VUTRA
ForumUzgajanjeMentorski kutakMentor Bizz
LEGACY

Mentor Bizz

6046 odgovora192,014 pregleda
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Prije svega ~elim Vas sve pozdraviti. vutra.org mi je osim znanja o uzgoju kanabisa nesebi no dala i priliku da upoznam sam sebe i nau im stvari o ljudskim osobinama i karmi. Bolji sam ovjek. Nema na ina da se odu~im, meutim ovom temom ~elim barem djeli navedenog vratiti onima kojima je to potrebno. VA}NO!!! KAD STAVLJATE SLIKE KORISTITE "THUMBNAIL" a ne "FULL IMAGE" imam sta skrolati tri dana a svakako kliknem na sliku i zumiram. Linkovi u nastavku su obavezna lektira: https://vutra.org/threads/amaterski-vodic-za-indoor-uzgoj.1365/ https://vutra.org/threads/vodi -kroz-unutra`nji-uzgoj-preraeno-2014.7897/ https://vutra.org/threads/zemlja.9972/ https://vutra.org/threads/ph-vode-na-mom-podrucju.2586/ }elim na kraju naglasiti da bi svi, ne samo oni koji e ovdje dobiti mentorstvo joa jednom trebali pro itati Uzimajui u obzir realnu mogunost ( posao, ~ena, djeca, godianji ) izbivanja, ukoliko ne dobijete odgovor na Vaae pitanje u roku od 72 sata, poaaljite mi privatnu poruku. Pitanja koja su ve odgovorena u ovoj temi
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Ovo mi je prvi grow od prvog dana..Dobio sam 10 feminiziranih sjemenki iz Holandije.Znam da su dvije vrste. Koje saznazi tacno koje za neki dan.5 su braon a 5 zute,zelene i plave... Ne znauci stavio sam seme u zemlju citavih mjesec dana ranije.. Brzo su proklijale i vec treci dan su bile nekoliko cm u visinu. Nisam planirao indor nego malo u stan pa na vec pripremljeni sajt. Jucer sam ih presadio iz 1L u 10L i u medju vremenu kupio sistem mh 400w stavio ih u humus i stiropol.. Temperatura ne pada ispod 17-18.. Drzim ih na 16-8! I koliko vidim ne treba da ih hranim jos nekih 10-15 dana.. Problem moze da bude sto u prostoriji ne postoji prozor,pa provjetravam iz druge prostorije kad got imam priliku za to. Pozz
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Pozdrav Bojana. Reci mi prije svega, planiras li zavrsavati ovaj uzgoj u stanu ili svakako mislis s njima van kad dodje vrijeme za to? Reci mi koju si zemlju koristio? Temperatura ti je u granicama, ne bi trebala ici ispod 20 meutim ako im je od pocetka jednako ne bi trebalo drasticnije smetati. Zamolio bi te prije svega da stavis ovdje 1 ili 2 slike tih biljaka da vidim zasto kazes da ih treba hraniti za 10-15 dana? Imas li mozda kakav PH metar, odnosno kontroliras li PH vode kojom zalijevas biljke?
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Moraju na vec pripremljen sajt,kad za to dodje vrjeme. Rekla sam vec da nemam uslove do kraja indor(nema prozora u povecoj prostoriji,pa otvaram vrata da udje svjezine iz druge sobe citaj prozora) za sada je dovoljno rekla bi svjeze. Nemam PH. Humus iz trgovine isto sto koriste moji za razne vrste cvjeca. Za sada mi sve djeluje ok..
BizzzoZMAJ

feb 2015.

S obzirom da se vjerovatno nalazis na balkanu (osim ako nisi na obali) s biljkama mozes van najranije 1.5. (1.4. ako si na obali). S obzirom da su sada presadjene u potove od 10 litara za mjesec dana neces imati mjesta da udjes u tu sobu. A sta ce biti za 2 mjeseca mozes li si zamisliti uopce? Ajmo reci da s 400 W mozes pokriti 1m2 (iako u teoriji kazu da je to 600W) tih 10 biljaka ce ti jako brzo prerasti te gabarite. Nadam se da razumijes sta ti pisem gore i zasto sam pitao imas li uslove? Btw, moj boks se nalazi u prostoriji s prozorima, meutim zatvoreni su. "Zracim" samo kada udjem i kada izadjem iz sobe. 2 puta dnevno. Tako da mislim da ti to nije prepreka za grow unutra... edit: kako si planirala 10 biljaka od 1m nositi na site? :D
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Kao sto sam rekla da sam poranila cjeli mjesec sa sjemenkama.A skupo su placene.. Biljke ce morati na sajt najkasnije pocetkom aprila(nisam na moru). Za prebacivanje cu da se snadjem vec nekako :) Kako da im usporim rast? A da ih ne mucim previse?Ionako ce da imaju dovoljno vremena da se razvijaju na sajtu. Nadam se da ce vrjeme biti odgovarajuce u aprilu! I da li mi je neophodno da kupim mjerace vlaznosti i sl? I da jedna bitna stavka. Sajt je idealan za najvise 5 biljki! Tako da 5 mu dodju visak.. Prekopao sam rupe gdje su nekad bile biljke :) stavio novi humus i konjsko gnojivo ;)
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Drzim fige. Meutim sanse su 50 / 50. U Aprilu jos uvijek postoji sansa za mraz. S obzirom da drzis svijetlo na 16/8, drugi nacin je da ih topiraa. Trei nacin je da ih presadis nazad u tegle od maksimalno 3-4 litre. U tegli od 10 litara teoretski mogu izrasti i do 2 metra. Nije neophodno. Daju korisne informacije, meutim sve planiras u Aprilu van. Pokusati cemo ovo izgurati kako treba. Medjutim sve vuce na stranu da ce biti svakakvih kombinacija. Najvise me brine kako ces ogromne biljke seliti na site. Ofirno je to frende podosta...
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Nije problem oko selidbe. Imam Renault Jumper. Bezbjedan utovar i istovar ;) Ali bez obzira da na sve to, htjela bi da usporim rast koliko je got moguce i da ih samim tim ostavim sto duze u indoru! Dakle topping? I kada je vrjeme za to?
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Cim biljka pusti 4 internodu.
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

A to se ocekuje u kom periodu ili sedmici biljke? Poz i hvala moj mentoru :)
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Ja vjerujem da ce biljka biti spremna 15 dana nakon sto je izasla iz zemlje. Kada prvi put topiras dobiti ces dvije grane na tom mjestu gdje je rasla ta "topirana". Te dvije takodjer mozes topirati. Sta si rekla, ostavila si 4 komada u teglama od litru?
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Da 4 kom. u 1 L. Ali su izduzene poprilicno i tanke.Ali za sada cvrsto stoje. One koje su se pocele savijati i padati su presadjene u 7 L.Znaci jos jedno 8 do 10 dana S im da topiram?
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Gle, teoretski ti ja mogu ovdje lupetati stvarno svasta. Dok ne vidim biljke nista ti necu potvrditi nego samo nastaviti s "konceptom" kako bi to trebalo biti...Ove sto su ti u 1 litri i izduzene presadi u 2 ili 3 litre. Kada budes presadjivala zatrpaj ih da stabljika bude 2 cm iznad zemlje.
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Ok nije problem. A da ove od 7 L izvadim zemlju i spustim malo nivo?
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

I jos jedna bitna stavka. Sijalica mi visi . Dali da je stavim vodoravno ispod nekog lima i folije? Vec dva odugovlacim s tim..
BizzzoZMAJ

feb 2015.

Nemoj pisati post jedan za drugim. Imas opciju "edit" ili "izmjeni" pa ako nesto zelis dodati dodaj na taj nacin. Sijalica obavezno vodoravno. Ovo sto si presadila ne diraj sada. Kasno je za vracanje. Slike Bojana...
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Net me zezao nesto jucer.. Danas mjenjam ove preostale 4 od 7 L u 3 L. Slike stizu danas ili sutra. Pozz
BojanaISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Evo slika :)
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Ola :) Evo i mene nakon neki dan. Rekla bi da je sve ok, sem jedne koja je rekla bi bolesna ,odnosno stabljika joj je ljubicasta a list je ok. Saljem slike za vikend! Pa da mi objasnis kako i ata sa topiranjem. Nikad prije.. Par pitanja: Koliko im steti ako mozda temperatura padne neki stepen ispod 18 na kratak vremenski period? Proslo je tacno 28 dana od dana kad su sjemenke isle u zemlju i kada bi trebalo da ih prehranjujem? I dva dana sam ih drzala u mraku 10 ili 11 sati umjesto 8? Definitifno moram da kupim tajmer..
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Zemlja? Slika? U nacelu im ne smeta "niza" temperatura nego oscilacije. Pozeljno je drzati temp konstantnom, na kraju krajeva imitiramo armosferu, zivo bice je u boksu. Da li ce ti pokazati kasnije da joj je smetalo, to ne mogu znati. Njega si trebala imati prije bilo cega iz ove price. 2 € komad. Kad kupujem, kupujem 2 ako jedan rikne :) Referenca je tren kada si presadjivala, ne tren kada su izasle. Kad si presadjivala? Slika?
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

14.02 je bilo presadjivanje. Humus 6.5 ph, moji koriste se za cvjece.
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Kad i kako da radim topiranje ?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Jos dugo ukoliko ih ostavis u ovoj zemlji. Biljke ne napreduju prakticki uopce? Koliko su stare trenutno?
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

U ovoj zemlji su 4 sedmice. I meni se cini da to sporo ide? Ali u ovoj zemlji su razna cvjeca koja rastu godinama u vrtu kod mojih matoraca.. U prostoriji kad ugasim svjetlo temperatura padne 5 i vise stepeni?
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Mislim da je temperatura glavni problem. Upravu si slabo to napreduje..
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Ovo je zemlja koju imam. Da mjenjam il ata?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Svaka cast toj zemlji ali od nje 0 bodova. Generalno ti mozda cak i odgovara da ti biljke ne rastu medjutim napatit ce se kao male pa ce kasnije samo biti drame s njima. PResadi, Teramagma je moja preporuka! Kad zaljevas zaljevaj odozgo. Nista u tanjuric dole. Odakle ti uopce takva fiks ideja? :D
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Ok.Ali bi ipak voljela malo vece biljke u samom startu na sajtu:) Tajmer kupljen i vec je u upotrbi. Da ubacim grijalicu i otklonim dilemu oko temperature.Mislim da je ipak niza nego sto joj treba dok ne rade radijatori.. Kako da dodam novu zemlju? Mislim da ima ta sto si rekao.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Neznam ni sam. S obzirom na velicinu biljke ne bi rekao da joj je korjen puno veci nego sto je ona gore. Potrudi se pa to pokusaj odraditi sto njeznije. Ova zemlja sto sad imas ce ti se pretvoriti u beton za 3 tjedna. 2-3 zaljevanja kako treba i to je to. Grijalica ce pomoci takodjer. Probaj prvo par dana s grijalicom. U svakom slucaju puno improvizacija. I sam sam se pogubio.
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Vjerovatno si upravu za zemlju iako moji nemaju tih problema??? Kad sam stavila sjemenke da klijaju u casama one su nikle i izbile u visinu skoro 10 cm za samo tri dana??! Onda sam ih presadila u ovu novu zemlju i tada je i rast bio zanemarljiv sem oblikovanja same biljke. Sjecas se da sam biljke stavila DUBOKO u zemlju jer su stabljike bile izduzene!? Danas ubacujem grijalicu kao ventilator i kupujem zemlju. Da ipak malo sacekam da ova zemlja bude suha pa tek onda da presadjujem? Mozda na jos nesto da obratim pozornost? Ako ne nadjem ovu zemlju sto si rekao da kupim onu sto je bila u casama prije prebacivanja u pitare?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Pusti da se osusi svakako prije presadjivanja. PotgrondH, Terra Magma, Compo Sana, Florabella. Nesto od ovog moras moci naci.
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Presadjeno ;) u istu zemlju sa pocetka grova! Korjenje je bilo bas dugacko. Malo sam i pokidala po neki korjen.. Ali vjerujem da ce biljke da preguraju i ovaj stres:) Mislim da je ipak dobro odradjeno s obzirmo na iskustvo. Sta i kada da kupim za prehranu? Grijalica ubacena i mislim da je to bio najveci problem. Korjen je bas razgranat i dugacak,pogotovo u odnosu na biljku .. Stizu slike za neki dan sim se biljke malo stabilizuju. Nadam se da hoe
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Nema potrebe jos prehranjivati. Po slikama cemo pratiti kada poceti. Uglavnom mozes kupiti zelenu plantelu. Ima je i po super marketina. Reda velicine 5 € litra. Tebi ce trebati i za vani svakako tako da mozes uzeti 1 l pakiranje. Stavi slike pa da vidimo sta dalje.
@PerdajzAMBASADOR

mar 2015.

Pozz Bizzz imam jedan list koji je po eo ~utit... Najdoljnji onaj sa 3 kraka . Evo i slikica pa mi reci ata mislia . Edit: Evo i druga slika... Mokre su iz razloga ato sam ih maloprije apricnio sam obi nom PH vodom . Malo da sperem kakvu prljavatinu s njih ako se nakupila. Svjetla su ugaaena narednih 4 sata . Stara je 27 punih dana a ppm sam dignuo sa 830 na 890 ju er.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Daj sliku cijele biljke. Listova koji se nalaze na njoj. Takodjer reci mi sto je biljka tako mokra? Svijetla rade dok je tako vlazna? Koliko je tocno stara biljka? Koliko dugo cvjeta? I koji joj je ppm? edit: S obzirom da kazes da su ostale tockice po listovima tu od prije i da je ppm taj koji je, taj list na sebi ima simptome razlicitih nedostataka. N i P svakako. Medjutim s obzirom da pratis situaciju prati je i dalje. Na ostatku biljke ne vidim da joj fali niti N niti P a radi se o listu koji je tu najduze. Jedino me brine ovaj pokraj njega koji je takodjer svijetliji. Biti cemo pametniji za 12 sati? S obzirom da rasu podosta jesi li mjerio koliko se spusti ppm u 24 sata? ps. pobrini se da to sto si spricao ne bude na listovima dok se lampa pali. Jer te tockice koje imas mogu biti i od situacije gdje je kapljica doslovno sprzena lampom a skupa s njom i list. Ne mislim na ovaj dole s tim nego na ostatak.
@PerdajzAMBASADOR

mar 2015.

Kk . Hvala Bizzzo . Ppm u 24 sata varira za nekih 30 - 40 . Kako koji dan . `pricao sam prije 2 sata , a lampa se pali za joa 4 . S obzirom da je na upuhu topal zrak bit e to suho i za 2 ;) . Pratim situaciju svakako i javim se ako bude kakvih promjena . U svakom slu aju ostaje mi flush ili ti promjena kompletnih 16 l vode iz tanka . O tome u razmislit ve eras ovisno o tome kakvo stanje bude . Do itanja .
@PerdajzAMBASADOR

mar 2015.

Evo nakon 12 sati ista situacija ... Mislim da sam ih burno sa vodom iz tanka ... Poato sam sino izlio vodu iz tanka sa 890 ppm-a i sa njom zalio biljke... Mora da su i ta dva lista dobila,nema druge . Gladne nisu danas sam vidio i mali nute burn na jednoj biljci . Ako se ata promijeni odmah javljam :) .
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Operacija uspjela :) Pacijenti se oporavljaju. Nova zemlja je odradila svoje ! Slike stizu za dan dva.
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Hajde jednu dijagnozu :)
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Pozdrav. Daj mi molim te reci par detalja. 1) Jesi igrom slucaja gnojila biljke? 2) Mjeria li im PH? 3) Kakvu si to zemlju kupila? Ovako sa slika mi niti jedna ne izgleda zdravo. Bljedunjave su. Imaju hrpu zemlje. PH je vjerovatno. Moras ga spuatati kad zaljevaa svakako. Ovaj iz pipe je PH 7.3. Ako ostavis da odstoji ide i na 8. Imas moj tutorial kako korigirati PH odprilike. https://www.vutra.org/threads/ph-metar-bez-ph-metra.13410/ Koliko cesto ih zaljevas? Koliko je to uopce zemlje u teglama? Mozes slobodno dodati zemlje svima do vrha tegle!
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Pozdrav Nisam gnojila biljke,bez tebe i bez pitanja ne.Vodu ne mjerim nego je ostavim dva tri dana da odstoji, sto vidim da je greska. Danas kupujem ph metar. Idealan ph je 6.5? Sa tolerancijom kojom?Zaljevam ih kad zemlja bude suha i kad se malo odvoji od ivica tegle..Tegle su od 4 litre. Moze da se doda jedno litar jos?A zemlju sam nasla jedino ovu sa pocetka growa.. Sada su bolje biljke. Mislim manje su zute i imaju vise zivota nakon presadjivanja i mjenjanja zemlje. Ali dvije ,tri biljke su imale ljubicastu stabljiku zadnjih dvije sedmice sto mi govori da su bolesne?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Ljubicasta stabljika kaze da je gladna. ILi da joj je hladno. Sumnjam da moze biti gladna kod tebe u teglama, osim ako zemlja nije 2 € 70 l (iako je nemoguce cak i tada). Preporuceni PH je 6.5. Ako ces kupiti PH metar onda nemas tolerancije ili odstupanja, kalibriras ga kad dodje i to je to. Svakako dodaj zemlje do vrha. Zatrpaj ih skroz do ruba tegle. Nista se ne sekiraj, vidis da su izduzene malo. Vjerovatno od one inicijalne faze gdje im je bilo i hladno.

mar 2015.

Pozdrav svima,Bizzzo kolilo moze biti stete ako zemlja ima 8 PH ??
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Pozdrav @BOTARDA Mo~e biti puno ateta. Rijetke su sorte koje toleriraju toliki PH. PH reguliramo radi toga da bismo omogucili biljci da iz zemlje sebi uzima onoliko elemenata od svih ponudjenih koliko joj treba. Ukoliko je PH nizi zakljucavaju se neki od njih, prisutni su u zemlji medjutim biljka ih ne moze apsorbirati. Ista stvar je i sa "visljim" PH. Moguce da ce jedno vrijeme biljke normalno rasti medjutim vrlo vjerovatno ne predugo. Kako znas da je PH zemlji 8?
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

evo jos jedna Sta se desava sa biljkom? edit: nemoj pisati duple postove. Napisi sve u jedan. Ako moras dodati nesto editiraj prethodni. zzz
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Sta se desava sa biljkom?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Postavio sam ti barem 15 pitanja u svim postovima do sada na koja mi nisi odgovorila. Nisam maioni ar da arobiram pa znam ata je s biljkom. Stvarno sam imao strpljenja do sada, meutim pri kraju je. Procitaj ovu temu od pocetka. Pogledaj moja pitanja. Pa napisi analizu sta se desavalo. Pa cu ti onda odgovoriti.
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

20 grama limunove kiseline u 2 deca bocicu.Sipala sam 60 kapi na 2l vode iz cesme i zaljevala biljke sa jedno 3/4 litre vode.Koliko dugo tako pripremljena voda moza da stoji u bocama? Nadam se najzad da ce da budu bolje nakon 8 i vise ph tvrdoe. Kad je najbolje da zaljevam? Zemlja je do vrha dodata. Temperatura je vec danima konstantna na 22 c. Zadnja slika koju sam poslala me je zbunila jer kad sam dosla sa posla vidjela sam na vrhu kao da je pocela da cvjeta il sta ve.. Pozz
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Stavi sliku da ih vidim. Dobro si procitala za PH. Nadam se da ce se trgnit malo...
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Evo slika.Biljke sa regulisanom temp i ph uradjen kao sto si i rekao pomocu limunske kiseline.Sve sam zbunjena.Da li je ovo procvjetala biljka?
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Moze slika desne iz blizeg? Kako ti je rezim svjetla? Zaljevas svaki dan?
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

BizzzoZMAJ

mar 2015.

Biljke stvarno cvjetaju. 18/6 drzis? I to vec dobrano cvjetaju. Jesi sigurna da nisi od kolege dobila automatike? A svaata, ovo joa nisam vidio...
BojanaISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Sta mogu da uradim sa procvjetalim biljkama? Kako ti izgledaju ostale? Jedino jos da kupim mjerac vlaznosti?Ostalo je sve kako treba od vode (najzad) do temperature.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

Stvarno nemam pojma sta s njima. Ostavi ih ili ih baci. Skoro nema razlike, jedino sto ces ubiti zivo bice :) Ostavi ih sada sta da ti kazem. 18/6 svjetlo pici inace bi mogle i ostale. Dobila si lektiru pa na citanje ;)
BojanaISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Za sada koliko mogu da vidim zemlja moze biti najveci problem.. Koju zemlju mogu da kupim u Srbiji a da je dobra? Hajde da ih odrzimo u kakvom takvom zivotu jos 20 dana :(
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Napisao sam ti. Potground H, Teramagma, Composana...Imas i u onim linkovima koje sam ti posla u privatnoj takodjer odgovor.
m4r3POZNAVALAC

apr 2015.

Ne vodim dnevnik da sad ne objasnjavam razloge zasto jer bih morao npisati knjigu, moj setup je 8 fluo cijevi po 18 w 60 cm, lumeni po komadu: 1000 tempertura fluo cijevi 6500k + 9 LED modula po 10 w, 900 lumena po komadu, temperatura svjetla: 3200k, mix zemlje: Florabella + stiropor i pijesak, box je: sirina 80 cm, dubina oko 50, visina 90 cm. Svjetlo je montirano na sperploci koja visi na lancima kako bi se mogla spustat, 3 domaje su nakon klijanja stavljene u saksije 27.03 1 koja je kasnije proklijala (ova najmanja na slici) je pomolila nos prije nekih 5-6 dana, rezim je prebacen na 12/12 02.04, temperatura u boxu se krece po "danu" od 23-27 stepeni, po "noci" od 17-19 stepeni, zaljevam ih samo prokuhnom i filtriranom vodom, ventilacija: ispuh 1 pc vent 12 CM, intake: 1 pc vent 8 cm koji je dosta jak i na dnu je box pa puse u biljke + 2 pc venta 8 cm koji odozgo pusu u biljke a samom tim hlade i LED module koje su na kulerima, planiram ubaciti 8 fluo cijevi iste jacine po 1350 lumena po komadu samo crvenog spektra za koji dan, kad pokazu spol, LED-ovi su svakako crvenog spektra, daj boze samo da bar 2 budu zenske, interesuje me smo generalno misljenje kako ovo izgleda ako nije problem, i zasto je ovolika razlika u velicini ove 3 najvece biljke koje su "progledale" skoro u isto vrijeme dan-dva gore-dole, hajd kontam razliku izmedju ove 2 najvece ali ova 2 njmanja mi skroz sporo raste :S valjda je do genetike (glupa konstatcija, al eto da nesto napisem, dignem tebi Bizz malo rejting posto vidim da imas najmnje postova, i malo se pohvalim :p), znam da je glupo pitanje, ali da li bi ova najveca mogla biti zenska ? Hvala unaprijed i poz. EDIT: stvarno sam glup jer zaboravih slike stavit, evo idu sad.
BizzzoZMAJ

apr 2015.

POzdrav @m4r3 Nije meni do rejtinga, dapace, sto manje ljudi u problemu to bolje. Steta sto nema dnevnika u svakom slucaju. Ono sto sam mogao primjetiti iz tvog posta iznad je da zalijevas samo prokuhanom i destiliranom vodom. Govorei iz iskustva to nije dobar odabir. Naspi vode iz pipe u neku kantu, ostavi da ostoji 24 sata. Nakon toga joj dodaj malo limunske kiseline (spusti PH) i s tim zaljevaj. Zasto je ova najmanja toliko manja od ostalih je jako tesko pitanje. S obzirom da pises gore da imas ventilator i za upuh, na tvom mjestu bi ga uklonio. Imas 2 venta koji mjesaju zrak i jedan koji ga puse van i to je sasvim dovoljno. Gledajui biljke na slikama ne moze se reci koja je zenska i dali je ijedan, ono sto ti mogu konstatirati je da mozda malo previse vode dajes. Vidis kako su se poborali ovi najveci listovi na njima? Da li imas rupe odozdo na teglama?
GreenScreamPOZNAVALAC

apr 2015.

Pozdrav Bizzzo, zanima me koju sortu preporucas za growanje po prvi put?
BizzzoZMAJ

apr 2015.

El Niño (Feminised)
GreenScreamPOZNAVALAC

apr 2015.

bas tu nemogu nac nikako na str. na kojima mislim narucit
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Ne potrebe citirati post koji se nalazi iznad. Upiai u google. Nema ju nitko drugi osim oni koji e biti prvi rezultat na google.
GreenScreamPOZNAVALAC

apr 2015.

Trazio sam po forumu neke stranice za narucivanje seedsa ali sve su to stari postovi, pa kolko vidim ali..shop ne radi, imas li neki provjereni za preporucit? kako sam vec naveo s narucivanjem i growanjem nisam previse upoznat

apr 2015.

Pozdrav! Procitao sam pravilnik i skoro ceo forum i razne teme ali se ne snalazim bas najbolje pa ako nije problem da me neko uputi gde da postavljam pitanja u vezi sadjenja i klijanja. Hvala unapred!
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Mo~ea ovdje postaviti pitanje, meutim klijanje i saenje su 2 opairna pojma. Nadam se da e pitanja biti konkretna.

apr 2015.

Bizzzo da li bi bio moj mentor?
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Mozemo se sve dogovoriti. Sve ovisi koliko plaaa? :D edit a da radimo probono. :)

apr 2015.

Hahahaha. Nagradit u te lijepim slikama naae omiljene bilj ice.:) Svidjelo mi se tvoje zaljevanje tj. flush bilj ica i pa~nja koju im posveujea. Zna i da plantella ideal nije baa IDEALNO rijeaenje i da uzmem ve provjereno? Nadam se da u nai manje pakovanje, jer menke nee ekati. Ju e sam ih stavio na klijanje ato zna i da bi za dan - dva ve trebale da se ugodno smijeste u saksijice.
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Teramagma. Nikome jos nije "crkla" u plantelinoj zemlji ali ja ne bi riskirao. Znas kako kazu, uci na tudjim iskustvima, ili greskama? :)

apr 2015.

Konkretno me zanima oko klijanja da li cu ubrzati taj proces ako budem menke drzao negde gde je toplije nego npr. u sobi ? Ne znam da li razumes pitanje ali desavalo mi se vise puta da drzim menke u maramicama i sve radim kako sam ovde procitao ali cak i posle 7 dana menke ne proklijaju,probao sam 3 puta sa klijanjem u maramicama ali nije mi uspelo a jednom mi se posrecilo i menka mi je stajala u vodi i tu proklijala. Da li je moguce da je to zbog temperature?
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Temperatura 23-25. Maramica u zip vreicu odnosno neku vreicu koja ne puata zrak van. Svakih 12-24 sata pogledaj unutra sta se desava i malo apricni po njima ako ima potrebe. Papir treba biti lagano namo en. Imas opisano klijanje u svakom mom dnevniku. A i kod ostatka ekipe. Preporuka je da pregledaa par dnevnika uzgoja ali s razumjevanjem, nemoj samo slike gledati. Moraa se jako dobro pripremiti za cijeli grow jer u suprotnom e te iz koraka u korak do ekivati iznenaenja.
m4r3POZNAVALAC

apr 2015.

Ma zezam se za rejting :D samo se hvalim :p ne znam ja sam prije radio sa tom prokuhanom i filtriranom vodom (ne destiliranom) i sve je super ispalo bez ikakvih problema, kod mene je voda jako tvrda, a trenutno nemam ph-metar pa ne bih da nesto zeznem, a sto se tice ovog ventilatora za intake on je u razini biljaka i vise sluzi da puse u njih nego kao intake, osim toga on puse i preko spuzve za sudje koja se nalazi u "tanjiru od saksije" u kojem je voda pa mi tako regulise i vlagu, btw vlaga je oko 50-55 %. A istina zaljevam vise jer sam se zeznuo pa stavio malo vise stiropora u zemlju i nisam je nabio dobro u saksije, naravno da imaju rupe dole josh sam izbusio i dodatne, a ima i zamjena za glinene kuglice (istucana glinena cigla) na dnu saksija i brzo se isusuju zato zaljevam vise jer su ventovi odozgo gruvali pa dodatno susili zemlju, sad sam podigao svjetlo nek se malo izduze posto je bilo svega 3-4 cm od vrhova i sad se puno manje susi zemlja pa ne zaljevam cesto, evo danas je 13-ti dan od rezima 12/12 i jos se ne naziru pistile ili kuglice, poslusat cu te pa cu dodati u omjeru pola-pola obicnu i filtriranu i prokuhanu vodu i kap limuna, a zasto bi skodila filtrirana i prokuhana voda ? mislim nisam neki profi do sad sam radio sa njom kao sto rekoh i sve je islo odlicno pa zato pitam, strah me da zljevam tom sa pipe jer je kod nas voda jako jako tvrda, al hajd nece biti neka velika steta i ako skoci ph lako ga je spustit. Dnevnika nema jer neki moderatori malo vole provocirati, zalijepili su se na svaki moj post kao da sam ne znam sta uradio, al ne bih o tome sad, nevermind. Poz i hvala. EDIT: evo svjeze slike ovog momenta uslikano, pa da vidis kako to i izgleda, i biljsice i ta spuzva kod intake-a
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Kuhanjem ubijas i korisne stvari u vodi. Meutim ako ka~ea da kod tebe ide tako onda ne mjenjaj nista. Biljke izgledaju pristojno. Vide se posljedice prejakog zaljevanja ali nista strasno. Samo peglaj dalje, trebati ce joj jos neko vrijeme da skontao da treba cvjetat ;)
m4r3POZNAVALAC

apr 2015.

Vidis u pravu si, bas sam to i pretpostavljao, ali nije to neka steta, lakse je dodati obicnu vodu ako bude potrebno nego regulisati ph bez phmetra, ali sam koristio one mikroelemente pa cu ih i sad koristit imam neke u prahu pa sam dodavao tog pomalo, ali tek kasnije nekad kad pocnem i sa gnojivom, tek nakon mjesec dana dodajem pola doze gnojiva, ma glupiram se ja malo procitao sam ja davno ovaj forum od a do z, i sajt i forum, pa sam se tek onda upustio u praksu nego eto posto nemam dnevnik da se malo pohvalim... a jesam ih zadnja 2 puta previse zalio ali sta cu kad je zemlja bila skroz suha vec su listovi bili poceli padat, pa sam onda konto' treba vise ali sam pretjero, ali evo 3 dana ih nisam nikako zaljevao i jos ima vlage dosta u zemlji, nego ti ventovi su bili blizu pa mi otpuhali svu vlagu u zemlji, jbg bio mi je drugi box ovo je novi box u kojem nisam growao pa sam se zato zeznuo, a i drugaciji mix zemlje i velicina saksija, ali evo sad sam usao u fazon ali eto rijesen je problem dizanjem svjetla a samim tim i ventova, posto vidim da su neke indike u vecini izgleda u pitanju pa mislim da nece puno rasti u visinu zato sam namjerno digao svjetlo nek se izduze, jer planiram LST kasnije odradit, a box mi ima visine (90 cm) mislim da necu iskoristit ni 60 % visine al nema veze, samo mi je bitno da budu bar 2 zenske ma nek bude makar jedna, pa onda idu u velike saksije naravno samo zenke, jer ako budem peh kao zadnji put pa da od 4 biljke dobijem 4 muske onda cu se morat objesit xD EDIT samo bih te pitao koliko kapi limuna da dodam recimo u litar vode onako otprilike, s obzirom da je voda dosta tvrda, ne znam tacno ph ali eto orpilike iliti odokativno ?

apr 2015.

Danas su mi uveliko proklijale dvije menke od ukupno 7. Ostalih 5 se tek malo otvorilo. Joa nisam kupio zemlju poato magmu nisam naaao manje pakovanje. Ove dvije sam pikno u neku divlju zemlju (maznuo od mame malo :rolleyes:) ph 5.5 - 7, pa emo vidjeti ata e biti. Ostalih 5 mislim sutra posaditi. Naaao sam ~utu florabellu manje pakovanje (razlog zaato tra~im manje pakovanje je zato ato sam ovih dana dekintiran :(), vidim da su ostali zadovoljni, pa ne znam ata ti mislia? A nekad poslije u ih presaditi u teramagmu.
BizzzoZMAJ

apr 2015.

S obzirom da si dekintiran nista pametno ja smislit ne mogu :) Nadam se da si piknio te dvije u odvojene tegle? Florabellu kupi i rijesi prve manje posudice. Nakon 6-10 dana ces morati presadjivati u vee pa onda uzmi magmu.

apr 2015.

U odvojenim su posudama od 0.4 litre i nadam se da nisu premale za po etak do 10 dana. Mislio sam 5 bilj ica presaditi na sajt, a ostale dvije zadr~ati na balkonu. Domaje su upitanju pa u se kockati sa mudonjama. Ovo se malo igram dok ne naru im automatike iz hempatie. One e imati vrhunski tretman uz tvoje mentorstvo.;) Imao sam novac da ih naru im, ali nisam bio upuen kako. Sada moram ekati platu pa u onda naru iti.:fuck: Kao ato sam ve rekao, registrovao sam se kod njih i u principu nije teako naru iti. Samo joa ne znam da li aalju za BiH i nadam se da mi nee skinuti novac sa ra una, a poslati tuki za hau.:lol:
BadChillsISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Bizzzo zeleo bih da mi budes mentor za moj first grow ako si raspolozen i ako je moguce.. prvih par pocetnickih pitanja sam postavio na novoj temi koju sam sam otvorio (https://www.vutra.org/threads/imam-par-pitanja.13645/) a nastavicu i sa otvaranjem svog dnevnika za dan ili dva...
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Napiai ovdje sta ti nije odgovoreno. Biti cu ti mentor ako to zelis. Medjutim nije ti lako samnom ;)
BadChillsISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Evo ovako. Ovo je nacrt onog prostora kojim raspolazem u unutrasnosti ormara. Zanima me da li bi ovako moglo da prodje, da stavim i odvod i dovod na istu stranu... tj. zadnju - na taj lesonit tanki. Ili neko ima bolju ideju? Osvetljenje ce biti 250W MH i HPS... (pretpostavljam da je mozda moglo i manje, ali to je jedino sto sam nasao da je gotovo resenje). Zatim me zanima kako je najpametnije da montiram takve ventilatore kakve imam. Da li da nekako izbusim samo okrugli otvor velicine samog fana pa da usrafim ventilator spolja ili iznutra ormara na ivericu ili treba da isecem kvadrat velicine kompletnog kucista ventilatora pa da ga uglavim u ivericu (s tim sto ne znam kako bih napravio to da dobro dihtuje da bi sluzilo svrsi). Eto neko objasnjenje oko resenja ventilacije. Imam ovaj jedan navodno bolji ventilator: I 2x ovakva koja su iste velicine i vrlo slicnog izgleda (navodno slabija i 3-4 puta jevtinija) A ovo su biljke : 8. dan otkad je ova najveca izbila na povrsinu 12. dan Do sada nista nisam djubrio... Kupio sam slavol, imam neko austrijsko djubrivo sa guamom koje je majka koristila za neke njene biljke, mislim da je fino i da ima dobar NPK odnos, a za cvetanje nisam nasao nista pogodno nego neko domace djubrivo u prahu koje se rastvara u vodi (3-4 gr po litri) 10-20-10 NPK odnosa... One sto sam video u prodavnicama za navodno cvetanje nikada nemaju vise fosfora od azota (dusika). Pa eto i ukupno neki saveti za pocetak. (Vec su mi rekli da treba da presadim biljke, ali ja nisam siguran kako to uraditi i nemam ideju kako im izgleda korenje sada) PS Ni sa mnom nije lako pa mozda sam te bas zato i odabrao :P
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Odmah te biljke presadjuj, svaka u svoju posudu. Covjece vidi se da si citao i gledao i da nisi noob medjutim ovo ti je kardinalna greska. Takodjer razina zemlje u tegli. Do vrha. Moze "upuh" i ispuh na istu stranu ali moras ga onda odvesti crijevom malo od ruba. Bitno je postici da se sav zrak u boksu zamjeni. Ako mozes stavi na suprotne strane. Trebati ce ti jaci ventovi da ohladis HPS ;)
BadChillsISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Presadicu ih onda sutra cim kupim jos zemlje, jer mi fali... Nadam se da ce onda biti ok ako nekom lopaticom zagrabim deo zemlje ispod biljke. Ovo za crevo mislim da sam razumeo. Samo i dalje ne znam kako montirati ventilatore, spolja ili iznutra ormara, ili nekako u samoj stranici.. I muci me kako iseci taj lesonit i ivericu ako nemam ubodnu testeru (ili da ne razmisljam o tome i da je negde pozajmim iako radije ne bih?). Ok i ventilatore cu potraziti bolje, ali to mogu tek za nekih mesec dana :( jer nemam vise novca... ova 2 su kostala po 3-4 eura a ovaj "bolji" 12.. to je bio najbolji koji su imali :( pogledacu jos da pronadjem bolje, ali eto moraju cekati mesec dana. Najvise me muci to secenje ormara. Stara nece biti srecna kada vidi, to sam siguran :D BTW puno hvala na prihvatanju mentorstva :)
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Rukom lagano odvajaj svaku posebno. Pazi da ne pokidas korjen. Pod hitno to presadjuj. Za ivericu i rezanje neznam sta da ti kazem. Tu ti ne mogu pomoci. Probaj skalpelom ili sta ja znam :P Ako ne ide bolji onda kupi jos ventova. Upuh ostavi pasivan, ispuh stavi 3 komada i unutra 2 neka mjesaju zrak. Moja preporuka ti je potenciometar jer nije potrebna jednaka ventilacija u svim dijelovima growa. Tako da je zgodno kada ju mozes regulirati brzinu. Kod mene u temi "Boks by Bizz" imaa objaanjeno sve vezano za potenciomentar ;)
m4r3POZNAVALAC

apr 2015.

Evo da malo pomognem Bizzi ako se nece ljutit :D Sto se tice ventova slobodno mozes na jednu stranu nema neke velike razlike, ono sto je jako bitno je da izduv bude dosta jak, ne vidim razlog zasto si planirao da stavis 2 ventilatora za "uDUV" jao koja rijec jbt hahah, a jedan za izduv, stavi 2 za izduv, i sto kaze Bizzo trebat ce ti jaca ventilacija jer se radi o 250 w hps-u koji grije ko sam djavo, a mozeda i nece jer ti je ormar dosta visok, opet zavisi na kolikoj voltazi ce raditi ti ventilatori i koja im je brzina itd. topli zrak ide kao sto znas prema gore pa je bitno da se ventilatori nalaze na samom vrhu boxa, e ono sto bi ti ja preporucio je da 2 ventilatora stavis na sami vrh boxa, a treci da stavis malo ispod iliti u razini hps-a i improvizujes neki cooltube koji bi iz reflektora ako ga imas pomocu neke cijevi one naborane aluminijumsko-papirne koja se koristi u autima/kamionima za dovod zraka do motora i koju mozesh savijati , kako bi direktno sa sijalice cupao toplinu vani, ne mora to bit sad reflektor sa staklom poput cooltube-a nego samo da ta cijev bude blizu sijalice, i jos jedna bitna stvar je da imas dosta prostora izmedju zadnje strane ormara i zida bar 30 cm kako bi ventovi mogli nesmetano izbacivati vruc zrak. Sto se tice montaze ventiltora, svejedno je da li ce biti vani ili unutra, nema neke razlike, jedino sto kad ih montiras unutra trebat ce ti manje prostora od zadnje strane box i zida, ja bi ti preporucio da izbusis rupe u obliku kvadrata prvo sto je lakse, a drugo mozes ih dihtovati recimo zivom gumom sa vanjske strane jer ziva guma omeksa pri vecoj temperaturi, a mozes i nekom gumenom trakom recimo onom sto se koristi za dihtovanje prozora, ostavis samo na coskovima tih kvadrata mjesta za sarafe kojim ces zavrnuti ventove tako da izgleda kao osmougao, nadam se da si shvatio, a ispod sarafa napravi od neke gume "sajbe" iliti podloskee jer ces tako neutralisati trenje koje se prenosi na drvo sa ventilatora i manje ce ti zujati ventovi. I josh jedna bitna stvar za ove ventilatore koji ce puhati u biljke (ako ih imas, a jako su bitni) stavis na dno boxa ali pod uglom od nekih 45 stepeni nakosis ih da odozdo pusu u biljke jer ces sa tim dosta spustiti temperaturu, oni ce tjerati topli zrak gore ka ispuhu, a samim tim ce i puhati u biljke, ti ventiltori su bitni jer stabljika postane cvrsta kad oni pusu i njisu lagano stabljike. A jesi li razmisljao o ventilatorima od 12 cm ? mislim da bi 2 brza PC venta od 12 cm mogla bit dovoljna za ispuh. Nemoj ni pomisljati josh na ikakvo gnojenje u narednih 20 dana u zemlji ima dovoljno gnojiva ne brini (ko se rdi o zemlji za cvijece) lako je kasnije dodati i ako zafali, pokzat ce biljke kad im zafali, jer ako je pregnojis napravit ces veliku stetu i sprziti korijen ,gdje neces mozda moci ni spasiti biljku, a ako je ne budes gnojio nece biti skoro nikakve stete. Sto se presadjivanja tice biljke su male i nemaju velik korijen, mozes lagano malom lopaticom pa i vecom kashikom oprezno i lagano da ih izvadish ali da bude jednak razmak izmedju biljaka gdje ces lagano zabadati kashiku sto dublje mozes i tako oko svake biljke u krug, druga metoda je da tom lopaticom ili kashikom izvadish lagano zajedno sa svim biljkama svu zemlju iz saksije onoliko koliko mozes bar, sto blize zidovima saksije, i opet oprezno i lagano razdvojis na jednake dijelove zemlju oko svake biljke i zjedno sa tom zemljim stavljas u nove saksije u koje si na dno stavio potrebnu kolicinu zemlje, i stavljas ih u sredinu i okolo ubacujes zemlju, pozeljno je da to radis u tamnom mjestu jer korijen ne voli svjetlo, mada korijen neces ni vidjet jer je mali, ako budes pravilno radio pa izvadish ih sa sto vecom kolicinom zemlje oko korijena, i treca metoda ti je da saksiju izrezes iliti izlomis necim pazeci da ne ostetis biljcice ako ti je nije zao :D EDIT: Taj lesonit ako je onaj standardni je nesto malo tvrdji od onog tvrdog kartona i mozes ga izrezati ostrim nozem ili skalpelom, a najbolje ti je koristiti ubodnu pilu koju mozes posudit od komsije :D ako imas busilicu iliti bor mashinu mozes izbusiti nekoliko rupa i onda klijestima za rezanje zice ili onim za rezanje lima krenut od tih rupa i lagano izrezati potrebne kvdrate, ncrtas flomsterom kud ces rezati, na coskovima kvadrata izbusis vece rupe i onda rezes lagno nozem ili pomenutim klijestima, jbg da si mi blize ja bi ti to za 2 min odradio sa ubodnom pilom.
m4r3POZNAVALAC

apr 2015.

Jedno pitanje za Bizzu, kod mene je biljkama dan kad je vani noc, veceras je nestalo struje n nekih 20 min i to u pola "dana" u boxu :( j sam odma sve ole led lampe ukljucio i stavio u box, pa bih pitao da li ce taj nestanak od 20 min u ovom periodu kad trebaju da pokazu spol uskoro uticati na fotoperiod ? joj gdje ja zivim majko moja, pa ne prodje ni mjesec dana da struje ne nestane bar na 15 min pa i do pola sata, tacno su nazvati elektropivredu i j*bat im sve po spisku, kad ne platis racun ako zakasnih dan eto ih odma sutra da iskljucuju, jbt ko da zivim u nekoj vukoj*bini a ne u glavnom gradu, prosle godine sam ih zvao i pitao sta se desava jer je nestajalo svako 15-tak dana i po sat-dva i rekli su mi kako rade nesto i kako ce uskoro biti rijesen problem, a evo ove godine skoro isto GRRRRRRR
BadChillsISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Bizzo potenciometar imam u vidu menjanja voltaze na transformatoru... (3v, 4.5v, 5v, 6v, 7.5v, 9v i napokon full snaga za te ventilatore - 12v) pa te vrednosti po potrebi mogu menjati... ali ce mi svi ventilatori biti pripojeni na taj isti ispravljac, tako da svi zajedno dobijaju istu voltazu. Skalpelom ne mogu iseci ivericu, no way... posto je iverica debljine 1.8 cm a ja nisam superman :D lesonit bi mozda i uspeo, ali probacu nabaviti ubodnu, izgleda da nema druge (i ja sam razmisljao o tome da busilicom isecem vise rupa pa onda da se nekim nozem ili necim slicnim uklonim ostatak materijala - znaci nisam bio na pogresnom putu). Ja sam mislio uskoro gnojiti, ali ok, sacekacu onda jos nedelju ili dve. A slavol sam cuo da moze i od samog pocetka (mikrobiolosko djubrivo - dobro za rast korena itd). Shvatio sam ovo za ventilatore vezano za osmougaoni oblik (ostaviti drveta samo tu gde cu ucvrscivati srafovima). A 12cm su upravo ovi ventilatori koje imam. Za ovaj jaci - na kutiji pise da izbacuje 157,9 m3/h. Mislim da sam sve razumeo oko hladnjenja i ventilacije sem za taj nakoseni ventilator unutra, ne znam kakav bi tu pasovao jer nema mesta za onaj kucni stoni, jedino da stavim isto takav od 12cm pa nekako da ga ucvrstim tu (nemam ideju kako). I jos mi nije jasno kako cu onda napraviti rezim noc ako zelim da ventilatori rade i tada... Dobijace poprilicno svetlosti kroz te otvore, zar ne? Posebno kad oblozim mylar folijom. Hvala puno momci na odgovorima. Javim se veceras kad odradim deo ovih akcija :). Problem je sto sam potpuno ostao bez novca... Imam jos za jedan dzak zemlje i to je sve... Silikon za zaptivanje, improvizovani cooltube, jos ventilatora itd ce sve morati da saceka do sledece plate. Nadam se samo da mi to nece napraviti nepremostiv problem. Mada, nije ni to smak sveta jer imam jos tih semenki pa uvek mogu poceti grow ispocetka. Semenke su one iz paketica, s tim sto sam uvek pusio kvalitetnu i jaku pa se jednostavno nadam da ce i semenke dati kvalitetnu (ako dobro izvedem grow).
BadChillsISTRAŽIVAČ

apr 2015.

Bizzo potenciometar imam u vidu menjanja voltaze na transformatoru... (3v, 4.5v, 5v, 6v, 7.5v, 9v i napokon full snaga za te ventilatore - 12v) pa te vrednosti po potrebi mogu menjati... ali ce mi svi ventilatori biti pripojeni na taj isti ispravljac, tako da svi zajedno dobijaju istu voltazu. Skalpelom ne mogu iseci ivericu, no way... posto je iverica debljine 1.8 cm a ja nisam superman :D lesonit bi mozda i uspeo, ali probacu nabaviti ubodnu, izgleda da nema druge (i ja sam razmisljao o tome da busilicom isecem vise rupa pa onda da se nekim nozem ili necim slicnim uklonim ostatak materijala - znaci nisam bio na pogresnom putu). Ja sam mislio uskoro gnojiti, ali ok, sacekacu onda jos nedelju ili dve. Zemlja je ona Florabella (koju je i PowerSeed koristio). A slavol sam cuo da moze i od samog pocetka (mikrobiolosko djubrivo - dobro za rast korena itd). Shvatio sam ovo za ventilatore vezano za osmougaoni oblik (ostaviti drveta samo tu gde cu ucvrscivati srafovima). A 12cm su upravo ovi ventilatori koje imam. Za ovaj jaci - na kutiji pise da izbacuje 157,9 m3/h. Mislim da sam sve razumeo oko hladnjenja i ventilacije sem za taj nakoseni ventilator unutra, ne znam kakav bi tu pasovao jer nema mesta za onaj kucni stoni, jedino da stavim isto takav od 12cm pa nekako da ga ucvrstim tu (nemam ideju kako). I jos mi nije jasno kako cu onda napraviti rezim noc ako zelim da ventilatori rade i tada... Dobijace poprilicno svetlosti kroz te otvore, zar ne? Posebno kad oblozim mylar folijom. Hvala puno momci na odgovorima. Javim se veceras kad odradim deo ovih akcija :). Problem je sto sam potpuno ostao bez novca... Imam jos za jedan dzak zemlje i to je sve... Silikon za zaptivanje, improvizovani cooltube, jos ventilatora itd ce sve morati da saceka do sledece plate. Nadam se samo da mi to nece napraviti nepremostiv problem. Mada, nije ni to smak sveta jer imam jos tih semenki pa uvek mogu poceti grow ispocetka. Semenke su one iz paketica, s tim sto sam uvek pusio kvalitetnu i jaku pa se jednostavno nadam da ce i semenke dati kvalitetnu (ako dobro izvedem grow). Moze li neko ukloniti prethodni post? Greskom sam postovao 2 a ne vidim obciju za brisanje sopstvenog posta.
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Nee Slavol sipaj od po etka ;) Preporucena doza s pakiranja.

apr 2015.

`ta mi je ini?

apr 2015.

Pa samo ako nije problem da kazes koji bi mogo uzrok bit toga po listovima, sta mi je ciniti
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Ni dobra dan, niata. Ulet vrhunski. Gnojio si se je ne im vjerovatno?

apr 2015.

Haha poz legende, palentom a'l nisam pretjeriv'o dva puta ja mislim
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Pretjerao si. Flushaj ju sa 3 puta viae vode nego ato ima zemlje. PH vode 6.5

apr 2015.

Znaci da je zalijem ako je saksija 5l sa 15 vode, ph vazda je kad zalijevam od6.5 do 7 pazio sam na to nego nije mi se desavalo prije pa sam se obratio hvala puno..
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Da. 15 litara. Mo~ea i 20. Pusti nakon toga da se osusi. Pa opet zalij samo s vodom. Nakon toga mozes razmisljati da joj mozda das 1/3 doze...

apr 2015.

Pozdrav moj mentore.:) Nevjerovatno ja da se ve sada vidi razlika u zemlji (ili se ja furam;)). Prve dvije menke dam pikno u srijedu u divlju zemlju, a ostalih pet gotovo dva dana poslije u florabellu. Sve biljke izgledaju zdravo, ali ovih pet u boljoj zemlji ve se razvilo jednako kao i ranije dvije iako kasne gotovo dva dana. Mislim, znao sam da ne treba aparat na jeftinijoj zemlji, ali ata u, finansije su me na to bile natjerale. A imam i priliku da poka~em sebi i drugima na prakti nom primjeru ata zna i kvalitetna zemlja i da vrijedi svake ulo~ene marke. Za par dana idu slike i poreenje. Brine me samo ovo vrijeme, opet je malo zahladnilo i mislim da sam trebao sa sadnjom ekati bar joa sedmicu, ali ata je tu je, guramo dalje.:)
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Samo guraj. Tako je vrijeme kakvo je. Teoretska aansa za mraz prestaje tek nakon 16.5. :)

apr 2015.

pozz ovo su moje 4 biljcice, stare su tacno 30 dana i u ovim su aaama od pocetka, zanima me jel ih trebam presaditi odmah ili mogu jos cekati. ujutro ih stavljam na balkon na suncevu svjetlost, gdje stoje do zalaska sunca pa ih onda vracam u box, medjutim koristim obicnu stednu sijalicu za njih (koja je skroz slaba, vidi se na slici) a u boxu su samo dok je mrak, zanima me sad kad ih presadim i budem drzala u malo vecem ormaru nego ovom sad, da li ce biti dovoljna za njih sijalica hps 150W OSRAM ? i da li igra ulogu ta rasvjeta nocna s obzirom da tokom dana dobijaju suncevu svjetlost, ja sam cak razmisljala da stavim 4 ove sijalice kao sto je sad ova... i da li mogu poceti sa zaljevanjem s plantelom :) hvala puno :)
BizzzoZMAJ

apr 2015.

Pozdrav mazice. Presadi odmah, trebala si jos prije 20 dana. Nije mi jasno o kakvom se sjemenu radi? To su neki automatici? Feminizirane sjemenke? Zasto ih prenosis iz boksa van pa izvana u boks? Koji ti je plan s tim biljkama, indoor ili ih planiras negdje van posaditi?

apr 2015.

Nemam adekvatne opreme da bih ih mogla drzati u boxu konstantno, sijalica mi je slaba, obicna stedna pa planiram sad kako su porasle uzeti neku jacu, ovu sto sam iznad pitala da li je dovoljna(hps 150W OSRAM) ili mozda jos 3 ovakve stedne da stavim, pocetnik sam i treba mi pomoc jer nemam ni mrve iskustva u ovome :) obicne su sjemenke koje sam skupljala a prenosim ih po danu da bi dobile suncevu svjetlost i onda ih stavljam u box kad sunce zadje. Hvala puno na odgovorima :P

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se