VUTRA
ForumZajednicaOfftopicTamjan
LEGACY

Tamjan

16 odgovora2,283 pregleda
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Nije nasa najdraza biljka ali evo svijedocim da uopce nije lose, gori mi po citavi dan u stanu.i pomalo opija.
H2O888LEGENDA

nov 2016.

ljekovita biljka je,al za se rokat s tim i udisat svaki dan ne znam bas..ja ponekad upalim list od kadulje da tinja evo malo o tamjanu Jedan od najstarijih i najoatrijih mirisa na svijetu, svakako je miris tamjana. Drvo Boswellia koje raste diljem Afrike i Azije proizvodi smolu koja nam samim paljenjem daje ovaj aromati ni miris. Paljenje tamjana uglavnom poznajemo iz crkvenih obreda, meutim, ova praksa se~e duboko u povijest. Pisani tekst u kojem se tamjan najviae spominje zasigurno je starozavjetna Biblija. A joa prije 5000 godina, vrijednost tamjana dosezala je vrijednost zlata. Kroz cijelu povijest ovje anstva, tamjan je koriaten prilikom lije enja raznih bolesti, te pri tome nisu primijeene nikakve bitnije nuspojave. Toksikoloaka istra~ivanja u novije vrijeme, takoer su pokazala da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku uporabu, tako i za unutarnju. Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpeni ugljikovodici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju antiupalna i analgeti ka svojstva. Stoljeima se koristi za lije enje artritisa, a njegovo antiupalno svojstvo takoer poma~e kod Chronove bolesti, cisti, te poboljaava cirkulaciju kod ~ila ozlijeenih upalom. Utjecaj tamjana pokazao se djelotvoran i kod tumora na mozgu, te nekoliko vrsta karcinoma. Novija istra~ivanja u estalo potvruju kako se tamjanom mo~e lije iti tumor, naru ito onaj na mozgu. Za lije enje je potrebno skupljati smolu od tamjana tijekom itave godine, a koristi se ili suaena ili svje~a za pripremu ljekovitog praha ili esencija. Ulje od tamjana poma~e kod bronhitisa, astme, sinusitisa, estih prehlada i alergija a povoljno djeluje na itav diani sustav. Za uspjeanu terapiju tamjanovim uljem, ulje je dovoljno inhalirati nekoliko puta dnevno (par kapi), dok se tinktura razrijeuje s litrom kipue vode na koju ide jedna ~li ica tinkture. Tamjan mo~e zaustaviti i hrkanje, a kako bi hrkanje sprije ili potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i podru je oko nosa. Osim toga, tamjan je izuzetno ljekovit i za ko~u, a poma~e kod akni, o~iljaka, strija, bora i rana. Na Zapadu, tamjan je najviae poznat po svojim antiupalnim svojstvima. Tamjan je i veliki borac protiv depresije, a to su potvrdila mnoga istra~ivanja. Miris tamjana mo~e odagnati tjeskobu i depresiju, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveu iliata John Hopkins i Jeruzalemskog sveu iliata. Miris tamjana aktivira slabo poznate ionske kanale u mozgu koji su takoer povezani s osjeajem topline na ko~i. Samo udisanje mirisa tamjana i mo~e ugrijati i oraspolo~iti depresivnu osobu. Napomene:- Ne smije se koristiti isto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi. Tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje, i osobe sa visokim krvnim tlakom, iz razloga ato tamjan jako poboljaava cirkulaciju. Tamjan je prije upotrebe potrebno blagosloviti, jer se naj eae uvozi iz Indije. Kako bi bili sigurni da je tamjan ist, kupite ga u najbli~oj crkvi ili ga pak odnesite sveeniku na posveenje.
GreenlandLEGENDA

nov 2016.

Sve gore napisano je bas informativno, al ovo blagosloviti ga, je smesno
BladerZMAJ

nov 2016.

Smjeano je to ato sve eniku treba odnit... svemir ne treba licence da bi neato napravio ;). To kra anska propaganda airi pri e da u indiji atuju demone...
petarpan244ENTUZIJASTA

nov 2016.

Ja sve to kupim i nikakovom sveceniku ne idem. pola kile tamjana 60 kn i svijeca sa stalkom 80 kn. Ali oni znaju da zive, izmedu ostaloga kruh, misno vino, tamjan..........

nov 2016.

Ovom ato kreae moju komainicu :D
BladerZMAJ

nov 2016.

Svako eteri no ulje je dobro za neato... sigurno da se i tradicija paljenja tamjana prenosila iz davnina zbog tih opuataju ih efekata... osobno volim sandalovinu. Prije sam preko nekog yoga centra dobivao atapie zvane "kobra". Bili su tako dobri, svak tko je pomirisao je joa jedanput morao. Kad bi ga upalio baa bi pravio neku "duhovnu" atmosferu... Ali i tamjan isto super...

nov 2016.

Meni je isto tamjan odli an miris :thumb: Oko Bo~ia npr; pe enka,francuska salata i miris tamjana. Vani snijeg pada ...

nov 2016.

uf,sandalovina,jedan od najdra~ih mirisa...tamjan ne volim jer sam vrag pa bje~im od njega

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se