Preletjela sam sve teme i vidim da se pisalo o svemu i sva
emu, skoro svakom " domacem" muzi
aru ali sam primjetila kako izostaje institucija zvana Branimir Johhny `tuli, stoga evo ovako, pa ko voli neka izvoli :)
Prije par godina sam mu napisala pismo. Igrom slu
aja i raznoraznih druatvenih mre~a to pismo je stiglo i do Njega. :)
Pa evo, ako neko ~eli, mo~e da procita, doda, oduzme, pomno~i, podijeli, izvu
e korijen ili ignoriae :)
Pismo `tuliu :)) <3
Dragi Branimire,
ne znam ato da radim sa sobom, na ata misli da bacim
eto stvaram polako pismo tebi ;)))
...vidia, ne znam ni da li da te persiram, tata bi me znacajno pogledao, vejerovatno ato ne persiram nepoznate ljude. Nekako mi ne ide da te persiram. Kako kada ~ivim s tobom,
dio si moje svakodnevnic, pri
am o tebi kao da si tu negdje u blizini, nisi stranac, nisi nepoznato, sve si ato usmjerava ovo malo zdravog razuma oko nas. Da ti ne laskam odmah u po
etku, niti sam ja osoba koja to zna, a nisi ni ti osoba koja se tome dvori. Htjedoh za po
etak rei samo za tvoje ime, samo tvoje ime Branimi, Brani mir, je ogledalo svega onoga ato ti jesi, otpor ukraten sa ljubavlju i nekad e neko napisati pjesmu nad pjesmama, pri
at e o tvom imenu i o tebi, o spasenju u ime ljubavi. Razmialjala sam da dam sinu ime Branimir zbog tebe, ali bojim se da bi dijete imalo do~ivotno probleme zbog tog imena, jer znaa nas sada dijele po imenima, izmeu ostalog i nije va~no ato je jedan Branimir `tulic
ovjek nad
ojstvom, to nikoga viae ne zanima, samo su va~na imena i svi se otimaju da nas svrstaju u odreen tor,
koji pripada odreenom imenu. Eh kada bi svrstali mene kao i mog sina kao Branimira, onda mi ne bi bili u istom toru i to ti je ta tuga. Dovedu te do toga da moraa dobrovoljno da izaberea jedan tor, dobrovoljno pristajea na robiju i ne opirea se ... dragovoljno narod u boj stupa pa ti vidi di je crna rupa &ali znaa ti to ve, sve sami manipulatorski kurvini sinovi moj Branimire .
Uslijedio je sumrak ljubavi, niti ima svanua, niti ima smrknua, vladaju a nisu kraljevi, sude a nisu Bogovi, hodaju a nisu ~ivi, duhovi &
Ali ja ~elim neato drugo da ti ka~em, ~elim da ti ka~em da je stvarno vrijeme da se vratia. Kao da sam sad izmislila toplu vodu, zar ne :)) cijeli Balkan te priziva kao kiau nakon 20 godina suae i ja sad kao pametna :)) Ali daj se vrati ili barem svrati, navrati &kao ato nekad neko re
e & ma hajde mrdni ve jednom , pokreni se, u
ini neato...uradi neato, to je tvoja du~nost, mnogo toga znaa ...napravi nam fini party, mnogo ljudi, nigdje ~andara, u
ini nam sretna lica kakva nisam dugo gledala &. Ka~i nam ; ~elite li dobro svojoj djeci zaslu~ni, ~elite li mo~da najbolje ?! Volimo te kad pri
aa u svom ovom ludilu i rije
i poput bajke smiruju
amotinju. Jer ato god da se mijenja isti su ljudi i jednooka pravda za slijepce u mraku.
zatvori prolaz za trule moraliste, zatvori prolaz za rogonje, zatvori prolaz za feministe, zatvori prolaz za sve, Uradi nesto Johnny boy .
ekaa li na neato sna~no, doista vrijedno,
ekaa li na akciju koja pokre
e stvari ?
Svak se bori za ono ato mu fail dozvoli da ti objasnim, shvatam da si prokleto ljut,
ali ovdje nisi slu
ajno I ne razumijem zaato te smeta, ne mari za to ?!
samo kap veselja tra~im, samo malo malo smjeha, doi kao fantom slobode
i poka~i ato znaa, umjetnost te
ini ja
im nego ato pretpostavljaa i mo~da ne razumijea, ali volimo te .
Znaa, ovdje se ve dugo svi samo sjeaju a samo rijetki osjeaju, posadi rije
i slobode u te ljude mlade, jer mi viae ne znamo kako da im pomognemo, kako da ih sa
uvamo, to postaje skoro pa nemogue jer svuda mrtvi fazani lete.
Znaa, ovdje se ne zna ko je ko i ata je
ije. Svi su uspavani
e~njom i vrijeme je da se probude, jer samo joa muzika dopire do njihovih duaa, ali sluaa se muzika ugaaenih nota, otima im i ono malo preostalog sluha i vodi ih iz tamnog u mra
n, iz mra
nog u crne vrtloge .
Ne mislim da mo~ea da spasia ovaj svijet, bojim se da niko to viae ne mo~e, ali mo~ea da im udahnea ~ivot, da oslobodia u gr
zarobljena lica, poka~i im boje tvoje muzike, jer oni su ve odavno postali daltonisti . Ti, kao umjetnik i kao muzi
ar, mo~ea da shvataa ata to zna
i, kada sve nakaze postanu iste .
Ne ~elim da nas vodia, ne ~elim da nas spasavaa, ~elim da naemo uto
iate u tebi , da kona
no
ujemo rije
i va~ne i iskrene, srcem i zdravim umom napisane. Dodaj kap vode u naae baate pune cvijea, divljeg i nje~nog ve pomalo uvenulog od suhih dana koji su iza nas .
Ne mislim da si Mag, ne mislim da ea uspjeti da uklonia ovaj sumrak, ali pomozi da naemo sebe u sumraku, poka~i savjesti kojim putem da ide. Mo~da i pretjerujem ato ti ovo piaem, vjerovatno da, ali kada ljubav postane prljava rije
i kada su svi bolesni od mr~nje, onda se ne stidim napisati pismo aetau svjetlosti i istine. Naaa djeca e da se kreu onako kako im mi poka~emo, a tvoje pero i tvoja muzika su moniji od ma
a i ako primatima ne isklju
uju elektriku onda moramo biti glasniji .
Eto, zavrait u ovdje Johnny, mada bih mogla ovako danima, ali obzirom da vodim monolog i obzirom da pretpostavljam kako ovo nikada nees pro
itati i kako te nije briga, onda u zavraiti, jer ne volim da pri
am kada me ljudi ne sluaaju :)) & sve u svemu, stanje je alarmantno, eto da znaa, pa ti vidi sad ata ea sa nama zarobljenicima u vremenu i prostoru. }eljni smo da idemo tragom zaboravljene sree, da pleaemo bosi, da nas muzika nosi i da pronaemo smisao & ...i da borba , nikad ne , ne ugasi proljee
S'poatovanjem