LEGACY
Prirodni insekticid od dalmatinskog buhača – maceracija u ulju
18 odgovora847 pregleda
rasmc
AMBASADOR3.694 REP63%
→ Legenda
rasmcAMBASADOR
14. sep 2025.
14. sep 2025.#1
Pozdrav ekipa!
Želim podijeliti svoje iskustvo i praktične upute za izradu prirodnog insekticida iz dalmatinskog buhača (Chrysanthemum cinerariifolium), biljke poznate po svojim piretrinima – prirodnim tvarima koje paraliziraju i uništavaju mnoge vrtne štetnike.
Dalmatinski buhač je trajna biljka koja raste na kamenitim terenima u priobalju i mediteranskoj klimi, s sitnim bijelim cvjetovima.
Cvjetovi sadrže piretrine, prirodne insekticide koji su učinkoviti protiv lisnih uši, moljaca, tripsa, komaraca i mnogih drugih insekata.
Cvjetovi se beru kada su potpuno otvoreni i najbolje ih je osušiti na hladnom i tamnom mjestu. Suhi cvjetovi zadržavaju najveću koncentraciju aktivnih tvari.
1. Maceracija u suncokretovom ulju
Materijali:
-suhi cvjetovi dalmatinskog buhača
-suncokretovo ulje ili neko drugo
-tamna staklena boca ili plastična da ne propušta svjetlost
-gazica ili fino mikronsko sito
Postupak:
1. Cvjetove sitno nasjeckajte ili lagano zdrobite( može i u blender)
2. Stavite ih u tamnu staklenu posudu i prelijte suncokretovim uljem da pokrije sve cvjetove
3. Poklopite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 1–2 tjedna, povremeno protresite staklenku.(Može i u na toplo ali ne prevruće jer su piretrina osjetljivi na svijetlo i toplinu) Ja sam stavio u lonac sa poklopcem i ostavio tako dva tjedna uz prozor da malo sunce ugrije mješavinu jer se ulja bolje povezuju na višim temperaturama. Ne više od 40 stupnjeva
Maksimalna temperatura je oko 35–40 °C!
Iznad 40 °C dolazi do brze degradacije piretrina i gubitka insekticidnog djelovanja.
Može i hladna maceracija na sobnoj temperaturi od 20–25 °C.
Povremeno lagano zagrijavanje na maks. 35 °C može ubrzati ekstrakciju.
4. Procijedite kroz gazu ili sito i spremite ekstrakt u tamnu staklenu ili plastičnu bocu koja ne propušta svjetlost!
Kako primjeniti ovaj insekticid je vrlo jednostavno:
Ja sam probao koristiti oko 5ml pripravka na litru vode.
Da bi se ulje povezalo sa vodom treba prvo napraviti emulziju tako da u čašu sa 5ml ulja dodate isto toliko nekoga bio(eko) tekućeg sapuna i dodajte to u vodu.
S tim prskati biljke prije ili poslije sunca.
Ima još verzija za izradu insekticida i probao sam još neke načine, ali ovaj mi se čini najbolji iz kućne radinosti.
Ćyro
ZMAJ67.043 REP
ĆyroZMAJ
14. sep 2025.
14. sep 2025.#2
Hvala na ovome vodicu kolega! U dogovoru s tobom sam proljetos i ja krenuo u berbu cvijeta Buhaca medjutim ja sam zakazao :) meni se buhac u kesi vec do sutradan ubudjao. Bas neodgovorno od mene.. no, svakako ce ovaj vodic pomoci do godine jer cu si ga tad napravit..
Do tad, mali doprinos u vidu fotografija od proljetos. Do godine ga sigurno necu propustit! :wave:
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
14. sep 2025.
14. sep 2025.#3
E to. Svaka
ast. Kad je najbolje brati Buhac? Koje doba godine?
Ćyro
ZMAJ67.043 REP
ĆyroZMAJ
14. sep 2025.
14. sep 2025.#4
U proljece, sredinom/krajem Maja cvate i tad se naravno bere. Ima nekih koliko sam skuzio 2-3 tjedna da cvate i to je to.
0 REP0%
→ Istraživač
6. okt 2025.
6. okt 2025.#6
Svaka
ast na informacijama ali ne znam koliko je to pametno.
po mojoj logici:
Ak se ne mo~e puait, ne ide na biljku.
Biljka se puai, ako ima tog insekticida na cvjetovima, da li je sigurna za plua i plu
ne bolesnike?
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
BizzzoZMAJ
6. okt 2025.
6. okt 2025.#7
De ti meni reci, jesi bio nekad prije registriran ovdje na forum? @Napuaena Vjeverica
0 REP0%
→ Istraživač
6. okt 2025.
6. okt 2025.#8
Bizzo frende, bojim se da ne shva
aa dubinu i opasnost situacije.
Radi se o pesticidima!
Ako se buha
mo~e puaiti ili bude odobren od WHO, ja prvi apricam. Doduaem nemam kaj al figurativno!
Veliki sam pobornik prirodnih preparata, dapa
e! Samo organik! Ali eto, puaio sam sve i svaata od svakog, tko zna kaj sam sve ubacio u sebe. Kad si mlad nije te baa briga ali kako godine odmi
i, pazia na sebe.
Zna
i ak se mo~e puait ili bar stavit u jelo onda pretpostavljam da nije atetnog utjecaja ali ja nisam doktor!
EDIT:
https://hr.winesino.com/alternative-medicine/herbs-alternative-medicine/1016144736.html
Ka~e da je dobro za psorijazu, to u ja po sebi poapricat :thumb:
Edit:
Kontam situaciju, ja poapricam biljku sa buha
em a moj frend alegri
an na to. Kasnije zapalimo skupa, njemu ne bude dobro. To nije dobro.
Wendigo
ZMAJ59.626 REP
WendigoZMAJ
6. okt 2025.
6. okt 2025.#9
Ja samo ne znam odakle tebi ideja da bilo ko prska u cvetanju biljku, po cvetovima, pogotovu insekticidima? :) haj polako brate mili, pa nismo vesla sisali...
Ćyro
ZMAJ67.043 REP
ĆyroZMAJ
11. maj 2026.
11. maj 2026.#10
Pozdravljam! Evo kako smo vec zagazili debelo u proljece, na samom jugu Jadrana procvao je Dalmatinski Buhac. Ove godine necu propustiti priliku da napravim svoj insekticid. Spremam se ovih dana nabrat i sasusit cvjetove Buhaca, po po receptu gore..
evo samo podsjetnik da je prozor za branje doslovno 15ak do 20 dana.
sep 2025.
1 / 12
sep 2025.
25d