LEGACY
Razmišljanja o uzgajanju - još malo priče za početnike...
10 odgovora4,326 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#1
Kada nam padne na pamet da uzgajamo biljku, najbitnija od svih ~elja mora biti vezana za njeno zdravlje.
Sa zdravom biljkom mo~ete raditi
uda, a sa bolesnom gotovo niata.
Padaju u vodu svi zanimljivi treninzi, skupa rasveta, vrhunsko ubrivo...
Zato je neophodno znati nekoliko fundamentalnih
injenica o samoj Biljci, da bi uspeano ispratili njen put od semena do masnog cvea.
Bez tog osnovnog znanja, koje
esto proisti
e iz
iste logike, uzgoju se pristupa sa strahom, nesigurnoau i sa nestrpljenjem.
Masa je onih koji su teoretski nabubali da je Azot najbitniji makro element u vegetaciji, ali da nisu zapravo svesni da se i kao takav Biljci dodaje onda kada je suatinski potreban, a ne formalno po principu redosleda i pretpostavke.
Uspeli ste da isklijate seme i pred vama je bilj
ica od par centimetara, par kotiledona i parom prvih listia.
Pretpostavka je da koristite kvalitetan supstrat.
E sad, primetio sam gomilu ljudi koji u komentarima pored slika biljaka u ovom stadijumu, gotovo uvek pominju NPK.
Od svih stvari na koje bi trebalo u ovom trenutku da misle, oni se uhvate za fucking NPK! To je poslednja stvar na koju treba misliti u prve tri nedelje ~ivota biljke. ak i u potu od 10l, na primer, ako je sve uraeno kako treba, ne treba ~uriti...
I beba od mesec dana je gladna i da bi se razvijala treba hranu, a ta hrana je maj
ino mleko. Ne meso, jaja i riba. Ne zato ato to nije dobra hrana, ve beba nije sposobna da je koristi; njen sistem joa uvek nije dovoljno razvijen. Mo~da je takva analogija preterana, ali ubeen sam u to da je dobar, "~ivi" i rastresit supstrat fundament za dobru biljku. Uzalud sva kvalitetna ubriva ako se Biljci ne dopusti "povezivanje" sa zemljom punom korisnih mikro organizama. Svako prerano hemijanje smanjuje efekat takve konekcije. `to se kasnije odra~ava i na sam prinos.
`to je kvalitetniji proces razvitka korenovog sistema, to je potencijal biljke vei, a takoe i njen metabolizam.
Prvi pravi deficiti mogli bi da se jave tek u ranom cvetanju (srazmerno veli
ini pota i du~ini vegetacije), dok se veina problema tokom rane vegetacije sasvim pogreano vezuje sa deficitom hrane.
To je zapravo ta
no, ali ne zato ato hrane nema u zemlji, ve zbog nemogunosti da je biljka usvoji, zbog poremeenog metabolizma i preranog "hemijanja",
estih ph fluktacija, pri
emu se viaak ubriva zadr~ava u zemlji, dok svakim sledeim ubrenjem zemlja postaje sve mrtvija, a
esto i toksi
na.
Druga je stvar kod iskusnijih growera, koji znaju koliko smeju da idu sa tim "guranjem" biljke.
Ima sjajnih uzgajiva
a koji se dr~e ranog ubrenja, ali kod svih njih su stvoreni preduslovi za tako neato.
Iskustvo dopuata mnogo toga.
A sve je u growu uzro
no-posledi
no.
Tako se
udimo nekom ko sa dva topiranja adekvatno popuni odabrani prostor sa dosta kratkom vegetacijom, dok se kod drugih to otegne,
esto sa loaijim rezultatom.
To je naro
ito izra~eno kod toppinga, fim-a i croppinga. Da bi ti treninzi imali puni efekat, biljka mora da neometano raste, da je zdrava. Ukoliko pokazuje odreene simptome, svako seckanje joa viae e je usporiti, dok e imunitet nastaviti da pada.
I na kraju, najgore od svega ato mo~e da se uradi, kad ve stvari tako stoje, to je da se biljka u tom trenutku prebaci na re~im za cvetanje.
A to je upravo boljka neiskusnih, jer iz straha ato im biljka izgleda sve loaije, ~ele da ato pre zavrae, nekad
ak nadajui se da e problemi u svetanju nestati.
Obi
no to budu jako mraave berbe...
U ovim svojim razmialjanjima se
esto vrtim u krug i preairoko idem sa pri
om, ali smatram
ak i korisnim ako se ponavljam malo...
Ovde u da stanem, a u nekim narednim razmialjanjima nadovezau se sa tim koliko je svetlo, temperatura zemlje i zalivanje takoe deo po
etni
kih muka...sad sam prili
no napuaen.
}ivi bili...
Hercegovina
AMBASADOR1.747 REP7%
→ Legenda
HercegovinaAMBASADOR
jan 2020.
jan 2020.#2
Bravo majstore
Jednostavno objaanjeno i za po
etnike a posebno ovo poreenje sa bebom i mljekom
daktilograf
AMBASADOR2.657 REP33%
→ Legenda
daktilografAMBASADOR
jan 2020.
jan 2020.#3
Od prve koju sam provalio, izlistah razne crtice... Veoma lepo razmisljanje i baa prijatan pristup tematici. I sam sam uvideo da logika u najviae slu
ajeva funkcioniae izvanredno kad se lepo kombinuje sa svojim ili tuim iskustvom pa se baa sa~ivim sa razmialjanjem... :respect:
Mora
ovek da se oslobodi viaka informacija, previae ljudi brinu. }iva je istina da se previde esencijalne stvari zarad nekih trivijalnosti... I to ne samo u ovom ~ivotnom segmentu...
ultras1990
ISTRAŽIVAČ111 REP41%
→ Entuzijasta
Pigeon pipi
ENTUZIJASTA423 REP56%
→ Poznavalac
jan 2020.
1 / 6
jan 2020.
mar 2021.