VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeRazmišljanja o uzgajanju - još malo priče za početnike...
LEGACY

Razmišljanja o uzgajanju - još malo priče za početnike...

10 odgovora4,326 pregleda

jan 2020.

Kada nam padne na pamet da uzgajamo biljku, najbitnija od svih ~elja mora biti vezana za njeno zdravlje. Sa zdravom biljkom mo~ete raditi uda, a sa bolesnom gotovo niata. Padaju u vodu svi zanimljivi treninzi, skupa rasveta, vrhunsko ubrivo... Zato je neophodno znati nekoliko fundamentalnih injenica o samoj Biljci, da bi uspeano ispratili njen put od semena do masnog cvea. Bez tog osnovnog znanja, koje esto proisti e iz iste logike, uzgoju se pristupa sa strahom, nesigurnoau i sa nestrpljenjem. Masa je onih koji su teoretski nabubali da je Azot najbitniji makro element u vegetaciji, ali da nisu zapravo svesni da se i kao takav Biljci dodaje onda kada je suatinski potreban, a ne formalno po principu redosleda i pretpostavke. Uspeli ste da isklijate seme i pred vama je bilj ica od par centimetara, par kotiledona i parom prvih listia. Pretpostavka je da koristite kvalitetan supstrat. E sad, primetio sam gomilu ljudi koji u komentarima pored slika biljaka u ovom stadijumu, gotovo uvek pominju NPK. Od svih stvari na koje bi trebalo u ovom trenutku da misle, oni se uhvate za fucking NPK! To je poslednja stvar na koju treba misliti u prve tri nedelje ~ivota biljke. ak i u potu od 10l, na primer, ako je sve uraeno kako treba, ne treba ~uriti... I beba od mesec dana je gladna i da bi se razvijala treba hranu, a ta hrana je maj ino mleko. Ne meso, jaja i riba. Ne zato ato to nije dobra hrana, ve beba nije sposobna da je koristi; njen sistem joa uvek nije dovoljno razvijen. Mo~da je takva analogija preterana, ali ubeen sam u to da je dobar, "~ivi" i rastresit supstrat fundament za dobru biljku. Uzalud sva kvalitetna ubriva ako se Biljci ne dopusti "povezivanje" sa zemljom punom korisnih mikro organizama. Svako prerano hemijanje smanjuje efekat takve konekcije. `to se kasnije odra~ava i na sam prinos. `to je kvalitetniji proces razvitka korenovog sistema, to je potencijal biljke vei, a takoe i njen metabolizam. Prvi pravi deficiti mogli bi da se jave tek u ranom cvetanju (srazmerno veli ini pota i du~ini vegetacije), dok se veina problema tokom rane vegetacije sasvim pogreano vezuje sa deficitom hrane. To je zapravo ta no, ali ne zato ato hrane nema u zemlji, ve zbog nemogunosti da je biljka usvoji, zbog poremeenog metabolizma i preranog "hemijanja", estih ph fluktacija, pri emu se viaak ubriva zadr~ava u zemlji, dok svakim sledeim ubrenjem zemlja postaje sve mrtvija, a esto i toksi na. Druga je stvar kod iskusnijih growera, koji znaju koliko smeju da idu sa tim "guranjem" biljke. Ima sjajnih uzgajiva a koji se dr~e ranog ubrenja, ali kod svih njih su stvoreni preduslovi za tako neato. Iskustvo dopuata mnogo toga. A sve je u growu uzro no-posledi no. Tako se udimo nekom ko sa dva topiranja adekvatno popuni odabrani prostor sa dosta kratkom vegetacijom, dok se kod drugih to otegne, esto sa loaijim rezultatom. To je naro ito izra~eno kod toppinga, fim-a i croppinga. Da bi ti treninzi imali puni efekat, biljka mora da neometano raste, da je zdrava. Ukoliko pokazuje odreene simptome, svako seckanje joa viae e je usporiti, dok e imunitet nastaviti da pada. I na kraju, najgore od svega ato mo~e da se uradi, kad ve stvari tako stoje, to je da se biljka u tom trenutku prebaci na re~im za cvetanje. A to je upravo boljka neiskusnih, jer iz straha ato im biljka izgleda sve loaije, ~ele da ato pre zavrae, nekad ak nadajui se da e problemi u svetanju nestati. Obi no to budu jako mraave berbe... U ovim svojim razmialjanjima se esto vrtim u krug i preairoko idem sa pri om, ali smatram ak i korisnim ako se ponavljam malo... Ovde u da stanem, a u nekim narednim razmialjanjima nadovezau se sa tim koliko je svetlo, temperatura zemlje i zalivanje takoe deo po etni kih muka...sad sam prili no napuaen. }ivi bili...
HercegovinaAMBASADOR

jan 2020.

Bravo majstore Jednostavno objaanjeno i za po etnike a posebno ovo poreenje sa bebom i mljekom
daktilografAMBASADOR

jan 2020.

Od prve koju sam provalio, izlistah razne crtice... Veoma lepo razmisljanje i baa prijatan pristup tematici. I sam sam uvideo da logika u najviae slu ajeva funkcioniae izvanredno kad se lepo kombinuje sa svojim ili tuim iskustvom pa se baa sa~ivim sa razmialjanjem... :respect: Mora ovek da se oslobodi viaka informacija, previae ljudi brinu. }iva je istina da se previde esencijalne stvari zarad nekih trivijalnosti... I to ne samo u ovom ~ivotnom segmentu...
ultras1990ISTRAŽIVAČ

sep 2020.

svaka cast
Pigeon pipiENTUZIJASTA

feb 2021.

Dobra!
JankoPISTRAŽIVAČ

mar 2021.

Hvala za odli ne upute razumljivo napisane.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se