VUTRA
ForumMarihuanaObrazovanjeZbirka malih saveta za početnike
LEGACY

Zbirka malih saveta za početnike

152 odgovora20,963 pregleda

feb 2017.

Pozdrav svima na:vutra: Razmialjajui na temu ato jednostavnijeg i neposrednijeg informisanja po etnika o uzgajanju kanabisa(pored ve napisanih vodi a), pao mi je na pamet jedan ovakav vid spontanog i sveobuhvatnog pristupa, koji bi poput zbirke svakodnevnih malih saveta iskusnijih lanova, bio uvek dostupan po etnicima u kratkoj i pitkoj formi, kao mali priru nik ija e forma vremenom biti kreirana inspiracijom onih koji savetuju bez odreenog reda, ve kao niz spontanih beleaki i zapa~anja nastalih iz iskustva i nesebi no podeljenih sa po etnicima i svima ostalima. Obzirom da je na Vutri u poslednje vreme stasalo mnogo sjajnih uzgajiva a, verujem da takvih saveta, beleaki i zapa~anja nee manjkati. Meni se mnogo puta desilo da neato primetim ili da se neato tokom growa poka~e kao dobro ili loae, a u tom trenutku ne podelim ni sa kim i sutradan ve zaboravim. Ovo bi trebalo da bude tema koja e obuhvatati nepovezana zapa~anja iz svih aspekata uzgajanja: od najosnovnijih saveta o zalivanju, do saveta vezanih za koriaenje moderne opreme i tako dalje. Svako od nas esto nema gde da zapiae svoje iskustvo, a da pritom i drugima bude od koristi. Nadam se da e ekipa s vremena na vreme imati po etnicima ata da poru i da udeli koji savet. [*]Moj savet za danas, ti e se ventilacije i glasi: Ako ~elite da vam temperatura u boxu bude ni~a i prihvatljiva za biljke, ventilator koji meaa vazduh u boxu nikada ne postavljajte tako da duva u hps sijalicu ili neposredno ispod nje, jer na taj na in samo airite toplotu koju lampa emituje. Postavite ga tako da duva neposredno iznad samih vrhova, odnosno da lagano njiae kroanju biljke i spre ava vazduh u visini cvetova da se previae zagreje, ve da ga gura prema gore i dalje iz boxa. (Ovaj savet sam maznuo od @Stipe...ali neka ostane meu nama) :D:razvaljen:: OVA TEMA JE ZAMI`LJENA KAO ZBIRKA KRATKIH SAVETA BEZ DISKUSIJA I DIJALOGA, PA MOLIM DRU`TVO DA SVA PITANJA, POTPITANJA I KOMENTARE POSTAVLJAJU U PRIVATNIM PORUKAMA ILI ODGOVARAJUIM TEMAMA. TAKOE E SVAKI POST ZA KOJI MODERATORI PROCENE DA JE DEZINFORMACIJA BITI OBRISAN.

feb 2017.

Pa fen je izmisljen prije stipe :D sry nisam si mogo pomoci

feb 2017.

:D:D:D:D Super ideja, definitvno. Svaata e ova tema spremiti te... Ajmo puniti :)smiley9934smiley9934smiley9934 Ako koristite BioBizz gnojiva bez atelanja ph prilikom hranjenja, to je sasvim ok, no sa atelanjem ph na 6,5 je joa bolje. :respect:
StipeZMAJ

feb 2017.

Operite/ocistite reflektor i lampu sa vremena na vrijeme :)
t@maraZMAJ

feb 2017.

Trimanje za ljen ine :D Po upaa cijelu biljku i osuaia je sa svim listovima... Nakon ata je skroz suha samo je provu ea kroz ruke :D

feb 2017.

Ne stavljati vent na ulaz zraka u box, neka ulaz bude pasivan a vent (turbina) samo na ispuh i neka radi non-stop, bez gaaenja:)
MeskalitoLEGENDA

feb 2017.

Ne pocinjite uzgoj bez sigurnog plana . Imajte sve reseno u glavi pre pocetka ... Ne pitajte za savet prodavce opreme , oni obicno nisu struchni u nasoj oblasti
hazeriZMAJ

feb 2017.

Tko namjerava koristiti tank sa vodom za autopotove neka ne pocinje bez pumpe za zrak sa kamenom.Odlicna stvar koja sprijecava nastanak algi,a ujedno daje kisik vodi.Inace bi morao cistiti tank svakih dva tjedna.Ovako nikada..
TriptankLEGENDA

feb 2017.

Naoru~ajte se strpljenjem, bez strpljenja nema uspjeha u ovom hobiju.

feb 2017.

Budite opusteni u growu i promatrajte biljku sta vam govori :)
formZMAJ

feb 2017.

Ne odustajte, ak ni kad vam sjeme ne proklija, klonovi se ne prime:puuuh::

feb 2017.

Ako koristite slabije lampe (od 250w pa na dole) ili cfl, mnogo bolje rezultate ete imati ako radite lst, jer slabije lampe imaju i slabiju mo prodiranja svetla, pa e lepo razvu ena bilj ica mnogo bolje iskoristiti svaki dragocen lumen. :)
hazeriZMAJ

feb 2017.

Kod presadivanja uvijek pustite par dana da se zemlja potpuno osusi.Nakon toga se presadi doslovno cijeli pot u komadu,malo lupnete po dnu pota i sve lijepo izade..Puno manji stres za biljku;)

feb 2017.

visak vode ce pre ubiti biljku nego manjak Dont Over-Water
Mobi DikPOZNAVALAC

feb 2017.

Barbarossa Ekstra tema, svaka ast... Relativno sam po etnik. Odradio sam out par puta, ali ina e imam dosta znanja iz botanike i moj savet (to sam ja radio) da oko biljke u outu nasla~ete suvog liaa, koprive, sitnih gran ica, trave, slame i svega ato ima okolo. Koprivu mo~ete koristiti i ako nije suva. Prilikom razgraivanja (trulenja) ovih biljki dobija se prirodna prehrana, usporava isuaivanje zemlje i rast novog korova i ote~ava pu~evima da dou do biljoze. Potreba za drugim prehranjivanjem je tako-re i minimalna. Pozdrav za ekipu.
dedaZMAJ

feb 2017.

Na prvi znak spidermita, aphida i sli ne gamadi u boxu reagirajte odlu no i sna~no i ponovite viae puta tretman Viae gnojiva nije bolje! Kjuraj dugotrajno, ako mo~ea izdr~ati. Kao i kod vina, mo~ea piti moat i mlado vino, opija ali boli glava i lupa po ~ivcima, ista stvar s vutrom
anunnaki_LEGENDA

feb 2017.

Mozes li da mi das link kako se ta pumpa zove ne engleskom ili bilo koji ebay link. Pozdrav
dedaZMAJ

feb 2017.

To ti je najobicnija zracna pumpa za akvarije
anunnaki_LEGENDA

feb 2017.

@deda Aha, ja sam kontao da je pumpa za akvarijum sa onim mrzastim sundjerom unutra, a ne sa kamenom :D
dedaZMAJ

feb 2017.

Imaa tih pumpi raznih, moja preporuka je da uzmea neku kojoj se mo~e poja at/smanjit protok zraka jer tako mo~ea dosta utiaat stvar, a da mjehurii i dalje mjehuraju :) ina e, ako je u rezervaru totalni mrak alge se ne bi smjele uope dogaati, pogotovo ekipi na biotabsu koja pi i istu vodu u tanku. ja sam dva autopota spojio na najobi niji bidun, kanister od 1o litara, bijeli, presvukao sam ga aluminjskom folijom i preko duct tape i mrkli mrak je unutra. Pumpu imam sa dva izlaza, tako da sam ubacio dva kamena/airstona da bublaju obogaujui kisikom i ato je meni posebno bitno da miksaju sadr~aja tanka jer sam ja na hesiju. Ka~u da je za to bolja vodena pumpa ali i ovako radi stvar, da se ne talo~i hesi na dnu. I ja sam ekspresno postao veliki fan autopotova i iskreno ih preporu ujem svima! Isporobat u ih u dogledno vrijeme i sa biotabsima ali potvrujem da rade i sa Hesi Coco programom odli no. Mi zapravo nemamo pojma koliko biljka pije kad joj se omogui da sama pije kad je volja. Ko ato je rekao PowerSeed, visak vode ce pre ubiti biljku nego manjak Dont Over-Water S autopotovima nema tih problema, ALI OBAVEZNO dobro prozra iti medij, perlit, kuglice, samo da je prozra no jako. Ja sam prvo mislio da 50/50 omjer kokosa, zemlje sa kuglicama/perlitom da je to bezveze, NIJE!!!! Osobno viae volim perlit od kuglica, ali mi usporedni test dva klona blue dreama, jedan u kokos/perlit i perlit na dnu i drugi u kokos/kuglice+kuglice na dnu za sad pokazuje da trenutno br~e biljka raste u kuglicama. Pratim i dalje...
jesamZMAJ

feb 2017.

Kvalitetna zemlja je pola uspjeanog growa. Kol'ko zemlje - tol'ke biljke.
hazeriZMAJ

feb 2017.

u ovakvom tanku je ful mrak i alge se desavaju.Za manji plasticni od 47 litara neznam ali i to cemo uskoro saznati;)
TriptankLEGENDA

feb 2017.

Savjet: izbuaite dodatne rupe na dnu pota (vaze) u kojoj sadite, da sprije ite nakupljanje vode u potu prilikom zalijevanja ili flushanja. Ps: ako ste u mogunosti bolje je kupiti kvadratne potove nego kru~nog oblika zbog iskoristivosti prostora
anunnaki_LEGENDA

feb 2017.

Znaci nije dobra ideja da se ide samo sa 50/50 coco i neka light zemlja tipa bio bizz light mix? mora i kuglice? :D
dedaZMAJ

feb 2017.

obavezno!!!! ne trebaa koko i zemlju, mo~ea isto zemlju s perlitom ili kuglicama... u biti testiraj, tako se u i...
dedaZMAJ

feb 2017.

drugu moderatoru: Pa obriai brate sve, ne kontam u emu je bio problem??? ali sve 5, ti si moderator, radi ato ti moderiranje nala~e, joa ako se pritom osjeaa bolje, win win situacija!

feb 2017.

Ja sam rekao da se nazna i da u temi nema konverzacije jer je tema zamialjena kao zbirka kratkih saveta, a ne diskusija. Nema potrebe za ljutnju.
dedaZMAJ

feb 2017.

super to, nego ono o brojevima nije bilo tog tipa ali nema veze, rokaj brate... sorry na sudjelovanju, over n out...
kenitENTUZIJASTA

feb 2017.

Ne pretrpavajte box sa biljkama, viae biljki ne zna i viae headova. Sluaajte savjete o komadima po povraini s kojom raspola~ete.

feb 2017.

ako nemate original reflektor moze posluzit i poklopac od kucista starog kompa. nikad ne odustajte od biljaka koje su zakrzljale i kasne u razvoju. Obicno takve najvise iznenade
tikiZMAJ

feb 2017.

Prije postavljanja pitanja i tra~enja pomo i pro itati na forumu teme koje sadr~e informacije o vaaem problemu sve je na forumu samo treba potra~iti:D:)

feb 2017.

Nikad ne ~urit. Sve se da shakirat - nema ne mo~e, svak ima svoj na in. Pru~ite im pravilno etiri elementa iz kojih je nastao univerzum (zemlja, voda, vatra i zrak) i bit e vam jako zahvalne. Ako ste nervozni nemojte bit uz biljke - ispuaite se, proaetajte, opustite i onda laganini. :D edit: ne usporeujte se sa drugim growerima, svak ima svoj setup ;)
olidoboliLEGENDA

feb 2017.

Pazi da ne pregnojia biljku. Dodavanjem viae gnojiva nego je to potrebno biljka nee biti vea, dati viae... nego je mo~ea pregnojiti i spaliti. Za po etak se dr~i tablica.

feb 2017.

evo i od mene jedan savet. NIKADA i apsolutno nikada nikome ko vec ne mora da zna tj ko zivi sa vama tu gde gajite, nemojte govoriti o tome da gajite niti pokazivati uzgoj ili slike. NIKAKO! 99,99% vasih najboljih drugova, ortaka, jarana, rodjaka, cura, momaka, u situaciji da su im ja.a u procepu namestice vas na 1! cak i da nece ljudi su mahom brbljivi, reci ce vec nekome, taj nekom drugom, od usta do usta i eto plavih zlikovaca na vasa vrata, ne dao Bog! cak je moj savet ako imate ekipu sa kojom ste do sada konzumirali, prodajte im pricu da morate da prestanete. zavisno od toga koliko vam je godina, recimo roditelji hoce da vas testiraju, na poslu vam uvode testiranje, ocete da iskulirate, smeta vam, zena vam brani. sta god vam bio izgovor uvezbajte ga i nek zvuci uverljivo. uzivajte u vasim masnim hedovima iskljucivo u sigurnosti vlastitog doma, i ako nosite sa sobom, moj predlog je nek bude to vec srolana buksna, i ne nositi sa sobom prateci materijal tipa rizle kartone mrvilice itd. u slucaju frke u usta i zvaci, skrsi prstima i baci, imas x opcija da se spases. molio bih da me shvatite krajnje ozbiljno jel 3 god robije ne zvuci nimalo primamljivo! nije mi cilj da plasim nikoga vec da dam dobar i koristan savet.

feb 2017.

Mo~e objaanjenje,zaato ne aktivan upuh?
TexPOZNAVALAC

feb 2017.

Ne upkajte pre vremena "za probu" :)

feb 2017.

Zagrnite stabljiku dok jos nije odrvenila ako za to imate mogucnosti jer ce ce iz nje izaci ekstra korjenje koje nam je itekako vazno..kao kod paradajza..ukoliko radite sa duzim klonom malo ga polegnite u zemlju da je stabljika horizontalno u zemlji takodjer radi vece korjenove mase..

feb 2017.

Dodatke koristite oprezno i u proverenim razmerama. Nemojte napamet u supstrat dodavati stvari kao ato su zeolit, vermikulit, kokos i tako dalje, jer to menja osobine supstrata, a samim tim potrebe za vodom, hranom i mo~e biti okida za mnoge probleme...najbolje je dr~ati se proverenih kombinacija i razmera. Takoe je dobro znati da stiropor u zemlji nikada ne mo~e biti alternativa za perlit.
CorleonevLEGENDA

feb 2017.

Uvijek je bolj
CorleonevLEGENDA

feb 2017.

Savjeti i rijeci s Vutre na prvom mjestu, uvijek je tu bolje traziti rjesenje nego na youtubeu ili slicnom. Biljke koje izgledaju udno iliti deformirano tijekom growa, na kraju cesto daju jako dobre rezultate dima,tako da uvijek bolje zadrzati biljku nego maknuti je ako se ima mjesta u boxu Ne treba panicariti zbog svake mrljice na biljci ako su uvjeti dobri,nisu od papira, opusteno...:)
Kakadu063LEGENDA

feb 2017.

Da se nadove~em na predhodni post. Iz mog skromnog iskustva sa nama dragom biljkom, nemojte se mnogo brinuti i stresirati oko rasta i razvoja. Naime kanabis nije preterano zahtevna i osetliva biljka ako se ispoatuje minimim uslova koji su potrebni. Evo i jednog primera: proalog leta zasadio jednu naau biljku ( domaicu) u baatu izmeu 4 struka paradaiza( raj ica). Isti uslovi ista zemlja isto tretiranj i zalivanje nikakvom hemijom nije prskano. Isti nametnici su ih napadali jeli sakatili i krajnji rezultat: raj ica je jedna po jedna gubila bitku sa nametnicima i bolestima. Do sredine leta kad je kanabis po eo da cveta ni jedna raj ica nije pre~ivela dala oko 1kg valjanog ploda( proizvoa semena tvrdi da po biljci treba da da 10kg). Kanabis, isto napadnut sa svime i sva im ato ste pro itali o nametnicima, kad je ostao sam savijan i se en da se ne isti e previae dr~an na visini od 1.5m raairio se na povraini od 4 kvadratna metra. Na kraju ga napala i plesnjiva muaica pa je sve zara~eno kidano i bacano dao 1kg suvog ploda. Pa malo li je! Samo opuateno bez mnogo brige i beda uz malo ljubavi i sree i bie mesa. Sretno!:vutra:

feb 2017.

Ako ste ljeni za obavljanje bilo kakvih poslova u vezi uzgoja a voljeli bi zapaliti domacu roru nabavite si seedo :) m3DQug4XmMg

feb 2017.

Naite vremena barem jednom dnevno da 10 minuta provetrite prostoriju gde vam se nalazi box. Biljke e vam biti zahvalne. :)
Kanabis_kidAMBASADOR

feb 2017.

Ako vam sjemenke joa uvijek nisu proklijale mo~ete ih lagano zarezati pri vrhu gdje bi trebala izai klica i dr~ite ih joa par dana. Takoer ih mo~ete umjesto u vodu staviti u ohlaeni aj od kamilice.
209LEGENDA

feb 2017.

Nemojte cupati previse listove koji zaklanjaju svijetlo, bolje ih je gurati u stranu ili dole. Ja osobno tek po neki pocupam ali strateski a ne bez veze...

feb 2017.

Ja bi dodo da je Air pot must za pocetnike, tako cete 87.2345% izbjec Overwatering...
hazeriZMAJ

feb 2017.

Ako imate problem,a zelite pomoc iskusnijih obavezno slikajte biljku bez hps,leda..Svijetlo skriva probleme..

feb 2017.

Ako slikate svoje biljke svaki dan,ostavite slike koje su vam ok (2,3,4,5) ... ostale obriaite iz foldera. Jer e ih se nakupiti 'iljadu komada do kraja. A ti npr trebaa 100 za neki slajd video :lol: Ova valja ... ova nevalja. ek' ... koja valja sada smiley9934
StipaZMAJ

feb 2017.

Uz svo postovanje posto si iskusnija u ovom hobiju, mislim da to bas i nije tako. Isprobano i mogu reci da sam si s time samo produzio vrijeme trimanja biljaka iz outdoora. Vecina ljudi objesi svoje vrhove i cijele biljke da se osusi par dana, tj. dok ne pukne grancica. Pod tim podrazumijevamo da su okrenute naopako. Meni se dogodilo to da su se svi listovi koji su se osusili zalijepili da vrhove i s time sam si jos dodatno otezao trimanje. Provlacis kompletne grane kroz ruke, neki listovi otpadnu, neki ne. Skines jako puno kristala koji otpadnu na pod i pod sobom imas ljepljivu prasinu, a u ruci napola otriman vrh. Mislim da nema brzog i lakog trimanja. Jednostavno neki poslovi ne mogu brze nego sto idu. Kad je biljka zelena, lakse s tim listovima radis sto hoces i mozes bolje zavuci skarice a samim time i bolje otrimati. Ako si lijencina, ne treba ovo raditi....:respect:
TriptankLEGENDA

feb 2017.

Fotoperiodne biljke e br~e ui u cvjetanje ako ih stavite na re~im u kojem je period mraka malo du~i od dana npr: 11h 45min svjetlosti, 12h 15 min mraka. Ovo vrijedi ako ste prethodno vegetirali biljke par tjedana, ne vrijedi ako furate re~im za cvjetanje od starta.
t@maraZMAJ

feb 2017.

@Stipa ina e osobno ne prakticiram ja to,nije baa da je neka tehnika :D I naravno da neea uzgajati biljku 3 mj. i otrimati je tako. Ali ako imaa u outu 4 biljke koje je uhvatila plijesanj,i moraa ih skinuti DANAS. A pored toga si skinuo joa dvije iz indoora kao ja.... Ma ta tehnika me spasila :D Suhe listove samo upkaa prstima ;)
StepaTHCPOZNAVALAC

feb 2017.

Ostavite semenke par dana na sobnoj temperaturi pre stavljanja na klijanje. Ovim cete osigurati da su procesi u semenu zapoceti, i da je spremno da pusti klicu cim mu date potrebne uslove. Ovo praktikujem duze vreme...Ono seme koje ne pusti klicu u 36-48h od stavljanjana klijanje, nece ni krenuti. I ne sumnjajte u bele semenke, obicno proklijaju :)

feb 2017.

@StepaTHC Ja sam stavio sjemenke direktno iz frizidera u zemlju...u roku od 4-5 dana sve bile vani.;)

feb 2017.

Budite objektivni prema svojim greakama tokom growa. Ne svaljujte uvek krivicu na genetiku, ubrivo ili neato tree. Jer krajnji rezultati su uvek: ili niz poni~avajuih kompromisa sa sujetom ili zavidan rezultat zapa~anja, mere, u enja i kontinuiteta.
StepaTHCPOZNAVALAC

feb 2017.

Napisah za varijantu kada se naklijavaju, jer vidim da u nekim slucajevima ljudi kao da semenke stavljaju na truljenje ili pokusavaju da ih udave :) umesto da ih naklijaju. A ako 4-5 dana budu skoro pa u vodi, nece na dobro izaci.

feb 2017.

Druatvo @Stipa @StepaTHC @t@mara @Sensi Star molim vas da ne ruaimo koncept teme. Hvala. :)
StipaZMAJ

feb 2017.

U duhu zdrave rasprave na ovom forumu, postujuci naravno iskunije, smatram da ako se s necim ne slazem u porpunosti da imam to pravo i reci. Posto su ovo savjeti za pocetnike ne mora nuzno znaciti da je neki savjet u potpunosti i tocan. Zasto bi se nekom obratio privatnom porukom i rekao mi da se ne slazem. Netko bi mogao usvojiti krivi ili u potpunosti netocan savjet i to provoditi pa onda okrivljavati nekoga da mu nije dobro rekao. Taj netko tko je usvojio takav savjet ne zna da sam se ja obratio nekom u privatnoj poruci. Ispricavam se ali moje je misljenje takvo i smatram da ga mogu napisat javno. Nikoga ne vrijedjam i imam pravo na svoje misljenje. Pozdrav, zivio...
StipeZMAJ

feb 2017.

@Stipa Tema je zamisljena tako kako je u opisu. Bilo je vec puno "savjeta" koji su obrisani bez tudjih intervencija. Tamarin savjet nije izmisljen i vec je isproban i za lijene ljude funkcionira. Naravno da to nece izgledat kao top-shelf bud iz amsterdama, al ces ustedit puno sati rada. Sad pak ja moram ulazit u diskusiju :) Rukama pocupas sve fan listove da ti se ne objese. Ostalo pustis da se ful posusi i rukama izmrvis to. Ustedio si puno sati i nije ona jedina koja prakticira taj nacin. Izgledat ce neuredno, ako presusis, mozda i otpadnu neki trihomi itd itd..... to je jasna stvar..... al zato i je varijanta za lijene ljude. Ako si ikada morao otrimati 1kg suhog outdoora, onda ces razmislit o svim mogucim varijantama ustede vremena nakon sto dobijes zuljeve od skarica nakon 10h trimanja a jos nisi zavrsio :D
StipaZMAJ

feb 2017.

Stipe imao sam ove godine za otrimati 5880 grama suhog iz outdoora i zar mislis da nisam probao sve i svasta. Ja se s vama ne slazem i ostajem pri svome misljenju i imam pravo to ovdje napisati dok god nikoga ne vrijedjam. To sto netko ima vise ocjena ovdje i ima mentorski kutak, ne mora znaciti i da je u potpunosti u pravu. Bilo kome ako smeta ono sto sam ja napisao, slobodno obrisite ali dok se pridrazavam pravila foruma, smatram da mogu napisati da se s necim ne slazem.
sbcjeceoLEGENDA

feb 2017.

1. citaj forum, ako nisi nasao sta ti treba procitaj jos jednom 2. kad mislis da je biljka spremna za secenje sacekaj jos koji dan 3. ne pisi da si imao 6kg suvog na forumu ( ovo obrisite kad obrisite i Stipine poruke)
t@maraZMAJ

feb 2017.

Hahahaha ja samo ne ku~im sa kime se ti @Stipa svaaa :D Pa ja sam joa i lajkala tvoj komentar o ne slaganju samnom :D
hazeriZMAJ

feb 2017.

Pratite mentorski kutak bez obzira sto niste u njemu..najvise se nauci iz odgovora mentora na pitanja sa problemima.Prepoznas svoje probleme i bez iti jednog pitanja rijesis stvar;)
StipaZMAJ

feb 2017.

@Tamara ne svadjam se vec govorim svoje misljenje. Sto se tice ovoga sto smijem pisati a sto ne i tu isto imam dosta toga za reci. Ja kad sam spomenio prvi puta nekog prijatelja odmah me se upozorilo i ispricao sam se. Dost drugih spominje prijatelje isto, no ne upozorava ih se. Nadalje, evo ovoga sam se prvog sjetio, covjek ima neznam ti koliko biljaka lemon skunka nitko nije rijec rekao samim time i ja. Ima tu jos dosta toga za napisati ali samo sam ti kratko htio odgovoriti na ovo tvoje @sbcjeceo

feb 2017.

Aj kad ve ode u diskusiju.... @Stipa kako ne mo~ea da ukapiraa da je koncept ove teme takav da se ne vode nikakvi razgovori, ve da se ostavljaju saveti koje neko mo~e i ne mora da prihvati. Nije tebi niko zabranio da govoria, ali zamisli da sad svi komentariaemo neki savet sa kojim se ne sla~emo. Moderator je taj koji mo~e da odlu i da li je neki savet atetan po ljude i da ga ukloni. Dakle, nije u pitanju ovde ko je u pravu, niti neko nekome zabranjuje da govori, ali imaa gomilu tema gde mo~ea diskutovati, ostaviti mialjenje i sugerisati, a ti se uhvatio ove teme koja je zamialjena kako je zamialjena. Joa ste pri u proairili u nedogled. Brate mili, ako va~i za sve, va~ie i za tebe. Sad si ti prosvetitelj i ove anstvo e trpeti jer e se zajebati i posluaati T@maru da trimaju suvu biljku...daj molim te... I da, pomenuto je milion puta da ovaj forum opstaje jer ima jasna pravila i kriterijume kojih se svi lanovi pridr~avaju. Za kaobojatinu i anarhiju jednostavno nema mesta. Ja sve vas molim, da batalite dalju diskusiju i ispoatujete koncept teme, jer samo pravite posao za @Stipe

feb 2017.

Stavite filter zraka na upuh (ulaz zraka) da blokira praainu i ne istou da ne ue u box. Koristite materijale sa slabim otporom zraka, npr. ~enske najlonke odrauju posao vrhunski. U cvjetanju, kada je potreban potpuni crni mrak 12 sati, kao filter ulaznog zraka moze se koristiti filter za akvarijume jer dosta blokira svjetlo (zavisi od debljine)

feb 2017.

Ako ve ~elite da kontroliaete i korigujete Ph vode kojom zalivate, izbegavajte Lakmus papir i sli no. Imaete viae atete nego koristi. Kvalitetan ph metar je najbolje reaenje.

feb 2017.

Trihomi nikad ne la~u (pogotovo oni trihomi na calyxima, polo~enima ni~e na biljci), te oni su jedini ispravni indikator zrelosti biljke te onoga ato vi od te biljke ~elite u kona nici po pitanju higha.
banditZMAJ

feb 2017.

Strpljen Spasen staro pravilo:rasta:
vagerAMBASADOR

mar 2017.

zapalio sam pljugu i citam savjete ... na raspravi kako se trima zapalio drugu ... sad sam zaboravio sta sam htio reci ... ajd ovako ; Ne pali dve pljuge dok pratis forum ;) + teglice di cuvate zimnicu otvarajte svaki dan ... jednu nisam otvorio par dana i krenila mi pljesanj ... kad me srcani nije strefio sreca imo sam dima za preventivu :puuuh::
pecurkoPOZNAVALAC

mar 2017.

Ne bih se slo~io...najjednostavnije i najpreciznije, dokle je hemije, bie ph-reagens. A za opsege koji nama trebaju to je brom-timol plavo. Ne mora se bazdariti, a uvek e H+ sa njim reagovati na isti na in...
truareZMAJ

mar 2017.

U slu aju da vam iz nekog razloga pH medija previae pobjegne iz ~eljenih vrijednosti, naglim vraanjem u optimalne vrijednosti radimo viae atete nego koristi. Nijedna biljka ne voli naglu i veliku promjenu u pH pa ga je potrebno vraati u optimalu postepeno kroz du~i vremenski period.
PicVajZPOZNAVALAC

mar 2017.

Kupite PH metar, ovo nije luksuz, to je neophodna oprema za grow! Pogotovo ako zivite u Srbiji....
jesamZMAJ

mar 2017.

prilikom zaljevanja koristi zaljeva u-rupicasti nastavak za kante - zemlja e kroz biljke reci hvala :)

mar 2017.

svake godine ista prica sa pocetnicima prepunih entuzijazma... ne zurite sa rasadom! nista necete postici ako sada stavite na klijanje sa planom ranog outdora, naprotiv, optimum je pocetak maja i uz minimalnu posvecenost biljka ce vam do pocetka cvetanja biti preko dva metra i dati bar 300g suvog.

mar 2017.

pogotvu vazi za nove grovere. nikada nemojte ni u mislima da posmatrate vase ubrane cvetove, ni ekstrate kao potencijalni novac. u prvom trenutku kada vam padne na pamet u momentima finansijske krize da bi mogli da prodate par cvetova da se iscupate vec ste u gov..ma. to ne sme ni u mislima da vam bude! inace...
truareZMAJ

mar 2017.

Kjuring obavezan... eto.. moram priznat da i sam kao po etnik sam bio zbunjen ato se ti e potrebe tog postupka, al ata jest jest, uda radi i bez njega vutra nije ono ato smo ina e navikli dimit. Nakon suaenja nekih 2-3 mjeseca teglanja minimum za potpun u~itak.

mar 2017.

Obratite paznju na orhideje u kuci,cesto znaju imati razne nametnike na sebi a najcesce nalazim crvenog pauka na njima ;)

mar 2017.

Zemlja u tegli u neposrednoj blizini otvora za ulaz zraka se suai br~e (jer je lupa zrak konstantno) pa je ok uzeti to u obzir prilikom zalijevanja i/ili mjenjanja rasporeda tegli u boxu. Za jednostavnu zaatitu mo~ete koristiti knjigu sa tvrdim koricama..
Ig0rLEGENDA

mar 2017.

Ako imate prostora nemojte kupovati micro boxeve . Pocetnicima to zvuci fora i slatko mali boxic bla bla bla ali izhebat cete se ko mali majmuni , zavezivat , podvezivat , natezat , ljepiti puknuto i na kraju sve to za 30g suhog :) Biljka cvjeta vremenski isto dali bila u velikom ili malom boxu . Ako niste ograniceni sa prostorom rade uzmite malo veci box bar 60x60x160 cm i olaksat ce vam se zivot i manje cete se nervirati + necete popusiti travu prije nego sta se izkjurala kako spada :banana_rasta:

apr 2017.

Za sve growere koji dogrejavaju manje boxeve sa ovom grejalicom ,obavezno voditi racuna o temp.u visini potova jel moze da se desi da topao vazduh u donjem delu biozica izgori masu i popcornove ako grejalica stoji na dno boksa.Licno iz iskustva pricam...;)
sir i vrhnjeAMBASADOR

feb 2018.

Izlaz zraka iz satora pici bilo kud samo ne u istu prostoriju, razlog je taj da da vlaga koja isparava se zadrzava u toj prostoriji te nejde nikud osim opet u sator. Druga stvar je da ce vam pocrkati elektronika i jos ce te dobiti plijesan na zidovima, a kad dodjete doma i otvorite vrata a ona vrucina i vlaga u zraku vas osamare skuzit ce te o cemu pricam. Pogledajte u sator barem jedanput dnevno cisto preventive radi da ne crkne lampa, ventilator ili se koja odvodna cijev ne odljepi Ne sparajte na zemlji, zemlja je no.1 uvjet za uspjesan grow Ne natrpavajte puno biljaka u sator, vise ce dat 6 pravilno uzgojenih biljaka nego 20 u velikoj guzvi a da ne spominjem i odrzavanje koliko vremena oduzima Vecina problema pocinje sa krivim ph Citaj forum, dnevnike, iskustva... Ne budi padobranac i ne pitaj ono sto je 100 puta vec odgovoreno I najlosija vutra koju si uzgojio bolja je od smeca sa ulice Ako se sjetim jos neceg dodam

feb 2018.

Jednokratne kuharske kapice dobro dou kao filter ulaznog zraka. Nepuataju nia u box a mali je otpor zraka pa se turbina ne mu i. Ima pakiranja po 100 kom pa ste mirni duugo vremena
EvgenijeLEGENDA

apr 2019.

Posle zalivanja koru koja se stvori na povrsini izmrviti rukama 1-2cm u dubinu da se ne osteti koren. zemlja prodise biljke zadovoljne :)

avg 2021.

Limunska kiselina nije najbolja za spustanje ph, za manje od 24 sata se razgradi i ph se vrati. Pazite na visinu boksa strech je stvaran

avg 2021.

Ne izmialjaj toplu vodu, i ne vodi se "nekom svojom logikom" - pametan ovek u i na tuim greakama, manje pametan na svojim, a glup ih uporno ponavlja o ekujui druga ije rezultate. Nemoj biti glup :)

avg 2021.

itajte zavraene dnevnike jer bukvalno vas vode kroz ceo proces od po etka do kraja, takoe i mentorski kutak, i ako mo~da nije aktivan u nekom trenutku bukvalno ima hiljade i hiljade stranica sa veoma lepo postavljenim pitanjima i odgovorima, i to sve sa slikama.
RAOZA.ZMAJ

feb 2024.

Nemojte vani saditi vaae biljke blizu duda jer on privla i gusjenice. Naime dudov svilac (Bombyx mori) se hrani liaem duda te lahko mo~e prei i na vaae biljke i nanijeti veliku atetu kada uu u cvjetanje.

maj 2024.

:)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se