uputstvima :)

nov 2018.

Vidi, da ne bismo iali mnogo u airinu sada... U boxu e ti trebati turbina kapaciteta nekih 350m3 ili viae, koja e vaditi topao vazduh iz boxa, trebae ti ventilator koji e meaati vazduh u boxu i "pirkati" po vrhovima biljaka...ali kad budea uzeo semenke i zemlju, onda emo o detaljima. Mo~ea i sa 6 komada u tom boxu ali e biti i viae posla :) Kad nabavia sve ato treba javi se pa da krenemo. U meuvremenu listaj forum i vidi kako bi trebalo da izgleda tvoj setup, a ako imaa neke nedoumice, tu sam. ;) P.s. Ne treba ti nikakav cfl dodatni, a i na ph metar ne bih bacao pare, ukoliko se poka~e potrebnim.

nov 2018.

ventilacijski komplet Plug&Play XL (Ventilator Vents VK 125 (355m3/h), s EUP kabelom, CAN filter (425m3/h, 125mm), 1m AluFlex cijevi 125mm). Plagron cocos 50l al morat cu jos 50l uzet za 6 kom, plagron euro pebbles 40l i hesi startet kit za cocos.. to sve pribavljeno :) znaci ventilator za upuh i ono najbitnije sjemenkice i pocinjemo vuhaaa hvala puno cujemo se da dolete paketici :)

nov 2018.

Va~i. Lakae bi mi bilo da si rekao da ea saditi u zemlji ili meaano sa coco, ali verujem i da e ovako biti ok. ;)

nov 2018.

Bok sefe, primljeno na znanje za zemljicu. Neznam odg na poruku ili sam tak napusen jako :) inace rjesen ventilator, sutra narudba i slaganje i duboko se nadam da se u subotu starta :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Pozdrav Barbarossa, sama cinjenica da mi je mentor banovan, a ti uzgajas stilom kojim zelim da se krecem u buducnosti, namece pitanje da li moze mentorstvo?

nov 2018.

Mo~e, Tali ni :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Ono sto mi se desilo sa ovom sativom je da mi se napravila supljina u tri polja sa desne strane (slika). E sad gde sam pogresio? Da si sam je mozda preforsirao sa sirenjem pa nije stigla da popuni to, i kad se siri da li je mozda greska sto sam preskocio ta polja i treba ici polje po polje? ( Mislim bilo je tu u nekom trenutku grana, ali kad su ojacale sam ih pomerio). Drugo sto sam primetio je da ova divljakusa "vuce" mrezu opasno i izvukla je i krenula da raste sa njom, pa sam morao da je fiksiram, da li je mozda trebalo da je pustim da raste sa mrezom ili je bolje da bude fiksirana?

nov 2018.

Kod ScrOG-a je to pitanje treninga pre mre~e...ali vidim da je na po etku cvetanja pa e verovatno joa gran ica doi do gore. Druga stvar. Mre~a i treba da bude fiksirana i dr~i. Biljka u cvetanju ima izuzetnu snagu, treba lepo to da se pritegne. Dobro je to. Slikaj bez Hps kad mo~ea, pa emo videti dalje. ;)

nov 2018.

doktore evo me,bilo bi mi drago da budes moj mentor,prvi grow i to,a sve sam tvoje dnevnike pogledo i svidja mi se tvoj nacin,unaprijed zahvaljujem

nov 2018.

Mo~e, Solobrija :)

nov 2018.

ili ti ga solofooma heheh,hvala ti stari svakako :D,samo mi reci jel te tu pitam sve ili negdje drugo?

nov 2018.

Ovde pitaa sve :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Pozdrav, evo slicke malo da prokomentarisemo, iskreno obzirom da mi je ovo prvi scrog zadovoljan sam, sem par "rupa" u mrezi ( trudio se da iskopiram koliko sam mogao tvog Mazara :) ) Shackzilla strain ( sativa - po proizvodjacu 10-11 nedelja cvetanja ) Trenutno 72 dan zivota / 32 dan cvetanja Inace divljak od biljke, gresku koju sam napravio je da nisam dovoljno fiksirao mrezu za neki zid ili nesto. Jer ova samo cupa sta god ja uradio, eto savet za nekog ko razmislja u ovom pravcu

nov 2018.

Zdavo, Barbarossa, da li moze metorstvo? :)

nov 2018.

@Talicni ova mre~a ti nije baa sjajan izum, ali "odradila je neki posao" :D... sledei put mora to ozbiljnije da se osmisli: konac mora da bude skroz zategnut po krajevima, kvadrati ne treba da budu preveliki (10cm je ok), takodje i pomeranje gore-dole i levo-desno mora da bude minimalno. Ali ovaj put e biti ok i ovako, samo pazi da ti biljka ne izbaci mre~u iz boxa :) ...bitno da biljka izgleda zdravo i da je fino krenula sa cvetom. Sledei put e to biti rutinirano, ne sumnjam. Pratimo dalje situaciju, a ti javljaj kako stoje stvari i re~im ishrane napiai i ritam zalivanja, da znam ;):wave: @PeraD mo~e :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Pa zalivanje mi je trenutno 2 l na tri-cetiri dana, narucio sam nirvanu i bud ignitator ( ako sam pravilno napisao :) ) tako da cu to da dodam, zasad djubrim sa nekim djubrivom za ljubicice :), osvrt na ovo. Citajuci postove na forumu, zakljucio sam da dosta ljudi sami izazovu nepotrebne probleme. Pregore biljke djubrivom, a moram da priznam da sam se najvise uplasio preteranog zalivanja, pa istruli koren i cao. Malo sam paranoik, a ne razumem se u djubriva nic, pa mi se ovaj sistem pokazao sigurnim.. potovi su oko 25 kg :)

nov 2018.

Vidi ovako, Bud Ignitor ti ne treba sada. On se daje odmah nakon prebacivanja, odnosno do neke tree nedelje faze cvetanja. Sada nema svrhe. Ako si ga ve naru io uvaj ga za sledei grow. Nirvana je super dodatak i ja ga koristim od po etka cvetanja iako tamo piae od tree nedelje cveta. Dakle sa njom slobodno mo~ea full dozu. Zaista ne znam kakvo ti je to djubrivo za ljubi ice, ali savetujem ti da sada ubacia neko provereno osnovno djubrivo za cvet iz linije AN i uz Nirvanu ti do kraja prakti no niata viae ne treba. Dva litra vode za pot od 25L mi se ini kao nedovoljno, probaj barem sa tri litra, ako vidia da joj je prijalo, sledei put slobodno zalij i sa 4L. :)
KARTMENAMBASADOR

nov 2018.

Moze mentorstvo?

nov 2018.

Mo~e @KARTMEN :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Vazi, sledece zalivanje ide vise vode, pa ce vidimo, u prilogu slike je djubrivo, ali kad stigne nirvana menjam ga svakako. Hvala

nov 2018.

@Talicni ovo koliko vidim djubrivo za vege, tebi treba sada za cvetanje. Mo~ea kupiti bilo koje provereno osnovno djubrivo (Hesi, AN, Plagron, Canna...). Druga stvar, Nirvana nije osnovno djubrivo, to booster za cvetanje, dakle dodaje se uz osnovni program. Evo na primer neka od ovih:
KARTMENAMBASADOR

nov 2018.

Box 90x90x200 400w hps,cvetaju vec mesec dana,dva 8ball kusha i jedan skank1. Hesi,hranio do sad voda pa hrana,vlaga mi jedva 30 posto,listovi mi se uvijaju na gore. Zanima me jel do hrane,davao sam full doze,ili do vlage.Saksije su od 10-12 l.

nov 2018.

Pozdrav barbarossa, moze mali help? I mentorstvo jel...

nov 2018.

@KARTMEN kakva je temperatura? Koliko je udaljeno svetlo od vrhova? Druga stvar, svaka biljka se razlikuje i svaka ima druga ije potrebe za hranom. Ne smemo po difoltu uvek gurati pune doze. Meni deluje kao pecnuto klopom+ visoka temp. Ali definitivno je pr~ia djubrivom. Savet: presko i jedno hranjenje, podigni malo lampu, a sledei put udri sa pola doze, pa emo videti (gladna nee umreti :)). Upamti: bolje i malo gladnija biljka, nego spr~ena :) @Bockavis mo~e :)
KARTMENAMBASADOR

nov 2018.

Svetlo mi na oko 50-55cm od vrhova,skank je malo blize.temperatura 19-25,dan-noc. Vlaga nekad ispod 30 posto,i prosli put mi se desilo ovo,suse se listovi i uvrcu na gore.Lampu mogu dici jos samo 5 cm. Sledece zalivanje prekacem klopu,kapetane:thumb:.Nego me i pozicija ventilatora brine,ovih u box-u,nisam siguran dal je ovaj stubni dobro pozicioniran.Zemlja je potgraund sa malo prelita. Lampu dizem do kraja,jos 5cm Reflektor je onaj air cool iz HP,sumnjam i na njega i na male saksije. Ovaj stubni je na prvoj brzini,pojacavam ga do kraja:thumb:.Valjda je visina(stubnog) dobra,ako ga spustim mnogo nisko pravi hlad krosnji.Imam i ovlazivac al slaba vajda od njega,mada kad radi spusta temeraturu.Centralno grejanje zeza vlagu.

nov 2018.

Nisam bio kuci dva dana, kad sam ujutro se iso umiti u svoje liae, ono vidim da mi je tajmer crko pa mi pala.i temp i bili bez svjetla cca dan-2, mislim da su dozili neki stres jer mi na jednoj biljci mainlainin(16kom) mi negdje nalikuje na muske a na drugoj ko ~enkice a pistile ni da se pipnu joa a kamoli da se prekri~e(preflower jel?) Druga mi kao pokapa musko moram slikat sliiu da vidia pored pistile jedan list negi dugacki i onako jaja na njemu....reko leleeee sta je ovo jel moze bit od hladnoce?

nov 2018.

@KARTMEN Ne, nemoj da podi~ea viae svetlo. To je ok. Vlaga jeste malo niska, ali ne verujem da to pravi problem. Ventilator treba duva tik iznad vrhova i da ih lagano ljulja. Mo~da ti treba malo ja i vent. Kao ato rekoh, previae klope je uzrok problema. Neki strainovi su jednostavno osetljivi ali su potrebe za hranom i od biljke do biljke druga iji. Krene sada od zalivanja vodom, pa postepeno sa hranom i prati situaciju. ;)

nov 2018.

@Bockavis moraa neke slike da postavia, ovako niata ne mogu da ti ka~em. I navedi neke informacije: re~im svetla, starost biljaka itd... ;)

nov 2018.

Cim dodem sa posla ti stavim fotke...

nov 2018.

Evo stari stigao sam uhvatit malo vremena pa da ti uslikam Prve dvije slike su ti od ovog nekog "retarda" neznam kako i zasto na tom mjestu al ok.... nadam se da ti mozda znas? A 3-4 slika su muake a stare mj. dana Svjetlo je 18/6 iako je ovih 6po dqnu kad je najtoplije vanjska temp. da im nije hladno po noci posto su u prostoriji gdje mi se negrije. Sve je zasadjeno u i uzgojeno u planteli balkoniji. Po meni to i nije loaa zemlja a u mom kraju je najdostupnija. Temp je od 22 kad je "noc" do 28 kad je "dan" Ovo je samo vege box(stari ormar oblozen striporom) sa 6 full spectrum led cobova(kineski) u koje sam se razocarao i 4 t8 daylight cijevi od 18w Zalijevam po potrebi kad se odvoji zemlja od pota.

nov 2018.

@Bockavis malo smo se izgubili u prevodu...ata je sad ovde pitanje i ata ja zapravo treba da ustanovim?:zvezda:: Prvo, nisi mi dao podatak da li je fem seme u pitanju ili reg. + da nije autoflower? Sve to ne znam. Ono ato znam je da na ovim "nedore enim" slikama vidim neka jajca. Daj slike celih biljaka i odgovori mi na ova pitanja... ;) P.S. ata e ti muake biljke u boxu, ako ve znaa da su muake...?

nov 2018.

Ma regular seed je, dobio sam ga od frenda, itao sam negdje da zbog stresa, za te "muake" sam htio da potvrdis jer prvi pita vidim "kesu" a ne jaja...nisam muake takve vidio, A ato se tice onih slika 1 i 2 moje pitanje je bilo jel mogu stres da utijece na ovaj retardirni izdanak. Sad sam ga otkinio slucajno i ovo je ostalo samo od komadic ako mozes vidit na prvoj slici.

nov 2018.

Mogue je, al pre genetski neki zajeb oko tih mutacija nego od stresa. U svakom slu aju nemaa te biljke ralog da uvaa nego novo seme bocni. Ako je reg seme idi odmah na 12/12-dok ne poka~u pol, pa ako su dame stavia na 18/6 i teraa vegetaciju kolko ti odgovara. ;)

nov 2018.

E Tooo me zanimalo brate moj, sta se desi ako ih iz 12-12 stavim na 18/6 Jel to u principu kao revegetacija necu shebat nista?

nov 2018.

Neea niata da zajebea. Sa ekaa na 12/12 da pok~u pol. Muake odmah izbacia iz boxa, a curama u nastavku daa 18h svetla i one najnormalnije nastaviti vegetaciju.

nov 2018.

A 24/0? Mislim solarni paneli su spojeni na to pa pitam...nepati me potroanja....

nov 2018.

Mo~e kad okrenea na vege. 24/0 koriste mnogi ljudi za vege.

nov 2018.

Hvala ti. Ps: uvaj me se zasipat u te joa pitanjima sad ti dam da malo odahnea...::listomahanje::
KARTMENAMBASADOR

nov 2018.

Jel ima smisla koristiti,cal-mag i slavol sa hesijem(ceo kit)?

nov 2018.

Pa ima smisla. Slavol je micro bioloako djubrivo i dugo sam ga koristio u svim kombinacijama. A Hesi u ponudi nema tako ato, pa ne mo~e da akodi. `to se cal-mag-a ti e (ovih dana se baa pri a o tom preparatu), mo~ea ga dodavati preventivno u nekoj manjoj dozi od preporu ene. Zapravo najbolje je, ako ve dodajea te prouzvode van Hesi linije, da ih dodajea u zasebnom zalivanju, dakle posebno Hesi, posebno Slavol i cal-mag. ak i svake druge nedelje. :)
KARTMENAMBASADOR

nov 2018.

Barba danas im je 39-40 dan cvetanja.Vlaga mi je i dalje jako niska,zalio sam ih vodom pre tri dana,inace zalivam ih svaki peti dan.Listovi se i dalje savijaju na gore,mozda ih retko zalivam,al tolko im treba da se osusi zemlja.Sledece zalivanje je prekosutra,planiram opet samo voda. Samo sam jednom do sad dao hesi fosfor,a sledece hranjenje mi pada(ako zalivam svaki 5.dan) oko tri nedelje pred skidanje,pa me malo buni sto necu stici da joj dajem mnogo hrane:((bust i fosfor pre svega). I zanima me jel jel problem sto je Sensi cal-mag 4-0-0 Nisam siguran dal sam dobro pozicionirao ventilatore,mozda oni u kombinaciji sa niskom vlagom prave problem. Ako imas neki savet:djede:slusam. Inace biljke dobro napreduju,za sad.

nov 2018.

Daj im slobodno sledee zalivanje pola doze svega, bez cal-mag. Dakle, osnovno i boosteri. Ako sve bude ok, sledee zalivanje uradi isto (pola doze svega), a onda do kraja ostani na vodi.
EdibBENTUZIJASTA

nov 2018.

Gospn Barba, vodeci se komentarima drugih, postam na temu, jer jos uvijek ne mogu slati privatne poruke, pa bih volio da mene, apsolutnog pocetnika prihvatis u svoj tim :) Prelistao sam tvoje dnevnike i ostao odusevlljen, kako ja, tako i otac :) Zeljan sam ucenja i citam maksimalno, ali neke stvari vjerujem da cu prije savladati ukoliko mogu nekoga da upitam pa da me uputi. Imam box dimenzija 45x90x140 (sirina, duzina, visina), HPS 100w, MHS 150w, Vents 125 VKO, zemlja Florahum. HPS - https://catalog.tungsram.com/lamp/high-intensity-discharge/high-pressure-sodium-lamps/f=lucalox-standard-tubular-clear/p=93767/d=0/ MHS - oznaka MVR175 a link ne mogu da pronadjem, ali specifikacije su u spoileru Zemlja - Odmah po kreiranju boxa, istrazujuci forum shvatio sam da mi je ova budzet verzija lampe premala, te sam zbog toga narucio MHS koju bi koristio za vegetaciju. Idem sa jednom vockicom na ovaj prostor, maksimalno dvije (tri sjemena su u fazi klijanja pa da se ne baca :D). Nazalost, ne znam koja sjemena imam, niti sortu, jer sam ista dobio na poklon. Ukoliko je neka utjeha, sjemena su iz Amsterdama pa ne bi trebala biti losa :) Cilj? Iskreno, savladati uzgoj, vecinu finesa i trikova, kako bih iz biljke izvukao sto vise, za personalne potrebe. Veci cilj je ovladavanje vjestinom za proizvodnju medicinske vockice, iz koje bi se pravilo ulje za mamu koja muku muci sa kombinacijom remualnog artritisa i lupusa (neka mini verzija) te joj trenutna terapija s uljem izuzetno pomaze, nova zena :) Eto to je moj uvod ukratko. Volio bih neki pocetni komentar od tebe.

nov 2018.

Dobrodoaao, @EdibB :) Ono ato ti na po etku mogu rei je da od starta dr~ia re~im svetla 12/12, da bi ti biljke ato pre pokazale pol jer ne znaa da li su regular, fem ili autoflower. Predla~em da ostavia samo jednu biljku i da ti ovaj prvi grow poslu~i kao praksa i trening za neki ozbiljniji grow u budunosti. Pretpostavljam da si neku azbuku savladao itajui dnevnike i forum. U prvih desetak dana nakon nicanja, ne treba da brinea o mnogo stvari: bitno je da zemlja bude vla~na, ali ne mokra, da temperatura prostora bude oko 26-28c, vlaga ato je mogue vea... Ali o svemu emo u hodu. ;)

nov 2018.

PozdravBarbarossa Moze pomoc oko growa?

nov 2018.

Mo~e. :)

nov 2018.

Hvala Critical Kush,600w,veliki vent unutra.. Na jednoj biljci se pojavile neke smee tockice. Prvo na jednom listu,sad se prosirilo na 3. Pomagaj buraz ako znas kako

nov 2018.

Prvo moraa da mi napiaea detalje: koliko je stara biljka, da li je u vegetaciji ili cvetanju, koliko, kada i ime hrania, temperatura, vlaga, koliko je lampa udaljena...? I slikaj, molim te, bez hps ako mo~e.

nov 2018.

Ok,napisem sve ujutro
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Pozdrav Barba, Nazalost mentor koji mi je stvarno puno pomogo u prva 2 growa je trenutno nedostupan. Dobro bi mi dosla pomoc oko nekih dilema pa ako imas vremena i volje pomoc baci oko na dnevnik

nov 2018.

Hej Biljka je stara 30 dana,u cvatu je zadnjih 10. Hrana je od GHSC,powder feeding. Danas prelazim na punu dozu. Temp po danu 27,po noci 20. Vlaga 55. Lampa s cool tubom je udaljena 55 cm. Jeli to predaleko?
CalMagENTUZIJASTA

nov 2018.

Poatovanje Barbarossa...I ja sam ostao bez mentora-drugara, i treba mi savet u vezi gnojiva..Imam samo Hesi bloom a od ranije Advanced Nutriens 3 boce za vege i jedna Big bud...Dakle nijedno kompletno...Pitanje: poato su mi biljke u cvetanju, oko 30-35 dana, trenutno im dajem samo Hesi bloom...Dok ne kupim ceo komplet, da li mogu da koristim i Big bud, da malo popunim cvetove?

nov 2018.

@cancerfreeworld na osnovu ovoga ato vidim, siguran sam da je biljka gladna pre svega, a otuda i takozvani Cal-mag nedostaci. Faza tranzicije je veoma osetljiva i veina tih problema se javlja u tom periodu. Biljka tada ubrzano raste, jede i pije viae a pritom je i osetljivija na razne burn-ove i stresove. Nedostaci jednog elementa esto vuku i druge sa sobom i to postane za arani krug i ljudi esto pogreanim intervencijama samo pogoraaju stanje. Nisam imao iskustava sa djubrivom koje koristia, ali ono ato mogu da ti ka~em je da lepo nahrania biljku i po mogustvu dodaa neki cal-mag suplement (ako ga ve nema u medju preparatima koje koristia). Dakle, idi sa punom prepisanom dozom, a zatim (ako je razmak izmedju zalivanja manji od 4 dana) idi sa pola doze pa emo nakon toga videti stanje. ;) @stile64 va~i :) `to se ti e djubriva...nije problem da kombinujea Bloom complex sa Big bud, ali viae je pitanje ima li smisla sada, jer je Big bud booster dizajniran da pogura od neke druge nedelje cveta pa tamo negde do pete. Ti su u 35. danu, dakle ve u petoj nedelji, ali probaj sa jednom dozom pa ako primetia sa joj prija udri joa jednu i sledei put. :) @Zoja baci link dnevnika ;)

nov 2018.

@Barbarossa Ovo je stvalno bilo opsirno,hvala ti legendo. Vidio sam da ljudi izvuku iste kolicine na jednoj biljci kao i sa 7,8 komada u boxu. Ne znam nista o tome i zanima me da li se onda radi duza vega ili u cemu je caka? Ja sa svojima obicno radim samo lst(vezanje) i kasnije ih rasporeujem kroz 2 mreze. SCROG ili SOG,nisam siguran Imao sam nekih problema i ostale mi samo dvije biljke od 4. Inace sa Critical Kushom idem na 2 tjedna vege jer ima dugi switch pa mu i ne treba vise. Ovaj put sam produzio 50% posto su damo dvije.. Ako moze neka smjernica,savjet,bio bi ti zahvalan.

nov 2018.

Du~ina vegetacije odredjuje veli inu biljke, njen genetski potencijal, veli ina pota i trening. Neke e biljke za isti vremenski period biti mnogo vee od drugih, neke e biti ni~e i guae, a neke visoke sa manje sporednih grana. Ali prvenstveno kad planiramo prostor i potencijanu veli inu biljke, treba pored du~ine vegetacije uzeti u obzir i prve tri nedelje faze cvetanja, jer se biljka u fazi tranzicije u nekim slu ajevima prakti no duplira u veli ini. Pri a sa mre~om je ScrOG Dve nedelje je premalo u svakom slu aju, naro ito kad imaa dve biljke i 600w. U takvoj kombinaciji vegetaciju uz topping i super cropping mo~ea dr~ati i do 50 dana. Ono ato bih svakom prvo i najva~nije savetovao je da tokom growa u svemu budu umereni i strpljivi. Kad je djubrenje u pitanju, manje je uvek bolje nego viae. ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Evo link Barba https://www.vutra.org/threads/barneys-farm-mix-strawberry-sour-diesel.18649/page-2#post-614719 Jos davnih dana sam cito tvoje dnevnike i moram priznat da mi je cast sta si prihvatio bit mentor. Nije da sam bas skroz pocetnik sta se growa tice ali i dalje ima dosta stvari oko kojih bi mi dobro dosla pomoc. Od kada sam osto bez mentora u dnevniku se skupilo par pitanja koja su ostala bez odgovora pa da ti malo olaksam snalazenje mogu ih i tu napisat. 1.Uskoro mi se blizi zadnji lollipopping u velikom satoru i nakon sta sam prosli grow sjebo s prejakim i prvi koji sam radio u ovom growu je isto bio malo prejak (srecom odlicno su se oporavile) pa mi je sad malo bed da ne pretjeram opet. Dal da skidam bas sve sta je ispod mreze ili da im ostavim par cm? I sta sa malim tankim grancicama pri vrhu (nakon prvog growa sam dobio fobiju od popcorna),dal da njih ostavim il skidam? Mali sator ide bez mreze,tamo bi htio dobit samo 8 pravih velikih budova po biljci,pa je pitanje isto,sta sa malim tankim grancicama koje rastu iz glavnih cola a pri vrhu su? 2. Do sad nisam nikad koristio cal-mag,a sto vise citam i ucim to mi se vise cini da bi trebo. Kako,kada i koliko se to koristi i jel imas kojeg proizvodaca za preporucit po tom pitanju? 3. Prvi put sam poceo hranit biljke i folijarno,obicno to napravim svaki drugi put na zaljevanju sa supervitom i power zymom,bez blooma i pospricam sator sa cca 2 dl vode. Jel to ok i ako nije sta da promjenim? Eto to je manje vise to za sad

nov 2018.

Hvala care. Jos samo pitanje za visinu svjelta. Uzeo sam i ona krila(reflektor,ako znas na sta mislim) i namontirao gore. Pise da moze s tim na cak 30 cm udaljenosti biti lampa ali to mi se cini preblizu. Previse ih zagrijava onda. Da li mogu spustiti jos s mojih 55cm? Sve dok vidim da mi je temp dalje u redu,naravno? Tny

nov 2018.

Op op...evo me :) Mre~a je dakle polazna ta ka svih buduih vrhova. Ispod mre~e treba da ostane jedino dobra cirkulcija vazduha. Ali je presudno spustiti mre~u dovoljno nisko da iznad dopru svi potencijano dobri vrhovi, ali sa druge strane ne ostataviti gornji deo mre~e u haoti nom stanju. Ja koristim cal-mag od An. Mo~ea ga koristiti, ali i ne moraa ako nemaa problem. Ja koristim preventivno pola doze uglavnom i tako je ok. Nema potrebe da to radia. Naro ito sad kad predjea u cvetanje. ;) @cancerfreeworld 600w ostavi na toj udaljenosti. Nema potrebe ni~e. ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Puno hvala majstore, Samo da provjerim dal sam ja to dobro pokopco. Teoretski,mreza bi trebala ic 60 cm iznad pota. Moja prva je vec isla mrvicu vise,nakon nje druga jedno 10-ak cm iznad al su ih one uspjele uspjele jos podic gore. Jel to znaci da slobodno skidam prvih 50-ak il vise/manje? I sta ce ispast iz malih tankih grancica koje rastu iz glavnih cola i iznad mreze su,jel ti to sve ostavljas ili idu pod noz?

nov 2018.

I teoretski i prakti no 60cm iznad pota je previsoko. Ja mre~u postavim na nekih 35cm. Poenta je saviti grane ispod mre~e, a ne samo pusti da grane provire. Daj sliku iz boxa sa strane i odozo da vidim?
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Mala je soba i od vrata satora do zida imam manje od metra pa nikako nisam mogo bolju sliku napravit. Oznacio sam di je mreza sad otprilike

nov 2018.

Ok. Sve je prili no naraslo i sad juria u cvetanje. Odlu no si onu liniju podvuko. Sve ispod toga isti, do poslednjeg lista. :) Poenta pri e sa ni~om mre~om je da dobijea ato viae dobrih vrhova, a da ti ato manje ode na Lolli...ali ok izgleda ovo. Sledei put probaj ni~e. ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Hvala majstore,sljedeci put ide nize mreza,ne znam di sam to bio procito da ide na 60-ak cm,ali definitivno cu te poslusat,jer po onome sta sam vidio u dnevnicima,ako neko tu na vutri zna o cemu prica kad je u pitanju scrog onda si to definitivno ti. Idemo dalje,samo jako :D

nov 2018.

Jednostavno nema logike ako postavimo mre~u na 60cm, odbijemo na pot minimum 35cm, ostane iznad mre~e cvea nekih 25cm min=120cm visine.... emu slu~i onda ta mre~a? Ja kapiram tu pri u vrlo jednostavno: duga vegetacija, nekoliko topiranja, super cropping, onda nekih desetak dana pred prebacivanje na 12/12, sve to lepo sabijea mre~om, ostavia joa malo da se rasporede vrhovi, a ostalo odradi stretch. Govorim o varijanti za 600w. Evo moj poslednji ScrOG :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Mentore, da li se radi loli i u odmakloj fazi cvetanja, jer vidim da biljka odbacuje te listove ispod mreze pa bi poskidao deo. Da li ce joj to biti neki veliki stres pa ce da uspori ili moze slobodno? P.S. stigla nirvana i dodao sam je 5ml na 4 lit vode. A uvalili mi i Hessi Boost, ali ga nisam jos ukljucio u zalivanje, neki savet za njega? Za osnovno djubrivo se jos nisam snasao, ali radim na tome. P.S.S. temperature mi se krecu od 15-16 nocu do 30-32 sa svetlom, muku mucim sa tim

nov 2018.

@Talicni nije problem skinuti listove ispod mre~e, biljka ih i sama odbacuje. `to se ti e boostera, nema logike davati Hesi pored Nirvane. Medjutim, takodje nema logike davati boostere bez osnovnog djubriva. To uzmi kao prioritet. Najbolje uz Nirvanu bilo koje osnovno iz AN. Nona temperatura ti je niska, ne bi smela da bude ispod 18c. ;)
NetkotamoLEGENDA

nov 2018.

Pozz, ako mogu zamolit za mentorstvo, uzeo sam hesi start, i sensi cal mag, pa da bacis oko na dnevnik? Hvala

nov 2018.

@Netkotamo mo~e :) Baci link dnevnika pa da virnem. ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Dobro jutro Barba,sorry sta te davim ali tek sam sad shvatio da mi nisi reko sta da radim sa malim i tankim grancicama koje rastu iz glavnih cola i pri vrhu su? Jel bude inace sta od njih,tj jel njih bolje ostavit ili rezat?

nov 2018.

Zavisi kakav potencijal imaju grane, da li imaju dovoljno svetlosti i prostora da se razvije dobar vrh ili samo troae dragocenu energiju. Daj sliku neke gran ice da vidimo.
NetkotamoLEGENDA

nov 2018.

Hvala jos jednom https://www.vutra.org/threads/white-widow-rqs-fem-250w-hps.18633/

nov 2018.

@Netkotamo dobro to izgleda za sada. Za sve nedoumice koje imaa slobodno pitaj. :)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Evo par primjera

nov 2018.

Nekad su ne gran ice stvar ukusa i stila, a nekad su realni viaak koji sisa energiju. Postoje one prazne gran ice koje nemaju perspektivu da postanu dobar "cvrtni vrh" i njih se treba reaiti. One koje imaju potenecijala i nalaze se u donjoj zoni, zavisno od tehnike uzgoja, mo~emo zadr~ati. Ali svakako da odstranjivanje ni~ih, "sakrivinih" i sekundarnih gran ica dovodi do benefita kada su glavni vrhovi u pitanju. Sekundarne gan ice uglavnom dobijaju aansu kada je ScrOG u pitanju, ali kod klasi nog uzoja esto budu samo viaak. Mnogi dobri uzgajiva i praktikuju visoki Lolli, pa zato neea pogreaiti ako pojedine gran ice odstrania u korist glavnih grana. ;)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Udavismo te mi :) ali samo jos ovo, nasao sam ovu plantelu cvet, i to je to sto se tice osnovnog djubriva (bar do plate :) ). Ono sto me zanima je kombinovanje sa Nirvanom, da li da pomesam sve u vodu, ili jednom plantela pa jednom Nirvana? Hvala

nov 2018.

Kreni sa pola preporu ene doze plantele i sa 1,5ml Nirvane po litru vode u istom zalivanju. Videemo reakciju, pa odlu ujemo za dalje. ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Pozdrav mentore, Jedno pitanje na brzinu, Dok cekam da skupim pare i kupim neke preparate od botanicare-a za bolji okus sta ce potrajat jos kojih 10-ak dana odlucio sam u meduvremenu uzet melasu da ne gubim previse vremena. Nisam ju do sad nikad davao biljkama pa bi mi dobro doso savjet oko doziranja

nov 2018.

Li no nemam iskustva sa melasom, niti planiram da je koristim. Ali pre nego ato ti bilo ata ka~em, daj, molim te, napiai ata sve od djubriva i dodataka trenutno imaa i dajea biljkama?
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Hesi paleta. Nisam nista sa strane jos dodavo,planiram jos uzet samo botanicare berry i citrus da isprobam i to je to. Ako imas ikakvih prijedloga sta se tice dodataka na hesi paletu rado cu poslusat savijet. Trenutno su u 19. danu cvjetanja (25. na 12/12) hranim ih svaka 3 dana sa 3ml blooma i punim dozama supervita i powerzyme-a a razmisljam si dal bi im vec danas dao pk 13/14 i boost ili da pricekam jos malo

nov 2018.

Pored cele linije Hesi prakti no ti niata ne treba da dobijea ozbiljne rezultate. Naro ito ti ne treba sada kada si u 5. nedelji. Treba samo da lagano i pravilno uvedea p/k bostere, to jest one boostere iz Hesi linije. ak i kad bi trebalo da dodajea neke dodatke pored Hesija, nema logike da krenea sada. Mogao si i mo~ea kad si ve pomenuo Melasu, da uzmea neke dodatke od An, Carboload recimo...a to ato si pomenuo neke stavke vezane za aromu, ukus i tako to...pusti sad to, jer eto koliko znam i Hesi boost ima veze sa uticajem na finalni ukus... Nije da sam protiv ubacivanja i meaanja raznih preparata. Ali to se od po etka napravi smislen plan, ovako nikad ne znaa da li je trebalo. Mo~ea da dodaa prozvode kao ato su cal-mag, carboload, microbioloako neko itd. I li no mislim da ti je Carboload svakako bolja opcija od Melase u ovom periodu. Ali da ne bude da te odgovaram, kako ~elia...samo je moje mialjenje da ovaj grow vidia kakve si rezultate dobio od Hesija, a onda na dalje opcija je bezbroj ;)
ZojaAMBASADOR

nov 2018.

Hvala legendo,stvarno puno cijenim savijet. Stvar je u tome da sam prosli grow (dosta istih sorti ko u ovom) sadio sa hesiem i zadovoljan sam bio svime osim mirisom i okusom (makar sam neke od tih sorti poslje probo i u ams i ni tamo nije okus bio nista extra) pa sam zato u ovom odlucio probat to nekako promijenit. Evo taman sam napravio mix prije nego sta sam procito odgovor i vec sam stavio melasu,stavio sam i skoro pa punu dozu boosta,taman sam se premisljo dal udarit i malo pk,sad ce ic i malo vise od pola doze unutra za pocetak. Svakako cu onda probat nabavit carboload cim prije. Jutros sam odradio lolli pa poslje poslikam a napravit cu u update u dnevniku pa slobodno baci oko

nov 2018.

Va~i. ;)

nov 2018.

bok care,prije koji tjedan dva sam te pitao za mentorstvo,10.11 su stavljene unutra,jedna malo zeza kao sto se vidi iz prilozenog,planirao sam radit toping i lst,dali je vrijeme ili da pricekam?

nov 2018.

Pri ekaj joa koji dan, nema potrebe za ~urbom. ;)

nov 2018.

koristim hesi starter pack i totalno sam smotan sto se tice toga,kad od prilikek bi trebao pocet sa gnojenjem,smatram da ce mu ti najvise trebat pomoc

nov 2018.

Ra unaj da im u naredne dve nedelje ne treba hrana. Iz tog paketa treba da im dajea root comlex, super vit i power zyme u propisanim dozama. ;)

nov 2018.

okej hvala ti lijepo,znaci na tih 5 biljki sam potrosio dvije vrece guankalonga od 45 l,koliko cesto da ih zaljevam i po koliko,oprosti na ovolikim pitanjima,novi sam i prvi je grow bas zelim da sve ispadne dobro

nov 2018.

Zna i ispada da su u potovima od 18l. `to se ti e zalivanja za u estalost ea sam videti neki ritam, ali joa uvek su male potreba za koli inom vode e prakti no iz dana u dan biti vea, pa i tvoja fleksibilnost. Za po etak ti predla~em da krenea sa recimo 1l po biljci, pa sledee 1,5l i zatim kad malo narastu sa nekih 2l. Na tri do etiri dana bi trebalo da bude ok ritam. Ovo ne va~i za onu malu, njoj treba jako malo vode. ;)

nov 2018.

covjece koliko je lakse kad ti netko moze uletit s informacijom,da sam moram sve pojeo bi se ziv od brige i razmisljanja...znaci box je 120x120x200,unutra je 600w hps,planirao sam mozda jos hps 400w,dali bi morao imat jos jedan balast za to

nov 2018.

Ne treba ti i 400w. Ovako je sasvim ok. :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Biljcice su dobro reagovale na zalivanje, zalio sam ih jos jednom sa 35ml plantele na 6 lit i 1.8-2 ml Nirvane. Videcemo kako ce reagovati, pa za sledece se konsultujemo da li da pojacamo ili dodamo Hessi bloom. P.S 52 dan na 12/12

nov 2018.

Dobro to izgleda. Ali primeujem i da su listovi malo pecnuti klopom. Dakle, to je signal da se stane na loptu. Sledee dodaj samo pola od te doze Plantele, a Nirvanu slobodno idi sa 2ml po litru vode.idu :)
TalicniAMBASADOR

nov 2018.

Odlicno, tako cemo. Hvala 52 dan od preporucenih 84 ima jos da se gilja. Obavezno da otvoris jedan foto dnevnik zavrsenih mentorskih biljki. Verujem da te ucenici nece obrukati :)
NetkotamoLEGENDA

nov 2018.

Ja se moram naucit topirat i lst :D moje izgledaju ko divljakuse povezane u v50
CalMagENTUZIJASTA

nov 2018.

Poatovanje Barba...Po tvom savetu sam penziju strpao u Hesi bost, a sve ostalo za komplet kad doe sledea..:) Pitanje1: da li e to biti iole dobro sa samo Hesi bloom i bost? Pitanje2: Od kad se ra una po etak cvetanja, od prvih pistila (10.10.) ili od re~ima svetla 12/12 (16.10.)? Od dva S.Skunka, jedan je ~bunast i solidan sa hedovima a drugi visok i kao o erupana kokoaka..Sa malo hedova....Razlog? Pitanje3: imam i opekotine ( po meni) Da nije neato drugo?

🔒 Ova tema je zaključana