ForumMarihuanaObrazovanjeRazmišljanja o uzgoju - pogrešna upotreba informacija ili problem tokom uzgoja?
LEGACY
Razmišljanja o uzgoju - pogrešna upotreba informacija ili problem tokom uzgoja?
26 odgovora3,437 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
apr 2020.
apr 2020.#1
esto sam ranije provodio sate
itajui tekstove o uzgajanju, gomilao informacije, a ujedno konstantno bio zbunjen u praksi.
Veina po
etnika sli
no razmialja i to je ok.
Problem nastaje ako ostanemo zarobljeni i zavisni od sirovih informacija.
To vodi u doslovno tuma
enje, nemogunost selekcije, a naro
ito dolazi do izra~aja kada doe do problema tokom uzgoja.
Stvar je u tome, da kada smo po
etnici
esto preska
emo redosled i umesto Zaato, mi postavljamo pitanje Kako.
Onda se pojavi neka fleka na listu, pa opet ono "Kako?".
I viae nije problem ato nismo sigurni kako da pristupimo problemu, ve da li problem uopate postoji.
Naveau jedan banalan primer.
Pre par dana obratio mi se jedan
lan zabrinut za svoju biljku, jer je na nekih 20 dana do kraja primetio promene na pojedinim listovima, neato nalik cal mag deficitu.
Dakle, ako bi sad krenuo da reaava taj "problem", izvesno je da bi se upetljao u niz lan
anih reakcija i verovatno izaaao sa joa veim problemom.
Obzirom da u danaanje vreme koristimo razne boostere i ubriva, o
ekujemo da imamo savraene biljke, zelene do berbe, bez ijedne ta
kice koja bi kvarila sliku... ali to je prosto nemogue.
U pomenutom slu
aju biljka privodi kraju cvetanje.
I pored toga ato je prirodno da liae lagano umire ostavljajui sav "med" cveu, treba uvek uzeti u obzir i odnos tih makro i mikro elemenata koje smo svesno dodavali. Veina stvari kojima hranimo biljku u drugom delu cvetanja ima dosta Kalijuma, ato ume da dovede do slabijeg usvajanja Magnezijuma, zato se na mnogim uputstvima za cal mag preparate preporu
uje upotreba u drugom delu cvetanja.
Meutim, ovde je stvar viae kozmeti
ke prirode i uglavnom je samo znak da bi trebalo da se polako isklju
uje osnovno ubrivo.
Dakle, ovo svakako ne bih nazvao problemom, ali kod neiskusnog
oveka mo~e izazvati zabrinutost ishitrene poteze itd.
Nekad je simptom zaista simptom, a veoma
esto je samo uputstvo ata raditi dalje.
Imam iza sebe gomilu gluposti koje sam napravio jer sam stalno pitao "kako"? esto joa uvek postavljam pogreana pitanja, ali sam ipak nau
io da stanem na loptu i pre toga "kako", zapitam se "zaato"?
Pre izvesnog vremena sasvim nesvesno sam preterao sa preparatom Super thrive.
Ve sutradan primetio sam prve znake problema na liau, nalik cal mag nedostatku. Sutradan je to postalo vidljivije.
I pre nego sam shvatio da sam preterao sa Super thrive, nisam potr
ao za dodatnim djubrivom ili cal mag preparatom, ve sam dodatno prou
io svojstva svega ato sam dodao u poslednjem zalivanju. Kad sam doaao do Super thrive, pro
itao o moguim problemima i vratio film ata sam uradio, shvatio sam da su simptomi na liau tek po
etak ozbiljnih problema.
Jedini lek kod ovakvih "trovanja" je temeljno ispiranje biljke. I na sreu biljka se oporavila nakon nekoliko dana.
Ali ispiranje
esto nema efekta jer dolazi prekasno, baa iz razloga koje sam gore pomenuo.
Pojavi se problem,
ini se da neato biljci fali; posegnemo za ne
im da to nadoknadimo, dodajemo joa djubriva itd.
Meutim, sve je ve blokirano, biljka ne mo~e da koristi, a dobija joa.
Zna
i na prvi problem dodali smo i drugi, tako da je sada ve kasno da prvi problem reaimo ispiranjem, to jest verovatnoa je prili
no manja.
U mom slu
aju, na primeru koji sam gore naveo, u prvom trenutku pomislio sam da e dodavanje nekog hranljivog mixa srediti stvar.
Verovatno bih za~alio zbog te odluke.
Veina nas poseduje veliki broj informacija, a danas sve mo~ea pro
itati, pa
ak o ono ato ne treba. To je ve stvar selekcije. A samo kroz iskustvo selekcija informacija postane rutinska stvar, ato ostavlja prostora da bolje slo~imo prave informacije i postepeno se oslobaamo od optereenja potrage za svetim gralom growanja.
Dakle, to ato imamo informacije kako, recimo, izgleda cal mag deficit i ato imamo gomilu informacija nako nadoknaditi odreene elemente, ne zna
i apsolutno niata ako ne znamo "Zaato" nam se to deaava u odreenom trenutku.
A to zna
i da bismo prvo trebali da posegnemo za onim skladiatenim informacijama koje se "odazivaju" na "zaato", da bi smo uspeli da razumemo "kako?"
Ova pri
a nije nu~no vezana za probleme tokom uzgoja i primere koje sam naveo.
To je jedna airoka tema i obuhvata svaki aspekt growa i mogli smo sada da pomenemo i svetlo, temperaturu itd, ali je poenta ista.
Razumem da je po
etnicima puno toga u glavi, mnogo toga je nejasno, a pogreana upotreba informacija
esto dovodi do problema tokom uzgoja; uvodi u za
arani krug problema iz kojeg neki nikad ne izau. :razvaljen::
Meskalito
LEGENDA8.982 REP40%
→ Zmaj
MeskalitoLEGENDA
maj 2020.
maj 2020.#2
Barba ,svaka ti dala :) Danas je mnogo tesko pocetniku da se ispetlja iz silnih informacija , dobiju utisak da je potrebna pogolema oprema raznorazna i ko zna sta jos ne da bi dobili mnogo i brzo .
Ja sam svoj prvi uspesan grow uradio u isecenoj plasticnoj flasi od coca cole 1,5l , zemlja prva ispred zgrade , cesmovaca , mesto pored prozora u studentskoj sobi
Znalo je da se desi da ostavim biljku out i samo da dodjem na berbu za 5 meseci
Dan danas , ne koristim skoro ista od prehrane osim kvalitetne zemlje , jeste , daleko sam od 1g/W , ali uvek je bio kvalitet pod broj jedan i izbegavanje hemije a ne kvantitet , tako da nemam tu ni najmanji zal .
I da ne zaboravim , najvazniji savet za pocetnike , koji se stalno zaboravlja - Dont Panic !
Nogud
AMBASADOR3.710 REP63%
→ Legenda
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#4
Meni to sve izgleda kao cjepidlacenje, trazenje dlake u jajetu i vaganje promila.
Razumijem fanaticnost, jbg, kao u svim drugim hobijima koji pretrpe transformaciju iz hobija u opsesiju, pa umjesto opustene zanimacije dobijemo frustrirani profesionalizam od kojeg glava zaboli. Sve to proizilazi iz takmicarskog duha, ko ce vise i bolje.
Za pocetnike su osnove najbitnije, opsta teorija, da znaju kako priroda funkcionise. Ove doktorske disertacije ne vrijede im ni crnog ispod nokta.
Ako ne sjebu koju biljku kroz praktican rad, kao da nisu ni growali.
Nisam upratio vrhunskog growera na forumu, a da je to postao samo zato sto je sve procitao, a nista prakticno nije odradio.
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#5
Pa jel ja govorim o leteim tanjirima? I moja baba zna osnove, deca u akoli znaju osnove....zatrpavaju forum apsurdnim pitanjima iz dana u dan. Imaju oni sve podatke, ali ata s njima?
Pogledaj probleme tokom uzgoja i videea o
emu pri
am. Pogledaj mentorske kutke i videea o
emu pri
am...
Niko se ne trka ni sa kim, ali u
emu je problem da se igra ko koliko ~eli?
Gomila ljudi se ne snalazi sa onim ato zna. Poenta svake moje pri
e je da im pribli~im stvari, da im bude jednostavnije...
I ti si sad usko
io sa velikom filozofijom, da se manem dubioze jer sve je u osnovama...
I sad svakog sledeeg ato me bude zvao za pomo i ispitivao o uticaju prde~a komarca na boju lista, ja aaljem kod tebe pa mu ti pri
aj o osnovama...
I voleo bih da znam koju konkretnu dopunu pri
i ima tvoj komentar, osim ato omalova~ava na
in na koji pokuaavam da pomognem? Ti sad se pametan javio da mi pri
aa da l je hobi ili opsesija...ti da mi objasnia kakvo mesto treba da ima grow u mom ~ivotu...ili bilo
ijem.
Svako dobro.
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#6
Baa naprotiv. Ja se i trudim da im pojednostavim da se pridr~avaju opateg.
Ljudi su zatrpani informacijama koje ih samo zbunjuju.
Pa nisam im ja usadio u glavu atelanje ph, Kelvine i ostala sranja.
Papa, koliko je neko posveen hobiju, to je njegova li
na stvar.
Ja potpuno razumem i one kojima je grow "posadi i poberi", kao i one koji su maksimalno posveeni uzgoju.
A taj frustirani profesionalizam nastaje kod onih koji to shvataju kao obavezu ili ~ive od toga.
Sama priroda ovog foruma je informativnog tipa. Ljudi razmenuju iskustva, ka
e slike...u osnovi je Vutra kao spona.
OK. Onda bi trebalo pobrisati svo "cjepidlacenje" o ciklusima svetla, ph atelanjima, tipovima svetla, treninzima... I da na naslovnoj strani sajta isklu
ivo stoje napisane osnove i kako priroda funkcioniae...i da zajebemo pri
u o growu, pa mo~emo i o bureku, leteim tanjirima, fudbalu...
Nisu doktorske disertacije ve deljenje iskustva. Gledam da pri
am o stvarima koje po
etnike zbunjuju.
Ako bar dvadeset ljudi vidi korist od toga, to je super. Jer e 20 ljudi manje otvarati nove teme sa besmislenim pitanjima; dvadeset ljudi manje e zatrpavati probleme tokom uzgoja i tako dalje.
To stoji. Ali koja je onda uloga foruma? emu grow support,
emu mentori?
Moje u
eae na forumu je svima dobro poznato i na
in na koji delim sa ljudima iskustvo.
Nemam ambiciju da e se svima svideti ono ato radim, ali znam mnoge kojima je pomoglo to ato piaem.
Znam i one koji me ne vole iz nekog razloga ili zavisti, da koriste iskustva iz mojih dnevnika uzgoja, crtica i tako dalje.
Na ovom forumu se bavim uzgojem i pri
om o uzgoju.
Ne uska
em u sve teme, ne raspravljam se...
Ono ato radim je da povremeno napiaem neki tekst koji e nekom mo~da biti od pomoi.
Pored svih gluposti, pri
a o svemu i sva
emu... koliko se godianje pokrene tema o uzgoju???
Ako je ovo ato ja piaem "cjepidlacenje"...mo~da neko treba da mi objasni gde se nalazim. Mo~da
lanovi koji u delove foruma o uzgoju svrate jednom godianje...?
I da zavraim.
Ako se neko potrudi da napiae neato, odvoji vremena i volje i pritom se obraa pre svega po
etnicima, prili
no je nepristojno da neko usko
i tek da bi razbio koncepciju zbog li
ne nezainteresovanosti za temu. Ja to ne razumem.
Ako ve ulazia u pri
u o uzgoju, pri
aj o uzgoju.
I ata sad, neko pro
ita temu, doe do nekog zaklju
ka i onda upadnea ti sa pri
om...o
emu???
Razumem da si pronaaao da je neato atetno u tome, pa si ponudio drugo reaenje, druga
iji pristup...ali...
Najlakae je upasti u temu i rei da su sve to gluposti i "cjepidlacenje".
Ja sve ovo ne moram da radim.
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#7
Ne znam da li je svima, meni jeste i skidam kapu. Izuzetno te cijenim kao covjeka i kao growera.
Pretpostavka je da je tekst napisan u formi smjernice kojom trebaju da se vode pocetnici, a baziran je na tvom licnom iskustvu.
Ne smatram sebe nekim pocetnikom i vjeruj mi da ti je ovo jedan od, meni, zbunjujucih tekstova.
Razumio bi da moj komentar nisi dozivio kao atak na tvoj lik i djelo, jer je daleko od stvarne situacije. Da sam nezainteresovan za teme oko uzgoja, jesam. Poprilicno sam dugo na forumu i znam da se teme oko uzgoja uglavnom ponavljaju, samo se naslovi razlikuju, a ni oni nisu nesto originalni. Od svog tog ponavljanja obraduje me kada clanovi poput tebe pokrenu neku novu, zato sam je i procitao.
Smislena je tema, ali je daleko od pocetnickog levela.
Iz moje licne perspektive, ovo je jedan od takvih tekstova koji samo zbunjuju pocetnike.
Teznja da iskusvo steceno kroz naporan rad usmeno prenesemo na druge je nemoguca misija.
Nema potrebe da pocetnici studiraju 4-5 godina tekstvove po forumu, pa nakon basnosnovnog citanja zasade biljozu kao diplomski rad.
Dovoljno je da procitaju osnovno i puste vrijeme da ucini svoje. Nakon prakticnog rada i koliko toliko stecenog iskustva ovakve teme ce im nesto znaciti.
Ziv i zdrav bio
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#8
Zna
i ima smisla da ovakav tekst postoji?
Ali ja i dalje ne razumem razlog diskusije ako nije vezan za sadr~aj teme.
Ne razumem povod i svrhu tvog komentara?
Ako si se ve sugestivno javio u temu, reci mi ata te konkretno "zbunjuje" u tekstu i sa
ime se u sadr~aju ne sla~ea; ili ako neato ~elia da dodaa, ispravia i predlo~ia... to je ok i bilo bi lepo.
Diskusiju oko smislenosti postojanja ovakve teme neu voditi.
Ja tebe cenim i poatujem kao "misleeg"
oveka, pa mi zato i nije jasan motiv i banalizacija pri
e...
Svako dobro.
He-Man
LEGENDA9.657 REP47%
→ Zmaj
He-ManLEGENDA
maj 2020.
maj 2020.#10
Pobrisane su vam ove rasprave na osobnoj razini jer su totalno nepotrebne u ovakvoj temi.
I ako nekome nije jasna poanta Barbinog posta podebljao i ofarbao sam klju
ne djelove.
Nije problem po
etnicima koli
ina i vrsta informacija, problem nastaje kada svo to nau
eno znanje krenu upotrebljavati na krivi na
in i u krivo vrijeme.
U pravu si Papa kada ka~ea da su im osnove najbitnije ali svatko kad tad po~eli odvesti grow na viau razinu od one na kojoj se trenutno nalazi.
I ne mora to biti fanatizam, opsesija, profesionalizam, ... radi takmi
arskog duha ili ato ja znam. Razlog je nebitan.
I kada ljudi odrade odreen broj growova koristei samo osnove, i kada im se poneki put sjebu biljke, u jednom momentu e doi do trenutka kada
e se zapitati gdje grijeae i kako mogu popraviti te nedostatke u uzgoju. I tad se bacaju na prou
avanje materije bez da sami znaju ato to
no prou
avaju.
Ono ato Barba hoe rei je da po
etnici u tom procesu u
enja i primjene novih informacija redovito preska
u ekstremno bitne aspekte uzgoja jer im se ne
ine toliko bitni i hvataju se za sljedeu najlakau stvar koju mogu napraviti. A to su uglavnom nepotrebna kemijanja sa gnojivima koja dovode do joa veih problema.
Forum i internet su prepuni rjeaenja na ova "Kako" pitanja ali kod svega u ~ivotu ako se ve ide u detalje puno su bitnija pitanja "Zaato".
Kada imaa to
an odgovor na pitanje "Zaato" onda je iznimno lako pronai odgovor i rjeaenje za "Kako".
Problem procesa optimizacije je taj da ato viae idea u detalje i veu kontrolu svih segmenata uzgoja to je tolerancija na pogreaku manja.
Jer u tom slu
aju da postignea ato optimalnije uvjete u uzgoju, ciljano pomi
ea sve parametre prema samim granicama odr~ivosti.
I tu se svaka greaka skupo plaa. A po
etnici u nedostatku znanja na pitanja "Zaato" pomi
u sve te parametre napamet i na sve strane.
Da bi se ovaj "problem" ispravio treba promjeniti kompletan koncept u
enja i prezentacije informacija o uzgoju.
A to je sve mi se
ini sizifov posao.
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#12
Ako je "kako" ispravno nece ni doci do "zasto" ako govorimo o "kako" obezbijediti dobre uslove za rast biljke, a "zasto" bi bilo ako mi biljka ne raste "kako" treba.
Sam sebi ispravljam mozdane vijuge s ovim :D
Pocetnici nemaju "oko" za uociti pojavu prvih simptoma kada je biljka zedna, gladna, neodgovarajuca zemlja, kada joj je niska temperatura, previsoka itd., a zamisli tek koliko primjecuju nedostatke odredjenih mikroelemenata. Svi vidimo poodmakle posledice, ali pocetak samo iskusni.
E tu vidim problem, da se to iskustvo prenese na pocetnika!
Mislim da nema potrebe komplikovati nesto sto je po prirodi jednostavno. Postoje pravila, mnoga od njih su nejasna dok se praksom ne savladaju, dok se ne shvate kroz proizvodan rad. Pravila su teoretski dio koji je potrebno prvi savladati, ostalo dolazi iskustvom, a sa iskustvom uocavamo da pravila nisu toliko cvrsta, vec da ima i izuzetaka.
Evo jedan primjer problema (prastaj Barba sto ga mecem u tvoju temu) gdje ne postoji "kako" bez obzira i ako utvrdis "zasto"
Isti dan proklijale, lijeva se sama cropovala, rascerecio sam je koliko sam mogao da bi desna grana dobila svjetlosti, posto je bila ispod vece lijeve.
Desna biljka ostaje dok se lijeva ne rasiri i zakloni joj svjetlo, do tada joj ostavljam sansu da se trgne, pa da je mogu izbaciti pod sunce i oblake bez straha da je skakavac u zalogaju pojede.
Vidjali smo pocetnicke biljke visoke po 25 cm, a tek prvi par listova izbacile.
Tema je ok za filozofirati, vjerovatno sam se zato i ukljucio, al daleko je od bilo kakve pomoci pocetnicima. Osim ako pod pocetnike ne svrstavate sve koji nisu profi level :)
Stay High
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#13
Joooj, Papa, Paaaapaa... :zvezda::Svi koji treba da razumeju-razumee. To nema veze koji su "level", kako ka~ea.
I da raa
istimo oko pojma "po
etnik".
Obraam se onim po
etnicima koji ve znaju da se biljka zaliva, da treba svetlo i cikluse svetla; koji ve znaju ata je fotosinteza i koji se generalno ne snalaze sa svojim OSNOVNIM znanjem ili ga pogreano upotrebljavaju, kao ato je i @He-Man u postu gore objasnio.
Ne smatram da treba da se Obraam onima koji su doali na Vutra org po lekcije iz srednje akole. Meutim,
ak i za takve na forumu ima tema koliko hoea...
Zato se i zovu "Razmialjanja o uzgoju" ovi moji tekstovi i namenjeni su ljudima koji su ve "u growu" i ~ele da to unaprede. Prosto je.
E tu dolazimo do onog Kako i Zaato. I lepo ato si pomenuo Osnove, jer je to Zaato, o kome pri
am, upravo znanje o tim osnovama.
A mnogi preska
u to Zaato (upotrebu osnove, znanje iz srednje akole) i prelaze na ono Kako. (kako da dobijem 600g, kako da izaem iz problema, kako da hranim i
ime...itd)
Ja godinama pratim boljke koje mu
e uzgajiva
a i povremeno napravim osvrt na odreene pojave, postupke ili probleme...
Smatram da svako iz toga mo~e neato da izvu
e, od po
etnika do iskusnijih kolega.
Uzgajiva
e koji ne ~ele da unapreuju i nadograuju svoj grow, niko silom ne tera da
itaju.
Moju filozofiju uzgoja i pisanje dokumentujem i kroz Dnevnike uzgoja.
Mnogo je onih koji su se pronaali u toj pri
i i unapredili svoj grow. Tako sam i primetio da pisanje ima smisla.
Nekima se ta filozofija ne dopada i to je ok.
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
He-Man
LEGENDA9.657 REP47%
→ Zmaj
He-ManLEGENDA
maj 2020.
maj 2020.#15
Sad si joa i mene zbunio sa ovim :D
Al nemoj da mi ko Vojko V koristia "kako" kao sinonim za zaato pa da se zbunjujemo u krug :joint2:
Ako emo stru
no i jednostavno; imamo akciju > reakciju, tj. uzrok > posljedicu
Puno ljudi dobro prostudira posljedice i na
ine kako se odnositi prema istima bez da shvaaju uzrok i sve ono ato je prethodilo toj posljedici.
Lako je rei uzgoj je jednostavan i treba samo pratiti osnove osnova i sve e biti u redu.
To je mo~da istina ako se radi o vanjskom uzgoju, ali indoor je sasvim druga pri
a.
Stavljanjem biljke u box doslovno mijenjamo apsolutno sve uvjete koji su sada isklju
ivo na nama da ih reguliramo.
Prelazi se iz okru~enja u kojem imamo "neograni
enu" koli
inu svjetla, zraka, zemlje, vode, u sistem kojeg gradimo iz nule.
Iz samoregulirajueg sistema u ovaj gdje niata nije regulirano osim ako mi to ne u
inimo.
Zna
i sve mora biti dovoljno dobro da bi mogli imati relativno bezbri~an uzgoj.
Vani je veina toga sama po sebi dovoljno dobra i intervencije i problemi mogu biti minimalni.
Unutra je sve podlo~no veim pogreakama u samom startu. I ovisno o problemu dolazi do multipliciranja sranja u manjoj ili veoj mjeri.
To i je ovaj problem o kojem Barba pri
a.
Po
etnici nemaju dovoljno znanja i informacija o tome zaato je doalo do podmaklih posljedica iako ih mogu prepoznati.
Jer da imaju onda do podmaklog stadija u veini slu
ajeva ne bi niti doalo jer je sve regulirano kako treba unaprijed.
I s ovim pitanjem zaato trebaju ii puno dublje unatrag.
Zaato su mi listovi ili biljka ovakvi/onakvi; zato ato je doalo do lockout-a, jer fali nutrijenata, jer ima viaka vode, jer ima manjka, jer ...
Tu ih veina staje kada dobiju ovakve jednostavne odgovore i prebacuju se na ono Kako dalje, kako popraviti stanje.
A ustvari trebalo bi kopati joa unatrag; Zaato je doalo do lockout-a, zaato fali nutrijenata, zaato ima viaka vode ....
Ii u rikverc sve dok odgovor na pitanje zaato postane nebitan za problem kojeg pokuaavamo rijeaiti.
Feynman je dobro opisao pitanje zaato u ovom videu o magnetima =)
Ja npr. mogu napisati da je optimalna razina CO2 u boxu oko 1300ppm, neki po
etnik to mo~e pro
itati i odlu
iti tako optimizirati svoj grow.
Ono ato e dobiti je da mu sve biljke pocrkavaju ekspresno, a ako dr~i loae sklepan box u sobi onda se i njemu crno piae. :D
Taj podatak je o toj koli
ini CO2 je potreban jedino nekom tko ima apsolutno sve ostale parametre boxa poatelane na optimum.
Zna
i koli
ina svjetla, ventilacije, cirkulacije i temperature zraka, tlaka zraka , vrste supstrata, vla~nosti ...
Dovoljna je jedna stvar koja odstupa od predvienog da stvari krenu kaskadno odlaziti u tri pm.
Jednostavno je samo ako se ~eli imati "normalan" grow i "normalan" prinos. Tada je najjednostavnije dr~ati se neke zlatne sredine i openitih preporuka i ne komplicirati previae. Pravila ne da nisu
vrsta nego su totalno fleksibilna, ali samo ako se radi o normalnom uzgoju.
Problem je ato ekipa ~eli rezultate koji odska
u od normalnog i pose~u za naprednim informacijama i ekstremnim metodama a bez potrebnog dubljeg predznanja o svemu.
Ne mo~e se voziti ekstremni downhill sa BMX biciklom i bez znanja i prou
avanja staze.
Mislim mo~e, ali u velikoj veini slu
ajeva to e zavraiti tragi
no. :D
A jedna stvar pote~e drugu, pa tako ni svo znanje svijeta ne vrijedi pialjiva boba ako ne postoje uvjeti da se iskoristi na odgovaraju na
in.
aba nekom da poznaje svaki zavoj Nurburgringa ko i cestu u svom selu ako e na stazu doi u Opel Kadetu sa 53 konja :D
Papa Romeo
ZMAJ21.559 REP
Papa RomeoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#16
Nema sta, sve sto si napisao oslikava bogato znanje i iskustvo, to je ono sto je do nas.
Dodao bih samo to, da nam je dzaba svo iskustvo svijeta, ako biljka ima losu genetiku.
45 REP90%
→ Istraživač
jun 2020.
jun 2020.#17
Ljudi treba mi strucna pomoc.interesuje me koliko se zaliva nasa draga biljcica kada cveta hvala vam unapred
apr 2020.
1 / 17
apr 2020.
jun 2020.