LEGACY
Crtica o česmovači
98 odgovora5,172 pregleda
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#1
Pre neki dan za ru
kom, dok sam srkao svoju krem supu od vrganja i gledao nemo u suton, doe mi jedna svetla misao i vrati me nekoliko godina unazad kad sam o svemu manje znao, ali takoe u svemu imao i viae sree. Te me to magnovenje izmeu dva srka supe podseti na
itavu komplikaciju i probleme sa vodom koji me prate od kada sam prvi put po
eo da hemijam oko korekcije pH vode; prvo listiima, zatim Ph metrom, a ovih dana ph korigujem i gledanjem u
arobnu kuglu i pasulj. Elem, ta svetla misao kojom se vratih u proalost podseti me na neke slu
ajne "terasa growove" kad su biljke bile radosno zelene sve do u neku kasnu jesen, a da su pritom, od mene jedino mogle dobiti ljubav,
esmova
u i jedan jedini
ep Plantelle ili tako nekog lako dostupnog ubriva. Ali, eto, to sam nekako smetnuo s uma kad sam po
eo da mislim da sam posisao svo znanje sveta pro
itavai par postova o pH metrima, vodi, korekcijama i po
eo da verujem u neophodnost tih i takvih procedura bez obzira na realne potrebe biljke. Odjednom, ko avo od krsta, po
eh da be~im i pljujem po "neregulisanoj"
esmova
i bez da sam imao i jedan jedini razlog za to. E sad,
ovek dok ne napravi problem tamo gde ga nema nikad nee ni nau
iti kako je kad problema ima. I tada, umesto da u~ivam u jednostavnosti kojom je priroda uredila stvari, uvrteh sebi u glavu sakupljanje kianice, kupovne vode, ribnjak, limontus i tako sebe dovedoh u stanje neprestanog " dr~-ne daj" sindroma gde se svakim sledeim potezom stanje sa biljkama pogoraavalo a moj iQ postajao sve ni~i. ista
esmova
a ni na kraj pameti...sve dok nisam digao ruke i njome po
eo da zalivam, eto, jer mi viae nije stalo...Kad ono, ko iz inata, oporave se i smeju mi se u facu dok mi ka
e na glavu rogove gluposti. I tako evo ve koji put zaredom pravim istu glupost mislei da sam pametniji, a ono rogovi na glavi sve vei. I nije taj ph savraen, i nije da nema problema i glavobolja, ali ta
esmova
a mi nikad nije uzela nadu; ta netaknuta, intergralna
esmova
a, uvek je bila dovoljna za sreu i gomilu masnog cvea na kraju. Ne govorim ovaj put o svim
esmova
ama, ve samo o mojoj, nesavraenoj, ali ipak dovoljno dobroj. Mnogi su takoe blagosloveni
esmova
om , koja, eto, takva kakva je, radi posao netaknuta, dok veina ipak mora u korekcije, limontuse i ph metre.
I tada, u tom magnovenju kusanja supe od vrganja, shvatio sam da ne treba menjati tim koji pobeuje i da je svaka
esmova
a dobra dok se ne doka~e suprotno. I dok mi je pogled nemo tonuo u suton, a supa postajala sve hladnija, shvatio sam da je vreme da zapalim kvalitetnu buksnu, ne bi li mi ova svetla misao o
esmova
i ostala nenadimljena blagoslovenim dimom. :)
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#2
hehe, pa u coveku postoji neka tendencija da komplikuje i kad ne mora. evo, ja ovom prilikom i samo za ovu temu drugi put u zivotu merim ph cesmovace. kao i do sada, izmedju 7 i 8 (bar mislim blize 7). zalivam ovom vodom oduvek i nikada nisam koristio bilo kakvu korekciju ph niti sam ikad imao problema kakve vidjam kod onih koji znaju da petljaju :)
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#3
Tako je kume, bas mi ti tokom teksta pade na pamet, a tvoj primer je i poenta ove crtice. :)
The Man From Utopia
POZNAVALAC779 REP20%
→ Ambasador
The Man From UtopiaPOZNAVALAC
jan 2016.
jan 2016.#5
Hehe, pitao bih vas da ste iz Zrenjanina. Ne daj Bo~e, ono ni zombi ne bi pio. Pekamska voda :lol:
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#7
koliko pratim po dnevnicima, mislim da vecina onih koji prvi put rade bas gadno utripuju to pitanje vezano za ph vode kojom zalivaju, pa onda previse kemijanja samo dovede do sranj* kojih verovatno ne bi ni bilo da nisu krenuli u "akciju sredjivanja". druga stvar je kad se krene sa djubrenjem, pa ko da se rade tovne svinje. svako preterivanje neminovno vodi problemima generalno, a vecina problema je vezana za prezasicenu zemlju svim i svacim a ne za sam ph vode kojom se zaliva. ja ne kontrolisem ph vode kojom zalivam i vrlo oprezno i umereno djubrim, tako da nisam imao 90% problema koje ovde srecem, a samim tim nisam u mogucnosti ni da pomognem onima koji imaju probleme sa kojima se nisam sretao
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
Vutra SamotnjakZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#9
:thumb:
Imao sam priliku jedared vidjeti
aau
esmova
e iz Zrenjanina :D
Boja,okus ...kao da pijea sok od ~eljeza :D
Nisam je pio,hehe.
The Man From Utopia
POZNAVALAC779 REP20%
→ Ambasador
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#12
I ja sam jedan od tih i jos sam se u par navrata opeko na istu vatru...misleci da cu da unapredim grow koji izgleda sasvim solidno. I cini mi se da je cela prica o korekciji pH postavljena lose, kao neki fundament, dok je u praksi dokazano da ph treba korigovati jedino ako za to postoji realna potreba.
Vutra Samotnjak
ZMAJ17.570 REP
opa cupa
ZMAJ140.425 REP
opa cupaZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#16
Ma nije to bas tako !
Ja sam vise za onu da je Ph jedan od glavnih faktora ,ali necu tvrditi da je za sve isto.
Na pocetku..kada sam poceo sa uzgajanjem.Favorizirao sam Haze genetiku i jedno vrijeme sam bio u tom dimu.Nesta od tih dnevnika su na forumu ,ali sam imao i nekoliko eksperimenata koji nisu slavno zavrsili i dosao sam do zakljucka.
Haze sorte i one gdje je Sativa dominanta...vole ph metar.Pisem o fotoperiodama !
Poslije toga sam imao svasta.Vise ne uzgajam mindefuckere pa sam i ph metar objesio o klin.
Rijetki zapravo upoznaju strain u potpunosti.Prodje kroz grow u tri mjeseca i rijetko se vrati.
Tako da je ova tema odlicna ,diskutabilna i ne treba generalizirati.
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#19
Poceo sam grow bez korigiranja ph. Oko 7.5. Sve je bilo ok sa biljkom.
Nekada mi odstoji voda par dana i ph joj ode skoro do 9 pa sam spustao na 6.5. Sve ok sa biljkom.
Neki dan zalijem za 6.5 i provjerim runoff....7.5-7.8. Sve ok sa biljkom.
...jucer razbijam glavu u cemu je problem i zalijem sa 5.7ph(prvi put koristim limunsku pa sa pretjerao), runoff 7.3. Biljke i dalje ok.
Pojma nemam sto se dogadja osim da zeolit prcka po malo. Vise ne znam dal da namjestam ph ili ne i ko je tu lud.
komsijin mali
POZNAVALAC1.279 REP75%
→ Ambasador
komsijin maliPOZNAVALAC
jan 2016.
jan 2016.#23
Iz same tabele koju je @PowerSeed postavio vidi se da je EC vode iz Zrenjanina skoro 1 (jedan) sto je SMRT i za ljude i za biljke! Sam Ph cesmovace nije toliko bitan koliko neki drugi faktori koji ne uticu direktno na Ph, ali direktno utice na stanje biljke. Tema vode je jako siroka i kompleksna i ne moze se svoditi samo na Ph. Definitivno vodu iz ZR-a treba izbegavati. Svako ko je uradio bar jedan hidro znace o cemu govorim.
Bob_Marley62
ENTUZIJASTA412 REP53%
→ Poznavalac
Bob_Marley62ENTUZIJASTA
jan 2016.
jan 2016.#25
Opa cupa je sve rekao ata se ti
e auto sorti.odradio sam tri auto growa,ostavim vodu 10-tak min da odstoji i ide u teglu.nikakvih problema...
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#26
Slazem se. Ali zato ako pH sklizne ispod 6.5 ume da bude itekako problema. Bar je kod mene tako. Jedan od mojih glavnih razloga za povratak netaknutoj
esmova
i, koja kod mene varira izmeu 7.2 i 7.4. Kad god sam iaao u akciju atelovanja vode na 6.5 obavezno je bilo problema., naro
ito po
etkom cvetanja.Tako da je za autose nekorigovana
esmova
a prili
no sigurna opcija, ukoliko se ne hemija previae. :)
Carlos Irwin Estévez
ENTUZIJASTA585 REP96%
→ Poznavalac
Carlos Irwin EstévezENTUZIJASTA
jan 2016.
jan 2016.#28
Sve je to super ako je pH vode u nekoj normali,tj. 7.2,3,4, a ako imaa 8,4 ili 8,6 (kao ja) onda bez korigiranja mo~ea da puaia neato drugo,vutru neea sigurno :eek:...
funky weed
LEGENDA8.174 REP32%
→ Zmaj
funky weedLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#29
meni ph zna ici do 8,6 i automat se ne buni puno malo su samo na nekim listovima vrhovi pozutili al mozda sam je cak pregjojio pa zato :)
grisnak
ZMAJ40.264 REP
grisnakZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#31
Ja sam novajlija i radim treci /cetvrti grow. U ovo malo iskustva sam skuzio da mi listovi brze i jace postaju zreliji kod nekorigirane vode. U fori sam da svako drugo zalivanje korigiram ph (limunska kiselina ili octena kiselina).
Super je temica!
DiskoKobaja
LEGENDA8.122 REP31%
→ Zmaj
DiskoKobajaLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#32
kao sto je dokumentirano u mom prvom growu sam zbog nekorigiranog ph imo problema, a bogami i u drugom e sad dal je to bilo zato sto sam par puta pogodio ispod 6 kad sam spusto ne znam,al znam da je na oba sajta cesmovaca bila 8.4-8.8, toolko ste me sad zaibtifirali da cu next grow jednu zaljevat s nekorigiranom vodom a druge cu s normalno korigiranom pa cu da vidim..
tiki
ZMAJ19.969 REP
tikiZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#33
Dobra tema evo kod mene u istri voda iz pipe 7.5 ako odstoji prelazi 8 na pocetku growa sam iskorigirao ph s limuntusom i poslje sam samo dodavao 7 kapi na neodstojanu vodu iz spine sve je proslo ok bez nekih problema gnojenje svaki drugi put po uputstvu i to je to mislim da vecina ima problem jer previse zaljevaju i gnoje (kao da bude veci hedovi ) u biti samo se treba drzat nekih osnova
nostromo
LEGENDA7.093 REP21%
→ Zmaj
nostromoLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#34
Joj, vi iskusni groweri me izludiste! :)
U svim savjetima u postovima i dnevnicima uvijek potencirate ispravan pH (to je uvijek prvo pitanje kod detekcije problema), e evo sada ispade da hladno kulirate pH vode.
Nema veze, ju
e su mi stigli bufferi, ~uti kineski mjera
(svi ga imaju) je opet friako kalibrisan za novi grow. `ta ea, mi po
etnici moramo po PS-u. :D
420...420...420
AMBASADOR3.484 REP57%
→ Legenda
420...420...420AMBASADOR
jan 2016.
jan 2016.#35
EC metar i TDS metar se jako rijetko spominje a ph metar
esto... inace ova 2 se koriste za
napraviti ionizirano (koloidno) srebro za proizvodnju feminiziranog sjemenja kako piae u jednoj temi
(isprike za spam ... pise se cesto o ph metru a ovom jako rijetko ).....naravno da je bolje iz seed banke uzet jer je veca kvaliteta ) .
Triptank
LEGENDA10.817 REP58%
→ Zmaj
TriptankLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#36
Neznam je li netko to pokuaavao ali ja jesam jer me zanimalo. EC moje vode iz apine je negdje oko 500 pm, ph 7 ,3 otprilike. Korigiram limunskom kiselinom na 6,5 i onda idem mjerit EC i pokazuje mi 350 ppm. Hmmm ovo mi je bilo zanimljivo, i ne znam to objasniti, ali mislim da utje
e ako se naprimjer zamjeaa gnojivo u vodi i naknadno spuata ph limunskom, mogue da limunska kiselina locka neke nutrijente pa ljudi imaju problema s biljozama. Ne tvrdim da je tako, volio bih da netko objasni ovaj fenomen.
Green Kitty
LEGENDA5.301 REP3%
→ Zmaj
Green KittyLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#37
Zamolila bih te da to probaa sa gnojivom pa da nam javia... S obzirom da imaa aparat za mjerenje EC...
Hvala :)
Triptank
LEGENDA10.817 REP58%
→ Zmaj
TriptankLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#40
@Green Kitty Evo danas isprobano. Nato
io vodu iz apine u vr
, 0,7 litara. Izmjerio EC- 500 ppm. Ubacio 1 ml advanced nutrients micro, izmjerio EC- 830 ppm. Onda ubacio 1 ml otopine vode i limunske kiseline (koju sam napravio u 1 dcl vode stavio 20g limunske kiseline i dobro promijesao), izmjerio EC-640. @PowerSeed , @Bizzzo , @Stipe , @Himalaya Gold , @CilI Mo~e li mi netko objasniti zaato se to dogaa?
Green Kitty
LEGENDA5.301 REP3%
→ Zmaj
amneziaHaze
ZMAJ16.932 REP
amneziaHazeZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#42
zasto tako puno limunske kiseline :O meni na 2 litra mjesavine pola male kaaikice(za kavu) dovoljno da spusti ph sa 7,5 na 5-6.5.
Triptank
LEGENDA10.817 REP58%
→ Zmaj
TriptankLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#43
@amneziaHaze Kakvo puno
oe
e ata pri
aa. U 1 dcl vode ubacim 20 grama limunske kiseline i dobro promjeaam. I na litru vode stavim 1 mililitar te otopine. Kako to mo~e bit puno? Zna
i kad napravim otopinu 1dcl vode + 20 g limunske, s time mogu korigirat ph 100 litara vode. Ku~ia?
DiskoKobaja
LEGENDA8.122 REP31%
→ Zmaj
DiskoKobajaLEGENDA
jan 2016.
jan 2016.#44
Sta si nApo covjeka?? :whato:: mozda napusen cita forum :rasta: pa nije dobro pohvato...:zvezda:: cccc :smoke:
amneziaHaze
ZMAJ16.932 REP
amneziaHazeZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#45
ja sam procitao 20 grama stavis u vodu a ne u nesto pored pa jednu kap toga u vodu hahaha
izvinjavam se
amneziaHaze
ZMAJ16.932 REP
amneziaHazeZMAJ
jan 2016.
jan 2016.#47
znam za taj trik to je bilo u postu ph metar bez ph metra XD
ma neljutim se bas sam happy danas, mala greska u komunikaciji nista strasno
jan 2016.
1 / 50
jan 2016.
sep 2016.