VUTRA
ForumZajednicaOfftopicZIPPO, ostali benzinci i omiljeni upaljaci
LEGACY

ZIPPO, ostali benzinci i omiljeni upaljaci

516 odgovora51,236 pregleda

mar 2014.

kao skromni kolekcionar davno razmisljao o ovoj temi, juce mi tarzan predlozio da otvorim, pa dok nisam zaboravio ;) ako imate svoj fetis, omiljeni koji putuje sa vama, jos bolje ako imate kolekciju... pravo mesto za vas. imamo temu sta trenutno pusite, evo tema cime trenutno palite ;) nezaobilazni kodovi za ljubitelje zipara

mar 2014.

Bic, mali.. zeleni e iman ga vec tjedan dana, i to je uspjeh :D Nebi bilo lose imati neki bjesni upaljac..
CreativeLEGENDA

mar 2014.

trenutacna postava oko mene ;)

mar 2014.

dugogodisnji saputnik, al sad odmara jer sam poceo slova da gubim ;)
PraterAMBASADOR

mar 2014.

Imam ja jedan Jack daniels no7, dobio original prije 8-9 godina... moram ga samo negdje nai, im ga naem stavim sliku :) Sad me baa zanima gdje sam ga ostavio... Nemam svoju sliku, ali evo ovakav... :) Zippo najbolji upalja i!!!
MuskoloAMBASADOR

mar 2014.

[bez sadržaja]

mar 2014.

obi no kupujem crne BIC upalja e (bolji su od Cricketa, pa nek ka~e tko ata hoe :P), a otkako imam bong koristim bosanski Zippo (aibice), finiji je dim nego kad se pali upalja em...

mar 2014.

oooo pa ne mogu vjerovat..odlichna tema.. naime..i sama sam skupljala zippo upaljache ( nekih 20tak sam ih imala najvishe..sada ih imam mozhda 10 )..do nedavno sam i nosila iskljuchivo zippo... imam neke limited edit.primjerke... ali..zadnjih 6-7god.nisam vishe u tome...dosta sam ih podjelila..a nove nisam uzimala.. zippo upaljachi,satovi i swiss army nozhichi su stvari po kojima mogu procijeniti osobu-naravno-ako nosi ishta od navedenog..

mar 2014.

Ja zippo ne koristim od svoje 11-te godine kada sam pokusao da preko varnica struje od pokvarenog zvona i zippa upalim vatru. Posto na zippu nije radio kremen pokusao sa naravnom da upalim preko varnica spajajuci dve zice. Medjutim u zippu malo nesto benzina bilo pa sam ga izvadio iz one njegove kutije i duvao odozdo drzeci zice spojene. Naravno struja je bacila na upaljac i zube mi protresla a kosa napechena ostala neko vrijeme. Sve je to pratila ekipa koja i danas prica koliko sam glup bio. Zippo uopste nije siguran te pazljivo sa upotrebom istog.

mar 2014.

e, al to ako imate 11 godina i skloni ste experiemntisanju a jos vam tesko nabaviti kremen ;)
Big LLEGENDA

mar 2014.

Veliki sam ljubitelj općenito upaljača a pogotovo Zippo, samo što imam samo jednog, i nikako krenuti u kolekcionarstvo koje bih stvarno volio odraditi onako da imam vitrinu za Zippo samo :D Moj je mat srebrne boje E 01 Power, ovaj gore je tvoj ili? Ima jedan solid brass šta se prodaje za 120kn model je C XIV i lijep je onako baš staro izgleda, pa neznam dali je to dobra cijena šta ti misliš? (120kn je cca 15-16 €)

mar 2014.

ovde cu stavljati iskljucivo fotke mojih upaljaca, evo treci mesingani zippo

mar 2014.

imao zippo 6-icu,dobio na poklon joa kao klinac,i prilikom jedne selidbe sam ga zagubio negdje,mislim da ga do kraja ~ivota neu pre~aliti. :( sad imam kopiju zippa koja me koatala 30-ak kn,cca. 5 eura,radi odli no sa zippovim benzinom i kremenom. :)
BladeZMAJ

mar 2014.

Imam ih 10-ak,veinu sam dobio kroz nekakve poklone 2-3 sam kupio...posljednih 5 god buraz mi radi u americi dolazi kui svakih 8 mj i donese mi zippo nekako postala tradicija... :-)

mar 2014.

po toj ceni mozes naci originale na buvljim pijacama ;)

mar 2014.

gledam baa na ebayu ima dosta zipa a razumnih cijena. :)
BladeZMAJ

mar 2014.

Zaboravih napomenuti da svi imaju do~ivotnu garanaciju :-)

mar 2014.

onaj prvi sto sam okacio je uzet preko bay-a, stigao iz teksasa (bas san antonio) al se ne secam cene, davno bilo. evo jos jedan mesingani ;)

mar 2014.

Dobri su zipai, al ima ljudi kojima se ~eludac di~e na miris benzina. Ja jednostavno nemogu taj miris, ufff :icon_confused: . Ina e skupljam Clippere i imam ih 50-tak komada, budem sliku nabacio kad ih sakupim na hrpu ;) . E i sku~io sam koji su upalja i idealni za pla~u. Znate ono kad se bunete u more ili potok, kako tko, pa zaboravia upalja u d~epu, pa suai, kreai i sli ni problemi. Rijeaenje su Cricket upalja i, oni kri avih boja. Nakon ato se skvasi samo ga istresea, malo ispuhnea i upali bez beda :thumb: .

mar 2014.

e, al ima i ljudi koji obozavaju miris benzina, pa iako ne puse "ogrebu" se o zippo da malo snjofnu miris, znam licno dvoje ;)
MarcoPoloLEGENDA

mar 2014.

Evo i par rije i o nastanku Zippo upalja a... Sve je po elo 1930. godine u Bradford Country Club kada je George G. Blaisdell uo io da jedan od lanova kluba pripaljuje cigaretu sa austrijskim upalja em koji je imao zaatitnu stjenku koja je atitila fitilj zbog koje je izvrsno radio i na vjetru. Rodila se ideja i Blaisdell je redizajnirao austrijski upalja koji se palio pomou dvije ruke i u inio ga prakti nijim za uporabu, te ga je izradio od debljeg metala kako bi bio dugovje niji. Serijska proizvodnja Zippo upalja a po ela je 1933.g, a za 1.95$ kupac je dobio upalja i do~ivotnu garanciju na popravke. Tjekom II svjetskog rata mnogi ameri ki vojnici nosili su sa sobom Zippo, upravo zbog njihove izdr~ljivosti i prakti nosti, a s obzirom da su su se mogli puniti benzinom iz bilo kojeg borbenog vozila, nije im smetala kiaa i vjetar, te su bili gotovo nesalomljivi. Zippo upalja i od 1986. godine nadalje ozna eni su po mjesecu i godini proizvodnje. Tako se mjesec ozna ava slovom (A-sije anj, B-velja a itd.), a godina rimskom brojkom (I.-1986., II.-1987 itd.). Od 2004., rimski su brojevi zamijenjeni arapskim. Prema Wikipediji Blaisdellu se svidjela rije zipper za koju je mislio da zvu i moderno (1930). a malo i o Ronsonu...kojeg imam negdje u kui zaturenog...inace koristim najeftinije plasticne upaljace jer ih precesto gubim ;-) Nekoliko godina prije ideje za Zippo g. Blaisdella, Ronson Art Metal Works izbacio je automatski upalja Banjo. Tijekom razdoblja izmeu dva svjetska rata Ronsonovi art deco upalja i i Combo tabakere s integriranim upalja ima postaju apsolutni hit. No Ronson osvaja svijet jednim drugim modelom: Ronson Varaflame Premier, predstavljen je 1957.g i do danas je ostao jedan od najljepaih upalja a ikad napravljenih. Punio se butanom, a ne benzinom, a veli ina plamena se mogla regulirati jednostavnim okretom ventila, ato je i danas standard kod mnogih upalja a. Ronson je vodio nekoliko parnica s japanskim proizvoa ima koji su kopirali dizajn Varaflamea, a 1962. godine donesena je presuda kojom se Japancima brani daljnja proizvodnja, ato samo potvruje moto kompanije Ti si pobjednik - s Ronsonom. Kompanija je danas u vlasniatvo Zippo Manufacturing Company, a model Varaflame Premier se joa uvijek proizvodi.

mar 2014.

stavim jos koji zippo pa cu predjem na ostale iz kolekcije ;)

mar 2014.

[bez sadržaja]
BosnafariaPOZNAVALAC

mar 2014.

Pohvale za temu! Nekad sam i sam bio kolekcionar, koliko se to moglo za tadaanjim bud~etom, ali u zadnjih par godina sam prili no ohladio. Posjedujem nekakvih 15-ak komada, od kojih je par u slim varijanti. Ali sjebaae me ovi novi mobiteli i poveanje dijagonale ekrana, tako da sam prestao nosati Zippo, poato mi je gu~va u d~epu :) Power, imaa super kolekciju! :respect:

mar 2014.

ma tokom vremena se kolekcija prepolovila, zadrzao samo vrednije i meni lepse il iz nekog razloga posebne ;) koliko sam ja upoznat od 2001 se uvode arapski brojevi, prva serija sa A - 01 (prvi mesec prve godine XXI veka), prelazna faza je bila 2000 i nosila oznaku XVI, tj. obe oznake istovremeno, imam par komada ;) evo primer zippo sa desne strane zippo sa leve strane je raritet i nosi fabricki pogresno utisnutu oznaku, ima o tome na onom dekoderu za godine iz prvog posta
malimarkoPOZNAVALAC

mar 2014.

evo da uletim,sviaju mi se baa zapaljai :) od ovih "selja kih" definitivno bicevi,nepoderivi i vjeiti,kriketi su loaiji puno,bar po mojim iskustvima ;) i ono zaato sam ovdje,mo~e mi neko objasniti kako se zna da je zippo baa orginal?mislim ima puno tih kopija i za mene je to uvjek bio misterij :D

mar 2014.

falsifikati obicno sa leve strane imaju neko slovo koje nije u rasponu A-L, umesto Bradford, PA pise cesto Bradford, RA, pojavi se samo U.S.A umesto Made in U.S.A, prepoznatljovo je losiji otisak dna, neki blesavi motivi koje zippo nikad nije radio, ulozak ne sadrzi originalni tekst... ima toga jos. evo saratoge :)
malimarkoPOZNAVALAC

mar 2014.

znai uglavnom gleda se to made in i slova :) zadovoljan sam odgovorom ;) i usput popravi tagove teme ako neko nekad bude koristio search :)

mar 2014.

pa gleda se svasta kao sto sam i napisao, ima jos sitnica al za to moras imati iskustva i da ti ih je dosta proslo kroz ruke
Big LLEGENDA

mar 2014.

Zvuk Zippa NIKAD nitko nije uspio kopirati, pa ako imas sluha za zvuk otvaranja i zatvaranja nemozes nikad fulat ;) Predivni su oni mesingani svi do jednog Power svaka ast.

mar 2014.

deo starih slimova, volim taj stari logo, za zvuk si u pravu big, to ide pod iskustvo
Vu ing.POZNAVALAC

mar 2014.

Evo Power Ronson typhoon. Kupljen pre nekih 15-ak godina

mar 2014.

e, kad smo kod starih evo jedan TCW (Treibacher Chemische Werke) austrijski s pocetka proslog veka, ceka reparaciju, model R100, nema mnogo posla al nikad da stigne na red ;) a evo jos jedan BeBe 18 (Bruchhaus and Baltrusch a German company based in Wuppertal-Elberfeld which produced lighters between 1910 and 1980), model 18 je iz 1920 god. i na zalost nedostaje mu jedan deo za kresanje
Vu ing.POZNAVALAC

mar 2014.

A evo ga zippo koji sam dosta koristio, cak su mi ga krali pa sam ga nalazio,gubio... Dobio na poklon Evo jedan na plin al je iz Amsterdama pa cu da ga proguram ovde: Na benzin dobijen na poklon, star ali ocuvan mint:

mar 2014.

imam isti imco, samo se ne secam jel bela il crna drska, moram potraziti, al to kad bude isao imco ;) zippo armor case
Big LLEGENDA

mar 2014.

ti su malo deblji nego oni normalni jeli? ili je i drugi materijal kuiata

mar 2014.

"the zippo armor case means that the case itself is 1.5 times thicker. this helps reduce dents and damage. it feels slighty bigger than a standard zippo. also the hinge and the lid feel much more stronger and well made." jedini original koji nije iz pensilvanije

mar 2014.

[bez sadržaja]

mar 2014.

Zanimljivih li upalja a :icon_eek: . Evo jedan moj WWI (World War 1) Trench lighter - Solid Brass original, datira iz doba prvog svijetskog rata. I dalje se sjaji ko pasja kesa :vb_kez: .

mar 2014.

mesingani, sa ravnim dnom
BladeZMAJ

apr 2014.

10+ godina kod mene :-) Prvi sljeva bio cak i u moru :-) proaao je sito i reaeto i dalje kreae od prve mada ima o~iljaka...srednji sam dobio na poklon od aleta...ovaj desno nije bio ni neato u upotrebi...imam ih joa 7 uz ove... Informacija za one koji neznaju popravak Zippo upaljaa orginalnih naravno je besplatan u svim zippo ducanima..poato svi imaju do~ivotnu garanciju. iaenje mesinganih zippo upaljaa preporuka pepelom i sodom bikarbonom...

apr 2014.

evo jedna krama stara... netko je tu nesta strucno letovo,jako lose!! windows screenshot
GreenRyderLEGENDA

apr 2014.

[bez sadržaja]
ManciISTRAŽIVAČ

maj 2014.

Ja imam 5 tih upalja a ak onaj austrijski stvarno su kvalitetni du~e dr~e onaj benzin od obi nih malo offtopica ti si jos dobar ja sam stavio metak od karabina u stegu i flexom brusio gdje doe inicijalna kapisla htio je zasebno mozes zamislit koji sam sok poslije pretrpio sreom niata mi nije bilo osim ato su mi uai se tresle :D
SlicKENTUZIJASTA

maj 2014.

Bob marley :3

jun 2014.

uskoro puni 10 godina

jul 2014.

[bez sadržaja]
Tom MarliENTUZIJASTA

jul 2014.

Izvini,samo da pitam. Velicas Ameriku ili sta? :)

jul 2014.

ne frend, ni malo, u temi sam zippo upaljaci (usput, to je njihov proizvod) ;)
Tom MarliENTUZIJASTA

jul 2014.

Pa da,nego kapiram da imas zippo sa njihovom zastavom pa zato pitam. :)

jul 2014.

hehe, ajd da "velicam" jos malo... to je samo aplikacija, jedna od gomile za 82 godine koliko rade

jul 2014.

kud sbi turci... bilo jos, ali se prodalo, poklonilo, gubilo... curini, ali ne duvani, ne :joint: samo voli miris, da klikce i pali :rofl:
rankoo11ISTRAŽIVAČ

sep 2014.

postovanje svima,ja sam novajlija,zovem se Ranko.pa odmah da priupitam kad ce tema imco upaljaci.
TarzanZMAJ

sep 2014.

pozdrav Ranko, dobrodosao na forum.. temu moze otvoriti bilo koji clan pa tako i ti, ali nema potrebe za otvaranjem teme "imco upaljaci" kad je naziv ove teme"ZIPPO, ostali benzinci i omiljeni upaljaci" znaci i imco upaljaci mogu u ovu temu :) poz
JackDanielsAMBASADOR

sep 2014.

Crni Bic ofc
d@niZMAJ

sep 2014.

Evo i dio moje kolekcije:

sep 2014.

plastikaneri imaju neku svoju draz, al ne smem da joj dozvolim da me obuzme jer nemam toliko mesta u stanu :)
d@niZMAJ

sep 2014.

Da bas to Power, zato i je tu samo dio kolekcije, meni su dragi zato sto ih je 90% zavrsilo "nesvjesno" u mom dzepu :ludaci_lol:

sep 2014.

e to vec daje drugu notu celoj prici ;)

sep 2014.

Zipo je jedan, jedinstven, a sve ostalo su samo upaljai :crazy-guy-says-yes-smiley-emoti

sep 2014.

o da, evo detalji sa jednog, ne stavljam celog jer je unikat, jbg. vietnam war, sredina '60-ih, provereno autentican
rankoo11ISTRAŽIVAČ

sep 2014.

Po kojoj ceni se krecu takvi Zippo vietnamci,imam ponudu za jedan,ceni ga oko 60evra,na sebi ima nekog medu,pandu,tako nesto.

nov 2014.

novo u kolekciji detaljnije o brodu

dec 2014.

novo u kolekciji, mesingani armor case, ravno dno, najkvalitetnije sto zippo radi, smo jos poliranje kad stignem ;)
StipeZMAJ

dec 2014.

nije zippo, nije benzinac, nije diesel....
Z&NZMAJ

dec 2014.

To je najbitnije :D
StipeZMAJ

dec 2014.

upaljac na LPG :D
TarzanZMAJ

dec 2014.

ehh s.t. dupont.. dok sam bio klinjo nadem jednog u kuci, zlatnog predobrog.. koristio ga malo i nesto se malo pokidalo kod tog kotacica (kad sad skontam vjerojatno nestalo kremena) i bacim ga... nisam imao pojma sta znaci s.t. dupont :oops::rolleyes:
StipeZMAJ

dec 2014.

eee tarzane :D sta rec hahhaha. sad znas sto je :)

dec 2014.

lep primerak, zna li se iz koje je godine

dec 2014.

eh tarzane, da si samo znao koliko para vrijedi...
StipeZMAJ

dec 2014.

nisam siguran kolko je star. budem pitao :)

dec 2014.

lici na ovaj (gatsby model) al se zaista ne kontam u dupont, cackaj malo netu, informisi se ;)
StipeZMAJ

dec 2014.

je. izgleda da je to taj model. Ispod pise Plaque Argent G 1I7AH07 cackao jesam...znam da je 100% original posto ima puno kopija. stvar je u tome sto iz serijskog broja se ne moze saznat godina. Na forumu neki lik veli da ih vec godinama skuplja i da nezna nacin kako saznat godinu. Sad sam pitao kolko je star i odgovor je: "Nije jako star, mozda par godina" :D Iskreno mene uopce ne fascinira taj upaljac nesto posebno. Moram ga punit svaka 2 dana, ima 100 kila i visina plamena varira o kolicini plina unutra. Zippo je zakon :D

dec 2014.

hehe, to stoji, a za gatsby seriju (al pitanje koju) sam nasao da se radi od 2000 god. u svakom slucaju imaju i drze cenu ali me na gas/plin ne zanimaju, nije to to po meni, te zacepi dizna, te pusta gumica... zippo nakon 20 godina u dunavu kad izvadim i ocistim, uz novu vatu, kremen i benzin, ne moze da ne radi :)

jan 2015.

zippo crocodile 3d

feb 2015.

StipeZMAJ

feb 2015.

Kolko ih imas ukupno? 20ak :)

feb 2015.

30ak. i koji :)
StipeZMAJ

feb 2015.

Ooo pa fina je to kolekcija :) Ne prodajes nista?
TarzanZMAJ

feb 2015.

ako skuplja prije ce bit da kupuje nego da prodaje :)

feb 2015.

ma, tu i tamo neki izleti.. pa drugi uleti... uglavnom ne prelazim preko 50 komada al ne znam koliko ih imam tacno, prebrojao sam ove u temi ;)

feb 2015.

Moj trenutni suputnik !!!

feb 2015.

Jacky i "klon" koji bi ina e zavraio u smeu.
banditZMAJ

feb 2015.

Sa fona su slike ne mogu ih rotirati a inace upaljac sam dobio na poklon pre petnestak god iz usa pa power posto vidim da si doktor i za ove stvari imas li kakvu predstavu o ovom zippu? Ono sto kao laik primeujem je da nema oble ivice.

feb 2015.

fabricka replika modela iz 1932. pravljena 1997. neko krace vreme, onda su zaustavili proizvodnju iste godine jer su skontali da je Blaisdell te godine (1932) osnovao firmu a da je proizvodnja i prodaja krenula 1933. tako da takav model nije ni postojao 1932. skoro ispala blamaza da firma ne zna ni koje je godine proizveden prvi zippo upaljac :)
banditZMAJ

feb 2015.

Hahahaha oduvek mi je bio cudan a i ljudima koji su kao poznavaoci,niko nije bio nacisto sa podacima a doktor to na prvu,fala legendo.

feb 2015.

samo uzivaj, i ako odlucis da ga prodas javi ;)
banditZMAJ

feb 2015.

Poklon je u pitanju tako da od prodaje mrka kapa,nego gde bi mogao da ga servisiram malo dotegnem i te stvari
StipeZMAJ

feb 2015.

Imam ga i ja negdje. Navnodno ni tada nisu bili zadovoljni jer je drapao djepove sa ostrim rubom. Prilicno velik, nespretan i smetaju ti ostri rubovi.
banditZMAJ

feb 2015.

Pronadji Stipe,slikaj pa da uporedimo nisam video isti jos:razvaljen::

feb 2015.

mislim da je najblizi servis u nemackoj, ali ako je u kvaru. za dotezanja, zatezanja il lickanja, ne znam :)
banditZMAJ

feb 2015.

OK je nego visegodisnja upotreba pa bi valjalo da se upicani malo;)

feb 2015.

ostavi ti njega sa tom patinom, tad je pravi ;)

feb 2015.

Ako imas papire mozda nesto sa tom dozivotnom garancijom??
banditZMAJ

feb 2015.

Kutija i sve sto je bilo u njoj od papira,mislim da je validna to dokumentacija:razvaljen::

feb 2015.

E tu opet power treba kumovat hehe pow niata bez tebe :)

feb 2015.

sve je to validno ali ako zippo radi nemas ga sta slati u servis, njihova parola je jasna:"It works or we fix it free" a ti sad kako zelis Zippo European Repair Clinic Groendahlscher Weg 87 D-46446 Emmerich am Rhein, Germany
banditZMAJ

feb 2015.

Ma kontao sam ima kod nas toga,nije on za servis ustvari sve je ok sem sarke poklopca koja je prilicno rasklimana pa bi to valjalo da se utegne ostalo je tip top.Na slici se vidi kako poklopac nije u osi sa telom.
TarzanZMAJ

feb 2015.

pa nesto malo je poklopac prema naprijed, al nije to nista.. to rukom popravis :) samo ga lagano ali cvrsto guras prema nazad i ispravit ce se, ja sam svoje tako ispravljao sto puta..

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se