LEGACY
Tamjan
16 odgovora2,283 pregleda
petarpan244
ENTUZIJASTA544 REP86%
→ Poznavalac
petarpan244ENTUZIJASTA
nov 2016.
nov 2016.#1
H2O888
LEGENDA13.298 REP83%
→ Zmaj
H2O888LEGENDA
nov 2016.
nov 2016.#2
ljekovita biljka je,al za se rokat s tim i udisat svaki dan ne znam bas..ja ponekad upalim list od kadulje da tinja
evo malo o tamjanu
Jedan od najstarijih i najoatrijih mirisa na svijetu, svakako je miris tamjana. Drvo Boswellia koje raste diljem Afrike i Azije proizvodi smolu koja nam samim paljenjem daje ovaj aromati
ni miris. Paljenje tamjana uglavnom poznajemo iz crkvenih obreda, meutim, ova praksa se~e duboko u povijest. Pisani tekst u kojem se tamjan najviae spominje zasigurno je starozavjetna Biblija. A joa prije 5000 godina, vrijednost tamjana dosezala je vrijednost zlata.
Kroz cijelu povijest
ovje
anstva, tamjan je koriaten prilikom lije
enja raznih bolesti, te pri tome nisu primijeene nikakve bitnije nuspojave. Toksikoloaka istra~ivanja u novije vrijeme, takoer su pokazala da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku uporabu, tako i za unutarnju.
Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpeni ugljikovodici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju antiupalna i analgeti
ka svojstva.
Stoljeima se koristi za lije
enje artritisa, a njegovo antiupalno svojstvo takoer poma~e kod Chronove bolesti, cisti, te poboljaava cirkulaciju kod ~ila ozlijeenih upalom. Utjecaj tamjana pokazao se djelotvoran i kod tumora na mozgu, te nekoliko vrsta karcinoma. Novija istra~ivanja u
estalo potvruju kako se tamjanom mo~e lije
iti tumor, naru
ito onaj na mozgu. Za lije
enje je potrebno skupljati smolu od tamjana tijekom
itave godine, a koristi se ili suaena ili svje~a za pripremu ljekovitog praha ili esencija.
Ulje od tamjana poma~e kod bronhitisa, astme, sinusitisa,
estih prehlada i alergija a povoljno djeluje na
itav diani sustav. Za uspjeanu terapiju tamjanovim uljem, ulje je dovoljno inhalirati nekoliko puta dnevno (par kapi), dok se tinktura razrijeuje s litrom kipue vode na koju ide jedna ~li
ica tinkture.
Tamjan mo~e zaustaviti i hrkanje, a kako bi hrkanje sprije
ili potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i podru
je oko nosa. Osim toga, tamjan je izuzetno ljekovit i za ko~u, a poma~e kod akni, o~iljaka, strija, bora i rana. Na Zapadu, tamjan je najviae poznat po svojim antiupalnim svojstvima.
Tamjan je i veliki borac protiv depresije, a to su potvrdila mnoga istra~ivanja. Miris tamjana mo~e odagnati tjeskobu i depresiju, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveu
iliata John Hopkins i Jeruzalemskog sveu
iliata. Miris tamjana aktivira slabo poznate ionske kanale u mozgu koji su takoer povezani s osjeajem topline na ko~i. Samo udisanje mirisa tamjana i mo~e ugrijati i oraspolo~iti depresivnu osobu.
Napomene:- Ne smije se koristiti
isto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi. Tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje, i osobe sa visokim krvnim tlakom, iz razloga ato tamjan jako poboljaava cirkulaciju.
Tamjan je prije upotrebe potrebno blagosloviti, jer se naj
eae uvozi iz Indije. Kako bi bili sigurni da je tamjan
ist, kupite ga u najbli~oj crkvi ili ga pak odnesite sveeniku na posveenje.
Greenland
LEGENDA5.378 REP4%
→ Zmaj
GreenlandLEGENDA
nov 2016.
nov 2016.#3
Sve gore napisano je bas informativno, al ovo blagosloviti ga, je smesno
Blader
ZMAJ27.296 REP
BladerZMAJ
nov 2016.
nov 2016.#4
Smjeano je to ato sve
eniku treba odnit... svemir ne treba licence da bi neato napravio ;). To kra
anska propaganda airi pri
e da u indiji atuju demone...
petarpan244
ENTUZIJASTA544 REP86%
→ Poznavalac
petarpan244ENTUZIJASTA
nov 2016.
nov 2016.#5
Ja sve to kupim i nikakovom sveceniku ne idem. pola kile tamjana 60 kn i svijeca sa stalkom 80 kn.
Ali oni znaju da zive, izmedu ostaloga kruh, misno vino, tamjan..........
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Blader
ZMAJ27.296 REP
BladerZMAJ
nov 2016.
nov 2016.#7
Svako eteri
no ulje je dobro za neato... sigurno da se i tradicija paljenja tamjana prenosila iz davnina zbog tih opuataju
ih efekata... osobno volim sandalovinu. Prije sam preko nekog yoga centra dobivao atapie zvane "kobra". Bili su tako dobri, svak tko je pomirisao je joa jedanput morao. Kad bi ga upalio baa bi pravio neku "duhovnu" atmosferu...
Ali i tamjan isto super...
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Vutra SamotnjakZMAJ
nov 2016.
nov 2016.#8
Meni je isto tamjan odli
an miris :thumb:
Oko Bo~ia npr; pe
enka,francuska salata i miris tamjana. Vani snijeg pada ...
ganja_farmer
ZMAJ35.697 REP
ganja_farmerZMAJ
nov 2016.
nov 2016.#9
uf,sandalovina,jedan od najdra~ih mirisa...tamjan ne volim jer sam vrag pa bje~im od njega
nov 2016.
1 / 9
nov 2016.
nov 2016.