VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeAroma i okus kanabisa - TERPENI [Info]
LEGACY

Aroma i okus kanabisa - TERPENI [Info]

43 odgovora10,366 pregleda
fourtwentyENTUZIJASTA

jan 2014.

Zapoceo bih ovu temu jer sam primjetio da je nema na forumu,a poprilicno je interesantna.I molim moderatore da me izostave upozorenja te da prebace temu u adekvatan podforum ukoliko je to potrebno jer trenutno nisam u stanju da razmisljam gdje postaviti temu :D Opce je poznato da razlicite sorte daju razlicice ukuse i efekte (head/body HIGH).Nedavno sam dobio odredjenu kolicinu vutre,(uz to i sjemenke :D) koja u ustima ostavlja prijatan cvijetni okus,pa odlucih da se raspitam u cemu je stvar. Prvo sto sam pomislio je da je tretirana necim neprirodnim (teorija zavjere o prskanju iako mi je jasno da je to neisplativo,ali znate sto previse razmisljam).Nakon malo istrazivanja otkrio sam da postoje odredjene sorte koje daju okuse kao: cvijetni okus limunkasti okus minty okus okus borovine i dalje se proteze na cokoladni okus itd Neke od tih vrsta su: ''Meroin'', ''Maui Wowie'',''Hindu Kush'',''Chocolate Rain'',''LSD'',''Dream Queen'',''Dutch Treat Haze'',''Sweet Cheese'',''Hash Plant'',''Lime Haze'',''Northernberry'',''Northernberry''...i popis moze biti vjecan jer svaka daje svoj specificni ''TASTE'' Editovat cu temu naknadno,u svrhu daljeg obrazovanja,a sada me interesuje sta vi imate za reci? :D
He-ManLEGENDA

jan 2014.

Jedna rije : Terpeni Kemijski spojevi koji se nalaze ne samo u kanabisu ve i u raznim drugim biljkama (cvijeu, vou ... ). Kanabis sadr~i dvjestotinjak razli itih terpena od koji su njih dvadesetak u raznim kombinacijama zaslu~ni za okus i miris koji odreena sorta ima. Zna i aroma i okus proizlaze iz terpena koji se nalaze unutar "glave" trihoma, tzv. glandularni trihom, i oslobaaju se prilikom "pucanja" trihoma. To je razlog zaato se miris viae osjeti ako prstima dirate i stiskate cvjetove, samim pritiskom zgnje ite trihome i na taj na in otpuatate veu koli inu terpena. Proizvodnja razli itih aromatskih terpena te njihovih kombinacija ovisi o genetici biljke i velikom broju gena tako da uzgoj kanabisa sa nekom specifi nom aromom nije nimalo lak posao. Otkriveno je i da su prekursori kanabinoida i terpena isti i da imaju zna ajan utjecaj jedni na druge u procesu sazrijevanja biljke a i tokom konzumacije. Neki terpeni ak i sami mogu uzrokovati high osjeaj i to bez uobi ajenih na ina konzumacije, ekipa koja trima veu koli inu vrhova nakon berbe dobro zna o emu pri am. :eyebrows: Zaato sorte sa istim ili sli nim postotcima THC-a imaju razli it rad i osjeaj, upravo zbog terpena. Zato veina najboljih sorti ima jak i karakteristi an miris i okus. Testirali su utjecaj terpena na ja inu high osjeaja i otkrili da je tinktura sa 50% THC uz dodatak terpena "ja a" od iste tinkture od 100% THC-a. I vjerovatno vam je veini poznat terpen Myrcene koji osim ato se nalazi u kanabisu u velikim koli inama mo~emo nai i u mangu. Myrcene ima direktan utjecaj na ja inu "high" osjeaja, a mango, ato je zreliji to ima vee koli ine ovog terpena. Najvea je koncentracija kada je ve prezreo, i bolje djeluje kada se konzumira sativa, dok je efekt "slabiji" kod indice radi djelovanja CBD-a na THC. Iako ga neki ve~u s couch-lock efektom dok drugi ka~u da ima viae psihi ki utjecaj, ... vjerovatno efekt ovisi o omjerima tog terpena i raznih kanabinoida. alpha-Pinene je naj eai terpen u prirodi, kao ato i samo ime sugerira u velikoj koli ini ga nalazimo u borovima a i kanabisu takoer (u manjim koli inama). Odli an je bronhodilatator i jedan od razloga zaato astmati ari vole more i borove aume, i zaato kanabis poma~e kod astme i sl. Limonene ? - yup, Lemon Kush, .... itd. =) itd. itd. Mo~e se o terpenima napisati knjiga, tj. vjerovatno je ve i napisana :D ali za po etak je ok i ovakav osnovni info dok ne prevedemo par tekstova i stavimo ih na site. Ako se nekom da itati malo na engleskom, evo jedna knjiga u kojoj ima dosta zanimljivih stvari. http://www.amazon.com/Marijuana-Botany-Advanced-Propagation-Distinctive/dp/091417178X?SubscriptionId=AKIAIVLUUATGHHSDTUDQ&tag=sport0d-20

jan 2014.

Ovo spada u obrazovanje :read: Premjeateno.
ljoVeENTUZIJASTA

jan 2014.

Stvarno sam se obrazovao....hvala na ovom terpenvs lectiorums :D
Big LLEGENDA

jan 2014.

Ovom forumu fali ono kao i stranima, Smoke Report podforum gdje se detaljno opisuje strain koji pusite...okus miris, ma sve!!!
fourtwentyENTUZIJASTA

jan 2014.

Pa dobro ima i ovdje tema sta trenutno pusite.Mozda postane aktivnija sada :D

jan 2014.

Ima ali nije baa opstalo jer se nije forsiralo, viae je po dnevnicima. https://vutra.org/topic/2649-smoke-reports/ https://vutra.org/topic/775-smoke-report/

jan 2014.

iskreno, prvi put vidim te teme. super, eto... popunjavajte kome to lezi

jan 2014.

evo zgodne grafike sa prikazom terpena i njihovim karakteristicnim aromama tj.mirisima..i efektom/djelovanjem po ovome se moze vidjeti kako bi koja sorta/biljka trebala tj.mogla djelovati..ovisno o njezinom mirisu/aromi tj. mirisu/aromi koji su dominantni u toj sorti/biljci..za nas medicinare terpeni su izuetno bitni (mislim da sam na egleskom podforumu stavila nesto na tu temu - ako koga zanima nesto vise Uploaded with ImageShack.us
fourtwentyENTUZIJASTA

jan 2014.

Odlicna tablica.Svaka cast!!! Samo dopunjavajmo obrazovanje!!! :D :D :D

jan 2014.

evo linka na prije spomenuti txt u eng. podforumu. https://vutra.org/topic/11102-importance-of-terpents/
Suhi bakalarISTRAŽIVAČ

sep 2014.

Imam 4 biljke od ove sorte koje su gotove kroz narednih mjesec dana...Eksperimentirao bih sa samo jednom biljkom tako da kada odradim flushing kupim u trgovini sok na razrijeivanje npr od nara e te razrijedim 1l soka na 3l vode te sa tom teku inom zalijevam biljku te probam postignuti vo ni okus.... sorta je dolje navedena...Pyramid Seeds Wembley : This is a very special variety for Pyramid, and we really recommend it. This strain comes from the famous AK-47 and the well tasted Bubble Gum, working a gorgeous variety. Owner of a wonderful taste just compared with our Northern Lights and Shark, famous for its flavours. With a medium size, fair green colour, compact and full of resin buds. Using cuttings indoor we recommend to hold the branches tight to support the bud's weight. To cultivate outdoor in the middle of October. Type: Sativa 20% / indica 80% Yield: 425 gr. Indoor: 60 - 65 days Height: 60 - 90 cm Outdoor: October THC: 16 % Treba mi stru no mialjenje... :icon_wink:

sep 2014.

ostavi biljku par dana pre harvesta bez vode, koliko vec treba da bude "zedna", par sati pre berbe rokni razblazeni koncentrat narandze, posle odradi harvest pa kad sve odlezi uporedi tu sa ostalima i javi ovde rezultat, sretan experiment
StipeZMAJ

sep 2014.

Imas strain koji ima perfektan okus, i ti bi ga isao sad unistavat sa sokom na razrjedjivanje i dodavao mu neki umjetan okus??? Ti sokovi imaju hrpu secera i regulatore kiselosti odn. limunske kiseline koja ce ti spustit ph i imat ces problema. Ako vec radis takve idiotarije onda kupi arome (one u malim bocicama za kolace) pa se igraj stime....al mislim da ce se 99% foruma slozit da je to glupo. Kao da imas vino Pinot Noir iz 1983 za 2000€ i ga ides mijesat sa kolom ili dodajes vaniliju unutra. nema smisla edit: sad tek vidim da bi to radio tik pred berbu, pa mozes izbjec probleme sa ph, tj nije bitno sto ce se desit.......al svejedno tvrdim da je to glupo....barem meni. svi bi mi voljeli isprobati sto vise strainova zbog svog rada i zbog razlicith okusa.....
Suhi bakalarISTRAŽIVAČ

sep 2014.

Nikad nisam probao Wembly ali sam surfao po internetu :read: tra~e i sebi sortu koja mi najviae odgovara...Nisam htio saditi Sativu jer me baci u tupilo kada zapuaim :sick: stoga sam se odlu io za Wembly.. uo sam od dosta ljudi da je zabavna za dimiti,baca na smijeh,pri u a i postotak THC-a mi odgovara...To mi i treba nakon 5 mjeseci rada bez slobodnih dana...Zapaliti :joint: ,sijesti na teracu,noge preko stola,radler i opleti... :nana: Imat u minimalno 1,5kg dima samo od wembleya tako da mi nije ~ao ~rtvovati jednu biljku premda mogu odraditi samo curing u staklenkama te dodati npr koru od naran e za probu pa da vidimo ...}ivi bili pa vidili... :b_bow: @Power-Smoke report ide obavezno a dogodine dnevnik sa sli icama od djevoj ica :respect:

nov 2014.

[bez sadržaja]

apr 2016.

-Postoji neata u mirisu kanabisa ato dokazano utje e na um i tjelo svakog pojedinca. Bilo da je rije o slatkastom okusu ananasa, recimo sorte "Trainwreck", kiselkastom okusu i mirusu limuna "Amnesie Haze", pomalo odbojnom mirisu nafte kod sorte "Sour Diesel" ili indenti nom mirisu sira kod sorte "Blue Cheese". -Zapravo kad razmislim malo bolje udna je ta priroda, pa si postavljam tko ili ata je odgovorno za tako kompleksan i raznolik spektar aroma i okusa kod naae omiljene biljke. Da bi sebi, pa i vama razotkrio o emu je rije vam donosim ovu edukativnu temu. -Glavni "krivac" za aromu i okus bilja, pa tako i kanabisa su takozvani terpeni. Terpeni su velika i raznovrsna klasa organskih spojeva koje proizvode mnoge biljke a kod kanabisa su posebno istaknuti. Pored njiovog zna aja krajnjeg produkta mnogih biljnih vrsta terpeni su zna ajan biosinteti ki gradivni blok unutar gotovo svakog ~ivog bia. Kad su terpeni kemijski modificirani, npr oksidacijom ili preureenjem ugljenikovog skeleta, rezultirajui spojevi se generalno nazivaju terpenoidi. Terpeni i terpenoidi su primarni sastojci eteri nih ulja mnogih tipova biljki. Eteri na ulja su u airokoj upotrebi kao prirodni aditivi za poboljaanje ukusa hrane, kao mirisi u parfumeriji, i u tradicionalnoj i alternativnoj medicini kao ato je aromaterapija. Sinteti ke varijacije i derivati prirodnih terpena i terpenoida takoe znatno proairuju raznovrsnost aroma koriatenih u perfimeriji i ukusa aditiva hrane. Vitamin A je primer terpena. -Mnoge drevne kulture odavno se koriste biljnim terpenima zbog njihovih aromati nih svojstava, a u danaanje vrijeme oni su sastavni dio brojnih biljnih ljekova, dok se istra~uje i njihovo dijelovanje na antibakterijske, antineoplasti ne i druge farmaceutske svrhe. -Terpenoidi doprinose ukusu cimeta, mirisu eukaliptusa, karanfila, i umbira, te ~utoj boji cvea. Dobro-poznati terpenoidi su citral, mentol, kamfor, salvinorin A, biljke Salvija Divinorum, i Kanabinoidi naeni u kanabisu. -Sada e mnogi od vas ostati zbunjeni sa ovim zadnje navedenim gore, pa da objasnim kako stvari stoje u vezi toga. Naime terpeni se izlu uju istim ~ljezdama biljke kao i kanabinoidi tipa THC i CBD, a suvremena medicina ih sve karakterizira kao terpene. Kod kanabisa terpeni su smolasta ulja koja utje u na boju cvijeta dozrelog kanabisa i ozna avaju ga nekim od specifi nih okusa kao ato su limun, jagoda metvica ili bor. Danaanja medicinska istra~ivanja o kanabisu intezivno su usmjerena na odreenu grupaciju kanabinoida, meutim s napredkom tehnologije sve se viae dolazi do istra~ivanja takozvane skupine terpena kod kanabisa. Mnogi se sla~u oko toga da e ovi aromati ni spojevi terpeni uz THC i CBD initi glavnu okosnicu u skoroj budunosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Mnogi se i ve sad mogu slo~iti da samo miriaanjem arome osuaenih cvijetova marihuane dolazi do pozitivnog u inka na odreene stanice ljudskog mozga, te se ve u tom segmentu terpeni ine velikim medicinskim potencijalom. -Za razliku od drugih vrsta intezivnog mirisa cvijea i bilja, razvoj terpena kod kanabisa je po eo prvenstveno u adaptivne svrhe, tj. kako bi se biljka obranila od potencijalnih predatora i opraaiva a. Postoji viae faktora razvoja terpena kod biljke kanabisa uklju uju i klimu, vremenske uslove, dobi biljke, gnojiva, vrste tla, pa ak i doba dana u koje je pomiriaimo. Trebamo uzeti u obzir da su terpeni najrazvijeniji kod potpune zrelosti biljke kanabisa, pa je tako intezivan miris nekih sorti pred kraj cvata dobar pokazatelj masovnog skupljanja terpena i znak da je vrijeme berbe uskoro stiglo. -Viae od 100 razli itih vrsta terpena je do danas indentificirano kod biljke kanabisa i svaka vrsta te~i jedinstvenom tipu terpenskih sastava. Drugim rije ima vrste poput "Cheese" te njihovi potomci e vjerovatno zadr~ati miris sira, dok e sorte tipa "Blueberry" te njegovi potomci vjerovatno zadr~ati notu berry(bobi astog) voa iz razloga ato e genetski nasljediti terpene ili dio njih od svoje mati ne vrste. -Raznolika paleta okusa kanabisa je vrlo impresivna, ali najfascinantnija je karakteristika terpena njihova sposobnost za interakciju sa drugim spojevima u biljci kanabisa poput preostalih kanabinoida. -U posljednjih nekoliko desetljea veina kanabis sorti je napravljena sa visokim udjelom THC-a, a kao rezultat toga drugi kanabinoidi CBC, CBD i CBN su pali u drugi plan pa ih je sve manje prisutno kod popularnih sorti, mogli bih rei da ih ima u tragovima. To je dovelo do vjerovanja kod uzgajiva a da benefiti kanabisa pomou terpena dolaze do veeg izra~aja te zaokru~uju kompletan kompleks pozitivnih spojeva za ljudsko zdravlje te ine svaki strain jedinstven na svoj na in. Ova sinergija ima znanstvenu osnovu u naaem tijelu na endokanabinoid sustav. THC se ve~e na receptore koncentrirane najstro~e u mozgu gdje se odvijaju psihoaktivni u inci. Terpeni se zajedno sa njima ka e na mjestima receptora i utje u na njihovu kemijsku proizvodnju. Oni takoer mogu regulirati koliko THC-a prolazi kroz krvo~ilni sustav put mozga. Njihov utjecaj se~e ak do neurotransmitera poput dopamina i serotonina, regulirajui njihovu razinu proizvodnje, te limitirajui njihovo prekomjerno kretanje i dostupnost receptorima. -U inci ovih mehanizama razlikuju se od terpen do terpena. Neki su posebno uspjeani u olakaavanju stresa, dok drugi poti u fokus i oatrinu. Mircen, na primjer, izaziva spavanja, a limonen podi~e raspolo~enje. Tu su i posljedice koje su neprimjetne, kao Gastroprotektivni svojstva Caryophyllene. Njihove razlike mogu biti suptilne, ali terpeni mogu dodati veliku dubinu hortikulturnoj umjetnosti i cenzuri kanabisa. Ono ato je najva~nije, terpeni mogu ponuditi nevjerojatnu medicinsku vrijednost jer oni posreduju u interakciji naaeg tijela s terapeutskim kanabinoida. Mnoge kanabis laboratorijske analize sada testiraju terpensku sadr~aj, tako da bilo koji potroaa mo~e imati bolji pregled o tome kakav terapeutski utjecaj ima njegov odabir biljaka za uzgoj. Sa svojim neograni enim kombinacijama sinergijskih u inaka, terpeni e vjerojatno otvoriti nove znanstvene i medicinske terene za istra~ivanja kanabisa. -Naj eai Terpeni kanabis sorti i njihovi terapeutski u inci: Alpha-Pinene, Beta-Pinene Aroma: Pine Effects: Alertness, memory retention, counteracts some THC effects Medical Value: Asthma, antiseptic Also Found In: Pine needles, rosemary, basil, parsley, dill High Pinene Cannabis Strains: Jack Herer, Chemdawg, Bubba Kush, Trainwreck, Super Silver Haze Myrcene Aroma: Musky, cloves, earthy, herbal with notes of citrus and tropical fruit Effects: Sedating couchlock effect, relaxing Medical Value: Antioxidant, anti-carcinogenic; good for muscle tension, sleeplessness, pain, inflammation, depression Also Found In: Mango, lemongrass, thyme, hops High Myrcene Cannabis Strains: Pure Kush, El Nino, Himalayan Gold, Skunk #1, White Widow Limonene Aroma: Citrus Effects: Elevated mood, stress relief Medical Value: Antifungal, anti-bacterial, anti-carcinogenic, dissolves gallstones, mood-enhancer; may treat gastrointestinal complications, heartburn, depression Also Found In: Fruit rinds, rosemary, juniper, peppermint High Limonene Cannabis Strains: OG Kush, Super Lemon Haze, Jack the Ripper, Lemon Skunk Caryophyllene Aroma: Pepper, spicy, woody, cloves Effects: No detectable physical effects Medical Value: Gastroprotective, anti-inflammatory; good for arthritis, ulcers, autoimmune disorders, and other gastrointestinal complications Also Found In: Black pepper, cloves, cotton High Caryophyllene Cannabis Strains: Hash Plant Linalool Aroma: Floral, citrus, candy Effects: Anxiety relief and sedation Medical Value: Anti-anxiety, anti-convulsant, anti-depressant, anti-acne Also Found In: Lavender High Linalool Cannabis Strains: G-13, Amnesia Haze, Lavender, LA Confidential I za kraj tablica terpena, strainova i terapeutskog u inka svakog; Eto malo zanimljivog ativa, podaci preuzeti iz viae izvora, sa~eti, prevedeni sa njema kog i engleskog, te koliko toliko sam pokuaao pojednostavniti iako baa i nije lako. Peace froom NO!
High AboveAMBASADOR

avg 2016.

Post iznad nije objavljen u ovoj temi vec u https://www.vutra.org/threads/sativa-vs-indica-shta-i-zashto.16252/ Hvala onome ko ga je premestio, ali u ovoj temi ima dosta postova koji o terpenima govore vise o mog. Bas zato nisam ni objavio post u ovoj temi jer bi bio visak. U naslovu teme u kojoj sam objavio pise 'shta i zashto', svojim postom sam izneo svoj stav i neke cinjenice o tome kako podela na sative i indike nije optimalna. Trudim sa da ne pisem budalastine pogotovo kada je obrazovanje u pitanju. Moj post je cini mi se prikladniji od 90% onih u temi u kojoj je objavljen, a u ovoj je totalni visak. Molio bih da se post vrati u temu u kojoj je objavljen ili da se obrazlozi premestanje. :gled:

nov 2017.

Gospoda sa Berkeleya se malo potrudila, zanimljiva i pou na grafi ka prezentacija u svakom slu aju:

dec 2017.

ili in prEvod

feb 2019.

Study: Marijuana Terpenoids Also Help to Reduce Inflammation

mar 2020.

eo malo za ljenivce koji jedva da sluaat mogu le~ei BGfHmM5Og3w
GronaZMAJ

apr 2020.

Evo joa jedan lijep opis 10 najdominatnijih terpena u kanabisu... http://www.bonsaicultivation.com/wp-content/uploads/2018/07/Bonsai_Terpene_Descriptions.pdf

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se