VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeZakon o posjedovanju narkotičkih sredstava u BiH
LEGACY

Zakon o posjedovanju narkotičkih sredstava u BiH

99 odgovora6,577 pregleda
NigggaISTRAŽIVAČ

mar 2018.

Iz BiH sam, i realno gledano imao sam komaiju koji je pao sa tri grama vutre i dobio 9 mjeseci,a neki dan itam reper Sajfer pao sa 5kg vutre i eno pustili ga.Pa ako neko mo~e da nae nek postavi koji je zakon u BiH koja je min i max kazna za posjedovanje neke vee koli ine oko 30-40 grama
karamelaAMBASADOR

mar 2018.

@Niggga vozdra brate. ::listomahanje:: Ka~njavanje ovisi o mnogim faktorima kao ato su - da li je osoba imala dosije, bila na uvjetnoj i sl. Generalno u Zakonu o Srpre avanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga ne stoji niata konkretno o kaznama. Koliko ja vidim, ako nisi od ranije poznat policiji, tj. ako nemaa uvjetne, vjerovatno slijedi nov ana kazna. pogledaj na ovom linku temu o slu ajevima iz BiH - https://www.vutra.org/threads/krivi%C4%8Dno-dijelo-priveden-radi-posjedovanje-1g.16481/ Ono ato znam je da su, iz sudske prakse, interpretacije sulude. Tako se mo~e desiti da doe do procjene da je neko ko je uhvaen s 3g optu~en za zloupotrebu i stavljanje u promet, te omoguavanje u~ivanja u opojnim drogama. Nigdje do sada nisam naala informaicije o koli ini koja se smatra posjedovanjem za vlastitu upotrebu i gdje slijedi onda nov ana kazna. jarane, kreemo se u strogoj ilegali i sudske prakse uglavnom nisu naklonjene konzumentima, gleda se da se ato viae love iz d~epa izbije i da se kriminalizira svako ~iv ko bude uhvaen. Ja sam za legalizaciju koriatenja kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe. prijedlog zakona od strane komisije za legalizaciju i nadzor koriatenja kanabisa u medicinske svrhe je uaao u proceduru, tj. nacrt zakona je predat Vijeu ministara u BiH prije nekih godinu dana. Dok to doe na red i u praksu, dosta emo se na ekati. Trenutno je kanabis kod nas uvraten u Tabelu 1 - Zabranjene supstance i biljke zajedno sa najte~im drogama. Evo ti i link za zakon - https://www.pravosudje.ba/vstv/faces/pdfservlet?p_id_doc=10721 pozdrav od sugraanke :wave:
NigggaISTRAŽIVAČ

mar 2018.

E ovo je doslo da Bog sa uva,ne mo~ea viae niata.Pozdrav za tebe

mar 2018.

Prije nego sto ti uruce kaznu za vutru, treba ti bann dati za takav izbor nadimka.. srsly..

mar 2018.

a da je metnuo crnac bilo bi ok :D nesam te zamisljao kao sjw khm, khm... termin je preventivno :)
NigggaISTRAŽIVAČ

mar 2018.

I imam malo viae crnkastu boju ko~e i uostalom ato bi se ja tebi pravdao radi mog nadimka,ne svia ti se zaobiiVidim ti si neki "pametni"

mar 2018.

svatko je pametan dok mu se ne doka~e suprotno :) nego,pusti ti komaiju ata se duva jzaZ23z45UxK8
NigggaISTRAŽIVAČ

mar 2018.

Trenutno niata.Bankrotirao sam hahaha
karamelaAMBASADOR

mar 2018.

@Niggga jarane, uvaj se. uvaj sebe i pripazi gdje ata i kako. javljaj ako ti se kojim savjetom dodatnim mo~e pomoi. dr~zi se. @grouchy mo~e i preventivno, nazovi kako hoea :spliff:
NigggaISTRAŽIVAČ

mar 2018.

uvaj se i ti brate.Samo opuateno

mar 2018.

Neki dan cujem da su nekom liku kod nas u BiH na carinskom pregledu poste nasli 3 paketa sjemenki, nepoznat tacan broj)! Isao na razgovor kod kantonalnih inspektora, dao izjavu kao osumnjiceni i ni habera vise o tome! Ima jedno pola godine da je to bilo, a bas me zanima sta ce uradit s njime, jer paketi nisu nikad stigli do njega, to mi nije jasno, sto ne pustise da ih uzme i onda ga pratit lagano, al nisam milicija pa nemam pravo glasa! Jel netko citao zakone i sve, sta ako te nadju sa sjemenkama?
hazeriZMAJ

mar 2018.

Apsolutno nista.

mar 2018.

Kako mislis, nista od citanja zakona ili ako te nadju sa sjemenkama onda apsolutno nista ti ne mogu? Mislim da imaju razlog za pretres, a to je bogami svasta, nema ko sta nema po kucama! :D:D! Ustvari, kako on rece, nisu nsli kod njega uposte, nego na njegovu adresu i ime naslovljeno, pa carinici skinuli!
hazeriZMAJ

mar 2018.

I to je to...carina uzme ako nitko ne dode po sjeme:)

mar 2018.

nije moje castili me hakeri :D QWcWql3aSYo
misko123AMBASADOR

mar 2018.

Kako re e onaj u nekom domaem filmu"ja prodajem strumpfe i ostale me se stvari ne ti u"ali hebiga avabe ga o5 nalupase:zvezda::.Tako da svaata se mo~e desiti:crazyd:
hazeriZMAJ

apr 2018.

I papige vole sjeme...jesti:thumb:tako da je smjesno uopce da se zamaras oko toga:):thumb:

apr 2018.

Ma sve je to OK, ali lik je drzavni sluzbenik, javili mu na posao, izjava u muriji, izjava na poslu, komplikacija do bola! A ako uzmu izjavu kao od osumljicenog jel imaju neki rok da podignu optuzbu ili da jave da se prekida istraga?
karamelaAMBASADOR

apr 2018.

Kao prvo, u zakonu se ne spominju nikakve sjemenke ve samo - biljka i - ko uzgaja biljku... Druga stvar, u praksi dokazivanja da je neato nedozvoljena supstanca, zaplijenjena materija mora ii na testiranje kako bi se ustvrdilo da je neato to na ato se sumnja da jeste. zato oni uvijek u zapisnicima navode - zeljasta materija koja asocira na opojnu drogu tu i tu. nakon ato se testiranjem ustvrdi da se radi, npr. o kanabisu jer sadr~i thc i ostale kanabinoide, onda tek oni mogu nekoga teretiti za posjedovanje i sl. Dakle, ovo sa sjemenkama nema smisla i to ato su mu uradili javljanjen na poslu i sl. mo~e komotno da ih tu~i jer - nema dokaza da je on doista naru io tu robu jer nije primio paket i zato ato se donio zaklju ak prije samog dokazivanja da je neato opojna droga. Oni znaju da od toga nema niata jer sjemenke po sebi ne sadr~e psihoaktivne supstance. koriste ovo da vrae pritisak i ucjenjuju ljude i eventualno dobiju informacije o izvoru i sl. Moj savjet je da ka~ea drugu da se konsultuje s advokatom i informiae o zakunu i njegovim pravima koja su se ovim postupkom jasno ugrozila. I joa samo da dodam - mislim da e istraga biti prekinuta i da nee doi ni do kakve optu~nice jer za to nema nikakvog osnova. svejedno, opet ka~em, njegova osobna prava su naruaena i neka se posavjetuje s advokatom i eventualno pripremi opomenu pred tu~bu jer on za to ima osnova. sretno i javljaj nam kako se stvari razvijaju.

apr 2018.

Ma lik se doslovno ukaki u gace, eto! Svi na poslu misle da je narkoman, diler, al kaze polako popusta situacija jer je proslo dosta vremena, a nista se nije dogodilo! Raja mu savjetuje da ih tuzi ali on ne bi da uzburkava situaciju! Kaze, najgore mi sto vise ne mogu narucivat sjemenke!
karamelaAMBASADOR

apr 2018.

Ma razumijem ja njega, nije ugodna situacija nimalo. Govnari, ata drugo rei. polako, doi e vrijeme kada emo prodisati i zbaciti okove. Borit u se dok sam ~iva, logi no, da to i do~ivim. - ekam @grouchy da i ovo proslijedi u provale s foruma, evo, hajde... :D

apr 2018.

Nije mi jasno stu u Hrvatskoj i BiH nema naka paradaponosa, neki aktivizam, nesto! Pa vrijeme je da se vutrasi udruze i izidju malo pred parlamente, mozda im dodje iz guzice u glavu! Kladim se da je vecina politicara ispod 60 probala nekad koji dimcic! Na kraju krajeva biljka je to majku mu nije preradjevina!
hazeriZMAJ

apr 2018.

Uzimali su i uzimaju malo teza "narkoticka sredstva"...al,nedo Bog da selo zna...i tu sve pada u vodu;)Kad vide profit ce popustiti i to je realnost..A ljudi..he,he..puno price,malo dijela i ono najgore..podjele...na crne,bijele,narkomane,cistune,alkose,ove sa vezom i ove bez veze...E te podjele su unistili ljudsku dusu i ono malo dobro otislo..jer bolje ja svog da gurnem koji nema pojma nego nekog ko zna posao..:lol::lol:Eto,to ti je nas mentalitet i odgoj...zato zaboravi na parade i slicne manifestacije jer toga nema na Balkanu...pa ljudi se ne bune sto su gladni,a buniti ce se za Cannabis:fuck: Edit; A kada ekipa napravi neku paradu,za spol i slicno...brzo se spuste ovi iz planina da ih kamenuju dok policija gleda i smije se...A nemaju sta jesti kuci...Eto,to je realnost..jos jednom tvrdim.

apr 2018.

Bullseye... :razvaljen:: Nista i nikakve parade kod nas po ovom pitanju. Jer, u toj istoj BIH je mnogo bitnijih i nedorecenih stvari, i sad neko da se atreca za travu... Ne moze to zasad ovdje da prodje. Nema teorije. Prije dve godine, na drzavnoj televiziji, javile se zene iz udruzenja oboljelih od MS-a, dobile podrsku vlade da ce razmotriti zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa, i od tad vise niko nije ni slova izjavio, ili rekao o tome. Tako da...
karamelaAMBASADOR

apr 2018.

@TEHACEOSAURUS pa, ima to svoja objaanjenja. Kao prvo, nije mala stvar izai iz ormara i stati pred parlament ponosei se ne im ato je slu~beno i zvani no nelegalno i u druatvu u kojemu 90% stanovniatva ne pravi razliku izmeu kanabisa i heroina, na primjer i praviti od sebe metu. Druga stvar, jako malo je nas koji koristimo kanabis u lije enju sebe i svojih najbli~ih, a mi bismo svakako bili spremni izai na ulice jer nemamo ata da izgubimo. U BiH je prijedlog zakona o dekriminalizaciji koriatenja kanabisa u medicinske svrhe doaao do vijea ministara gdje eka da doe na red na razmatranje. poato se, o ito, ne radi o ne emu na listi prioriteta jer nam se izbori bli~e, ovaj vru krompir sigurno niko joa zadugo u ruke uzeti nee. Treba se konsultovati sa kolegama iz Srbije, mo~da Slovenije i Hrvatske i vidjeti koje su najbolje opcije organiziranja. U BiH ne postoji nikakva udruga koja bi ovu pri u gurala. Kada bi doalo do odbijanja zakona onda treba izai na ulice. Svi moji prijatelji i poznanici koji koriste kanabis u lije enju ili rekreativno su u folu- u~ivaj i ne talasaj. Nisam pametna, ako nas ima joa, voljna sam da se uklju im i aktivisti ki jer to smatram moralnom du~noau.

apr 2018.

Kao sto rekoh iznad, nema nikakve politicke volje po ovom pitanju, jer mnoga vaznija pitanja nismo rijesili. I da, izborna je godina, i niko se nije dosjetio da to iskoristi. Zato i jesmo BIH i ovaj citat ustvari odrazava pravo stanje stvari.
karamelaAMBASADOR

apr 2018.

@sale82ful morat e to doi na red kad, tad. jer kada krenu hapsiti oboljele kao u srbiji, ja sigurno neu mirna stajati i ne talasati. ::roor::

apr 2018.

Ja sam vec prije govorio ovdje na forumu, a to je da sam siguran da cu docekati legalizaciju ziv, makar u dubokoj starosti. Ali da cemo biti poslednji u tome, to mogu i da se kladim u pare. :D
karamelaAMBASADOR

apr 2018.

Nikad se ne zna. Svijet je postao globalno selo i poruka se brzo airi, tako da mo~da i do ekamo potpunu legalizaciju iako znam da je ova ideja dosta daleko. Ko zna mo~da i budemo pioniri revolucije. ::listomahanje::

apr 2018.

Preambiciozno... :D Barem kad je BIH u pitanju...
hazeriZMAJ

apr 2018.

Moralnost...za nase podneblje nepoznata rijec...bolje citati postove od @CilI koje kaci u temi sa bolestima i novostima cannabisa:spliff::thumb:

apr 2018.

`ta ja znam... :razvaljen:: BIH je uvijek nekog pratila, tako ce biti i u ovom slucaju. Po meni, hrvati su najbli~i legalizaciji. Tu upada srbija poslije njih, a odmah iza ide zaostalim korakom i BIH. Moj neki kont...

apr 2018.

Eh kad bi bilo! Zivim za dan pune legalizacije, ko paradajz, da ga svuda sadim i dovodim raju da vidimo cija je bolja, tjeram komsije iz kradje i komsijine koze da ne pasu! Eh kad bi bilo!
NigggaISTRAŽIVAČ

apr 2018.

Nece se legalizirati ni za 50 godina.Mi zaostajemo za drugim naprednim zemljama,a koga briga kad opet pusimo i nemogu nam nista:rasta:

maj 2018.

Mogu, mogu, svako malo pronadjena stabljika marihuane, uzgajivac priveden, smatra se pripremom za veci uzgoj i tako dalje! Nisu mi ovi novinari jasni, pa lebo ga otac zar nisu nesto u tim skolama naucili!
hazeriZMAJ

maj 2018.

Svakom je cilj(cast izuzecima)prodati pricu bila ona istinita ili cista laz...samo da se proda..a narod upija,upija te manipulacije ko spuzva..upija....

maj 2018.

E jarane jarane, ti samo da znaa koliko je vrsta paradajza, krompira i drugog povra ili voa na index listi zabrane za distribuciju sjemena, gand~a je zadnje na ato moramo mislit.. Barem kod nas u DE, zakon za promet sjemena, il kak se zove, jarane kazne vee dobijea nego kada gand~u kultiviraa, od 15 000 sorti paradajza, imaa pravo kultivirati samo 43 vrste, i za veinu ti treba nalog koji koata 230 eura, i pitanje je oea ga uopate dobiti.. Da ne pri am o patentiranim sortama koje su genetski manipulisane i koje se u XXL fazonu kultiviraju po apaniji.. P.S Ljudski rod da doe do idueg koraka evolucije mora samo 3 stvari rijeaiti: kapitalizam, faaizam i religiju ( isto trovanje ljudskog uma i manipulacija aire mase, svako mo~e virovat u ata ~eli, ali nema pravo nadmeati svoju viru nekom drugom!).. I kakve akcije i parade, pa jesul 2014 ako se ne varam po BiH palali po cesti i ruaili sve ~ivo, i ljudi iali na barikade, 3 dana poslije, Bakir u joa veoj fotelji sjedi.. Neka Boanji graha/pasulja i motike, zaebi ti parade i okupljanja, Boanjo se samo okupi na trgu kada treba kamenovati gejove.. A ista je stvar i kod susjeda..
qmicaENTUZIJASTA

maj 2018.

U Bosni i Hercegovini mo~ea dobiti zatvora za paketi, mo~ea dobiti uslov, mo~ea dobiti batine, mo~ea policajcu opsovat majku i rei mu da ti to vrati. Sve zavisi ko si i " koga " imaa . U BIH se niata ne zna tako da ti niko ne mo~e to za min i max koli inu rei. injenica neosporiva da je ova zemlja najkorumpiranija na Balkanu i da gore od ovog ne mo~e . Djeca koja tek polo~e hladno mogu voziti bez dokumenata mrtvi pjani ili nadrogirani u 3h, ako te policajac zaustavi a tebi tata obi ni policajac samo to ka~ea i ti si slobodan da nastavia voziti dalje uz najljepae pozdrave od strane plavca. Uvijek mi je bilo STRA`NO samo pomisliti kakav tretman onda ima neko kome je " neki baja " u opoziciji,stranci ili ne emu drugom treem... Znam ih koji su dobili uslov 2god jer su imali smotanu buxnu u d~epu, znam ih koji su oplja kali par marketa i izboli par osoba ali im joa za to nije sueno a proalo je 5god ( a nemaju atelu ato je najlue ).. Nemamo mjesta u zatvorima i svi delikventi koji ponavljaju djela su uglavnom na slobodi dok ne ubiju nekog pa im se onda napakuje i ato su radili i ato nisu :),tj. u BiH je stroga praksa da se mora tek neato desiti pa da postanemo " svjesni " . A primjera gdje belaj i ima se atela milion ... deaava se da neko pregazi 2 cure 100kmh dok mu je crveno pa e se taj proces ako si LOLA ili LOLIN da se rastegne na par godina sudskog spora da bi se na kraju odlu ilo dati koji mjesec zatvora . Ima naslova gdje mo~ete pro itati da neko za ubistvo dobije 2-3 godine zatvora ( ra unajte da subotu i nedjelju provodi na slobodi jer su BiH zatvori takvi ) . Ovdje trenutno ~ivim ali jedva ekam da odem. U BiH je najzagaeniji zrak u cijeloj Evropi gdje atete emisije preu 15 puda dozvoljenu mjeru pa nikog nije briga. Ovdje ako si poslodavaoc bilo ega, zakon je tako napisan da te neka inspekcija mo~e kazniti uvijek po nekom osnovu, jer da radia po zakonu ne bi mogao raditi .. "ebena situacija za pametna insana u BiH u svakom slu aju. izvinite na dugom postu i skretanja s teme ali vjerujem da nas ima par ovdje na forumu koji bi popunili 10 stranica teme iznose i injenice zaato odavde treba bje~ati. <3

maj 2018.

malo smo osli od teme, al ajd? sta fali kapitalizmu? ne brkaj ga sa neoliberalnim (modernim robovlasnistvom) privredjivanjem :D
NogudAMBASADOR

maj 2018.

zaboravljas da sad zivimo u neoliberalnom kapitalizmu..

maj 2018.

ti ne umes da citas do kraja ili sta?

maj 2018.

Ja u vam rei kakav je zakon za nas obi ne smrtnike u BIH. Ako te uhvate i sa 0,2 grama ili sa nekoliko grama, svejedno, ako je u jednom paketu ka~njavaa se za posjedovanje i omoguivanje u~ivanja opojnih droga (bez obzira ato si sam i nikome nisi dao ni dima) i dobijea 3 mjeseca uslovno koje se preina i u godinu uslovno. Ako za tu godinu ponovia isto krivi no djelo automatski idea u uzu na 3 mjeseca. Ako te uhvate i sa gramom koji je rsporeen u dva ili viae paketia smatraa se dilerom bez obzira ato zaista ne prodajea niti su te uhvatili u tom djelu. Zna i nije bitna toliko grama~a kao ato je bitno koliko paketia imaa. Ja znam lika kojeg su uhvatili sa smotanom d~ojom i dva paketia. Nije bio diler nego je drugu kupio drugi pak od dilera. Mogao je ~estoko nayebat da nije dao puno novca dobrom advokatu i tako se na jedvite jade uspio izvui sa uslovnom. @420Florist faaizam i religija nas normalne zayebava itav ~ivot. To pokazuje koliko su ljudi ovdje generalno zaostali. A kapitalizam i nije toliko loa da je kopija njema kog ili nekog drugog kapitalizma iz razvijenih zemalja. Ovdje bih prije rekao da je rije o neofeudalizmu.
HercegovinaAMBASADOR

maj 2018.

Bravo Kao i kod ostalih stvari u ovoj dr~avi , nas niko nee niata pitati i po naredbi EU upadamo u paketu Slovenija je to ve rjeaila , Hrvatska i Makedonija legalizovali uzgoj konoplje a uskoro i ostalo tako da smo i mi blizu Po mom mialjenju za max. 5 godina Naaa srea je ato u svemu tome niko nee pitati za mialjenje naae politi are tako da sam optimista :)
hazeriZMAJ

maj 2018.

Nije jos ni priblizno rijeseno...u Slo je liberalnije ali isto..
h0ndaZMAJ

maj 2018.

Istina Haz, makar mislim da ce ako dode do legalizacije kod susjeda nam to prva biti Slo.
HercegovinaAMBASADOR

maj 2018.

Dru~e napisao sam uzgoj konoplje i ona se ve uveliko uzgaja u HR , veinom za hladno cjeenje ulja iz sjemenki i neato za kozmetiku ini mi se da sam negdje pro itao da je i u Makedoniji zadnjih par godina posaeno nekoliko farmi Indijska konoplja je druga stvar ali vjerujem da e se i ona provui na mala vrata pod pritiskom EU i na nju sam mislio sa onim "ostalo" :) Znam da ni SLO nije joa legalizovala ali prodavnice sjemena mormalno rade preko neta a prodavnice opreme rade ve odavno i nude sve ato za~elia Mi u BiH na~alost ne mo~emo kupiti ni obi ni Hesi a ne neato drugo
hazeriZMAJ

maj 2018.

Razumijem te ja drug...Samu legalizaciju imaju Urugvaj i mislim jos jedna zemlja.Dekriminalizacija je druga prica.Ni to kod nad nije aktualno..Hr..:thumb: Ti vjerujem da mislis na industrijsku konoplju..i to je..pa ajmo rec dopusteno 5 %...
StipaZMAJ

maj 2018.

@Hercegovina Nisi se druze pravilno izrazio. Trebao si napisati koje konoplje, ovako si generalizirao. Ne znamo mi sto si mislio, vec sto si napisao. Jer ipak si na forumu gdje se vecinom govori o cannabis indica i c. sativa vrstama. Kod nas u Hr to je legalizirano jos 2012.g. (Industrijska konoplja)
hazeriZMAJ

maj 2018.

Kod nas u Hr sa bavi svega 10-ak obrta sa konopljom,a svi znamo da se preko 20000 proizvoda radi od konoplje.Uzgoj konoplje je star koliko i covijecanstvo nego su ovi "moderni"politicari donjeli pravila koja nemaju vezu sa vezom..kako god,mi se snademo:):watch:

maj 2018.

Ja sam napravio lapsus. Htio sam rei da dobijea 3 mjeseca zatvora koje se preina e u godinu uslovno.
DrOrangeAMBASADOR

jun 2018.

5 mjeseci zatvora dobio za 16g u 3 paketa(zasluzeno jer sam rasporedio u 3 keta sa 2 druga kojima sam trebao prebaciti jer smo se talili)..pao slucajnim pretresom i jbg. Sva sreca sudjeno po starom zakonu pa sam uspio pretvoriti to u 15.000km kazne :) lekcija naucena..nikad ne cimaj za drugog i nikad ne drzati u vise od jednog paketa(citaj glupi klinac sa 18 godina..3 years ago) :) i adio bih :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se