VUTRA
ForumZajednicaOfftopicCrtica o komunikaciji na forumu
LEGACY

Crtica o komunikaciji na forumu

102 odgovora7,074 pregleda

jan 2016.

Jutros dok sam dolivao vodu u svoj jeftini ovlaživač vazduha, a ostatak sveta veselo ustajao u susret novom radnom danu, dođe mi jedna svetla misao o mom prvom pismenom zadatku gde sam na temu "prvi susret sa školom", detaljno opisao hvatanje kvake, dužinu koraka, boju zidova, oluke i kišu koja napolju pada. To je jedini pismeni zadatak koji je moja profesorka ikada zadržala iako sam dobio trojku zbog užasnog pravopisa. To nije doprinelo rađanju entuzijazma da sednem i nabubam pravopis, padeže i gramatiku jer sve mi je to delovalo previše štreberski i krajnje nepotrebno gomilanje informacija. I sada odgovorno tvrdim da gomilu neprimenljive teorije učimo ceo život, dok se u praksi uvek dovijamo radeći po nekom instinktu, učeći kroz dodir, ukus, pogled i emocije. Međutim, vremenom sam silom prilika i angažovanja u umetnosti, shvatio da u moru svih tih proseravanja o pravilima, jedino je pitanje komunikacije od esencijalne važnosti za našu sreću i dobar život sa drugima. Ni sam ne volim tipove koji vole na drugima da leče komplekse, likujući kad neko napravi lapsus, a potom nadmeno ispravljajući ih i pripisujući sebi neku posebnu važnost. Čoveka ćete jednom istom rečenicom rasplakati, nasmejati, uplašiti, ohrabriti i obeshrabriti- zavisno od toga na koji način je saopštite. Reč pokreće ratove, ali ih takoće i prekida. Komunikacja je fundament ljudskih odnosa, bilo da je reč o neposrednoj komunikaciji sa ljudima iz naše okoline ili ovakvoj, virtuelnoj komunikaciji koja se isključivo oslanja na ređanje slova na monitoru i smajliće kao podršku za dodatno naglašavanje emocije. Osnovnu ideju jedni o drugima, na ovom forumu, stičemo gledajući u slova; nema boje glasa, intonacije, očiju koje takođe mnogo govore- ničega nema osim slova na monitoru. Ni sam ne volim cepidlačenja, ali brate mili, toliko pipkavih tema ovde ima da i neka bezazlena pogresno napisana informacija može nekoga koštati growa. Jedna malecka zapeta (zarez), pogrešno stavljena može potpuno promeniti kontekst rečenice i od informacije napraviti dezinformaciju. Jedino kroz rečenicu šaljemo drugima sliku o sebi i svakako je bitno da se što jasnije izrazimo bilo da tražimo odgovore ili odgovaramo na neka bitna pitanja. Ne možemo i nismo svi savršeno pismeni i pogrešno je terati nekog da se opismeni ili gugla o nekim manje bitnim jezičkim nedoumicama svaki put kad piše na forumu, ali poštovanje nekih osnova doprineće da stvorimo realniju sliku o sebi, da lakše saslušamo nečiji problem i adekvatno odgovorimo. Pogrešno poređana slova uzrok su svađa, nesporazuma i suvišnih pitanja, što na kraju rezultira gomilom smeća, gomilom besmislenih tema i gomilom konfuzije. Dovoljno je odvojiti par minuta da misli fino legnu na jezik, na tastaturu ili olovku, a onda će sve svojim tokom. Mada, nije smak sveta i bez toga, bitno je imati volju da se "čuje" ono što je napisano i volja da se napiše ono što se misli. :)
klada1115POZNAVALAC

jan 2016.

Evo je nova 'Crtica' :banana_rasta::thumb::D:sun2: Umjetnost je znati misli iskomunicirati verbalno a još teže kroz pisanu rijeć. Uz sve to moć zaista leži u svakom malom velikom slovu, zarezu, poretku rijeci i ostalom. Malo je koji to imaju. :joint2:

jan 2016.

Barbarosa,imaš gramatičkih pogreški u tekstu :D

jan 2016.

ja lepo rekoh da me mrzelo da učim školu :D čemu onda lektori ;)
golub miraLEGENDA

jan 2016.

jedva pročito, enter Barbarosa enter:udarac:

jan 2016.

ja sam jednom u srednjoj skoli dobio 1 + na pismenom iz srpskog. trebalo je napisati sastav o nekoj pjesmi koju nisam procitao,pa sam ja onda napisao pjesmu o samom sastavu. dobio sam 1 jer sam promasio temu,a plus jer je pjesma bila dobra. a i svaki zarez je bio na mjestu.. :)

jan 2016.

idu ove crtice samo tako :thumb:. možda da otvoriš temu sa imenom crtica, pa u nju uguraš sve ove crtice i možebitno nadolazeće, haha .

jan 2016.

Crtice čike Barbarosse :) Samo daj kolega, uši su wide open :) Dobro veli No Joke, teme crtice otvaraj i spremaj za buduće naraštaje :)

jan 2016.

hehe, ima da me izbace s foruma zbog smaranja i gomilanja bespotrebnog materijala. :D Jbg, sad sam u naletu. Biću dosadan još neko vreme sigurno!:D

jan 2016.

Hehe jok frende nikad pa ni tada ta opcija ne dolazi u obzir :) Zapravo to je gomila potrebnog štiva za normalno(dodatno) osvjestavanje svakog coeka koji su istomisljenici :) Daj bog da budes plodan celi zivot :) Edit:Btw Hvala tebi :)

jan 2016.

haha! Hvala drug. :)

jan 2016.

Ne zakopavaj ove "crtice" po forumu, kao pas koske po dvoristu, Jakupoglu Hizir Hajredine :) Lijepo pises, jos ljepse te je citati i bila bi steta ne poslusati savjete da sve crtice ne objedinis u jednu temu, crtice Barbarossa kapetana npr. Bice jednostavnije pratiti sta pises, a sa druge strane, ako nastavis sa svakom crticom kao zasebnom temom, nece nam preostati nista drugo nego da vutra.org preimenujemo u vutra-org :D Komunikacija izmedju osoba slicnih razmisljanja nikada nije predstavljala problem, dok se medju onim suprotstavljenim treba maksimalno izbjegavati.
grafAMBASADOR

jan 2016.

Ja bi rekao da se komunikacija cijelo vrijeme treba podržavati i pokušavati, i ako ima kakvih problema da ih se riješi pomoću iste, na ovaj ili onaj način.

jan 2016.

Slazem se s napisanim @graf Komunikacija rjesava sve probleme, ako pod komunikacijom podrazumijevamo situaciju u kojoj dvije nakostresene macke kidisu jedna na drugu gonjene zeljom da jedna drugoj oci iskopaju, a svemu je kriva prvobitna komunikacija ocima. Da nije bilo komunikacije, ne bi bilo ni kostresenja :) Komunikacija u modernom drustvu zasnovana je na informacijama dobijenim putem medija. Svaki razgovor, kao primarni vid komunikacije, bar je to nekada bio, zapocinje sa nekom od sijaset skandaloznih, bombasticnih vijesti kojima nas mediji filuju. Meni se takav nacin komunikacije ne dopada i trudim se, koliko je u mojoj moci, da ga izbjegavam. Pismu, kao sekundarnom vidu komunikacije, bar je to nekad bilo, sav kvalitet cuci medju redovima i predstavlja veliko zadovoljstvo svakom ko je u stanju taj kvalitet prepoznati. Svi mi kroz pisanje ispoljavamo svoje licnosti i na taj nacin se medjusobno upoznajemo. S nekima bi popili pice, dok bi neke izbjegavali. Generalno gledano, svi ste mi dragi na neki svoj nacin. Svi ste vi sjemenke u mojoj tikvi i sto vas ljepsim i boljima zamisljam i meni samom ce biti ljepse i bolje.

jan 2016.

@Papa Romeo :respect: Usled brutalne napušenosti samo ću citirati Miku Antića: "Ljudi se poštuju rečima, a vole ćutanjem."
Rope73ZMAJ

jan 2016.

Moji roditelji su prosvjetni radnici. Ucitelji razredne nastave koji su,na meni i na mojoj sestri ,zavrsili visu pedagosku. Ja sam sa 4 pisao i cirilicu i latinicu. Pa kad je dosla skola,ja nemiran,ne pratim nastavu...dosadno mi. Bio po terenima sa ljudima gdje gramatika nikada nije bila prisutna. Iz iste smo drzave a ja moram pitati sta pricaju,da mi prevedu. Radio 4,5 god sa diplomatama. Skolovani bjelosvjetski SLJAM. Sljam koji "preko nas" pisu svoja djela. Ne fale im zarezi i svaki ima svoje mjesto... Smatraju se bogom dani, nama "divljacima balkanskim". Bio sam im vozac,i tako sam se naslusao...Sve na mjestu,zarezi,tacke...ali misli,misljenja srocena po PS-u su za bljuvanje (najdraze mi je bilo kad nisu bili svjesni da ih "obicni vozac" razumije u svaki "zarez" ) I onda sofercina organizuje taj i taj sastanak,i na kraju sastanka odrzi govor na cistom BBC engleskom (vidio sam im na glavama iznenadjenja i oblake "pa sve nas je cuo u autu.." ) Bit da izvucem, :),. Moje sunarodnjake sam ,nekada ,slabije razumio od ovih "diplomata" ali, oci su im bile iskrenije,pogled topliji,postovao sam i postujem njihov nacin zivota iako se ne znaju izraziti rijecima. Ove druge,znao sam ih izbaciti iz auta kad pretjeraju sa rasizmom,prepotentnoscu naspram nas...(tako sam i otkaz dobio al' nebitno) P.S. Stulic je rekao nesto ovako; "Nisu bitni ni zarezi ni tacke. Sami ih stavljajte..." Onda cu sam i misliti moj Johnny Pozz :)

jan 2016.

Aaa ja pomislio da nesto nije u redu sa "komunikacijom" na forumu. :)

jan 2016.

Slažem se sa svime gore napisanim :thumb: Medjutim, na ovom forumu sam se isto negativno iznenadila kada sam vidjela kako su ljudi čak i ovdje nepismeni. Ne ispravljam nikoga, niti glumim lektora ali svaki put sama u sebi kažem, " pa da li je moguće." Ljudi od 35 i više ne znaju osnovna gramatička pravila. To smatram neodgovornim prema sebi, prema društvu a prije svega prema generacijama koje gledaju u nas, koji rastu uz nas, koje možda i podižemo. Mislim da smo mi, ljudi sa Balkana i 2000-tim najnepismenija generacija ikada. Užas. Meni lično para oči, kada vidim da čovjek od 35 i više godine ne zna osnovna gramatička pravila, makar osnovno, oko toga se svi mogu potruditi. Neznam, Naj bolje, ČovIjek.. ma od toga mi se kosa na glavi diže i neka zvući i sto puta ružno ili neprikladno, pobogu, pismenost je izuzetano važan faktor u svakodnevnici svakog čovIjeka ;) I iskreno, ovdje kada vidim neki post, ako je nepismen, ja ga ne čitam, možda predrasuda ali eto, tako je. A lapsus, lapsus je skroz nešto drugo, to nema veze sa pismenošću.

jan 2016.

Mahnita nemoj zaboravit da ti možda nepismeni od 35+ su učili školu u nekom drugom sistemu.I da to šta su oni učili danas više nije pravopisno.Jer onaj koji je učio hrvatsko srpski jezik nije isto kao hrvatski jezk. :p Bar naš je jezik doživio dosta promjena i novih riječi.Mada je to ovako na brzi pogled isto.Al vijeruj mi da baš i nije isto! :)
SmellsZMAJ

jan 2016.

Ja ni sam znao da čovijek može biti tolko ne pismen dok ni sam došo na ovai forum. Naj bolje bi bilo da se uvate knjige jer za knjigu nikad ni je kasno. Meni ni je jasno kako neko moze imati kompijuter,a bi ti toliko ne pismen. U Švetskoj je ne pismenost na vrlo niskoj razini i u njih se moramo ogledat. Ako se neko ne ce uvatit knjige neka ode vozit kamjon,ja bi svog sina ne pismenog odgurnujo i reko idi na baustela. Ja uvjek kazem,pamet ni je odovud,nego odotud.
H2O888LEGENDA

jan 2016.

meni je hrvatski vazda bi 2,skolu sam mrzi.meni se puno tog da prepravit kad pisem,al stas,bitno da se razumimo

jan 2016.

Kralju! :D
changadmtLEGENDA

jan 2016.

:rasta: 59033
L0oDZMAJ

jan 2016.

Ja ovde nista ne kontam:fuck:

jan 2016.

59040

jan 2016.

Voziti kamion je posten posao i zaradi se duplo...troduplo vise nego u prosvjeti, a skola traje samo tri godine haha.Ja sam ugostitelj.Radim na bausteli, a vozio sam i kamion :) Al me nece filozofija i ti zarezi kad se najmanje nadas :fuck: jer nemam pojma dali da stavim usklicnik ,ili tocku, al mogu prehraniti sesteroclanu obitelj ako hocu . Ja bi to ovako: Ako se neko ne ce uvatit knjige neka osnuje stranku,udrugu.Ja bi svog sina nepismenog odgurnujo i reko idi bavi se kriminalom. Kuzis ;)
SmellsZMAJ

jan 2016.

@opa cupa Tražio sam riječi koje mogu nepismeno napisat,cijeli tekst nema nikakvog smisla...iskreno otišao sam na google i upisao nepismenost,gledao slike raznih "poruka" napisanih nepismeno :D Tamo sam našao kamjon itd :D
L0oDZMAJ

jan 2016.

Ja sam isto covek seljak :D ja sta na um to na drum... u prevodu Sapke korleone.... selo,krave,zivina,poljoprivreda :) a sad valjda se znam sporazumet sa narodom nisam rasto u junglu ka nas Tarzan :)
changadmtLEGENDA

jan 2016.

J eto radim u prosveti, i jedva hranim sebe. :p alI nije to bitno,nije ni gramatika toliko bitna...medjutim,kad otvarate novu temu,pisete tutorijal, nbtno,kad vec ulazete svoj trud i znanje koje delite, trebalo bi ispostovati sebe i svoj rad, I prezentovati to tako da bar deluje pristojno...osnovna gramatika nije bas toliko teska, i verujem da je svako moze savladati,zbog sebe...
StipeZMAJ

jan 2016.

Razmak iza zareza ! Veliko slovo I nekon zareza je netočno. Ako je točka tada rečenica ne može počinjati sa veznikom "I" ! :D :D zajefrkavam se malo....al fakat. pol foruma pise da ni taj ko pise ne razumije sto pise. Gledam strance kad uce rvacki.... sve nauce osim padeza...a kod nas se padezi znaju ali sve ostalo je banana :D

jan 2016.

Srećom ovdje nije riječ o gramatici nego o komunikaciji. :grrr:+ :joint2: = :lol:
StipeZMAJ

jan 2016.

Gramatika i komunikacija su usko vezani pojmovi. Kakš komunicirat ako te sugovornik ne razumije :D

jan 2016.

Bogami VenloNL je u pravusmiley9934:respect: A ovaj Stipe tako brz da nisam ni post stigao napisati i sad nije to to :) ja koliko vidim, sva trojica smo u pravu ,hehe VNL

jan 2016.

Znam jednog Matu.Gramatički je nepismen ali je jako komunikativan. Nikad s njim problema ;)

jan 2016.

Nije u pitanju da li je neko seljak, poljoprivrednik, doktor, poštar ili kamiondžija. Nije fora ni u tome da li je neko pismen, delimično pismen ili potpuno nepismen. Fora je u tome da je cilj ovakvih društvenih mreža i foruma, upravo komunikacija, edukacija, razmena iskustva i vrednosti. A sve to kroz pisanu reč. Zamislite da sad svako upadne sa svojim "boli me uvo" fazonom (čega ima na forumu) i vršlja u svakoj temi svojom pisanom "pantomimom", zbunjujući i sebe i druge, praveći nesporazume i lakrdiju od foruma koji bi trebalo da predstavlja primer i edukativni internet centar ovog dela Balkana kad je Cannabis u pitanju. Forum je mesto gde se komunicira pisanjem i jednostavno je nemoguće ne pridržavati se osnovnih pravila pisanja, koja su u 21. veku stvar opšte kulture. Ja sam delimično pismen čovek, ali kad sam na mestu gde pisanje znači komunikaciju, a pritom je javno, onda se potrudim da ispoštujem sebe, sagovrnike i javnost, koja i onako ima prilično loše mišljenje o ljubiteljima Marihuane. Zapitajte se samo zašto je forum često zatrpan praznim pričama i gomilom sahranjenih stranica. Reči su zajeban alat...ali i moćno oružje! :) Ja zapalih jedan u čast dobre komunikacije!59060

jan 2016.

Nije problem u gramatičkoj greškici koja se potkrade tu i tamo,jer puno ljudi piše sa telefona ili pišu brzo pa su greške moguće i sasvim normalne.Imamo na forumu ljudi kojima ni srpski ni hrvatski nisu materinji jezici,nitko im neće zamjeriti "gramatičku netočnost".Ali ako netko konstantno radi puno grešaka na svom jeziku to zna stvarati negativnu percepciju prema toj osobi od strane onih koji takav post čitaju.Pogotovo zato što je pisanje jedini oblik komunikacije između korisnika foruma,osim slika koje su više od informativnog nego komunikativnog sadržaja.

jan 2016.

Meni, osim sto mi govori o stepenu obrazovanja onog koji pise, pravopis ne znaci mnogo. Trudim se sto ispravnije pisati, ali, uvijek se potkrade poneka greska. Bitnija mi je sama ta komunikacija koja se postize putem teksta, odnosno pisma. Ona moze biti pozitivna, u smislu da, tekst koji napisete bude ispravno protumacen od strane onog koji taj tekst cita, a moze biti i negativna, da ga citalan uopste ne konta. Sve to tako treba da bude. Sto se prije prilagodimo tome, prije cemo shvatiti da je uzaludno pokusavati ispravljati stvari za koje mislimo da su krive i prilagodjavati ih sebi. Bitno je da se mi razumijemo, ma kako i ma kojim jezikom pisali.

jan 2016.

i onda odjednom ,opala ... dogodi se svađa ;) jer nije bio pravi smajlić na kraju

jan 2016.

Ono što nedostaje pisanoj komunikaciji je nemogućnost prenošenja jasne emocije, dok se u verbalnoj komunikaciji emocija prenosi intonacijom, pa ljudi lakše stiču jasan utisak jedni o drugima i mnogo preciznije mogu da odrede kada je u pitanju ironija, saosećanje, ljutnja ili nešto četvrto. Smajlići su dopuna tom nedostatku, kao jednostavne slike određenih emocija, što, mora se priznati, štedi vreme onima koje mrzi da iz muda izvalače dodatne tri rečenice kada žele da "sagovornici" vide kako se osećaju. Recimo: baš se osećam :razvaljen:: i to je :thumb:, ali sam:grrr:jer mi je žena pojela :popcorn::i naterala me da :plac:. Sada ću je:udarac:, a onda zapaliti :joint2: i otići kod komšike da se malo :ljubav:.
Dim92ENTUZIJASTA

jan 2016.

ZAREZ JE UBIO ČOVEKA Nakon drugog svetskog rata promenio se kompletan sistem pa i sudije. Iz višeg suda u neki niži, po žalbi okrivljenog, je stigla presuda sledeće sadržine: "Imenovanog pomilovati ne, streljati!" Umesto: "Imenovanog pomilovati, ne streljati!" Okrivljenog su streljali na osnovu rešenja višeg suda. Najžalosnije je što se radi o istinitom dogadjaju. Pišem ovo zato što mislim da ipak treba malo uključiti mozak prilikom pisane komunikacije. Točka ili tačka, uskličnik ili uzvičnik, sasvim je sve jedno; ali sa zarezima se ne treba igrati. Kada sam došao ovde otvorio sam temu pojmovnik. Ni jednu skraćenicu nisam znao. Pojmovnik nije zaživeo onako kako sam ja zamislio i tako stoji bespotrebno, a ja i dalje ne znam šta znače neke skraćenice. Ali snalazim se nekako. Za koji mesec ću naučiti i taj šatro gundro mundro jezik pa ćemo komunicirati bez zbunjenog češkanja po glavi sa mislima: "Šta li je ovaj drugar ovo napisao!" Takvo pisanje se može smatrati i bezobrazlukom. Ima nas ovde sa svih krajeva Jugoslavije. Treba imati malo obzirnosti. Svi govorimo istim jezikom. Bogatim i najlepšim jezikom na svetu. Čemu ubacivanje stranih reči? Medjutim znam da se niko ovde neće sloziti sa ovim što sam napisao pa sam pa sam izabrao drugu od dve opcije koje sam imao. Jedna je: napustiti ovo društvo, a druga: sedi i uči! Ako sam koga uvredio neka izvine, a koga nisam neka sačeka!

jan 2016.

Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi, I nema problema. :)
Dim92ENTUZIJASTA

jan 2016.

Ako ste u Rimu , živite po rimskom običaju , a ako ste negde drugde , živite kao oni!

jan 2016.

mene osobno malo iritiraju tolike želje čestitke i pozdravi u nečijim dnevnicima, zar nema dovoljno znakova poput SVIĐA MI SE...stigne mi obavest da je neko komentirao dnevnik ponadam se nešto konkretno kad ono nečije oduševljenje npr., i tako danas 100 puta

jan 2016.

Ne postoji izgovor za nepismenost. Da li da vozimo kamiJon, aviJon, da li kopamo kanal, ležimo kući, sposobno da nahranimo 7 šestočlanih porodica ili nikoga, pismenost je odraz karaktera. Kod nas u Bosni kažu " gora lijenost nego bolest " ;)
Rope73ZMAJ

jan 2016.

Neko je ovdje vec odgovorio za to. Zelje, "sretno...", nesto kao odlazak u rudnik,m.polje...ipak nije cilli i da :murija:ne budu ni bliiiiiiiiiiiizu. Cestitke,pa brate zar ti smeta kad ti neko kaze "super,prelijepo,samo tako...pratim" a, dao ti je i lajk i jos se javio/la. Meni osobno/licno daje krila kad pogrijesim i lagano "op op op op op" :) Ih @VenloNL , pa ima na pola growa "sretno do kraja", pa kad procvjeta "D meDZik begin,extra se puni..." . Sve je to komunikacija fina. ;)

jan 2016.

Sretan grow. To je česta 'crtica' na forumu u zadnje vrijeme. Može značiti iskrene želje a sa druge strane može značiti...ajd' da i ja nešto napišem. Količina izražene sreće u večini slučajeva ovisi o tome tko je otvorio dnevnik :D Tako da postoje dnevnici gdje se sreća proteže na prvih par strana dnevnika ;)

jan 2016.

Nema večih cjepidlaka od nas, raje iz svih krajeva bivše nam države, svaka vam sitnica smeta :sadbanana::djede: ;)

jan 2016.

Popravi frizuru na avataru :D
Rope73ZMAJ

jan 2016.

Neka, volim ja ove shishkice :)

jan 2016.

Ovo je jedino mjesto gdje se ne živciram i jedino mjesto gdje sam došao i otišao sretan znajući da cu se vratiti jos radoznaliji i sretniji no matter what mon :) A mogu biti jedino jos sretniji i radosniji,zbog vas ,zbog sebe..zbog svih lijepih stvari koje se desavaju ovdje :) Dobra komunikacija znaci dobru i zdravu atmosferu a to nema cijenu :) ŽIVJELA:vutra: i zdrava komunikacija :) Edit: Da ne spamamo coeku crticu nadovežite se ovdje- krenuli od pismenosti ,izrazavanja pa sada i do značenja (naravno ako želite ) : https://www.vutra.org/threads/osvrt-na-značenje-riječi-sretan-grow.14735/page-3
changadmtLEGENDA

jan 2016.

E a moram i ja nesto reci u vezi sa dnevnicima,dosadno mi na poslu...:D ja npr znam da bi meni licno,kad bih vodio dnevnik, prijale zelje i pozdravi,takav sam lik, volim paznju...ali onom ko cita dnevnik i hoce da nauci nesto,a zato se valjda i pravi Isti,to dosta otezava jer cini dnevnik nepreglednim i oduzima dosta vremena na citanju nepotrebnih stvari, te u moru postova moze lako da se propusti ono sto bi mozda bilo od koristi...ipak,nisam sad za to da se ukine nesto sto generalno siri pozitivan duh i prijateljstvo na forumu,ali ne treba ni preterivati...i tako :p

jan 2016.

Ma nije Tito bio lud kada nam je oduzimao pravo govora, eto vidiš šta se desi... ne znamo ni pohvalu primiti a da se ne iskoljemo :D

jan 2016.

Evo naprimjer konkretan primjer komunikacije na forumu. Mahnita je dobila,spomenu žena druga Titu :D +Uzgoj x 1 Kako bi se to sada moglo protumačiti ? A da ne bude nekih zabuna ;)

jan 2016.

Barbaroooooooooooossaaaaaaaaaaaaaaaa, 59220 pomaaaaaaaaaaži :D Neznam značeeenjeeee ,hehe

jan 2016.

Venlo, ne spamaj temu :djede: :D

jan 2016.

Iz pravilnika: Deliće se infrakcije za sve koji neodgovorno koriste "lajkove", stoga vodite računa kada koji koristite. Kazneni poeni nisu vremenski ograničeni nego su nepovratni (trajni). Pravila vaze za sve i ja cu sa gustom te infrakcije podijeliti.

jan 2016.

ne znam se piše odvojeeeenooooooo :D Eto ti Venlo, opet ja opomenuta i to zbog tebe :p

jan 2016.

hehe,legendo ... uvijek sam ja krivac :plac: hebiga,izvini ondak,što si opomenuta radi mene :D

jan 2016.

a taj smajlić recimo :plac:, do sada sam sve mislila da je to znak za " ispadoše mi oba oka buljeći " a on ustvari plaće? :zvezda:: sve to spada pod temu ;)

jan 2016.

Vidis Mahnita sad cu ti stvarno zaljepiti neku infrakciju zbog tog novog "uzgoja"Venlu.

jan 2016.

a lijepi šta hoćeš, ne sekiram se ja oko toga, samo pokupim stvari i odem haja ;)
nostromoLEGENDA

jan 2016.

Po mom mišljenju, potruditi se da pišeš ispravno je vid poštovanja prema čitaocima i kolegama sa foruma. Potrošiti par sekundi da pročitaš i ispraviš greškice prije nego pritisneš "post reply" nije još nikoga ubilo. Da se razumijemo, ne govorim o tipfelerima, oni se uvijek i svakome dešavaju. Ali, kada vidim post bez znakova interpunkcije, obično još i sve mala slova, odmah zamišljam lika kako mi se obraća sa "brateeee", "jaraneeee", "značiiii". :fuck: Ali, sa druge strane, ja sam samo matori ters koji čeka da se ovaj ponedjeljak na poslu više završi... :)

jan 2016.

Isti smo, šta mi znamo o pismenošću, stari tersovi koji samo ubijaju vrijeme na poslu, čekajući Godoa, čitaj peMziju, u vrtlogu dima ;) PS : Horacio je lik :D

jan 2016.

Ako ćemo već da se hvatamo za pravilnik postoji i ono pravilo gde ne postoji "MI" u growanju,nema "ja i drugari" itd,nego jednina,ako padnete to je odmah u očima policije organizovana kriminalna grupa i najebu oboje plus forum navlači negativnu reputaciju. Konkretno mislim na @Mahnita i @Rope73 ,nemam nikakvo loše mišljenje o vama ljudi,čak mislim da ste ok skroz ali 1000000 puta sam ljude opominjao za to a mislim da sam i vas dvoje u jednom trenutku još na početku kad ste se tek registrovali ali očigledno svi žmure na to,ne znam zašto al ajde...valjda je svima simpatično kao bračni par pa uzgajaju zajedno...how sweeet... :upiii::ljubav: Plus Mahnita provociraš jednog moderatora @opa cupa koji je dobar čovek i ljudina sa +uzgoj,ne šljiviš nikoga...jeste ovo forum gde obitavaju naduvani ljudi ali mora se znati neki red.

jan 2016.

Op, Op, Op sad ćeš fino da se zaustaviš jasno !!!! Kao prvo, ja ne Growam, niti znam da Growam, niti se razumijem u to, niti imam vremena ni želje! Ja samo dimim. To što u nečijem dnevniku napišem neki post, ne znači da ja growam, osim toga svi pišete po tudjim dnevnicima. To što vi sebi izvlačite iz konteksta da mi skupa Growamo jer smo supružnici, to je vaš problem. Nisam ovdje da bih ikome bila simpatična ili ne, takva sam kakva sam, ako ti se čitam, čitaj ako ne, onda preskoči ali ne serendaj mi o pravilima u nekom mahu zajebancije sa ljudima ovdje. Ako nisi primjetio, @VenloNL i ja smo se zezali, i to je komunikacija i to na naš račun i ne vidim problem tu. A to što ovdje ima napačenih duša koje svoju veličinu moraju iskazivati (da prosti ko čita ali stvarno sa oproštenjem ) kurčenjem ovdje po forumu, iskazivanjem sile i sl. to nije moj problem. Dobila sma opomenu, iako sam taj isti uzgoj+ , dobila ja od nekog ali to se ne vidi. Ovdje su očita grupisanja medju članovima i ako se ne uklapaš u određen tor, dobiješ opomenu na svaku napisanu. To sve vam samo niko neće reći "u lice", već će lajkanjem ili nekim drugim hinjskim znakovima pokazati svoje mišljenje. Ako ti smetam okreni glavu i zdravo. Vi ste puni postova koji su mimo pravila ali vi ste vi i vi ste elita a mi smo sitna raja pa svi smo naši samo jaši. Malo morgen ;) @Barbarossa oprosti na spamu. Ne pisi post za postom. Editiraj.
L0oDZMAJ

jan 2016.

Ti znas Mahnita da ti je Ludi rekao da postujes pravila foruma i da se ne opterecujes sa spikama :) tako da komunikacija valjda nastane neka u ovoj temi :) a ja da sam admin kaznio bi te za onaj +uzgoj :D :D :D a to je baska sto ja tebe gotivim kao osobu i sto ces mi pravit burek :D :D :D

jan 2016.

Kao prvo nemoj ti meni da pišeš "jasno"... Žena si pa se i ponašaj tako ;) I ne budi nekulturna. Nema nikakvog grupisanja članova i "elite"...ovaj forum čita dosta ljudi što onih kojima je nešto potrebno radi medicine što onih koji žele da nauče nešto o growanju...i zarad tih ljudi postoji starija ekipa članova,modera,prijatelja,poznanika koji druge članove koriguju i ukazuju na greške i trude se da održe ovaj forum i da on liči na nešto. Stoga svoje frustracije i nervozu leči na nekom drugom mestu a ne na ovakvom forumu...iskreno imaš sreće što više nemam mogućnost banovanja inače bi ti ovo bio poslednji post.

jan 2016.

Ja ću pisati šta hoću i kako hoću, nemoj ti meni da ja Growam JASNO!!! Za iznošenje lažnih infprmacija bi mogao dobiti puno više od opomene moderatora.

jan 2016.

Mahnita ja cu tebe sada na hladjenje...jedno 30-ak dana Netko na forumu mora odrzavati red.Ispravljati,premjestati,brisati...paziti da se ne svadjate,ne spamate,ne oftopicarite. Jedan od alata je infrakcija.Ja se ne kurcim i ne lijecim komplekse...ja imam te alate i koristit cu ih dok sam moder ;) Kuzis?? Ovo cu sve sakriti da tema ostane cista .Barbarrosa sorry sto brljamo ovako dobru temu

jan 2016.

Ma sve što znate jeste banovati i sankcionisati, udrite !!! Ljudski pristup je vama metafizika.

jan 2016.

@opa cupa jeli onaj lik koji je meni lupio grow+, dobio opomenu na pp ???? Samo me to zanima i udaraj ban ili šta već moraš...
changadmtLEGENDA

jan 2016.

Dobio sam :p

jan 2016.

Jučer sam se zabezeknio :D Čeprkam po dvoru nešto,komšijin džukac poče da laje... netko ide cestom. Taman sam bio na kapiji i vidim neki dečkić (6,7 razred oš otprilike i neka mala curica,vjerovatno mu je sestra) ... idu odozgor. A odozdola idu 2-3 curice njegovog uzrasta i jedna manja. I susretoše se na putu,malo desno od moje kuće ,ooooooo pa odakle vi ? I onda krenu priča, nešto što me je bacilo u razmišljanje. Jedna curica (alfa u toj skupini vjerovatno) kaže svojim prijateljicama (vjerovatno su si BF ili kako se to već zove) ; Ovo je Pero ,bivši dečko od Mare. I Pero se upozna sa te 2 curice i ja gledam šta radi :) Izvadi Pero mobitel i uperi ga u novoupoznanu 'prijateljicu' i čksnn,čksnn,čksnn ... poče da ju slika u svim pozama. Ova poče da sklanja facu,prekriva rukama ...al' Pero je uporan :D I onda dolazi ono najzločestije koju komunikacija na društvenim mrežama nosi sa sobom. Ta curica (alfa, 6,7 razred osnovne škole) povika da nadglasa sve ostale :love2:Jeste se upisali u moju grupa na fejsu ... znate ona grupa IMAMO SIDU ,(ili tako nešto) JESTE VIDJELI ŠTA SAM OBJAVILA !!! IZJEBO ME MAKI I PRENIO MI JE SIDU,HAHAHAHAHAHAHAHAHA Sva imena su izmišljena,no Maki je jedan krasan dečko,dijete od kako je progovorio ima govornu manu tj muca jako,dečko koji je sada već odrastao momak,kulturan,voza bicikl,povučen,nikome ne smeta ...balavica od 12-13 godina objavljuje da ju je on i*****o i da joj je prenio sidu. Danas,sutra će ta balavica doći na Vutra forum i početi ovdje provoditi ono što je izučila još dok je bila dijete... a to je nekultura,nepoštivanje,bezobrazluk i sve ono najgore što nosi ovaj današnji vid komunikacije. Baš me zanima šta bi njena mama rekla na to. Možda je i ona član kćerkine grupe ... IMAM SIDU :( Dali to sve kreće u mladim danima ili šta već ?

jan 2016.

Sve to iz kuće ide. A ko ne pronađe kući, nađe na ulici. :)

jan 2016.

mediji, društvene mreže, internet...klinci su preterano izloženi informacijama bez ikakve kontrole a uz to nema ko da ih ukori za svoje postupke
rKj420ZMAJ

jan 2016.

Svi sa sobom nosimo neko kucno vaspitanje i znamo onako kako smo uceni. Dodje tu i tamo do neke "svadjice" kada ego igra ulogu, ego tripova ima i u realnom zivotu pa i ovde kod nas na forumu.Nisu krive tacke i zarezi, kriv je nacin na koje se stvari shvataju i iz kog ugla se gledaju.Ko hoce potrudi se da shvati sta je neko hteo da kaze pa mu gramatika i interpunkcija nije u prvom planu.Prihvatimo ljude onakvima kakvi jesu, ne moramo da ih menjamo i ispravljamo ko da su na casu maternjeg jezika. Pravila neka moraju da se postuju da bi forum radio ko singerica.Za to su zaduzeni moderi i oni dobro znaju za pravac , sta je dobro, a sta ne.Nije ovo udruzenje taxista, vec ljubitelja marihuane i bilo bi lepo da se svi ponasamo u tom duhu :) Sto se mene tice problema u komunikaciji nema, osim ako necemo da trazimo dlaku u jajetu.
nostromoLEGENDA

jan 2016.

Koliko sam ja shvatio zadatu temu, ovdje niko nikoga ne ispravllja niti mijenja. Čisto ubijamo vrijeme do harvesta ispraznim sociološkim opservacijama i lažnim komunikološkim teorijama, što je još mnogo gore nego što zvuči jer smo pri tome često naduvani. :) Peace 'n' Love...
topaj motaAMBASADOR

jan 2016.

:)
Paranoja ManAMBASADOR

jan 2016.

Probleme pri komunikaciji imaju, one osobe koje su nesposobne za istu ! Ja nijesam među njima, ja sam komunikativan :D

jan 2016.

[bez sadržaja]

jan 2016.

Heba ga ti amnezia,pa zar si zaboravio par postova iznad ... pravopis nije bitan :D I ne staj Mahnitoj na žulj,jer kad se vrati ... nagrabusio si ;)

jan 2016.

hahaha ma otvorio ubi se od citanja ogromni sve postovi i dode njen prica kako je pismena i napada ostale a meni ne smeta ako nesto pogresno napises samo mi nenormalno smeta kad neko zamjeni kvakice npr "oći"
Sonic85POZNAVALAC

jan 2016.

Inteligencija i pismenost su dve totalno razlicite stvari,ja znam ljude koji nemaju osnovnu skolu a jako su inteligentni sposobni i vredni,a znam i pismene koji nisu nista od navedenog vec kontra,tako da ljude ne cenim po gramatici to je greska.Sto se tice komunikacije sa ljudima i zivota uopste,predlazem jednu knjigu koja po meni nesme da se zaobidje,OgMandino Najveci Trgovac na Svetu.

jan 2016.

Nemojmo mešati babe i žabe. Ne radi se ovde o tome da li nekoga poštujemo ili ne poštujemo na osnovu stepena pismenosti, već o tehničkim razlozima zbog kojih je više nego bitno da čovek na forumu, gde je pisanje jedini vid komunikacije, može precizno da prenese svoje mišljenje koristeći makar najosnovnija pravila pisanja da ne bi doveo sebe i druge u zabludu. Pitanje komunikacije je višeslojno i svakako je pogrešno svoditi ga na pitanje gramatike i vaditi ga iz konteksta. Dakle, ne pričamo o tome da ljude "cenimo po gramatici", niti da su pismeni ljudi mudriji od nepismenih, niti pričamo o tome koliko je ko sposoban i vredan, upoređujući pismene i nepismene, već pričamo o značaju unapređenja svih pomenutih faktora na ličnom nivou, da bismo se ovde svi bolje razumeli i verodostojno preneli jedni drugima svoje misli. ;)

feb 2016.

@amneziaHaze J7WdtCQ3Aro ;) :thumb::banana_rasta:

feb 2016.

Mahnitaaaaaaaaaaaaaaaaa :ljubav:

feb 2016.

Veenlooooooooo :D :wave: Neću komunicirati sa tobom, svaka naša komunikacija završi mojom suspenzijom :D

feb 2016.

nepemopoj opabrapaćapati papažnjapu napatopo štopo sepelopo pripičapa ;)

feb 2016.

a baš se nasekiram, pojma nemaš :D Ali da ne spamujemo, svakako sve maknete što raja napiše ;) A ne da mi se crtati ovima što iz cijelih romana izvuku jednu riječ i postaju, to mi dosadno :D
Bobo ShantiENTUZIJASTA

feb 2016.

Kao što možeš videti niko nije savršen. Suštinski se slažem sa tobom, ali smatram da ne bi trebala biti tako stroga u osuđivanju.

feb 2016.

hahahahhaha ... šta da ti kažem ako sam nisi shvatio da sam to gore svjesno tako pisala, ono, fakat mi se ne da natezati sa ljudima koji ne znaju ni sarkazam da prepoznaju. Nikoga nisam napadala, niti ikome išta rekla osim što smatram da bi u određenom periodu naših života trebali da savladamo pismenost. To što vi sada isčitavate moje postove, tražeći makar i jednu gramatičku grešku je vic, ali eto ako vam je to gušt meni je ok, možda naučite usput poneku riječ ispravno napisati ;)

feb 2016.

:eek:

feb 2016.

:eek: Drama :D

feb 2016.

Gdje nestade ona Vukova, "Pisi kao sto govoris, citaj kako je napisano" :ajnstajn:

feb 2016.

A da nas može pročitati sada, ranio bi se čovIjek :D
Bobo ShantiENTUZIJASTA

feb 2016.

Iskreno, nisam poverovao u priču o sarkazmu, al' to je, verujem, samo moja stvar. :) Nije mi ni bila namera da se natežemo, ovo je forum, razmenjujemo mišljenja. Ne moramo da se složimo, zar ne? I ne, ja nisam išao unazad tražeći neku tvoju greškicu, samo si bila "najglasnija" i tako mi privukla pažnju. A i da si zaista pročitala tu jednu od dve rečenice koje sam napisao, shvatila bi da ti ne zameram na stavu, već da je moje mišljenje da bi retorika trebala da ti bude blaža obzirom da (dokazano) nisi savršena. :*

feb 2016.

E pa onda bi ipak trebao ISČITATI sve ;) Ne da mi se ovo stvarno. Pišete da nekoga napadam, da prozivam i sl. gluposti koje su niđe veze sa mnom i ne pada mi na pamet da se pravdam. Moj stav je isti, smatram da bi ljudi koji su dio društva, koji podižu djecu, rade, oglašavaju se javno na bilo koji način, trebali imati osnovno gramatičko znanje a ako ga nemaju trebali bi se potruditi da ga steknu. Već sam rekla, ako vidim da je neki post baš baš NE PISMEN ;) ja ga neću ni čitati i to je sve. Ne vidim razlog da dižete nos ;) Ali ovo je samo još jedan dokaz koliko smo nesposobni za komunikaciju ili smo sposobni isključivo ako se u svemu slažemo i lajkamo. Zabrinjavajuće.
L0oDZMAJ

feb 2016.

Boga mi 5 stranica ove teme... vidi se da smo sposobni za komunikaciju... a sad kakva god da je ona :) poceli ste kao klinci da se ponasate,ko ima bolju slicicu... pfff samo nastavite:popcorn:: evo ja lagano pritiskam ne pratiti temu... peace out

feb 2016.

a LoDi, imamo ozbiljne probleme u komunikaciji, kao da svi pričamo i pišemo različitim jezicima, niko nikoga ne razumije ;) I ja bježim odaVle ;) Peace :wave:

feb 2016.

Samo ste bezveze skrenuli s teme i banalizovali priču u zadnjih nekoliko postova. Zamolio bih da neko odgovorno lice da obriše sve otkako je počela ova sprdačina. Hvala.

feb 2016.

Toliko o komunikaciji ;) Briši sve što ne želim čuti, vidjeti, sve što trenutno ne odgovara mom raspoloženju. Ali to smo mi. Samo mi nije jasno za šta služe ove teme ako su unaprijed osuđene na propast odnosno brisanje. Kao da sam na ispitu za 10-ku, pa ne daj Bože slovo mimo teme, drama živa. Nisi ti LoDi nimalo LoDi ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se