VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeCrtica o seedling fazi...dobro pazi:
LEGACY

Crtica o seedling fazi...dobro pazi:

28 odgovora2,333 pregleda

nov 2018.

Razgovaram jutros sa svojim nemim muzama u boxu, mazimo se tako mislima i dimom...i setih se semenke u aaci, kako je spuatam u malo vla~ne zemlje i sanjarim kako raste, zdrava i zahvalna...zemlja postane majka, a seme dete koje se iz ljubavi raa...a esto gledam na forumu kako se mu e i umiru (verovali ili ne) neke najvoljenije i najma~enije. Taj po etak je inicijalna kapisla strasti uzgoja i tu esto veina nas pogreai: previae pa~nje-nedovoljno logike. Koji god na in klijanja bio, treba da ispuni tri stavke: vla~no, toplo i mra no. Dakle, mrvica pa~nje i samo komadi ljubavi koju emo joj vremenom pru~iti. Neposredno okru~enje semenke treba da bude od 20c-25c; da bude vla~no, ali ne mokro. Upamti: treba da o~ivi, a ne da se stavlja u "turaiju"... I sad moram da promenim "poetiku" da bih ti do arao, jer: Kud si navro sa tim svetlom?!-ka~em sebi. I kada to malo ~ivota izviri iz vla~ne, a ne mokre zemlje, prejako svetlo ume ozbiljno da je boli. Ovaj period ~ivota biljke je najosteljiviji i previae ljubavi mo~e da ubije. Kada se iz te slabaane minijature otvore prvi listii, kotiledoni, ona koristi samo mrvicu svega ato smo joj pru~ili. Ali kud si navro sa tom vodom?!-opet dreknem na sebe. U zemlji se tek jedan kon i opru~io da zahvati malo vode...koliko to jedan kon i ima kapaciteta? Sigurno uvredljivo manje od koli ine kojom "preterana ljubav" ume da zaliva. I kad bih taj ritual zalivanja "bebica" trebalo slikovitije da objasnim, rekao bih da je jedna mala rakijska aaica vode dnevno, u prvih par dana, viae nego dovoljna da biljkica bude srena. Formiranjem prvih "zubatih" listia, dakle onih koji odmah nakon cotiledona krenu, biljka je zvani no u seedling fazi negde do kraja druge nedelje kada ve uveliko formira kompletne listove, sa uglavnom pet do sedam "prstiju"... I kud si navro sa tim ubrivom?!- mislim se. Te prve dve nedelje ~ivota biljkice, apsolutno ne zahtevaju nikakvu dodatnu hranu osim onoga ato se ve nalazi u zemlji(pretpostavljamo kvalitetnoj). Neki dobri supstrati ak budu i prejaki u tim prvim danima, na ata mlade biljkice reaguju nekad ozbiljnije, nekad manje ozbiljno, ali gotovo uvek prolazno. Dakle, u toj fazi besmisleno je, osim nekog root compexa i korisnih micro organizama, davati bilo kakva npk ubriva, ak i u minimalnim dozama... Sada joj treba nekih 27c, dovoljno vla~an vazduh 60-70%...po mogustvu; blagi povetarac, topla vla~na zemlja i dovoljno svetla... Kud si navro s filozofijom?!-evo mislim se. Pa i nema neke filozofije osim one fundamentalne koju nam je priroda ostavila kroz praksu. Mnogo je toga u te dve nedelje toliko jednostavnog, koje lako postane komplikovano...kad smo mnogo pametni. I onda nakon dve nedelje, ako je biljka srena, kada su listovi veliki zeleni "paneli", a koren sna~an i odva~an...onda se i koje preterivanje lakae praata...ali to je ve neka druga Crtica...a ja se zapri ao o ne emu ato ve i moja deca znaju...pa skoro da znaju. :)

nov 2018.

Sretno dijete...sada krece pubertet...vegetiranje.4. tjedan predflower ,bujanje...cvjetanje :) Povezi to Barba i imamo dobar tutorial u tvom stili.Daj temi konstrukciju! Nemamo nista slicno tome.Sve nesta robotizirano !!

nov 2018.

Istu sam zamisao imao @opa cupa ali u inilo mi se da sam malo dosadan sa Crticama...pa da ne smaram:D...ali bie toga joa...i ja esto imam utisak kako ka~ea da su neke stvari "robotizirano" predstavljene :respect:
Mihaela7LEGENDA

nov 2018.

Lijepo objasnjeno Barbarossa:thumb: Hipotetski, sta bi se dogodilo da nakon sto biljka izbije iz zemlje i formira prva dva lista, a temperatura oko nje je 33-35°C. I to ne mozda cijelog zraka, jer jbga npr. HPS dosta topline predaje radijaciom, tako da je ispod lampe uvijek vruće, plsu sto s vrmenom lampa posteno ugrije zemlju u kojoj se biljka nalazi. Znači koji su simptomi previsoke temperature boxa/zemlje/zraka?

nov 2018.

Sve tvoje crtice su do jaja,ali ih moras odrzavati na zivotu:) Samo si ti odgovoran za svoje crtice . Drzi ih na povrsini tako sto ces nastaviti pisati u njima:djede: Ja ovu temu smatram...kao pocetak jednog dobrog vodica za indoor uzgoj.Ako se potrudis,a mentor si znaci imas volju. Moglo bi tu biti i o maltletiranju sa zicom hahah o 30l zemlje ..o korijenu koji to "nece" popuniti bla bla Slusao-zaboravio Zapisao-izgubio Napravio-naucio :respect:

nov 2018.

Samo ti pisi crtice, da smo legale pa da ofirno napises i kratki prirucnik. Dobro je da imamo i :vutra:i vas malo iskusnije da nam pomognete.

nov 2018.

Pa ima i ova Crtica od skoro, mo~da nisi video..:D https://www.vutra.org/threads/crtica-o-cvetanju-od-tranzicije-do-berbe.18759/

nov 2018.

"Au contraire" ato bi rek'o Del Boy iz muki. :D Pocetnici ce prije procitati zanimljiv tekst i ujedno nesto nauciti, dok kod "sluzbenih" tutorijala preskacu dijelove dugih tekstova i na taj nacin promase bitne informacije, sto se kasnije odrazava raznim pitanjima koje su vec objasnjene. Barba, samo udri sa crticama. :thumb:
hazericaLEGENDA

nov 2018.

Barba:respect:
EdibBENTUZIJASTA

nov 2018.

Legendarno :) Zahvaljujem, tako jednostavno napisano a tako jasno oslikava.
HercegovinaAMBASADOR

nov 2018.

Bravo maestro :)

nov 2018.

:respect: :clap::
Saul GoodmanAMBASADOR

dec 2018.

:clap:::puuuh:: lijepo napisano
Crowley666ISTRAŽIVAČ

apr 2019.

Moja biljka iznikla je pre 2 dana iz zemlje i tek ima sicusne zubate listove, koji su malo okrnjeni na kraju i braon boje. Takvi su cim su se pojavili iz kotiledona. Stabljika je visoka oko 4cm. Drzim je pod lampom led e27 12w koja je na 10ak cm razdaljine. Je li to u redu, s obzirom da cu je drzati pod lampom samo dok se ne razvije malo pa ide u out?
bubinhoAMBASADOR

apr 2019.

:clap:::puuuh:: lijepo napisano

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se