LEGACY
Crtica o Cvetanju - Od Tranzicije do Berbe
34 odgovora5,292 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#1
Kada sam pre nekih dvadesetak i kusur godina zabadao tu i tamo semenke iz Vutre, najdalje ato sam stigao da vidim su prvi listii iznad kotiledona.
Kada sam mnogo godina kasnije uzgojio svoju prvu biljkicu i prvi put se susreo sa njenim belim dla
icama i cveem, bila je to za mene sudbinska inicijacija u neato ato tek sada dobija smisao.
Pokuaau da budem koncizan i da samo u par re
i napravim osvrt na fazu vegetacije u kojoj se biljka ponaaa poput korova, tra~i samo osnovne uslove i dobro okru~enje za koren da bi se pripremila za neato ato e kasnije izvui iz svoje suatine u
arobnoj predstavi koju nam re~ira priroda. To je cvee.
Primetio sam da neke pojmove i radnje koje radimo tokom growa
esto apriori prihvatamo, dok pritom tuma
imo forme tragajui za "svetim gralom" i veato zaobilazimo suatinu jer nam nije dovoljno komlikovana i interesantna.
U zatvorenom prostoru mi smo gospodari biljke i ona e se ponaaati u skladu sa onim ato mi tra~imo od nje: tako e dobiti svetla koliko mi dajemo, gutae hranu koliko god joj dajemo (makar je to ubilo) i vegetirae koliko god joj dugo dajemo viae od 12 sati svetla.
Mnogi govore o aoku koji biljka do~ivljava nakon naglog prebacivanja na re~im 12/12h. Ja na to ne gledam tako, ve kao na jedno oslobadjanje onoga ato ta biljka ima i ~eli da ka~e. Zar Ona prve dve-tri nedelje od prebacivanja ne izgleda najlepae, ~ivahno i sreno?
To je faza tranzicije. Tu se vide rezultati svih treninga, nege, hrane...i svega ato je u vegetaciji tome prethodilo.
Te prve tri nedelje su klju
ne za dalji tok pri
e jer pogreano je misliti da je vegetacija iza nas i da sada predstoji samo pumpanje cvea.
Biljka joa uvek intenzivno raste, hvata pozicije, daje sve od sebe da stvori najbolje mogue grane za svoje budue cvee, a mi joj moramo pru~iti hranu i i uslove da tako neato ostvari.
U prvoj nedelji ona ima straaan apetit i treba joj joa hrane za rast. Takoe je potreba za kalcijumom i magnezijumom poveana, pa je dobro uvrstiti neki cal-mag proizvod u redovnu ishranu. Uz to je jako dobro dodavati i Huminsku kiselinu koja e pomoi biljci da koristi micro elemente i spre
i prebzo ispiranje azota....
U drugoj nedelji djubrivo za cvetanje menja ono za vege, dok ostale stvari ostaju manje viae iste. Ovde je dobro krenuti sa treinom doze. Ovo je pravi trenutak da se sa pola doze uvede neki booster za cvetanje, ali ne tipi
an PK, ve neato poput Nirvane, BigBud-a....u prvim nedeljama cvetanja biljka e trebati viae fosfora, ali kako grow odmi
e potrebe za kalijumom rastu. Zato mislim da do kraja 3. nedelje nema potrebe za dodatnim PK, dovoljno je ono ato sadr~i osnovno djubrivo.
Treba rei da je biljka sada najosteljivija. esto se u ovoj fazi javljaju cal-mag nedostaci, light burnovi itd.
Prve dve-tri nedelje po~eljno je svetlo podii malo,
ak i iznad 50cm ako se radi o Hps lampi od 600w. Da, da...i mnogi iskusni "kukaju" u toj treoj nedelji kad krenu problemi...
Kada u
etvrtoj nedelji rast lagano prepuata svu energiju pumpanju cvea, onda svetlo treba pribli~iti ali ne previae.
Sada je pravo vreme da se sa pola doze klope iz zalivanja u zalivanje lagano poveava uz pune doze nekog boostera.
Sve ovo vreme bilo bi idealno da dnevne temperature ne prelaze 26c, a none ne idu ispod 18c. Bilo bi po~ejno da u ovom trenutku vlaga bude ispod 50%.
Dakle, 4. i 5. nedelja je vreme kad biljci maksimalno poma~emo da svu energiju aalje u cvee: hrana je na vrhuncu, svetlo je najja
e, ventilator najja
e duva po vrhovima.
Od 6. nedelje pa do kraja treba postepeno smanjivati sve. Djubriva lagano isklju
iti, smanjiti koli
inu i intenzitet zalivanja kako bi i vlaga u ovom periodu bila ato ni~a.
Li
no mislim da uz ovakav princip do berbe, mo~e proi i bez ispiranja na kraju.
Moja osnovna zapa~anja naravno nisu jedina i jedina ispravna. Postoji mnogo dobrih i uspeanih uzgajiva
a koji imaju potpuno razli
ite filozofije jedni od drugih...a opet straano lepe biljke. To je ono najbitnije, zar ne?
Ono ato sam ovde napisao svakako nije ativo za iskusne growere, ali predlog i smernica za one koji imaju nedoumica svakako jeste...
To je od mene, a ostale za
ine, priloge i rituale u cvetanju svako dodaje prema svom ukusu...
}ivi bii :vutra::respect:
sale82ful
ZMAJ43.002 REP
sale82fulZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#2
Hehehe, mo~e se rei, kao trudnica koja tek nosi plod...
EDIT:
Odlican post Barba... :thumb:
I ja pamtim te prve pokuaaje "uzgajanja".
Nikne i rikne... :D
420Florist
ZMAJ34.960 REP
bigeskalibur
ZMAJ24.708 REP
bigeskaliburZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#4
Odlican post kapetane:respect:.Mene interesuje ovo sto kazes za kalc.i magn. da treba dodavati u pocetnoj fazi cvetanja.Jeli se to odnosi na bez obzira ako bioza ne pokazuje defecit kalc.i magn,mislim nece doci do nekog suficita ako ih vec ima u nekoj osnovnoj prihrani koja ide za cvat.I kada je po tebi bitno jos u cvatu dodavati kalc i magn,kazes da je dobro ukljuciti u redovnu ishranu pa me interesuje taj tajming dodavanja kada je bioza u cvatu.Prepostavljam da je sve to individualno od sorte do sorte i od samog uzgoja.;)
420Florist
ZMAJ34.960 REP
420FloristZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#5
https://botanika.hr/uloga-magnezija-mg-kalcija-ca-biljkama
Prosto i jednostavno.. :razvaljen::
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#6
@bigeskalibur ima razli
itih mialjenja i pristupa po pitanju dodavanja cal-mag suplemenata.
Li
no smatram da je dobro dodavati ga u periodu intenzivnog rasta i u cvetanju, naro
ito u fazi tranzicije i na vrhuncu cvetanja kada su i doze Kalijuma poveane.
Opate osobine i ulogu ovih elemenata objaanjava i
lanak koji je postavio @420Florist iznad.
Medjutim, primena ovog suplemenata, njegovo doziranje u razli
itim fazama rasta i cvetanja, zavise i od drugih faktora (snaga svetla, vrsta podloge u kojoj se uzgaja, temp, vlaga itd), pa za zato se ne mo~e njegova upotreba staviti u okvire egzaktnog.
Moj recept je pola doze od 4. nedelje vege pa sve do dve nedelje pred kraj. Ukoliko je biljka zdrava, svaku drugu presko
im. U nekim momentima po potrebi poveavam i na full dozu. ;)
bigeskalibur
ZMAJ24.708 REP
bigeskaliburZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#7
To me je interesovalo bas:thumb:.E sad dalje,jedno konkretno pitanje.
Meni je licno Hesi u prihrani a imam
APTUS CAMG BOOST 500ML
vec u steku,pa bih ga iskoristio.Znam da se prehrene ne mesaju pogotovo razlicitih bredera a i zbog nekih drugih stvari.Specifikacija prehrane je N-Ca-Mg = 9:9:2 , 5ml/10L vode .Hesi inace nema u svojoj paleti prehrane takav proizvod,inace da ima nasao bi se odavno na meniu mojih bioza.Tako da mene interesuje dali je ok ukljuciti ovu prehranu u pricu sa Hesijem i sa kojim dozama za 2l vode za pocetak...:respect::rasta:
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#8
Mo~ea ga koristiti sa pola snage. Ali izbegavaj da meaaa sve u istoj vodi kad dodajea booster Fosfor... (to sam pro
itao, da je tako bolje) ali mo~e tokom cele cvetne faze. Nee smetati. :)
bigeskalibur
ZMAJ24.708 REP
Badi
ZMAJ177.232 REP
BadiZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#10
pozz svima...pitanjce jedno, ponovno sam u nedoumici...
neki su ve vidjeli u mom dnevniku (proali update) da sam imao manjih problema sa ~uenjem donjih listova, kojih viae nema jer sam ih lollijem skinuo, te sa ponekim flekama na sredini biljke...tada mi je @420Florist objasnio da je to radi PK deficita koji se rijeaava sa GHE Mineral magicom kojeg jedino nemam (prihranu sam vraio sa GHE Flora Duo + Diamond nectar, Bio Roots, Bio protect, Bio Bloom...jedino mi fali Mineral magic da imam sve) pa sam ju
er cijeli dan pokuaavao kupiti/nabaviti joa i to...meutim nigdje ga viae nemaju i
eka se nova narud~ba...
da li je taj deficit povezan sa nedostatkom magnezija i kalcija ili je mo~da u mom slu
aju ima viaka tih elemenata?...jer prema gore navedenim simptomima u linku meni se
ini da je moj problem upravo to...nedostatak magnezija i kalcija...ako jeste, mogu li kupiti neki od cal-mag proizvoda kako je Barbarossa objasnio...pa onda i to uklju
iti u daljnju prihranu...u mom slu
aju hoe li to pomoi ili u je s tim joa viae zeznuti? sad ste me preplaaili...kad vidim ove simptome gore iste kao kod mene a kraj toga joa piae sprije
en i/ili usporen rast/cvijetanje, te plodovi na kraju ostanu mali:watch:...DEFINITIVNO NE }ELIM DA MI SE TO DOGODI NA KRAJU:D:D:rofl: HVALA UNAPRIJED!
Uduvan
AMBASADOR1.694 REP6%
→ Legenda
UduvanAMBASADOR
nov 2018.
nov 2018.#11
Prijatelju, buni me jedna stvar, moram da pitam :). Imam jednu amneziju hejz na cvetanju, i 2 spid cili fasta za par dana stavljam na cvetanje. E sad, amnezija cveta 12 nedelja, a cili 6 nedelja. Imao sam i neku semenku nevil hejza sto cveta 14 do16 nedelja(poklonio drugaru, predugo) Sigurno im nisu iste potrebe u 4-5 nedelji cvetanja. Da li samo proporcionalno da gledam na ciklus cvetanja umesto sto gledam po nedeljama, ili postoji neka visa nauka? I postoji li neka tema na fazon razlike u potrebama sativa i indika? Nisam uspeo da nadjen
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#12
Op, op... @Badi uspori prijatelju, gde gori? :) Prvo i osnovno na forumu ste sami odgovorni za to koga sluaate i
ije savete primenjujete kod uzgoja.
Drugo, to da si imao PK nedostatke teako da je ta
no. I ne treba ti taj preparat po svaku cenu.
mo~ea koristiti bilo koji cal-mag u pola snage, ne mo~e da akodi. I samo opuateno, ne tr
i pred rudu i ne reaavaj probleme kojih nema. ;) Najbolje da uzmea mentora i sluaaa savete jedne osobe, jer ovako bude "100 babica, kilavo dete". :) i ajmo da o tim problemima ne razgovaramo ovde, ve u odgovarajuim temama ili u pomenutom dnevniku.
@Uduvan
Postoje razlike u potrebama i ponaaanju dominant Sativa u odnosu na Indike. To je pri
a za sebe, ali osvrnuu se detaljnije na to u nekom narednom postu. Ima tu dosta toga: od razlika u potrebi za svetlom, toleranciji na temperaturu, stretch...itd. ali ono je sigurno da se ne mo~e striktno gledati u dan i nedelju, ve na osnovu informacija o odredjenom strainu i reakcija biljke u toku samog growa. :)
Badi
ZMAJ177.232 REP
BadiZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#13
hvala Barbarossa:thumb:
nikoga nisam spomenuo da bi ga okrivio, nego dapace zahvalan sam do neba svakome:D...samo sam htio sto bolje objasniti situaciju i da opiaem kako je...kako bi mi znali ato to
nije pomoi:) naravno da sam ja odgovoran
imaa pravo, mentora sam se sjetio ve kad sam objavio post...drugi puta u pa~ljiviji biti
a u ovoj temi sam postavio pitanje jer sam mislio da ima veze jedno s drugim...ako sam pogrijeaio nije bila namjera ispri
avam se ...
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#14
Nije problem ato si ovde spomenuo i u nekom kontekstu ima veze sa temom, ali kako se pri
a airi zalazimo u "probleme tokom uzgoja". `to se viae na forumu budemo dr~ali adekvatnih tema svima e biti lakae i bie manje nesporazuma.
Elem, nadam se da je biljka lepo krenula i da nema znakova novih problema. Rado u svratiti u dnevnik da vidimo kako stoje stvari, jer kolko se seam tebi sam savetovao da odradia Lolli :)
Badi
ZMAJ177.232 REP
Jojoman
ZMAJ46.169 REP
JojomanZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#16
Odli
an turitorij Barba, samo mislim da je trebao malo vei naglasak na svjetlosni re~im, odnosno info zaato je 12h mrklog mraka neophodno da bi biljka cvjetala.. Budui da je ovo zamialjeno kao smjernica za manje iskusne mislim da bi mozda taj dio trebalo posebno naglasiti jer d~aba sve ako curi svjetlo 1cm negdi..
:respect:
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
nov 2018.
nov 2018.#17
@Tema1 ovo je Crtica, moj stav, predlog i samo skica onoga kako proi kroz fazu cvetanja, kroz njene faze i postupke koji te faze prate.
Ovo je konkretan primer jednog pristupa u fazi cvetanja, a ne tutorijal o tome ata je to cvetanje, fotosinteza, zaato je bitan period mraka i ostale opate stvari o kojima je na forumu bezbroj puta pisano.
Dakle, ovo jeste pri
a za po
etnike ali i za sve ostale koji imaju nedoumice. ;)
to je iz bukvara, a ovo je gradivo za...3.razred :rofl:
Stanaccc
ZMAJ27.368 REP
StanacccZMAJ
nov 2019.
nov 2019.#18
Dali je dobro davati B-52 u prvim nedjeljama tranzicije sa cal/magom?
Ovo je definicija b-52 sa weba:
"B-52 je mona mjeaavina aest razli
itih vitamina B zajedno s ekstraktom kelpa koji je bogat aminokiselinama, huminskim kiselinama, fulvinskom kiselinom i nizom hranjivih tvari od kojih biljke rastu. B-52 takoer i poja
ava metabolizam biljaka, poti
e razvoj korijena, poti
e rast i poma~e biljkama u borbi protiv stresa poput intenzivnog svjetla, hladnog vremena, ozona, suae i slanosti."
Ja ga ovaj put dajem, ali svako u posebnom zaljevanju. Jednom B-52,jednom 1ml cal/maga od Atamia. To je
isti cal/mag i dosta je jak!
nov 2018.
1 / 18
nov 2018.
nov 2019.