VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeIdeja i Trening biljaka kao koncept
LEGACY

Ideja i Trening biljaka kao koncept

55 odgovora8,359 pregleda

jan 2019.

Poslednjih godina, nakon nekoliko nedefinisanih i problemati nih indoor uzgoja, prestao sam se dr~ati aablona i po eo viae da osluakujem svoju logiku. Iako se to odnosi na kompletan pristup growanju, sada u se osvrnuti samo na pitanje Treninga i logike koja stoji iza toga. Primetio sam kod nekih ljudi da prili no crno belo ili pak suviae groteskno do~ivljavaju ovaj segment uzgajanja, pa uglavnom nikad nisu do kraja zadovoljni onim ato vide u boxu. PLAN PRE TRENINGA- Vremenom sam shvatio da kad prvo posejem i uzgojim u "glavi", mnogo jasnije delujem u praksi jer sliku iz glave samo pokuaam da reprodukujem ili da bar delimi no prenesem zamisao u realan grow. Plan nije gola kalkulacija i spisak postupaka tokom growa, ve jasna ideja; dovoljno zrela ideja i deo li nog senzibiliteta; ideja koju nastojimo da materijalizujemo koristei sva raspolo~iva sredstva, a najzna ajnije medju njima svakako je Trening. Kada je vizija jasna onda je lakae definisati ciljeve treninga, a najzna ajniji opati cilj je pun potencijal biljke u odnosu na uslove uzgajanja. OP`TI CILJEVI TRENINGA- mogu biti estetske prirode, prilagoavanje kapacitetu prostora za uzgajanje, ali kao glavni cij izdvaja se poveanje prinosa i kvalitet cveta, zar ne? Na ina je mnogo da se dodje do nekih opatih ciljeva i svako bi trebalo da sledi li ni oseaj i prema tehni kim mogunostima se odnosi prema koli ini i vrsti treninga. Na primer, u zavisnosti od senzibiliteta growera i koncepta growa, neko e Super cropping raditi kao dopunu drugim treninzima, kao ato to bude slu aj u ScrOG-u, a neki e Super cropping raditi kao nu~nu meru usled nedostatka visine ili preventivno zbog potencijalnog pr~enja svetlom. KOJI TRENING ODABRATI- pitanje je sad? Ne ka~em da je pogreano unapred odlu iti se za vrstu treninga, ali esto se deaava da ljudi rade "zacrtane" treninge, ak i onda kada ih realni rezultati udaljavaju od prvobitne vizije. Dakle, meni je logi no da, recimo, umesto zacrtanog LST-a, kod zbijene i guste bilj ice, odradim prvo Topping, pa tek sa dva nova vrha krenem Lst, kada za to dodje vreme. Primera ima mnogo i esto se deaava, naro ito po etnicima, da rade pogreaan trening u pravo vreme ili pravi trening u pogreano vreme. Dakle, trudei se da sliku iz glave prenesemo u box, trening je glavno orue i najkreativniji deo pri e na putu ka tome. Bitno je dr~ati se plana i uz pomo treninga realizovati ga. Mnogi ljudi ne shvataju da nije bitno da li topiramo iznad treeg ili etvrtog sprata ako dolazimo do ~eljenog rezultata. Otud i ona krajnje apsurdna pitanja: koje gran ice da uklonim i kako da procenim koliko visoko da radim Lollipopping? Da li je vreme za Lst? Koie grane da topiram? - i mnoga druga pitanja koja su produkt nedostaka plana i razumevanja suatine treninga. Niko od nas samih ne mo~e bolje znati koji trening da primenimo u te~nji da uzgajamo onako kako smo zamislili ili bar pribli~no tome. Ne ~elim ovde da se bavim analizom odreenih treninga i tehnika uzgoja, ima o tome dosta napisanog, ve da uka~em na va~nost pravilnog razumevanja odreenih radnji, jer ako dobro prou imo ulogu treninga to emo adekvatnije moi da ga primenimo. Trening prati koncept i nije va~no da li smo samo jednom topirali ako je to dovoljno da dobijemo ono ato smo zamislili. STRAH I NEODLU NOST- su esto glavne prepreke kod po etnika jer veina nedoumica svodi se na pitanja poput: Da li sam isekao previae ili premalo? Da li da savijem levo ili desno? - i da ne nabrajam viae... Ali je zapravo odlu nost presudna kada pratimo svoje ideje. Nikada neemo previsoko odraditi Lollipopping ako se to poklapa sa slikom koju smo zamislili...ili zaato bi, pobogu, napamet radili Super cropping na sporednim bo nim granama, dok sredianji deo biljke odlazi u plafon? U zavisnosti od li nih afiniteta postoji mnogo logi ki dobrih reaenja kod indoor uzgoja, ali konkretno meni se u inila najlogi nijom ideja o maksimalnoj iskoristivosti svetla i ravnomernom rasporeivanju vrhova, pa me je takva zamisao dovela do ScrOG-a. Taj koncept je bilo neato najpribli~nije onom ato sam zamislio. Razmialjajui o tome kako da imam veliku biljku i da umesto onog tipi nog oblika "jelke", dobijem neato nalik uvenom drvetu sa ostrva Sokotra koje svojim izgledom podsea na "izvrnuti kiaobran", shvatio sam da spontanom kombinacijom razli itih treninga mogu dobiti neato pribli~no osnovnoj ideji. Meni je Drvo Zmajeve krvi poslu~ilo kao ispiracija za oblik koji mojoj logici u velikoj meri odgovara. Zapravo trening je svakome ostavljen kao izbor, a ne obaveza. Nema ni eg pogreanog u tome uzgajati biljku onakvu kakva prirodno jeste. esto postavljamo pogreana pitanja i umesto ato pitamo-Kada odraditi FIM?- mo~da bi adekvatnije pitanje bilo: zaato odraditi FIM? Glupo je, recimo, pitati: kada odraditi FIM ili Topping na deset dana do prebacivanja na 12/12... Za veinu pravih rezultata treninga potrebna je i du~a vegetacija, zato se kod nekih ljudi o ekivanja od mnogo treninga ni pribli~no ne ostvare, jer je u~asno va~no imati svest o tome koliko optimalno treninga mo~e stati u mesec dana, na primer. Takoe i veli ina raspolo~ivog prostora diktira u kakvu emo se avanturu upustiti. Lst je, recimo, mogue raditi stalno tokom vegetacije, kao dnevno doterivanje aminke kod ~ena. Ali Hst treninge neophodno je raditi u veim intervalima i tokom vegetacije od 30-ak dana dva topiranja su i viae nego dovoljna. TRENING, VREME I PROSTOR- su tri usko vezana segmenta i uzalud nam svo znanje o treninzima, ako ga ne znamo smestiti u okvire raspolo~ivog prostora i vremena. I cela ova pri a se upravo svodi na to. Ovo je trea godina zaredom otkako u svakom growu primenjujem isti princip; koncept koji zahteva odreenu sinergiju razli itih treninga. Svi imamo razli ita tuma enja uspeanog ili lepog growa i svako ima neku svoju ideju, koja, ako se barem deo primeni u stvarnosti, ma kakva bila- ne mo~e biti pogreana. Eto...zapri ah se malo i pustih neka razmialjanja u tom pravcu, pa rekoh da podelim s' vama. A pisao bih ja joa, nego mi se spava. :) }ivi bili!

jan 2019.

Top :)
gica-prasicaAMBASADOR

jan 2019.

:clap::
UduvanAMBASADOR

jan 2019.

Tebi je neostvarena zelja da budes pisac :)
NogudAMBASADOR

jan 2019.

Barbarossa i da pise o komadu kamena napravio bi poeziju, kao u zadnjem njegovom dnevniku. :)
.i.ZMAJ

jan 2019.

:clap:::clap:::clap:::clap::

jan 2019.

srecni praznici barba

jan 2019.

Hvala kume, takoe! Svako dobro! :)
TalicniAMBASADOR

jan 2019.

Taman kad je postalo zanimljivo kraj :( osecam se ko da citam Mracnu kulu od Stivena Kinga, uvek zeljno iscekujem nastavak
vedadeeeENTUZIJASTA

jan 2019.

Je li to imas da preporucis knjigu ? :)
chika BikaPOZNAVALAC

jan 2019.

ovo se odnosi i opcenito na zivot , ljudi koji nemaju viziju buducnosti uvijek ce zivjeti u proslosti.... to je cest problem na balkanu , umjesto da gledamo naprijed stalno se vracamo na partizane i ustase , 39. , 41. , 45. , 91. !!!!!! inace odlican text bravo!
Fahro420POZNAVALAC

jan 2019.

Pozdrav prije svega. Naime imam pitanje u vezi to pitanja HST. "Da li imaju veze Dan/No kada je u pitanju topirane?
superoperaterAMBASADOR

jan 2019.

Nema nikakve veze.

jan 2019.

Manje je stresa kad je sjeckas dok spava.. i topiranje i loli i defoliacija..al moze i kad je "dan"..

jan 2019.

Bas si me lijepo podsjetio na 10 godina iscekivanja. Uzivao u svakom novom nastavku, obradovao se najavi ekranizacije i ne pamtim vece razocarenje od tog filma. 4250 ispisanih stranica smjestiti u 95 minuta filma je neopjevani bezobrazluk prema citaocima. Ako se nekom svidio film, cisto sumnjam da je citao roman. Da ne bude potpuni spam. Logika te voli i intenzivno se druzi sa tobom, Ridji! Mnostvo je "umjetnicki" uzgojenih biljaka na forumu, prelijepih za vidjeti. Nemam nekog bogatog iskustva, ali, bez obzira na manjak tog vida bogatstva, primijetio sam da, bez obzira kako trenirao biljku, na kraju dobijem priblizno isti rezultat. Na jednoj sam imao manje cvjetova, ali su bili mnogo veci u odnosu na drugu biljku, na kojoj je bilo vise manjih cvjetova.
Saul GoodmanAMBASADOR

feb 2019.

Kako u mraku vidjeti sta treba napraviti???? :p
.i.ZMAJ

feb 2019.

zeleno svjetlo ti biljke ne vide ako ve neea malu lampicu upaliti...

feb 2019.

Svaki pravi grower svaki ozbiljan grower ima ovo amateri nek se muce :D

feb 2019.

Pa kad ne treniraa ko okovi :rofl::D:razvaljen:: Kad je no najtamnija, negde pred zoru, opipavaa put do biljke i lagano zavu ea ruku u rastinje i po svom super foto seanju, palcem i ka~iprstom topiraa hiruaki precizno da se biljka ne probudi slu ajno i do~ivi stres nakon koga bi ostatak svog kratkog ~ivota provela na psihoterapiji. :crazyd::D

feb 2019.

Ma kakav Djokovic. Ja svoje podvrgavam ekstremnim treninzima. Uvalim im najudobnije fotelje, ogromne televizore, daljinski u grancice metnem i krkam ih govancima raznih sorti i porijekla. to se ugojazni da te stra' viditi bude i treba imati kockasta muda pa im prici i sjeckati im granje, kad dodje vrijeme. bez asistencije anesteziologa ne treba prilaziti
trevorAMBASADOR

jun 2019.

Pozdrav, rasirio sam napolju Big Bang u 6 grana s idejom da radim scrog. Svestan sam cinjenice da kao teska indica ima tendenciju rasta u zbunje. Uskoro valja nabaviti zicu, nisam pametan kolika bi optimalna dimenzija iste trebala biti? Prvi put radim ovaj trening. Da li je 1x1m dovoljno? Drugo pitanje, kad je najbolje navuci mrezu, na kojoj visini otprilike? Pitam jer ne zelim da mi previse prerasta pa da nemam gde da trpam nodove.

apr 2020.

Pozdrav botani ari, kakva je ovo opasno opako zavezna nepovezana odvezana metoda treninga? :watch:

apr 2020.

Super fora.... :) bie to opasno dobar buket kad procveta... Treba malo iskustva za ovako neato :)

apr 2020.

`ou, evo joa par slikica neobi nih i profesionalnih treninga. :)

maj 2020.

Ova mi se tema ini najadekvatnijom za moje pitanje, naime imam biljku staru oko 25 dana, prvih 18-19 je bila na 12/12, sada je na 20/4 re~imu, nekih 5 dana. Interesuje me topiranje, nisam nikad radio. Dali da sa ekam joa dana, ili mogu odma sad da topiram. Takoe sam malo pretjero s vodom, ne znam imali kakve veze s topiranjem. Ovako izgleda Ne ~elim da stvorim previae problema, kako zbog vla~nosti supstrata, tako i zbog malo dana na re~imu 20/4. Planiram bar joa 30-40 dana dr~at na ovom re~imu

maj 2020.

Pa mo~ea joa par dana da sa ekaa da lepo krene nakon presaivanja i recnea tu na 4. spratu. Ako imaa neki root dodaa:razvaljen::

maj 2020.

Hvala tata brada :D
Sp3kt4rENTUZIJASTA

jul 2022.

Ima li netko da je isprobao, eh sad neznam to no naziv treninga, ali mislim da je naziv "kiroprakti arski trening" zavrtanje grana dok se ne uje pucketanje? Ja sam na svojoj primjenio vidjeti u rezultate, naravno ako ih bude

jul 2022.

Kucaj u YouTubeu Kyle Kushman kiropraktika ili Kyle kushman tehnika! Ne moraa zavrnut granu,dovoljno ju je cropat(stisnut s prstima) i tako mo~e viae hrane/vode absorbirat! XdfW2p-lHN0

maj 2024.

:)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se