VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjenesto zanimnjivo - ali i poznato
LEGACY

nesto zanimnjivo - ali i poznato

76 odgovora5,020 pregleda
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Marihuana je najbla~e i najslabije halucinogeno sredstvo te je mnogi autori niti ne stavljaju u skupinu psihoaktivnih supstanci. Kanabis je lisnata biljka koja raste divlje u tropskim i temperaturno toplim podru jima svijeta. Naj eae se upotrebljava njeno liae i cvjetni vrhovi (pupoljci) koji se mogu puaiti ili jesti. Takoer dolazi u mnogo koncentriranijoj smolastoj formi zvanoj haaia i kao ljepljivoj crnoj tekuini koja se zove haaiaovo ulje. Zatim se u Indiji priprema kao pie koje se zove Bhang , zatim kao Blunts - marihuana srolana s duhanom.THC se smatra najodgovornijim sastojkom za psihoaktivna djelovanja kanabisa, a on je ujedno i glavni sastojak tableta kao ato su marinol - (sintetizirani kanabis)Puaenjem se efekti osjeaju odmah, a kada se uzima oralno, odnosno pomijeaano s hranom djelovanje po inje nakon 1 - 2 sata, ato ovisi o koli ini hrane koja je prije pojedena. Efekti puaenja dosti~u vrhunac nakon 20 minuta i traju 1 - 2 sata, a oralno nakon 3 - 4 sata. Efekti pusenjem marihuane Osnovni efekti koji se javljaju kod povremenih konzumenata kanabisa su euforija, opuatenost i promjene u percepciji i variraju ovisno o uzetoj koli ini. Kod malih doza se javlja osjeaj ugode, blagog poja anja osjetila (miris, okus, sluh), suptilne promjene u razmialjanju i izra~avanju, pri ljivost, hihotanje, poveano u~ivanje u glazbi, povean apetit i blage halucinacije kad su o i zatvorene. Kod velikih doza, halucinacije mogu postati izra~enije, takoer je izmijenjen osjeaj za vrijeme, poremeaj pa~nje, smanjeno pamenje. Misaoni procesi i mentalna percepcija mogu biti znatno promijenjeni. Problemi Naj eai negativni problemi prilikom redovitog puaenja kanabisa su plua i problemi s grlom, uklju ujui kaaljanje, poveane infekcije grla i plua, smanjen kapacitet plua. Nema potvrenih ili objavljenih smrti uzrokovanih konzumacijom kanabisa.

maj 2013.

Mogao si navesti izvor s kojeg si to pobrao jer tu ima dosta pogreanih informacija. Po meni nepotrebno gradivo.
marley trixENTUZIJASTA

maj 2013.

garant wikipedija,al bas nepotrebno gradivo,kad pusis dugo bude smijesno kad ti neko nesta ovako isprica

maj 2013.

baren su efekti dobro opisani.. :)
mlstPOZNAVALAC

maj 2013.

[bez sadržaja]
DJFlyHighLEGENDA

maj 2013.

nepotrebna tema totalno xD uglavnom... sve ok napisano ali ovo pod "Problemi" ni rijec nije istinita... naprotiv , poboljsava kapacitet pluca, smanjuje sanse infekcija (bilo kojih), i jos je dokazano da polako (ali sigurno) uzgaja nove stanice u mozgu, znaci mozak nam raste od vutre... malo provjerite vise izvora o vutri pogotovo ako vas zanima... jer tako mozemo ici i na mupovu stranicu i citati sta oni kazu o vutri i vjerovati im sve... ali necemo je tako, isto kao sto necemo za ovo :) peace out !

maj 2013.

Fail!! Blunt je napravljen od lista duhana (umjesto papira za motanje).

maj 2013.

:thumb: Blunt - A cigar that has been hollowed and refilled with marijuana. The term 'blunt' was originally derived from the preferred brand of cigars for this operation, Phillies Blunts.
TropicoLEGENDA

maj 2013.

Ta koplja oko "slabog pamenja" ukoliko se puai marihuana...to je takva gadarija i neistina i popi*am se na tupe onom ko je takvo ato prvo izreka...Istina, ponekad me netko pita neato a ja ka zombie "aaa AAA aaaa" dok se kao "sjetim"...ali onda kad um, skuzim da su to sve nebitne informacije. i da mozak u tom stanju >proairene percepcije< jednostavno glupou uzrokovanu suvremenim dobom ne registruje. Tako ato se ne mo~e nazvati "smanjeno pamenje" ve "aira percepcija" ili u tom fazonu, a sve doktore i njihove tupe isto nabijem na jednu stvar ;)
BladeZMAJ

maj 2013.

DJFli..gdje dokazano da da puaenje cannabisa ili bilo cega povecava kapacitet pluca?..imaa kakav link ?
Z&NZMAJ

maj 2013.

Neato na tu temu ato je Dj napisao sam gledao u nekom dokumentarcu... onaj doktor iz San Francisca mislim, je u svojem istra~ivanju otkrio da unato injenici da osobe koje konzumiraju kanabis puaenjem udiau dim koji je kao po sastavu jednako atetan, ako ne i atetniji od duhanskog, iz nekog razloga nemaju iste probleme kao puaa i cigareta. Nemojte me dr~at za rije , ali ako me moj napuaeni mozak dobro slu~i, to je to :D Sad baa tra~iti to mi se neda :icon_lol:
BladeZMAJ

maj 2013.

Pa vjrojatno zato ata vuja nema katran...al opet da se povecava kapacitet pluca...malo mi to klimavo
Big LLEGENDA

maj 2013.

halucinogeno??? wtf???
MarcoPoloLEGENDA

maj 2013.

http://m.tportal.hr/scitech/169913/Marihuana-moze-poboljsati-funkcije-pluca.html naglasak je na "umjereno" pusenje :-)
mlstPOZNAVALAC

maj 2013.

"Istra~ivanja djelovanja marihuane na zdravlje postala su zanimljiva u posljednje vrijeme jer su brojne nove studije pokazale da ona ima neka pozitivna terapeutska svojstva  meu ostalim da mo~e ubla~iti kroni ne bolove i poveati apetit." U koje bre poslednje vreme :?> Vrte sve jedno isto krug
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

drustvo ovo je bio rad za seminarski, pa sam vam pokazao o cemu se sve moram pisati, a sta ja trebam njima pisati da je trava ok i da nije stetna, da je zdrava, da je treba legalizovat iii da me izbace iz obrazovnog procesa, ovo gore sto sam posatvio je samo primjer koliko lazi i neznanja ima o njoj, sada da li je to namjerno postavljeno da se javnost sa tim upoznaje tako, zbog cega je to tako nezz, uglavnom to je sve nadjeno oko policiskih stranica hrvatske, i jos nekih bez stranica nebitne suu drug kao prvo mozak ti ne moze rasti, mozak se razvija do 18 godine i poslije samo moze znanje rasti u tvojoj glavi, a za to da ti se pluca sire nije istina ba, sve sto covjek udise osim cistog zraka, ali i toga slabo ima vise, je stetno, samo cisti zrak ne steti pluca, a nit ti mogu pluca da se sire, hahah :dada

maj 2013.

Pa kako je bilo tko to mogao znati? Ako je sve skupa istina. Naslov teme ti je "nesto zanimljivo ali i poznato" - ??? I da, opce nije super nacin na koji prezentiras vutru.

maj 2013.

znamo i sami koliko se la~i piae o njoj.. pazi, u ud~beniku iz biologije za 8. razred postoji cila stranica o travi, kako utje e na tilo, efekti, nuspojave.. same dezinformacije! svuda! prema tome, mo~da bi i triba u taj rad ubacit koju rije hvale.. ;) have no fear!
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

ma ubacio bi ja ali mi profa zafrkan, da on mene izbaci, alii nez koji je razlog pa se javnost upoznaje sa takvom neistinom o toj biljci

maj 2013.

da bi nesto bilo ilegalno, mora da bude ocrnjeno i predstavljeno u losem svetlu, kad prevlada istina, biljka ce biti legalna
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

hahah ma ne vjerujem da ce se to ikada kod nas legalizovati, mslm da se nece ta istina otkriti bas tako u vecoj mjeri, cisto sumnjam, ali da se mene pita prije bi ja zabranio alkohol i duhan, jer vise stete po zdravlje covjeka ai njegove okoline proizvedu ove dvije "vrste droga", a marihuanu bi legalizovao, jer nema nikavih opasnosti od njene strane :leafblunt:
nox1cousENTUZIJASTA

maj 2013.

Ma bravo, a da ti "grow a spine" pa napravit esej kako spada iskreno i istinito. Ne radis nista ilegalno i sta mislis da ti profa moze napravit? Svako od nas je "messenger", ako cemo svi sutit i drzat se njihovih lazi, nista se nikad nece promjenit
mlstPOZNAVALAC

maj 2013.

Ali ne cutimo kao sto vidis iako samo pricamo na forumu mi menjamo . Sve sto ima svoj pocetak ima i svoj kraj . Sve se menja hteli mi to ili ne ,ali da li na bolje ili na gore to ostaje na nama .
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

sada nez odak ste vi svi, ali kada bi se organizovali i napravili neki protest, npr da cilj tog protesta bude da se zabrani alkohol, kao sto vidimo da je on najveci uzrocnik nesreca i zla kod nas, a da legalizuju travu, ne moraju u potpunoj mjeri je legalizovat, neka to bude ograniceno opet, neka bude legalizovano jedno 5- 10 grama koje smijes posjedovat, ali ako ti vise nadju ide ti neka kaznica, kad bi to uspjelo bilo bi super, i jos bi trebali uvesti da se moze i kupiti na legalnom mjestu, neki posebni market za nju :bong7bp:
Z&NZMAJ

maj 2013.

Daj se malo informiraj. Ozbiljno, nije sad ovo niata protiv tebe usmjereno, nego se stvarno trebaa informirati. Neko e rei da su to teorije zavjere, ali nekim mega industrijama nikako ne paae legalan kanabis, dok im alkohol i duhanski proizvodim donose velike profite. Zapitaj se malo, hoe li prosvjedi i parade iata napraviti, ili je edukacija pravi na in ;)
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

ma kakva je korist ako se ja samo budem edukovao ili vec nez ko, nego treba se sira javnost upoznati sa tim, da se javnosti prikaze prava istina, a ne lazi i da se toliko "blati" ta biljka koja je lijek br1. u svijetu, lako je nama reci u ovoj grupi da je ona zdrava i da je ok, ali kako da dokazes da je ona ok ovima koji su protiv nje.
Z&NZMAJ

maj 2013.

Dobro, argumenti su na mjestu. Sad opet postavljam pitanje :) Kako ea TI pridonjeti otkrivanju istine o kanabisu? Da bi informirao druge, sam moraa raspolagati relevantnim informacijama. To je sve ato pokuaavam rei. Nhf ;)
He-ManLEGENDA

maj 2013.

Na ovakav na in se ne otvara tema a joa manje se radi nekakav seminarski rad. Da li si ti ve napravio i obranio taj seminarski rad ili si joa u procesu izrade i koja je upe tema/naslov seminarskog ? Pri aa o educiranju javnosti a pravia i prezentiraa rad koji se temelji na totalnim la~ima. Balls, go get some! Ne mo~e tebe nitko izbaciti "iz obrazovnog procesa" radi iznoaenja istinitih injenica, zato kada iznosia neke tvrdnje pisano ili usmeno bolje ti je da to potkrijepia validnim referencama na odreene znanstvene radove. U protivnom ne razlikujea se uope od svih ostalih crackpot ili korporacijskih la~ova i muljatora koji pri aju napamet a na upite o dokazima zamuknu ili krenu izmialjati joa nebuloznije izjave. Evo jedan lijep primjer iskazivanja opeg neznanja i to u svrhu pobijanja tueg komentara koji je velikim djelom potpuno to an. Niti si provjerio da li je to na ato odgovaraa to no a niti si provjerio da li je to s ime ti odgovaraa to no. FAIL na svim razinama. Ako mislia iata nau iti o ovoj temi lagano se uhvati itanja, pritom zaobilazei sve news/~utilo/crackpot/propaganda stranice, dr~i se veinom znanstvenih radova i tekstova koji se referiraju na iste.
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

sta trebam, da profesorima koji predavaju predmet koji se protive svime ovime sto mi pisemo na ovoj stranici, ja da se njima suprostavim tako sto cu negirati sve sto oni imaju protiv te travke, da ih ubjedjivam da to nije droga, nije to bas lako, i ako bi mogao, ali gdje bi to zavrsilo, a u ostalom rad pisem iz izvora koji su vise skolski
Z&NZMAJ

maj 2013.

Ko te mo~e pobiti ako imaa reference? Mislim, ok ako se plaaia profesora. Razumijem da tra~ia kompromis. Mo~da bi bilo bolje da se ostavia te teme. Nije vrag da baa moraa pisati o tome.
mlstPOZNAVALAC

maj 2013.

Polazis od vrlo negativne cinjenice da mislis da znas sta profa misli i zna . Vec automatski padas sa takvim stavom . Lepo kaze zloinaopako . Ili kazi istinu ma kako ona se njima cinila ili nadji drugu temu . Nemoj molim te da napises kako mozda ovo mozda ono , nema mozda tako je kako je . Nakon svake tvoje negacije neka postoji odgovor . mir
He-ManLEGENDA

maj 2013.

DA! I neea negirati sve, samo ono ato nije to no, a ako oni imaju dokaze koji e potkrijepiti njihove tvrdnje onda neka ih slobodno prezentiraju, razni pamfleti i propagandni tekstovi pisani od strane represivnog aparata nisu nikakav dokaz i kao takvi nemaju mjesta u ozbiljnoj raspravi. Ne moraa ti njih ubjeivati niata, na tebi je da prezentiraa rad najbolje ato mo~ea a na publici je da te informacije (ne)prihvati i ukoliko ih materija zanima da se sami bace na istra~ivanje. Takoer ne postoji nikakav legalno/pravni na in da tebe netko izbaci iz akole na osnovu seminarskog rada koji se nekom profesoru subjektivno ne svia. I zaato bi se morao ograni avati samo na "viae akolske" izvore? Koji su to uope izvori? Svaka akola ima ra unala, ra unalo ima internet, internet ima google, google ima informacije. Ergo - google = akolski izvor ... Malo da te ohrabrim: Ja sam takoer na fakultetu pisao seminarski rad koji je u glavnini bio baziran na kanabisu i njegovoj iskoristivosti. Profesoricu sam pitao da li mogu pisati o kanabisu/konoplji i na inima primjene u kontekstu poboljaanja odreenih grana gospodarstva dr~ave, uz naravno pri u o povijesti i sl.. Rekla je da mo~e ali da to ne bude hipsterska propaganda. Nisam taj njen naputak uzeo kao upozorenje da ne piaem o dobrobitima ve samo da rad ne bude pisan iz perspektive hipster/stonera ve da ima ozbiljan "ton" te bude znanstveno i injeni no utemeljen. Od 15min koliko je trebala trajati powerpoint prezentacija to se na kraju razdu~ilo na skoro sat vremena budui da je profa nakon skoro svakog veeg djela upadala s podpitanjima, jer tema je stvarno opairna. Na sva njena pitanja sam imao to ne i precizne odgovore koji su mogli biti provjereni preko linkova na reference, tako da nije bilo scena da te profesor neato pita "odakle/zaato/kako" a da ti ne znaa. Ako si ve neato stavio u tekst/rad onda moraa znati kako i zaato je to tako. I tada ti nitko niata ne mo~e.
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

ma nisam mislio bas bukvalno da me izbace iz skole, to je vise bilo kao da poslije tog seminarskog necu biti u dobrim odnosima sa prof, a hvala vam na podrsci, jos samo ako moze od vas nekih korisnih linkova o marihuani, ali koji su bas dobri dokazi da je ona ok, hvala vam jos jednom za podrsku ;)
grga77AMBASADOR

maj 2013.

Moja nova po meni istinita uzrecica iz jedne knjige........... Da bi se la~ razotkrila prvo je potrebno spoznati istinu, sve do tada ovjek robuje zabludi. Da apsurd bude vei, ato je istina jednostavnija to ju ljudi te~e prihvaaju. Bez promjene srca mnogi nikada nee stati na njenu stranu, preoholi su da bi priznali kako su cijelo vrijeme bili u krivu.
bad_copISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Ma ovi sto zastupaju stav o tome da trava ne valja, da je losa, i kada spoznaju istinu nece da ju priznaju u sebi, opet ce nekako suprotno tvrditi, samo da bi oni barem sebi bili upravu ako ne i drugima.
Z&NZMAJ

maj 2013.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them." Jacque Fresco http://youtu.be/3t0kCyHeO70 http://youtu.be/nrSABU3_IIo Nema direktne veze sa ovom temom, ali pogledaj si malo ata ovaj stari pri a. Ja mislim da je malo lud :icon_lol: Mo~da ti ovaj intervju pomogne da razradia pristup ;) Btw, imate i titlove (klik na CC)
SiDAMBASADOR

maj 2013.

koji je mujo napisao da je puaenje marihuane zdravo i da ne ateti plu ima... i da na kraju krajeva, ne ateti mozgu????????? u ovoj temi sam se na itao, da oprostite, stvarno svakakvih gluposti,.. neznam dali ljudi ~ele ispasti viae pametni, ili su jednostavno toliko zatupljeni i toliko se dr~e fanati ki prema toj biljci... nee vam nitko niata napraviti ako iznesete svoja mialjenja ako pritom i nisu baa onakva kakva biste vi to ~eljeli??? wtf... loae je biti fanboy i ega, ... ljudi to ne toleriraju, niti im se svia... pri ajte o tome normalno, ne unosite svoj ~ivot i neznam kakve osjeaje u to... sry, to je moje mialjenje... malo sam off... :ohno:
He-ManLEGENDA

maj 2013.

Malo ironi no budui da si ti s ovim postom napravio upravo to. :vb_kez: Post koji je napisao DJFlyHigh aka mujo =), iako donekle karikiran nije uope daleko od istine, ak naprotiv, veoma je blizu. Plua - utjecaj dugotrajnog puaenja kanabisa. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=110https://www.vutra.org/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=reply_post&f=8&t=10507&qpid=2406044848 FVC i FEV1 su dva pokazatelja "kvalitete/zdravlja" plua, ukoliko su parametri ni~i od prosje nih smatra se da je doalo do pogoraanja u radu plua, bilo zbog bolesti ili razli itih polutanata. Zna i za "kroni nu" uporabu gdje se konzumira viae od jednog (1) jointa dnevno kroz radoblje du~e od sedam (7) godina oni predviaju da bi u tom slu aju vjerovatno doalo do odreenih pogoraanja u radu plua, kao ato je i slu aj s duhanom. Ali to je samo predvianje jer nemaju dovoljan broj testnih subjekata za takvu studiju. Druga nevezana studija potvruje ove rezultate o poboljaanju funkcije plua tokom umjerene faze koriatenja (puaenja) kanabisa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19679602 O antibakterijskim svojstvima kanabinoida se zna ve dugi niz godina, a u zadnje vrijeme posebno popularno svojstvo jer je otkriveno da kanabinoidi eliminiraju odreene sojeve MRSA bakterija, od kojih godianje umre viae ljudi nego od AIDS-a. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681481 http://pubs.acs.org/doi/citedby/10.1021/np8002673 Za "rast" mozga :icon_razz: je on vjerovatno mislio na studiju koja je pokazala da kanabinoidi promi u neurogenezu tj. razvoj novih neurona. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1253627/ I da, mo~emo rei da ne ateti mozgu zato jer niti dan danas nije otkriveno da ateti!

sep 2013.

POGOTOVO povean apetit, bruka mi se mnogo jede, a i stvarno znam da otka im na dobru muziku, o smijehu da ne govorimo. :D

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se