LEGACY
Crtica o Vegetaciji
18 odgovora3,276 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#1
Razmialjajui jutros o suatinskim temama kojih sam se dotakao kroz svoje pisanije...crtice o seedling fazi i crtice o cvetanju...doe mi jedna svetla misao o tome kako je faza Vegetacije zapravo najkreativniji deo celog procesa uzgoja; da je to jedini period koji nije okovan ograni
enjima, niti onim vremenskim, a naro
ito ne kreativnim ograni
enjima (osim onih koje sami odredimo).
Kada sam govorio o seedling fazi, govorio sam od-do, kada sam govorio o cvetanju, govorio sam od-do...jer je tako priroda uredila.
U Vegetaciji mi odredjujemo trajanje igre. A ata je drugo to gomilanje zelenila do igra u kojoj, koristei razne metode i treninge, na kraju uzimamo nagradu u zavisnosti od toga koliko smo dobro tu igru odigrali.
Vegetacija zapravo po
inje formiranjem prvih kompletnih listova. To je period kada biljka polako izlazi iz one osetljive seedling faze i postaje sposobna da izadje na kraj sa svim ozbiljnim trenizima koji je
ekaju.
I joa uvek je skromna. Ne tra~i hranu do one preostale u zemlji koju od rodjenja koristi; ne tra~i
ak ni viae svetla, iako sa novim listovima mo~e uzeti viae.
U toj treoj nedelji od nicanja, a prakti
no prvoj nedelji vegetacije, biljka je spremna da se suo
i sa prvim topping-om i svakim drugim vidom treninga i mu
enjem koje smo joj namenili.
Tada ve nema bojazni od ozbiljnijih posledica stresa, jer je u toj treoj nedelji koren ve dovoljno jak, a jak koren je glavni preduslov za manipulaciju biljkom, a i za sve ostale nedae koje bi je mogle snai.
U ovoj fazi joj prija toplije okru~enje(oko 28c) i dosta vlage(preko 60%). Koren e biti najsreniji ako sada oko sebe ima finu i rastresitu zemlju punu korisnih micro organizama i lepo zalivenu nekim root stimulatorom.
Sada je na vama da imate viziju onoga ato ~elite u cvetanju i prema tome se upustite u trening.
Obi
no prvo topiranje bude samo na glavnoj grani, a onda veina nastavi sa Lst-om. Medjutim, dovoljno je sa
ekati 8-10 dana, a onda na osnovu "vizije" topirati opet, a po ~elji i sve ostale gran
ice.
Takva nas pri
a vodi u dobru pripremu za ScrOG, ali samim tim i produ~ava vegetaciju.
I negde u 4. nedelji vreme je da biljku po
astimo nekom klopom, da joj dolijemo goriva da istera te nove jake grane. Dobro je po
eti sa treinom doze, pa do prebacivanja na 12/12-postepeno doi do neke pune doze. A onda desetak dana odmora od svega.
Ovaj koncept odgovara kada uzgajamo u potu od 30-ak L.
Po mojoj logici vegetacija topiranih bijaka ne bi trebalo da traje ispod 40 dana. Koliko god da traje vegetacija, primetio sam da nekoliko dana pre flipa, super cropping napravi prelep efekat po
etkom stretcha, biljke dobiju prelepu simetriju i dodatnu stabilnost. Da bi se spre
ilo dodatno istezanje biljke, lollipopping ne treba raditi pred kraj vegetacije, ve otprilike u drugoj nedelji tranzicije.
Dakle, biljke zdrave i pune energije moraju da udju u cvetanje, a da bismo to postigli, moramo se reaiti loaih navika u preterivanju sa hranom pre svega. Neki toliko svega u vegetaciji strpaju u zemlju, da bijka potpuno blokira i poremeti ritam ishrane, pa ve na po
etku cvetanja imamo spaljene listove, a kasnije fluffy cvetove i jadan prinos.
Ritam zalivanja je stvar oseaja i rutine.
Izmedju ovih esenijalnih smernica koje bele~im ovde, toliko je mnogo prostora za igru, obikovanje i pripremu za cvetanje. I kada bih o svim metodama, tehnikama i trenizima na
eo pri
u sada...otialo bi to u mnogo Crtica, a ve je i ova zamalo pa preduga
ka...a ja prili
no:razvaljen:: :)
}ivi bii :vutra::respect:
.i.
ZMAJ27.266 REP
.i.ZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#2
barba ve su Vam rekli, objavite sabrana djela od ovih crtica, pa veina vodi
a i poluvodi
a sa foruma mo~e u mirovinu :respect:
edit:
jedino mi se ovo ne svia, nema tu mu
enja, trening je biljkama kao nam teretana ili frizer...
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#3
@.i. hehe..dobro, ajde mogao sam i navodnike da stavim...al veruj mi, kad ja odem na moj trening i krenem
u
anj sa 140kg, ne mo~e me niko ubediti da to nije mu
enje :D... ali ne ka~e se uzalud: no pain, no gain! ;)
.i.
ZMAJ27.266 REP
.i.ZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#4
to je mu
enje, i njoj i nama, pomicanje granica je teako i mu
no, ali nije mu
enje, bar po meni. 140 kg, ha sad mi je jasno zaato su Vam potovi od 75L :)
Vanzemljak27
LEGENDA7.299 REP23%
→ Zmaj
Vanzemljak27LEGENDA
nov 2018.
nov 2018.#5
Svaka
ast za crtice.. Definitivno jako dobro ativo za nas laike.
Ceracki Mustang
LEGENDA13.346 REP83%
→ Zmaj
Ceracki MustangLEGENDA
nov 2018.
nov 2018.#6
Masala. Pa eto ko sve crtice procita i nauci moze da postane ozbiljann grover :D
hazerica
LEGENDA7.483 REP25%
→ Zmaj
Stanaccc
ZMAJ27.368 REP
StanacccZMAJ
okt 2019.
okt 2019.#9
Dajte Barba joa koju crticu!
:clap::
Ve
sam svaku