LEGACY
CRTICA o... Od opsesivne pažnje do nesrećne biljke
30 odgovora2,931 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#1
Iako sam poslednjih par godina profilisao sebe kao "zimskog" uzgajiva
a, sa jednim ili dva growa godianje, ne mogu da zanemarim
injenicu da u toj ljubavi prema Biljci u~ivam tokom cele godine, puatajui je da me dim po dim konstantno
ini srenim. :)
I tako jutros, dok sam rutinski kroz napola otakrinut box gleduckao, doe mi jedna svetla misao o tome koliko sam
esto ranije zaslepljen ljubavlju, mesecima silovao biljke, tra~ei problem
ak i kad mu naznake nema.
Nakon izvesnog vremena te preterane "roditeljske" pa~nje, iza sebe sam imao prose
ne prinose, probleme sa liaem, sa djubrivom...
Teako se
ovek odvaja od navika, ali tek onda kad malo popustimo kontrolu shvatimo jednu prostu
injenicu: da biljka ~eli da ~ivi i da nema uzalud urodjene mehanizme za pre~ivljavanje; da smo tu tek kao podraka, da poguramo kad ~aakripi i, na kraju, u~ivamo u njenoj svrsihodnosti.
Naduvan zapo
eh ovu pri
u jer me sudbina bilj
ice koju trenutno gajim, podstakla i oja
ala u stavu da uzgoj nije tek niz nabubanih pravila i rutinskih radnji, ve
esto, po mom mialjenju i partija aaha sa samim sobom...
Godinama se pri
a o istim stvarima, manje viae sve je poznato, mnogo je rutiniranih ljudi danas na Vutri koji neretko dele iste probleme sa po
etnicima, a sve to iz istih razloga: bezidejnosti i preterane pa~nje.
U principu, nije problem u onome ato je napisano, nije problem u dogmi... problem je u
itanju, rezonovanju i u banalnom tuma
enju...
Ne mo~ea, prijatelju, dok ti se biljka pr~i i mu
i, dr~ati svetlo na istoj visini samo zato ato si tako pro
itao da treba da stoji...da zalivaa striktno treeg dana, bez obzira ato ti u saksiji par ribica fali pa da bude akvarijum; ne mo~ea ni da pitaa za topping ako jasno ne zamislia ata time posti~ea- ne mo~ea jednostavno bezidejnom kontrolom naterati biljku da bude srena. Ta
ka.
Uneo sam sa terase bij
icu koja je, sa tek par redova i sme~uranim po~utelim liem, retka i izmu
ena, bila veoma zahvalna ato je dobila malo svetlosti, toplote i dobru zemlju za ~ivot. Nisam pravio taktike, programe, "savraene" uslove... oslonio sam se na nju, a ja sam samo upalio svetlo.
Par nedelja od tada, nije da nisam topirao, jesam... ali samo po oseaju, u prolazu...i ona ve izgleda kako ja ~elim. Ne zato ato sam je topirao i potrudio se oko nje, ve zato ato je razumela moje postupke...
I tako me neki oseaj progura u pri
u, a pri
a
esto ode iz jednog oaka u drugi, pa je onda teako uloviti zaklju
ak...
A zaklju
ak ove Crtice...ostavljam blanko...
Hm...ovu moju sam malopre noktima "topnuo" opet, onako usput, doalo mi...sad mogu da pripalim jednu dok je gledam, ato da ne :)
grouchy
ZMAJ90.494 REP
grouchyZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#2
da, a kako sam ja autdor grover
gFR07Dl5qW4
mada se secam prvih pokusaja sa nedovoljno velikim rupama, pa ovo, pa ono, pa preterana briga i dodje do WTF momenta.
sad sve to ko iz piiiiip.
priroda je cudo kad je slusas i pratis promene.
uz duvku naravno :)
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#3
Jedan od rijetkih tekstova o uzgoju koji procitam sa razumijevanjem :D
35 REP70%
→ Istraživač
dec 2019.
dec 2019.#5
Ovo iz covjeka progovara iskustvo, neko ko od biljke ocekuje samo rod a ne vidi njene potrebe i ne moze da prepozna simptome na vrijeme, da reaguje, treba da sebi napravi bastu, da uzgoji jos raznih biljaka koje voli a ako ima mogucnost da to i uradi bilo bi pozeljno i da kroz te druge biljke nauci mnogo...sve se u principu svodi na isto, voda, hrana, svjetlo...meni je prvi uzgoj, nisam ni neko ko konzumira,(do sada 3 ili 4x) nadam se da cu uspjeti u namjeri da smanjim alkohol sa vutrom, osjecam da mi smeta...trenutno imam tri biljke nikle 03.10.19, West OG, Amnesi-K Lemon i Northern light i prilicno sam zadovoljan kako trenutno izgledaju...znam da kolegama dosta uslovi diktiraju nacin uzgoja(indoor, v-s-d), ali veci pot mnogo olaksava uzgoj, i dobra priprema(da mi neki elektricar sad turi nos u box trebalo bi mu vremena da pohvata gdje sta i kako)...P.S. uskoro od mene par slikica pa da vidite da godine uzgoja paprika i paradajza nisu bile uzalud:thumb:
h0nda
ZMAJ67.907 REP
h0ndaZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#6
To Barba, ko i inace vrijedilo je cekati crticu:thumb:::listomahanje::::lulamira::
LupusHerbivor
AMBASADOR3.650 REP61%
→ Legenda
d@ni
ZMAJ43.737 REP
d@niZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#8
Zakljucak ove crtice bi ja rekao jednom rijecju, Iskustvo!
Svi mi s malo duzim stazom growanja smo nekad takvi bili, mora sve bit u milimetar i minutu, a zapravo ide sto opustenije to bolji rezultati...
Zli Azra
ZMAJ17.552 REP
Zli AzraZMAJ
dec 2019.
dec 2019.#9
Lako je imati dobru atmosferu u ekipi koja pobedjuje al kad krene lose onda je ogromna pomoc kad sve znas kad i kako si radio,nema preteranog opustanja u indoru,ne kazem da uslovi moraju biti idealni al sto su blizi optimalnim granicama smanjuju se sanse za komplikacije.Rutina dolazi sa ponavljanjem al i Dzordan promasi zakucavanje u kontri ako se previse opusti(ja gledao tekmu).Ridji,nema opustanja i nadam se da nemas crno ispod nokata kad topiras.
poZ oD Zlog
E jbg sad sam Djoni
Klarificiranimaslac
AMBASADOR1.609 REP3%
→ Legenda
KlarificiranimaslacAMBASADOR
dec 2019.
dec 2019.#10
Htio bih se osvrnuti ukratko na ovu crticu iako gotovo i nemam iskustva u growanju. Misljenja sam da je lose traziti nekakve obrasce po kojima se moze growati. Na to se autor ove crtice na neki nacin i osvrnuo. Meni kao pocetniku dok sam lurkao bespucima interneta uvijek je napameti nekako bilo da iz razlicitih izvora zelim skupiti sto vise znanja kako bih na kraju sam napravio "svoju formulu" za uzgoj. Takav princip ima svojih vrlina,ali nikako iz toga ne moze nastati odlican grower. Dobar moze, dapace. Razlog tomu je sto vjerujem da postoji "growerski instinkt" bas kao lovacki,zenski itd. Npr lovac moze imati najbolju pusku s najboljom optikom,ali ako ne zna gdje traziti zaklon,kako maskirati miris itd njegov lov je neuspjesan. Odredena umjetnicka sloboda u growanju mora postojati, barem u mojoj glavi to tako biva. Upravo taj instinkt dolazi s iskustvom, zapravo oduvijek je tu ali dok si pocetnik zatomljen je jer slijepo sljedis pravila u strahu da nesto ne pokvaris. Kada si rutiniran, onda o pravilima ne mislis jer sada vec posjedujes vjestinu. Mislim da tada vjest umjetnik ne samo da stvara odlicnu sliku gotovo svaki puta, nego ima ogroman potencijal da svaka slika postane remek djelo. Pisem ovo cisto iz razloga jer sam prije 2 veceri bas mislio o toj temi. Growam iz strasti, nema druge motivacije, mozda je zato moj pogled na growanje tako "romantiziran". Razmisljajuci tada, shvatio sam da cu po prvi puta u zivotu, ja biti ona polovica koja u vezi voli vise. Nadam se da ce djevojke iz satora uzvratiti barem djelic i da nasa ljubav nece biti platonska.
Hvala na crtici, prepoznao sam dio sebe i uzivao sam citajuci. :respect:
Vanzemljak27
LEGENDA7.299 REP23%
→ Zmaj
Vanzemljak27LEGENDA
dec 2019.
dec 2019.#11
tek kad otpustia stisak i pru~ia ljubav pravu ,onda biljka vra
a svu tu ljubav nazad i daruje te i
ini te sretnim.
Njezin duh je ~iv i komunicira s nama i to
no zna ata nama treba.. :)
Odli
na crtica.
JungSingDao
ISTRAŽIVAČ68 REP12%
→ Entuzijasta
JungSingDaoISTRAŽIVAČ
dec 2019.
dec 2019.#12
Ayahuasca brate pa da vidia i ludila i ljubavi ::lulamira::
Minja3
LEGENDA7.431 REP24%
→ Zmaj
Minja3LEGENDA
dec 2019.
dec 2019.#13
Aj ti Jung sing dao na themajka forum hahhahahha oe se piae samo o vutri jer je vutra forum baatovana ... ponekad mi smeta to ato pleve teme non stop iako sam ~ensko ...volim i nered i haos ...koji su neophodni radi balansa .. Volim da pustim svoju ( javnu ,legalnu , kunu ) baatu da uraste u korov i da vidim kako se biljke same bore .. tj viae volim baatice koje podseaju na prirodna cvetna staniata - po livadama i aumama nego one koje imaju jake pe
ate urbanog ili
ak leva
kog smisla za lepo - patuljci od gipsa , lavovi na kapijama i te fore ... Ako neka godina ili the biljka podbaci - pa nije smak sveta - uvek imaa nove prilike da sadia nove biljke ... A i ja isto ko i Grau
i ra
unam godinu od aprila do oktobra ... ono izmeu je rastegnuti konzumerizam da potraje do sledeeg oktobra ... :) i naravno - da nas ne uvate , daleko bilo :) zaklju
ak ? ... prebaciti fokus sa negativnog na pozitivno .... pa e negativnog biti manje jer pa~njom hranimo pozitivno ...
ffffffffffffffffffffffff ... kiaa ........... magla ... ladnoa .......... pametne laste se br
kaju u Afri
kim baricama ....
likfrik
LEGENDA7.724 REP27%
→ Zmaj
likfrikLEGENDA
dec 2019.
dec 2019.#14
nisam bio na forumu, mjesec dana, upravo zbog potrebe za "restartom".
da se opustim, ne tra~im probleme, ni rjeaenja za kojim nema potrebe.....
Da ne uporeujem, boje liaa,visinu. vlagu. koliko tko dr~i svijetlo. kad zaljeva.....
I to je prava stvar. grow te
e. svojim tokom, da ne duljim.,,
Al interesantno da, evo sad otvorim forum i odmah ova tema. Svaka
ast na pisanju. :thumb:
Peligrosa
AMBASADOR2.417 REP26%
→ Legenda
PeligrosaAMBASADOR
dec 2019.
dec 2019.#15
Ovo je sjajno! Meni je kao first time groweru ova crtica baa trebala. :)
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2020.
jan 2020.#16
U skladu sa ovom temom je moj trenutni grow, gde sam se, pre svega, pomirio sa činjenicom da je moguće da mnogo toga pođe po zlu, te sam sebi i dao za pravo da verujem da ću uspeti držeći se samo fundamenta što se tiče uzgajanja.
Dakle, najveći deo potencijalnih problema rešio sam kvalitetnom zemljom i količinom iste.
Umesto tablica prihrane i redosleda zalivanja, držim se osećaja i procene prema izgledu biljke.
Temperatura je u proseku niža od idealnih vrednosti za 2-3°c.
Postoji ventilator u boxu koji konstantno meša vazduh i samo otškrinut box radi provetravanja. Dakle pasivni ispuh.
Vlagu nisam merio.
Mineralno djubriva inisam dodavao u zemlju do sada.
Režim svetla je do juče bio 24h svetla.
Zalivanje jednom nedeljno sa 12 l po slobodnoj proceni...
Biljku pogledam jednom dnevno, tek da zna da sam tu... :)
I tako bez svih tih sitničarenja, proračuna i principa...ona za sada izgleda ovako na celih 120x120cm...
dec 2019.
1 / 16
dec 2019.
jan 2020.