VUTRA
ForumUzgajanjeMentorski kutakMentor Zelenko
LEGACY

Mentor Zelenko

9060 odgovora314,669 pregleda

sep 2017.

Pozdrav drugovi i drugarice, cjenjeni forume jedan veliki :respect:. Ja sam @Zelenko63 i dobro doali u moj mentorski kutak. :ajnstajn: Nije bilo tako davno kada sam redovno svraao u ovaj kutak tra~e i svoje odgovore u sli nim problemima, povezivao i itao i na kraju rijeaio svoj problem. Prou avanje ovog foruma, te nesebi na pomo njenih lanova me dovela do ovog di danas jesam, a to je razina kada su mnoge nepoznanice mnogo jasnije. Apsolvirao sam i prihvatio nesebi no znanje koje se dijeli i prenosi sa generacije na generaciju te mislim da sam spreman prenjeti prije svega dobru vibru te kvalitetnu i ispravnu informaciju tamo gdje je potrebna kao minimalni znak zahvalnosti za svo dobro koju mi je Vutra.org priuatila. :vutra: Preferiram tj. prakticiram indoor , te organic hranu (BB, BT, Plagron) sa minimalnim iskustvom u out-u te Hesi u smislu mineralne hrane. U out-u nisam toliko imao prilike pokazati znanje zbog okoline gdje ~ivim te najvei poduhvat su bile balkonuae u smislu out-a. Imam iskustva sa HPS,MH, CFL i PLL rasvjetom. Takoer neato malo i s LED ( cree, COB technology :) Dapa e, mislim da nema problema kojeg Vutra.org nemo~e rijeait. :sun2: Tako da pitajte, tu smo zbog Vas. Pravila mentorskog kutna su jasna, te ukoliko postoji dilema oko istih tu smo da ih rastuma imo na jednostavan, razumljiv i u kranjem slu aju pravilan na in. https://www.vutra.org/threads/obavezno-pro itati-prije-bilo-kakve-aktivnosti-u-ovom-podforumu.10878/ Gotovo sva mudrost je pohranjena na serveru a iskustvo doe s vremenom. Kada postoji ~elja i volja, i joa kada se umjeaa search opcija na vutri, ... Nema toga ata ostaje skriveno i nedoku ivo. Vaa :rasta: Mentor Zelenko63 Edit: Ps nemojte zaboraviti da je marihuana lijek, nekome za duau a nekome za tijelo ;)

sep 2017.

Bok Zelenko, trazim mentora! Jesi rapolozen? Imam homebox 1x1x2, mh i hps 400w, spudnik, blauberg 125 turbo sa regulacijom i sve ostale dindurije. Zemlja biobizz all mix i njihova gnojiva. Imam i hrpu sjemenki narucenih sa seedsmana. Sve manje vise odlicne sorte. Trebat ce mi i pomoc oko izbora jer bi htio zavrsit do Bozica. Znam da je na knap ali nadam se da bi se moglo do tad zavrsit. Nadam se pozitivnom odgovoru! Pozdrav

sep 2017.

Vozdra druze, uvijek raspolo~en :) Super oprema no ako mislis zavrsit do bozica, pozornost cemo skrenut na odabir sorti i duzinu vegetacije. I vrijeme je za krenut zapravo jer je sredina 9 mj . Ajde napisi koje sorte imas na raspolaganju.

sep 2017.

Vozdra!! Ok odlicno :) E sad, po nekom dojmu koji sam stekao blue dream mi djeluje kao odlicna i definitivno bi htio nju. Northen lights sam uzeo zbog problema sa spavanjem i tako to i bilo bi lijepo ako bi mogla i ona. Lsd bi isto bio zanimljiv i green crack kao jedini predsavnik automatika nam je sigurrno na listi jer za ocekivat da ce prvi do cilja? Od ovih ostalih nemam posebne prioritete. Moze bilo koji. Mozda jack na prvom mjestu ili sour diesel. Idemo na 5 biljaka, nemoj zamjerit. Znam da je 4 idealno ali imam toliko brdo tih sjemenki. Uvijek pretjeram sa kupovinom. Htio bi imat vise vrsta a sama kolicina mi nije prioritet.. Ranije sam zemlju namocio. Nisam bio siguran koliko ju treba namocit pa nisam previse. Vjerujem da se namocila onako solidno. Na posudama sam izbusio nekih 16 rupa od recimo 3mm i stavio sam one euro pebbles. Dovoljno da se kompletno pokrije dno posuda. Jeli to ok? Trebao sam prije ljeta pocet ali zbog obaveza nije islo. Dobar dio tog sta sam i bio pohvatao ishlapilo.. Jos mi je ostalo samo skratit fleksibilnu cijev sta mi ide od turbine do spudnika. Zanima me koliko ce mi lampa bit udaljena od biljke u startu tek kad izade van? Dali se u toj ranoj fazi ide blizu sa lampom ili je bolje ju malo udaljit? Cisto da znam na koliko da rezem cijev tako da mi ne bude nepotrebno dugacka.. Zaboravio napisati da imam greenpower balast sa superlumen opcijom, znaci dodatnih 10%, tj 440w. Mozda pomogne :D Jedna ispravka. Umjesto blue widdow sam uzeo Vanilla Kush Feminised Seeds Barney's Farm Seeds. Screenshot sam radio prije te promjene. Sad vidim da sam nju ubacio jer vec imam white widdow, ali ona mi je vec dosta poznata pa mi nije bitna, tj nebi htio nju sad..

sep 2017.

Mozes uzeti u obzir ove strainove koje cvjetaju od 7-9 tj. Znaci Blue Dream, NL, JH, GC auto i Blueberry ( ili VKush naravno). To ti je 5 kom, 4 foto i 1 auto. Drena~a je uvijek dobra stvar realno gledajui za zdravlje biljke no ukoliko je supstrat kvalitetan mislim da nema potrebe, samo zbusis rupice na dnu ako ih je malo i to bi trebalo ok raditi, koliki su potovi?. Ja osobno radim bez drena~e.Za 400w ok udaljenost je 20 - 30 cm, pogotovo ako je spoetnik u igri, kreni s 30 cm ,mislim da Ce to bit ok a kasnije lako spustis kada malo oja aju .

sep 2017.

ok za JH seedsmanu pise flowering time od 50-70 dana. Znaci mozda cak 10 tjedana. Ne zanm koliko dugo bi trebala bit vegetacija? Za lsd pise 60-65 dana dok je blueberry isto tu negdje sa 8-9 tjedana: sta mislis izmedu lsd-a i blueberrya koja je bolja? Lsd me nekako vuce.. Imam jednu kantu kao ona velika od jupola 15l. Jos dvije od silikata isto 15l i dvije bas za cvijece na njima pise 35, ali nemoguce da je to litraza. Nesto vece su od ovih, mozda 20 litara.

sep 2017.

Poato imaa u igri 5 kom, ra unaj cca vege 3 tj, ovisi koliko se budu raairile po boxu a i jesi li razmisljao o treningu tipa topiranje ? LSD ti cvjeta minimalno 70 dana...Po meni super sorta ali mislim da bi ti bila na knap sa vremenom ako uzimaa Bo~i kao neko ravnanje, jer ionako je stvarno na knap. Uvije ra unaa malo dulje od onoga nego kaj breeder napiae. Blueberry mi sada raste pa neznam kakva je, no LSD ti je agresivna biljka koja e ti napravit gu~vu u boxu ako ju ne ukrotia a samim maltretiranjem tj treningom usporavaa proces i sve to na kraju ispadne dosta duze od ocekivanog. Super, potovi od 20 L na 5 kom ce biti ok. Kada sadia ? Si razmisljao o dnevniku ? Koliko ti je bitan taj termin bo~ia, jer mozda bi bilo realnije ocekivat berbu 31. 12 ? Sve bi to trebalo biti odraeno bez ijednog problema, kako bi bilo eventualno do tada jer je na knap ali zasto ne probati. Mozda isto tako da WW uzmes u obzir.

sep 2017.

Za trening sam otvoren za sugestije ali koliko sam skuzio uspori se cijeli proces. Ne znam u hodu cemo. Ok lsd otpada. Blueberry ima odlicne ocjene pa i nije los izbor. Sadim prekosutra. Danas oko 19h sam namocio zemlju. Trebao bi cekat 36 sati. Mislim menke direktno u zemlju. Da definitivno bi otvorio dnevnik. Dosta mi je bitan termin ne zbog samog bozica ali morao bi do svojih pa me nema doma... Ww mi je super ali puno puta sam ga dimio. Sutra cu jos malo razmislit. Ode spavat. Hvala ti puno

sep 2017.

Svako lomljenje i maltranje biljke nosi sa sobom odredeni stres koji se u kona nici odrazava na stangnaciji u razvoju, dok se ne oporavi nema napretka. `to ja a trauma = viae vremena za sanaciju iste Izdrzljive su biljke no imaju svoje granice i pravila. Ok, im pusti klicu stavljaj u zemlju. `pica menke neka gleda prema gore,a guzica prema dole... . Pokri zemljom lagano i zalij. Na toplo i udri. Otvori dnevnik, bolje cemo pratit situaciju a netko bu nesto naucio. Baci oko ovdje, https://www.vutra.org/forums/dnevnici-unutraanjeg-uzgajanja.62/ ili na moj dnevnik cisto da vidis kako se vodi i otvara, ako zapne sta slobodno pitaj. https://www.vutra.org/threads/lsd-critical-kush-400w-hps-zelenko63.17252/ Nista ,razmisli no pozuri :=) :respect:

sep 2017.

Mislio sam sjemenku odmah u zemlju i stavio bi grijalicu da puse u box jer nije bas toplo u toj prostoriji.. Otvorit cu dnevnik cim sve bude spremno, nadam se sutra. Imam jos oko boxa sitnice neke, ali bitno da sjemenke ubacim. Mozda ih danas vec stavim u maramicu pa da ih ubrzam. Ima neki full brzi nacin za klijanje? Tvoj dnevnik sam vec citao ali idem opet prelistat :D U biti stavit cu ih u casice sa destiliranom vodom. Citam da se to preporucuje preko noci pa se ubrza samo klijanje.. Sat mislis jeli to u redu? Vidim da ti isto imas spudnik. Pa to cudo uopce nema nekakav dihtung. Zar nebi trebao imat? Ja sam sad stavio zarulju, tj prvo sam 5 puta stavljao onaj gornji dio reflektora sta ide iznad zarulje i 5 puta je ispao van dok sam zarulju stavljao i pokusavao staklo stavit.. Glupo su to napravili. Trebala bi bit bar 2 sarafa sa svake strane koja ga drze a ne jedan. Brine me malosto nema ovaj dihtung. Nema smisla bas. Tu ce vjerojatno ulazit prasina nepotrebno. Morat cu neku gumu naci..

sep 2017.

Tak je, pusti 24 h u vodi. Ako je sjeme svje~e tj ok jako brzo o ekuj klicu. im se klica pojavi pukni u zemlju i zalij, za dva-3 dana je garant vani zdrava i lijepa :) E da, i lim se spiga i ovo i ono i jos na kraju nema dihtung. Izolir traka je kod mene rijeaila problem, zna i di ima lufta tu zakelji izolirku po duzini i radi posao. Taj dio unutar reflektora je i meni ispao van i nije bas najbolje rijeaenje...moram priznat. Ili guma ili izolirka ;)

sep 2017.

da, glupost. nesto cu smislit. vidim da blueberry moze narast preko 2 metra. pretpostavljam da nece jer cemo ionako skratit vegetaciju?

sep 2017.

Bome je nedore ena glupost, ali da se rijeait. A gle dru~e sve one mogu rasti do....jako puno ovisno o treningu,potu itd... Kratka vegetacija s obzirom da ih je 5, 1 -2 topiranje eventualno LST da se popuni box u totalu.

sep 2017.

Stavio ih u vodu ali sa nekim promjenama. Green crack mi uopce nisu ni poslali, a u jednom paketicu gdje je jack herrer je bila jedna sjemenka i jedna kao kristalna kuglica. Jos i paketic u kojem je kao lucky dip sa 5 sjemenki je bio prazan. Snimio video kako otvaram paketic a unutra nista.. Green crack mi je bio jedan od prvih izbora tako da sam morao ubacit lsd natrag u igru. Ne mogu bez oba dvije. Nemoj zamjerit, drzat cemo ga pod kontrolom. Izivciralo me ovo. Jos sam i podsvjesno bacio paketice koji su stajali ispred casa kad sam stavio sjemenke u case tako da nisam 100% siguran dali je JC casa br. 4 ili liberty haze :D Izbacio blueberry jer nebi htio problem da ode previsoko i onda igranje oko tog, a LH izgleda kao odlican strain i trebao bi bit nizak i brz. Sutra pranje boxa, smenke u zemlju i pustanje u pogon. Dali da palim svjetlo i ventilaciju odmah?

sep 2017.

Nadam se da ces reklamirat to i dobit povrat nazad, jer nije fora... Ma nije frka kaj se LSD-a tice samo sta nece bit gotovo do bozica jer je ionako sve na knap a on minimalno 70 dana cvjeta...80 dana na 12/12 itd---+ vege--- Lampa ti netreba dok ne izvire van ali ventilaciju pali.

sep 2017.

Vec jesam i nadam se da ce vratit lovu za to.. do bozica ima oko 100 dana. Koliko dana bi trebala trajat vegetacija? Uzmi u obzir isto da imam taj balast sa 10% vise snage, znaci 440w.. Nepoznanica mi je trajanje vegetacije..

sep 2017.

Ra unaj od kad izvire van i formiraju se 3 tj +-. Sve ovisi, imas super opremu a i predznanje i mislim da ces uspjet odradit ok grow no period je knap,jako. I to me najvise brine da nebudes stigao do bozica itd... Zapamti da se uvije oduzi sve to zbog raznih razloga itd...realnije bi bilo ocekivat 1 tj poslije no nije nemogue.

sep 2017.

Da, kuzim. Probat cu, a i nije tragedija da ne uspijem do bozica. Sad nekako planiram da se to poklopi ali vidjet cemo sta bude.. Mozda stara godina bude novi termin :D Planiram namjestit tajmer tako da gasi svjetlo kad je vani najtoplije, znaci od 10 recimo do 16h ako idem na 18-6, a u tom vremenu sam i ja uglavnom vani pa mi se to nekako poklapa. Koji rezim bi bio idealan u ovoj situaciji? 18-6 ili? Koje dvije da stavim u te vece posude? Imam te dvije posude od recimo 20 litara dok su ove ostale od 15l. Mozda da lsd ide u manju posudu pa pretpostavljam da ce prije zavrsit?

sep 2017.

Ra unaj prije tako da ce bit nova godina, pa ako bude ranije super ;) 18/6 ti je standardni re~im rasvjete u vegetaciji, mo~ea i 20/4. Kada dobro odvegetiraju prebacujea na 12/12 i onda krece show :)

sep 2017.

Sta bude bit ce :D Dali bi brze to islo sa 20-4 napram 18-6? Uredivao sam post pa mozda nisi vidio ovaj dio: Koje dvije da stavim u te vece posude? Imam te dvije posude od recimo 20 litara dok su ove ostale od 15l. Mozda da lsd ide u manju posudu pa pretpostavljam da ce prije zavrsit? koje bi u velike posude? blue dream mi je broj 1 pa bi nju u vecu

sep 2017.

A gle 18/6 je standardni re~im s 20/4 ciklusom budes bio u minimalnoj prednosti. Viae svjetla, viae fotosinteze,viae ae era itd... stim da bio minimalni odmor bio ok u smislu mraka ( 8 ili 4 h). Stavi LSD i BD u 20 L ostale u 15L potove. Veli ina pota i razvijenost korjena je jako bitna stavka u smislu hranjenja i apsorpcije hrane, no ne utje e direktno na br~u maturaciju biljke, zna i potovi nemaju veze s brzinom zavraavanja. Svaka biljka ima svoj zivotni ciklus, a svi ti parametri su regulirani genskim kodom. Kako piae u genskom kodu takva bude bila i izvedba s minimlanim promjenama ako uzmea u obzir vanjske imbenike. Geno, feno itd...

sep 2017.

Ok sve jasno. idem onda na 20/4 cisto zbog te minimalne prednost. ubuduce vjerojatno 18/6 ako je razlika zanemariva. Lsd je bila najmanja sjemenka ali jedina koja je sam od sebe potonula. Prije nego sam ih usadio sam ih probao gurnut dole i sve su potonule. To sam trebao jucer napravit mozda, ali ok. Blue dream sjemenka mi djeluje najbolje. krupna je i izgleda da se vec mrvu otvorila. Imao sam problem sa NL jer je tesko bilo skuzit koja je uza strana. Dosta su jednake bile ali mislim da sam uspio. E sad, posto sam bio lagano namocio zemlju nekih 40ak sati prije ubacivanja sjemenki. Zamlja jasno nije bila bas natopljena. Vlazna da. Kad sam stavio sve sjemenke potrosio sam oko mozda 8dl destilirane vode na zalijevanje svih 5 posuda. Nisam htio puno jer sam citao da to nije dobro. Mozda je to ipak premalo?

sep 2017.

Pozdrav. Novi sam na sajtu , treba mi pomoc da l da ostavim jos. Nemam iskustva u zavrsnici i da l da prihranjujem jos. Hvala

sep 2017.

Ako ti neato ve i ra un nije problem, aibaj 20/4. Nema veze, sve potonu nakon 24 h nakon sto pokupe vlagu i pokrenu proces razvoja,nabubre i otvore se i puste klicu. Nije premalo, jer u po etku netrebaa mo varu,samo vla~ni medij...i t o odr~avat....kada ona pusti korjen...bitno je zaljevat cijeli obujam posude kako bi se korijen ravnomjerno prema posudi, razvijao i dosegnuo puni potencijal:) markoarrow koliko je stara ? Mo~da da li znaa koja je sorta ? Meni se ini onako na prvu da ima joa jako malo, imaa li mozda koje pomagalo u smislu pove ala ili mo~da neka fotka koja je folusirana na head ? Pustio bi jos do kraja mjeseca ali s naglaskom na promatranje u smislu plijesnu jer je vlaga pove ana zbog u estalih kiaa.

sep 2017.

Ma nije frka sad za prvi put i s obzirom da se "zurim" Da znam da je to ok, samo lsd mi je nekako izgledao nikako, jako mala sjemenka i mislio sam si da mozda nece bit nista od nje, a potonula je sama od sebe. Mozda to nesto govori, a mozda ja trabunjam bez veze :D Ok, znaci recimo svaka 3-4 sata jos recimo po pola deca svakoj i prije spavanja bi recimo 1 svakoj i ujutro opet po 1? Kad izadu van koliko bi cesto trebao zalijevat i sa koliko vode? Dali da stavljam vodu u boce (imam od 5l staklene one od vina) da odstoje ili slobodno direktno iz pipe?

sep 2017.

Sorta koja je ne znam, prosle godine kupio i ostavio. Kupio na povjerenje.. imam druge na sajtu koje nisu kao ove ima svakakvih ali kao da se pocele puniti. Imam ovakvih skroz zelenih a ova izgleda kao da malo fali. Evo slike od druge i ove izbliza..

sep 2017.

Ne brigaj, ako ne isklija to ti govori nesto... fizi ki izgled zezni jer nema smisla ...ni aare , ni veli ina...ako je potentna..izaala bu ;) Ne, gle zalij odjednom i pusti malo da se prosuai zemlja i da prodiae. Nemoj pretjerivat, jer onda pove avaa mogu nost za truljenje same klice za duplo... Kada izau van, pusti ih neka se formijraju... i onda fino zalij...razmak par dana sa konkretnom dcl vode...u po etku malo...ali ravnomjerno da se korjen formira kako treba. markoarrow Ostavi joa tjedan dana, do 10 pa fotkaj ponovno. Mislim da joj taman joa toliko fali +- ali daj pls pazi na plijesan, ako primjetia trule~ skidaj.

sep 2017.

Prigranit cu je onda jos danas i dosta, pa nisam primjetio jesam malo ali sam odstranio pazim na to. A ove cu prihranit 2 x mislim da bi se trebali vecati hedovi jos i na kraju sta mislis? I koliki prinos ocekujes? Imam i boljih ali su skroz zelene i bijele dlacice. Ova izuzetak. Hvala.

sep 2017.

@markoarrow Ok, ako bude sunca pusti jos malo, ako ce kiaa jbga...tu nemres nia... Govorim za biljku sa slike. Ove zelenkastije, prihrani obavezno jos jednom, do 2 x ...neznam o kojim sortama je rije , ali sredina 9 mj. je. Ima joa jahanja. O prinosu teako i nezahvalno govorit, tek pred kraj mogua je neka procjena no ...pusti to za sada...plijesan je zajebana stvar... Neka se pune, bit ce jos sunca.

sep 2017.

Ok, cekat cu onda da se malo odvoji zemlja od posuda i ulit par deci vode. stavio onaj kineski 3u1 ph metar sta isto mjeri i vlaznost zemlje pokazuje tek mrvu iznad 1, znaci debelo u crvenom pa me to malo brine, da nije to pre suho... Temperatura je nesto iznad 24 :)

sep 2017.

Ako je zemlja di si stavio menku vla~na onda je dobro i odr~avaj susptrat minimalno vla~nim, poanta je kada klica krene formirat korjen i kada se krene razvijat , da se vlagom stimulira njegovo grananje u okvirima posude u kojoj raste.

sep 2017.

Trening zavrsen. Ovu sam planirao do sl vikenda a ove ostale imaju jos fore. Kisa u nedelju i utorak taman sutra cu jos malkice vode dat i njoj vise nema nista. Pa se cujemo sredinom sld sedmice

sep 2017.

@markoarrow:thumb:

sep 2017.

Nisu jos izvirile :D Nestrpljiv sam previse.. Razmisljam da bar preko noci palim lampu cisto da zagrije malo jer nije bas toplo preko noci, a i mozda proviri koja pa da odmah dobije dozu..

sep 2017.

Pomalo, treba im neato vremena a nama se to cini beskrajno dugo... Upali lampu neka ih grije preko noci, a cim izvire odmah ce dobit dozu lighta XD

sep 2017.

ok. sta mislis da namjestim tajmer tako da je svjetlo ugaseno kad je vani najtoplije? znaci od recimo 12-16h da je svjetlo ugaseno.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Mentore ima li mjesta za joa jednog u enika? :D Planiram krenut growat za 3-4 tjedna pa bi htio imat mentora za savjete, pro itao sam tvoje dnevnike i nekako mislim da bi sli no neato i ja napravio. Link ispod je tema koju sam otvorio i tako neato planiram napravit s time da sam doaao do toga da e box vjerojatno bit 120x120x200 i da u ii za prvi put na 2 automatik fenimiziranih straina, odnosno 4 biljke u boxu. https://www.vutra.org/threads/projekt-scrog-100x100x200-600w-hps.17629/ Cekam tvoj odgovor pa da ti poaaljem listu ostalih pitanja :lol: `ala naravno, ali bit e pitanja sad u po etku... :respect:

sep 2017.

Danas sunce, javljaju kisu do 5tka a ne bih da je skidam nema nigde plijesni. Danas sam je malo svezao da de ne obori. Evo male slikice. Kontao sam ostavit do 25.

sep 2017.

Long balls Larry dru~e sla~ea kako ~elia tajmer dok ne izvire, mozda je i najbolje odmah puknut timer na 20/4 i testiraj okru~enje dok ne izvire a kada izvire odmah ce znat kaj ih eka. retko naravno dru~e, kako ne. Bacio sam oko na onaj post, i mislim da je ako imas mogucnosti 120x120x200 super izbor, 4-6 kom kako ti volja. Mozda bolje za prvi put 4 kom, fotoperiodne ili ako bas zelis mozes autose. markoarrow ostavi ata du~e mo~ea, ako procjenia da je vrag odnio aalu,cepaj. Bolje ti nego ova prokleta vlaga .

sep 2017.

:D

sep 2017.

U jbte, koma. Fakat bad luck, ali glavno da si se oporavio...mozda su cijena tvog totalnog oporavka bile tih 13 kom..pa ko ga jebe.... Ove godine nebu tako, jako lijepu boju je dobila od ni~ih temperatura i ova biljka tu bu super :)
retkoLEGENDA

sep 2017.

Zahvaljujem na mentorstvu ;) 99% sam siguran da e se 120x120x200 mo uklopit u prostor, iaao bi sa max 4 biljke za prvi put i mislim da i ina e nebi iaao na viae. U onom postu sam ve viae manje opisao situaciju pa evo samo joa jednom ukratko; Planiram growat 1 do do 2 puta godianje da imam za sebe, vjerojatno e to bit 2 puta godianje :D Htio bi nai neki dobar strain za nave er za spavanje i jedan za po danu. E sad, koliko sam sku~io teako je sativu i indiku dr~at u istom boxu zbog skroz suprotnog na ina rasta pa bi radije iaao na indike, mo~da jednu indiku s ve im CBD i ni~im THC a drugu indiku obrnuto, ata mislia? E sad, automat ili fotoperiodna?! Tu ne znam ni sam, u po etku sam htio na fotoperiodnu pa se igrati s njom i vje~bati, trenirat, topirat i svaata, a sad mo~da razmialjam da prvi grow stavim 4 utomatika isto da vidim kako to sve diae pa onda iza toga stavit 4 fotoperiodne i s njima se igrat. Vremena uglavnom imam za biljke i probat u kupit ato kvalitetniju opremu da to sve ide kako treba od po etka. `ta ti ka~ea? Nadam se da ti ne piaem preduge postove al bolje da pitam nego da kupim neato pa moram mjenjat za mjesec dana. Ajmo se dr~at toga da idem s boxom 120x120x200 cm, planiram kupit na igrow Home box ili Mammoth, vidjet u koji e bi se init bolji kad doe u du an. Kupit u 600W HPS komplet ali sam mislio kupit dodatno CT jer mi se ini bolje nego bez. Vidio sam da si ti imao problema sa Spudnikom pa ga zasad neu kupovat. Za ventilaciju sam mislio kupit Primaklima filter i Primaklima kao ovaj na slici. Kupio bi njega zbog mogu nosti automatskog reguliranja brzine puhanja ovisno o temperaturi.

sep 2017.

Ovak gle, bolje kreni s 4 fotoperiodne. Kada savladaa sve elemente u uzgoju nema toga sta neces moci uzgojit od automata pa do super automata. Uzmi si pravu indicu i neku sativ ugu za dan. E sad ,ako postoje neke zelje kaj se strainova ti e pucaj...no eo za po etak uzmi su ili bubba kush ili MK Ultra za indicu ili g13 ili neki drugi haze za dan. Ima ponude koliko zelis na tu temu. Od fotoperiodnih ces sve naucit i vise dobit nego od automata itd...kreni od toga... 120x120x200 je super izbor, 600w savraeno no daj umjesto CT-a uzmi Adjust A-wing bla bla ...puno bolji izbor i raspodje je sunce i moze se jako dobro iskoristiti. Spoetnik sa 600 w zajebi nema smisla...spoetnik je bio u 80*80*160 i radio je posel savrseno no zbog savijenih materija je propusan kaj se zraka ti e pa trebaa zadihtat...super stvar generalno. Ako imaa novaca rae uzmi BB125, i filter za 125. Kvaliteta za malo novaca. Pitaj dru~e ata ti volja, tu sam da pomognem koliko mogu.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Ajde krenut u onda sa fotoperiodnim kako sam prvo i mislio :thumb: Bez obzira ato sam po etnik, volio bih da u prvom growu krenemo s nekim laganim topiranjem i lst a danas sutra volio bih krenut i ScrOG budui da mi se to ini dobro s obzirom da ako uspijea lijepo vrhove poslo~it, svi imaju ravnomjerno rasporeeno svijetlo. Ok, kreemo onda s 2 straine fotoperiodnih i sveukupno 4 biljke n120x120x200. Uzet u si ve eras vremena pa malo joa pogledat i javit svoje eventualne ~elje ali svakako u gledati da su za prvi grow to neki koji nisu prezahtjevni pa da se pomalo u im. Iako obe ajem ti da u bit dobar u enik i da u opravdati svoje ideje i planove ;) `to se CT ti e, prvo sam razmialjao da stavim Spudnik jer mi se kao ini "najprofesionalnije" ali sam odustao barem za prvi grow zbog cijene (a sad sam vidio da si ti imao problema s njime pa ga dodatno ne ~elim). CT sam mislio zbog toga da mogu bolje hladit lampu i viae ju pribli~it biljci ato e joj dati bolju iskoristivost svijetla ako se ne varam. Adjust A-wing mi se ini ok ali me strah temperature s obzirom da je otvoren. Iako mo~da ni to nebi bilo loae jer soba u kojoj e biti box je ina e oko 20-22c ali bit e mo~da i ni~a po zimi pa bi mo~da bio ok A-wing da dodatno zagrije prostor u boxu. Samo ato e mi se onda po etna cijena boxa malo po malo pove at previae pa bi radije investirao u bolju ventilaciju (ventilator s kontrolom vrtnje ovisno o temperaturi) a svjetlo bi onda CT. Sad viae stvarno neznam :fuck::joint: Koji je to BB125? Mo~e neki link, ne mogu nai :( Prvo sam mislio uzet ventilacijski set ali bi radije uzeo ventilator s automatskim regulatorom pa sam zato mislio ovaj koji sam ti poslao, ali ako nije ovaj drugi puno skuplji mogao bih i njega. U svakom slu aju bi si htio sve kupiti kvalitetnije ali sad za po etak u morati malo pripaziti pa do idueg growa u napravit neki upgrade opreme :) Ja u slat pitanja a ti kad i koliko stignea odgovori :thumb:

sep 2017.

Blauberg 125, turbina. Bez potenciometra, super dela poso. Mislim da po zimi sa AAw nebi imao problema, temperatura bi ti bila cca ( +- 1 c) 28- 29 ako je vanjska 22c. Moj savjet ti je da zajebes CT. Radi se o velikom gubitku svjetlosti sa CT. Nemoj se ograni iti vec u pocetku nepotrebnim preprekama .
retkoLEGENDA

sep 2017.

Ajde onda neu uzimat CT, a jel Moze proi onaj reflektor iz seta, ima slika u onoj temi u projektima koju sam otvorio? Barem za prvih 30-50 dana pa cu uzet AA wing. A sto se turbine tice, nemogu nac taj Blauberg, a sta nije dobar ovaj od 400m3/h i termi control? Cijelo vrijeme ce pazit na temperaturu i uz nekoliko ovih malih da pusu po biljkama i po lampi? Barem se tako meni cini da je ok al ne znaci da sam u pravu :joint:

sep 2017.

Moze proci taj iz seta, no aaw ti je najbolja opcija . Da ,mali ventovi i dobra turbina drze sve pod kontrolom. Nadem link pa ti tu zaljepim. Bb ti je provjerena marka, tisa i funkcionalna totalno. Termi control nisam probao no vjerojatno je dobra stvar.

sep 2017.

Blue dream samo sto nije provirio :) @retko izbjegavaj ne saamo spudnik nego bila sta od te firme. Naprave reflektor kojem je cijela poanta da mora dihtat a doslovno nema nikakve gume niti dihta igdje. Sad imaju novi model sa gumom i bolje izgleda ali svejedno nemoj. Ja cu poslat mail ducanu di sam ga uzeo i njima u dojcland da vidim sta imaju za reci u svoju obranu. Osim tog mislim da mentor dobro savjetuje osobito ako ne mislis sadit kroz ljeto. Evo prvi dan i cijelo staklo mi je prljavo iznutra. Izvadit to staklo i vratit natrag je cijela egzibicija. Bjez od tog. Blauberg mozes kupit u ducanu stolarija mraz. Samo nek ti potvrdi dali se radi o novijoj jacoj verziji ili staroj. Ja sam sebi uzeo sa senzorom i regulacijom ali prakticki ti ne treba. Uzmi obicnog sa 2 brzine. Ja sam para i para prosuo :D

sep 2017.

@Long balls Larry Strpljen spaaen ;P Istina bog taj spoetnik je poluproizvod, nedore en u smislu dihtanja itd... ukoliko imaa love, ima daleko boljih opcija no ACR je opcija u malim prostorima, i kod mene je odradil posel u smislu temperature kada je trebalo .. imao je par dorada ali ata mo~ea. @retko U 120*120 AAW je realna opcija te ukoliko je hlaena 125-tkom, po zimi nema problema te ako joa ubacia dva-3 venta na atipaljki, to je milina ukratko i radi posao. Po meni je bzvz trosit pare na potencije,senzore itd... jer dvobrzinska turbina vrlo je jednostavno i funkcionalno rijeaenje.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Pretpostavljam da je to ovaj: http://www.stolarijamraz.com/shop/blauberg-ventilator-industrijski-turbo-cijevni-p-25093.html Neznam jel smijem stavit link, ako ne izbrista ću..:joint: Jučer ga nisam pronašao jer sam bio preko moba a ne na:idea: U svakom slučaju nije skup jer ovaj od Primaklime je 1000 kn a ovaj 330 :) Ako kažeš da je taj provjeren i da je dovoljno tih, onda bi svakako uzeo BB ali s regulatorom brzine i senzorom temperature za 600 kn pa sam na miru, namjestim ga i neka održava, jedna briga manje :banana123: @Long balls Larry nakon tvog posta definitivno sam odustao od Spudnika, to sam mislio kupit za neki iduci grow jer reko skuplje je pa je i bolje al ustedio si mi lovu sad :thumb: I hvala što si se uključio u raspravu, vidim da sam izabrao dobar mentorski kutak :respect: Ajmo podvuc crtu pa da vidimo gdje smo dosli: BOX - Mammoth Pro 120x120x200 cm RASVJETA - Adjust A Wing Avenger + 600W Sylvania HPS SHP-TS dualspectrum 215 000 lumena + Horti Gear Prigušnica 600W VENTILACIJA - Blauberg 125 mm - 345m3/h sa regulatorom brzine i senzorom topline FILTER - Primaklima 125mm 360/480m3/h E sad kad sam to sve zbrojio došli smo do 480 € :zvezda:: Idem za vikend kupit ventilaciju, filter i dio rasvjete a ostalo mozda ubodem na forumu na oglasu da malo smanjim iznos projekta ako bude moguce jer vidim da se satori jeftino prodaju i bezveze da ga platim duplo vise umjesto uzet neki koji je odradio 1-2 growa :)

sep 2017.

Da to je taj. Stvarno ti ne treba senzor i regulacija. Kad ti treba vec protok stavis ga u drugu brzinu, kad manje u prvu i sve 5. Skoro ti je duplo jeftiniji. Ovaj se regulacijom ti i zuji malo. naviknes se ali zuji, dok ovaj bez ne zuji. Meni sad ovaj moj radi na najjacem. Bez veze sam bacio tih skoro 300kn.. Ja cu ovo govno od reflektora nakon ovog growa malo preradit. stavit mu gumu, zahihtat druge spojeve i napravit da se staklo otvara kao vrata tako da ga mogu spustit i obrisat bez nekih problema. Ovo ovako je smece. ja ne znam kako je to netko mogao stavit na trziste.. Imas na hempatiji i drugim shopovima kao komplete sa boxom i sve ostalo ili samo recimo rasvjetni komplet i tako to. Izade te nesto povoljnije pa pogledaj malo..
retkoLEGENDA

sep 2017.

Tnx Larry ;) Ma mislim da u uzet ovog s regulatorom pa neka zuji, utiaat u ga nekako :) A i box e imati sobu za sebe gdje e biti sam pa neka zuji do mile volje, mo~da kukce otjera :udarac::lol: Vidio sam i te setove al u tim setovima je uvijek nekako "low budget" setup pa reko onda u radije kupit sve posebno. Radije u pri ekat 2-3 tjedna s growom pa da kupim sve kako treba. ekam mentora da potvrdi ovaj moj setup pa kreem kupovat a onda kree kupnja ostalih sitnica :)

sep 2017.

Zelenko sta mislis da stavim najlon dok je ove proklete kise preko nekih biljki koje su sumljive mi. Imam jednu manju i na njoj primjetim da ima ove nemaju :D
-BäR-ZMAJ

sep 2017.

Prije svega Zelenko ispri avam se na upadu :respect: Samo bi retku skrenuo pozornost da ne misli da mu ~arulja ima nego oko 90 000 a ova cifra se odnosi na phyto lumene... Stipe je to lijepo objasnio :)
retkoLEGENDA

sep 2017.

Hvala ti @-BäR-! na info :thumb: svaki dan naučim nesto novi, sve vise mi se sviđa ovaj forum :respect:

sep 2017.

Ako ti ne pase nesto u setu pitas ih da ti sastave neki drugi set. Njima je svejedno tj jos bolje ako uzmes nesto skuplje. Dobijes popust prakticki na veliku narudzbu.. Tu mozes puno ustedit

sep 2017.

Je to je taj, po deafaultu ima dvije brzine. Na drugoj radi pod svim opterečenjima ko vurica, bez ikakvih dodataka. Ako imaš dodatnih 6 glavi za potenciometre ok, ali nitko se s njima nije usrečio onako kako je mislio da bude jer em zuji,em buči itd... Razmisli, no nije neophodno. Eto ti iz prve ruke info no kažem ako baš inzistiraš, ok ;) Nije na odmet. Sve super, samo si se zabunio sam PyLmns, ima cca 88k - 90k kako -BäR-! reče. Boxeva isto možeš naći na forumu za nizu cijenu, očuvanih itd za puno manje love pa mozda da uštedjele pare potrosis za nesto drugo. Setup je ok. Di god se okreneš @Stipe šamara korisnim informacijama. Fenomenalno ;) markoarrow druže nemoj kemijat s nikakvim najlonom, bude se napunilo kišom,potrga sve...nedaj boze neko vidi itd.. Gle ako priroda kaže skidaj, ti jedino kaj mozeš je čekat do samoga kraja i riskirat ili skidat na prvu. Vlaga logicno sada raste zbog sugavog vremena i to je za očekivat.
retkoLEGENDA

sep 2017.

To u onda sve vidjet kad doem u trgovinu, valjda e dat neki popust ako sve kupim odjednom u istom ducanu :) U biti 300 kn dodatno koata ovaj s potenciometrom pa sam zato mislio mo~da njega. `ta je tako velika razlika u buki u odnosu na ovaj bez potenciometra? Ne ku~im zbog ega je toliko velika razlika u buki i zujanju? Ako tko zna (i ako mu se da) objasnit princip rada pa da bolje sku~im. Jer ja sam iaao logikom da na ovom s potenciometrom mogu namjestit da se pali na max ako pree neku odreenu max temperaturu pa da sam zbog toga siguran. A na kraju u vjerojatno kupit s potenciometrom i onda nakon 2 mjesec joa jedan bez potenciometra ako me ovaj krene ~ivcirat :lol::fuck: U slu aju da uzmem ovaj bez potenciometra, onda mi je ok da radi na ful dok je upaljeno svjetlo a kad je ugaaeno da radi na slabijoj brzini? Znam da je to sve individualno od boxa do boxa al otprilike tako nekako mi je logi no.

sep 2017.

Bua vidio, uz predivan zvuk turbine joa dodaa zujanje pa imaa elektranu u sobi. Znaa onu frekvu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz uz phhhhhhhhhhhhhhhhhh = phzzzzzzzzzzzzzphhhhhzzzzzzzzzzzzzhpphzzzzzzzz itd :) Zezam se malo, nego dodatni potenciometar stvara iritirajui zvuk zujanja. Ako ti to nije bed, kupuj brate, u krajnjem slu aju budes imao tu neku kontrolu u smislu poj anja ventilaciju u slu aju porasta temperature, ali po zimi mislim da nebudes imao problema s time i sumnjam da ce ti se ijednom upalit do sljedece godine ;) Kupi s potenciometrom ako ti se ne dopadne, mjenjaj ali velim ti kaj sam od ekipe na forumu uo. Nisu bas presretni :p Mo~ea si namjestit da je full cijelo vrijeme dok je svjetlo on, kada se ugasi svjetlo neka ti se ventilacija pali npr. svaka 3 sata na 15 min . Ima varijacija i rijeaenja.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Sad si mi baa lijepo do arao taj zvuk :eek::respect: Al neka ide ovaj s potenciometrom pa emo vidjet, ventilator e biti u boxu a box e biti sam u svojoj sobi tako da sam miram :) Na koliko % bi bilo ok da namjestim da je minimalno puhanje ako taj BB ima protok 345m3/h? Morat u to vidjet sve u hodu da vidim kako e se odrazit na temperaturu ali me zanima koliko bi se trebalo minimalno vrtit da radi dovoljno izmjena zraka? Ili se ne trebam toliko sad opterecivat? :whato:: Uglavnom sad u krenut to pomalo kupovat za vikend pa ce bit lakse za dalje :)

sep 2017.

Ne optereuj se jos time, a budem ti objasnio zaato kada krenes testirat sve to.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Ok :respect: Javim se kad kupim koji dio opreme :wave:

sep 2017.

Druze, vjetar me ostetio slomio granu u cvijetu mlade radosti :( da l ce valjati sta? Da l ce ostetiti biljku ?

sep 2017.

Sve ok, vozi dalje . Grana vise manje, bez brige.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Jel se Moze u tom slu aju tu granu stavit u vodu pa kasnije presadit da se barem dio iskoristi?

sep 2017.

Mislim da nema smisla. Mozes eventualno probati revegetirati ali onda ides u indoor.

sep 2017.

Mogla je biti puno veca ali sta je tu je. Idemo dalje :D idemo na vjesalicu :P pa da vidimo
retkoLEGENDA

sep 2017.

Ja sam pitao isto da znam ako se men dogodi :) U mom slu aju bi svakako nastavila indoor. @markoarrow javi kad ju :objesen: i :joint2: :thumb:

sep 2017.

Kad budem susio, je l vadite iz korijena ovqko uredite i nakon par dana na grane i skoro skroz uredite u cekate da se osusi? Ja sam tako planirao ove godine ali da pitam vas iskusnije. Jbi imam dosta pitanja moa znati poato necu posle imati vremena posto cuvam non stop :p

sep 2017.

Cepnea ju u bazi stabljike, mnogo je jednostavnije... Ja prefereiram trimat odmah po ubiranju, a sad to je vlastiti izbor kako ea...

sep 2017.

Prosle god sta je ostalo nisam a neke jesam i lakse. A citsm da je bolje trimat prije vise hrane ide u hedove. Tsko da cu prva 3 dana shsit skroz na biljci a posle na grane i oetavit do kraja.. a sad neki kazu da je dobro sa korijenom ili pri kraju

sep 2017.

Kako ti je god lakae, nemo~ea pogrijeait samo neka berba prodje kako spada ;)

sep 2017.

E upravo :D

sep 2017.

Gdje susim, imam sa 2 strane velike ima evjetlosti ne udara direkt nego da zamracim skroz ili? Mrak je skroz samo tu malo ima svjetlosti? Inace lijepo se susi :D

sep 2017.

`to manje svjetlosti i prozra no koliko je mogu e. Ako nemo~ea nije tragedija.

sep 2017.

Mentore jeste li tu? :D

sep 2017.

Viae manje uvijek :)

sep 2017.

To je bitno. E ovako sta mislis da prigranim ove sto su tanj msm sto se trebaju jos razvijati cjetovi a ima i gde veliki njih ne bi. Posle kise sad sunce konacno nije nesto jako ali bitni da ga ima. Uslut mislio sam crveni kristalon. A ovu biljcicu sam se zaljubio :D :rasta:

sep 2017.

Pa da, ako mozes privezi ju da ne lama e okolo i u kona nici da ne pukne. Sada ima sunca, i udaraj. Pazi sa kristalonom, super je a i ultra jako ;)

sep 2017.

Pardon u 4 sam se zaljubio pa pogresim. :D

sep 2017.

Problem je sto mi trebaju ljestve da svezem haha. Ali dobro je ove debele necu hraniti vise samo ove tanje mislim da trebaju jos 2sedmice da budu zrele. Bit ce nennaspavanih noci ali dobro. :kafa:

sep 2017.

Ajde izgural bus ti to do kraja. Puaku u ruke i stra~a. Razumijem te u potpunosti. Pukni slobodno jos jednom klopu.

sep 2017.

U pon cu je prihranit i necz vise. Jeste i puska i moja malinoa ide i sto je bitno ne voli nikog sem mene hahaha. Pa se cujemo za koji dan. :D

sep 2017.

:D:D:D:D:thumb::respect:
autsajderISTRAŽIVAČ

sep 2017.

zivili..ea profesore zeleni,el primas jos jednog ucenika?:)

sep 2017.

Naravno kolega, dapa e semestar nikad nije gotov a i nema ograni enja u broj anom smislu tako da pucaj ali nemoj da me bijea :)
autsajderISTRAŽIVAČ

sep 2017.

e,vaka je situacija..sklepan box,1m×1mx2m visine,imam hps 400w,zutu florabelu i ventilaciju i dvije plantele..e sad,box je u neizoliranoj sobici u potkrovlju i vec znam da cu imat problema s niskim temperaturama..nabavio sam uljni radijator,ali ne pomaze ni sad,a kamoli kad se celzijevci jos spuste..pa je plan ovakav,da nabavim automatike i drzim ih na rezimu 24/0,da bar s hps mogu odrzavat temperaturu..el to izvedivo tako?
hazeriZMAJ

sep 2017.

Da...ali sve ovisi gdje,kako.. ...mislim na to koliki minus bude u prostoriji.Jer ako je -10...nece moci:D
autsajderISTRAŽIVAČ

sep 2017.

ha..mislim:) oblozio sam box stiroporom,a ako treba,mogu i taj sobicak izolirat sa staklenom vunom ili tako necim..mislis da hps-ica bez cooltubea ne bi mogla odrzavat box toplim?kad je vani minus 10,temperatura u prostoriji je oko nule..nisam pametan..fala sto uletavas,(vec si mi odgovorio na neka pitanja)sve sugestije su dobro dosle:)

sep 2017.

Ej autsajder, ovak 1x1x2m u opciji sa automatima u smislu re~ima 24/0 bi mogla funkcionirat. Uljni radiator u boxu s takvim temperaturam mislim da bi trebao dici temp za 5-10 C skupa sa hps mioslim da bi mogao dogurat na 20-25. Neznam u kojem si pondeblju ali zime ovdje idu do -20C. Kakvu si mislio ventilaciju slo~it...pada mi napamet da upalia minimalnu ventilaciju, upuh pasivni pa nekako pokuaaa zadr~at tu toplinu. Od kakvih je materijala box? Drvo predpostavljam? Svaka obloga boxa smanjuje vanjski utjecaj, no daj nabaci neku sliku pa sugeriram sta se moze. Ako je vani -10, u prostoriji 0, mislim da bus uspio zagrijat box sa hps 400 + radijator uljni te bez Ct-a mislim da bi moglo funckionirat sa automatima 24/0.
autsajderISTRAŽIVAČ

sep 2017.

ma profesore,i ja balkanac,znam sta su zime..doduse,nisu ni zime sto su nekad bile pa me to malo tjesi..plus toga,ti velki minusi su uglavnom u prvom i drugom mjesecu,a ako bude sve islo po planu,ja se nadam berbi taman prije toga..box je sklepan od letvi i starog laminata,iznutra mylar,izvana stiropor..upuh je pasivan,za ispuh imam dva kupaonska venta na potenciometru..mene samo zanima jel moguce automatike s tim rezimom svjetla moguce dovesti do berbe..vidio sam neke takve dnevnike,ali znam da su to ljudi koji znaju sta rade,tako da ce mi tu trebat tvoja pomoc:)
retkoLEGENDA

sep 2017.

Mentore :wave: itam sad tvoj dnevnik https://www.vutra.org/threads/lsd-critical-kush-400w-hps-zelenko63.17252/ pa da te pitam koliko te koatao komplet gnojiva od Plagrona? Razmialjam koju cu zemlju i gnojivo pa da vidim i kakve su razlike u cijeni

sep 2017.

Hehe imaa pravo i mislim da je mogue. Ako je mogue sad ubrzo posadi, mogu ti bit mentor i pomo ti ako ~elia pa odguramo do nove godine.

sep 2017.

retko mislim oko 370 kn.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Aha... jer vidim da je samo Sugar Roayal 298 kn :whato::

sep 2017.

Pa da , zapravo to je dodatak van paketa... kao aditiv koji sa plagron green sensation savraeno funkcionira.. Boosteri pravi...ali i koataju...
autsajderISTRAŽIVAČ

sep 2017.

e dogovoreno onda..startamo iduci tjedan..nesto teorije znam pa te necu puno gnjavit,ali kad zaskripi,zovem..aj zivio:)

sep 2017.

Ne brini, ako morea otvori dnevnik. Vodi biljeake, a ja cu sve pratiti i ako se uo i neki problem...imal bus rijesenje viae manje isti tren.
retkoLEGENDA

sep 2017.

A sta ka~ea na BioBizz paket? Jel mi dovoljan taj jedan paket za jedan Grow?

sep 2017.

Biobizz paket ti je dovoljan ako mislis na grow ali mislim da bu ti zafalilo bioheavena a on ti je skup isto tako dobis malo root juica pa ono...na isto te doe... Ali po meni ni jedno ni drugo nije loa izbor a cijena je tu negdje.
retkoLEGENDA

sep 2017.

Koja gnojiva bi mogla biti zamjena? Kakav je Hesi?

🔒 Ova tema je zaključana