LEGACY
Puštanje i klasike i ostale glazbe biljkama za bolji rastu
62 odgovora10,396 pregleda
9 REP18%
→ Istraživač
mar 2011.
mar 2011.#1
Pozdrav ekipa novi sam na forum onedavno sam se po
eo rekrerati i odlu
io sam da gajim svoje..Ugl preimo na stvar gledo sam neato davno na tv-u da puatanje mozarta i neku klasi
ne glazbe poma~e biljkama raznim u rastu i krave da daju viae mljeka tako neato pa me zanima dali je neko probo ovo sa svojim ljepoticama i dali to funkcionira(ne kravama naravn)?}ao mi je ako sam stavio ovu temu u krivi pod forum ili ako ova tema ve
postoji novi sam ovdje...
9 REP18%
→ Istraživač
He-Man
LEGENDA9.657 REP47%
→ Zmaj
He-ManLEGENDA
mar 2011.
mar 2011.#3
Ima utjecaja, evo pogledaj ovaj video - Mythbustersi su odradili test
MythBusters - Talking to plants - part1
Mythbusters - Talking to plants - part2
Sekach
AMBASADOR2.134 REP18%
→ Legenda
SekachAMBASADOR
mar 2011.
mar 2011.#4
Dokazano pomaze...ali tesko je izvesti posto mi svi tezimo stealthu...pa bi bilo malo cudno mozda nekome da cuje glazbu 24h dnevno... XD
I nisam siguran jel ima u ova dva clipa(mrsko mi gledati), ali preporucam ti death metal umjesto klasike...bilo sto zestoko...vise im odgovara... =)
Punxer
ENTUZIJASTA574 REP94%
→ Poznavalac
PunxerENTUZIJASTA
mar 2011.
mar 2011.#5
Kao prvo, dobrodosao na forum :D
Kao drugo, pogledaj si linkove sto ti je dao he-man, izveli su interesantan test i kao sto kaze sekach, zakljucili da death metal najvise odgovara biljkama (go figure xD)
zanimalo me to prije pa kao posljedicu imam par tekstova na kompu o tome, stavit cu sutra koji posto sam na mobu trenutno :)
xxrobixx
AMBASADOR4.300 REP80%
→ Legenda
xxrobixxAMBASADOR
mar 2011.
mar 2011.#6
Ja sam negdje pro
itao ili
uo da im odgovara buka, a ne glazba. A koliko tu ima istine, ne znam. :)
HighBadger
POZNAVALAC693 REP10%
→ Ambasador
HighBadgerPOZNAVALAC
mar 2011.
mar 2011.#7
Stanes pored biljke i deres se sto jace i duze mozes! xD Hahahaha!
Goranmaster
ISTRAŽIVAČ87 REP25%
→ Entuzijasta
GoranmasterISTRAŽIVAČ
mar 2011.
mar 2011.#8
Ja mislim da im pomaze , posto kada mi je ovaj "prodavac" dao semenke pitao sam ga za par saveta i on mi je posle ukratko ispricanog "tutoriala" rekao da joj pustam neku muziku-najbolje METAL...sad moze bit' da im pomaze :)
tinitus
ENTUZIJASTA445 REP61%
→ Poznavalac
tinitusENTUZIJASTA
jan 2012.
jan 2012.#10
ja sam cuo negdje da ima bas odredjena frekvencija koja biljkama odgovaracak mislim da sam u nekom growerskom magazinu vidio i reklamu za takav audio cd..
matia
AMBASADOR3.973 REP71%
→ Legenda
matiaAMBASADOR
jan 2012.
jan 2012.#12
To ja svojim curama puatam
528Hz DNA Frequency - UNLOCK Your Codons!!! - YouTube
tinitus
ENTUZIJASTA445 REP61%
→ Poznavalac
tinitusENTUZIJASTA
jan 2012.
jan 2012.#13
sad kad gledam malo po you tubeu
ima tog dosta, zvukova za svaku ~lijezdu hahaha
18 REP36%
→ Istraživač
jan 2012.
jan 2012.#14
sori ali ovo su krajnje gluposti, imamo 64 kombinacije za 20 aminokiselina i nikako nemo~ea ''otklju
ati'' viae niti bi ti to koristilo
matia
AMBASADOR3.973 REP71%
→ Legenda
matiaAMBASADOR
jan 2012.
jan 2012.#15
Dru~e, nekoristim to za meditaciju, nego samo audio za moje cure, a ne
e one otklju
ati svoje codone :sun2:
Napušena Vjeverica
AMBASADOR2.763 REP36%
→ Legenda
Napušena VjevericaAMBASADOR
apr 2012.
apr 2012.#16
Prije desetak godina sam gledao dokumentarac o utjecaju glazbe na biljke. Davno je bilo i sjecam se da su rekli da biljke vole iskljucivo Mozarta i nista vise.
Zato sam htio malo vise istraziti...
Naisao sam na jedan clanak, prevest cu ga ovdje ukratko. Jako je zanimljiv i moze posluziti. :vb_wave:
535.IPB
Ova simpaticna :icon_lol: gospoda sa slike se zove Dorothy Retallack. Jos davne 1973 iznijela je svoja istrazivanja u knjizi "The sound of music and plants".
--
Uglavnom, u 3 komore je stavila 3 biljke, po jednu u svaku komoru te dodala zvucnike. Svakodnevno je pratila razvoj biljaka te se izenadila rezultatima istrazivanja. :D
U prvoj komori je biljci svaki dan po 8h pustala konstantan jednolican ton. Biljke su umrle za 14 dana.
U drugoj komori je biljci pustala isti ton 3h samo ali isprekidano, u dijelovima. Biljke su se razvijale iznadprosjecno.
U trecoj komori nije pustala zvuk, biljka je bila izolirana od svih zvukova u potpunoj tisini. Razvijala se prosjecno.
--
---
U sljedecem eksperimentu je koristila 2 komore, umjesto zvucnika je postavila radio stanice.
U prvoj komori je na radiju svirala lokalna rock postaja.
Nakon petog dana, biljke su pokazale smanjen i losiji rast.
Nakon 14 dana, biljke su rasle deformirano i odmakle su se od radija (kao da im smeta).
U drugoj komori je na radiju svirala vise komercijalna stanica, ne znam tocno kako bih vam to preveo... uglavnom, svirala se laganija muzika, bilo je i jazza i crkvene muzike i reklama vise i zvukova voditelja radija itd.
Nakon petog dana, biljke su se razvijale iznad prosjecno.
Nakon 14 dana, biljke su bile prekrasne.
---
--
Uslijedio je i treci eksperiment.
Napravila je mix pjesama od Jimi Hendrix, Vanilla Fudge i Led Zeppelin.
Biljke su se ponovno odmicale od izvora zvuka.
Onda im je dala pjesmu sviranu na celicnim bubnjevima.
Biljke su se ponovno odmakle od izvora zvuka ali ne toliko kao kod mixa rock pjesama.
Potom im je pustala glazbu sviranu na zicanim instrumentima.
Biljke su se PRIMAKNULE izvoru zvuka.
--
---
Ponovo je smjestila biljke u 3 komore.
U prvoj komori je pustala sjeverno-Indijsku tradicionalnu glazbu, lagani i ugodni tonovi.
Biljke su se razvijale normalno te su se primaknule izvoru zvuka jace nego u Bachovoj komori.
U drugoj komori je pustala Bacha te su se primaknule izvoru zvuka.
Biljke su se razvijale normalno
U trecoj komori nije bilo zvuka.
Biljke su se razvijale normalno.
---
--
Tokom daljnih eksperimenata, koristila je country, jazz, rock i klasicnu glazbu.
U country komori nije bilo promjena, kao da je bila samo tisina.
U jazz komori biljke su se primaknule izvoru zvuka.
U rock komori biljke su se odmaknule izvoru zvuka 30 do 70 stupnjeva.
U komori s klasicnom glazbom (Arnold Schonberg i Anton Webern izvodaci) biljke su se odmaknule od izvora zvuka 10 do 15 stupnjeva.
--
Eto, to je to ukratko. Izvorni clanak je:
The DoveSong Foundation -- The effect of Music on Plants (The Plant Experiments)
;)
DEDE
POZNAVALAC1.005 REP45%
→ Ambasador
DEDEPOZNAVALAC
apr 2012.
apr 2012.#17
hahahahahahahahahahahahahahah
Nemogu da verujem da je to dokazano. Toliko sam se smejao citaju da me stomak zaboleo a jos nisam zapalio.
Svasta ima na ovome svetu a tek ono sto neznam.
Itekako zanimljiva materija.
0 REP0%
→ Istraživač
9 REP18%
→ Istraživač
maj 2012.
maj 2012.#19
sto da ne.svaka muzika ili vibracije koje ona cuje,osjeti,utjece na njen bolji razvoj. peace
33 REP66%
→ Istraživač
maj 2012.
maj 2012.#21
jebote. upravo ovakve gluposti su razlog zasto nas ljudi smatraju hipijima i stonerima ne razlicitima od scijentologa ili new age bolesnika.
zaboravih izvor medjutim sjecam se da sam davno procitao kako iza price o pustanju glazbe biljkama, pogotovo glasne glazbe (metal etc.) i (minimalno) poboljsanog rasta stoje mikrofrakture koje zvucni val proizvodi kod biljaka i tako biljka stvara vise celuloze. isti je ucinak vjetra na stabljike i razlog zasto vanjski grow uvijek ima vise celuloze u stabljici.
ovaj ucinak mikrofraktura nije jedinstvan kod biljaka vec i kod zivotinja. ali se kod nas zove kalcifikacija. medjutim nemojte vjerovat meni nego nadjite clanke na netu koji se ozbiljno bavi tematikom. Tko zeli moze isprobati fenomen tako da prisloni uho na zvucnik na koncertu slayera. ako ti krene krv na uho onda sam ja u pravu i dugujes mi buksnu, ako nakon toga cujes klasicnu glazbu i izraste ti novi bubnjic ja tebi dugujem buksnu i ispriku.
Problem kod svih ovakvih tvrdnja je to sto kad ljudi koji koriste muziku ili kristale i ostale bullshite prilikom uzgoja nakon toga tvrde da je marihuana lijek, i nemaju vise nikakav kredibilitet u ocima javnosti.
zato za dobrobit svih nas STOP with tree hugging dolphin loving things.
znam da je moj stil pisanja iritantan i da zvuci kao da mislim da sam najpametniji i da ja sve znam a da su drugi kurtoni, medjutim daleko od toga, ja u mnogocemu nemam poima. npr uzgoj biljaka i zato sam tu. zato nemojte ovaj odgovor okrenuti na napad prema glasniku vec svi zajedno mrzimo hipije... i gingere (cos' they dont have souls)
---------- Post added at 13:36 ---------- Previous post was at 13:24 ----------
Inace kolorado eksperiment Dorothy Retallack je ponovljen vise puta nakon 70tih u kontroliranim uvjetima i nikad nisu ponovljene njene observacije. Kako dokumentirano tvrdi James Randi fundation.
Stoga sto smo naucili: i Hon Hubbard je napisao vise sf djela o scijentologiji pa nije u pravu. Krscani imaju jako debelu knjigu u kojoj tvrde da postoje nevidljivi ljudi, da ides u pakao ako drkas na djurdju iz birtije. mislim da je sve dokazana laz osim onog djela sa gorucim grmom... taj dio bi mogao biti istinit. tj ovosi koji grm gori.
mislite li da je to istina da monsanto nebi imao zvucnike na svojim poljima. manje pesticida vise muzike.. ili je laz i ona koliko para toliko muzike?
rockerboy
AMBASADOR2.329 REP24%
→ Legenda
rockerboyAMBASADOR
maj 2012.
maj 2012.#22
Eto nove vrste treninga. Slozis surround system u boxu i udri :D
Zicani instrumenti? Pa i Hendrix je imao zicani instrument.
mar1o
POZNAVALAC971 REP41%
→ Ambasador
Blade
ZMAJ23.847 REP
BladeZMAJ
maj 2012.
maj 2012.#24
Moj susjed kravama puata Mozarta i Betovena itd jer ka~e da imaju viae mljeka :-)) pa ako krave daju viae mljeka od klasine muzike,nevidim zaato naae biljke nebi bolje rasle...
Ako ja ponem sluaat klasiku ko zna ata e meni bolje rasti :-)
sexynole
AMBASADOR3.135 REP47%
→ Legenda
sexynoleAMBASADOR
feb 2015.
feb 2015.#25
Ja sviojim biljkama citam knjige razgovaram sa njima govorim im kako treba da rastu u velike izdrave biljke mazim ih i dzabe one i dalje po svom kao i deca :D:crazyd:
nerp
ZMAJ29.234 REP
nerpZMAJ
feb 2015.
feb 2015.#26
Ova tema me podseti na igricu Plants vs Zombies, pa deo zen garden..
Pustis joj muziku, biljka izbaci novcic :)
savagestrain
AMBASADOR1.537 REP1%
→ Legenda
amneziaHaze
ZMAJ16.932 REP
amneziaHazeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#28
ako pogledate kako muzika utjece na vodu iz slaufa onda vidite da ima nesto u tome jer zavisno od muzike/tona voda moze teci brze sporije u zanimljivim oblicima itd... e sada zamislite hranu koja ide od korijena do vrha ako muzika izazove brze ili sporiji tok onda ce hrana duze ostat ili brze proci tako da ima tu nekog smisla
9 REP18%
→ Istraživač
okt 2015.
okt 2015.#29
ja sam negdje procitao clanak da su studenti radili eksperiment na 2 biljke. bile su u istoj prostoriji i stuenti su svaki dan brinuli o njima, jednog dana je jedan studen dosao i pocupao cjelu jednu biljku. ovu biljku sto je ostala citava su spojili na nekakav instrument i pustalu studente jednog po jednog u prostojiju, i kad je dosao ovaj sto je pocupao tu drugu biljku ova ga je prepoznala i instrumenti su poddivljali.
fGLABm7jJ-Y
Blader
ZMAJ27.296 REP
BladerZMAJ
okt 2015.
okt 2015.#30
Kad se uzme u obzir kvantna fizika i teorija struna sve utjee na sve. Ako neka biljka izraste ogromna i jaka pod nekim utjecajem to isto ne znai da je njoj to pasalo pa se razvila. Ima ljudi kojima nesigurnost utjee na rast tijela...pogotovo debljanje.
I to ata ka~e @amneziaHaze ako mo~emo upravljat muzikom, mjenjamo geometrijsku strukturu, a isto tako mjenjanjem strukture mjenjamo muziku.Zato jer to je ista jednaba manifestirana u razli
itim medijima.
Džoni Snežni
ENTUZIJASTA574 REP94%
→ Poznavalac
Džoni SnežniENTUZIJASTA
avg 2016.
avg 2016.#31
Zanimljiv eksperiment. Tesko da bilo ko od nas moze stvoriti ovakve uslove ali bilo bi lepo kada bi neko cak i probao. Mada ako je verovati nekim starim eksperimentima sa vodom i menjanju njene strukture pri pustanju razlicitih zanrova muzike onda bi muzika svakako uticala i na biljke u nekoj meri. Znate i sami da i kod ljudi kada slusaju neki tvrdji rok to ih udari na energiju, ne mislite da je cudno sto je kod svih isti "trip". Mozda je to stoga sto je i ljudsko telo izgradjeno najvecim delom od vode. :) E sada ako neko zna koji je to procenat u biljci(mislim na vodu) cini mi se da je odgovor vise nego jasan. :)
Lazar_Krneta420
ISTRAŽIVAČ57 REP5%
→ Entuzijasta
mar 2011.
1 / 32
mar 2011.
maj 2018.